Kezdőlap » Négymilliárdos buszbiznisz: megint a baráti kör gazdagodik

Négymilliárdos buszbiznisz: megint a baráti kör gazdagodik

by admin

Mintha egy francia komédiát látnánk: kirepül a kereke annak a busznak, amelyet épp eladni készülnek a rajta utazó távol-keleti delegációnak. Ám a látszat csal, valójában csak a szokásos magyar film forog. A 168 Óra megtudta: Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára tavaly decemberben négymilliárd forintos üzlettel gazdagított egy elektromos buszt gyártó céget – épp azt, amelynél kinevezése előtt felügyelőbizottsági elnökként dolgozott. A hazai karbonkvótából származó milliárdokból így nem elektromos töltőállomások épültek, hanem a baráti kör gazdagodott belőle.

2015 novemberében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter leváltott egy régi fideszes államtitkárt, Glattfelder Bélát. Helyére a fideszes körökben – korábbi jó szocialista kapcsolatai miatt – „vörösnek” becézett Lepsényi Istvánt nevezte ki gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkárrá.

Még meg sem száradt a kinevezésén a pecsét, amikor Lepsényi főnöke, Varga Mihály és a BKV vezérigazgatója aláírtak egy támogatási szerződést, amely szerint a gazdasági tárca négymilliárd forintot ad húsz elektromos midibusz és az azok üzemeltetéséhez szükséges akkumulátorok töltését ellátó állomások beszerzésére.

Az NGM a pénzt az úgynevezett „karbonkvótából” biztosította a tendert kiíró BKV-nak. Ezek a kvóták az üvegházhatású gázok csökkentésére szolgálnak, eladásukból az országnak bevétele származik.

Korábban volt már egy hasonló tender, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ írt ki, s még nyertest is hirdettek: a Siemens-Rampini-Rába 2014-ben nyerte el a megbízást 21 villanybusz leszállítására. Az ehhez kapható uniós támogatás feltételeként a kormánynak 2015. március végéig kellett volna ellenjegyeznie a beruházást, ezt azonban nem tette meg, így az üzlet meghiúsult. Mivel azonban Budapesten szükség van elektromos buszokra, újabb tender jött.

Ebben a körben a magyar Evopro nevű cég elektromos busza nyert, amelyet a MABI Bus Kft. gyárt. A kormány hezitálása miatt elbukott uniós pénz helyett tehát négymilliárd forint közpénzt adott az NGM a Modulo buszok megvásárlására. Lepsényi államtitkári kinevezéséig a MABI felügyelőbizottságának elnöke volt, amiért csaknem egymillió forint jövedelmet kapott havonta..

Forrás: 168óra

Kép: Huszár Attila

You may also like