Kezdőlap » A Népesedési Kerekasztal is az ökológiai földművelést javasolja – a Fideszt nem érdekli

A Népesedési Kerekasztal is az ökológiai földművelést javasolja – a Fideszt nem érdekli

by ZöldHiradó

A Népesedési Kerekasztal felhívása

A napi élelmiszerekben előforduló mezőgazdasági vegyszerek és toxinok hatása a kívánt és tervezett gyermekek megszületésére

A meddőség problémája egyre több embert érint, jelenleg Magyarországon mintegy 150 ezer pár küzd azzal, hogy hiába tesz meg mindent a gyermekáldásért. A meddőség okát mintegy fele-fele arányban lehet megtalálni a pár férfi illetve női tagjában, ami mögött a gyermekvállalás időpontjának kitolódása és esetenként társuló káros magatartásformák (dohányzás, stressz, elhízás) mellett nagymértékben a táplálékkal naponta magunkhoz vett vegyszerek (pl. Glifozát) illetve mikotoxinok mennyisége húzódik meg.

A demográfiai eredményeinket segítő gyermekvállalási képességek javításában, ill. a halálozási arány csökkentésében – a rendkívül sok és fontos más tényező mellett – csak igen kevés figyelem jut a napi élelmiszereinkben előforduló káros vegyi anyagok, mérgek (toxikus anyagok) hatásaira és a tényleges demográfiai hátrányokkal való összefüggéseire.

A Népesedési Kerekasztal a demográfiai helyzet javítása érdekében fontosnak tartja a meddőséget okozó káros hatások mérséklését és hogy az erre vonatkozó, bizonyítékokon alapuló eredményekről a döntéshozók és a közvélemény megfelelő tájékoztatást kapjanak.

 • férfiak nemzőképessége 60 %-kal csökkent az 1970-es évektől napjainkig.
 • termékenységcsökkenés és a mezőgazdasági vegyszerek összefüggését kutatásokkal igazolták mindkét nem esetében.
 • A mezőgazdasági vegyszerek és a mikotoxinok következményei:
 • Nők esetében a policisztás ovárium-szindróma (PCOS) valamint az endometriózis gyakoribbá válása.
 • Spontán vetélés, méhen belüli magzati halál és a koraszülés.
 • nemiség fejlődésének rendellenességei.

Mikotoxinokat,illetve glifozátot tartalmazó mindennapi élelmiszerek: gabona alapú termékek, sör, szójatartalmú termékek, halak, hús, tejtermékek.

A fentiek miatt a Népesedési Kerekasztal azt kéri a Kormánytól, hogy a meddőség előfordulásának csökkentése és a népesség testi-lelki-szellemi egészségi állapotának javítása érdekében tegye meg a szakirodalom által javasolt megelőzést jelentő alábbi lépéseket:

 • Az ökológiai gazdálkodás előmozdítása:
 • Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás terjesztése és támogatása.
 • A családok ösztönzése és támogatása a hazai ellenőrzött ökológiai termesztésből származó élelmiszerek fogyasztására.
 • A közétkeztetésben is ezirányú támogatás alkalmazása.
 • A hagyományos élelmiszer-gazdaság ilyen felfogású átalakítása a gazdálkodási agrotechnikában (a fajtáktól, talajtápanyagoktól a növényvédelmen át az élelmiszer-alapanyagok tárolásáig és feldolgozásáig) és a minőség-ellenőrzésben.
 • A legtöbb problémát jelentő vegyszer (glifozát) használatának beszüntetése és a gabonafélék mikotoxin-szennyeződésének csökkentése az ökológiai termelésen kívüli termelésben és az élelmiszer feldolgozásban is.

A Népesedési Kerekasztal a meddőség csökkentése és a népesség egészségének védelme érdekében sürgeti a Kormányt megfelelő stratégia és intézkedési terv kidolgozására az érintett ágazatok (EMMI, Agrárminisztérium) és a felelős civil szervezetek részvételével.

Népesedési Kerekasztal

Székely András, koordinátor

Budapest, 2019. március 28.       

                    

Néhány, a mikotoxinok és a glifozát hatásait igazoló kutatási eredmény (a felsorolás nem teljes!):

Mezőgazdasági és élelmezési vegyszerek hatásai:

Termékenység és mezőgazdasági vegyszerek kapcsolata:

 • D.Whorton R.M. Krauss at al. (1977): Infertility in male pesticide workers. Lancet 310.(8051), 1259-1261.
 • L. Fuortes at al. (1997): Association between female infertility and agricultural work history. Am.J.Ind. Med.31.445-451.

Spermaképződés zavarai, spermiumszám csökkenés:

A sperma megtermékenyítő képességének csökkenése:

 • Anifandis at al. (2017): The In Vitro Impact of the Herbicide Roundup on Human Sperm Motility and Sperm Mitochondria. Toxics 2018, 6, 2; doi:10.3390/toxics6010002

A méh rendellenességei:

 • Varayoud at al. (2016): Effects of a glyphosate-based herbicide on the uterus of adult ovariectomized rats. Environ Toxicol. 2016 Jul 27. doi: 10.1002/tox.22316.

A bél baktériumflóra-egyensúlyának felborulása (dysbiosis):

 • B. Wood (2018): How industrial farming is harming our gut microbiome.                                               Organic Consumers Association , Febr.21.2018. https://www.organicconsumers.org/news/how-industrial-farming-harming-our-gut-microbiome
 • J.C.Alverdy (2018): Microbiome medicine:This changes everything.                                                               J Am Coll Surg. 226:719-729.

Gabona-mikotoxinok hatásai:

Csecsemők fejlődése:

 • Setchell, KD et al. (1997): Exposure of infants to phyto-oestrogens from soya-based infant formula. Lancet. 1997 Jul 5;350 (9070): 23-7. PMID: 9217716

Nemiség kialakulása:

 • Vargas, C. M. (2017): Változó nemiség és Kémiai evolúció – a szerelem hormonjaitól a meddőségig és daganatokig. CUNAMI Kiadó, Budapest, 80-83, 92-95, 98-101. p.

Ösztrogén-hatások:

 • Takemura, H. et al. (2007): Characterization of the estrogenic activities of zeranol in vivo and in vitro. J. Steroid Biochem. Mol. Biol. 2007 Febr, 103(2):170-7.

Táplálkozás-egészségügyi hatások:

 • Kovács M. (2004): Mikotoxinok táplálkozás-egészségügyi vonatkozásai. Orvosi Hetilap, Budapest, 145. 34. 1739-1746. p.
 • Becker-Algeri T.A. et al. (2016): Mycotoxins in Bovine Milk and Dairy Products: A Review J. Food Sci. 2016 Mar. 81(3): R544-52. Epub 2016. Jan. 22.

Forrás: http://nepesedesikerekasztal.hu/index.php/cikkek/25-nepesedesi-kerekasztal-felhivasa-a-meddoseggel-kapcsolatban-a-napi-elelmiszerekben-elofordulo-vegyszerek-toxinok-hatasarol

You may also like