Biokertész - Körterozsda és más őszi gombaharamiák

Nincs könnyű dolga, aki vegyszerek nélkül akarja megvédeni gyümölcsösét a kártevőktől. Persze készíthetünk ellenük számos remek bio-permetlevet, de ha egy megátalkodott, nehéz megmenteni a fákat. Mondhatni, az egyetlen járható út, a megelőzés.

A gyümölcsben is érvényes a szabály: az erős, jó kondícióban lévő növények jobban ellenállnak a betegségeknek, mint a gyengék. Könnyen beszélnek az erdők szülöttei, hiszen alattuk senki sem takarít, a lehullott levelek avarrá állnak össze, komposztálódnak és táplálékul szolgálnak. Erről a lehetőségről mi se mondjunk le! A lehullott levél, ahol lehet, maradjon a fa alatt, vagy ha muszáj összegereblyézni – mert például, hogy nézne ki tőle az udvar? – akkor gyűjtsük össze és komposztáljuk. A leveleket azonban még a fán vegyük alaposan szemügyre, s csak akkor hasznosítsuk, ha egészségesek.

Nálunk a körtefák levelét támadta meg egy fura betegség. Először egy vöröses, narancssárga folt jelent meg a színén, aztán a fonákján púpszerű képződmények dudorodtak ki. Először az hittem, valamilyen zsivány rovar lakik bennük, de kiderült, hogy spóratartók, ugyanis egy galád gomba a bűnös. A nevét a betegéről kapta: „körterozsda", s fura egy kórság: „gazdaváltó", önmagában nem élne meg, kell hozzá 100 méteres körzetben egy borókabokor. E rozsdagombák a boróka megvastagodott vesszőiben telelnek át, a spórák áprilisban fejlődnek ki és kelnek légi útra. Ha körtefát találnak, megtelepednek a levelein. A megelőzéshez a borókát is kezelni kell, áprilisban le kell róla vágni a fertőzött ágakat.

Moníliás körte, alatta rozsdától beteg falevél.

A lehullott gyümölcsök is komposztálhatók, feltéve persze, ha nem betegek. A legveszélyesebb kórságot, a moníliát szerencsére még a laikusok is felismerik. Naná, hogy ez is is gombabetegség, ráadásul három különböző módon támadó fajtája van. A leggyakoribb, a Monília frictigena az érésben lévő gyümölcsöt rohanja le: sebparazita, vagyis azokat az áldozatokat támadja, amelyeken valami – például rovar, madár – sebet ejtett. A legapróbb sérülésen át beférkőznek a spórák gyümölcsbe, ahol aztán villámgyorsan elszaporodnak. Hűvös és csapadékos tavasszal a moníliák korán ébredő fajtája, a M. laxa már nyíláskor, terméskötődéskor kivégzi a nyirkos időtől legyengült virágokat. A M. fructicola a legagresszívebb moníliafajzat, virág- és hajtáspusztulással valamint gyümölcsrothadással járhat. A monília esetében nem elég csak a fertőzött gyümölcsöt összeszedni, a fán maradt beteg részeket is drasztikusan, az egészséges részekből pár centit feláldozva le kell vágni és elégetni.

 

 

A világ a magyarok verekedős nemzeti ünnepéről írt

A világsajtó ismét Magyarországgal foglalkozott – számolt be róla a 168 óra Online. Az amerikai Washington Post arról írt, Orbán Viktor hívei összecsaptak tiltakozók maroknyi csoportjával március 15-én. Emellett azt is kiemelték, Orbán az elmúlt években unortodox lépésekhez folyamodott és beszédében saját külön útját dicsérte. Eközben az ellenzék népszavazást akar tartani, hogy ezzel teremtsék meg az új magyar köztársaságot. Az amerikai lap arra is kitért, a paksi bővítés Orbán legújabb viszálya az EU-val.

 

 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
Magyaritások
Magyarítások
 

Fel