A szülőkhöz fordultak a kétségbeesett pedagógusok

„Jónak tartja, ha bárki feljelentheti gyermeke kedvenc tanárát, ha baráti társaságban kritizálja a KLIK működését, vagy csak kétségét fejezi ki annak helyességével kapcsolatban?” kérdik a pedagógusok etikai kódexét és a kormány közoktatás-politikáját kifogásoló Hívatlanul Csoport tagjai a közleményükben.

„Kedves Szülők! Mi, pedagógusok, a segítségüket kérjük.
Alá kellene írnunk egy Etikai Kódexet, előírások és szabályok gyűjteményét arról, hogy mit nem szabad tennünk iskolában és iskolán kívül. Ilyen előírások mindenütt léteznek, orvosoktól tűzoltókig, katonáktól diplomatákig. A nekünk szóló előírásokkal legfőképp két bajunk van.

Egyik, hogy annyira általánosak, hogy ilyen alapon bárkit, bármikor elő lehet venni, csak azért, mert nem úgy táncolt, ahogy neki fütyültek. A másik, nagyobb baj az, ami hiányzik a szövegből. Nincs benne, hogy értelmes, önállóan gondolkozó embereket neveljünk az Önök gyerekeiből, a gyerekeinkből, akik a hazájukban és másutt is megállják a helyüket, akik ismerik a kötelességeiket, de a jogaikat is, akiknek nem eladó a lelkiismerete, akik nem buta szolgái, hanem okos polgárai Magyarországnak, Európának, a világnak. Ha ilyen szöveget össze tudnánk hozni, tanárok, szülők, minisztériumi emberek együtt, ezt szíves-örömest aláírnánk.

[...]

Jónak tartja, ha bárki feljelentheti gyermeke kedvenc tanárát, ha baráti társaságban kritizálja a KLIK működését, vagy csak kétségét fejezi ki annak helyességével kapcsolatban?

Ezek sajnos nem komolytalan kérdések. A köznevelési törvény szerint „Az etikai eljárást az etikai vétség gyanújáról való tudomásszerzés esetén hivatalból kell megindítani.” Tehát ha valaki a felsorolt „vétségekkel” kapcsolatban bejelentést tesz, a tanár nem kerülheti el a meghurcoltatást.

Szeretné, ha még több elhivatott pedagógus menekülne el, mert elege van abból, hogy minden lépését beszabályozzák? Mert nem akar állandó fenyegetettség közepette dolgozni? Szeretné, ha akik mégis maradnak, tartózkodnának minden plusztól, amit eddig tanítványaiknak adtak?

Ne gondolja, hogy mindez a pedagógusok ügye!

A legfőbb kárvallottak az Önök gyermekei lesznek!

A teljes szöveg ide kattintvaletölthető.”

 

 

 
 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV