Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Orbán népmesék - Orbán lánya férjhez megy
Orbán - Börtön dal
Dal a Felcsúti törpének

 

 

 

 
 
 

2016 Április 30

Rétvári: Öt év alatt több mint tízmilliárd maradt a betegek zsebében

A gyógyszerkasszában 2011-től alkalmazott vaklicites rendszer már tízmilliárd forintnál is többet hagyott a betegek zsebében. Az utóbbi két évben is 760 gyógyszer ára csökkent – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Kép: Huszár Attila

Az államtitkár kiemelte: a kormány 2010 óta kiemelten kezeli a betegek gyógyszerterheinek mérséklését, és a bevezetett intézkedések hatásaként a betegterhek minden évben csökkentek.

Felidézte, hogy a szocialista-liberális kormányok lépéseinek következményeként 2002 és 2010 között a támogatott gyógyszerkörben a betegterhek 60 milliárd forinttal emelkedtek. A szocialista kormányzat 8 év alatt a támogatási kulcsot a 90 százalékosról 80 százalékosra, a 70 százalékosról 55 százalékosra, az 50 százalékosról pedig 25 százalékosra csökkentette.

Rétvári Bence megjegyezte, a 2010 előtti idők üzleti szemléletével ellentétben a jelenlegi kormány a lakosság érdekeit tartja szem előtt.

Kifejtette: 2014-ben 311 termék ára csökkent 9,7 százalékkal, 2015-ben pedig újabb 390 termék ára mérséklődött, szintén 9,7 százalékkal. A legutóbb 2016. április 1-jével csökkent 59 gyógyszer ára, átlagosan 13,6 százalékkal.

Az idei árcsökkentés során mintegy 50 százalékkal lett alacsonyabb a reflux betegséget kezelő egyik készítmény ára. További jelentős mértékű árcsökkenés figyelhető meg a skizofrénia és a bipoláris zavarok, valamint az epilepszia kezelésére szolgáló készítmények körében. Emellett az asztma, a COPD (krónikus légúti betegség), a szív- és érrendszeri betegségek kezelését elősegítő egyes gyógyszerek ára is mérséklődött idén. Míg 2010-ben a különböző koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek átlagára még 2200 forint volt, addig ma már csak 600 forintot kell fizetniük a betegeknek – tette hozzá.

Az államtitkár rámutatott: az úgynevezett vaklicitnek köszönhetően alakulhattak ki ezek a lényegesen kedvezőbb árak. A vaklicit lényege, hogy a kormányzat 2011 óta félévente versenyt hirdet azon gyógyszerek között, amelyekről a magyar gyógyszerészeti hatóság megállapította, hogy az eredetivel megegyező hatású, biztonságos készítmények. A gyártók egymással versenyezve, de egymás árait nem ismerve árcsökkentést nyújthatnak be készítményeikre.

A rendszer igen jelentős eredményeket hozott a bevezetése óta. A vaklicitnek köszönhetően 2012-ben 7,5 milliárd forintot takaríthattak meg a betegek, 2013-ban további 2,2 milliárd forinttal kellett kevesebbet fizetniük a gyógyszereikért. 2014-ben újabb további mintegy 2 milliárd forinttal apadtak az árak. A vaklicit a bevezetését követő években összesen 11,7 milliárd forintos megtakarítást jelentett a betegeknek – közölte Rétvári Bence.

Forrás: Propeller

 

 

 

 

 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 

 

 
         
Táborozás
MALOMVÖLGYI TÁBOR

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV
Facebook oldalaink
Orbán paródiák
A felcsúti tolvajbálon
Fideszes bûnözök továbbképzése
Orbán - A nép keze utolér