Titkos a határzár építéséhez sikeresen toborozottak száma

Szeged - Kerítésépítésre hívtak be a megyeházára 490 munkanélkülit csütörtökön. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata nem adott választ, hogy sikerült-e a 490 emberből legalább 215-öt kiválasztaniuk.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálatától érdeklődtünk, hogy sikerült-e a 490 emberből legalább 215-öt kiválasztaniuk, akiknek képzettsége és egészségi állapota megfelel a határzárnál végzendő munkához, ahol határnyiladék tisztítás, növényzet eltávolítás, munkaterület előkészítés, anyagmozgatás, oszlopágyazás, támasztó oszlop elhelyezése, feszítődrót és vezérdrót méretre szabása és felszerelése, kerítésdrót szabása, vezérdrótra szerelése, rögzítése, és feszítése lesz a feladatuk. Kérdésünkre a sajtószolgálat nem adott választ.

Országos mintaprogram indul

Az építéshez kapcsolódó közfoglalkoztatási program országos mintaprogramként indul augusztus 3-án, és november 30-áig tart – áll abban a közleményben, amelyet megkeresésünkre Varga Márta, a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtósa juttatott el lapunkhoz. Két helyszínen, Mórahalmon és Szegeden kezdték a toborzást. A Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. munkatársai azt mondták el a behívottaknak, hogy elsősorban segédmunkás munkakörben alkalmazzák őket, de olyanokra is szükség van, akik kisgépkezelői vizsgával rendelkeznek. Két műszakban, napi 8 órában kell majd dolgozni: növényzetet irtani, talajmunkát végezni, anyagot mozgatni. Napi kétszeri ingyenes étkezést és az oda-vissza szállítást is biztosítják, összesen 215 Csongrád megyei közfoglalkoztatottra számítanak – tájékoztatott Varga Márta.

Korábban

Csongrád megye szerte 490 regisztrált munkanélkülinek küldtek ki az elmúlt napokban levelet, hogy csütörtökön 9 órától fél órás turnusokban jelenjenek meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályán a szegedi megyeházán. Az értesítésben csak az állt, hogy képzettségüknek megfelelő munkát sikerült találni nekik. Az értesítettek kizárólag férfiak voltak, akik a megyeházán szembesültek azzal, hogy munkájukra a 175 kilométer hosszú, magyar-szerb határon jövő hétfőtől épülő kerítésnél van szükség.

Az értesítettek közül a röszkei Lakatos Mihály érkezett elsőként a megyeházára. A regisztrációs pulthoz ment, ahol egy adatlapot kapott. – Két éve vagyok munkanélküli, a MÁV-nál dolgoztam tolatásvezetőként. Miután onnan elküldtek, dolgoztam már a röszkei polgármesteri hivatalban és a Tisza partját is takarítottam. Jelenleg havi 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapok, ha elvállalom a felajánlott munkát, 51 ezer forint jár. Önöktől hallom először, hogy a határzárhoz keresnek embereket. Nem vagyok egészséges, itt vannak az orvosi papírjaim is, de ezt a munkát azért elvállalnám. Közel is lakom a határhoz, testközelből látom a migránsproblémát, és karókat azért tudok cipelni – magyarázta az 56 éves férfi.

Ha valaki alkalmassága ellenére nem vállalja el a munkát a határzárnál, kizárják a rendszerből, és a jövőben a 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatástól is elesik. A munkakeresők személyes adatalapjuk kitöltése után a megyeháza Csongrád termében kaptak bővebb tájékoztatót a Magyar Honvédség embereitől a határzárnál végzendő munkájukról – ide nem engedtek be minket. Az eligazítás után a megyeháza lépcsőjének fordulójánál szekrényelemekből kialakított rögtönzött orvosi szobába kellett menniük, ahol átestek a munkavállaláshoz szükséges egészségügyi vizsgálaton. Megmérték a vérnyomásukat, vizsgálták a látásukat.

– Hogy mi hangzott el a tájékoztatón? Hogy ezt a munkát el kell vállalni! Szinte parancsba adták – mesélte a Csongrád teremből kilépő János. A férfinak elmondása szerint számos egészségügyi panasza van, többször műtötték, s bár szeretne dolgozni, szerinte a határzárnál nem tudnák alkalmazni. – Itt vannak az orvosi papírjaim, de azok tavalyiak. Azt mondták, idei kell. Ha most kérek időpontot az orvosoktól, jó, ha egy hónap múlva kapok. A munkálatok viszont jövő héten kezdődnek. Remélem, elfogadják ezeket az iratokat is, mert nem akarok kikerülni a rendszerből, és elesni a 22 ezer 800 forinttól – magyarázta.

A tájékoztatón részt vevőktől azt is megtudtuk, hogy munkájukra napi 8 órában számítanak, minden reggel a megyeházától induló busz viszi őket ki a határhoz, ahonnan a munka végén vissza is szállítják őket. Naponta kétszer kapnak enni, cölöpverésre, területrendezésre, fahordásra alkalmaznák őket. Hogy a határzár melyik részén kell pontosan dolgozniuk, azt még nem tudták nekik megmondani. Azt is közölték velük, hogy munkájukra november közepéig számítanak, holott Orbán Viktor miniszterelnök múlt vasárnap kijelentette: a teljes határzárnak augusztus 31-ére állnia kell. Információink szerint a munkára alkalmasak adatait még a héten felküldik az illetékes minisztériumokhoz, hogy hány emberre számíthatnak majd az épülő határzárnál.

 

 

 
 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV