Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Orbán népmesék - Orbán lánya férjhez megy
Orbán - Börtön dal
Dal a Felcsúti törpének

 

 

 

 
 
 

2016 Április 28

Orbán Viktor és fideszesek is tudtak az MNB-költésekről

Ellentétes az Alkotmánybíróság döntésével a kedden másodszorra elfogadott jegybanktörvény-módosítás is - nyilatkozta lapunknak Róna Péter.

Kép: Huszár Attila

A közgazdász szerint ugyanis az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az MNB a közszféra része, azaz forrásai kizárólag közügyeket szolgálhatnak. Így nem értelmezhető az, hogy ha a versenyszférába lépnek, bizonyos adatokat lehet titkosítani esetükben.

Róna Péter állítja, hogy a 260 milliárdos forrással bíró MNB-alapítványok nem is létezhetnének a jegybank működését szabályozó törvény szerint. Arról, hogy Schiffer András szerint nem ötmilliós fizetést érdemelne Matolcsy György jegybankelnök, hanem rabszíjon kellene elvezetni, azt mondta: ő se nem ügyész, se nem politikus, így nem menne el olyan messzire, hogy kijelentse, korrupcióról van szó. Mivel azonban az alapítványok, illetve az alapítványok által létrehozott gazdasági társaságok mögött nincs semmilyen törvényi felhatalmazás, a helyzet „ex lex”, azaz törvénytelen, így törvénytelenül felhasznált közpénzekről van szó.

Munkatársunk kérdésére, miszerint a botrányos jegybanki közpénzkiáramlás miatt felvethető-e Orbán Viktor miniszterelnök, illetve fideszes kormánytagok személyes politikai felelőssége, Róna Péter igennel válaszolt, hozzátéve: „a felelősségük komoly, mivel tudtak róla, hogy a jegybank mire költi a közpénzeket”.

További kérdésünkre, hogy ezt mire alapozza, elmondta: 2014-ben - amikor az MNB felügyelő-bizottságának a tagja volt  - folytatott egy beszélgetést egy nagyon magas rangú fideszes politikussal, aki Orbán Viktorral napi kapcsolatban van - és kifejezetten felhívta a figyelmét az MNB költéseire, és a felügyelő-bizottság által készített jelentésre. Akkor számára úgy tűnt, hogy fideszes beszélgetőpartnere tudott mindezekről. Az általa említett zárójelentés aggályosnak ítélte az MNB- költéseket, és azt a felügyelő-bizottság egybehangzóan megszavazta, annak ellenére is, hogy fideszes többségű volt a grémium. A jelentést akkor elküldték az Országgyűlésnek, a házelnöknek, a parlamenti bizottságoknak és azok elnökeinek, és a frakcióknak  is - emlékeztetett Róna Péter, aki maga egy televíziós műsorban is ismertette a kifejezetten aggályos részleteket, ami miatt az MNB büntető feljelentést helyezett akkor kilátásba.

Forrás: Nol

 

 

 

 

 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 

 

 
         
Táborozás
MALOMVÖLGYI TÁBOR

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV
Facebook oldalaink
Orbán paródiák
A felcsúti tolvajbálon
Fideszes bûnözök továbbképzése
Orbán - A nép keze utolér