Nyolcezer család éhezni fog karácsonykor is

Orbán Viktornak a gyermekszegénységről tett kijelentésének köze sincs a valósághoz – állítja egy civilszervezet vezetője. A Gyermekétkeztetési Alapítvány szakembere szerint a 14 év alattiak 37 százaléka, háromszáznyolcvanezer gyerek nyomorban él. Közülük háromszázhúszezren jutnak ingyenes étkezéshez. A szervezet szerint a karácsonyi szünetben közel nyolcezer családnak két héten keresztül nem lesz miből megetetnie a gyermekeit.

A miniszterelnök nemrég azt mondta a parlamentben: a gyermekek 90 százaléka óvodáskortól naponta négyszer az állam pénzén enni kap, „tehát nem éhezhet”.

Ez természetesen nem igaz!

Bár van, akinek jár az ingyenes közétkeztetés, de például az általános iskolások többsége teljes áron vagy 50 százalékos kedvezménnyel ehet a menzán. Ráadásul csak napi egyszer.

1,7 millió gyerek él Magyarországon, közülük háromszázhúszezer kap ingyenes étkezést az intézménytől függően egy–négy alkalommal naponta. Egyszóval a miniszterelnök úr nagyot tévedett.

Miután a kormány elutasította, hogy az éhező gyermekek számára ennivalót juttasson az iskolai szünetek teljes idejére is, egyre nagyobb szükség lesz a civilek segítségére, hiszen egyre több az elszegényedő család, ahol szünetekben hétvégén a gyerekek néha napokig nem jutnak ételhez – fogalmaz a területet húsz éve ismerő civilszervezet, a Gyermekétkeztetési Alapítvány felhívása.

A szervezet szerint a közelgő karácsonyi szünetben közel nyolcezer családnak két héten keresztül nem lesz miből, mivel megetetnie a gyermekeit.

Az általános iskolás gyermekek akkor ehetnek ingyen az oktatási intézményekben, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy ha nevelésbe vették, ha
fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó intézménybe járnak vagy utógondozói ellátásban részesülnek.

50 százalékos kedvezményt a közétkeztetésben azok az általános iskolások kapnak, akik három- vagy többgyerekes családban élnek.

Mindenki másnak fizetnie kell!

Egy dolgot mindenképp érdemes hangsúlyozni: az összesen évente 160 nap iskolai szünetre több ezer gyermeknek nincs biztosítva a kellő mennyiségű ennivaló. A Nemzeti Minimum Program leszavazásával ennek a megoldására tett együttműködésre mondott nemet a kormány.

Márpedig a legszegényebbek esetében napi kétezer forintból a minimális élelem biztosítható egy négyfős család számára – mondta a 168 Órának Király Gábor, a Gyermekétkeztetési Alapítvány vezetője. Hozzátette, groteszk módon még ennek a kétezer forintnak a 33 százaléka is visszakerül a kincstárba az áfa és az élelmiszer-ipari adó formájában.

 

 

   

 

 

 

 

 
 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV