Mégis, kinek a problémája?

Abban felülmúlhatatlanok a magyar politikai hatalom nagy légtornászai, hogy akkor is sikerül kivívniuk maguk iránt a nemzetközi ellenszenvet, amikor van igazság abban, amit mondanak.

Akkor is megkapják a faragatlan trolloknak kijáró megvetést, amikor nem teljesen alaptalan, amit állítanak. Csak hát, ahogy mondják, amit mondanak! Meg főként a komoly erőfeszítéssel kimunkált unortodox politikai észjárás, amivel már automatikusan azonosítják őket a világban.

A mind kaotikusabbá és szörnyűségesebbé váló menekültkrízis kapcsán a magyar kormány már eléggé régóta kitartóan szidalmazza az inkompetens, tehetetlen, a magát s határait megvédeni nem képes Európai Uniót. S ebben a „bírálatban” van nem kevés igazság. Az Unió nem volt felkészülve a menekültáradatra, s ezért a helyzet kezelésére alkalmas gyakorlati metódusok nincsenek, de tulajdonképpen még egységes elvi álláspont sem létezik.

Mondom, jogos a kritika, na de mindezt úgy elővezetni mintha nem is volnánk részei az Uniónak, mintha az unió valamiféle demens kolonc lenne, ami nélkül mi már régen megvédtük volna egész Európát!?

Persze ez a „mindig más a hibás”, meg az „egyedül vagyunk” szemlélet történelmileg igen mélyen gyökerező hagyomány, amit a Fidesz-kurzus oly sikeresen lovagol meg. A Keletinél kialakult káoszért is valójában a németek a felelősek, naná. Leszámítva a szokásos cinizmust, lehet, hogy a hatalmon lévők valóban azt hiszik, ha nem lennének a „körülmények”, Orbán csak szigorúan összevonná szemöldökét, és a sok migráns meg sem állna hazáig. Végtére is megküzdene ő a gravitációval is, ha nem lenne az Unió.

Amelyik tulajdonképpen maga a probléma. Mint azt hallhattuk a kormány erős emberétől, olyan stílusban előadva, ahogyan az ember egy vadászbulin sem beszél a hajtókkal. S nem is annyira a modor, hanem az attitűd. Hogy egyfolytában elküldjük a tutyi-mutyi Uniót a pozgárba, de azért határozottan deklaráljuk, hogy a közös megoldásból kihúzzuk magunkat (lásd még: a kvótarendszer mint „őrültség”).

Vajon miért is van, hogy az Orbánnak visszaszóló Merkel kancellár asszony oly fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy egyfelől Európa igenis egy értékközösség, másfelől meg a menekültek esetében „olyan problémáról van szó, amely valamennyiünket érint”?

Ez természetesen egyben riposzt is volt Orbán ama felettébb diplomatikus kijelentésére, hogy a menekültkérdés valójában Németország problémája. Mert hogy „senki nem akar Magyarországon maradni, sem Szlovákiában, sem Lengyelországban, sem Észtországban. Mindannyian Németországba kívánnak menni.”

(Azt csak halkan kérdezem: ha egyszer a miniszterelnök is beismeri, hogy a menekültek nem akarnak Magyarországon maradni, akkor mi a tarackos búbánatnak kellett kioktatni ékes magyar nyelvű plakátokon a ”gazdasági bevándorlókat”, hogy nem vehetik el a magyarok munkáját. Azokat tehát, akiknek esze ágában sincs itt ragadni. Meg nemzeti konzultációval hergelni ellenük a közt. Nem lett volna jobb a menekültek ellátására fordítani azt a pénzt?)

Nem csoda, hogy ez a kijelentés kiverte a biztosítékot a németeknél. Egyszerűen érthetetlen, hogy miért nem maradt meg a honi politika az udvarias bírálatnak azon a szintjén, ami több következetességre biztatta volna a német politikát. Mert abban a magyaroknak igazuk van, hogy az ellentmondásos német nyilatkozatok valóban felértek egy meghívóval, nem is csoda, hogy hirtelenjében úgy megszaporodtak a szír illetőségűek a menekültek között.

Miért nem volt ez elég? Miért kell mindjárt egy méretes, rozsdás retorikai tüskét benyomni?

Nincs miért csodálkozni, hogy Martin Schulz úgy nyilatkozott, hogy „Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontja az európai menekültválsággal kapcsolatban teljes mértékben elfogadhatatlan, és az uniós tagországok közötti szolidaritás felmondását jelenti”.

És természetesen lehet erre durcás sértettséggel truccolni, hogy megint bántják a magyart, és ha van sapka rajta, ha nincs... pedig mi csak a schengeni határokat védjük és betartatjuk Dublin III-at.

Csak éppen már nem hisznek nekünk. Talán van ebben szerepe a Brüsszel és az európai értékek ellen vívott kitartó „szabadságharcnak”.

 

 

 
 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV