Fizetett politikai hírdetés      

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Szépen termeli a veszteséget a felcsúti foci

A felcsúti focicsapatot működtető gazdasági társaság ahogy 2013-at, úgy 2014-et is veszteséggel zárta – derül ki a cég beszámolójából.

Az Mfor.hu cikkéből kiderül, hogy az elsőosztályú csapatot működtető Puskás Futball Club 2014-ben az előző évi 145,6 milliós veszteség után tavaly 127,6 milliós mínusszal fejezte be az évet – annak ellenére, hogy a cég nettó árbevétele egy év alatt több mint a duplájára nőtt.

Bár a korábbi 337,6 millió után 2014-ben már 706,1 millió forint folyt be a cég kasszájába, de ezzel párhuzamosan a kiadások is megugrottak. Az anyagjellegűek 86 millióról 226,7-re, a személyi jellegűek pedig 385,8-ról 600,1 millióra – írja az Mfor.hu.

 

 

 

 

 

Kitakarta Orbán felcsúti házát a Google Maps

Bár pár hónapja még a turisták által ajánlott látványosságok közt szerepelt, a Google Maps mára kicenzúrázta Orbán Viktor felcsúti otthonát. Így aki online megnézné a miniszterelnök házát, csak elhomályosított képet lát – vette észre a VS.hu.

A cenzúra azért is meglepő, mert a település többi része jól látható. Az újság próbált utána járni annak, hogy mi az oka a Google Maps lépésének, így megkérdezték az ügyről Havasi Bertalant, a kormányfő sajtófőnökét, illetve a Google sajtóosztályát is.

Havasi szerint "sem a Miniszterelnökség, sem a Terrorelhárítási Központ nem indítványozott ilyen módosítást". A Google-től egyelőre még nem kapott választ a lap, amint ez megérkezik, megírjuk mi is.

 

 

 

 

1,8 milliárdot vett ki Mészáros Lőrinc a cégéből

A Mészáros és Mészáros Kft. 89 millió forintnyi adó befizetése után 1,84 milliárd forint nyereséggel rendelkezett.  Ebből 1,8 milliárdot ki is fizettek osztalékként – írja az Mfor.hu.

A lap megjegyzi, hogy így a cégben csak 43 millió forint maradt. Arra is kitértek, hogy 2010 óta az EU-ból szép kis hasznot húzó Mészáros Lőrinc 4,4 milliárd forint osztalékot vett ki a cégből.

Mészárost egyébként mostanában az új Simicskának tartják, akkora szerencsék érik.

 

 

 

 

 

Új autót kapnak az ingyenélő miniszterek és államtitkárok

Egyedüli pályázóként a Porsche Hungaria nyerte meg a kormányzati autótendert. Első körben legalább 42 autót cserélnek le nettó 430 millió forintért; az állami vezetők egy részének szolgálati gépjárművei elöregedtek. A cég sorra nyeri a közbeszerzéseket.

Lezárult a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) kormányzati autók vásárlására kiírt közbeszerzési eljárása, amit egyedüli ajánlattevőként nyert meg április 7-én az állami autóbeszerzések állandó szereplője, a Porsche Hungaria Kft., nettó 430,7 millió forintért - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A Miniszterelnökség és a minisztériumok ellátását végző KEF februárban hirdetett legalább 42 jármű beszerzésére tendert, de a rendelt mennyiség a teljesítés során még 19 százalékkal, azaz 8 darabbal növelhető. A vásárlásra a kormány egy január 20-i határozatában 461,5 millió forintot csoportosított át a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) "2014. évi kötelezettségvállalással nem terhelt költségvetési maradványából".

Ismerje meg a közbeszerzéseket, keressen a kiírásokban, legyen a nyertesek között!

Újabb Skodák jönnek

A kiírás szerint felső-közép, 8. kategóriába sorolt autóból (az autóbeszerzésekre meghatározott állami normatíva az alsótól a felsőig kilenc kategóriába sorolja a személyautókat a műszaki tulajdonságok és felszereltség alapján) összesen 26 darabot, felső-közép 7. kategóriásból 8 darabot, és szintén legalább 8 darabot vásárolnak 4. kategóriába sorolt egyterű autóból (az állami normatíva az egyterűeknél 1-5. kategóriát határoz meg). Az mfor.hu kérdésére a KEF a napokban azt közölte, hogy 170 lóerős Skoda Superbeket, 150 lóerős Skoda Octaviákat és 180 lóerős Volkswagen Multivanokat szereznek be.

A KEF az amortizálódott gépjárműpark cseréjének első ütemét valósítja meg a beszerzéssel; ezeket az autókat előreláthatóan a nyáron állítják üzembe - közölte januárban az MTI-vel az NGM. A minisztérium szerint az állami vezetők egy részének szolgálati gépjárművei elöregedtek, átlagosan 9-10 évesek, futásteljesítményük magas, átlagosan 260-400 ezer kilométer, ezért megnövekedtek az autók karbantartási, generál-jellegű és váratlan meghibásodásból adódó javítási költségei. A ráfordítások mellett ezen autók további használata komoly üzemeltetési és üzembiztonsági problémákat is jelent - írta korábban a tárca.

Skoda Superb a kedvenc

Az Orbán-kormány 2011-ben cserélte le a miniszterek és államtitkárok autóinak egy részét Skoda Superbekre, mintegy 600 millió forintért 97 autót vettek. Az elődök Audi autói az új kormánynak hivalkodóak voltak, s nem gazdaságos az üzemeltetésük.

A KEF legutóbb 2014 márciusában szerzett be vezetői autókat, 25 darab felső-közép és kettő alsó-közép kategóriába sorolt járművet a Porsche Hungariától (egyedüli ajánlattevőként), bruttó 189 millió forintért. Így egy autóra átlag 7 millió forint jutott; az összeg tartalmazta a forgalomba állítás költségeit, az adókat és biztosításokat is. Az elmúlt években rendszeresen vásárolt a kormány és az Országgyűlési Hivatal is Skoda Superb autókat.

A Porsche Hungaria szállíthat a Legfőbb Ügyészségnek egy új, 8. kategóriába sorolt autót nettó 7,4 millióért, a Köztársasági Elnöki Hivatalnak két járművet 15,7 millióért, míg az MNB alapította Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-nek három járművet 24,9 millió forintért. A cég az Országgyűlés Hivatalától januárban is nyert el megrendelést, hivatali és protokoll feladatok ellátására legalább nyolc autóra, nettó 70,7 millió forintért - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A Garancsi István elnökölte Magyar Természetjáró Szövetség tenderén sem akadt márciusban versenytársa a Porsche Hungariának, itt kisbuszt, pick-up terepjárót és két kisáruszállítót adtak el nettó 25 millió forintért. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nek három autót szállíthat a Porsche Hungaria bruttó 21,2 millióért, míg az MNB-Biztonsági Zrt.-nek két járművet, nettó 13,4 millióért.

Egyedüli ajánlattevőként a Porsche Inter Autó Hungária Kft. futott be áprilisban az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala két autó beszerzésére kiírt eljárásán, nettó 19,4 millió forintért. Ez a kft. nyerte meg februárban az Állami Számvevőszék tenderét is, egy autót szállíthat nettó 9,9 millióért.

A Magyar Földgáztároló Zrt. autóflotta bérletére kiírt közbeszerzését a Porsche Lízing Kft. nyerte meg nettó 130 millió forintért. A Porsche Lízing győzött a Magyar Közút Nonprofit Kft. 400 milliós keretösszegű, VW és Skoda autók javítására kiírt tenderén is.

A Porsche Lízing Kft. tulajdonában állt az a NAE-045-ös rendszámú, fekete Volkswagen mikrobusz, amelyet szabálytalanul vezetve áprilisban lefotózták Habony Árpád tanácsadót, az új jobboldali médiaholding társtulajdonosát Andrew G. Vajna filmipari kormánybiztossal együtt  - derítette ki korábban az ATV. (Cikkünk korábbi verziójában tévesen említettük volt tulajdonosként a Porsche Hungariát.)
A VW-márkával a forgalmazó támogatója többek között a felcsúti Puskás akadémiának és a dunakeszi Kinizsi futsal klubnak is, a sportszervezetek honlapja szerint.

 

 

 

 

 

Lázár Janit vitára hívták

Lázár Jánost nyílt levélben hívta vitára Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője. Jávor azt szeretné elérni, hogy a sajtó nyilvánossága előtt vitathassa meg a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel Paks2 ügyét.

Jávor levele alább olvasható:

Tisztelt Miniszter Úr!

Április 30-án tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a paksi bővítés kapcsán nem folyik semmilyen eljárás Brüsszelben, „leszámítva Jávor Benedek EP-képviselő bejelentéseit, valamint néhány más magyar bejelentést. Ha megtisztel a képviselő, itthon is meg tudjuk beszélni ezt az ügyet”. Miniszter úr azt is hozzátette, hogy „állunk minden vita elé”.

Örömmel hallottam miniszter úr kijelentéseit, hiszen évek óta a nyilvános vita szükségességét hangsúlyozom, és ennek hiányát a paksi bővítés egyik legsúlyosabb hiányosságának tekintem. Ennél fogva természetesen örömmel állok miniszter úr rendelkezésére, hiszen már korábban is számtalanszor kezdeményeztük a nyílt vitát, de ezt a kormány mindannyiszor elutasította!

Miniszter úr kijelentései reményeim szerint megteremtik a lehetőséget arra, hogy a sajtó nyilvánossága előtt tisztázzuk azokat a kérdéseket a paksi bővítés kapcsán, melyekről az ország közvéleményét elmulasztották tájékoztatni! Milyen háttérszámításokra alapozva kötöttek megállapodást Oroszországgal? Miért maradt el a nemzetközi tender? Miért akadályozták meg, hogy a magyarok népszavazáson nyilváníthassanak véleményt a beruházásról?

Megannyi kérdés, amikre eddig nem kaptunk választ. Bízva abban, hogy a kormány képviseletében ön immár hajlandó lesz konkrétumokat elárulni, örömmel elfogadom kedves invitálását, és kész vagyok egy sajtónyilvános vitán megvitatni ezeket a kérdéseket.

Brüsszel, 2015. május 5.

Üdvözlettel,

Jávor Benedek

 

 

 

 

Mit okozhat a Fideszben Orbán Bayer Zsoltnak tett ígérete?

Orbán Viktor Bayer Zsoltnak adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte nem szabad kitakarni semmit a rendszerváltás előtti titkosszolgálati dokumentumokból, az érintettek pedig döntsék el, mit hoznak nyilvánosságra. A hvg.hu most megnézte, ennek milyen következményei lehetnek.

A miniszterelnök az interjúban azt fejtegette: ne az állam, hanem a sértettek derítsék ki, jelentettek-e róluk, a levéltárak pedig adják ki a dokumentumokat a nevek kitakarása nélkül.

Ha minden eddig anonimizált adatot, nevet kitakarnának, akkor a többi megfigyelt érzékeny adatai – például szexuális szokásai, vallási nézetei, betegségei – is nyilvánosságra kerülhetnének. Mindez azért, mivel általában egy körről jelentettek az ügynökök, tehát mindenki látná mindenki más adatait, ami a dokumentumokban szerepel.

A dokumentumokban ott van az ügynök fedőneve, ezt nem is szokták anonimizálni, de rendszeresen előfordult, hogy egy fedőnevet többen is viseltek – mondta a hvg.hu-nak Varga László történész, tehát könnyedén előfordulhat, hogy az eredeti ügynök neve nem is derül ki.

A Fidesz hosszú évek óta ellenzi a teljes nyilvánosságot és az ügynökkérdés tisztázását akadályozó 2003-as törvény megváltoztatását. A máig tartó szemléletet, miszerint csak a besúgok, a III/III-ok a hibásak, a kémelhárítást, a katonai szolgálatokat át kellett menteni a jogállamba, különben sérül a nemzeti érdek. Ezt a nézetet még az első Orbán-kabinet titokminisztere, Kövér László is magáévá tette, akinek útmutatásai alapján a Fidesz leszavazta Schiffer javaslatát. Pedig ez a kérdés azon ügyek közé tartozik, melyekről a Fidesz-frakciójában érdemi vita folyt, a képviselők még Lázár Jánosnak is nekimentek – olvasható a hvg.hu cikkében.

 

 

 

A nyáron feldolgozzák a bevándorlási konzultációs kérdőíveket

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) júliusban és augusztusban dolgozza fel a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációra beérkező válaszokat, és továbbítja a kormánynak – közölte a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Kovács Zoltán elmondta: nagyjából egy hónap alatt postázzák ki a több mint nyolcmillió nyomtatványt. Július elsejéig várják, hogy azokat kitöltve – akár megjegyzéseket hozzáfűzve – az állampolgárok visszaküldjék. A kormány a válaszok felmérésével jelöli majd ki azokat az irányokat, hogy a bevándorlási kérdésekben milyen lehetséges változtatásokra tesz javaslatot mind itthon, mind az európai fórumokon – tette hozzá.

Jelenleg az Európai Unióban egy "nyitott vita" zajlik a menekültügyi problémák kezeléséről – jegyezte meg a kormányszóvivő, kiemelve: uniós szinten a menekültek nagyjából 80 százaléka megélhetési bevándorló. Ezt a helyzetet mindenképpen kezelni kell – hangsúlyozta.

A kormány szerint az Európai Uniónak is szüksége van egy új típusú, egyértelműen szigorúbb szabályozásra az illegális bevándorlás kezelésében. Ezzel együtt, mivel minden országot másképp érint e probléma, a tagállamok számára meg kell adni a lehetőséget, hogy saját lehetőségei szerint kezelje a menekültek ügyét – fejtette ki az M1 aktuális csatornán a kormányszóvivő.

 

 

 

 

 

Hamarabb kifizethetik a túlórapénzeket az egészségügyben

Az illetékes államtitkár szerint meg kell változtatni azt a rendszert, amelyben az egészségügyi dolgozóknak akár fél évig is várniuk kell túlórapénzükre. Zombor Gábor erről az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában beszélt.

Az egészségügyi államtitkárság kedden közölte az MTI-vel, hogy Zombor Gábor egészségügyi ágazati egyeztetést hívott össze, amelyen a túlmunka és a túlórák kérdése is napirendre került.

Az egészségügyi államtitkár az M1 aktuális csatornán arról beszélt: annak ellenére, hogy a különböző szervezetekkel rendszeresen találkoznak és egyeztetnek, sok félreértés és zavar van rendszerben, amelyeket tisztázni kell. Ilyen például a túlórák, túlmunkák kifizetésének ügye.

Zombor Gábor elmondta, a szakszervezetek és az intézményvezetők is megerősítették: előfordul, hogy késve fizetik ki a túlmunkákat. Van ugyanis egy jogszabályi rendelkezés, amely az intézményvezetőknek lehetőséget ad arra, hogy akár hat hónapig elhúzzák a kifizetést. Így a kórházak jogszerűen járnak el – jegyezte meg az államtitkár, de úgy értékelte, nem várható el, hogy az egészségügyi dolgozók fél évet várjanak túlórapénzükre. A túlmunkák kifizetésére egy egységes eljárásrendet kell csinálni – foglalt állást.

Zombor Gábor szerint a keddi megbeszélésen érzékelhető volt a feszültség, de "építő hangulatban" telt az eszmecsere. Azt mondta, a szervezetek képviselőivel abban állapodtak meg, hogy tematikusan folytatják az egyeztetéseket, és kiemelten kezelik a jövedelmi viszonyok és a munkakörülmények helyzetének javítását.

Kérdésre válaszolva az államtitkár kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetési javaslatra várakozásokkal tekint, úgy gondolja, lesznek pozitív változások az egészségügy területén.

 

 

 

 

 

Jobbik: a melegfelvonulásokat is be fogjuk tiltani

A Jobbik házi csatornája, az N1TV új műsort indított, amelyben választópolgárok kérdéseit teszik fel politikusoknak. Az egyik meleg állampolgár arról érdeklődött, hogy a Jobbik megszüntetné-e azt, hogy a homoszexuálisoknak is engedélyezték az élettársi kapcsolat bejegyzését.

A kérdésre a Jobbik alelnöke, Apáti István konkrétan nem válaszolt, de kifejtette álláspontját a homoszexuálisokról. Szerint "ezeket a fajta kapcsolatokat a négyfal között, illetve a hálószoba magányában célszerű megélni". Azt is elmondta, pártja nem támogatja sem a melegek házasságkötését, sem pedig azt, hogy örökbe fogadhassanak.

Ám a jobbikos politikus ennél is tovább ment, amihez a riporter buzgón bólogatott:

A melegfelvonulásokat is be fogjuk tiltani – ezt szeretném hangsúlyozni – hiszen a heteroszexuálisok sem szoktak felvonulni (...).

Nem gyűlölöm ezeket az embereket, nem akarom őket üldözni, de a világörökség részét képező budapesti főtereken sem akarom őket látni. Főleg nem keresztény meg nemzeti jelképek meggyalázása közben.

 

 

Gumicsonttal trollkodták szét a tolvajkormány sajtótájékoztatóját

Kovács Zoltán kormányszóvivő arról tartott sajtótájékoztatót, hogy már nagyban nyomtatják a nemzeti konzultáció kérdőíveit. Vagyis csak tartotta volna, mikor a PM politikusa megzavarta őket – írta az ATV.

Barabás Richárd egy kék, húszcentis gumicsontot akart átadni Kovácsnak, illetve Pósán László fideszes képviselőnek, aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón. Ez Barabás szerint azt jelképezte, hogy a kormány "ennyire drága, ennyire ostoba, ennyire rosszindulatú és gonosz gumicsontot" még nem dobott be, mint amilyen a nemzeti konzultáció.

Kovácsék nem voltak hajlandóak átvenni az "ajándékot", Pósán ráadásul le is futóbolondozta Barabást.

 

 

 

 

Felkarperecezné a kormány az időseket

Magyarországon idősügyi jelzőrendszer kialakítására van szükség, amelynek a jogszabályi kereteit a szociális törvényben kell lefektetni, annak módosításakor – hangoztatta Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) idősek szociális alapszolgáltatásainak infokommunikációs fejlesztésért felelős miniszteri biztosa kedden Szombathelyen.

A szociális hét elnevezésű rendezvénysorozat nyitóelőadásában a miniszteri biztos hangsúlyozta: Magyarországon több mint 475 ezer 80 évesnél idősebb ember él, 2050-ig várhatóan a lakosság 60 százaléka lesz 60 évesnél idősebb, ami nagyon komoly kihívást jelent az egészségügy, a nyugdíjrendszer és a szociális ellátórendszer számára.

Hozzátette: 2012-ben 132 ezer 80 évnél idősebb ember igényelt valamilyen segítséget a szociális ellátórendszertől, egy év alatt 62 ezerrel nőtt a számuk, és ez a tendencia tovább tart.

Elmondta, a Segítő kezek elnevezésű modellprogram keretében – amelybe Budapest belvárosa és Kisvárda mellett Szombathely is bekapcsolódott – azt vizsgálták, hogyan lehetne úgy segítséget nyújtani az időseknek, hogy azok az életminőségüket megőrizve minél tovább a megszokott környezetükben, az otthonukban maradhassanak, de ne érezzék úgy, hogy magukra hagyták őket.

Jeneiné Rubovszky Csilla előadásában, amelyet szociális területen dolgozó szakemberek előtt tartott, úgy fogalmazott: a program során elkészített országos hatástanulmányból az derült ki, hogy az idősek számára a fizikai és a szellemi hanyatlás, az életkor előre haladásával együtt járó betegségek, az elesettség, a családtagoktól és a segítőktől való függés, az időskori depresszió mellett a magány jelenti a legnagyobb problémát.

Kitért arra, javíthatna a 80 év felettiek életminőségén, ha minél szélesebb körben elsajátítanák az internet és a Skype, valamint az okostelefon használatát, illetve az is, ha egy olyan vészjelző karperecet hordhatnának, amelynek segítségével nemcsak orvosi vagy rendőri segítséget kérhetnének, hanem az folyamatosan mérné a vérnyomásukat is, így még azelőtt vészjelzést adna le, hogy a rosszullét bekövetkezik.

A miniszteri biztos elmondta: a Segítő Kezek programba közfoglalkoztatottakat és önkéntes közösségi szolgálatot teljesítő diákokat vontak be.

Tapasztalataik szerint nagyon gyorsan képesek megtanítani az időseket az informatikai eszközök alapvető használatára – mondta.

Szólt arról is, hogy az infokommunikációs eszközöket nem szociális rászorultság, hanem életkor alapján ingyenesen biztosítják a modellprogramba bekapcsolódó idősek számára.

 

 

 

 

 

Áder Jani megmenti a Földet!!

Az államfő aláírásokat gyűjt a klímaváltozás ellen, s ehhez internetes honlapot hozott létre elobolygonk.hu címmel – írja a Blikk.

Az akció előzménye, hogy Al Gore volt amerikai alelnök elindította a liveearth.org oldalát és világszerte egymilliárd támogatót szeretne összegyűjteni.

Azt már nem kell bizonygatni, hogy a klímaváltozás az első számú társadalmi és politikai kérdéssé vált – mondta Áder és hozzátette, év végén Párizsban összegyűlnek a világ vezetői, hogy nemzetközi összefogást hozzanak össze a klímaváltozás miatt.

Áder Gore akciójáról múlt hónap közepén értesült, s telefonon ajánlotta fel segítségét. Az államfő gesztusát az amerikai politikus különösen értékelte, ugyanis Magyarország volt az első ország, amely csatlakozott a világméretű összefogáshoz – olvasható a Blikkben.

 

 

 

 

 

Helyi népszavazást akarnak a mecseki atomtemetőről

A Demokratikus Koalíció kezdeményezi, hogy Pécsett tartsanak helyi népszavazást a várostól körülbelül nyolc kilométerre tervezett atomtemető ügyében – jelentette be a párt ügyvezető alelnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Molnár Csaba azt mondta, a kormány folytatja az építkezést a Mecsekben, amelynek végén elkészül az erősen sugárzó anyagok elhelyezésére szánt atomtemető. Hozzátette, néhány hónapja olyan törvénymódosítást hajtottak végre, hogy csak a tervezett atomtemető közvetlen környezetében, egy nagyon kicsi, mintegy százméteres sávon belül kell kikérni az emberek véleményét és elvégezni a környezeti hatástanulmányokat. Az EP-képviselő szerint ez elenyészően kicsi terület.

Molnár Csaba emlékeztetett arra, hogy a DK korábban már az Európai Bizottsághoz fordult azt kérve, vizsgálják meg, hogy elfogadható-e, ha csak ekkora körzetben mérik fel a kockázatokat.

 

 

 

 

 

Audival érkezett malacot osztani Orbán főtanácsadója

Az alig több mint ezerlelkes Székelyen indult a Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó által vezetett Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány idei kisállat-osztása: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisközségben hetvennyolc családnak jut egy-egy kismalac, s mindegyik mellé negyven kiló takarmány.

A lap kiemeli, ez különösen annak fényében "találó", hogy Orbán Viktor idei évértékelőjében a Várkert Bazárt a kormányzás szimbólumának nevezte.

Az akció kezdetét kedden délre hirdetik, pontban tizenkét órakor a rászorulók már sorban állnak az állatokkal megpakolt teherautók mellett, s rácsodálkoznak Hegedüs Zsuzsára: az alapítvány elnöke ugyanis három szépséges kutyussal száll ki az Audijából.

– Nocsak, kutyát is osztanak?

– tréfálkozik egy férfi, de a mellette álló felesége riadtan oldalba böki:

– Fogd be a szád, még a végén lemaradunk a malacról.

A Népszabadság helyszíni riportja >>>

 

 

 

 

Szijjártó: Orbánia tartani fogja magát az EU közös álláspontjához

Magyarország tartani fogja magát az Európai Uniónak az ukrajnai válsággal kapcsolatban kialakított közös álláspontjához Oroszországgal szemben – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden Prágában Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel folytatott tárgyalásait követően.

A magyar diplomácia vezetője kedden munkalátogatást tett Prágában.

"Magyarország mindig részt vett az Európai Unió közös álláspontjainak elfogadásában. Mindig a közös európai döntések mellett voltunk. Ez így volt, és így is lesz" – szögezte le Szijjártó egy kérdésre válaszolva. Hangsúlyozta: az egységben rejlik az EU legfőbb ereje és ezt senkinek sem szabad megbontania.

"Meggyőződésem, hogy Budapest álláspontja a keleti konfliktussal kapcsolatban lényegében nem tér el sem Prága, sem az Európai Unió álláspontjától" – fogalmazott Zaorálek is a tárgyalások utáni közös sajtóértekezleten.

"Számunkra a közös európai álláspont fenntartása a válsággal szemben olyan alapelv, amelyről nem akarunk lemondani" – húzta alá a cseh külügyminiszter. Hozzátette: "nem igazán tér el a véleményünk Magyarország álláspontjától abban, hogy a különböző forgatókönyvek keresését az Európai Unió keretein belül képzeljük el." Szerinte továbbra is érvényes, hogy az Oroszország elleni szankciók esetleges módosítása az ukrajnai helyzet alakulásának a függvénye.

Szijjártó Péter megjegyezte, hogy Magyarország számára egyedül az ukrajnai konfliktus békés megoldása az elfogadható. Ukrajna Magyarország szomszédja, amelynek területén keresztül Magyarország földgázt és kőolajat kap, és ahol 150 ezres magyar kisebbség él.

"Nem akarjuk, hogy olyan országban éljenek, ahol háború dúl. Ezért azt akarjuk, hogy Ukrajnában béke legyen, erős és stabil Ukrajnát akarunk" – mondta a magyar diplomácia vezetője.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi megállapodás, a TTIP is szóba került a megbeszélésen – erősítette meg az MTI tudósítójának kérdésére a két külügyminiszter.

"Csehország ki akarja várni a tárgyalások eredményét és annak alapján fogalmazza meg hivatalos álláspontját" – válaszolta Zaorálek. "Egyetértettünk abban, hogy a megállapodást nemzeti szinten is meg kellene erősíteni" – tette hozzá a cseh miniszter.

A genetikailag módosított amerikai élelmiszerekkel kapcsolatban Zaorálek kijelentette: a megállapodásban vannak ennél fontosabb dolgok is, amelyekről dönteni kell. Személyes véleményként elmondta, hogy lényegében egyetért Milos Zeman államfővel, aki néhány napja kijelentette, hogy nem ellenezné a genetikailag módosított élelmiszerek behozatalát.

"Magyarország a genetikailag módosított élelmiszereket elutasítja. Ez benne van az alkotmányban" – jegyezte meg ezzel kapcsolatban a magyar külügyminiszter.

Szijjártó Péter Prágában munkareggeli keretében megbeszélést folytatott Andrej Babis cseh kormányfő-helyettessel, pénzügyminiszterrel, délután pedig Jan Mládekkel, az ipari és kereskedelmi tárca vezetőjével.

Szijjártó Pétert csehországi munkalátogatása végén fogadta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök is.

 

 

 

 

 

Közismert politikus is lefeküdt a meggyilkolt 19 éves lánnyal

Prostituáltként dolgozott a múlt héten meggyilkolt 19 éves lány. Kuncsaftjai közt állítólag ismert ember is található – tudta meg a BorsOnline.

Egy közismert, tévében sokat nyilatkozó politikus is rendszeres vendége volt. Sokan alaposan meglepődnének, ha kiderülne, ki az a látszólag példás családi életet élő férfi

- nyilatkozta az áldozat egy barátnője. Sőt, szerinte az együttlétről felvétel is készült, amit a lány telefonjára mentett el. A telefon most a rendőrségnél van, így nem valószínű, hogy a videó nyilvánosságra kerülne – írta a lap.

A BorsOnline a gyilkosság további részleteiről is szerzett információkat. Egy forrásuk úgy tudja, a gyilkosság napján a lány egy buliból ért haza késő este, ezt követően ölték meg. Más arról beszélt, holttestét a földön, meztelenül találták meg, arca alig volt felismerhető a bántalmazástól.

 

 

 

 

 

Tűcserebotrány: durván nőhetett a hepatitises drogosok száma

Az elmúlt három évben közel kétszeresére nőtt a hepatitis C vírussal fertőzött drogfogyasztók száma Budapesten – derül ki a TASZ birtokába került adatokból.

Bizonyosságot nyert, hogy nem puszta riogatás a tűcserék korlátozása kapcsán járványveszélyről beszélni, mint Kocsis Máté állítja, hanem kegyetlen valóság – írja a TASZ a közleményében.

A szervezet birtokába került adatok szerint 2011 és 2014 között közel kétszeresére nőtt a hepatitis C vírussal fertőzött drogfogyasztók száma Budapesten. Az Országos Epidemiológiai Központ által tavaly végzett szűrőkampány adatai szerint ugyanis 2011-ben még tízből három injekciós drogfogyasztó élt együtt a jelenleg gyógyíthatatlan, krónikus májgyulladást okozó hepatitis C vírussal, 2014-ben azonban már tízből hatan.

Ugyanebben az időszakban az elapadó állami források és az intenzív politikai támadások következtében a tűcserék forgalma visszaesett, 2014-ben pedig az ország tűforgalmának több mint a felét biztosító két legnagyobb program bezárt. A most bemutatott számok tehát azóta minden bizonnyal tovább romlottak. Pedig a tűcserékre egyre nagyobb szükség van a dizájner drogok növekvő fogyasztása miatt. A HIV-fertőzések száma ugyan még alacsony, de a nemzetközi tapasztalatok szerint ez a helyzet is gyorsan megváltozhat. Félő, hogy tűcserék nélkül még az OEK szűrőkampánya sem tudja majd elérni a fogyasztókat.

Az Alapvető Jogok Biztosa a Kék Pont tűcsere bezárása után arra kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a fővárosi polgármestert és a józsefvárosi polgármestert, hogy tegyenek összehangolt lépéseket a krízishelyzet javítására. Sajnos ezek a lépések eddig elmaradtak, sőt, azóta a 13. kerület szocialista vezetése is megszüntetett egy programot.

 

 

 

 

 

Fókuszban a gyermekvédelem

Budapest – Hogyan segíthet a kormányzat, a szociális szakma a bajba jutott családoknak? Merre tartunk? 2015. május 4-én a gyermekvédelem munkatársainak szakmai konferenciájára került sor. Egyházunk részéről a Diakóniai Osztály, a Tessedik Sámuel Családok Átmeneti Otthona és az Ökumenikus Segélyszervezet is képviseltette magát.

Az Átmeneti Ellátok Országos Érdekvédelmi Szövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által rendezett országos konferenciának a gyermekvédelem volt a fókuszában.

Folytatás.........

 

 

 

Valyon, melyik cég nyerte az MNB 1,8 milliárdos tenderét?

Összesen 1,8 milliárd forintos, konjunktúrakutatásra szóló megrendeléssel bízta meg a kormányközeli Századvéget az MNB – írja az e heti HVG.

A csütörtökön megjelenő lap ajánlójában azt írják, hogy noha a tendereztetés szabályosan zajlott, olyan pályázati feltételeket állapítottak meg, hogy a tenderen több, konjunktúrakutatással foglalkozó nevesebb hazai intézet, mint például a GKI Gazdaságkutató Zrt., a Medián vagy az Ipsos el sem indulhatott, s a Kopint-Tárki is csak a Tárkival közösen.

Utóbbinak nem volt szerencséje, a HVG ugyanis azt írja, bár 50 százalékkal a Századvég ajánlata alá ígértek, nem nyerték el a megbízást.


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Arhívum

Március
       
Április
         
Május
       
Június
         
Július
       
Augusztus
       
Szeptember
         
Október
       
November
         
December
       
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV
 

 

Fel