Fizetett politikai hírdetés      

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Egyetlen, sokatmondó fotó a Parlamentből

A képen az látszik, hogy zajlik Országgyűlés plenáris ülése. Mivel a jövő évi költségvetésről tárgyalnak, szombatra is ülésnapot hirdettek. Számoljuk meg közösen, hányan foglalkoznak jelenleg ezzel a fontos problémával a politikusaink közül.

 

 

 

Kocsis Máté: Nem vagyok buzeráns

Nemrégiben Ungár Klára lemelegezte a nős Kocsis Mátét és Szájer Józsefet is. Míg Szájer nem kívánta kommentelni az esetet, Kocsissal forgathatott riportot a C-pont, az exhírtévéseket tömörítő stáb.

Azon kívül, hogy VIII. kerületi polgármester szájából elhangzik: " nem vagyok buzeráns", felvet egy ötletet is. Miután szerinte sokakat zavar a melegfelvonulás, ezért ő áthelyeztetné azt a világörökségi területekről a Pride-ot a Nagybani piac parkolójába. Igaz, miután a gyülekezés törvénye alá tartozik a rendezvény, ezért a Fővárosi Közgyűlés nem tud mit kezdeni vele, hiába tárgyaltak a javaslatról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyugdíj? Talán 2030-ig, ha lesz

Összeomolhat a nyugdíjrendszer, ami ma működik, legfeljebb 2030-ig finanszírozható. Az alapprobléma, hogy egyre kevesebb a járulékfizető, és nem javít a helyzeten a közmunka sem.

Benyújtotta a nyugdíjalap hároméves gazdasági és ötvenéves demográfiai előrejelzését a kormány. Az előbbi kedvező képet fest, az utóbbi rávilágít a magyar nyugdíjcsapdára – írja a napi.hu.

Hosszú távon a nyugdíjkiadások csökkentése az egyetlen járható út. Még akkor is, ha ma még látszólag minden rendben van: rövid távon kiegyensúlyozott a Nyugdíjbiztosítási Alap költségvetése, a 2019-ig tartó előszámítások szerint az évtized végéig az alap nem szorul költségvetési támogatásra, a folyó nyugdíjkiadásokat fedezik az aktívak járulékbefizetései.

Az utóbbi jelentős részben a tavaly beindult korhatáremelésnek is köszönhetően: az öregségi nyugdíjkorhatár 62 évről 65 évre emelkedik évente egy fél évvel – így viszont csökken a nyugdíjba vonulók száma. Így jövőre a tényleges nyugdíjkorhatár már 63 év lesz. Ugyanakkor továbbra is vannak kivételek, folytatódik a 40 év jogosultsággal rendelkezők nők nyugdíjazása – ők továbbra is kérhetik nyugdíjazásukat a korhatár elérése előtt.

A kormány négyéves prognózisa szerint a nyugdíjkiadás így a jövő évi 3041,7 milliárd forintról 2019-re 3398,1 milliárd forintra emelkedik – miközben a nyugdíjalap nullszaldós lehet a tervezési időszak végéig.

Rosszabb képet fest a magyar társadalomról, így a nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról az ötvenéves – 2060-ig előretekintő – demográfiai előrejelzés, amely a 2011-es népszámlálás adatai alapján készített a KSH Népességtudományi kutatóintézet.

A gond a csökkenő születésszám: míg 2010-ben a munkaképes korúak – vagyis a 16–62 évesek – száma 6,397 millió volt, ez a szám már 2020-ban hatmillió alá csökken, 2045-re pedig ötmillió alá.

További kérdés a foglalkoztatás mértéke, amely uniós összehasonlításban alacsony Magyarországon – igaz, ez az utóbbi években érezhetően emelkedett, bár a közmunkában foglalkoztatottak nem válnak érdemi járulékfizetőkké.

A jelenlegi becslések szerint a magyar társadalombiztosítási nyugdíjrendszer 2030-ig még finanszírozható, ám a 2020-as években újabb reformokra lesz szükség; amennyiben a magyar gazdaság termelékenysége, hatékonysága nem emelkedik, akkor csakis a kiadások szűkítése kerülhet szóba – vagyis a korhatár további emelése, illetve a induló nyugdíjak mértékének csökkentése.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dunai panorámával, külföldről visszatért orvosokkal nyit a magánkórház

Egy Duna-parti irodaház négy szintjén két egynapos sebészeti műtővel, 14 ággyal és 25 rendelővel nyílik meg a tavaly beharangozott új magyarországi magánklinika első fázisa. Bazsó Péter főigazgató az Indexnek azt mondta: a rendelők megnyitásához már 60 orvossal szerződtek, további hússzal még tárgyalnak. A kezdeti kétkedésekre rácáfol, hogy már sikerült hazacsábítani két magyar orvost is külföldről.

El tudja képzelni, hogy miközben az orvos a sportsérülését vizsgálja a bokáján, vagy sztetoszkóppal hallgatja a hátát, ön nem a rendelő fehér csempével borított falát bámulja, hanem egy üvegfalon keresztül, hét emelet magasságból a Dunát, a Gellért-hegyet vagy a Budai Várat nézegetheti? Ez most már több mint egy látványterv: már a rendelők falát is kifestették és a műszereket is elkezdték beszerelni abba a Duna-parti irodaházban, ahol a nyáron megnyílhatnak az ország legnagyobb magánkórházának szakrendelői.

Ez lesz a tavaly szeptemberben beharangozott Duna Medical Center első fázisa. A befektetők a Nemzeti Színház közelében lévő irodaház épületében négy emeletet béreltek ki a járóbeteg rendelőknek. A tervek szerint később, két irodaházzal odébb, egy jelenleg félbehagyott betonszerkezetbe egy 150 ágyas kórházat is kialakítanak majd. 

Műtők a nyolcadik emeleten

Mint korábban megírtuk, a nagyszabású tervekkel induló DMC alaposan átrendezheti a magánegészségügyi piacot Magyarországon. Nem egy újabb, szülészetre vagy plasztikai sebészetre specializálódott magánrendelőről lesz szó. A DMC szinte a teljes orvosi palettát le akarja fedni: 27 orvosi szakterületen végez majd vizsgálatokat és kezeléseket. 

A szakrendelők kialakítását idén januárban kezdték meg. A 8. emeleten két, egynapos sebészeti beavatkozásokra alkalmas műtő lesz, amelyhez két komplett módon, előre legyártott és felszerelt, úgynevezett panelműtőt szereztek be. Ehhez kapcsolódóan két egyágyas és három négyágyas kórtermet építenek ki a 8. emeleten, mondta az Indexnek Bazsó Péter főigazgató, aki korábban az Állami Egészségügyi Központ (Honvédkórház) orvosigazgatója volt.

A 7. emeleten lesz 25 rendelő. Ezek között lesznek olyanok, amelyeket több szakma képviselői felváltva használhatnak majd (belgyógyászat-diabetológia, pszichiáter-pszichológus stb.), és olyanok is, amelyeket csak egy adott szakorvos (például szemész) munkájához rendeznek be.

A magánklinika fogadószintje az irodaház első emeletén lesz. Itt lesz a recepciós pult, valamint ezen a szinten lesz a gyermekgyógyászati rendelés, a reumatológiai, fizioterápiai kezelések és a gyógytorna. Az épület földszintjén rendezték be a magánklinika laboratóriumát és a diagnosztikai részlegeket (röntgen, ultrahang, mammográfia, csontsűrűség mérés stb.) Mint Bazsó Péter elmondta: a laboratóriumukban inkább az egynapos sebészeti beavatkozáshoz szükséges gyors vizsgálatokat végzik el, a komolyabb vizsgálatokat egy külsős, szerződött labor végzi, ami 4 órán belül küldi az eredményeket.

A nevek is számítanak

Az irodaház szintjeinek magánklinikává alakítása 800 millió forintba került, a műszerek beszerzése 1,2 milliárd forintos beruházásból valósul meg. A „kacsaláb-effektus”, azaz a szép kilátás, az ízlésesen berendezett szoba és a modern műszer azonban még kevés ahhoz, hogy az új klinika sikeres legyen. "Bár egyáltalán nem becsülném le azt a szempontot, hogy a betegek nálunk szép környezetben gyógyulhatnak, mi sem csak a dunai panorámával akarunk hódítani" - mondta Bazsó Péter. A klinika fontosnak tartja a minőséget, ezért ismert és nagy nevű orvosokat fog foglalkoztatni, köztük több egyetemi professzort.

Azt, hogy a magánrendelők hamarosan elkezdenek működni, más magánklinikák is megérezték. Információink szerint több helyen mondtak fel orvosok, recepciósok, asszisztensek azzal, hogy a Duna Medical Centernél fognak dolgozni. A pletykák mesés fizetésekről szólnak, de ezt Bazsó Péter azzal cáfolta, hogy a magánklinikákon szokásos összegeket fizetik ők is: "többet fizetünk az állami kórházaknál, de kevesebbet annál, mint amit néhány ember keresni szeretne".

Kevesebb pénzért is hazajönnek

Bár a sajtóban néhányan kétségbe vonták a projekt komolyságát, Bazsó Péter és kollégái azt tapasztalták, hogy az orvosok, asszisztensek jelentős része maga jelentkezett, azaz bizalmat szavazott a klinika indulásának. A kisegítő személyzet és az ápolók állandó alkalmazottak lesznek, az orvosok nagy részét szerződéssel alkalmazzák. Az orvosok körén belül mindegyik területnek meglesz a szakmai koordinátora: az ő véleményük, ajánlásuk alapján vesznek fel embereket és alakítják a klinika profilját. Eddig 60 orvossal van aláírt szerződésük, és még körülbelül 20-szal szeretnének megállapodni, emellett 40 egyéb alkalmazottja is lesz a klinikának.

A klinika vonzerejét mutatja, hogy külföldön dolgozó magyar orvosokat is sikerült hazacsábítani. Ez azért is fontos volt, hogy ne csak a hazai egészségügyben szocializálódott emberek dolgozzanak a részben külföldieket is ellátó klinikán, mondta Bazsó Péter. Egy sebész Németországból tér haza, egy ortopédsebész pedig az Egyesült Királyságból. Ezeknek az embereknek még egy magánklinika sem tudja ugyanazt a bért fizetni, mint amit külföldön kapnak, de Bazsó Péter megfogalmazása szerint ezen a szinten már egyáltalán nem csak a pénz a meghatározó: van, akinek fontosabb, hogy ne éljen kétlaki életet, újra Magyarországon lehessen, vagy új szakmai kihívásokat kapjon.  

Magánklinika állami szimpátiával

A Duna Medical Center létrehozását 2014. szeptember 9-én jelentették be. A beharangozó sajtótájékoztatón érdekes módon ott volt Zombor Gábor egészségügyi államtitkár, Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára, és Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója is.

A tervek szerint a tisztán magántőkéből finanszírozott projekt teljes költségvetése kb. 12 milliárd forint (40 millió euró) lesz. Ebből járóbeteg-szakrendelőt és egynapos sebészeti központot, valamint egy magánkórházat építenek, amelyek szinte valamennyi orvosi szakterületen végeznek vizsgálatokat, kezeléseket és programozott műtéti beavatkozásokat. A 150 ágyas kórházat a tervek szerint a Duna- parton megvásárolt szerkezetkész épületben alakítják ki. Tervben van egy szálloda építése is, amelyben a családtagok, illetve a kezelések előtt és után a betegek szállhatnak meg, de a kórházhoz kapcsolódóan épül étterem, üzletek és egyéb létesítmények is. A projekt egyik kezdeményezője Joseph Priel, aki a szállítmányozással és gyógyszer kereskedelemmel foglalkozó Euromedic International egyik vezetőjeként régóta ismert Magyarországon. A finanszírozást az Egyesült Államokban élő ukrán üzletember, Igor Jankovszkij végzi, akinek pénzügyi szolgáltatásokban, vasúti- és vízi szállításban, az agráriumban és a bányászatban vannak érdekeltségei.

Más, mint a Telki

A hatalmas vállalkozás indulását a szakma is feszülten figyeli. Sokan nem értik, hogy a Telki magánkórház bukása után vajon mitől lenne ma működőképesebb egy ilyen nagyszabású egészségügyi vállalkozás. A kísérletbe belebukott Kovács Gábor üzletember annak idején az Indexnek azt mondta: lehetetlen volt versenyezni az állami kórházak félprivát szolgáltatásainak nem valós áraival, a hálapénzes rendszerrel, és azzal, hogy nem fogadhattak külföldön biztosított betegeket.

Bazsó Péter szerint a Duna Medical Center gyökeresen más koncepciót képvisel mint a Telki kórház. A Telki szakmai struktúrája eleve szűk volt: a profilja alig volt szélesebb, mint egy jól berendezett egynapos sebészetnek. A DMC Duna Medical Center ehhez képest komprehenzív, azaz az orvoslás szinte valamennyi területét lefedő tevékenységet fog folytatni.

Az már bebizonyosodott, hogy a magán járóbeteg-ellátás Magyarországon működőképes (ahogy a Telkiből is csak a kórház, azaz a privát fekvőbeteg-ellátás bukott meg, a rendelőintézet tovább működött és nemrég csatlakozott a Róbert Károly Magánkórházhoz). Ha a DMC Duna Medical Center rendelőinek sikerül elérni legalább a 60 százalékos kapacitás-kihasználtságot, akkor már finanszírozható lesz a projekt. Arra a kérdésre, hogy mennyibe fognak kerülni a vizsgálatok, Bazsó Pétertől csak egy nagyon diplomatikus választ sikerült kicsikarni: az árak meghatározása előtt piackutatást végeztek, ezek alapján a szolgáltatásaik árai versenyképesek lesznek a magyar magán-egészségügyi piacon.

Profitálhatnak a külföldi várólistákból

Egészen más kérdés a fekvőbeteg-ellátás. Bazsó Péter elmondása szerint a kórházberuházást akkor kezdik el, amikor már befejeződtek és működnek a rendelők kivitelezési munkálatai. A tervek szerint a kórház 2016-ban készülhet el. Nem elhanyagolható szempont, hogy a projekt mögött egyrészt egy egészségügyi vállalkozásokban évtizedek óta bizonyított üzletember is áll, a finanszírozást vállaló ukrán befektető pedig legalább tíz évre tervez, mondta a főigazgató. A cél itt is a teljes szakmai paletta kialakítása lesz szinte az összes műtéti szakmával.

Ha jó környezetben, jó orvosok, jó munkát végeznek, ennek az árát a magyar és a külföldi betegek is meg fogják fizetni, mondta Bazsó Péter. 

A Duna Medical Center elsősorban a magyar betegekre épít, de az üzleti tervben fontos szerepet szánnak a külföldi betegek ellátásának is. Ennek ösztönzésére az intézmény kapcsolatokat épít egészségügyi turizmussal foglalkozó cégekkel. A Duna Medical Center az egyre hosszabbá váló európai várólistákból is profitálhat: az Egyesült Királyság állami biztosítója például a szükséges beavatkozásokat más uniós országokban is megfinanszírozza, ha azokat megfelelő színvonalon végzik el. Ezeket a műtéteket a magyar magánklinika az ottani  biztosítási összegnél alacsonyabb áron is el tudná végezni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyagyás autóját a Fidesz fizeti! Megdöbbentő a hasonlóság Habonyéval

Közös autóflottából származik Habony Árpád, Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasa és Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető kocsija?

A kormánypárti politikus Volkswagen Multivanjának a rendszáma ugyanis néhány számmal tér csak el attól a VW Multivantól, amellyel Habony Árpád közlekedett, ráadásul a rendszámkeret is azonos. Emlékezetes, Habony két hónappal ezelőtt Andy Vajna filmügyi kormánybiztossal az anyósülésen több szabályt is megszegve menekült a Fő utcában a sajtó elől.

A közeli rendszámok gyakran szoros kapcsolatról árulkodnak. – A nagyobb okmányirodák százas csomagokban kapják a rendszámokat. Ha egy cég egyszerre adja be a szükséges papírokat, akkor nagy valószínűséggel egymás utáni rendszámokat fog kapni – ismertette a rendszámkiosztás gyakorlatát Cseri József, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének alelnöke.

Rogán a pénteki várbeli Orbán-beszédre hajtatott az ezüstszürke autóval, ott szúrtuk ki a kísérteties hasonlóságot. Kerestük a Fidesz-frakciót, kinek a tulajdonában van a Rogán által használt minibusz, ahol azt a választ kaptuk, hogy „az említett gépjármű tartós bérlésben van a Fidesz-frakcióban".

A Fidesz-frakció Sajtóosztály levelet írt ezzel a cikkel kapcsolatban, ezt változatlan formában közreadjuk, ugyanakkor jelezzük: sem most, sem az eredeti cikkben nem állítottuk azt, hogy a Fidesz fizeti Habony Arpád autóját, vagy hogy közös flottából származik a két jármű. A kérdést feltettük a Fidesz sajtóosztályának a cikk készültekor, a válaszukat közöltük.

Tisztelt Szerkesztőség!

Ma megjelent, Rogán autóját a Fidesz fizeti! És Habonyét? című cikkükkel kapcsolatban felhívjuk figyelmüket, hogy amennyiben továbbra is azt állítják, hogy közös autóflottából származik Habony Árpád és Rogán Antal autója, akkor kénytelenek leszünk jogi útra terelni az ügyet. A Fidesz frakciója ugyanis sohasem bérelt és nem adott használatba autót Habony Árpádnak. Minden ezt sejtető állítás hazugság.

Tisztelettel:

Fidesz-frakció Sajtóosztály

Az autót korábban a Porsche Hungária hirdette, a 180 lóerős, idén év elején forgalomba helyezett dízelt 17,8 millió forintért kínálták. Habony Volkswagene is a Porsche Hungáriáé volt, amelyet eladtak a Porsche Lízing Kft.-nek. A tanácsadó járműve azért is rejtélyes, mert a rendszáma nem is szerepel az ügyfélkapu nyilvántartásában, csupán egy hibaüzenetet ad ki a rendszer. Pedig még a kormányfőt szállító kisbusz rendszámára is kiadja az adatokat. Minden állami szerv tagadta, hogy az ő flottájába tartozna az autó és most a Fidesz is így nyilatkozott.

Az egyik legnagyobb autóforgalmazó cég, a ­Porsche Hungária számos állami megrendelést kapott az elmúlt években. A cégtől vették az állami vezetők Škoda Superbjeit, de a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Országgyűlési ­Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, valamint számos más állami szerv szerezte be innen az autóit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Önkormányzati megbízás Tiborcz legújabb cégének

Két hónapja vásárolt meg Orbán Viktor veje egy újabb céget, s a Közbeszerzési Hatóság adatbázisában máris találtunk egy megbízást, amit ez a cég nyert a szekszárdi önkormányzat projektjében. Közben a Népszabadságma arról írt, hogy Orbán Ráhel férje hatalmas jutalékokat vett fel, mielőtt kiszállt volna a tavaly több milliárdos közbeszerzési megbízásokat elnyert cégeiből.

Juhász Péter az Együtt önkormányzati képviselője a Népszabadság által megírt Tiborc-jutalékok kapcsán így fogalmazott a Facebook-oldalán:

Így kell nulla munkával egy rakás pénzt keresni csak azzal, hogy Orbán veje vagy. Tiborc első körben több milliárd forint értékben sorra megnyerte a közbeszerzéseket, és mielőtt bármit meg kellene valósítani belőle, eladja a cégeit. Ügyes. Orbán erre utalhatott a tegnapi értékelőn: „átvezettük az országot a saját érdekek nélkül világból a saját érdekek világába”.”

A képviselőnek igaza lehet, a miniszterelnök veje úgy tűnik tud valamit, amit más nem: az általa márciusban megvett cég, a HCS Experts Kft. teljesítménye a tulajdonosváltás után szinte azonnal lendületet vett. A Közbeszerzési Hatóság oldalán ugyanis találtunk egy februárban meghirdetett közbeszerzési megbízást, melyet ugyan csak alvállalkozóként, s alig 1-2 millióért, de Tiborcz új cége kapott.( A megbízás teljes összege 15,5 millió, ebből 17,9% Tiborcz cégéé.)

A közbeszerzési pályázatot Szekszárd megyei jogú város önkormányzata írta ki, buszmegállókban kihelyezendő digitális utastájékoztató táblák beszerzésére és beüzemelésére.

Tiborcz HCS Experts nevű új cégéről egyébként a Népszabadság megírta, hogy annak ügyvezetője a tulajdonos testvére, Dr. Tiborcz Péter, aki márciusig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai főosztályvezetője volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vona kacsa: aki náci romantikára vágyik, annak nincs helye a Jobbikban

A Jobbik kormányzóképességét hangsúlyozta Vona Gábor szombaton a Budapesti Kongresszusi Központban, pártja 12. kongresszusán. "Minden egyes reggel úgy kelünk, hogy kormányra készülünk" – mondta a Jobbik elnöke. A politikus szerint már Orbán Viktor kormányfő is elismerte pénteki értékelésében, hogy a Fideszt kihívó ellenzéki vezető erő a Jobbik. Vona Gábor azt mondta, hogy 2018-ban a Fidesz és a Jobbik közt választanak majd az emberek.

"Meg fogjuk nyerni az országgyűlési választást, veszünk egy nagy levegőt és újjáépítjük a hazánkat" – fogalmazott a politikus, aki beszédében pártja néppárti politikai irányát hangsúlyozta azzal, hogy számukra ez nem politikai terméket jelent, hanem a megélt valóságot.

Az ellenzéki politikus a múlt évet értékelve a választási megpróbáltatásokat emelte ki. Úgy vélte, 2015 elején már érezhető volt, hogy a Fidesz népszerűségvesztési spirálba került: a veszprémi időközi választás bebizonyította, hogy van kormányváltó hangulat, a tapolcai pedig azt, hogy van kormányváltó erő is, ez pedig a Jobbik. Pártja Tapolcán bebizonyította, hogy a Jobbik képes megverni a Fideszt és képes megverni Orbán Viktort is – tette hozzá.

Azt mondta: nem becsüli le a baloldalt, de azt látni kell, hogy hosszú ideje tartós szétesettségben és akut programhiányban szenved.

A győzelemhez határozott program és nyugodt erő kell – szögezte le. Szerinte Orbán Viktor is kezdi belátni, hogy változtatásra van szükség, ő is emberközeli politikáról beszél. Vona Gábor szerint ez annak beismerése, hogy eddig nem ilyen politikát folytatott a Fidesz, de hiteltelen is a kormánypárttól, mert számukra ez a fogalom egy politikai termék csupán.

A néppárti politikáról azt mondta: arról most kell beszélni, mert a "fronton" már nincs idő taktikai értekezletre és a felelősséget hangsúlyozta.

Úgy vélte, Magyarországot a 20. századba köti a Fidesz és az MSZP, valamint kettejük meddő harca, miközben már a 21. században élünk. Példaként említette erre a német megszállási emlékművet, s kérdésként vetette fel, "vajon előbbre jutottunk azzal, hogy ezt a Fidesz megépítette", illetve azzal, hogy ez ellen az MSZP tiltakozik. Szerinte eközben az ország tönkremegy, az emberek elmennek, családok nyomorognak.

Vona Gábor szerint ebből a 20. századi helyzetből a Jobbiknak kell kimozdítania az országot, az embereknek meg kell mutatniuk a valódi törésvonalakat, amelyek nem a jobb- és baloldal között vannak, hanem a 20. és a 21. század között.

A helyzetet lövészárokhoz hasonlította, amelyben az ember elbújva viszonylagos biztonságból lő, miközben ő maga egy helyben áll.

Azt mondta: ő kijött a lövészárokból és tüzelnek is rá mindkét oldalról. Szerinte jó lenne, ha azok közül is, akik őt nácinak tartják, szintén kijönne valaki a lövészárokból és "lenne bátorsága azt mondani, hogy ebből elég volt". Utalva az István a király rockoperára, Vona Gábor azt mondta: "azt mondanám annak az embernek, nem kérdem én, anyád hol szült világra, s nem kérdem én, apád ki volt", és kérné, hogy próbálják meg ezt az országot talpra állítani.

Szerinte a változás fájdalmas, de ami nem változik, az halott. Az ország irányításához is fejlődni kell, a Jobbikból pedig le kell nyesni mindazt, ami akadályozza őket – mondta.

"Aki náci romantikára vágyik, (...) annak nincs helye ebben a pártban, az eltévesztette a házszámot" – fogalmazott. Hozzátette: azokat a vadhajtásokat is le fogja nyesni, amely egy egyre népszerűbbé váló párt esetén a megjelenő szerencselovagokat jelenti.

Három lehetőséget vázolt pártja előtt: rétegpárt, tucatpárt vagy valódi néppárt lesz, szerinte utóbbinak kell lennie, politikájának pedig a "szükséges és lehetséges harmóniáját" kell jelentenie. Határozott és nyugodt erőre van szükség, mert erőszakkal nem lehet politizálni, ma épp azért tart Magyarország ott, ahol, mert a korrupció és az arrogancia jellemzi. Hangsúlyozta: a politika szolgálat, a Jobbik pedig kormányra jutva meg fogja valósítani a valódi elszámoltatást. Előrevetítette, olyan szigorú korrupcióellenes hivatalt hoznak majd létre, "amitől még mi is félünk".

A Jobbik néppárti jövőjét egy gyümölcsfához hasonlította, amelynek gyökere van, ez táplál mindent, de a gyümölcsöt mindenkinek termi. Hozzátette: nem akar mindenkit rábeszélni arra, hogy nemzeti radikális legyen, de arról meg akarja győzni az embereket, hogy a gyümölcs az övéké is.

Vona Gábor szerint a kormánypárt is érzi a saját erőtlenségét, ezért hazudni, csúsztatni próbálnak velük kapcsolatban. Erre példaként említette Orbán Viktor pénteki beszédét, amelyben szerinte a kormányfő valótlanságot állított, pártja ugyanis nem akarja kivezetni Magyarországot Európából, hanem ahogy azt korábban is hangsúlyozták: ők az uniós csatlakozási szerződés módosítását, jobb feltételek elérését szeretnék.

Arra is kitért, hogy jövőre tisztújítás lesz a Jobbikban, programbeszédében azt fogja képviselni, amit a mostani kongresszuson elmondott. Önmagáról azt mondta: pártjában neki van a legjobb szimata, megérzi hogy merre, hogyan érdemes tovább lépni és érzi, hogy most jó és helyes úton járnak.

A kongresszus levezető elnöke Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselő, aki a pártelnököt a Fidesz elnökének és frakcióvezetőjének nevezve konferálta fel. Vona Gábor a hallgatóság derültségére és tapsviharára minderre úgy reagált: korábban már kilépett a Fideszből.

A kongresszus a szombat délutáni órákban többek közt a választmányi elnök megválasztásával folytatódik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orbán édesanyjával pózolt

Orbán Viktor tegnap értékelte ötéves kormányzását a Budapesti Történeti Múzeumban. Ide nemcsak a Fidesz-KDNP politikusai jöttek el, hanem édesanyja is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hivatalosan is itt a nyár: nyitnak a budapesti strandok

Az építkezési zaj miatt 15 százalékkal olcsóbb lesz a belépő a Dagályba - áll a Budapest Gyógyfürdői Zrt. közleményében, amit azért adtak ki, hogy bejelentsék

A hétvégén megkezdődik a strandszezon.

A Dagály és Palatinus után ugyanis újabb strandok nyitják meg kapuikat: a Csillaghegyi és a Paskál május 30-tól, a Római Strandfürdő május 31-től lesz nyitva. A Pünkösdfürdői strand egy héttel később, június 6-án nyit. A Csillaghegyi Strandra 900, a Paskálra 1200 forint lesz a belépő. 

A budapesti strandokra kedvezményes jeggyel mehetnek a diákok és a nyugdíjasok és a családok, de lehet váltani majd bérleteket is, melyekkel akár 25 százalékot lehet spórolni. A Dagálynál speciális a helyzet; mivel megkezdték a 2017. évi vizes vébére az új uszodakomplexum építését, ezért a légkalapácsok és betonkeverők zaját kompenzálandó, 15 százalékkal csökkentik a belépő árát - ami így sem lesz olcsó, ha tudjuk, hétvégén 2400 forint a felnőtt belépő.

További jó hír, hogy végre öt budapesti strandon is bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést, a szokásos sárga és kék fedelű kukába szortírozhatjuk a lángospapírt és a kólásflakont. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem az oroszok nyerik a metrókocsitendert?

Információink szerint nagy fejvakarást okozott a metrókocsik felújítására kiírt pályázat csütörtöki tenderbontása az orosz szállítóra építő lobbicsoportnak. Az észt Skinest Rail ugyanis meglepetésre aláment az oroszok ajánlatának, a legerősebb elbírálási szempont pedig az ár.

Nem megerősített értesüléseink szerint az észtek 30 millió euróval, azaz 9,5 milliárd forinttal olcsóbban vállalnák a 222 darab metrókocsi teljes rekonstrukcióját. A kiírás szerint a győztesnek újra kell cserélni a forgóvázakat, a vontatómotorokat, a kerékpárokat, újra kell kábelezni a kocsikat, fel kell újítani a vezérlő rendszert, újjáépíteni a levegős rendszert, valamint átvizsgálni a kocsiszekrényt, ahol az előírtnál vékonyabb a falvastagság, ott a teljes elemeket kicserélni. 

A nyertesnek a kocsiszekrényre és az alvázra legalább 120 hónap, valamennyi egyéb teljesítésre legalább 36 hónap teljes körű jótállást kell vállalnia. A kiírásban még van egy 42 darabos opció is, amit akkor hív le a BKV, ha esetleg meghosszabbítják a 3-as vonalát, és több kocsi kell majd rá. A BKV előzetesen 62 milliárd forintra becsülte a felújítás költségeit, de úgy tudjuk, mindkét pályázó ezen az összeghatáron belül van.

Frissítés: 

Legfrissebb információink szerint csak az észt árajánlat van a 62 milliárdos költségbecslés környékén, az oroszok végül jóval magasabb árat kértek. A kialakult helyzet geopolitikailag is pikáns. Az észtek mögött tulajdonképpen egy ukrán cég áll, a referencia pedig úgy tudjuk, hogy a kijevi metrófelújítás. Csak hogy még tekervényesebb legyen az ügy, a kijevi beruházást orosz hitellel bonyolították forrásaink szerint.

A napokban az EIB alelnöke és Dorner Lajos, a főváros uniós közlekedésfejlesztési tanácsadója is úgy nyilatkozott – sőt, korábban maga Tarlós István is –, hogy célszerűbb lenne új metrókocsikat venni. A kormány azonban (információink szerint a BKV szakértői anyaga alapján) az olcsóbb felújítás mellett döntött. 

Ebben az is szerepet játszhatott, hogy az oroszok ígéretet tettek, hogy a metrókocsikat részben Magyarországon szerelik össze, az erre a célra előkészített dunakeszi járműjavítóban. Ha az észtek győznek, akkor az üzem és dolgozói elég nagy bajba kerülhetnek.

Kérdésünkre a BKV az alábbi tájékoztatást adta: az eljárás eredményéről az eljárás lezárásakor hirdetmény kerül közzétételre. Az eljárást lezáró döntésig az ajánlatkérő számára a vonatkozó jogszabály nem ír elő tájékoztatási jogot, illetve kötelezettséget.

 

 

Balog: nem adjuk fel a nemzet határok feletti békés újraegyesítését

A magyar nemzet határok feletti békés újraegyesítésének fontosságát hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vállajon, egy emlékműavatáson.

"Bármi történik, nem vagyunk hajlandóak feladni a magyar nemzet határok feletti békés újraegyesítését és az egységes Kárpát-medencei térben történő gondolkodást" – jelentette ki Balog Zoltán.

A minisztere Becsky Sándor (1882-1942), a magyar-román határ mellett fekvő község egykori főjegyzője tiszteletére állított emlékmű avatásán történelmi példamutatásnak nevezte azt a békés együttélést és összefonódást, ami ezen a tájon is magyarrá tette az itt letelepedett németeket és svábokat.

"Minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk, célunk az, hogy minél több magyar, magyar szívű német és sváb legyen ezen a vidéken, és ők minél erősebbek legyenek" – fogalmazott Balog Zoltán.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fidesz-holdudvar: Semmi köze a tolvajkormánynak a kivándorláshoz

Balázs Pétertől Fekete Györgyön át Gulyás Gergelyig kormánypárti politikusokat és a holdudvar tagjait kérdeztük arról, vajon felelős-e a kormány azért, hogy két évtizede nem volt ilyen magas az országot elhagyni szándékozók száma. Az Orbán Viktor korszakértékelő beszéde előtt készült rövid interjúkból kiderült: sok oka van a kivándorlásnak, de a kormányzati politika nincs köztük.

 

 

 

 

 

 

 

 

Harrach Péter ellenállhatatlan érvvel csábítja haza a külföldi magyarokat

Ma tartotta ötéves kormányzásának értékelését Orbán Viktor, amire a Fidesz és a KDNP apraja-nagyja el is ment. Ezt kihasználva az Index videóriportot forgatott a politikusokkal, hogy megtudják, miért a bevándorlással foglalkoznak, mikor a magyar emberek szerint a kivándorlás sokkal súlyosabb probléma.

A megkérdezettek többségében tagadták, hogy egyáltalán létezne kivándorlás, ám a KDNP-s Harrach Péter ezen felül lakonikus tömörséggel válaszolt arra a kérdésre is, miért érdemes haza jönni a fiataloknak.

Mert itthon jó

- mondta.

Hogy miért jó itthon, azt viszont már nem fejtette ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ki vagytok fizetve

Amikor egy gyönyörű, virágot nyitó, madárszavú hajnalon, Ő, Akinek-a-Nevét-ki-nem-Ejtjük kisétált a kertjébe, hogy elégedett pillantását stadionjára vesse, nem akart hinni a szemének. Egy tábla állt ott. Rajta felírás: Tilos a bemenet! Atomtemető! És alatta tisztességes pontossággal, az itt elhelyezett anyagok lebomlási ideje.

Ő, Akinek-a-Nevét-ki-nem-Ejtjük talán kissé ideges lett. De csak azért, mert nem tudta elolvasni, a becsületes rovásírással írt feliratot: Mire föl ez az idegesség? Az ő arany szavai a pécsiekhez.

Van-e oka Orbán miniszterelnöknek az idegességre 2015 tavaszán? Nincs/van. Mindent és mindenkit kézben tart. Hatalma korlátlan. Ha akarja, ismeri, ha akarja, nem ismeri legfőbb tanácsadóját. Ha kell, csináltat olyan médiát, amelyet 124622-en néznek – még ő is. Ha úgy kívánja, az atomtemető Pécs mellett és nem Felcsúton épül, a zsíros pályázatokat veje, gázszerelője, takarítónője és nem a kommunisták nyerik, az Úristen gyorstalpalón magyarul tanul, hogy értse és utasításait teljesítse. Idegeskedjenek az ellene fondorkodó amerikaiak és európaiak, multinacionálisok és magyar oligarchák, Fidesz-öregek és kormányzati fiatalok, Vonák és Gyurcsányok, Schifferek és Tóbiások, veszprémiek és tapolcaiak, kőfaragók és balett-táncosok! Vannak éppen elegen, hogy idegeskedjenek. Ha parancsolja, este lemegy a Nap és reggel fölkel.

Van-e oka a miniszterelnöknek, pártelnöknek, az Orbán és Simicska Kft. elnökének az idegességre? Van/nincs. Sikerült magára haragítania az Amerikai Egyesült Államokat. Tudom én, hogy kicsiny, gyenge és hanyatló országról van szó, amelyre figyelni se érdemes, de valahogy a magyar miniszterelnök képes volt egyszerre fölkelteni a demokraták és a republikánusok haragját: az előbbiek nem kedvelik a demokrácia és a jogállam megsértőit, az utóbbiakat dühíti, ha valaki Putyin legjobb barátjának áll. Ezek béna kacsák – legyint rá Orbán –, 2016 novemberéig, az elnökválasztásig, ki se néznek az ablakon. Aztán pedig még bármi lehet: voltam én már Amerika kedvence. Veszünk néhány harci helikoptert és négycsillagos tábornokot, csapatainkkal bevonulunk Irakba, Szíriába vagy a Marsra, ahová csak akarják! Hillary Clinton vagy Jeb Bush épp úgy becsaphatók, mint Barack Obama, fogalmuk sincs a felcsúti játékról.

Most az jön, hogy magamra haragítottam az Európai Uniót! Ugyan már, nincs is ilyen: a görögök kiesnek, a britek kilépnek. Ötödik éve keresnek rajtam, rajtunk fogást, nem találnak. Ha Brüsszelben kikiáltanám a Magyar Királyságot és követelném a rovásírás bevezetését, Merkellel az élen akkor is csak mosolyognának és udvariaskodnának: ejnye, ejnye, kedves Viktor! Amíg elsőként megszavazom a német javaslatokat, kinyalom a Mercedes és az Audi vezetőinek seggét, áron felül veszek német bankokat és vállalatokat, addig akár a nyilvános akasztásokat is bevezethetem a Kossuth téren. Hohó – mondom – ez igaz, az európai politikus naivan korrupt, korruptan naiv, csakhogy az apparátus malmai lassan, de őrölnek: előbb vagy utóbb mégis megnézik az európai fejlesztések számláit, az Euratom csak belekukkant Paksba, csak nem adnak pénzt orosz gázvezetékre.

Idegesítő-e a magyar oligarchák kirablása? Nem/igen. Simicska kilépett az Orbán és Simicska Kft.-ből, ahol eddig együtt fosztogattak és osztogattak. Egyik vitte a médiát, másik viszi az állami megrendeléseket. Egyik viszi a fizetettek névsorát, másik a fenyegetettekét. Én tettelek téged valakivé! Nem igaz, tőlem vagy, aki vagy! Csányi, Bige, Gattyán, Demján, Simicska, Nyerges, Spéder, Leisztinger, Töröcskei, Tarsoly, valamint Marcsika és Kardics bácsi földjei, bankjai, birodalmai mind-mind felosztásra, az új rokonokra és üzletfelekre, Szíjjakra és Vargákra, Garancsikra és Mészárosokra, Lakatosokra és Emőrikre, Margitkára és másik Kardics bácsira várnak, akik majd elnyerik jutalomként az ő korábbi birtokaikat. Eddig nektek, ezután új szpáhiknak jár, ami jár – véli az Orbán Kft. elnöke.

Idegesíti Őt, Akinek-a-nevét-ki-nem-Ejtjük, hogy ellenállnak? Szereti. Idegeneket kirabolni unalmas, a sajátjainkat mámorító. Kéjes élvezet Lázárt és Spédert ráuszítani Csányira, szelindekeket a medvére! Nézzétek, hogy forog maga körül, hogy csapkod! Az oligarchák is élvezik. Fél országokat, talán kétharmadokat tartanak a kezükben. Nem városi urak, akik tőrrel szúrnak hátba vagy mérgeződnek. Falusi férfiak, botokkal és késekkel, a semmiből jőve, mind tudják, hogy mikor kell a kocsmában leverni a lámpát. Ez nem a tőke polgári kultúrája, nem vagyunk mi Buddenbrook-ok, nem vagyunk mi Kornfeldek. A pénz, a föld, a vér, izzadság nyers és rideg paraszti világában vagyunk: magyar, sváb, jász, kun és székely parasztgyerekek. Simicska most élvezi csak igazán az életet: legjobb barátunkat elveszejteni minden pénzt megér. És kit nem látott már Csányi Sándor feltűnni és eltűnni az elmúlt negyedszázadban? Ez az ő huszonöt éve: Csányi-kor. Politikusok és üzletemberek, közigazgatók és főszerkesztők jöttek és mentek, Csányi maradt és vagyona, befolyása egyre nőtt. Már régen Jászárokszálláshoz kapcsolta Magyarországot, Felcsútnak itt nincs helye. Aligha fogja hagyni, hogy e kor Orbán-kor legyen és Fejér legyőzze a Jászságot. Újra fiatal és az életéért kell küzdenie. A vagyona az élete. Minden forint elvesztésével megy ki a vér belőle. És küzdenek a többiek is. Gáz és olaj, föld és agrárvállalkozás, kizárólagos banki privilégiumok, út-, vasút-, hídépítések és ingatlanpanamák, európai pénzek lenyúlásai és pénzmosás bróker cégeken keresztül, a reklám- és a médiapiac újraosztása, városi önkormányzatok kifosztása – istenem, de szép!

Rosszul alszik a Fidesz elnökeként, mert a régi Fidesz-vezetők kimerészkedtek a síkra, „úrhatnámnak” nevezik az új undokokat, friss pökhendiket? Nem/igen. Ugyan ki figyelne a Böszörményi úti sápadtarcúra és a Kossuth téri rézbőrűre! Van jelentősége annak, hogy Bőrharisnya barbárságnak nevezi a halálbüntetést, és Csingacsguk örök haragot hörög az elnökségi ülésen? A Fidesz elnöke tudja a legjobban, hogy a Fidesz pártot régen elföldelte a kert sarkában. Elnök, parlamenti elnök, polgármester és volt polgármester urak, alapító atyák, ki vagytok fizetve, politikailag meghaltatok, húzzátok magatokra a földtakarótokat! Tart Rosencrantztól és Guildensterntől, Berijától és Malenkovtól, Rogántól és Lázártól? Idegesíti, hogy elkezdődött az utódlási harc, hogy az ifjú hatalomgépezetek már el tudják magukat képzelni a helyén? Nem/igen. Az ambíció szép dolog. De amíg Pintér Sándor, akinek nem ambíciói, hanem ereje van, merőn nézi Lázárt és a többi ifjoncot, addig bármelyikük bármikor a semmibe kerül, ha Orbán úgy akarja. Vagy mégse? Orbán lesz az utolsó, aki észreveszi, hogy Lázár elvágta a torkát. És vajon kit szolgál a belügyminiszter?

Zavarja, hogy pártja egyre jobban hasonlít a Jobbikra, vagy hogy a Jobbik elkezdte felzabálni a pártját, hogy Ő vonásodik, Vona orbánosodik? Izgatja, hogy választóit elviheti egy nála is magyarabb, fiatalabb, agresszívebb párt? Nem izgatja, hanem fölizgatja. Visszaszerezni az elvesztett és megszerezni az új, még érintetlen, szűz szavazókat – ez volt fő mulatsága 1994 és 98, aztán 2002 és 2010, majd 2012 októbere és 2014 márciusa között. Ebben én jó vagyok, sőt, ebben vagyok a legjobb. Fölállt egyetlen politikus úgy a földről, hogy kilencet számoltak rá, és kiütötte utána az ellenfelét? Én fölálltam egyszer, fölálltam kétszer, mindig fölállok! És a korábbi ellenfelekhez képest kik ezek a könnyűsúlyúak? Hol lesznek 2018 tavaszán? Nem is Vonával és Gyurcsánnyal, Tóbiással és Schifferrel kell megküzdenie, hanem egy hangulattal, egy szellemmel – a Kiábrándulás hangulatával és a Kor szellemével. Kiszerettek belőle. Már nem benne látják a jövőt.

Kérded: hol van? Mondom: vacsorán? Kérded: vacsorán? Hol? Válaszom: nem ahol ő eszik, hanem ahol őt eszik: a certain convocation of politic worms, az államférgek bizonyos gyülekezete éppen nekiesett. Mikorra falják föl? Azt csak az államférgek bizonyos gyülekezete tudja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orbán veje utoljára még nagyot kaszált excégén

Tiborcz István nagyot kaszált, mielőtt kiszállt a cégeiből. Lapunk a cégbíróságra leadott dokumentumokból megtudta: a közbeszerzéseket sorra nyerő társaság a 2014-es teljesítménye után 470 millió forint osztalékot fizetett tulajdonosainak, Tiborcz István és a volt MKB-vezér fia, Erdei Bálint vállalkozásainak. Méghozzá teljesen legálisan.

Eladja minden jelenlegi és jövőbeli közbeszerzésben érintett cégét Tiborcz István, Orbán Viktor lányának, Orbán Ráhelnek a férje – erről szóltak néhány napja a hírek. A miniszterelnöki vő e döntését a „családját érő támadásokkal” indokolta,

vélhetőleg arra utalva, hogy a sajtót és az ellenzéket is hónapok óta foglalkoztatja a résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. páratlan sikerszériája az uniós finanszírozású közvilágítási tendereken.

Tiborcz István arról azonban nem tájékoztatta a közvéleményt, hogy az Elios közgyűlése a közelmúltban arról döntött: a csak tavaly összességében 2,9 milliárd forint közbeszerzést elnyert társaság csaknem a teljes 2014. évi, adózás előtti eredményét kifizeti osztalékként a tulajdonosoknak, a Green Investmentsnek és a Green Universe-nek. Az előbbi cég Tiborcz-érdekeltségként ismert, székhelye a család csabdi lovastanyája. Utóbbi vállalkozás a korábbi MKB-vezér, Erdei Tamás fiának, Erdei Bálintnak az érdekeltsége.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elektronikus rendszerében tegnap közzétett tavalyi Elios-mérlegbeszámoló szerint a valamivel több mint 490 millió forintos profitból 470 millió forintot osztalékfizetésre fordítottak. Így a mérleg szerinti eredmény végül mindössze 6,29 millió forint lett. A számok arról is „beszélnek”, hogy

a cég teljesítményének irigylésre méltó javulásában nagy szerepük volt a közbeszerzéseknek.

A tavalyi mérlegben azt ismertették, hogy valamivel több, mint 3,5 milliárd forint forgalmat hozott össze a társaság, amiből – mint írtuk – 2,9 milliárdot hoztak az állami, önkormányzati megrendelések. (Az Elios forgalma 2013-ban még „csupán” 1,29 milliárd forint volt. Ezt a növekedést alighanem bármelyik hazai cég megirigyelné a honi viszonyok között.)

A dokumentumok szerint egyébként komolyan megugrottak az Elios kötelezettségei, 669,6 millió forintról 1,17 milliárdra. Hogy ennek pontosan mi volt az oka, arról a kiegészítő mellékletek nem szólnak. Ám az már látható, hogy a látványsportágak támogatására fordított pénzek miatt 30 millió forintos társaságiadó-kedvezményt vehetett igénybe a vállalkozás. Arra már nem akadtunk rá, hogy az Elios pénze melyik szövetséghez, illetve melyik csapathoz érkezett meg.

A cégértékesítésekkel kapcsolatban egyébként a VS.hu úgy tudja, hogy Tiborcz április 28-án adta el a Green Investmentset – azt a vállalkozást, amely 50 százalékban volt tulajdonos az Eliosban – a Várkert Bazár felújítását végző West Hungária Bau egyik érdekeltségének. A hírportál szerint a West Hungária Bau még az Eliosnál is komolyabb szereplője volt a közbeszerzési piacnak: csak tavaly húsz közbeszerzést nyert el 21 milliárd forint értékben. Kérdéses, hogy az ügylettel Tiborcz István egyéb érdekeltségei, a PBE Építő Kft. és a pálinkafőzéssel foglalkozó G2G is átkerült-e a West Hungária Bauhoz. Ezzel ugyanis alaposan csökkennének a fiatal üzletember vállalkozásai. De azért nem kell félteni.

Ami biztos: tavasszal is sokat dolgozott a miniszterelnök veje, vélhetően ennek köszönhető, hogy

idén is jócskán szállingóztak százmilliós közvilágítási közmegrendelések az Elioshoz.

Igaz, közben szaporodtak a zavaró tényezők is. Márciusban derült ki, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozást indított az Elios Innovatív által elnyert négy, összesen 1,2 milliárd forint értékű közvilágítási munka ügyében „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” elkövetett bűncselekmény gyanújával.

Kiderült ugyanis, hogy több közbeszerzésnél a Tiborcz üzlettársaként számon tartott, Hamar Endre érdekeltségébe tartozó Sistrade Kft. írta ki a pályázatot. Emiatt az LMP feljelentést tett. Hasonló indokokkal április végén a Lázár János vezette Miniszterelnökség dobta vissza a Jászberény közvilágításának modernizálására kiírt, 310 millió forintosra becsült értékű pályázatot. A nyertes itt is az Elios lett volna, ám Lázárék úgy látták, hogy a kiírás versenykorlátozó. Az ügyet megszellőztető Direkt36 szerint ez esetben is a Sistrade kft. volt a közreműködő.

Ez idő tájt Tiborcz sorban szállt ki több, korábban a sajtóban már szóba hozott érdekeltségéből. Így a Green Investments március végén vonult ki a keszthelyi vitorláskikötőt megszerző Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-ből, majd gyakorlatilag ezzel egy időben hagyta el informatikai érdekeltségét, a TSDM Holdingot, amelynek révén résztulajdonosa volt a varsói tőzsdén jegyzett Asseco magyar leánycégének. A TSDM-ben egyébként Martonyi János volt külügyminiszter fiával, illetve a hazai IT-szakma egyik bennfentesének számító Dubi Zoltánnal közösen üzletelt. Utóbbiak benne maradtak a cégben, csak Tiborcz távozott.

A 29 évesen a hazai üzleti élet üstökösének számító Tiborcz

nem fordít hátat a cégvilágnak: szintén márciusi fejlemény, hogy kivásárolta a 2011-ben alapított, eddig távközlési tanácsadással foglalkozó HCS Experts Kft. addigi tulajdonosait.

Tiborcz eddigi befektetéseihez hasonlóan a HCS Experts is sikertörténetnek tűnik: a 2013-ban még csak 40 milliós forgalmat lebonyolító cég bevételei 2014-re több mint a tízszeresükre, 553 millió forintra nőttek, amiből 50 millió forint adózás utáni nyereség származott. A cégben az ügyvezető igazgató a testvére, Tiborcz Péter, aki korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai főosztályvezetője volt, ám ismeretlen okok miatt távozott a posztjáról – egyébként szintén idén márciusban.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szaporábbak az állatok a Fidesz-kormány alatt

A kormány kimaxolja a termelési riport műfaját. Szombat délelőtt az M1-en robbant a hírbomba, mely szerint nőtt az állattenyésztési ágazat teljesítménye.

Az állattenyésztés teljesítményének tavalyi bővüléséről beszélt a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szombaton az M1 aktuális csatorna műsorában, amelyben kiemelt célként fogalmazta meg, hogy az állattenyésztési ágazat aránya a mezőgazdaság szerkezetén belül közelítse meg az 50 százalékot.

Czerván György szólt a sertéságazatról, közölve, hogy 2013 óta minden felmérés azt mutatja: tartósan hárommillió fölé emelkedett a sertésállomány, és az anyakoca-állomány is folyamatosan növekszik.

Emlékeztetett arra, hogy az élősertés és a hasított félsertés áfájának csökkentése után 2016-tól a sertés tőkehús áfáját is 5 százalékra mérséklik, amit – mondta – a fogyasztók is meg fognak érezni az árak csökkenésében.

Az államtitkár jelezte továbbá: a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban jelentős hazai források állnak rendelkezésre az állattenyésztésre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozsgay és Csoóri szerint a vidék mentheti meg a nemzetet

A magyar vidék védelmében a gondolkodó-értelmiség szerepvállalására buzdít:

  • Pozsgay Imre
  • Csoóri Sándor
  • Nikházy Gábor

Próbára tevő idők köszöntenek ránk

− így kezdődik a nyilatkozat, majd azzal folytatódik, hogy:

nap mint nap arra ébredünk, hogy valami megváltozott és folyamatosan változik a világban. Az ország és a nemzet lassan a puszta fennmaradásáért küzd

Az MTI-nek eljuttatott írásuk szerint az értelmiség szerepe régen volt ennyire fontos, mint ezekben a "sorsfordító kemény időkben". Az értelmiség fennmaradásának záloga pedig a vidék, és a magyar hagyomány.

Mit csinált a magyar ugar?

  • sok esetben sietett a magyar nemzet, a magyar szellem megmentésére
  • őrizte a nyelvet,
  • a munka becsületét,
  • az évszázados hagyományokat

Pozsgayék szerint az értelmiség nagy része ismeri ugyan a vidék kulturális, gazdasági életét és szerepét az aktuálpolitikában, de gyakorlati kérdésekben tanácsra szorul.

Ennek a nemzetstratégiai rendszernek a kidolgozása a legkevesebb, amivel kötelességük hozzájárulni az új szerepbe került magyarság újbóli helyzetbe hozásához

− írják. Az aláírók szerint a közelmúlt eseményei azt mutatják, hogy

magunkra maradtunk, ezért magunknak kell olyan feladatokat kitűzni és elvégezni, amelyek lehetőséget jelentenek kialakult helyzetünk megváltoztatásához

Csoóri Sándor, Nikházy Gábor és Pozsgay Imre szerint az elnéptelenedett vidék munkába állítása, a termelés-termeltetés újraindítása és a magas hozzáadott értékű élelmiszerek előállításának ösztönzése most a legfontosabb feladat, de emellett történelmi szükségességé vált a kultúra újjáélesztése is.

Pozsgay az MTI-nek adott nyilatkozatában hozzáteszi, hogy a hagyományokban kell gondolkodni, és még úgy is hatalmas tartalékokkal rendelkezik a magyar falu, hogy

az urbanizáció és a kényelmi berendezések meghonosítása a falvakban rontott ezen a hagyományon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Fidesz gyurcsányozva-kommunistázva ment a Jobbiknak

Vona Gábor, a Jobbik elnöke félrevezeti az embereket és, ha a pártja érdekei úgy kívánják, "simán hazudnak" – mondta Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője szombaton, budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: "Vona Gábor végig félrevezeti akár a saját pártjának a tagságát, akár a magyar parlamenti képviselőket, akár az egész országot".

Közölte, Vona Gábor kedden az Országgyűlésben, szombaton a Jobbik kongresszusán arról beszélt: soha nem képviselték azt, hogy ki kell lépni az Európai Unióból.

Ezt cáfolva Németh Szilárd korábbi, a sajtóban megjelent idézeteket ismertetett, például egy 2012. január 11-i közleményt, amelyben az áll, hogy Vona Gábor hangsúlyozza, pártja szerint Magyarországnak ki kell lépnie az Európai Unióból.

Mint elmondta, a Jobbik 2012. január 14-én tartott tüntetésén Vona Gábor arról beszélt, hogy az országnak ki kell lépni az EU-ból. Emlékeztetett, akkor egy uniós zászlót is elégettek a színpadon. Példaként hozta még fel, hogy Vona Gábor 2013-ban azt mondta: "az uniós támogatás egy júdáspénz" valamint azt, hogy az EU-ból való kilépést a Jobbik nyilvánvalóan támogatná.

Németh Szilárd kijelentette: "hazugságra politikát Magyarországon nem lehet építeni". Ezt jól tudjuk Gyurcsány Ferenc óta – tette hozzá.

A politikus azt mondta: Vona Gábor megerősítette, hogy pártja és ő maga egyre inkább hasonlít a kommunistákra és a kommunista mozgalomra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Négymilliárd forintot fordít a kormány tanodák támogatására

Négymilliárd forintot fordít a kormány tanodák támogatására az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében a következő három évben – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára szombaton Győrben, a helyi Tanoda-klub projektzáró ünnepségén.

Langerné Victor Katalin közölte: az erről szóló tájékoztató már megjelent a Magyar Közlönyben, a pályázatok várhatóan szeptemberben jelennek meg.

Az elmúlt két évben 5,4 milliárd forintot fordított a kormány tanodák támogatására. Ebben az időszakban az ország 174 tanodájában több mint négyezer hátrányos és halmozottan hátrányos gyermek tanult – ismertette a helyettes államtitkár.

Jelezte: a leglátványosabb és mérhető fejlődés a gyermekeknél az iskolai hiányzások számának drasztikus, húszszázalékos csökkenése volt, emellett javultak a tanulmányi eredményeik is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sokkal több adót fizettetnének Andy Vajnával

A PM azt követeli, hogy a játékgépeket is kössék be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, az adóból pedig ne lehessen leírni a koncessziós díjat.

Az így keletkező mintegy 30 milliárd forintos állami pluszbevételt a szociális ágazatra és a lakhatási válság megoldására kell fordítani – írta az MTI-nek küldött szombati közleményében Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja, józsefvárosi önkormányzati képviselője.

A politikus úgy fogalmazott:

A kormány kegyencei kaszinókat kaptak, az embereknek fityiszt mutat a Fidesz-kormány. Miközben Andy Vajna szerte az országban kaszinómonopóliumot élvez, a közteherviselésből alig veszi ki a részét (...).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vajon kinek a jogsiját másolta le ez a barom?

Olvasónk pénteken, délután három óra körül, a Honvéd es Báthory utca sarkán, szabálytalan parkolás közben lefotózta a volt államfőt, Schmitt Pált.

Mindannyian ismerjük persze azt a kellemetlen nyomást, amelyet akkor érzünk, amikor éppen ott nincs parkoló, ahova sietünk, ezért tényleg csak egy pillanatra leparkolunk bármilyen helyen, úgyse veszi észre senki, hiszen azt az egy-két, maximum öt percet, amíg gyorsan bevásárolunk, azt bárki kibírja, nem?

Schmitt Pál is körültekintően állt meg, hogy ne foglalja el teljesen a zebrát, és bőven elférjen az autó előtt bárki, amíg bevásárolt. Hogy a kilátást zavarja, ezért tilos közvetlenül a zebra előtt megállni? Ugyan, kekeckedés! Hát lehet rá haragudni? Ugye hogy nem.

 

 

 

 

 

 

 

 

A devizahitelek eltörléséért demonstráltak a Kossuth téren

A Nem adom a házamat mozgalom szervezte eseményen csaknem 100 aktivista jelent meg a budapesti Kossuth téren, az Igazságügyi Minisztérium előtt. A tüntetők később ülődemonstrációba kezdtek a József Attila utcában, teljesen megbénítva a forgalmat.

A mozgalom a kétórás Kossuth téri tüntetést követően átnyújtotta a Trócsányi László miniszternek címzett felhívását a tárca helyettes sajtófőnökének.

A megjelentek kifogásolták az elszámolási törvényt, a mintegy 300 ember által aláírt petícióban pedig többek között azt követelték, hogy a deviza- és a forinthitelek "jogi rendezéséig", valamint az okozott károk megtérítéséig minden végrehajtási eljárást függesszenek fel. Emellett azt is követelték, hogy a pénzintézetek fizessenek a folyósított összegnek megfelelő kártalanítást minden kölcsönszerződés után, amelynek egy részét az adós, másik hányadát pedig – a károsultak kárának enyhítésére – az állam kapja.

Elengedhetetlennek tartják továbbá, hogy minden, a termék bevezetésekor felelős pozícióban levő banki alkalmazottat, politikust, felügyeleti szerv vezetőjét csalás bűntette miatt felelősségre vonjanak.

A tüntetők a Kossuth térről átvonultak a József Attila utca Széchenyi tér és Nádor utca közötti szakaszára, ahova kétórás ülődemonstrációt hirdettek. A túlnyomórészt sárga pólóba öltözött tüntetők elfoglalják a négysávos utat, így ott nem lehet közlekedni. Többen "Ne fizess" feliratot viselnek magukon. A mozgalom korábban egyeztetett a rendőrséggel az ülődemonstrációról.

Póka László, a Nem adom a házamat mozgalom alapítója és vezetője azt mondta: amennyiben nem teljesítik kéréseiket, újabb és egyre hosszabb ideig tartó, útzárral járó demonstrációt tartanak majd.

Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Arhívum

Március
       
Április
         
Május
       

 

MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV