Fizetett politikai hírdetés      

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

30-50 ezer gyerek éhezik Magyarországon

A Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös tanulmánya szerint Magyarországon 30-50 ezer gyermek éhezik minden nap.

Ezek a gyerekek minden nap éhesen mennek iskolába, vagy fekszenek le aludni.

Kétszázezerre becsülik azon kiskorúak számát, akik időszakosan nem juthat elegendő élelemhez, azaz kríziséhezők – mondta el az InfoRádiónak Marozsán Csilla, a tanulmány egyik készítője.

A kríziséhezés azt jelenti, hogy nem folyamatos az éhségállapot, hanem vannak bizonyos időszakok, amikor ez inkább megjelenhet – akár nyáron, amikor nem érik el az intézményi ellátásokat, vagy a hónap végén

- fejtette ki a szakember.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély programjának szakmai vezetője hozzátette: főként a nyári szünet jelent nehézséget, mert ilyenkor nincs közétkeztetés. Az önkormányzatok 2002 óta pályázhatnak szociális nyári gyermekétkeztetésre, de a legszegényebb régiókban sokszor még ezt sem tudják vállalni.

Nincs meg az az önerejük, ami kell ahhoz, hogy mégis belevágjanak. Lehet, hogy nincs meg a megfelelő infrastruktúrája ahhoz, hogy étkeztessen nyáron, vagy humán kapacitása, mert nyáron szabadságra kell engedni a konyhásokat, ha egyáltalán van a településen még iskola

- fogalmazott Marozsán Csilla.

 

 

"Ha Simon Gábor megússza, plusz öt százalék a Jobbiknak"

Öt év NER után sincs börtönben egyetlen fajsúlyos szocialista politikus sem, és a jelek szerint Simon Gábor is szabadon és százmillióval „gazdagabban” távozhat. Borítékolható, hogy a Jobbik, amely már 2014-ben is azzal kampányolt, hogy Orbán Viktorék elszabotálták az elszámoltatást, nem hagyja ki a ziccert. A Hetek cikke.

Az, hogy 2010-ben miként gondolkodtak az MSZP-ről a Fidesz vezetésében, kiderül Eleni Kounalakisnak, a volt amerikai nagykövetnek a napokban Madam Ambassador címmel megjelent könyvéből. A diplomatának Orbán Viktor úgy írta le Magyarországot, ahol „a bolsevik milliárdosok mindent elloptak”.

A könyvből azt is megtudhattuk, hogy Fidesz vezetői köréből államfővé avanzsáló, majd a plágiumügyébe belebukó (s nem mellesleg maga is szép pártállami karriert maga mögött tudó) Schmitt Pál amerikai üzletembereknek azt magyarázta, hogy a száz leggazdagabb magyarból kilencvennyolc volt kommunista. 2010-ben a Fidesz a korrupció melegágyaként beszélt az MSZP-ről, és erre kétségkívül rímeltek a szocialistákról akkor tudható/sejthető konkrétumok.

Két elszámoltatási biztos, rengeteg albizottság

A Fidesz 2010-es győzelme után hozzálátott az akkori vereségét máig nyögő MSZP elitjének elszámoltatásához. Erre a Fidesz táborában is kiemelt igény mutatkozott, ráadásul akkor még az volt a kormánypártok soraiban a közkeletű vélekedés, hogy a szocialisták „feltámadhatnak”, és hosszú távon ők jelentik a veszélyt a Fidesz számára.  Az Országgyűlésben minden szakbizottság alakított egy albizottságot, amely a területéhez tartozó korrupciógyanús ügyeket vizsgálta. Emellett Papcsák Ferenc vezetésével elszámoltatási kormánybiztosság alakult.

Idővel azonban a lendület kezdett alábbhagyni. Egyes belső vélemények szerint Papcsák jobboldali újságíróktól kért tanácsot az elszámoltatás irányait illetően. Többször előfordult, hogy sajtóban megjelent hírekre indult vizsgálódás. A kormánybiztos, aki emellett Zugló polgármestere is volt, végül elfoglaltságaira való tekintettel „átengedte” posztját Budai Gyula országgyűlési képviselőnek, egykori katonai ügyésznek.

„Papcsáknak jegyzett ügyvédi irodája volt. Az elszámoltatásból való kislisszolása is mutatta, hogy az óriási elvárások és a társadalmi igény mellett mennyi esélyt látott arra, hogy ezen a területen látványos sikert lehessen elérni. Budai Gyula ugyan jogász, de inkább az agráriumhoz ért, az ő feltűnése ezen a poszton visszalépést jelentett az ügyben. Ő minden iratot ráömlesztett az ügyészségre, ezzel a munka jelentős részét és a felelősséget is áttolta rájuk” – magyarázta egy, a Fidesz belső ügyeire rálátó országgyűlési képviselő. 

2012-ben befejezte munkáját az elszámoltatási kormánybiztosság. Működésükről sikerjelentést adtak ki, eszerint 1434 bejelentés érkezett hozzájuk, 107 esetben készült vizsgálati jelentés vagy feljelentés, ezek nyomán 46 nyomozás indult. Egy év múlva azonban éppen az MSZP-vel szemben legkeményebb fideszes politikus, Kövér László mondta ki a verdiktet az vizsgáló albizottságok, illetve Papcsák, majd Budai működéséről egy vidéki fórumon. 

Az Országgyűlés elnöke szerint ugyan az Orbán-kormány minden téren jobban teljesít, mint a korábban hatalmon lévők, de az elszámoltatás nem tartozik a sikeres területek közé. Emlékeztetett arra: több mint 1400 ügyben indult eljárás, 61-ben történt feljelentés, de csak 7 eset jutott el a vádemelésig. Úgy fogalmazott: „a nagy hó leesett, majd szinte elolvadt”. „Csak­is jogállami keretek között folyhat az elszámoltatás még akkor is, ha ezeknek az ügyeknek a többsége messziről bűzlik” – magyarázta ekkor Kövér László.

Gyurcsány a célkeresztben

Az egyik kormánypárti politikus a Heteknek kifejtette, hogy a jobboldali tábor kemény magja leginkább és mindenekelőtt Gyurcsány Ferencet szerette volna – és szerinte szeretné a mai napig is – börtönben látni. Ráadásul „lélektani szempontból” kapóra jött a Fidesznek, hogy a szomszédos Horvátországban 2010-ben is eljárás indult a volt miniszterelnök ellen, akit letartóztattak, majd később el is ítéltek (ebből lett a Hernádi-ügy). Tehát nemzetközi példát is lehetett felmutatni arra, hogy nem antidemokratikus eljárás egy volt közjogi vezetőt bíróság elé állítani. A parlament 2011 szeptemberében szavazta meg Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését, miután a Legfőbb Ügyészség hivatali visszaéléssel kívánta meggyanúsítani az úgynevezett sukorói kaszinóberuházás ügyében.

A sukorói beruházással kapcsolatban Gyurcsány egyetlen megbeszélésen vett részt, amelyen támogatta a szakértők telekcserére vonatkozó javaslatát, de semmilyen további részlet kidolgozásában nem vett részt. Az ügyészség erre a jegyzőkönyvre hivatkozva kívánta hivatali visszaélés bűntettével meggyanúsítani, de Gyurcsány politikai show-t csinált az ügyből, hívei tüntetést szervezetek ügyészségi meghallgatása idejére, a kihallgatásáról készült felvételt pedig közzétette és politikai koncepciós eljárásnak minősítette a gyanúsítást. Gyurcsány esetében az eljárást végül bizonyítottság hiányában megszüntették, bár egyébként a sukorói beruházással kapcsolatban öt személy ellen még tart az eljárás.

„Aki ismeri az államigazgatást, az tudja, hogy politikai döntéssel kapcsolatban szinte lehetetlen bűncselekményt bizonyítani, mert még legalább tíz hivatalos személy ellenjegyzése kell egy-egy miniszterelnöki vagy miniszteri döntés megvalósulásához. A bürokrácia védelmet is jelent. Gyurcsányt csak akkor lehetett volna lecsukni, ha valami pénzmozgásra vonatkozó bizonyíték kerül elő, ilyen meg nem volt. Ő csak egy politikai utasítást adott, amellyel zöld utat adott egy beruházásnak. A horvát miniszterelnök esete más volt: ott létezett arra vonatkozó tanúvallomás, hogy pénzmozgás állt egy döntése hátterében, ezért tudták elítélni” – magyarázta a Hetek kormányzati döntéshozatalra rálátó forrása, aki azt határozottan cáfolta, hogy bármilyen paktum lett volna az Fidesz és az MSZP között, amelynek értelmében futni hagytak volna szocialista vezetőket.

A Bajnai-korszak eredményesebb volt

Érdekesség, hogy 2009–2010 között több MSZP-s és SZDSZ-es trófea gyűlt össze az „elszámoltatás” során, mint a 2010 utáni években. Hagyó Miklós volt főpolgármester, Zuschlag János MSZP-s ifjúságpolitikus, illetve Hunvald György VII. kerületi polgármester és társaik vesszőfutása is erre az időszakra esett.

A Fidesz-időszakhoz köthető „legkeményebb” elszámoltatás valójában egy mellényúlás volt. Ismert filozófusokat (Heller Ágnes, Radnóti Sándor, Vajda Mihály) hurcoltak meg különféle pályázati elszámolások ürügyén, de végül kiderült, hogy alaptalanok voltak a vádak. Jelenleg több per is zajlik a bíróságokon elszámoltatási ügyekben (moszkvai kirendeltség, honvédelmi lakások értékesítése ügyében), de igazi politikai „nagyvad” (ismertebb szocialista politikus) nincs igazán veszélyben.

A Fidesz számára a problémát most az jelenti, hogy 2010-ben magasra emelték az elvárásokat, de nem tudták kiszolgálni a híveik kemény magjának „vérszomját”. Hallottunk olyan beszámolót is a Fideszből, amely szerint a 2014-es kampányban is „morogtak” ezért szimpatizánsok egy-egy pártgyűlésen. Ráadásul mára nem az MSZP, hanem a Jobbik a legveszélyesebb ellenfél a Fidesz számára. Márpedig a Jobbik következetesen azt mondja 2010 óta, hogy a Fidesz kamuelszámoltatást végez, szabotálja a szocialista „nagykutyák” felelősségre vonását.

Ilyen társadalmi hangulatban robbant a hír, amely szerint Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese „megúszhatja” a komolyabb felelősségre vonást. Mint ismeretes, az MSZP egykori elnökhelyettesét pont a tavalyi országgyűlési választások kampánya során vitték el bilincsben, két hónapot töltött előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetbe helyezték. Az okirathamisítás, adócsalás és más bűncselekmények gyanúja miatt folytatott nyomozás lényegében lezárult, rövidesen megkezdődik az ügyben az iratismertetés – számolt be a Napi Gazdaság.

Plusz öt százalék a Jobbiknak?

A lap információi szerint a nyomozóknak nem sikerült kideríteniük, hogy honnan származik a politikus eltitkolt több mint 200 milliós vagyona. Mivel Simon az eljárás során 128 millió forintnyi adóhátralékot befizetett, ezért a költségvetési csalás gyanúja esetén a kettőtől nyolc évig terjedő büntetési tétel korlátlanul enyhíthető. Így lehet, hogy Simon Gábor nem, vagy csak rövid időre kerül börtönbe, ráadásul a bankszámláján – ami az adóhátralék befizetése után – megmaradt több mint 100 millió forinttal akár szabadon rendelkezhet majd.

„Ha úgy lesz minden, ahogy a Napi Gazdaság írta, az nagyon jól jön a Jobbiknak. Nem nehéz arra a következtetésre jutni, a Fidesz »bevédte« Simont, noha a helyzet természetesen nem ez” – mondta egy kormánypárti forrás a Heteknek, aki szerint „igaza van Kövérnek, csakis jogállami keretek között folyhat az elszámoltatás még akkor is, ha egy ügy messziről bűzlik”. Szerinte minden bizonnyal jó ügyvédet fogadott Simon Gábor, de abban szinte biztos: egy ügyészségi kudarc 5 százalékot hoz a Jobbiknak.

 

 

 

 

 

 

 

A kormány 1300 milliárdos program jóváhagyását várja az EU-tól

A kormány benyújtotta az Európai Bizottságnak a 2014-2020-as uniós ciklusra vonatkozó Vidékfejlesztési Program (VP) átdolgozott változatát, így mintegy 1300 milliárd forint vidékfejlesztési forrás felhasználása kaphat zöld jelzést Brüsszelben – közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkársága az MTI-vel.

A benyújtást követő formális bizottsági eljárások maximum 60 napot vehetnek igénybe. Ennek megfelelően a VP jóváhagyása várhatóan már júniusban megtörténik, onnantól kezdve bármelyik jogcím megnyitható – mondta az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Kis Miklós Zsolt hozzátette, az egyes jogcímek megnyitásához további előkészítő munka szükséges: a pályázat-előkészítő munkacsoportok kidolgozzák az egyes pályázatok részletszabályait, az eljáráshoz szükséges formulákat. Zajlik továbbá az új követelményeknek megfelelő informatikai rendszer kialakítása a pályázatok befogadásához.

Emlékeztetett: a Vidékfejlesztési Program megvalósítására 2020-ig mintegy 1300 milliárd forint áll rendelkezésre. A program legfontosabb fejlesztési céljai közé tartozik a vidéki munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése a mezőgazdaságban. Különösen fontos ez a munkaigényes ágazatokban, mint az állattenyésztés, a zöldség- és gyümölcstermesztés vagy az élelmiszer-feldolgozás.

A program forrásainak 34 százalékát fordítja a kormány munkahelyteremtő beruházásokra, ennek mintegy a fele – csaknem 200 milliárd forint – az élelmiszer-feldolgozóipar technológiai, erőforrás-hatékonyságot javító és hozzáadott értéket növelő fejlesztéseit jelenti – hangsúlyozta a szakpolitikus.

Hozzáfűzte: a kertészeti ágazat 72 milliárd forintnyi összegben részesül, de az ágazatban dolgozók, gazdálkodók további forrásokat igényelhetnek még az öntözésfejlesztési, az élelmiszeripari és a kockázatmegelőző beruházásokra fordítható források terhére is.

Kis Miklós Zsolt kiemelte: a kormány stratégiai célként kezeli a klímaváltozásra történő felkészülést. Ezért összesen 432 milliárd forinttal ösztönzi a környezetkímélő gazdálkodási módokat, a megújuló energiák használatát, az erdőterületek növelését és a minőségi, fenntartható erdőgazdálkodást.

Emellett a VP a kis- és közepes – főként családi – gazdaságok támogatását helyezi előtérbe, hiszen ezen vállalkozások jelentős munkahelyteremtő képességgel rendelkeznek és a legtöbb embert foglalkoztatják.

A fiatal gazdálkodók kiemelt célcsoportjai az új vidékfejlesztési politikának. Elkülönített forrásokkal, nagyobb támogatási intenzitással és külön tematikus alprogram keretében segíti a képzett, ifjú gazdákat a kormány. Új mezőgazdasági vállalkozás létrehozására 38 milliárd forintot, ezen felül további 40 milliárd forintot különített el a kabinet a fiatal és képzett mezőgazdasági szakemberek beruházásainak támogatására.

A Vidékfejlesztési Program elsődleges haszonélvezői a kis- és közepes méretű gazdaságok lesznek, a korábbi gyakorlattal ellentétben a támogatások legalább 80 százaléka kizárólag számukra lesz hozzáférhető – hívta fel a figyelmet az új támogatáspolitikára az államtitkár.

A VP a vidéki térségek fejlesztésére, a helyi gazdaság és a közösségek speciális igényeire reagáló szolgáltatások biztosítására is lehetőséget nyújt. Mindezt a kiegészítő jövedelemszerzési formák és a kis gazdasági szereplők együttműködéseinek ösztönzésével, a helyi közösségi szolgáltatások és infrastruktúrák fenntartható fejlesztésével, valamint a közösségi tervezésen alapuló, LEADER típusú fejlesztésekkel, összesen közel 200 milliárd forintos pályázati forrással kívánja megvalósítani a kormány.

A 2007-2013-as időszakhoz képest jelentős változás az új, egységes rendszerhez illeszkedő, pályázóbarát eljárásrend, az egyszerűsített támogatástípusok bevezetése és az egyszerűsített elbírálás. Jelentős új eleme a vidékfejlesztési programnak, hogy immáron lehetőség lesz a beruházási jellegű pályázatok megvalósításához előleg igénylésére. Ezzel azokat is segíteni tudjuk, akik hitelképesség és kezdőtőke hiányában nem tudtak pályázni a korábbi időszakban – mondta Kis Miklós Zsolt.

 

 

 

 

 

 

 

Orbán az MSZP-s államtitkár gondolatát idézte

Hogy mi van? Azt állítja Orbán Viktor...

(a Dagály Uszodaközpont alapkövének lerakásakor), hogy „a világ megváltozott: eddig a nagyhalak ették meg a kicsiket, most a gyorsak eszik meg a lassúakat, és a bátrak eszik meg a gyávákat”.

Ezzel szemben a tény az, hogy a világ nem változott meg, a nagyhalak ma is megeszik a kicsiket, és persze a gyorsak a lassúakat. De ha esetleg mégis megváltozott volna, akkor sem most. 2008 októberében egy konferencia megnyitóján a Szociális és Munkaügyi Minisztérium akkori államtitkára kijelentette: nem a vállalatok mérete határozza meg az üzleti sikerességet, hanem a tehetség és a tudástőke, mert „ma a gyors hal eszi meg a lassú halat”. Az egy dolog, hogy a beszédírók a rövid bölcsességek ugyanazon tárából dolgoztak, de az mégiscsak pikáns, hogy az államtitkárt Simon Gábornak hívták. Igen, ő az a Simon, aki gyors volt, tavaly mégis megfogták. Ha ezt a miniszterelnök tudná...

 

 

 

 

 

 

 

Volt értelme megbírságolni őket – rögtön felhagytak az ügyeskedéssel

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tapasztalatai szerint az elmúlt két évben a hivatal által leleplezett, szabálytalanságot elkövető termelők többsége, 80-90 százaléka jogszabálykövetővé vált – mondta Helik Ferenc, a hivatal kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője vasárnap reggel az M1 aktuális csatornán.

Beszámolt arról is, hogy az a péteri kistermelő, akinél a Nébih a héten 5700 kilogrammnyi húsüzemi alapanyagot és terméket vont ki a forgalomból szabálytalanságok miatt, bírságra és szigorúbb utóellenőrzésre számíthat. Ennél szigorúbb szankciókat, például a tevékenység folytatásától való időszakos vagy végleges eltiltást azonban a törvény nem tesz lehetővé.

Az üzemet egy takarítatlan garázsban rendezték be, ahol a termelő egyebek mellett penészes szemeteskukában pácolta a termékeket, piszkos üstökben ipari zsírt olvasztott.

Helik Ferenc tájékoztatása szerint az esettel összefüggésben nem érkezett megbetegedésről bejelentés.

A megsemmisítés költségét a kistermelőnek kell állnia, és jelentős bírságot is be kell fizetnie. Csak addig nem folytathatja a tevékenységét, amíg rendbe nem hozza az üzemet. A jogszabályok ugyanis csak ezeket a szankciókat teszik lehetővé, az a jogalkotó feladata lenne, hogy ilyen esetekben a termelők eltilthatók legyenek a tevékenységtől akár egy időszakra, akár véglegesen – mondta el Helik ferenc.

A szabálytalan tevékenység felelőssége szavai szerint közös: a vállalkozóé az elsődleges felelősség, de a piac üzemeltetőjének is "illik néznie az engedélyek meglétét", és a hivatal feladata, hogy a szabálytalanul készített termékeket kiszűrjék.

 

 

 

 

 

 

 

Hétszázmillióval drágábban vállalta, mégis a Századvég kapta az MNB megbízását

A másik pályázó számára meghökkentő volt, hogy az MNB a Századvég 1,8 milliárdos ajánlatát fogadta el, az ő 1,12 milliárdos ajánlatukkal szemben. A Kopint-Tárki konzorcium ezért vitarendezési kérelmet nyújtott be, de az MNB visszautasította az összes vitakérdést. Az LMP feljelentést tesz hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújával.

Az eredmény kihirdetése után a Kopint-Tárki Konjuktúrakutató Intézet Zrt. megtekintette a másik pályázó, a nyertes Századvég pályázatát, s az azzal kapcsolatos kifogásait a weboldalukon közzétett közleményben részletezték. Eszerint „ a Századvég mintatanulmánya sem formai, sem tartalmi szempontból nem felel meg az MNB által a tenderdokumentációban előírt feltételeknek.”

A Kopint-Tárki közleménye kiemel néhányat a kifogásaikból, s az MNB-től kapott válaszokból. Kifogásolták többek között az egyik bírálati szempontot, a pályázó által korábban készített nemzetközi tanulmányok értékelését:

Az MNB azonban a Századvéget a Kopinténál több mint 50%-kal magasabb ár ellenére győztesnek hirdette meg. Ezt úgy érte el, hogy a pályázat minőségi pontjai értékelésében a Századvég minden tekintetben maximális pontot kapott, míg a Kopint rendre a „második helyen” végzett.

Különösen nagy volt a kontraszt annak az úgynevezett mintatanulmánynak az értékelésében, amelyet az MNB a pályázók számára előírt: nemzetközi stratégiai tanulmány készítése volt a feladat az ajánlati felhívás megjelenése és az ajánlati határidő közötti időszakban megjelenő hírek, szakcikkek és források alapján.
A Kopint-Tárki tanulmánya nemzetközi és hazai tapasztalatok alapján elemezte a világpiaci olajár-csökkenés hatásait, a belföldi árakra, a cserearányokra, a gazdasági növekedésre, a külkereskedelmi mérlegre, az inflációra és – mindezen hatásokat figyelembe véve – a jegybanki kamatpolitikákra. Erre a munkára a Kopint-Tárki 1 pontot kapott, ellenben a Századvég tanulmányát az MNB a maximális 10 pontra értékelte. Ez azért fontos momentum, mert a mintatanulmány az értékelésben 10%-kal szerepelt, így a mintatanulmányra a Századvég 100, míg a Kopint 10 pontot kapott, s ez döntötte el az eredményt.

A Kopint-Tárki szerint a megbízás a Századvég következő 3 évi állami finanszírozását szolgálja.

Az LMP feljelentést tesz hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújával. A párt által kiadott közlemény így fogalmaz:

A devizahiteleseken és a forintgyengülésen óriási nyereséget elérő MNB több mint 400 milliárdot költött értelmetlen célokra az elmúlt években. A jelek szerint az osztogatásból a Fidesz hátországa sem maradhat ki. A kormánypártok pedig úgy falaznak a felelőtlen költekezéséhez, hogy több mint egy éve akadályozzák az MNB felügyelőbizottságának felállítását.”

 

 

 

 

 

 

 

Már a Fidesz lelkiismeretes kisebbsége is lázadozni próbál

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a magyar nemzeti parkokat ki kell szabadítani a Fidesz jövőfelélő politikájának szorításából.

Szabó Rebeka, az ellenzéki párt elnökségi tagja vasárnap, az európai nemzeti parkok napján az MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a természeti örökség nem lehet a politikai zsákmányszerzés martaléka.

A PM-es politikus szerint a jövőfelélő politika ellen már a Fidesz lelkiismeretes kisebbsége is lázadozni próbál.

Szabó Rebeka értékelése szerint Magyarország az Orbán-kormány alatt a természetvédelemben legrosszabbul teljesítő európai állammá vált, ahol az értékőrzés helyett csupán a pusztítás fékezésére van reális esély. 2010 óta kevesebb mint a felére csökkent a tíz magyarországi nemzeti park pénzügyi támogatása – mutatott rá.

Az első európai nemzeti parkok 1909. május 24-én alakultak meg, méghozzá egyszerre kilenc Svédországban – emlékeztetett a PM közleménye.

 

 

 

 

 

 

 

Anyuci kedvence megint utazik!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a jövő héten Ázsiába látogat, a háromnapos utazás során előbb Malajziába, majd Szingapúrba, végül pedig Mongóliába utazik – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint Malajziában Szijjártó Péter ünnepélyes keretek között megnyitja Magyarország Kuala Lumpur-i nagykövetségét, továbbá megbeszélést folytat Anifah Aman külügyminiszterrel. Látogatást tesz a magyar delegáció a Malajziai Globális Innovációs és Kreativitás Központban (Malaysian Global Innovation and Creativity Centre, MaGIC), ahol a magyar kormány start-up politikáját és a magyar start-up cégek sikereit is bemutatják.

Szingapúrban Szijjártó Péter találkozik a külügyminiszterrel, valamint tárgyal a Szingapúri Üzleti Szövetség (Singapore Business Federation, SBF) képviselőivel.

Mongóliában a tárcavezető tárgyal a kormány több tagjával. A magyar miniszter megnyitja az ulánbátori magyar nagykövetséget, majd udvariassági látogatást tesz Tsakhiagiin Elbegdordzs mongol államfőnél.

 

 

 

 

 

 

 

Putyin nem szarozik, kitilthatják a nemkívánatos külföldi szervezeteket Oroszországból

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a nemkívánatos külföldi szervezetekről szóló törvényt. Az Egyesült Államok szerint ezzel Oroszországot szigetelik el a világ többi részétől.

Az orosz államfő jogvédők kifogásai ellenére aláírta a nemkívánatos külföldi és nemzetközi szervezetek betiltását szabályozó törvényt - közölte vasárnap az Eho Moszkvi orosz rádió.

A jogszabályt a hét elején fogadta el az orosz parlament mindkét háza, és az elnöki jóváhagyás sem váratott magára sokáig.

A jogszabály alapján azokat a nem kormányzati szervezeteket (NGO) nyilváníthatnák nemkívánatosnak, amelyek "veszélyeztetik Oroszország alkotmányos rendjének alapjait, védelmi képességeit és biztonságát". Az ilyen szervezetek működését betilthatják és közigazgatási, valamint büntetőjogi felelősségre vonhatják, vagyonukat befagyaszthatják. A döntést az orosz legfőbb ügyész, vagy helyettesei hozhatják meg a külügyminisztériummal egyeztetve.

A betiltott szervezetek tevékenységében való részvételt is büntetni fogják Oroszországban. A bíróságok szabálysértési eljárásban jelentős pénzbüntetést róhatnak ki a törvény alapján. Ha valaki "rendszeresen" megsérti a törvényt - egy évben két alkalomnál többször - akkor őt büntetőjogi felelősségre vonhatják. Ez akár ötszázezer rubeles pénzbüntetést, vagy 15 nap kötelező munkavégzést, illetve többéves szabadságvesztést is jelenthet.

Vlagyimir Putyin elnök annak ellenére írta alá a törvényt, hogy márciusban a tanácsadói szerepben működő emberi jogi tanács úgy értékelte, hogy a szabályozás megsérti az alkotmány több pontját.

Az orosz parlament mellett működő emberi jogi biztos ugyancsak az elnöki jóváhagyást megelőzően, pénteken arra figyelmeztetett, hogy a törvény újabb csapást jelenthet az oroszországi nem kormányzati szervezetekre, tekintettel a 2013-ban hatályba lépett külföldi ügynöktörvényre, amely véleménye szerint ugyancsak kiigazításra szorul. Az ombudsman az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva a külföldi és nemzetközi szervezetek minősítését, a "nemkívánatos" meghatározást is kifogásolta jogi szempontból.

A nem kormányzati szervezetek működését korlátozó, Oroszországban 2012 novemberében hatályba lépett szabályozás szerint ha az NGO-k külföldi támogatással működnek és politikai tevékenységet folytatnak, külföldi ügynökként kell nyilvántartásba vétetniük magukat.

Az oroszországi NGO-kat sújtó újabb törvényt Washingtonban is bírálták. A Roszbalt jelentése szerint Marie Harf amerikai külügyi szóvivőhelyettes kijelentette: az Egyesült Államok vezetése aggódik, hogy a jogszabály tovább korlátozza az orosz társadalom mozgásterét, és újabb példa arra, hogy az orosz kormányzat nyomást gyakorol a független sajtóra.

Washington szerint a nemkívánatos külföldi és nemzetközi szervezetekről szóló törvény "Oroszországnak a külvilágtól való elszigetelésére irányul".

 

 

 

 

 

 

 

Havi 15 ezer marad kajára

Egy szobát bérel Csepelen és miután mindent kifizet, megközelítőleg 15 ezer forintja marad a következő fizetésig. Ennyiből kell étkeznie, tisztálkodnia, nem csoda, ha el van kissé keseredve. Úgy gondolja, 51 évesen neki már nem juthat több.

Nem egyszerű túlélni a hétköznapokat, még akkor sem, ha tudunk dolgozni. Miután kifizetek mindent a hónap elején, marad 12-15 ezer forint körüli összegem "élni" a hónap végére. Ez az albérlet átka, ráadásul nem is a Rózsadombon bérelem a szobát, hanem Csepel egyik kevésbé jóhírű részén. Mégsem marad több. Pedig nem költök luxus dolgokra, az egyetlen kiadásom, amelyet akár nélkülözhetnék is, az az internetes előfizetésem, de azzal is csupán havi szinten 3 ezret takaríthatnék meg, amivel nem lennék kisegítve, és azt hiszem, ennyi "szórakozás" nekem is jár. Többre ugyanis nem telik. Nem járok kocsmázni, nem járok moziba, vagy koncertekre, nem dohányzom, nincs drága telefonom, még tévém sincs. Nem, mintha nem lenne igényem rá, de abból gazdálkodhatok, amit megkeresek. Így a napok igen csak nehezen mennek, de legalább elmondhatom, hogy sokakkal ellentétben a gyerektartást is tisztességgel és becsülettel fizetem.

Mert van egy 13 és fél éves fiam, aki ugyan az anyjával él, de én is igyekszem támogatni, ahogy erőmből futja.Így viszont nem tudok magamra költeni többet, mint azt a nagyjából 10-15 ezret. Próbáltak már ennyiből túlélni egy hónapot? Remélem, nem. Mindent nagyon gondosan meg kell tervezni. De tényleg mindent, attól kezdve, hogy hogyan lehet minden napra valami ehetőt kihozni belőle és heti kétszer legalább főzni is valamit. Van, hogy 3-4 boltba megyek el naponta, hogy pár tíz forintot spórolhassak, mert egyszerűen muszáj, hogy a hónap végén is maradjon valamennyi. A tisztítószereket százas boltokban vásárolom, mert ott olcsóbb, az olajat többször felhasználom, kávét már nem fogyasztok, ruháimra ahogy tudok, vigyázok. Valahogy mindig megoldom.

Három év alatt többször is megesett, hogy nem várt problémák merültek fel, olyankor éheztem pár napot, de kibírtam. Nekem ez jutott, 51 éves múltam, pályát már nem módosíthatok, így ez van, ezt kell szeretni alapon húzom az igát. Csak egyszer fordult elő, hogy nagyobb bajba kerültem, mégpedig azáltal, hogy fizetésnapon sikerült ellopniuk a mélyen tisztelt tolvajoknak a pénztárcámat az egyik buszon és itt maradtam egyetlen forint nélkül. Nem kívánom senkinek azt a lelkiállapotot, amibe akkor kerültem. Persze a feljelentéssel semmire sem mentem, kölcsön kellett kérnem, és persze utána törlesztenem is kellett rendesen, hogy valahogy megmaradjak. Még szerencse, hogy volt kitől. Az adósság az, amitől egyébként a legjobban irtózom, előbb lennék csöves az utcán, minthogy eladósodjak, akkor legalább a magam ura lehetek. Legalább azt letudtam rendezni, de az egy év, ameddig fizettem a részleteket, az a mostaninál is kíméletlenebb volt. Az egészségemmel nem törődve két munkát is vállaltam, majdnem tönkre is mentem, de teljesítettem a kötelességemet.

Nem panasznak szánom, amiket itt leírtam, csak egyszerűen elmeséltem, ha már van hol. Én már nem számítok semmi változásra, csinálom, ameddig erőm engedi, aztán már úgyis teljesen mindegy. Néha gondolok rá, mit kellett volna máshogy csinálnom és ha újra kezdhetném, vajon máshol tartanék e most, aztán gyorsan igyekszem másfelé terelni a gondolataimat. Inkább filmet nézek a gépen, hallgatok valami szép zenét és próbálok örülni annak, amim maradt. Még akkor is, ha ez nem sikerül mindig.

 

 

Eltűnt egy gondozott a pszichiátriai osztályáról

Pénteken engedély nélkül elhagyta a dobai Csolnoky Ferenc Kórház Rendelőintézet Pszichiátriai Rehabilitációs és Szocioterápiás Osztályát Pammer Attila, írja a police.hu. Nem tudni, hová ment.

A 49 éves gondozott személyleírása: 178 centiméter magas, sovány testalkatú, haja középhosszú, barna színű, arca borostás. Utolsó ismert ruházata: szürke színű melegítő felső, alatta kórházi pizsama, cipő.

Az Ajkai Rendőrkapitányság kéri, hogy aki tudja, hol van a férfi, tegyen bejelentést a rendőrségen. Az elérhetőségeket itt találni.

 

 

 

 

 

 

 

Orbán népmesék: Orbán származása és eredete

Új animáció

Az istennek van egy Orsós nevű kutyája. A kutya egy sunyi és alattomos dög. Képes beleharapni az enni adó kézbe is, de isten mindig megbocsát. .....A kutya farka leszakad, majd a farokból lesz Orbán Viktor.

Énekelni tudó hölgyet keresek az újabb Orbán dalokhoz.
(Titokban marad kiléted, ha szeretnéd!) Írj : attihusz@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem talált célba a kormányzati gumicsont

Sokkal nagyobb problémának tartják a kivándorlást az emberek, mint a bevándorlást a Vasárnapi Hírek és a Publicus közvélemény-kutató közös kutatása szerint. A Tárki felmérése szerint soha nem látott módon gyorsult fel a kivándorlás, az pedig kifejezetten 1956-ot idézi, hogy az emberek harmada politikai okokból hagyja el hazánkat - írta Molnár Csaba, a DK politikusa közleményében.

A párt úgy látja, a jövő generáció szintén menekülést fontolgat, hiszen a diákok 60%-a nem biztos abban, hogy Magyarországon szeretne továbbtanulni.

Nem talált célba a kormányzati gumicsont: a külföldre távozó barátok és a szétszakadt magyar családok ezrei sokkal inkább zavarnak minket, mint a miniszterelnöki uszítás középpontjában álló pár száz koszovói gyermek és háború elől menekülő – majd továbbálló – család. Orbán Viktor és a teljes állami propagandagépezet tudatos hisztériakeltése sem tudja már elfedni a szomorú tényt: a reménytelenségben tartott milliókat csak a lehetőségeik korlátozzák az elmenekülésben

- fejtették ki.

A Demokratikus Koalíció szerint a statisztikák egyértelmű bizonyítékai az Orbán-kormány kudarcának: uszítással nem lehet elfedni egy jogállamot tipró korrupt hatalom önkényes és cinikus országfosztását, a demokrácia leépítését, milliók mélyszegénységben tartását – zárták közleményüket.

 

 

 

 

 

 

 

Még többet sunnyog a tolvajkormány

A paksi beruházás, a sportcélú adópénzek felhasználása, a stratégiai fontosságú beruházások mellett újabb tételeket takargatna a nyilvánosság elől a kormány. A jövő évi költségvetési törvény tervezete szerint az államháztartás finanszírozásával kapcsolatos stratégiai fontosságú adatokat két, a háttérszámításokat pedig tíz évig is titkolhatják – írta a hvg.hu.

A HVG cikke hangsúlyozza: a kormány már most is tetszése szerint adagolhatja az adatokat, így szinte fölöslegesnek tűnik a javaslat.

A lap szerint 115 milliárd forint bevételt vár a költségvetés „Az állami vagyonnal kapcsolatos egyéb értékesítési és hasznosítási bevételek” címszó alatt. Az idei költségvetésben még ennél is nagyobb összeg szerepelt ezen a címen, de annak részletei mostanáig nem hozták nyilvánosságra.

 

 

 

 

 

 

 

Még pajszert is Felcsútról, Mészáros Lőrinc öccsétől rendeltek a Várkert Bazárba

Csak a polgármester öccsét hívták meg a Várgondnokság közbeszerzésére. Villáskulcs, vinkli, mérőszalag, de kalapács is a felcsúti cégén át jön a Várkertbe, hogy a Bazárt szolgálja.

A Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. pár hete műszaki üzemeltetési feladatok ellátásához szükséges gépeket és szerszámokat vásárolt. Közel 300 darab eszközt rendeltek (ezeket alább, keretes írásunkban közöljük), amely között van mindenféle szerszám: például csillag-, imbusz- és villáskulcs, kalapács, satu, pajszer, WC-pumpa, elsősegélydoboz, vinkli és hosszabbító is nagy számban.

A Budavári Önkormányzat és a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő cégnél úgy látták, akkor járnak a legjobban, ha ezeket a szerszámokat a felcsúti milliárdos polgármester, Mészáros Lőrinc öccsétől rendelik meg. A közpénzből finanszírozott beszerzésre 8,5 millió forintos kerete volt a Várgondnokságnak, amely hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás során választotta ki az Agro-Felcsút Kft.-t úgy, hogy csak Mészáros János cégétől kért ajánlatot. Ezt megtehette, mert a közbeszerzés értékhatára nem lépte túl azt a 25 millió forintos összeget, amely felett már nyílt, többszereplős pályázatot kell kiírni – végül 8,19 milliós megbízást kötöttek Mészárossal. Több vállalkozást is megkerestek, közülük Mészáros János cégének 8,19 milliós ajánlata volt a legkedvezőbb – reagált érdeklődésünkre a Várgondnokság, ahonnan azt is megtudtuk, hogy a megrendelt gépek és szerszámok a Várkert Bazár üzemeltetésében segítenek majd. A tenderkiírásban egyébként még az is szerepel: a „szerződés európai uniós alapokból finanszírozott projekttel és/vagy programmal kapcsolatos”. 

A Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. – a saját és a Várkert Bazár honlapján közölt információk szerint – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Budapest I. Budavári Önkormányzat tulajdonában van. Feladata a Budavári Palota és a környezetében található állami tulajdonú, műemlékké nyilvánított ingatlanok és építmények vagyonkezelése, a fejlesztések előkészítése és egyes üzemeltetési teendők ellátása. A Várgondnokság a Várkert Bazár üzemeltetője is egyben, a közhasznú feladatait részben a Miniszterelnökség finanszírozza, részben pedig a rábízott állami vagyon hasznosításából származó bevételekből.

Úgy tudjuk, eddig még nem indult közbeszerzéseken Mészáros János cége (de legalábbis ennek nincs nyoma a kozbeszerzes.hu-n), és nem találtuk meg saját honlapját se, ahol mondjuk a referenciamunkák szerepeltek volna. Ennek ellenére tisztes árbevétellel bír. A 2010-ben alapított Agro-Felcsút 2011-ben máris 155 millió, 2012-ben 277 millió, 2013-ban pedig 407 millió forint árbevételt könyvelhetett el (a tavalyi eredmények még nem nyilvánosak). Arról már korábban írtunk: Mészáros Lőrinc lapunknak is nyilatkozó munkásai szerint a báty is besegít azzal, hogy hatalmas gépparkjához az öcs – egyebek közt – gépjármű-, illetve alkatrész-kereskedelemmel, gépjárműjavítással és -karbantartással, gumiabroncs gyártásával és ruházati termékek kiskereskedelmével is foglalkozó cégétől rendeli meg a szükséges alkatrészek egy részét. A Mészáros és Mészáros Kft. több munkása is arról számolt be, hogy akkor is csak az Agro-Felcsút Kft.-től vehették meg az új alkatrészeket, ha Felcsúttól távol dolgoztak, így a beszerzés az utazást is beleszámítva az indokoltnál jóval többe kerülhetett Mészáros Lőrincnek. Mészáros János cége miatt – amely ott van a Puskás Akadémia támogatói között – korábban a helyi Jobbik is szót emelt, mivel szerintük az Agro-Felcsúton keresztül az önkormányzati képviselő 700 ezer forint értékben számlázott a felcsúti polgármesteri hivatalnak.

Ezeket kell beszerezni Mészáros cégének

4 darab Akkumulátoros ütvefúró-csavarbehajtó, 4 darab Sarokcsiszoló, 4 darab Dekopírfűrész, 4 darab Elektromos ütvefúró, 4 darab Szerszámosláda, 4 darab Válltáska bőr, 4 darab Csillag-villás kulcs, 4 darab Csillagkulcs, 4 darab Villáskulcs, 4 darab Dugókulcs, 4 darab Imbuszkulcs, 2 készlet Csavarhúzó készlet, 2 készlet Csavarhúzó készlet, villanyszerelő, 2 darab Kombinált fogó 180, villanyszerelő, 2 darab Oldalcsípőfogó 150, villanyszerelő,  2 darab Hosszúcsőrű fogó, villanyszerelő, 2 darab Blankoló- és krimpelőfogó, 8 darab Csőfogó, 2 darab Bitzfogó, 2 darab Lemezvágó olló, 4 darab Keretes fűrész, 2 darab PVC-vágó kés, 2 darab Multiméter profi, 2 darab Lakatfogó, szigetelésvizsgáló adapterrel, 4 darab Tolómérő, 10 darab Mérőszalag, 1 darab Mérőszalag, fém, tekerős, 3 darab Lézeres távolságmérő, 2 darab Nedvességmérő, 2 darab Légnedvességmérő, 10 darab Vízmérték, 1 darab Derékszög (vinkli), 4 készlet Reszelőkészlet, 4 készlet Csigafúró készlet, 4 készlet Betonfúró készlet, 12 darab Kalapács, 4 darab Laposvágó, 4 darab Betonvéső, 4 darab Pontozó, 2 darab Satu, 2 darab Pajszer, 20 darab Drótkefe, 4 darab Gázlámpa, 4 darab Hosszabbító + dob, 10 darab Elemlámpa SMD ledes, akkumulátoros, 2 darab Forrasztópáka 100 W, 220 V, 2 darab Gázégős forrasztó, 20 darab Párhuzamszorító csavaros, 2 darab Csőtisztító, 2 készlet Menetmetsző készlet, 4 darab Szennyvízszivattyú, 4 darab Locsolótömlő, 4 darab WC-pumpa, 2 darab Távhőmérő, 22 darab Létra, 8 darab Vízpumpafogó, 2 darab Csőfogó, 2 darab Görgős rézcsővágó, 2 darab Orrfűrész szikramentes vágáshoz, 1 darab Pressgép, 2 darab Szigetelt villanyszerelő szett, 2 darab Guruló szerelőállvány, 2 darab Hidraulikus, villás kézi raklapemelő (béka), 2 darab Kézi kocsi, 4 darab Bútorszállító kocsi (kutya), 2 darab Lépcsőjáró molnárkocsi, 2 darab Próbalámpa, 2 darab Beülő, 2 darab Inverteres trafó, 15 darab Elsősegélydoboz 1–30 fő, 5 darab Elsősegély doboz 50–100 fő, 1 darab Forrasztóállomás, 40 darab Hosszabbító, 10 darab Elosztó, 2 darab Kézi elektromos csőtisztító készülék.

Több lábon áll a felcsúti polgármester öccse

Mészáros Jánosnak – akinek cégügyeivel mi is foglalkoztunk korábban – az Agro-Felcsút Kft.-n kívül még két másik cége is van, bár azok jóval kisebb forgalmat könyvelhettek el az elmúlt években. Az 1993-ban alapított Pegazus Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – amelyet egyebek közt vendéglátásra, dohányáru-, ital-, könyv- és újság-kiskereskedésre jegyeztek be – 2011-ben és 2012-ben semmilyen forgalmat nem termelt, de 2013-ban már 41,7 millió forintos nettó árbevételt könyvelhetett el. Majdnem pontosan annyit, mint tavalyelőtt a J+D 98 Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság, amelyet ugyancsak Mészáros Lőrinc öccse alapított.

 

 

 

 

 

 

 

Lezárták a vizsgálatot a Fidesz ellen

Az adatvédelmi hatóságot megnyugtatta Kubatov azzal, hogy azt mondta: nem tud aláírásgyűjtő szabadcsapatokról.

Illegálisnak vélt adatgyűjtés miatt vizsgálódott a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság a Fidesz ellen, miután a veszprémi időközi választás előtt egy aktivista arról beszélt a 444-nek, hogy részt vett a Kubatov Gábor pártigazgató irányítása alatt álló „Szabad Európa Csapatban”. A főleg gimnazistákból álló titkos csoport az aktivista szerint lakásról lakásra járva gyűjt adatokat a választókerületek lakóiról. Az ügyben a szocialisták tettek feljelentést.

Az adatvédelmi hatóság vizsgálata a következőképpen zajlott: kérdést küldtek Kubatovnak arra vonatkozóan, hogy van-e Szabad Európa Csapat és ha igen, gyűjt-e aláírásokat. A pártigazgató meglepő választ adott: nincs tudomása a csoport létezéséről, így nem is tud róla információt adni. Az adatvédelmi hatóság ezzel lezárta a vizsgálatot – írja az Index.

 

 

 

 

 

 

 

Zsíros üzlet lesz a Sportkórház felújítása

Bő félmilliárd forintból szigetelik a Sportkórház több épületét, új ablakok és ajtók lesznek, gépészeti korszerűsítés is lesz.

Több mint 526 millió forintból korszerűsítik az Országos Sportegészségügyi Intézet, a Sportkórház Alkotás utcai épületeit. Az energetikai felújítás során egyebek között szigetelik egyes épületek homlokzatát, felújítják a nyílászárókat, illetve gépészeti korszerűsítés is történik.

Az intézmény a vissza nem térítendő támogatást a Környezet és Energia Operatív Program keretében nyerte el.

A beruházás keretében az Alkotás utcai kórház 4-es, 5-ös, 6-os, 7-es, 10-es és 14-es épülete újul meg – ismertette az intézmény. A felújítás indoka az, hogy az auditokhoz szükséges felméréseken tapasztaltak, valamint az üzemeltetői adatok alapján a legtöbb nyílászáró rossz állapotban van, az ablakok rosszul zárnak, hőszigetelő képességük nem megfelelő.

 

 

 

 

 

 

 

Német lap: Orbán minden évben megjelenik az oroszlán barlangjában

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német konzervatív lap az Európai Unióba irányuló menekülthullám és a halálbüntetés ügye körüli vitával foglalkozott.

Stephan Löwenstein az Orbán Viktor magányos harca Brüsszel ellen című írásában az Európai Parlamentben (EP) a magyarországi helyzetről tartott vitával kapcsolatban kifejtette, hogy az EP-vita "szinte megkedvelt rituálé: minden évben újra napirendre emelik az "aggasztó magyarországi fejleményeket", és a miniszterelnök minden évben megjelenik az oroszlán barlangjában", hogy megtegye ellenvetéseit.

Az EP elnöke, Martin Schulz és Orbán Viktor halálbüntetésről folytatott telefonbeszélgetésével kapcsolatban hozzátette: már akkor úgy tűnt, hogy a vita mindkét félnek használ, hiszen Orbán "ismét eljátszhatta az általánosságban a politikai korrektséggel, különösen pedig a Brüsszellel szembeszálló lovagot, Schulz pedig a sárkányölőt, aki ismét rendreutasított egy jobboldali populistát".

Ugyanakkor nem biztos, hogy Orbán "hideg számítással" vette elő a halálbüntetés ügyét, erre utalnak az ügyben adott "eléggé koordinálatlan" reakciók – tette hozzá Löwenstein, megjegyezve, hogy időközben megjelent az az "értelemtől messzemenően megfosztott formula", miszerint nem konkrét politikai szándékról van szó, hanem csupán arról, hogy biztosítani kell a tabuk nélküli vita lehetőségét.

A szerző a menekültek ügye körüli vitával összefüggésben a bevándorlásról indított nemzeti konzultációról úgy vélekedett, hogy az a "mobilizálást és az önigazolást szolgálja", és ezt mutatja a kérdések megfogalmazása is. Hozzátette, hogy a "sugalmazó" kérdések mellett "trükkösek" a válaszok is.

Stephan Löwenstein az utóbbi időközi országgyűlésiképviselő-választásokkal és a pártok támogatottságáról készített felmérések eredményeivel kapcsolatban kiemelte: "kézenfekvő", hogy Orbán miért összepontosít a mobilizálásra három évvel a következő országos parlamenti választás előtt. Hozzátette, hogy a közvélemény-kutatási adatokban megmutatkozó "sebesen hanyatló tendencia" szakmai, szakpolitikai hibákkal, korrupciós vádakkal és "talán egy általános csömörrel" áll összefüggésben, és a Fidesznek "minden jól jön", ami eltereli a figyelmet.

 

 

 

 

 

 

 

"Karaktergyilkosság zajlik" – a paralimpiai elnök a rendőrséghez fordul

"Keresztre vagyok feszítve. "Karaktergyilkosság" zajlik épp. Nem is érzem jól magam" – mesélte a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Gömöri Zsolt legújabb interjújában. Szerinte a vádak "egytől egyig rosszindulatú rágalmak", egyébként két hét alatt 8 kilót fogyott – mondta a Hír24-nek.

Gömöri úgy fogalmazott, az MPB kiemelten közhasznú szervezet, a felügyelő bizottság minden évben átvizsgálja őket. Bár ez nem kötelességük, de még független könyvvizsgálói jelentést is készíttettek, minden jelentés elérhető a honlapjukon.

Amíg nem kapott díjazást az MPB elnöki posztjáért, addig elmondása szerint vállalkozásaiból élt Gömöri. Azt pedig cáfolta, hogy most milliós fizetése lenne.

Sok mindent mondanak, írnak, hangzik el a televízióban, ami nem igaz. Nincs milliós fizetésem. 420 688 forintot keresek

- tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy 10 milliós luxusautót vett neki a szövetség, és két alkalmazottjának is egy-egy ötmillióst, azt felelte, egy Volkswagen Passattal, mint szolgálati autóval intézi a bizottság ügyeit és nincs benne különösebb extra, sem bőrülés.

Az MPB tulajdona, és személyes kapcsolataim révén 1, 8 millió forintos kedvezménnyel vette részletre 7,5 millióért. A másik kettőre, a két Polora is jelentős kedvezményt kaptunk. A kettő együtt volt nagyjából hatmillió, kedvező részletfizetéssel.

A kétmilliós, túlszámlázás-gyanús tenerifei edzőtábor kapcsán azt közölte, hogy jogi lépéseket tesz az ezt megíró Bors ellen, a pénzösszeget pedig 8 hónapos szervezési munkára fizették ki az edzőtábor részéről kizárólagossággal rendelkező magyar származású szakembernek. Gyermeke utazását pedig külön ő szervezte és "természetesen saját számlájáról fizette".

Hogy kik akarják "kitörni a nyakát", arról "sejtése van":

Van 3-4 sportoló, aki anyagilag érintett ebben a káoszban, vannak, akik személyes sérelmükért bosszúéhesek, mert csökkent a támogatásuk, kikerültek a válogatottból. Érzékeljük a paralimpiai részvételre esélytelen sportágak törekvését is egy új pénzügyi elosztás érdekében a paralimpiai felkészülés során. Ez a társaság rendkívül aktív, mert érdekeltek.

De nem mond le, mert ahogy fogalmaz:

Kollégáim áldozatos munkájával létrehoztunk valamit, amibe nem kapaszkodom, de nem is szívesen engedném el.

Frissítés: Gömöri nemcsak a Hír24-nek adott interjút ma, hanem sajtótájékoztatót is tartott. Ezen arról beszélt: rendőrségi és ügyészségi vizsgálat kezdeményezését javasolja, amiért szerinte a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetőivel szemben többen egy "minden részletében megkonstruált, hazug lejárató kampányt folytatnak".

Az MPB elnöke elmondta, pénteken egy terjedelmes, hetekre visszanyúló elektronikus levelezést tartalmazó dokumentációt juttattak el hozzá, amely egyértelműen bizonyítja a lejáratási kísérletet.

Gömöri Zsolt megnevezte a lejáratási kísérlet részvevőit, elsőként említve Nagy Zsigmondot, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nemzetközi igazgatóját, majd ide sorolva Tamás Henriette Brigittát, az MPB korábbi munkatársát, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságnak szakértőjét, Zachár Attilát, az MPB közelmúltban megszüntetett erőemelő szakbizottságának korábbi vezetőjét, valamint Sas Sándor fekvenyomó parasportolót.

Az MPB vezetője szerint a levelezésből kiderül, hogy a szervezet vezetése ellen indított lejárató kampány április 15-re vezethető vissza, amikor Zachár Attila megtudta, az elnökség megszüntette szakbizottságát, majd erre Nagy Zsigmond úgy válaszolt "jó volna megszabadulni az MPB elnökétől".

Gömöri Zsolt szerint a lejáratásban részvevők azokat a dokumentumokat használták fel ellene, amelyek akkor kerültek ki az MPB irodájából, amikor Mexikóban tartózkodott a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) meghívására.

Az MPB elnöke szerint az RTL Klub és a HírTV "dobta fel" az MPB ügyeit május elején, majd később Zachár Attila készítette a lemondatását sürgető névtelen sportolói levelet, míg Tamás Henriette Brigitta az ügyészségnek szánt beadványt állította össze.

Gömöri Zsolt közölte, május 26-a keddre rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, és javasolta, hogy az etikai és jogi bizottság indítson vizsgálatot a levelezésben érintett minden személlyel és szervezettel szemben.

Az MPB vezetője emellett felkérte az elnökséget, hogy a teljes levelezést juttassa el a MOB elnökének és a sportért felelős államtitkárnak, továbbá forduljon a rendőrséghez és az ügyészséghez.

Gömöri Zsolt a sajtótájékoztatón nem válaszolt újságírói kérdésekre.

 

 

 

 

 

 

Férfiak gyesen: "Hehe, Józsi, szoptatni is te fogsz?"

Elméletben persze a munkaadók is pártolják a „divatos” ötletet, hogy az édesapák gyesre menjenek, és kivegyék részüket a gyermeknevelésből és a házimunkából. A gyakorlatban azonban legjobb esetben csodálkozás kíséri a főállású apákat. Ráadásul az állam sem segíti a lelkes apák otthon maradását.

Babakocsiban apró újszülöttet tologató, álmodozó szemű férfi a Duna-parton, a játszótéren vagány kisfiával önfeledten mászókázó borostás apuka – képek, amelyek láttán minden 18 és 100 év közötti nő azonnal ellágyul. Ennek ellenére a magyar férfiak elenyésző százaléka marad az anya helyett otthon a picivel az első három évben, vagy ennek egy részében. Az egyik legnyomósabb ok az anyagiak: jellemzően magasabb a keresetük, így logikus, de szükségszerű is, hogy a családban az a fél marad továbbra is a kenyérkereső, aki több pénzt tud hazavinni, s így az egész családért anyagi felelősséget vállalni. Emellett a tradicionális szerepek is irányadóak: a magyar társadalom alapvetően még mindig arra van berendezkedve – mind intézményes szinten, mind a fejekben –, hogy a gyermek gondozása az anya feladata.

A statisztikák szerint a magyar nők heti 15-16 órával többet töltenek házimunkával és gyerekneveléssel, mint a férfiak. Annyival, mintha szombaton és vasárnap is napi 8 órát dolgoznának. Holott a gyermek gondozásához – a szoptatás időszaka után – csupán két kéz kell, melyek pelenkáznak, öltöztetnek, simogatnak; egy száj, amely mesél, énekel, puszit ad; és egy szív meg egy agy, hogy mindennap szeretettel, ésszel neveljünk. Ezek pedig minden férfinak is rendelkezésére állnak.

„Érdekes módon sokkal logikusabban, racionálisabban oldja meg a férjem az otthoni feladatokat. Kevesebb hiszti van, és nem dől össze a világ, ha egy-egy délután nincs alvás, vagy kicsit több csokit evett a fiunk. Úgy látom, nagyon jó hatással van a kapcsolatukra az új felállás” – mondja egy 40 éves, vidéki édesanya. 

Földönkívüliek

Az apák otthonmaradásának társadalmi támogatottsága Magyarországon kifejezetten alacsony – elméletben persze szinte mindenki pártolja az ötletet, hogy az apák úgy általában vegyék ki a részüket a gyermeknevelésből és a házimunkából. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a jogi környezet is igen diszkriminatív az apákkal, hiszen például a napi átlagkereset 70 százalékában meghatározott csecsemőgondozási díjat (csed, korábban tgyás) az édesapa csak akkor igényelheti, ha a gyermek édesanyja, azaz a szülő nő az egészségi állapota miatt kikerül abból a háztartásból, ahol a gyermeket gondozzák, netalán meghal. A pár tehát nem dönthet úgy, hogy a kisbabát az első 24 hétben, vagy annak egy részében az apa gondozza otthon, s az anya dolgozik, mert ebben az esetben az apa csak gyedre jogosult, ami 2015-ben maximum bruttó 147 ezer forint lehet. Míg ha csedre lenne jogosult, gyakorlatilag a korábbi nettó bérét kaphatná (mivel a csedből az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem kell levonni). Ez pedig jelentős, akár kétszeres, vagy háromszoros különbség is lehet az összegek között. Persze, mondhatnánk, hogy a csed a szülési szabadság idejére jár, s lényege, hogy pótolja a gyermeket szülő nő elmaradt jövedelmét, mialatt ő munkát nem tud végezni a gyermek gondozása miatt. Ám ha az anya nem szüli a gyermeket, hanem örökbe fogadja, akkor is elsősorban neki jár a csed. Azaz a jogalkotók sem segítik elő az apukák nagyobb részvételét az otthoni teendőkben.

És bár a munkajog elméletben mindkét szülőnek engedélyezi a fizetés nélküli szabadságot a gyermek gondozására annak hároméves koráig, képzeljük el azt a jelenetet, amikor az apuka beballag a munkahelyére, s benyújtja a fizetés nélküli szabadság igénylésére irányuló nyilatkozatát, mert ő innentől kezdve a féléves gyermekét szeretné gondozni.

Valószínűleg úgy néznének rá a magyar munkáltatók jelentős részénél, mint egy földönkívülire. „Amikor a férjem bejelentette, hogy felhagy a kiváló karrierrel kecsegtető állásával, és otthon marad, teljesen kiakadtak a vállalatnál. Nem próbálták meg lebeszélni, de maximálisan értetlenül álltak a döntése előtt. Az idő azonban minket igazolt: én dolgozom, a lányom gyönyörűen fejlődik, ő apa kis hercegnője, a férjem pedig valószínűleg vissza sem megy a vállalathoz, ha vége a három évnek. Inkább új állást keres. Elege lett a mókuskerékből” – mondja egy 35 éves budapesti édesanya. 

Az ilyenkor előforduló „Hehe, Józsi, szoptatni is te fogsz?”, vagy „Nehogy már te legyél a bébisintér a családban!” – jellegű beszólások egyértelműen mutatják, milyen megalázó helyzetbe kerülhet ma az a férfi, aki semmi mást nem szeretne, mint gyermeke gondozásában, fejlesztésében nem csak esti egy-két órát kapni.Annyit, mint az anyák.

Igazolt hiányzás

Pedig a következmények egyértelműek. Évtizedek óta számos kutatás bizonyítja, hogy az apák és gyerekeik közötti korai intenzív kapcsolat érzelmileg és értelmileg is fejleszti az utódokat, és jóval kevesebb viselkedési zavar figyelhető meg náluk, mint azoknál a gyerekeknél, akik lazább viszonyban nőttek fel az apjuk mellett.  A munkaerőpiacon is megfigyelhető pozitív hatás, hiszen az édesanya nem marad ki három-öt évet a gyermekvállalás miatt, nem lesz akkora törés a karrierjében, mivel megosztják a munkahelytől való távollét kockázatát. Emellett az a néhány hónap vagy év otthonlét az apáknak általában igazi felüdülés a munkahelyi stressz és a mókuskerék után. Ha belegondolunk, a férfiaknak nemigen van lehetőségük a teljes karrierjük ideje, azaz akár négy évtized alatt igazolt távollétre, szünetre.

Sok férfi éli meg tehát azt a fajta „felszabadulást”, hogy nemcsak az ő vállát nyomja a család eltartásának terhe. Nem véletlen, hogy az egyenjogúságban élenjáró országokban nemcsak nem akadályozzák, de aktívan támogatják, sőt jogi és anyagi eszközökkel ösztönzik is az apák nagyobb részvételét a gyereknevelésben. Svédországban, Izlandon és Németországban is a szülők csak úgy juthatnak hozzá a legtöbb szabadsághoz és anyagi juttatáshoz, ha valamennyi időt mind a ketten otthon töltenek. Ha az apa nem veszi igénybe a rá eső részt, a juttatást elveszítik. S lássunk csodát: a gyermekvállalási kedv azokban az országokban magas, ott születik több baba, ahol a szülői szerepek megosztását és a valós egyenjogúságot az állam is elősegíti, támogatja. 

Mire készüljön az apa, ha otthon szeretne maradni a gyermekével?

1.)Csak az vágjon bele ebbe a kalandba, aki valóban akarja, kényszeríteni nem lehet senkit.

2.)Ha valaki nem elég biztos a férfiúi szerepében, jobban megsínyli a furcsálló megjegyzéseket. Sokan a munkahelyén sem fogják megérteni a döntését, és a baráti körben sem fog osztatlan sikert aratni.

3.)Gondolva az anyáknál oly gyakori elszigetelődésre, keressen kimozdulási lehetőséget, akár más apák társaságában.

4.)A játszótéri csacsogást sosem fogja annyira élvezni, mint az anyák, hiszen valószínűleg sem a gátmetszés, sem az epidurális érzéstelenítés témája nem fogja lázba hozni.

5.)Soha nem ismert magaslatokba emelkedik majd a kapcsolata gyermekével, amit a dolgozó apáknak nincs lehetőségük megtapasztalni.

6.)Nem marad le az első évek legszebb, legmeghatóbb pillanatairól.

7.)Igazoltan szüneteltetheti a munkahelyi mókuskereket, ami a kutatások szerint növeli a várható élettartamot.

8.)Mindenütt imádni fogják az otthon lévő apuka imázsát, legyen szó gyerekorvosról, védőnőről, banki ügyintézésről, vagy bevásárlásról.

 

 

 

 

 

 

Jön a víz

A Rábán Körmendnél elsőfokú árvízvédelmi készültség van. A Dunán Nagybajcsnál várhatóan vasárnap délután rendelik el az elsőfokú készültséget - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Siklós Gabriella elmondta, hogy Körmendnél már órák óta nem nőtt a vízállás, de elég sokáig nagyon magas vízállásra kell számítani. A Mura felső szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van. A vízállás megközelítheti, esetleg meghaladhatja a másodfokú védekezés elrendeléshez szükséges szintet a következő napokban - mondta.

Ausztriában már árad a Duna

Siklós Gabriella közölte, hogy a Duna az osztrák szakaszon napok óta árad, mert elég komoly mennyiségű csapadék esett a bajorországi és az alsó-ausztriai vízgyűjtő területeken. A felső-magyarországi szakaszon, Nagybajcsnál vasárnap délután már el kell rendelni az elsőfokú árvízvédelmi készültséget - közölte. A szóvivő szerint valószínűleg Komáromnál is elrendelik az elsőfokú készültséget. Esztergomnál és Budapestnél a vízállás várhatóan nem éri el az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges szintet - közölte.

A Dráván és a Rábán is

A Dráván is magas vízállásra kell számítani. A Rába szentgotthárdi szakaszán szombat délelőtt rendelték el az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. További 15-30 milliméter csapadék várható a Rába vízgyűjtő területén, ez pedig növelni fogja az áradás mértékét.

 

 

 

 

 

Halálra kínozta cellatársát a gyulai rab

Négy nap leforgása alatt halálra kínozta cellatársát egy szadista férfi a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. Lepedőből csinált bokszkesztyűt. Ütötte, rugdosta, és füstölővel többször megégette áldozatát.

B. Sándor egy cellába került N. Róbert Tamás sértettel egy másik elítélttel a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. 2013. június 17-én B. Sándor a lepedőjéből leszakított csíkokat tekert az ökleire, ami alá a matracából kitépett szivacsokat rakott, ezzel kezdte ütlegelni gyengébb cellatársát. A harmadik elítélt is segített a bántalmazásban.

N. Róbert másnap többször panaszkodott arra, hogy szúr a hasa, és éjszaka alig kapott levegőt. Ennek ellenére a bántalmazások folytatódtak. B. Sándor például meggyújtott egy füstölőt, azzal többször megégette. Ököllel gyomorszájon ütötte, illetve több alkalommal mellkason rúgta.

Az áldozat összeesett, rosszul lett, másnap nem tudott felkelni. Szédelgett, hányt, majd hátrahanyatlott az ágyán. Harmadik cellatársuk vette észre, hogy nem lélegzik, próbálta újraéleszteni, de nem sikerült. A vádlottak kiabálására az őrök kinyitották a zárka ajtaját, és ők is megpróbálták újraéleszteni, de N. Róbert június 21-én elhunyt.

A büntetőügyben május 27-én, szerdán lesz tárgyalás a Gyulai Törvényszéken.


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Arhívum

Március
       
Április
         
Május
       

 

MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV
 
Fel