Fizetett politikai hírdetés      

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

"Lőrinc, felcsúti gázszerelő, Árpád, vitrinszakértő"

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Gőzerővel hirdeti a kormány az uniós pénzekből finanszírozott Széchenyi 2020 programot. A fővárosi villamosok oldalán hangzatos mondatok szólítják meg a jövő bátor gazdálkodóit, vállalkozóit, és mi találtunk is néhányat, akikre mintha személy szerint illenének a magvas gondolatok. Ha a jó példát látják maguk előtt a magyarok, talán még inkább vállalkozókedvűek lesznek. A magunk részéről segítünk ebben.

 

 

 

 

Jobbik: Down-szindrómás gyermekével együtt küldtek utcára Ózdon egy asszonyt

Mert a nőnek nem volt munkája. A helyi roma elnök szerint Janiczakék új lakásrendelete embertelen, a legkiszolgáltatottabbakat sújtja, a TASZ szerint pedig sérti az alkotmányt.

Egy május elejétől érvénybe lépett rendelet a korábbiakhoz képest sokkal többet követel meg azoktól, akik Ózdon önkormányzati bérlakáshoz akarnak jutni. Eszerint rendszeres jövedelemmel kell rendelkezni az igénylőknek, ugyanakkor a jövőben megkövetelik az erkölcsi bizonyítványt is tőlük, a rendelet emellett kimondja, hogy a kedvezményezettek nem halmozhatnak fel tartozást, és a bérlakás használatát 8 négyzetméter/ főhöz kötik, miközben nem igényelhetnek szociális bérlakást azok a családok sem, akiknek tartozás miatt kellett felbontani a szerződését. Helyszíni tapasztalatunk szerint ezzel sokak számára lehetetlenné teszik a bérlakás igénylést.  

Az új „koncepciót” kilenc képviselő támogatta, csak a Fidesz frakció öt tagja tartózkodott. (Ózdon a megismételt önkormányzati választás után noha a Jobbik adta a polgármestert, a Fidesz került többségbe a testületben. Ez a helyzet úgy oldódott meg, hogy decemberben 3-an kiléptek a Fidesz-frakcióból, és függetlenként dolgoztak tovább. A kormánypárt így elveszítette többségét Ózdon – a szerk.) A helyi roma kisebbségi elnök szerint az új szabályok embertelenek, mert nem tesznek különbséget olyan családok között, akik önhibájukon kívül adósodtak el, míg egy másik réteg inkább feléli a jövedelmét, minthogy a bérleménnyel járó költségeket kiegyenlítené.

Janiczak Dávid, a város jobbikos polgármestere azonban nem így látja. A polgármester a magyarnarancs.hu-nak kifejtette, hogy mintegy két évtizede érthetetlen folyamat indult el Ózdon, ami máig tart. Néhányan barbár módon rombolni kezdték a város tulajdonában álló házakat, lakásokat, elsősorban az egykori bányász- és kohászkolóniák épületei váltak célponttá, a külváros Somsálybányán egész utcákat romboltak le. Ami a helybelieket még jobban elszomorította, hogy mindez a mindenkori regnáló önkormányzat és a hatóságok szeme előtt történt. A város az elmúlt húsz év során rengeteg (mintegy 750 – a szerk.) lakást veszített el ilyen módon. (Minderről lásd korábbi riportunkat .) A jelentős munkanélküliségtől sújtott városban a bérlők mára 38 millió 973 ezer forint lakbérhátralékot és 24 millió 680 ezer forint egyéb adósságot halmoztak fel, azaz ez a két összeg bőven meghaladja a 60 millió forintot is. Az ingatlankezelő Ózdinvest Önkormányzati Beruházásszervező Kft. a törvények és a helyi lakásrendelet alapján igyekezett behajtani a követelését, aminek sikertelenségéről – a polgármester szerint – a leírt számok tanúskodnak.

A határozatot elfogadó ülésen Janiczak Dávid hangsúlyozta, hogy céljuk az igénylők számának növelése volt, beleértve az értelmiségi, diplomás házaspárokat is. Ezért kötik például nyugdíjminimum helyett minimálbérhez az igényt benyújtó családok maximális egy főre eső jövedelmét. A magasan kvalifikáltaknak két gyermek vállalása esetén öt éven keresztül nem kell lakásbérleti díjat fizetni, csak a lakásfenntartással járó költségeket. Ezzel a fiatal értelmiségiek – ezzel együtt a szellemi tőke – helyben maradását próbálják elősegíteni és a gyermekvállalást ösztönözni. Hozzátette: az adósság behajtására számos ügy került a bírósági végrehajtókhoz, akik legvégső megoldásként a kilakoltatást lebonyolítják. Példaként említette azt a családot, amely 1996 óta semmiért nem fizetett, az elrendelt kilakoltatás előtt viszont ki akarta egyenlíteni 530 ezer forintra duzzadt tartozását. Ebben az évben Ózdon már hét kilakoltatás történt és mintegy kétszer ennyi várható a következő hetekben. Hozzátette: a kiköltöző családok közül többen romhalmazt hagynak maguk után, a rongálás miatt indított perek pedig ritkán hoznak eredményt. Ezért tették bele az új rendeletbe, hogy akik nem rendeltetésszerűen használják az önkormányzati ingatlant, vagy nem fizetik annak költségeit, a jövőben nem kaphatnak szociális bérlakást.

Ám hogy a Jobbik polgármesterének érvelése mennyire nem általánosítható példáról szól, álljon itt néhány eset, ami azt bizonyítja: az új rendeletnek épp a legkiszolgáltatobbak esnek áldozatul, akik közel sem olyan életformát folytatnak, mint amiről Janiczak Dávid beszél.

Beteg a gyerek, de menni kellett

„Down-kóros gyerekemmel együtt tettek utcára, most 14 800 forintból élünk hárman, és ha a Németországban dolgozó két lányom nem támogatna bennünket, már éhen haltunk volna. Így csak hajléktalanok lettünk” – vázolta családja helyzetét Paternák Lászlóné, aki nemrég kapta meg az

értesítést az önkormányzattól, hogy el kell hagyni a lakást, ahol eddig a családjával élt. Ő pedig eleget tett a felszólításnak, nem akart „balhét”.

Paternák Lászlóné elmesélte, hogy korábban élettársával lakott az ózdi Velence lakótelepen, ahol jelenleg uniós pályázatból teleprehabilitáció zajlik. Az asszony azonban ma már egyedülálló, korábbi élettársa nem él velük, ő pedig máig nem tudott bejelentkezni a lakásba. Az asszony beteg fia jár ugyan kisegítő iskolába, de emellett további felügyeletet is igényel, így Paternák Lászlóné dolgozni nem tud mellette, másik fia eközben még középiskolás. Az asszonyt és gyermekeit, hogy ne kelljen az utcán maradniuk, ideiglenes jelleggel szülei fogadták be, de ezt Paternák Lászlóné nem tekinti végleges megoldásnak. Elmondta még azt is, hogy összegyűlt 68 ezer forint adósságuk is, ebből 50 ezret befizetett, de azóta megtudta, hogy nem adhat be lakásigényt, mivel nincs jövedelme, amiből befizetné a korábbinál jóval magasabbra emelt kauciót, illetve kiegyenlítené a fenntartási költségeket. Ráadásul a késve leadott papírok miatt az ápolási díjat is elveszítette. Paternák Lászlóné egyébként cseppet sem hasonlít azokra, akiket Janiczak lakásrombolóknak írt le, most mégis el kellett hagynia gyermekeivel együtt eddigi otthonát.

„Ha jön a végrehajtó, majd kirakom az utcára a bútorokat és felgyújtom, mert úgysincs hová mennünk. Nagy szegénységben élünk, egyetlen pénzkereső van a családunkban. A 20 éves fiam naponta jár Tiszaújvárosba a Jabilba, de a bátyja súlyos beteg és sokba kerül a gyógyszerezése. Engem viszont 53 évesen sehová nem vesznek fel, pedig akár WC-t is pucolnék, csak fizetéshez jussak!” – ezt már Csóka Kálmánné hangoztatta a magyarnarancs.hu-nak. Nekik 400 ezer forint tartozásról érkezett papír, amire még rátettek 14 ezer forint perköltséget is. Ez az összeg 2010 februárjától gyűlt föl, akkor kötöttek velük bérleti szerződést. Most azt mondja: nem tudja, mi lesz a sorsuk, ha megtörténik a kilakoltatás. Mert jelenleg úgy tűnik, ez hamarosan bekövetkezik.

Farkas Tibor és felesége 108 ezer forint kauciót fizetett be, hogy a Velence-telepen lakáshoz juthasson. Ennek jó néhány éve, azóta a felújítás miatt másik épületbe költöztették őket. A férfi pár év alatt hat műtéten esett át, ezért 68 ezer forint hátralékuk keletkezett, amit később kifizettek. Most úgy néz ki, nekik talán van esélyük arra, hogy valamelyik lakásra beadhatják igényüket, bár félnek attól, hogy bár június 19-én lejár a szerződésük, még nem kaptak értesítést...

Más szempontok alapján

A május 7-i közgyűlésben a Fidesz részéről elhangzott, hogy már a korábbi években is megfogalmazódott a képviselőkben a változtatás igénye, mert a költségvetés nem bír el akkora anyagi terhet. Fürjes Pál, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette: a célok jók, de hiányolja az előzetes hatástanulmányt, és annak is a szociális felméréséről szóló részét. Ezért az általa vezetett Pénzügyi- és Gazdasági Bizottság nem támogatta a módosításokat, de a minősített többség nem volt meg az Ügyrendi Bizottságban sem. Ennek ellenére fogadta el a képviselő-testület többsége az új rendeletet, de előtte néhány kérdés még felmerült.

Obbágy Csaba (KDNP) a kilakoltatások várható következményeire kérdezett rá. Váradi József roma kisebbségi elnök arra volt kíváncsi, „mi lesz a kilakoltatott, többségében cigány családok sorsa, hova költözhetnek?” Janiczak az utóbbi kérdést megfordítva visszakérdezett, hogy mi lesz azokkal az emberekkel, akiknek esetleg önkormányzati bérlakásban élő deviáns családok lehetetlenítették el az életüket, vagy akinek a rossz szomszédok miatt értéktelenné vált az ingatlana? Hangsúlyozta, a vezetés célja az eddigi hibás gyakorlat megszüntetése, mert az túl sok társadalmi feszültséget hordoz magában. Egyébként pedig a fogyasztásért mindenkinek fizetni kell, egyúttal felhívta az adósok figyelmét, rendezzék tartozásaikat, mert ha végrehajtásra kerül a sor, onnantól nincs visszaút. Egyébként véleménye szerint tévúton jár, aki etnikai kérdést sejt a háttérben, mert féléves komoly szakmai munka előzte meg a rendelet kidolgozását – ennek ellenére beteg gyereket és kiszolgáltatott helyzetben élő asszonyt is kilakoltattak.

Nincs munkahely, nincs megoldás

Váradi József ózdi roma kisebbségi elnök úgy tudja, egyelőre mintegy 240 család kapott felszólítást adósságai rendezésére, ez közel 900 embert érint. Kijelentette, a célokkal egyetért, de nem lenne szabad ilyen embertelen jogszabályt hozni. Ő is a Velence városrészből sérült gyermekével együtt kilakoltatott asszony példáját hozza fel, amely szerinte is azt jelzi, hogy a rendelet a legelesettebbeket (is) sújtja. „Az a baj, hogy a legszegényebb réteg az intézkedés áldozata, akiknek esélyük sincs a lakbérfizetésre. Nincs munkahely, így nincs megoldás.”  Épp ezért kezdeményezte a polgármesternél, hogy az adósokat vegyék fel közmunkára, amiből fizetni tudnák a tartozást.

Véleménye szerint a radikális megoldásból engedni kell, így nem lehet sablon alapján követelni az erkölcsi bizonyítványt sem. Úgy gondolja, nemcsak a kemény bűnözők nem jutnak hozzá ehhez az igazoláshoz, hanem a kisebb súlyú, esetleg közlekedési szabálytalanságért elítéltek sem. Érti a lakás alapterületéhez kötött személyek számát is, ami mostantól 8 m2/fő, mert egy 40 m2-es lakásba így is öten költözhetnek, ami már elég szűkös. „De mi lesz így a sokgyermekes nagycsaládokkal? Ők hol lakhatnak ezután?” Kijelentette viszont, hogy utóbbiak számára adódott lehetőség a szociálpolitikai támogatás igénybevételére, amiből házat építhettek vagy vásárolhattak, ám azzal túl sokan visszaéltek, és most az önkormányzattól várják a segítséget, amit nem tart járható útnak.

TASZ: sérti az alaptörvényt

Az új lakásrendelet vitatott pontjairól érdeklődésünkre a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is

kifejtette álláspontját. Eszerint „azon személyek kizárása a szociális bérlakások bérlőinek köréből, akik bizonyíthatóan megrongáltak vagy kárt okoztak korábban szociális bérlakásban, legfeljebb akkor felelhet meg az alkotmányos követelményeknek és a magasabb szintű törvénynek, ha a szabályozás kimondja, hogy az zárható ki, akit jogerősen szociális bérlakás megrongálása miatt elmarasztaltak. Az erkölcsi bizonyítvány megkövetelése igen visszásnak tűnik, hiszen a büntetett előélet és a szociális helyzet között nincs összefüggés, márpedig a szociális bérlakásokat szociális helyzet alapján adja bérbe az önkormányzat, tehát a jogosultság a szociális, jövedelmi, vagyoni viszonyokkal összefüggő feltételekhez köthető. A lakásban lakó személyek számának korlátozása álláspontunk szerint súlyosan sérti a magánélet sérthetetlenségéhez való jogot. Ráadásul nyilvánvalóan a nagycsaládos, nagyon rossz anyagi körülmények között élőket sújtja, igyekszik kizárni a szociális bérlakásokból, ezzel megítélésünk szerint sérti az alaptörvény XIX. cikkét is.”

Alkotmányellenes, mert...

Az 1989-es Alkotmány 70/E § (1) bekezdése a szociális biztonsághoz való jogról és a megélhetéshez szükséges ellátáshoz való jogosultságról szól, míg az alaptörvény XIX. cikk (1) bekezdés arról, hogy Magyarország törekszik a szociális biztonságra, az ellátást pedig a törvényben meghatározottak szerint nyújtja, azaz aza laptörvény a szociális biztonság megteremtését államcélként határozza meg. Ugyanakkor az alaptörvény a szociális jogokhoz tartozó államcélok körét bővíti. A XXII. cikk szerint Magyarország törekszik arra, hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeit és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést mindenki számára biztosítsa.

 

 

 

 

 

Orbán: Orbánia egy nagy korszak kapujában áll

Orbánia egy nagy korszak kapujában áll, mert gazdasági eredményeink az Európai Unió élvonalába juttattak bennünket – hazudta Orbán Viktor Magyarország szégyene szombaton Baján, hídavató ünnepségen.

Most még nem a fejlettségünk tekintetében, hanem a fejlődés ütemében – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ez nem egyszeri eset, hiszen a gazdasági növekedés tekintetében folyamatosan a dobogón vagy a dobogó közelében járunk – tette hozzá Orbán Viktor a kétmilliárd forintot meghaladó turisztikai fejlesztés keretében, a Sugovicán átívelő, a Petőfi-szigetet a Nagy Pandúr-szigettel összekötő, gyalogos és kerékpáros híd átadása alkalmából mondott beszédében.

A miniszterelnök leszögezte: az utóbbi évek eredményeit már nem lehet sem a véletlenre, sem a szerencsére fogni. Orbán Viktor, kiemelve az egész országban folyó fejlesztéseket, úgy fogalmazott: "itt Baján is, de az ország szinte minden településén lehet látni, hogy évről évre és napról napra mennyit gazdagodott és épült Magyarország ahhoz képest, ahogy 2010-ben a csőd szélén átvettük az országért viselendő felelősséget".

A miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy az elmúlt években a sport, a szabadidő és a kultúra területén nagyon komoly beruházások készültek el, amelyek a szabadidő hasznos és egészséges eltöltésére buzdítják az embereket.

A gyalogosok és kerékpárosok számára átadott híd kapcsán elmondta, hogy Magyarország nemcsak a gazdasági növekedés dinamikájában élenjáró Európában, hanem a kerékpározásban is az elsők között van.

2010 és 2014 között 532 kilométer kerékpárút készült el az országban, mintegy 20 milliárd forintból, jelenleg 230 kilométer hosszú kerékpárút építése folyik – sorolta az elmúlt évek eredményeit.

"Ha a jó Isten is megsegít bennünket, akkor 2020-ig 1000-1500 kilométer kerékpárút készülhet el, mintegy 50 milliárd forintból" – fűzte hozzá.

Orbán Viktor szavai szerint, "van valami erkölcsi igazság a történelemben", mert az, ami hosszú ideig hátránya volt Baja városának, a mai modern világban előnnyé fordítható.

Emlékeztetett arra, hogy a jugoszláv háború "elkergette innen a befektetőket", most azonban, hogy a dolgok rendeződő félben vannak, "a szerb-magyar kapcsolatok régen voltak olyan jók mint most" s ez további lehetőségeket teremt.

Orbán Viktor szólt arról, hogy azok a városok, amelyek az ország szélén, elszigetelten helyezkedtek el, most különös fejlődési lendületet kaphatnak. A bajaiaknak megköszönte, hogy minden magyar településnek példát mutattak a fejlesztésben.

Kívánom, hogy élvezzék és használják ki munkájuk minden gyümölcsét – fejezte be beszédét a miniszterelnök, akinek szavait nagy tetszéssel fogadták.

Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, Baja térségének országgyűlési képviselője, felsorolva az utóbbi években történt, a polgári kormány támogatásával elvégzett fejlesztéseket, hangsúlyozta: a 2010-től 2014-ig polgármesterként is szolgálhatta a bajaiakat, akik továbbra is számíthatnak rá és a kormány segítségére is.

A híd átadását követően átadták a Petőfi-szigeten kialakított turisztikai központot is.

A kétmilliárd forintot meghaladó turisztikai fejlesztés 2013-ban kezdődött Baján, és ebben az éven fejeződik be.

 

 

 

 

 

 

Kórház előtt tüntettek az ingyenes parkolásért

A betegek helyett az érintett önkormányzatokkal fizettetnék meg a kistarcsai kórház parkolójának rendbetételét azok a tiltakozók, akik szombat délelőtt gyűltek össze az intézmény előtt. Szerintük felháborító, hogy április óta pénzbe kerül a parkolás a betegeknek és hozzátartozóiknak is. 

Több mint százan tüntettek szombat délelőtt a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház előtt. A demonstrálók szerint felháborító, hogy az intézmény parkolójában április eleje óta fizetni kell az autósoknak.

A kórház bejáratánál kihelyezett tájékoztató szerint a 30 percnél rövidebb várakozási idő ingyenes, 30 percen túl a várakozás alkalmanként 500 forint. A megváltott jegy este 10 óráig érvényes. Havi parkolóbérletet is lehet váltani 6 ezer forintért.

Fenntartásra kell a pénz

Az Origónak az intézmény igazgatója korábban azt nyilatkozta, azért döntöttek a parkolási díj mellett, mert nem tudták fenntartani a parkolót. Trombitás Zoltán szerint sem a kistarcsai önkormányzat, sem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem tudott segíteni a parkolási problémáikon. Megunták az állandó kártérítési pereket is, amelyeket az autótulajdonosok indítottak az ellopott vagy megrongálódott járművek miatt.

A kórház közleménye szerint a befolyt összeget a parkoló burkolatának javítására, a balesetmentes közlekedés biztosítására és a járművekkel kapcsolatos bűncselekmények csökkentésére fordítják.

Dobják össze az önkormányzatok

A döntés rengeteg helyinél kivágta a biztosítékot, szombat délelőttre pedig tüntetést szerveztek a kórház elé. Kolozs András szervező, az MSZP XVI. kerületi elnöke az Origónak elmondta: több mint százan gyűltek össze a politikamentes demonstrációra.

„A kórházhoz több mint 400 település tartozik, ezért a fizetős parkolás rengeteg embert érint. Ők ráadásul már elég adót fizetnek, ezért azt javasoljuk, hogy az érintett önkormányzatok segítsenek fenntartani a parkolót. Hiszen ha ennyi ember között elosztjuk a költségeket, a parkoló rendbetétele személyenként nem több mint 250 forintból megoldható” – mondta.

Petíciót a tüntetők most nem adtak át, de napokon belül levélben keresik meg az összes érintett polgármestert javaslatukkal.

Apró siker is akadt

A tüntetést a rendezők eredetileg a kórház parkolójába szervezték, de a rendőrség nem engedélyezte a helyszínt, mert az magánterület. A demonstrálók ezért kicsit távolabb gyűltek össze. A héten pedig sikernek könyvelték el, hogy bár a hivatalos közlemény szerint reggel 5 és este 10 között kell fizetni a parkolásért, néhány napja már este 8 után sem kértek pénzt az autósoktól. 

 

 

 

 

 

Hát akkor ennyit Orbánék nagy vasúti körgyűrűjéről

Visszakerült a fiókba a kínai pénzből álmodott Budapestet elkerülő vasúti gyűrű elképzelése – írja a Népszabadság.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még államtitkárként jelentette be, hogy a Magyarország számára 2011-ben felajánlott egymilliárd eurós kínai hitelkeret terhére rendkívül gyors vasútvonalat építenek. Az 160 kilométeres sebességű közlekedésre alkalmas pályán a tehervonatok a jelenlegi négy nap helyett huszonnégy órán belül tehetik meg az utat Záhonytól Hegyeshalomig.

A grandiózus vállalás óta eltelt két év, és a V0-s nyomvonalán – a kormányzati ígéretek ellenére – 2014 tavaszán elmaradtak az első kapavágások. A fővároson áthaladó vasúti pályákat tehermentesítő beruházás azóta sem került közelebb a megvalósításhoz – derül ki a Népszabadság cikkéből.

Bár a külügyi tárca azt állítja, hogy a Budapestet elkerülő teherforgalmi vasútvonal megépítése „továbbra is napirenden van", a kormányzat szakpolitikusai szerint ez nem több, mint pekingi kacsa.

 

 

 

 

 

 

A déli térségről vitáznak a budapesti NATO-ülésen

Megkezdődött a NATO parlamenti közgyűlésének háromnapos tavaszi ülésszaka Budapesten, az Országházban szombaton. A közgyűlés védelmi és biztonsági bizottsága a NATO déli országokkal kapcsolatos stratégiájáról tanácskozik. 

A bizottság ülésének elején a szakértők – akik nem járultak hozzá nevük és tisztségük közzétételéhez – főként arról beszéltek, hogy a NATO-tagállamoktól délre fekvő térségben az elmúlt években több konfliktus alakult ki, humanitárius válsággal kell szembenéznie a tagországoknak, és a szélsőségek megerősödését is kezelniük kell.

A szövetség nagyon komoly stratégiai előnyökkel rendelkezik, így beavatkozása döntő jelentőségű lehet, ugyanakkor az alapvető cél a konfliktus-megelőzés elrettentés révén – hangsúlyozta egy szakértő. Hozzátette: a NATO képes megvédeni a szövetség tagjait és partnereit.

Emlékeztetett: a NATO tavalyi walesi csúcstalálkozóján a szövetség tagjai úgy döntöttek, hogy az Oroszország által képviselt fenyegetésre és a déli irányból érkező kihívásokra válaszolni kell, a NATO-nak olyan lépéseket kell tennie, amelyekkel ellensúlyozhatja ezeket a fenyegetéseket.

Arról is beszélt, nagyon fontos a gyors fellépés, hiszen ez ad módot arra, hogy a háborútól eltérő lehetőségei is legyenek a szövetségnek egy válságot illetően. A megfelelő készültség teszi lehetővé a gyors fellépést, de ennek ára van, ezért szükséges a tagállamok anyagi hozzájárulása – magyarázta. Megjegyezte: fontosak a megfelelő erőforrások a gyors válaszadáshoz.

Egy másik előadó kifejtette: a walesi csúcstalálkozó után meghatározott két fő kihívás – Oroszország és a déli térség – nagyon eltérő, más megközelítést igényel, de mindkettőnek ugyanakkora figyelmet kell szentelni. Úgy vélte, a két helyzet megegyezik abban, hogy mindkettő hatalmas problémát jelent, és az egész szövetségnek, minden tagállamnak foglalkoznia kell velük, nem csak egy országcsoportnak.

A felszólaló a déli régiót illetően elmondta: nagyon összetett, több évtizedes kihívásról van szó, ezért elképzelhető, hogy itt kevésbé ortodox megoldásokra lehet szükség, mert annyira egyedülálló a helyzet, amilyennel még nem volt dolga a szövetségnek. A térségben a társadalmi és gazdasági elmaradottság okozta problémák meghaladják a kormányok képességeit, emellett a terrorizmus és a szélsőségek jelenléte állandó fenyegetést jelent, folyamatosan aláássa a rendszert – mutatott rá. Közölte: a NATO tagállamainak támogatniuk kell a régió országait például humanitárius missziókkal. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a biztonsági környezet romlása a kockázatot könnyen fenyegetéssé változtathatja – hangoztatta a szakértő.

A NATO parlamenti közgyűlésének tavaszi ülésszaka keretében szombaton a védelmi és biztonsági bizottság mellett a testület gazdasági és biztonsági, valamint a tudományos és technológiai bizottsága is tanácskozást tart az Országházban. Az ülésszak vasárnap a civil és biztonsági, továbbá a politikai bizottság tanácskozásával folytatódik, majd hétfőn plenáris üléssel zárul.

 

 

 

 

 

 

"Erkölcsileg leszerepelt" - tovább dagad a paralimpiai botrány

Saját cégével kötött állítólag szerződést a Paralimpiai Bizottság elnöke, aki a testület életét ismerők szerint megválasztása után első intézkedései között csinosíttatta ki az irodáját, és elődével ellentétben immár főállásban tölti be a pozícióját. A támogatott devizahitel-törlesztéséről elhíresült sportvezető azóta is fizetést vesz fel, hogy a sporttörvény módosítása nyomán csökkent a Bizottság feladatköre. A paralimpikonok fellázadtak a Bizottság ellen, melynek a volt sportminiszter, Deutsch Tamás az alelnöke.

A devizahitelét a paralimpikonok pénzéből kifizető Gömöri Zsolt és az Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) botrányában csütörtökön újabb fejezet nyílt meg. Az elnök nem volt hajlandó elárulni fizetése nagyságát, burkoltan megfenyegetett sportolókat, és érdemben a sajtó kérdéseire sem válaszolt. Egyre többen és egyre nyíltabban beszélnek azonban róla, a történetnek újabb mélységei és vonatkozásai nyílnak meg.

Gömöri neve akkor kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor kiderült róla, az MPB vissza nem térítendő hárommilliós juttatással oldotta meg a végtörlesztését, amiben Deutsch Tamás alelnök azért sem talált kivetnivalót, mert a munkáltatók számára ilyen lehetőséget a törvény megenged, a kifizetés pedig nem állami támogatásból, hanem szponzorpénzekből és egyéb bevételekből  történt. Időközben az elnök azóta a három milliót visszafizette az MPB-nak.

Társadalmiból "profi"

A parasport különleges dolog, hiszen rengeteg sérült embernek az egyetlen igazi célja, hogy sportolhasson, jó eredményeket érjen el, képviselhesse országát versenyeken - ez élteti őket, ez ad értelmet az életüknek. Mint az érintettek vallják, ezért kulcsfontosságú, hogy minél több parasportolni vágyó tudjon a sporttal foglalkozni, és ha alkalmas rá, élsportolói szinten is megkapja ehhez a szükséges támogatást.

Ezért is érthető, hogy minden forint mennyire húsba vágó a sportolóknak, és hogy miért háborodtak fel a hírek hallatán. Az MPB-t Gömöri Zsolt 2007-ől 2011-ig társadalmi munkában vezette, ahogy előtte Nádas Pál elnök is. Utóbbira úgy emlékszik vissza Pásztory Dóra úszó paralimpiai bajnokunk, hogy szerényen, a tárgyalóban vagy iskolaigazgatói irodájában intézte ügyeit.

Ehhez képest Gömöri állítólag már az elején jelezte, a külsőségek fontosak neki: új, drága bőrfotelokat rendelt saját irodájába, hatalmas íróasztalt vett. "Akkor tudtam, hogy nem akarok vele dolgozni", emlékszik vissza a sportkommentátorként dolgozó Pásztory, akiről hasonlóan gondolkodott a bizottság is – mindössze egyszer kérték fel egy díjátadón közreműködni. Pásztory másik emléke, amikor a tőle három méterre álló Gömöri odaküldte hozzá a sajtósát, hogy szeretne beszélni vele.

Gömöri saját indoklása szerint azért látja el főállásban az elnöki feladatait, mert már nem lehetett az egyre növekvő munkát társadalmi munkában ellátni. 2012-ben módosult a sporttörvény: megszüntette az addig köztestületként önálló MPB-t, amely a MOB szakmai tagozataként működhetett csak tovább. Ez tehát inkább a feladat- és költségcsökkenésre, nem pedig -növekedésre utal. Az MPB működése idén várhatóan 61 millió forintba kerül, ebből 37,4 millió megy el személyi költségekre, 24,2 millió pedig iroda működtetésére. Gömörinek az elnökség szavazta meg 2012-ben, hogy főállású munkaviszonyban lássa el a teendőit azzal, hogy "az elnök javadalmazása egyelőre a szakmai bérminimum legyen, melyet később felülvizsgálnak".  Az Index információ szerint Gömöri jelenleg havi másfél milliót vesz fel a Bizottságtól.

A cégéről nem nyilatkozik

A saját megítélése szerint átlagos sportvezetői fizetést kasszírozó Gömöri a cégén, a Balaton Reál Ingatlanfejlesztő Kft-n keresztül is kapcsolódik a Bizottsághoz, miután a Kft-nek állítólag több milliós szerződése van az MPB-vel.  Kérdeztük a Bizottságot arról, van-e üzleti kapcsolat a cég és az MPB között, ám a sajtókapcsolati munkatárstól ennyit tudtunk meg: "Gömöri Zsoltnak annyi a válasza, hogy a cégről nyilvánosan elérhető információkon kívül nem szeretne nyilatkozni". A Bizottság egyébként, melynek Deutsch az alelnöke, az egykori sportminiszter ötödik gyermekének az édesanyját, a Magyar Hallássérültek Szövetségének főtitkárát is foglalkoztatja.

A parasportolók sportolási és versenyzési lehetőségeit a különböző szakszövetségek segítik elő, akikkel együttműködik az MPB is. Legalábbis elvileg együttműködik, mert több hvg.hu-nak megszólaló egykori szövetségi vezető másról számolt be. A Magyar Hallássérültek Sportszövetségének alapító elnöke, Horváth Balázs például a hvg.hu-nak arról beszélt, hogyan ugrasztotta össze szerinte Gömöri a hallássérült sportolókat és edzőket azért, hogy szűnjön meg a sportszövetség, mert így az állami támogatást az MPB kapná helyettük. (A sporttörvény szerint  a „MOB feladata a MPB-n keresztül a szakszövetségekkel, sportszövetségekkel együttműködve elősegít(en)i a sportolók nyári és téli paralimpiai játékokra, és egyéb nemzetközi versenyekre történő felkészülését, illetve részvételét").

Más szervezetek rovására

Mint Horváth elmondta, a hallássérültek „másodrendűek” a parasportolók között a pénzügyi helyzetet tekintve. Regnálása alatt a siketeket tömörítő szövetség költségvetése 10 millió forint alatt volt, miközben 500 sportolójuk versenyzett 14 sportágban. Horváth ma is perben áll a magyar állammal a 2009-10-es év állítólagos pénzügyi szabálytalanságai miatt, bár állítása szerint az ÁSZ már tisztázta az általa irányított szakszövetséget egy vizsgálattal. Olyannal, amilyet a parasportolók is követelnek most az MPB-vel kapcsolatban.

Gömöri elnöksége (és Deutsch alelnöksége) alatt egyébként egyre több pénz folyt be az MPB-hoz: a szervezet növelni tudta az állami támogatás mértékét (2009-ben 83,8 millióról 2014-re 343,4 millióra nőtt), amit részben más szervezetek rovására tett. Többen állítják: a válogatottakon kívül a többiek versenyzése nagyban ellehetetlenült, így páran szakszövetségi szinten jutnak versenyzési lehetőséghez, azaz együtt sportolnak az épekel, ami elsőre szép gondolat, de azért nem olyan egyszerű ügy, hiszen felszerelésben, feltételekben más kell egy parasportolónak. Az MPB költségvetése idén 372 millió forint.

A paralimpikonok részére eredményes szereplés esetén az ép sportolóknak járó olimpiai jutalmak fele lett 2013-től beígérve azzal, hogy az olimpiai felkészülés támogatását megemelik és kifizetik Gerevich-ösztöndíjban. A folyamatra rálátó forrásunk szerint, nem látni, hogy a többi pénz pénz lecsapódott volna felkészülési pénzként – ezt is szeretnék elszámoltatni a MPB-nél. Ezzel a rendszerrel Pásztory Dóra sem értett egyet, hisz egy parasportoló sokszor a legnagyobb világverseny után visszavonul, neki az a jutalom létfontosságú, hogy új életet kezdjen. A legtöbb parasportolónak nincs egyéni szponzora, nincs nagyobb bevétele a felkészülés során, így egyszer, négyévente kap komolyabb anyagi elismerést a teljesítményéért.

"Egyes parasportolók éheznek"

Paralimpikonok és parasportolók az átláthatatlan és etikátlan működés miatt petíciót tettek közzé Gömöri és az elnökség elmondatása érdekében, melyhez a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége is csatlakozott. (A petíció szövegét lásd a keretesben – szerk.)

Orbán Csaba "Kabóca" paraatléta Facebook-on a helyzetet értékelve a következőket írta Gömörinek címezve: "Abban nem kételkedem, hogy Ön mindig törvényesen járt el, és hogy a jogszabályokat mindig betartotta. Azonban erkölcsileg leszerepelt. Nem értem, hogy Önnek, mint egy közfeladatot ellátó testület elnökének a fizetése miért nem lehet nyilvános? Ha nyilvános, akkor miért tabutéma? Ilyen fizetés mellett önnek miért volt szüksége a végtörlesztése kifizettetésére az MPB részéről? És mikor London után tisztességes jutalmat kapott, miért nem érezte úgy, hogy illenék visszafizetnie? (...) Ekkora fizetés, költségtérítés, és egyéb juttatások mellett elég nehéz arról beszélni, hogy közben egyes parasportolók éheznek – ehhez legalábbis pókerarc kell. A fenti pénzügyi helyzet tükrében nem csodálom, hogy a MOB, és annak döntéshozói kivették egyes pénzügyi döntések jogát az MPB kezéből, nem csodálom, hogy nem tudnak dűlőre jutni ösztöndíj ügyben."

A parasportolók nyilatkozata

  1. Az elnök, az elnökség, valamint a felügyelőbizottság mondjon le, ha nem, rendkívüli közgyűlés összehívását kérjük.

  2. A MOB vegye át az MPB ideiglenes irányítását az új elnökség felállításáig

  3. Kérjük, az Ügyészség az Állami Számvevőszék és a MOB indítson azonnali vizsgálatot

  4. Követeljük, hogy az elnök és az elnökségi tagok társadalmi munkában végezzék az MPB tisztségükben betöltött szerepüket

  5. Minden sportági szakszövetség határolódjon el a jelenlegi MPB elnök és elnökség tevékenységétől

  6. Követeljük, hogy az MPB működése átlátható, nyílt legyen, valamint visszamenőleg, személyes és anyagi felelősséget vállaljon a jelenlegi MPB elnök és elnökség

  7. Kérjük a parasportot támogató Magyar kormány, a Miniszterelnök úr, és a Köztársasági Elnök úr  segítségét, hogy a jövőben biztosítsa a fogyatékkal élő sportolók felkészülését és versenyekre való kijutását.

  8. A szövetségi kapitányok, edzők, szakemberek és sportolók részesüljenek anyagi megbecsülésben. Megfélemlítve, kiszolgáltatva tengetjük napjainkat, nem mondhattuk el véleményünket, mi ennek ellenére megtesszük most, és megtesszük ezt egyenként vagy közösen”

 

 

Elmeorvos vizsgálja a Terikét megverő Baloghot

Orbánnak sem ártana egy vizsgálat!

Átfogó elmeorvosi vizsgálat vár az elmebeteg Balogh Józsefre, korábbi fideszes seggfejre – írja a Blikk.

A férfi szerdán állt bíróság elé, amiért bántalmazta élettársát, Terikét, majd ezt később nem beismerve azt mondta, a vak kutyájuk tehet arról, hogy az asszony sérüléseket szenvedett.

A pszichiátriai szakértőtől vár választ a bíróság arra, hogy mennyire lehetett beszűkült tudatállapotban Balogh Terike bántalmazásakor. Az asszonynak eltört az orr- és járomcsontja, az arcából pedig az ütések miatt dőlt a vér.

A szakértők azt próbálják kideríteni, hogy van-e Balognál valamilyen személyiségzavar, és ez összefügg-e a cselekménnyel. Ha mindkét kérdésre igen a válasz, az akár enyhítő körülmény is lehet – olvasható a lap cikkében.

 

 

 

 

 

Az EU-2017 végére tervezik bevezetni azt a mikrochipet,amit mindenkinek kötelezően be kell ültetni majd!

„Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma.” (Jelenések könyve 13:16-17)

Szép új világ...

Akarunk mi egy ellenőrzött világban élni?

Ne engedjük, tegyünk ellene, és fel ne vegyük!

Az USA-ban törvény kötelez hamarosan mindenkit, hogy csipet viseljen a testében! Nem vicc! Szenátorok beszélnek róla!

Az illegális bevándorlók és munkavállalók elleni küzdelemmel magyarázzák azt, hogy miért kell csipet ültetni az emberekbe! A terrorizmusra való hivatkozással már az emberek szabadság jogait erősen bekorlátozták, most jön a csippel való megjelölésük! A videóból kiderül az is, hogy GPS-es nyomkövetésre is alkalmas a beültetett csip és a személyes információkon túl, orvosi adatokat és még a bankszámlaszámot is tartalmazza!

Most találtam ezt a hírt... sajnos most nincs időm lefordítani a videókat, de azért remélem így is sokan értik és rádöbbennek merre is tart ez a világ! A háttérhatalom és törekvéseik az emberek totális kontrolljára már messze nem a sci-fi kategóriája...

Az Európai Unió tagországaiban is bevezetnék állítólag már 2017 végére a csipes beültetést! Legalábbis a terv ez. Érdekes eddig itt Európában erről nem beszéltek, pedig az USA-ban már téma a televíziókban és egyáltalán nem csinálnak titkot belőle!

The New Health Care (Obamacare) law HR 3590 Also known as the HR 4872 requires all US citizens to have the RIFD implanted. This may go on to be fully implemented world wide by the end of 2017 Also Congressman Ron Paul on Fox News confirms the RFID micro chip is implantable also Brian Williams of NBC reported it could be implanted world wide by 2017

A csip TV reklámja az USA-ban!


Az új kötelező érvényű törvényről USA
1.
Micro Chip Implants Coming March 23, 2013?
http://www.youtube.com/watch?v=XbJs5A1g6bA
2.
http://www.youtube.com/watch?v=rsbgqTCS9ZQ

Egy USA polgár reakciója
http://www.youtube.com/watch?v=Xip4ZE6GPv4


ÉS ITT A MAGYAR VÁLTOZAT (AZ ELŐKÉSZÍTÉS):
Orbán: "Minden állampolgár köteles lesz nyomkövetőt magánál hordani!"

Közzétesszük, mert nem árt tudni, hogy ez a nyomkereső már megvásárolható Magyarországon és bárki, bármikor becsempészheti a ruhánkba, vagy a zsebünkbe, esetleg az autónkba, bármilyen céllal! Ugyanakkor aláírjuk, hogy kivételes esetekben, a szeretteink védelmében - a sok szükséges rossz megoldás között - esetleg szóba jöhet ennek a lehetőségnek a megfontolása is.


Ui : A facebook, a gmail, a twitter, az okostévé, a laptopok kamerája - mikrofonja , az okostelefonok. - nos ezek amiket itt felsoroltunk mind képesek a kémkedésre. A kormány ha akarja lehallgathatja az okostelefonod körül zajló eseményeket, és nem kell, hogy telefonálj rajta , elég ah a zsebedben van. Az okostv kamerája premier plába belát a lakásodba, és lehallgathat bárki, ha akar.  A gmailedben, facebookodban stb leírt dolgokat úgyszintén elolvashatja a kormány, ha akarja. Hisz minden szolgáltató felett a kormány áll, ők bárhova belenyúlhatnak..
Nem kötelező elhinni, de azért gondolj bele.. Szerinted ha léteznek ezek a lehetőségek a kormány kihagyná? Tiszteletbe venné a te magánélethez való jogodat? NEM! SOHA

 

 

 

 

 

 

Német sajtó üti Orbán hülye fejét!

A ZDF német országos közszolgálati televízió Heute Show című szatirikus politikai magazinműsora, valamint a Der Spiegel című hírmagazin a menedékkérők ellátása körüli uniós vitákkal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal és Orbán Viktor kijelentésével. 

A Der Spiegel az uniós tagállamokban elindított befektetési letelepedési programokról közölt egy összeállítást. Ebben kiemelték: a magyar programot azzal népszerűsítik, hogy annak révén be lehet lépni a német munkaerőpiacra. Hozzátéve: a német belügyminisztérium álláspontja szerint ez nincs így, és Berlint azért is "bosszantja" az ügy, mert

Orbán Viktor jobboldali kormánya a bevándorlási politika másik oldalán szélsőséges keménységet demonstrál.

A szerző hozzáteszi, hogy a magyar miniszterelnök fokozni akarja a harcot a gazdasági menekültek ellen, és a menekülést Európába kedélyes délutáni szórakozásként gúnyolta.

A "szórakozáson szórakoztak"

A Heute Show pénteki adásában Oliver Welke műsorvezető az EU-ba irányuló menekülthullámról szóló összeállításban kemény szavakkal bírálta Orbán Viktort, úgy vélte, hogy a kormányfő kedélyes délutáni szórakozásnak nevezte a Földközi-tengeren számtalan halálos áldozattal járó tömeges menekülést.

Orbán Viktor a ZDF műsorában és a Der Spiegelben egyaránt idézett rádióinterjúban az illegális határátlépés ügyében ezt mondta: az illegális bevándorlást minden esetben törvénysértésnek kell tekinteni, az ugyanis nem egy "bocsánatos bűn", nem egy "kedélyes délutáni szórakozás". A Kossuth rádióban adott interjúról bővebben ide kattintva tájékozódhat. 

Nemrégiben írtunk arról, hogy újabb menekülthullám van Budapesten. Kattints ide a részletekért.

 

 

 

 

 

 

Az Orbán-kormány minden tiszteletet megérdemel!

Mondta Kövér Laci, akinek elmehettek otthonról!

Ismét szívének kedves vendéget hívott magához Bayer Zsolt. Orbán Viktor és Semjén Zsolt után most másik régi ismerősét, Kövér Lászlót, az országgyűlés házelnökét hívta az Echo TV-n futó műsorába.

Az interjú első részében Bayer és Kövér egymást túllicitálva szedték szét a bevándorlás kérdését és az EU-t. Míg Bayer azt a rémképet vetette elő, hogy ha szélesre tárjuk a kapukat a bevándorlók előtt, akkor az általunk ismert Európának vége, a fideszes politikus többek közt olyanokat mondott, hogy az EU "elfuserált intézményrendszer", amelyben "szó sincs értékközösségről". Azt is kifejtette, a mai EU már nem az, mint amibe anno Magyarország belépett.

Kövér azon is elmélkedett, hogy néha úgy érzi, hogy nemcsak Európa, de az egész világ is "őrültek karmai közé keveredett" és "ideje lenne a normális emberek lázadásának", mert szerinte 10-ből 8 német is ugyanazt gondolja az európai kérdésekről, mint a magyarok.

A menekültekkel foglalkozó blokkba Bayer belecsempészte azt is, hogy Amerika a felelőse a Közel-Keleten kialakult helyzetnek. Erre Kövér viccesen megjegyezte:

Ebbe bele se menjünk, mert nehogy véletlenül esetleg megbombázzanak bennünket

- tette hozzá, majd összenevettek Bayerral.

Kövér szerint az pedig a legerkölcstelenebb mondat, hogy nem szabad Európának elriasztania azokat a bevándorlókat magától, akikre egyébként szüksége lenne. Úgy véli ugyanis, nem francia fiatalok árulnak törölközőt a riviérán, hanem "szemlátomást, bőrszín alapján" afrikai bevándorlók, miközben az EU csak a diplomás, szakképzett bevándorlókra tart igényt, mert ők olcsóbb munkaerők, pedig pont utóbbi réteg tevékenykedhetne az anyaország boldogulásáért.

Ahogy a politikus megfogalmazta:

Az Európai Unió centruma elszívja most már a biológiai életerőt is azokból az országokból, ahol valaha gyarmattartókként működtek egyes tagállamok.

Kövér egyébként a kismalac és a farkas meséjéhez hasonlította a bevándorlási kvótát – mely javaslat alapján Magyarországnak 307 menekültet kéne befogadnia a 20 ezerből –, ahol a farkas is csak a bal hátsó lábát akarta betenni a házba először.

A magyar politikai helyzet kapcsán a műsorvezető ismét felhozta, amit már Orbánnak is mondott: szerinte a 2010 óta eltelt időszak csak a bethleni konszolidációval vethető össze, az "unortodox gazdaságpolitika működőképessé tette az országot". Ezt követően elmondta, bár ő úgy gondolta még 5 éve, hogy majd "elkormányozgatnak az idők végezetéig, oszt' jónapot", most mégis mintha mindenkit magukra haragítottak volna. Kövér erre azt felelte, ennek oka, hogy mivel jól mennek a dolgok, ezért korábban észre sem vett dolgok nagyítódnak most fel. Szerinte 2010-ben mindenki azt mondta, hogy egy szinten van Magyarország Görögországgal, most 2015-ben pedig érdemes megnézni, hogy melyik hol áll.

Ezért a házelnök úgy gondolja, hogy célszerű lenne azoknak, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy a kormány ne legyen a sikeres, legalább most azt mondaniuk, hogy bocsánatot kérnek, nem volt igazuk és elismerik, hogy "minden tiszteletet megérdemel az Orbán-kormány, azért a történelmi teljesítményért, amit az ország vezetésében elért".

Az internetadóval kapcsolatos tüntetések kapcsán megjegyezték:  "hát az nem volt egy békemenet" – utalva annak méretére, majd ismét kedélyesen összenevettek. Tanulságként Kövér azt vonta le, azt tanácsolná saját maguknak, hogy igyekezzenek minden döntést kommunikációs szempontból is előkészíteni. Emellett ne essenek pánikba és ne is keltsenek pánikot, ne kezdjenek el "kommunikációs varázslatokat" csinálni.

Bayer felvetésére, hogy sokan a "sajátjaik" közül úgy érzékelik, gőgös lett a Fidesz, Kövér azt felelte, érzi mi a probléma, de nem érti. Négy éven keresztül vezették az országot és küzdöttek ezzel a stílussal, ami nem volt puhább, mint most.

A házelnök a Jobbik esetleges győzelmével kapcsolatban azzal humorizált, hogy az ellenzék pont azzal vádolja őket, hogy olyan választási rendszert hoztak létre, ahol csak a Fidesz nyerhet, így nem érti miért tartanak ettől. Miután Kövér komolyra fordította a szót, arról beszélt, a Jobbik "kifejezetten egy veszélyes ellenfél", nem a Fidesznek, hanem az országnak; ő az "aranyhalai etetését sem bízná rájuk". Úgy véli, akármennyire is "cukiságkampány tombol a pártnál", nem szabad elfelejteni, hogy honnan jöttek, milyen zavaros figurák közül verbuválták az első néhány tagjukat.

Kövér szavait azzal zárta, hogy jelenleg nincs választási lehetőség, a Fidesz az egyetlen erő, amelyik "nem löki a szakadék felé az országot".

 

 

 

 

 

 

Tökéletes válasz született a nemzeti konzultációra

Rengeteg keményen dolgozó kisember kapott levelet személyesen Orbán Viktortól, nemzeti konzultáció címén.

A Droidok Országa Tumblr írója is, aki művészkedett

 

 

 

 

 

 

Nem szerencsés…

„Nem szerencsés”, ha a Kedves Vezető és társasága folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetve, előre megfontoltan, aljas indítékból egyik hecckampányt a másik után indítja, hogy az embereket elhülyítse, megvadítsa, lealjasítsa – mert önkényuralmuk ebből meríti erejét.Hogy hangzik..?

Politikusok – mifelénk – gyakran nagyon is megértőek egymással; különösen akkor, ha elvi jelentőségű ügyekről van szó. Ezért aztán a másik fél esetleges minősíthetetlen aljasságát rendszerint azzal minősítik, hogy „nem szerencsés…” S ilyenkor vélhetően kultúrembereknek, erkölcsi lényeknek képzelik magukat meg demokratáknak – holott éppen a kultúremberekre, morális lényekre, demokratákra jellemző kötelező erkölcsi állásfoglalást kerülik meg, nyilván viszonzásra számítva. 

A Népszabadság kérdése a  nemzeti konzútácijó dolgában erkölcsi állásfoglalásra próbálta rábírni a nagy keresztény egyházakat, illetve vezető, ismert személyiségeiket. 

A megkérdezett egyházak és a krisztusi tanítások közti antagonizmusra már az is jellemző, hogy kérdezni kellett őket – holott maguktól kellett volna megszólalniuk, mégpedig azonnal. Tegyük ehhez hozzá: értékelhető választ csak a két evangélikus püspök adott; a többiek nem válaszoltak, vagy csúnyán hadováltak. 

Nem Gáncs Pétert (ezúttal tőle a címben is idézett fordulat) és nem az evangélikusokat akarom tehát bántani e poszttal – hiszen a mai önkény támogatásában a nagy keresztény egyházak közül éppen az evangélikus a legvisszafogottabb. Régóta morfondírozom azon, hogy a kötelező erkölcsi állásfoglalásnak a „nem szerencsés” szókapcsolattal való megkerülése, a bűn – néha szándéktalan – bagatellizálása milyen gyakori, mennyire jellemző jelensége általában a magyar közéletnek. 

De azért… 

De azért a dermesztő embertelenség, a jéghideg cinizmus, a pokoli krisztustalanság (magát kereszténynek állító hatalomról van szó, ne feledjük) ilyetén minősítése kissé gyengének tűnik…

De a többi megszólított egyháztól még ennyi sem telik.   

Talán némi ördögűzés után újra kellene evangelizálni őket.

 

 

 

 

 

Paks 2.: A teljes költség 10 százaléka kellhet az építés megkezdéséig

Az előkészítési folyamat a teljes beruházási költség tíz százalékát teszi ki a kormánybiztos szerint. 2016-ban a költségvetés 113 milliárd forinttal támogatja a bővítést, és 2017-ben is hasonló nagyságrendű költés valószínűsíthető.

A két új paksi atomerőművi blokk építésének 2018-ra tervezett megkezdéséig a teljes beruházási költség mintegy tíz százalékára lesz szükség a nemzetközi tapasztalatok szerint - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos pénteken az M1 esti hírműsorában. Hozzátette: 2016-ban a költségvetés 113 milliárd forinttal támogatja a bővítést, és 2017-ben is hasonló nagyságrendű költés valószínűsíthető. 

Kifejtette: a kiadások legnagyobb részét az orosz fél által készített tervek kifizetése teszi ki, de működnie kell a jelenleg mintegy 130 alkalmazottat foglalkoztató Paks II. projekttársaságnak is, ahol az idén és jövőre is jelentős bővítéssel számolnak. A társaság az engedélyezési folyamat előkészítésével és lebonyolításával, valamint az orosz fél által készített tervek egyeztetésével foglalkozik - ismertette. Ezen kívül zajlik egy komoly földtani kutatási program, ami szintén költségekkel jár - tette hozzá.

Aszódi Attila kitért arra is, hogy az új Duna-híd építésének tervbe vételéről a Kalocsa és Kalocsa környéki települések lakói igényét figyelembe véve döntött a kormány. Az említett települések visszajelzései alapján kiderült, hogy a helyiek szeretnének hozzáférni a beruházáshoz az építkezés és az üzemeltetés során is - fejtette ki. A Dunaföldvárnál és a Szekszárdnál található hidakhoz egy kalocsai lakosnak mintegy 60 kilométert kellene kerülnie, hogy eljusson az erőműhöz - jegyezte meg.

A környezeti hatásokról szólva a kormánybiztos elmondta: a Dunába az erőműből visszaengedett víz jelenleg 10 fokkal melegebb annál, mint ahogy kiveszik és mintegy két kilométer hosszú, a Duna vizénél 2,5 fokkal melegebb hőcsóva képződik a folyóban. Az új blokkoknál 8 fok lesz a hőmérséklet különbség, és 11 kilométeres lesz a hőcsóva, amikor az összes blokk üzemel, majd egy kilométerre csökken, amikor a mostani blokkok leállnak - tette hozzá.

 

 

 

 

 

 

Milliárdos egyházi beruházást finanszíroz a tolvajkormány

A következő két évben több mint 2 milliárd forintot ad a kormányzat a a magyarországi görögkatolikus egyház új központjának kialakítására.

A kormány idén 810 millió forint támogatást nyújt a Magyar Görögkatolikus Metropólia megalakulásával kapcsolatos infrastruktúra kialakításához - írja a Napi.hu. A pénzt az idei költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékából csoportosítják át az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi közösségi programok és beruházások támogatására szánt keretéhez. A felhasználás és elszámolás határideje 2016. június 30. Jövőre további 1,1 milliárd forintot, 2017-ben pedig 390 millió forintot különítenek majd el a központi költségvetésben az infrastruktúra kialakításához.

Ferenc pápa 2015. március 20-án hirdette ki a döntését, amelyben a magyarországi bizánci rítusúak számára megalapította a Hajdúdorogi Metropóliát, s melynek székhelyévé Debrecen városát jelölte ki - olvasható a kormányhatározatban. (A görögkatolikus metropólia rangban a római katolikus érsekségnek felel meg.) Az egyházmegye korábbi székhelye Nyíregyházán volt (a püspöki székesegyház Hajdúdorogon), ez most Debrecenbe költözik. A debreceni önkormányzat két épületeket határozatlan időre, használatra átad az új érseki központ kialakítására.

 

 

 

 

 

 

Gulyás szerint a hitelesség az eredményességnél is fontosabb

Az elmúlt egy év nehézségeit, vitáit le lehet zárni a konzervatív, jobboldali, népnemzeti táborban, ha mindenki elfogadja, hogy a hitelesség az eredményességnél is fontosabb – mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke szombaton, a Nemzeti Fórum budapesti országos gyűlésén. 

A Fidesz politikusa, aki vendégként mondott beszédet a rendezvényen, kiemelte: a hitelesség azért is fontos, mert azáltal a választók – az ellenzék durva vádjai ellenére is – meggyőződhetnek arról, hogy a Fidesz-KDNP őszintén és az ország érdekében politizál.

Hangsúlyozta, a hitelesség fenntartásához az ország hosszú távú szempontjait kell figyelembe venni. "Nagyon téves szemléletnek tartom azt, amikor valaki annak megfelelően akar dönteni, hogy mit, hogyan lehet elmondani, mit, hogyan lehet kommunikálni, mi hoz pillanatnyi előnyt" – fogalmazott.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy szerinte a 2002-2010 közötti időszak kormányai elárulták a rendszerváltozás értékeit, ezért 2010-re, a rendszerváltozás utáni másik kiindulási pontként lehet tekinteni.

A Fidesz-KDNP-nek ezt követően, 2014-ben nemcsak azért sikerült győzelmet aratnia, mert az ellenfelek gyengék voltak, hanem azért is, mert a kormány minden támadás és elbizonytalanodás ellenére világos teljesítményt ért el – fejtette ki, kiemelve, hogy az elmúlt időszak a jogi és gazdasági keretek létrehozásával telt, a következő években pedig ezeket kell tartalommal megtölteni. Ebben a munkában pedig nagy szükség van a Nemzeti Fórum mozgósító erejére, valamint az általa képviselt értékek megjelenítésére – fűzte hozzá.

A parlament törvényalkotási bizottságának elnöke aláhúzta, az új házszabály elfogadásakor megfogadták az ellenzék túl gyors törvényhozásról szóló kritikáját, ezért ebben a ciklusban már nyugodtabb, kiszámíthatóbb országgyűlési munka következhet. Hozzátette, ezt támasztja alá, hogy míg az előző négy évben egy javaslat parlamenti elfogadása átlagosan csak 30 napig tartott, az utóbbi évben ez az idő 52 napra emelkedett és egyúttal a hibák száma is csökkent.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Nemzeti Fórum elnökeként tartott éves beszámolójában emlékeztetett, szervezetük tagjai egyfajta politikai emigrációban érzik magukat, hiszen mozgalmukat a Magyar Demokrata Fórumból (MDF) törvénytelenül kizárt politikusokként hozták létre.

Úgy fogalmazott, szervezetük – a korábbi MDF-hez hasonlóan – lakiteleki indíttatású és elsősorban a kiszolgáltatott, kevés információval rendelkező emberek "politikai erőforrása" kíván lenni. Az ismeretek nélküli ember ugyanis kiszolgáltatott, és így könnyen "ellenzéki ellenséges kampányok" áldozatává válhat.

Lezsák Sándor beszédében természetes demokratikus jellemzőnek nevezte, hogy a kormányoldalon belül is vannak ellentétes vélemények, ezért arra intette a gyűlés tagjait, hogy ne keseredjenek el az utóbbi időszak belpolitikai feszültségeitől, hanem őrizzék meg nyugodt erejüket és bizalmukat abban, hogy "ami történik az a magyar nemzet javára történik".

Kiemelte, a Nemzeti Fórum az elmúlt év kampányaiban mozgósító erőforrásként nem marketing eszközökkel, hanem "szellemi erőterével" segítette a Fidesz-KDNP győzelmeit és a jövőben is ilyen segítséget kíván adni a kormányoldalnak.

A mozgalom vezetője azt tanácsolta hallgatóságának, hogy közéleti tevékenységüket ne a "nagypolitikai" ambíciók vezéreljék, hanem a saját településükön, megyéjükben gyűjtsék össze a feladatokat és segítsenek azok megoldásában.

Lezsák Sándor beszámolójában a Nemzeti Fórum eredményeként említette, hogy szervezetük tagjai a tavaly őszi önkormányzati választáson 14 polgármesteri és 57 önkormányzati tisztséget nyertek, míg a megyékben 7 képviselői helyet és egy elnöki pozíciót szereztek.

 

 

 

 

 

 

Szijjártó Petike nagyon sokat fog utazni a jövő héten

Teheránba látogat hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az iráni fővárosban kétoldalú kulturális és gazdasági együttműködések fejlesztéséről tárgyal majd. 

A látogatás során téma lesz az is, hogy Magyarország hogyan tud hozzájárulni az iráni és nemzetközi tárgyalások mielőbbi sikeres lezárásához - olvasható a tárca MTI-hez eljuttatott közleményében.

A csúcstalálkozóra is megy

A külügyminiszter kedden az Európa Tanács 125. külügyminiszteri csúcstalálkozójára megy.

Ahogyan a közleményben fogalmaznak: megvitatják az aktuális európai válságokra és konfliktusokra adandó válaszokat, az erőszakos szélsőségek és a terrorizmus elleni küzdelmet, és mindebben az Európa Tanács lehetséges szerepét. 

Mumbai, Riga

Szijjártó Péter szerdán Mumbaiba utazik, ahol indiai nagyvállalatok képviselőivel és India kereskedelmi forgalma szempontjából is kiemelkedő fontossággal bíró Mahárástra állam kormányzatával fog tárgyalni. 

Szijjártó Péter csütörtökön és pénteken részt vesz Rigában a Keleti Partnerségi Csúcstalálkozón, illetve az azt megelőző uniós külügyminiszteri egyeztetésen. A találkozó során szlovák-magyar-román-bolgár tárgyalás is lesz a gázvezetékrendszerek összekötéséről.

Pont a napokban készítettünk egy interjút Szijjártó Péterrel, amiben a magyar-orosz kapcsolat is szóba került. Ha még nem olvasta a cikket, akkor azt most ide kattintva megteheti.

 

 

 

 

 

Miből nyírja a kertész Tarsoly százmilliós villájának a füvét?

Hiába van börtönben, ma is rendszeresen gondozzák a Quaestor-vezér százmilliós értékű budai villáját – írja a Bors.

Van persze rejtély is az ügyben, hiszen nem tudni, ki és miből fizeti a munkásokat, hiszen Tarsolynak és családjának papíron alig van személyes vagyona. A helyiek azt mondták a lap munkatársának, hogy a múlt héten is látták dolgozni a kertészt.

És ha mindez nem lenne elég, az ingatlant nem csak gondozzák, a mai napig lakják is. A csengő alatti üres névtábla arról árulkodik, nem szeretnék tudatni, ki él itt. Csengetésükre egy fiatal, könnyed női hang reagált, jövetelük célját hallva azonban már nem jött ki a házból.

 

 

 

 

 

 

Megtudhatjuk, kik a kitiltott NAV-osok

Egy törvénymódosító kiugraszthatja az USA-ból kitiltott navosokat – írja a Népszabadság.

A javaslat szerint köteles mindenki bejelenteni, ha közvádra üldözendő bűntettben érintett.

Bár a lap szerint ez elég tág meghatározás, kétséget kizáróan közvádra üldözendőnek minősül, ha valakit korrupciós vádak miatt kitiltanak egy országból.

Az információ közlésére 15 napja van az érintettnek, amit a a kitiltási botrány esetében a hatálybalépéstől érdemes számolni. Vagyis július 16-án elméletileg tudott lesz, ki van a listán.

 

 

 

 

Vonát sokkolta, hogy az oroszok neonáci pártként állították be

Vona Gábor legszívesebben népszavazásra bocsátaná az Unió migrációs-kvóta tervezetét, mert szerinte nincs arra garancia, hogy Magyarország jól járna vele. Az sem tetszik neki, hogy az orosz külügyminisztérium neonáci pártként utalt a Jobbikra.

Vona Gábor úgy nyilatkozott az N1 TV-nek, hogy amennyiben az Európai Unió elfogadja a migrációs-kvótát, akkor a Jobbik népszavazást kezdeményez a kérdésről. A Jobbik-elnök arról spekulált, hogy ugyan az a körülbelül 300 bevándorló, akiket jelenlegi számítás szerint Magyarországra irányítanának, nem tűnik soknak, de semmi nem garantálja, hogy a jövőben "nagyobb, súlyosabb, erősebb" tagállamok saját társadalmuk nyomására ne úgy módosítsák a kvótát, hogy jóval több migránst irányítsanak "a perifériára."

A pártelnök szerint azért is lenne jó népszavazást kezdeményezni bevándorlóügyben, mert akkor a Fidesz álláspontja egyértelművé válna. Ugyanis szerinte Orbán Viktor kommunikációja egyszerű "politikai blöff": ha nem támogatnák a Jobbik népszavazását, akkor azzal azt bizonyítaná a Fidesz, hogy nem akarja megvédeni a magyar társadalmat. Arról nem nyilatkozott, hogy konkrétan milyen kérdés(eke)t nyújtanának be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, és arra sem tért ki, hogy mit gondol a nemzeti konzultáció bevándorlókat és terroristákat összemosó kérdéssoráról.

Úgy tűnik a népszavazás intézményének létjogosultságáról nincs egyetértés párton belül, Sneider Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője korábban idén azzal érvelt, hogy a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba lépési lehetőségéről azért kezdtek csupán aláírásgyűjtési akcióba, mert a népszavazás lehetősége "gyakorlatilag megszűnt" Magyarországon.

Vona arról is beszélt, hogy sokkolta az orosz külügyminisztérium anyaga, amelyben  neonáci pártnak állították be a Jobbikot, és többek között azt írták a párt a zsidók és a romák elleni offenzív szlogenjeiről híres. A politikus reménykedik abban, hogy csupán "pillanatnyi üzemzavarról" van szó, és a jövőben helyreáll a Jobbik és Oroszország közötti a korábbi "konstruktív viszony."


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Arhívum

Március
       
Április
         
Május
       

 

MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV
 

 

Fel