Fizetett politikai hírdetés      

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kamerákkal figyelik a közmunkásokat Ózdon

Ózd önkormányzata olyan kamerákat szerzett be, amelyek lehetővé teszik a közmunkások folyamatos megfigyelését – írja a Népszabadság szerdai számában. 

A lap írása szerint a képviselő-testület döntése értelmében a kamerákat, illetve a szemüvegekbe épített kamerákat nemcsak a közterület-felügyelet, hanem az ózdi Start programiroda számára is biztosítják.

A munkaköri leírásukban a közmunkások tájékoztatás is kapnak arról, hogy "a munkaügyi eligazításokról és a munkaidőben történő munkavégzésről bármikor hang-, video- és fényképfelvétel készülhet".

A munkaköri leírást a közmunkára jelentkezőknek alá kell írniuk, és arról is nyilatkozniuk kell, hogy a felvételek további felhasználásához is hozzájárulnak – írja a Népszabadság.

 

 

 

 

Közmunkáról ritkán beszélnek így manapság Magyarországon

Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára volt vendég az InfoRádióban, ahol a közfoglalkoztatásról mondott néhány dolgot.

Az Index összefoglalója alapján például azt, hogy: "Talán furcsa lesz, amit mondok: nem hiszek a közmunka mindenhatóságában és más sem hisz. Nem az a lényeg, hogy ezt a foglalkoztatási formát hosszú évekig, évtizedekig tartsuk fönt".

Czomba szerint három-négy év múlva a versenyszféra már képes lehet a tömeges munkaerő teremtésre. "Az nagy probléma lenne, ha 2018-19 környékén is arról kellene vitatkoznunk, hogy négyszáz- vagy ötszázezer embernek kell-e közfoglalkoztatás keretében munkalehetőséget biztosítani.

 

 

 

 

 

Kedvezményt ígért a maszekoló közmunkásnak Fodor Ibolya

Valóban közmunkásokat dolgoztatott albérleténél Fodor Ibolya pécsi képviselő az egyik munkás szerint – hangzott el a keddi RTL Híradóban. A politikusról múlt pénteken derült ki, hogy közmunkások maszekolnak nála, Fodor Ibolya ezt akkor tagadta. Kedden az egyik férfi, aki az albérlet felújításán dolgozik, azt mondta: kedvezményeket ígért neki a képviselő a munkáért cserébe. Az MSZP helyi szervezete szerint jogi lépéseket kellene tenni az ügyben. Az önkormányzatnál úgy gondolják, hogy a képviselőnek le kellene mondania mandátumáról.

Pénteken az egyik munkás elismerte, hogy Fodor Ibolya egyesülete helyett a képviselő albérletében dolgozik. A képviselő ezt tagadta múlt héten.

A férfit bíróság ítélte korábban 240 óra közmunkára, és kedden nyilatkozott az RTL Híradónak.

Elmondta: a képviselő kedvezményeket ígért neki, ha dolgozik az albérletében, magasabb óraszámot írt volna jóvá neki. Nemcsak őt, másokat is az albérlethez vitt dolgozni, ahová nemsokára költözik Fodor Ibolya. Ezek a munkások a kinti területet rendezték, például füvet nyírtak – tette hozzá.

Azt is állította: Fodor Ibolya arra kérte őt, hogy vonja vissza az állításait.

Gulyás Emil, az MSZP városi elnöke azt kérte Pécs polgármesterétől, hogy azonnal vizsgálják ki az ügyet.

Az önkormányzatnál továbbra is azt tartanák helyesnek, ha Fodor Ibolya visszaadná a mandátumát.

A képviselő írásban ígért választ az RTL Híradónak, de az nem érkezett meg adásig.

 

 

 

 

 

Csak párat kell aludni, és lesz programja a Fidesznek

Ma már nem tartják olyan jó ötletnek, hogy az országgyűlési választás óta csak egy egyszavas programja volt a kormánypártnak. Őszre elkészül egy új, írásos anyag, amelyben az adócsökkentésre és a bevándorlóellenességre építik a párt jövőjét.

Folytatjuk

2014 márciusában Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján tudatta a világgal, hogy a kormánytöbbség választási programja egyetlen szóban foglalható össze. A miniszterelnök álláspontjához természetesen tartotta magát a Fidesz, a párt írásban lefektetett program nélkül vágott neki az országgyűlési választásnak.

A kétharmados győzelem után úgy tűnt, az ötlet jó volt, mert megspórolták a program elemeiről szóló vitákat, valamint a számon kérhetőséget, és az ellenzéken kívül senkit sem zavart az unortodox, ígéretek nélküli kampány.

Az azóta eltelt egy év azonban megváltoztatta a Fidesz-vezetés véleményét, és ma már úgy gondolják, hogy a második ciklusban nem lesz elég a régebbi kormányzati intézkedésekre való hivatkozás, a kormányoldalnak is kell program, amivel az erősödő Jobbikkal vagy a baloldallal szemben meghatározhatják magukat.

A Fidesz az októberre vagy novemberre tervezett tisztújító kongresszusra egy konzisztens, a 2018-as választás előtti időszakban használható programmal áll majd elő.

Az Index információi szerint a két fő témakör már most biztosan benne lesz: az egyik az adócsökkentés, a másik a gazdasági bevándorlók ügye.

Adócsökkentés:

Rogán Antal és Varga Mihály már áprilisban belekezdett a az adócsökkentési motívum felvezetésébe. A 2016-os költségvetés tervezete kapcsán azt hangoztatták, hogy a polgári kormány mindig is az adócsökkentés kormánya volt, és azt szeretnék, ha az maradna a jövőben is. 2016-ban 16-ról 15 százalékra csökken az szja, ami a Fidesz szerint azt jelenti, hogy 120 milliárd forint marad az embereknél. Forrásaink szerint a kormány a gazdaság növekedéséből a ciklusban további szja-csökkentő lépéseket finanszíroz majd, ezért a pártprogramban terjedelmes részt szánnak az intézkedéseknek, és azt ígérik majd, hogy hosszú távon egy számjegyűvé is tehetik a jövedelemadót.

Csökkentették a sertéshús áfáját is, és Orbán Viktor megvillantotta azt is, hogy ha lesz a következő években gazdasági növekedés, akkor a baromfiágazatban is jöhet hasonló lépés.

Gazdasági bevándorlók:

A Fidesz-vezetés a vesztes időközi választások után fedezte fel magának a menekültügy ultrakonzervatív megközelítését. A bevándorlóellenesség komoly visszatetszést keltett, de a párt a hazai és külföldi kritikák ellenére továbbra is úgy érzi, hogy olyan politikai témát találtak, amelyet több fronton is érdemes forszírozni. A nemzeti konzultációval a Jobbik miatt belpolitikai szempontokból lehet kiaknázni a témát, de egy, a napokban született uniós javaslat miatt külpolitikailag is exponálódhat az ügy.

Az Európai Bizottság azt indítványozta, hogy az Európai Unióba érkező menedékkérőket GDP szerinti kvótákkal osszák el a tagállamok között. Orbán Viktor azonnal szembeszállt az ötlettel, így biztosra vehető, hogy az uniós vitákban ő és a Fidesz lesz az egyik főszereplő.

 

 

 

 

Kishantos pert nyert a minisztériummal szemben

A bíróság másodfokú ítélete szerint az akkor még Vidékfejlesztési Minisztérium megsértette a Kishantosi Nonpofit Kft. jó hírnevét.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán másodfokon is ítéletet hirdetett a Kishantosi Nonprofit Kft. jóhírneve megsértése miatt a Vidékfejlesztési Minisztérium (a jelenlegi kormánystruktúrában Földművelésügyi Minisztérium) ellen indított perben – közölte Ács Sándorné, a kft. ügyvezetője.

Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár az ítélet szerint félrevezette a közvéleményt Kishantos ügyében, mert Kishantosnak soha nem volt bérletidíj-elmaradása, nem igaz, hogy megkárosította az államot, nem igaz, hogy fejlesztéseket vállalt, amit nem teljesített – írják a közleményben.

A bíróság a minisztériumot a további jogsértéstől jogerősen eltiltotta és elégtétel adására kötelezte – olvasható az ügyvezető közleményében.

 

 

 

 

Hitelesítettek egy MSZP-s népszavazási kérdést

Két népszavazási kérdést is benyújtott az MSZP a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban. A vasárnap dolgozók 200 százalékos bérpótlékjáról lehet szavazni, a másik, fontosabb kérdésben váratlan ellenfele van az MSZP-nek: a munkáspárti Thürmer Gyula.

Váratlan dolog történt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén. Az NVB hitelesített egy olyan népszavazási kérdést, amelyet Tóbiás József, az MSZP elnöke nyújtott be – tudta meg az Index.

Az MSZP a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban nyújtott be két kérdést is, ebből az NVB a következőt hagyta jóvá: 

Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés a munka törvénykönyvéről szóló törvényt úgy módosítsa, hogy a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés esetén kétszáz százalék bérpótlék járjon?

Az NVB szerdai ülésén egyhangúlag úgy döntött, a kérdés aláírásgyűjtő ívét hitelesíti, mivel az megfelel a formai előírásoknak, egyértelmű, és nem ütközik a tiltott tárgykörökbe – írta az MTI. 

A döntést meg lehet támadni a Kúrián, de ha a bíróság is jóváhagyja, a szocialisták elkezdhetik gyűjteni az aláírásokat a 200 százalékos vasárnapi bérpótlékról. 

A nagy ellenfél: Thürmer Gyula

Az MSZP-nek ugyanakkor van egy ennél fontosabb kérdése, amelyről ezúttal nem tárgyalt az NVB. Ez már nem a munkavállalóknak adható kedvezményről szól (ennek akkor van szerepe, ha nyitva lehetnek a boltok vasárnap), hanem konkrétan a boltbezárásos törvény megsemmisítéséről. Tóbiás ugyanis ezt a kérdést is benyújtotta:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

Ezt viszont aligha fogja hitelesíteni az NVB. A testület ugyanis – a megszigorított szabályok alapján – nem foglalkozhat olyan kérdéssel, amelynek témájában már benyújtottak kérdést, és folyamatban van az elbírálása.

Márpedig a szemfüles Thürmer Gyula Munkáspárt-elnök április 1-jei kérdése foglalja a helyet. Ezt az NVB ugyan elutasította, de mivel Thürmer megtámadta a határozatot, most a Kúriánál pattog a labda (90 napja van a bíróságnak).

Korábban a Szepessy Zsolt vezette Összefogás Párt előzte be az ellenzéki pártokat. Az MSZP mellett ugyanis a DK is szeretne népszavazást a boltbezárásról. Szepessy januári kérdése három hónapig foglalta a helyet mások elől (népszavazás nem lesz belőle, mert túl általános volt a kérdése, amely minden egyes üzletet bezárathatott volna vasárnap.)

Az MSZP nem adja fel

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettes azt mondta az Indexnek, hogy szerintük Thürmer Gyula elsőbbsége a kérdés benyújtásánál megkérdőjelezhető. Ezért szeretnék, ha az NVB az ő kérdésüket napirendre venné, és engedné, hogy legalább a bíróságig eljusson a kérdés, és a Kúria ítélné meg a helyzetet.  

Harangozó Tamás arra kérte az NVB-t, hogy ne asszisztáljon a Fidesznek, szerinte ugyanis a testület 

folyamatosan a Fidesz érdekeit szolgáló politikai döntéseket hoz.

Harangozó azt is mondta, hogy az MSZP nem adja fel, a téma ugyanis nem veszíti aktualitását. Szerinte „ahány vasárnap elmúlik, az emberek annyival jobban utálják a vasárnapi boltbezárást”. Így továbbra is fontos erről népszavazást tartani.

 

 

 

 

 

Átnevezné a szegedi Ortutay-kollégiumot a Klik

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szerint a Szegedi Ortutay Gyula Városi Kollégium nevéből törölni kell a névadót – közölte szerdai számában a Délmagyarország.

A Klik a Magyar Tudományos Akadémiának (MTA) a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról szóló állásfoglalására is hivatkozva azt állítja, az Ortutay-kollégium névhasználat nem felel meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) rendeletében foglaltaknak. Az intézmény új neve Szegedi Városi Kollégium lenne – írta a napilap.

A 330 fős kollégiumnak a Klik a fenntartója és az önkormányzat a működtetője.

Az újságnak nyilatkozó Botka László (MSZP) szegedi polgármester úgy fogalmazott, felháborító a névváltoztatással kapcsolatos kezdeményezés. Hozzátette: már a Ságvári-ügyben is teljesen érthetetlen volt, amit a kormányzat művel.

Ortutay Gyula esetében ez még kevésbé érthető, hiszen aki ismeri az életrajzát, az tudja, hogy tudósember volt – mondta a politikus.

Szegeden az elmúlt hónapokban komoly tiltakozást váltott ki, hogy az Emmi átnevezné a Szegedi Tudományegyetem jelenleg Ságvári Endre nevét viselő gyakorló általános iskoláját, illetve gimnáziumát. Az érintettek május elején azonban úgy döntöttek, egyetértenek a két iskola összevonásával, és elfogadhatónak tartják, hogy az új intézmény elnevezése a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma legyen.

Ortutay Gyula (1910-1978) néprajztudós, akadémikus, politikus volt. 1948-ban a Független Kisgazdapárt társelnöke lett, 1945 és 1953 között nemzetgyűlési, illetve országgyűlési képviselő volt. 1947 és 1950 között a vallás- és közoktatásügyi miniszteri tisztséget töltötte be. Az 1956-os forradalom után az újjászervezett Hazafias Népfront főtitkárává választották. 1958-ban országgyűlési képviselő és az Elnöki Tanács tagja lett. 1946-tól haláláig vezette a budapesti tudományegyetem néprajzi tanszékét, 1957 és 1963 között ő volt az egyetem rektora.

 

 

 

Áder nagy bajokról, kibillent egyensúlyról, menekültekről beszélt

A klímaváltozás miatt élelem- és vízhiány lesz, a tengerszint emelkedése miatt sok millió ember lakóhelye kerül veszélybe. Ezek migrációs hullámot indítanak el - mondta az államfő a Világgazdaságnak.

A születésnapját ünneplő köztársasági elnök már régóta támogatja a zöld ügyeket. Az, hogy ez most nagyobb nyilvánosságot kap, szerinte inkább jelenlegi pozíciójának köszönhető, de már az Európai Parlament képviselőjeként is sokat foglalkozott a klímaváltozás kérdésével, azzal például, hogy az EU-nak mi legyen a széndioxid kibocsátási vállalása. Ez nemcsak környezetvédelmi, hanem iparfejlesztési, technológiaváltási, foglalkoztatási kérdéseket is felvet.

„Szigorúbb környezetvédelmi szabályok esetén egyes cégek olyan országokba települnek át, például Kínába, ahol az előírások megengedőbbek. Munkahelyek szűnhetnek tehát meg, ami komoly szociális feszültséget eredményezhet.”

Globálisan kell lépni, átfogó nemzetközi megállapodás szükséges. A gazdag országokkal ellentétben a fejlődőeknél a klímaváltozás árvízvédelmi, élelmiszertermelési, ellátási, szociális, egészségügyi gondokat fog eredményezni.

„Az észak-afrikai felfordulásnak és a szíriai polgárháborúnak is egy 3 éves aszály volt az előzménye. Észak-Afrikában a kenyér ára 4-6-szorosára emelkedett, Szíriában gazdasági, szociális, egészségügyi ellátási feszültséget eredményezett a mezőgazdaság összeomlása, az emberek városokba özönlése.”

A fejlett országok még időben lettek túl ipari forradalmaikon, a fejlődők ezt már hiába szeretnék, újabb környezetterhelést a Föld már nem bír el. Korábban a természet még tudta korrigálni az emberi tevékenység hatását. Ma más a helyzet, nagyobb a népesség, több energiát használunk, nagyobb a szennyezés, nagyobb léptékű az urbanizáció.

„Ennek következtében a Föld kibillent ökológiai egyensúlyából, több erőforrást használunk fel, mint amennyit a Föld természetes módon újratermelni képes”.

Áder János biztatónak tartja, hogy a két legnagyobb szennyező, a kibocsátás feléért felelős Kína és Egyesült Államok a múlt év végén tárgyalt egymással, bár megállapodásuk nem volt elég ambiciózus.

Az államfő szerint a magyar lakosság környezettudatos, ha világos és egyértelmű a cél. Ebben felelőssége van a politikusoknak és a sajtónak is.

„Amikor elindult a szelektív hulladékgyűjtés, hamar kiderült, hogy kevés a konténerek száma, olyan hamar megtöltötte a lakosság. Óriási jelentkezés volt a hűtőgépcsere programra is, amely révén környezetkímélőbb, energiatakarékosabb gépekre tehettek szert a fogyasztók.”

Áder János érdemben nem válaszolt a kérdésre, hogy mennyire voltak környezettudatosak a kormányok a rendszerváltás óta, szerinte „azt a paradicsomi állapotot, hogy mindenki elégedett lesz az adott hivatalban lévő kormány környezetvédelmi tevékenységével, nem tudjuk mostanában elérni, de ne is tűzzük ki ezt most célként."

Az ENSZ tanácsadó testülete szerint a klímaváltozás miatt élelmiszer- és ivóvízhiány lesz, a tengerszint emelkedése miatt sok millió embernek a lakóhelye kerül veszélybe. Ezek a problémák pedig migrációs hullámot indítanak el - emlékeztetett.

"Magyarország számára az a kérdés, hogy tud-e minden évben 40 ezer gazdasági menekültről gondoskodni. Van-e ehhez megfelelő forrásunk, kapunk-e ehhez megfelelő külföldi támogatást? Tudunk-e számukra építeni megfelelő mennyiségű iskolát, óvodát, kórházat, munkahelyet, egészségügyi és szociális intézményt?"

Paksról, a 3000 milliárd forintos hitelszerződésről Áder János azt mondta, hat-nyolc éve politikai konszenzus volt a  bővítésről, ő ehhez tartja magát, ilyen kedvező hitelt pedig senki más nem ajánlott.Az államfő beszélt még a Tisza menti tározók szükségességől, a palagáz kitermelésének veszélyeiről.

„Bár nagy szükségünk lenne saját nagy mennyiségű gázra, de nekünk az édesvíz a legnagyobb kincsünk, ez biztosítja majd, hogy a Kárpát-medencében megfelelő körülmények között élhessünk”.

Szerinte lehet, hogy a mezőgazdaságban át kell állni a szárazságtűrő növények termesztésére, öntözőcsatornákat kell építeni, „de a vízkészletünk segítségével az ellátásunkhoz szükséges mennyiségű élelmiszert meg tudjuk majd termelni, ha felelősen gazdálkodunk.” Áder János a kereskedelmi halászat szigorításával egyetért, mert a korábbi szabályozással sokan visszaéltek, „az egyetlen szempont a rövid távú profit volt, ami nagyon súlyos károkhoz vezetett.”

 

 

 

 

Varga: az adócsökkentés költségvetése lesz a jövő évi büdzsé

A jövő évi költségvetés az adócsökkentés költségvetése lesz, amelynek alapját az adócsökkentés mellett a tervezhetőség és fejlődés képezi – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a Parlamentben, mielőtt Kövér László házelnöknek átnyújtotta a jövő évi büdzsé tervezetét.

A miniszter a dokumentumot egyben a polgári Magyarország megteremtésének legfontosabb tartópillérének nevezte.

A miniszter kiemelte: az szja-kulcs 16-ról 15 százalékra mérséklésével 120 milliárd forintot hagynak a családoknál, a sertés tőkehús áfájának csökkentése körülbelül 25 milliárd forintot, a két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelése 15 milliárd forintot jelent, az állami közszolgáltatások díjának, illetékeinek csökkentése pedig 10 milliárd forintos nagyságrendű lesz.

Az adóintézkedéseknek köszönhetően összesen 170 milliárd forint marad a családok, háztartások kasszájában, akik az adócsökkentés legnagyobb nyertesei lesznek. 2016-ban is a család az első, a cél, hogy minél több pénz maradjon náluk, a családok átlagjövedelme nőjön – mondta a miniszter.

 

 

Orbán veje beszállt az alkoholiparba

Tiborcz István egy desztillált szeszesitalt gyártó cégben lett igazgatósági tag – írja az e heti HVG.

A G2G Zrt. 7,59 millió forint alaptőkével, biatorbágyi székhellyel 2011-ben lett bejegyezve – eredetileg még Házipálinka Bérfőzde néven. Egy év múlva nevet váltottak, és a budapesti Béla király útjára költöztek.

A céginformációs rendszer szerint 2013-ig bezárólag nem termeltek semmilyen árbevételt. A G2G-ben az Opten adatai alapján egy éve lett tulajdonos a Tiborcz érdekeltségébe tartozó Green Investments & Solutions Kft.. Utóbbi cég onnan lehet ismerős, hogy ennek segítségével vált érdekeltté Tiborcz a pályázat nélkül megszerzett Keszthelyi Yachtkikötő Kft.-ben.

Tiborcz István fő érdekeltsége egyébként az Elios Innovatív Energetikai Zrt.. Ez idén eddig összesen legalább 4 milliárd forint értékű közpénzes megrendelést nyert el a közvilágítás korszerűsítésének jogcímén.

 

 

 

 

Polt Péter egyetlen korrupciós "disznóságot" sem vizsgál ki

A Demokratikus Koalíció szerint Polt Péter legfőbb ügyész a második Orbán-kormány hivatalba lépése óta egyetlen botrányos, korrupciós, "oligarchikus" ügy kivizsgálására sem volt kíváncsi, minden esetben falazott a "vélhető disznóságokhoz".

Ezt a párt elnökségi tagja, Kerék-Bárczy Szabolcs mondta szerdán az MTI-nek, miután a Legfőbb Ügyészség épülete előtt sajtótájékoztatót tartott a témában.

Közölte: elutasították beadványukat, amikor Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert holokauszttagadás, a Magyar Nemzeti Bankot a "megmagyarázhatatlanul drágán megvett" Eiffel Palace megvásárlása miatt jelentették fel. A Századvéget tavaly novemberben hűtlen kezelés és orgazdaság gyanúja miatt jelentették fel, miután Mellár Tamás, az egyik volt vezető pénzmosodának nevezte a céget, valamint ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést hűtlen kezelés és orgazdaság miatt a Dorottya utcai és a Károly körúti ingatlaneladás miatt. Ezek közül az első kettőt elutasították, a Károly körúti ügy pedig a Fővárosi Főügyészségnél "pihen" – mondta.

A DK-nak a parlagfű-mentesítésre szánt és "máshol kikötött" pénzek ügyében tett feljelentését is elutasították – folytatta a felsorolást. Hozzátette, a Kishantos miatt tett feljelentésük a Fővárosi Főügyészségnél "porosodik", a Széchenyi Bank ügyében készített beadványukhoz pedig feljelentés-kiegészítést kértek.

A DK idén áprilisban Matolcsy György jegybankelnök ellen hiányos vagyonnyilatkozata miatt tett feljelentést, a napokban pedig feljelentették Orbán Viktor miniszterelnököt, mert "minden bizonnyal bennfentes információval élhetett vissza" a Quaestorban lévő állami pénzek kimentése során, de ezekre még nem kaptak választ – tette hozzá Kerék-Bárczy Szabolcs.

 

 

 

 

3 hónapja zaklat egy családot a Betyársereg

Falubeli haragosuk rászabadította Gulyásékra a Betyársereget, amelynek tagjai három hónapja rendszeresen "őrködnek" a család portája előtt – írja a hvg.hu.

A Heves megyei Szúcson tartózkodó csoport látszólagos vezetője azt mondja, csak kikapcsolódni járnak a településre. Mivel a rendőrség nem tesz az ügyben semmit, így a TASZ az ügyészséghez fordult.

A Betyársereg ottlétét tényszerűen bizonyítani nem lehet, de a jelek szerint azzal az indokkal kezdték meg a család zaklatását, hogy a családfő fát lop az egyik magánerdőből – olvasható a hvg.hu cikkében.

A kikapcsolódó férfiak középső ujjukat mutatják nekik, vagy képletes nyakelvágást mutató jeleket küldenek feléjük. Emellett gyakorta kiabálják át a kerítésen: "Meghaltok, cigányok!"

A civilek szerint ilyen esetekben az államnak lenne tennivalója: vizsgálják ki hitelt érdemlően, ha falopással gyanúsítják a családot, de ugyanígy lépjen fel a megfélemlítés ellen is. A TASZ az ügyészségez fordult.

 

 

 

 

 

Komondoros Balogh: Nem emlékszem minden részletre a bántalmazásból

Azzal kezdődött az élettársa megverésével vádolt politikus pere szerdán, hogy a vádlott elismerte a terhére rótt bűncselekményt. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem emlékszik minden részletre.

Súlyos testi sértés bűntette miatt megkezdődött a Balogh József fülöpházai polgármester ellen indított per szerdán a Kecskeméti Járásbíróságon.

Balogh Józsefet azzal vádolja az ügyészség, hogy 2013. április 28-án hajnalban bántalmazta élettársát, aki ennek következtében 8 napon túl gyógyuló csonttöréseket szenvedett. A politikus ebben az időben a Fidesz parlamenti képviselője volt.

A bíró kérdésére a vádlott elismerte bűnösségét, hangsúlyozta azonban, hogy nem emlékszik a két évvel korában történtek minden részletére.

 

 

 

 

 

Német lap: Orbán a kommunista múlt miatt agitál a bevándorlók ellen

A Süddeutsche Zeitung című német liberális lap a menedékkérők ellátása körüli uniós vitákkal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A lap online kiadásában Menekültpolitika – A kvótagyilkos címmel megjelent írásában Cathrin Kahlweit kiemelte, hogy Orbán Viktor "mindenki másnál élesebben agitál" a menedékkérők tagországok közötti elosztására vonatkozó brüsszeli terv ellen, és ebben "a kommunista múlt is szerepet játszik".

A szerző kifejtette: a tervekben szereplő kvóta azzal a hatással járna, hogy Magyarországnak és néhány szomszédos országnak hosszabb távon nem kevesebb, hanem több menedékkérőt kellene befogadnia. Ezt pedig Orbán nem akarja elfogadni, és más kelet-európai politikusokhoz hasonlóan azzal érvel, hogy nem lehet a lakosságot kitenni a menedékkérők által jelentett terheknek.

Ebben az érvelésben "nagyon határozottan keverednek idegenellenes hangok paternalista és populista hangokkal" – hangsúlyozta a Süddeutsche Zeitung szerzője. Hozzátette, hogy jobboldali és jobboldali populista politikusok a "posztszovjet térségben" kihasználják, hogy a sokáig elzárt társadalmakban az utazás szabadsága privilégiumnak számított, a multikulturalizmus pedig "tartalom nélküli kijelentés" volt, és így ezekre a társadalmakra máig jellemző, hogy nehezen viszonyulnak az országban élő idegenekhez.

A szélsőjobboldali pártok, mint a Jobbik, kihasználják az ellenszenvet az idegenekkel és a romákkal szemben, és az elzárkózást, az "etnikailag tiszta" társadalom eszméjét hirdetik. Orbán "kevésbé radikálisan érvel", de ugyancsak támaszkodik "a nép hangjára" – tette hozzá Kahlweit, megjegyezve, hogy a miniszterelnök "szándékosan keveri a gazdasági menekült, a terrorista, a menedékkérő, a legális és illegális bevándorló fogalmát".

 

 

 

 

 

Nagy: veszélyezteti a betegellátást az ápolók elvándorlása

Az elvándorlás mellett az utánpótlás hiánya is súlyos problémákat okoz a magyar egészségügyben – mondta el az ATV Startban az a speciális ápoló, aki a Magyar Nők Szövetsége nevében vett részt tegnap az egészségügyi dolgozók demonstrációján.

Nagy Margit szerint az alacsony fizetések miatt nem csak az orvosok, hanem az ápolók is megélhetési gondokkal küzdenek, sokan kénytelenek másodállást és túlórákat vállalni, ez pedig sok esetben családok széthullásához is vezet. Ezért az ápolók közül is egyre többen mennek, vagy mennének külföldre, az elvándorlás pedig olyan terheket ró az itthon maradókra, ami már komolyan veszélyezteti a betegellátást – mondta el a szakember.

Nagy Margit szerint egyedül az elhivatottság az, ami itthon tartja a még hazánkban dolgozó orvosokat, ápolókat. Nagy Margit szerint az elvándorlás mellett az utánpótlás és a megfelelő szakképzés hiánya is komoly problémát jelent, hiszen az egészségügyben dolgozók többsége ma már negyven év feletti.

A 2010-ben a haiti földrengés idején végzett munkájáért Bátorság érdemjellel kitüntetett ápoló szerint a jelenlegi bérezés legalább kétszeresére, és egy életpályamodell megalkotására lenne szükség ahhoz, hogy a szakmát vonzóvá tegyék a fiatalok számára.

 

 

 

 

 

 

Kokó a politikusokon próbálná ki a halálbüntetést

Kovács "Kokó" István tovább küzdött azért tegnap este, hogy bebizonyítsa, ő sosem volt fideszes úgy, ahogy "azt a balliberális média" beállította. A volt bokszoló többek közt arról beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy az elmúlt öt évben semmilyen közeledés nem volt a párt és közte.

Kokó úgy vélekedik, jelenleg sokan – valószínűleg jogosan – kiábrándultak a Fideszből, bár ő alternatíva híján még mindig rájuk szavazna. Szerinte a párt rengeteg jó dolgot tett, de nagyon sok rosszat is, illetve a jónak szánt dolgokból (mint amilyen például a dohányzás visszaszorítása), rossz sült ki. Kokó azt is elmondta, sok vállalhatatlan politikus van a Fideszben, igaz, neveket nem akart mondani, "mert az már durva és nyílt politizálás lenne, amitől mindig tartózkodott". Azt gondolja, aki Fidesz-szimpatizáns, "annak kutya kötelessége felébreszteni ezt a Fideszt, hogy változtasson".

Mikor felült a pódiumra, a baloldali média azonnal Fidesz-csinovnyikká minősítette, és támadták a 2002-ben elnyert 26 millió forinttal, amit a Széchényi hitel pályázat révén kapott – fejtette ki. Holott ez az államnak is jó üzlet volt, mert ő végig betartotta ennek feltételeit, például állandóan 20 embert foglalkoztatott. Ő ezt a pénzt nem ajándékba kapta – és még a Medgyessy-kormány alatt nyerte el –, így ezúton is kikéri magának, hogy azt mondják, emiatt ült ki a tribünre Orbán mellé.

Kokó úgy látja, itt az ideje, hogy a politika abba hagyja az acsarkodást és a politikai újságírók ne használják fel a vélt vagy valós tényeket arra, hogy a két tábort egymásnak uszítsák.

Én arról beszélek, hogy az emberek gyűlölik egymást. A politikusok bent a nagy házban nem utáljuk egymást. Még az is lehet, hogy röhögnek rajtunk, rajtam meg rajtad. (...) Rendben, legyen halálbüntetés, de először a politikusokon próbáljuk ki

- folytatta Kokó.

Szerinte a félországnál az kommunikálódott le, hogy ő egy "gerinctelen aljas féreg", mindez csak azért, hogy legyen min három napig csámcsogni.

Ezt akarjuk mi, ilyen országot akarunk? A gyerekeinket ilyen országba akarjuk, ahol két szomszéd nem áll egymással szóba, mert az egyik piros a másik meg kék?

- tette fel a költői kérdést.

 

 

 

 

 

Semjén szerint a KDNP mérsékelten baloldali a szociális igazságosság szempontjából

A Kereszténydemokrata Néppárt a szociális igazságosság szempontjából mérsékelten baloldali felfogást képvisel, mert a munkát elsődlegesnek tekinti a tőkével szemben – mondta a KDNP elnöke a párt székesfehérvári alapszervezete megalakulásának 25 éves évfordulója alkalmából szervezett keddi ünnepségen.

Semjén Zsolt hangsúlyozta, hogy a politikai jobb- és baloldal csak két "koordinátarendszerben" helyezhető el. Az egyikben, amely a tradicionális értékeket veszi figyelembe, a KDNP markánsan jobboldali párt, de a másik koordinátarendszer szerint, amelyet a munka-tőke tengely jellemez, mérsékelten baloldali felfogást képvisel – fejtette ki. Utóbbi megközelítés szerint a néhai SZDSZ szélsőjobboldali volt, hiszen a tőkét képviselte a munkával szemben – tette hozzá.

Megjegyezte: "a Prohászka Ottokár által megtestesített szociális igazságosság tekintetében a KDNP lényegesen baloldalibb, mint a magát baloldalinak mondó társaság, mert a multik érdekeit képviselik, a bankok extraprofitjáért aggódnak".

A pártelnök kiemelte, hogy Székesfehérvárhoz a magyar történelem három olyan óriása (Szent István király, Szabó Dezső protestáns gondolkodó, Prohászka Ottokár püspök) kötődik, akik személyükben szimbolizálják a kereszténydemokraták három legfontosabb alapértékét, a kereszténységhez, a nemzethez és a szociális igazságossághoz való hűséget.

Semjén Zsolt rámutatott, hogy Szent István a kereszténység örök fundamentumára építette fel a magyar államot, ezért a magyarhoz hasonló keleti népekkel szemben hazánk máig fennmaradhatott. Szerinte nem keresztényi felfogás, hogy hívő emberként valakit nem érdekel hazája sorsa, senki nem lehet közömbös a jövő iránt, tehát keresztényi kötelezettség és küldetés a világ, a haza és a szűkebb környezet sorsával törődni.

Szabó Dezsőre utalva kiemelte, "Isten az égi haza mellett földi hazát is adott az embernek, ezért égi hazájához hűtlen, aki földi hazájával nem törődik".

A pártelnök elmondta, hogy ma a KDNP az egyetlen történelmi párt Magyarországon. 1944-ben alapították meg a náci és nyilas uralommal szemben, 1947-ben parlamenti választást nyert, de nem kormányozhatott, majd 1989-ben újraszerveződött, rendszerváltó párt lett és a Fidesszel alkotott szövetségi konstrukcióban ma a legsikeresebb pártok egyike Európában és a magyar történelemben – fogalmazott.

Semjén Zsolt közölte: hamarosan a KDNP lesz az egyetlen olyan politikai formáció, amely az 1990-es évek elején meghirdetett programpontjai közül valamennyit megvalósítja. Akadt, amelyet az Antall-kormány vagy az első Orbán-kormány idején, többségét pedig az elmúlt években – tette hozzá. Mint mondta, jelenleg is zajlik a nemzet közjogi egyesítése, a határon túli magyarok állampolgársághoz juthatnak és a ciklus végére meglesz az egymillió új magyar állampolgár.

Szólt arról is, hogy megvalósult a szabad vasárnap intézménye, amely a keresztény kultúrkörben történelmileg kialakult pihenőnap, csakúgy, mint az iszlámnak a péntek, vagy Izraelben a szombat. A pártelnök az utolsó, megvalósulás előtt álló programpontként a családok csődvédelmét jelölte meg, amely jövő héten kerül a Parlament elé.

Földi Zoltán, a KDNP székesfehérvári elnöke elmondta, hogy az alapszervezet 1990. február 7-én alakult meg a Prohászka-templom hittantermében 20-25 ember jelenlétével. Úgy vélte, teendőjük volt az elmúlt 25 évben is, de maradt belőle a jövő emberének, amely értéket akar alkotni, a gyermeket értéknek tekinti és arra is neveli őket.

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök szerint 25 év alatt nemcsak elindult egy élet, egy mozgalom, egy harc, hanem életképes, felnőtt, jelen van és jövője is van. Az egyház megpróbál kovásza lenni a társadalomnak és a maga eszközeivel – igehirdetés, hitoktatás, családtámogatás – erősíti a társadalmat, valamint formálja és alakítja – mondta, hozzátéve, további ezerféle módja van ezeknek, de azok már nem egyházi, hanem politikai eszközök. Hangsúlyozta, hogy az egyház természetes szövetségese annak a közösségnek, amely a maga sajátos eszközeivel próbálja megvalósítani az egyház tanításait.

 

 

 

 

Hatvanmilliót csaltak el a szabolcsi betegszállítók

Hatvanmillió forintot csalt el egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei betegszállító társaság, amely hamis adatokkal, jogosulatlanul vett fel egészségpénztári támogatást – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi regionális bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense szerdán az MTI-vel.

Jánvári Regina elmondta, hogy a kft. ügyvezetői a fekvőbeteg- és a járóbeteg-szállításhoz használt járművek kilométer-teljesítményét hamisították meg.

A cég egészségügyi ellátással foglalkozott, főként Hajdú-Bihar és Békés megyében vitt betegeket egészségügyi intézményekbe és azokból vissza az otthonukba. Fő tevékenységi köréhez kapcsolódóan jogosult volt az Egészségbiztosítási Alapból költségvetési támogatást igénybe venni.

A minél nagyobb támogatási összeg elérése érdekében a cégvezetők hamis adatokat szolgáltattak, járműveik megtett kilométerénél lényegesen többet számoltak el.

A százados tájékoztatása szerint kiderült, hogy egyes betegszállító kocsik menetlevelén szereplő és a szervizkönyvben feltüntetett kilométeróra-állás nem azonos. Hasonló eltérés jelentkezett a járművekbe szerelt GPS-készülékek adatai esetében is az ellenőrzés elemzése során. A sofőrök elmondták, hogy nem minden esetben kellett kitölteniük a menetlevélen a kilométeróra állásának rovatát.

Az ügyben a NAV pénzügyi nyomozói harminc tanút hallgattak meg és az okozott kár megtérülése érdekében zár alá vették a kft. tizennégy betegszállító autóját.

A vállalkozás két tulajdonosát és egykori kolléganőjüket különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják.

A sajtóreferens hozzátette: a gyanúsítottak igyekeztek menteni vagyonukat, így például gyermekeikre próbálták íratni ingatlanjaikat, de két személyautót, két motorkerékpárt és három ingatlant zároltak tőlük, 24 millió forint értékben.

 

 

 

Augusztus végéig minden iskola megkapja a tankönyveket

Augusztus 3. és 25. között minden iskola megkapja a szükséges tankönyveket - közölte Hegedüs István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tankönyvellátásért felelős miniszteri biztosa szerdán Debrecenben, az Alföldi Nyomdában.

Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.ügyvezető igazgatója a tavalyi ellátási problémákkal kapcsolatban azt mondta: a nyomdákban a múlt héten megkezdődött a gyártás, szeptember 1-jére minden diák táskájában ott lesznek a szükséges tankönyvek.

György Géza, az Alföldi Nyomda vezérigazgatója közölte: a debreceni nyomda a szekszárdi, a gyulai és a lajosmizsei nyomdával közösen, konzorciumban nyerte el - közbeszerzési eljárás eredményeként - a tankönyvgyártás lehetőségét. Emellett alvállalkozók - a gyomai és dabasi nyomda - is részt vesznek a tankönyvgyártásban, így a hazai nyomdák 80-85 százaléka veszi ki részét abból a megfeszített munkából, amelynek eredményeként július 31-ig elkészülnek a következő tanév tankönyvei.

 

 

 

2020 után betiltják a mentolos cigarettát Magyarországon

Kedvező irányba módosítja a csecsemőgondozási díjra és a gyermekgondozási díjra jogosultak egyes csoportjai számára az ellátás kiszámítására vonatkozó szabályokat az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosítása – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára szerdán az Országgyűlésben.

Zombor Gábor közölte azt is: európai uniós szabályozás miatt 2020. május 20-a után tilos lesz mentolos cigarettát, cigarettadohányt forgalomba hozni Magyarországon.

Az államtitkár ismertetése szerint egy 2014. áprilisi uniós irányelv betiltja a jellegzetes ízesítésű és az alkotóelemeikben ízesítést tartalmazó dohánytermékeket; a tagállamok bizonyos esetben derogációval élhetnek a tiltás tekintetében 2020 májusáig. A tiltás nem vonatkozik a szivarra, a szivarkára, illetve a pipadohányra.

Zombor Gábor elmondta azt is, hogy a törvénycsomag meghatározza az oltások alóli mentesülés szabályait, illetve bevezeti a forgalomba hozatali engedély előtti gyógyszeralkalmazás intézményét.


 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Arhívum

Március
       
Április
         
Május
       

 

MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV
 

 

Fel