Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Orbán népmesék - Orbán lánya férjhez megy
Orbán - Börtön dal
Dal a Felcsúti törpének

 

 

 

 
 
 

2016 Április 25

Luxuslakásokba tolják a letelepedési biznisz extraprofitját

Az Andrássy úti paloták után a Garay téri luxuslakásokra is szemet vetett a kínai és vietnami piacon monopolhelyzetet élvező letelepedésikötvény-közvetítő. Az ügy kulcsfigurája a Hajdú-Bét egykori vezérigazgatója, Boros Attila.

Kép: Huszár Attila

A Garay téri luxuslakások cége, a Garay Gardens mögött márciusban megjelent a kínai térségben magyar letelepedési kötvényeket árusító offshore-csoport – deríthető ki a cégadatbázisból.

A Garay Gardens a kivitelezés idején...

A beruházót 2011-ben alapította a Fidesz-közeliként számon tartott West Hungária Bau többségi tulajdonosa, Paár Attila másik cége, a WHB Vagyonkezelő. (A West Hungária Bau révén ez az üzleti kör vásárolta meg Tiborcz István tulajdonrészét az állami közbeszerzéseket sorra nyerő Elios Zrt.-ben.) Ez év márciusában a cég többségi tulajdona a hongkongi Hungary Holding Ltd.-re szállt át.

A kisebbségi rész egy ABC International nevű kft.-hez került, amelynek jelenlegi tulajdonosa a szintén off­shore-szerű hongkongi Hungary Immigration Consulting Ltd., előző tulajdonosa pedig Boros Attila, illetve a kínai és vietnami letelepedési ügyeket korábban intéző, szintén hongkongi és szintén offshore-jellegű Hungary State Special Debt Management Ltd. A 444.hu januári híre szerint a kínai és vietnami kötvényvásárlók közvetítésére jogosult alap az ABC International jelenlegi hongkongi tulajdonosát bízta meg a tartózkodási ügyek intézésével. Akkor Andrássy úti luxuslakások mögött fedezték fel a csoportot, amely az elmúlt három év során közel háromezer kínai és vietnami kötvényvásárló kiközvetítésével immáron több mint ötvenmilliárdos jutalékra tehetett szert. A bevásárlás nyomatékául a Garay Gardens ügyvezetője is Boros Attila lett.

Boros Attila a sokat vitatott letelepedési ügy kulcsfigurája. Az üzletember a Hajdú-Bét vezérigazgatója volt annak tönkremenetelekor, amit a Fidesz visszatérően felhasznált az az idő tájt a tulajdonosi csoportot vezető Bajnai Gordon exminiszterelnök elleni politikai támadásokra. A tönkrement libatenyésztők sorsa feletti nagyfokú Fidesz-aggodalom nem volt gátja annak, hogy a kormánypárt – különösen Rogán Antal akkori frakcióvezető, jelenleg kabinetminiszter – a letelepedésikötvény-ügyben megtalálja a közös hangot Boros Attilával.

Sokan az üzletembert könyvelik el a parlament által offshore-szerű cégekre bízott letelepedésikötvény-biznisz értelmi szerzőjeként. A Heti Válasz nemrég valamennyi ilyen közvetítőt kapcsolatba hozta a nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadóval, Habony Árpáddal.

A letelepedésikötvény-üzlet lényege, hogy a Magyarországon – így az Európai Unióban – letelepedni, szabadon utazni szándékozók előtt több százezer ­eurós magyar államkötvény megvásárlásával az ezért kapott tartózkodási engedély révén nyílik meg a lehetőség. A közvetítő cég különböző csatornákon egy-egy sikeres vásárláson mintegy húszmillió forintot nyer, miközben a kötvény ellenértékét pedig a magyar államnak öt év múlva, hozamokkal vissza kell fizetnie.

Az egykor Rogán Antal vezette gazdasági bizottság a Föld adott térségeire monopolhelyzetet élvező cégek kezébe adta a közvetítés lehetőségét. Ezek jórészt offshore-jellegűek, amelyek ugyan feltárták „végső haszonhúzóikat”, de adómérséklési és az offshore-ipar vitatott ügyei miatt ez a felállás folyamatos politikai támadások tárgya.

 

Forrás: Nol

 

 

 

 

 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 

 

 
         
Táborozás
MALOMVÖLGYI TÁBOR

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV
Facebook oldalaink
Orbán paródiák
A felcsúti tolvajbálon
Fideszes bûnözök továbbképzése
Orbán - A nép keze utolér