Luxus-Mercit kapott Szijjártó helyettese

Átlagosan több mint 800 ezer forintba került az adófizetőknek egy minisztériumi autó megtankolása és szervizelése hat hónap alatt – számolta ki a Blikk, miután összesítette Varga Mihály gazdasági miniszter képviselői kérdésekre adott válaszait.  

Ez havonta majdnem annyi, mint a nettó magyar átlagkereset (157 ezer forint). Összességében több mint 120 millió forintot autóztak el a miniszteri vezetők az idei év első felében, és ebben nincsenek benne a külügyminiszté­riumi fejesek költségei, mivel ők nem válaszoltak az erre vonatkozó kérdésekre.

Az állami vezetők ezen időszakban átlagosan közel 20 ezer kilométert mentek fejenként a hivatali autókkal, ez azt jelenti, hogy egy államtitkár vagy helyettes államtitkár akár negyvenszer is megtehette oda-vissza a Budapest–Bécs távolságot.

Az állami vezetők autóparkja túlnyomó részt Škoda Superbekből áll, van néhány Octavia, Audi, Passat és VW Multivan. A legkirívóbb és alighanem a legdrágább autója Szijjártó Péter külügyminiszter helyettesének, Szabó László parlamenti államtitkárnak van, aki egy 2014-ben gyártott luxus-Mercedes terepjárót hajthat. Míg a miniszterek és államtitkárok 8,5 milliót érő Superbeket kaptak, addig Szabó László Mercedes ML 350 típusú autócsodája alapáron 17 millió forint, de extrákkal megközelítheti a 30 millió forintot is.

Kérdeztük a Külügyminisztériumot, hogy mennyit fizettek Szabó kocsijáért, de erre nem kaptunk választ, csupán annyit tudtunk meg: egy külképviseletről hozták haza a kocsit, és kapta meg Szabó.

A Külügyminisztérium egyébként elég különcnek tűnik az állami autófronton: ott csak egy államtitkárnak van Superbje, a többieknek legalább ötéves Mercedeseik, Saabjaik vagy Audijaik vannak, az egyik helyettes államtitkár pedig egy BMW 525-t használhat. Szabó után Szijjártónak van a legjobb autója, aki egy vadonatúj Volkswagen Multivanra cserélte le Superbjét májusban.

A külügyminiszter tehát immár ugyanolyan autóval jár, mint a legbefolyásosabb fideszes politikusok, Orbán Viktor miniszterelnök vagy Rogán Antal frakcióvezető. De ilyen modellt használ a kormányfő titokzatos bizalmasának számító Habony Árpád is.

 
Az állami vezetők autóparkja (darab)

Škoda Superb    120
Škoda Octavia     11
VW Passat            7
Audi                        6
VW Multivan          6
Mercedes              4
Ford S-Max            4
Honda Civic          1
BMW                       1

 

 

 
 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV