A közvagyont a haveroknak akarják odaadni

Az LMP nem fogja tétlenül nézni az állami földek eladását, „ahány gazdálkodót, traktort meg tud mozgatni”, azt mind a fővárosba hívja, hogy megakadályozza a „földrablást” – mondta Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján, amelyen a Magosz elnökének nyilatkozatára hivatkozva számolt be arról: a kormány privatizálni fogja az állami földek jelentős részét.

Mint elmondta, Jakab István, aki egyben az Országgyűlés fideszes alelnöke is, a Nemzeti Agrárkamara lapjának augusztusi számában azt mondta: az állam által kötött szerződéseket tiszteletben tartják, vagyis bérlőkkel adnának el 300-400 ezer hektárnyi állami termőföldet húszéves elidegenítési tilalom mellett, és húsz évre szóló hitellel.

A Magosz elnöke arról is beszámolt: csak olyanok vásárolhatnának, akik meg is művelik azokat. Jakab István – a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint – azt is közölte, az ezt lehetővé tevő jogszabály-módosításokat még augusztusban a Ház elé terjesztenék – írja az MTI.

Sallai R. Benedek mindezt úgy értékelte: a közvagyont – az állami termőföldek jelentős részét – „a haveroknak akarják odaadni vagy saját részre lenyúlni”. Hozzátette: az elmúlt időszakban a bérleti jogot is nagyrészt „csókosok” szerezték meg, és most nekik lesz esélyük a megvételre is, vagy azoknak, akik jelentős tőkével rendelkeznek.

Úgy ítélte meg: ez további birtokkoncentrációt eredményez majd.

A képviselő, aki agrárkamarai tagként a javaslat mellett kiálló kamarai vezetőket azonnali lemondásra szólította fel, hatalmas felelőtlenségnek ítélte a földek eladásának tervét.

 

 

 
 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV