Több tízezer közmunkást titkolhat a kormány

Az eredetileg tervezettnél legalább 20, de inkább 30 ezerrel több közmunkás foglalkoztatását lehetne finanszírozni abból a pénzből, amit erre a jövő évi költségvetésben szán a kormány. Az eltérést béremelés, egy eltitkolt gigaprojekt, biztonsági ráhagyás vagy egyszerűen rossz tervezés indokolhatja. Pénzügyileg a rendszer az utóbbi pár évben egyébként egyre hatékonyabban működik.

A közmunkaprogram évek óta egyre hatékonyabban működik, legalábbis ami a finanszírozás felhasználását illeti. Egészen pontosan azt, hogy adott költségvetési támogatásból mennyi közfoglalkoztatottnak ad munkát, és az egy közmunkásra eső költségvetési támogatás mekkora részét fordítják bérre.

A pénz háromnegyedéből fizetés lesz

Megkérdeztük a Belügyminisztériumot arról, hogy az elmúlt években a program büdzséjének mekkora hányada ment el a közmunkások bérére. Azt válaszolták, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) "adatai alapján az elmúlt években kb. 80 százalékos mértékű volt a teljes előirányzatból a bérköltségekre felhasznált forrás".

Számításaink szerint ez azért enyhe túlzás. Megnéztük, éves átlagban hány közmunkás dolgozott, dolgozik a 2013 óta eltelt években, és a számokat megszoroztuk az átlagos éves bruttó közmunkásbérrel. Arra jutottunk, hogy 2013-ban a program teljes büdzséjének 65 százaléka ment bérekre, 2014-ben 73, 2015-ben pedig előre láthatóan 76 fog. Vagyis a rendszer hatékonysága ebből a szempontból évről évre javul.

Járulékos költségek

A Belügyminisztérium szerint a maradék pénz a következő dolgokra megy el: munka- és védőruházat és egyéni védőeszköz, a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló jogszabály szerint a munkaadót terhelő utazási költség, a munkásszállítás költsége, a munkavégzéshez nélkülözhetetlen munkaeszközök, foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, anyagköltségek, országos programok esetében szervezési, mintaprogramok esetében pedig beruházási jellegű költségek.

Egyre olcsóbb egy közmunkás

2013-ban egy közmunkás még havonta bő 118 ezer forintjába került az államnak, ebből az átlagos közfoglalkoztatott szűk 77 ezret kapott, bruttóban, levonások előtt. 2015-ben egy közmunkás már csak 106 ezer forintba kerül, egy átlag közmunkás bruttója pedig már 81 ezer forint. Összességében a közmunkások száma jobban nőtt, mint a közmunkaprogram költségvetési finanszírozása.

Találtunk 28 ezer közmunkást

Legalábbis ez volt eddig; az elfogadott 2016-os költségvetés számai alapján a javuló tendenciák jövőre fel fognak borulni. A kormány 2016-ra 240 ezer közmunkást tervez, 320 milliárd forintból. Vagyis egy közfoglalkoztatott megint havonta 118 ezer forintjába fog fájni az államnak, mint 2013-ban. 

Ha egy közmunkást ki lehet hozni havi 106 ezer forintból (márpedig idén ez sikerül), akkor 320 milliárd forintból az állam nem 240 ezer, hanem 268 222 közmunkást foglalkoztathat. 

10 milliárd másra kellhet 

A különbség okairól próbáltunk érdeklődni a Belügyminisztériumnál a költségvetés beterjesztése után. Akkor azt a választ kaptuk, hogy csak a költségvetés megszavazása után áll módjukban megmagyarázni az eltérést. Most elárulták, hogy „a 2016. évben a tervezett előirányzatból 10 milliárd forint elkülönítésre kerülhet szociális szövetkezetek alapításának támogatására”. Az ezen felüli 330 milliárd forint összegű előirányzat az NGM által is közölt 240 000 fő közfoglalkoztatásához lenne elegendő” – írták válaszukban.

Találtunk 20 ezer közmunkást

A mi számításaink szerint még ha (és a tárca válaszában feltételes mód van) 10 milliárdból szociális szövetkezeteket alapítanak, a maradék 330 milliárdból akkor is 260 333 közmunkásra futná (továbbra is feltéve, hogy egy közmunkás havi 106 ezer forintba kerül). 

Béremelés, titkos gigaprojekt vagy bevándorlók

Az első és legkézenfekvőbb megoldás, hogy a kormány a közmunkásbér emelését tervezi. Ha 340 milliárd 76 százalékát (mint idén) 240 ezer közmunkás bérére akarják fordítani, akkor az átlag bruttót az idei 80 509-ről 89 583 forintra tudják emelni. Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) ügyvezetője az Origónak azt mondta, semmi jele, hogy a kormány ilyesmire készülne. A közfoglalkoztatási béreket a minimálbér változása befolyásolhatja, az viszont szinte esélytelen, hogy jövőre bő 10 százalékkal emeljék a minimálbért. 

A második lehetőség Romhányi Balázs szerint, hogy a kormány több közmunkást akar foglalkoztatni, mint amennyit elismer, esetleg valamilyen gigaprojekten. 

Bevándorlók a közmunkaprogramban

A kormány vizsgálja a lehetőségét, miként lehetne megoldani, hogy a Magyarországra érkező bevándorlókat is bevonják a közmunkaprogramba – mondta az Origónak még júniusban Kovács Zoltán kormányszóvivő. Akár ennek is lehet köze a túltervezett közmunkaprogramhoz. 

Szakmai szempontok 

A harmadik opció: nagy ráhagyással tervezték a költségvetést, hogy biztosan legyen elég pénz elég közmunkásra. A negyedik lehetőség az, mondta Romhányi Balázs, hogy a kormány csak „hadovázik”. A 240 ezer közmunkás 320 milliárd forintból képlet biztosan nem jön ki. A kabinet középtávú terve alapján viszont 2019-ben már 470 milliárdot szánnak közmunkára. A KFIB ügyvezetője szerint lehetséges, hogy felsőbb politikai szinten bemondták azt a 320 milliárdot, mert ennyi kell a 470 fokozatos eléréséhez, a Belügyminisztériumban pedig szakmai szempontok alapján meghatározták, mennyi közmunkás legyen jövőre. A két szám pedig egyszerűen nem klappol. 

Átmeneti megoldás

A kormány közmunkával foglalkozó nyilatkozatai amúgy sem valami konzekvensek, véli a szakértő. Például a programra évről évre egyre több pénzt szánnak, Czomba Sándor munkaerőpiacért felelős államtitkár nemrég mégis arról beszélt, a közfoglalkoztatás csak átmeneti megoldás, idővel el kell tűnnie a rendszerből. 

 

 

 
 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV