„Kis Putyin” – Orbán ezt nem teszi zsebre

A magyar miniszterelnök összeesküvést gyanít a menekültválság mögött, és most már Soros Györgyöt is támadja. Orbán ezúttal körkörös akcióval próbálkozott. Több helyen is megszólalt, a hangvétel jó ideje ugyanaz, de az üzenet egyre élesebb: a baloldaliak félrevezetettek, valamint nemzetközi erők igyekeznek meggyengíteni a nemzetállamot, főként Magyarországon – írja a Süddeutsche Zeitung.

A magyar népnek azonban joga van eldönteni, hogy akar-e befogadni migránsokat, és ha igen, kiket – írja a lap. Valójában azonban alig van menekült az országban, mert a kerítés megakadályozta a belépésüket, ami Orbán szerint siker. Ezúttal is szólt arról, hogy célzott támadások érik a keresztény és bevált értékeket. Új viszont, hogy nyilvánosan megnevezte Soros Györgyöt, mint aki a nemzetállam ellen lép fel. Orbán szemében a Nyitott Társadalom Alapítvány áll minden emberi jogi aktivista mögött, aki menekülőket hoz Európába. A beruházó és adományozó ellen irányuló kijelentés a politikus elutasításának kifejeződése a hatalmat bíráló szervezetekkel szemben. Egyben valószínűleg válasz Soros szeptemberi cikkére, amelyben az üzletember azt fejtegeti, hogy Európa miként tudna rendezetten, emberhez méltóan és átfogóan reagálni az emberáradatra.

Gátlástalan című kommentárjában az újság megállapítja, hogy Orbán Viktor most már nyíltan antiszemita a kampányai során. Pedig már eddig is mi mindenről fecsegett: az illiberális demokrácia előnyeiről, a nemzetközi baloldal támadásáról a kicsiny Magyarország ellen, az etnikai egyszínűség jogáról, az európai értékeket fenyegető iszlám elhárításáról. Most azonban megint csak felülmúlta önmagát, és teljes joggal kiérdemli a gúnynevét, hogy tudniillik ő a „Kis Putyin”. Egyértelműen zsidóellenes komponenst kevert bele a saját összeesküvés-elméletébe, amikor nekiment Soros Györgynek, a (zsidó) pénzügyi befektetőnek, akinek alapítványa Orbán szerint azért segíti a menekültek beözönlését a földrészre, hogy ily módon gyengítse a nemzetállamokat. Lehet a kijelentésen dühöngeni, lehet sírni, az ember rázhatja a fejét. Lehet azt mondani, hogy a magyaroknak tudniuk kell, kire bízzák rá az országukat. Lehet úgy gondolni, hogy bevándorlásellenes politikájával és a kerítéssel a kormányfő csak az unió gyengéit fedi fel és csupán nevetségessé teszi az EU nacionalizmusait. De a szerző szerint nem szabad tovább megtűrni, sőt védeni az európai néppártok közösségében azt az embert, aki rágalomhadjáratot folytat egy civilszervezet és annak alapítója ellen, méghozzá úgy, hogy azt Putyin nem csinálná különbül az „idegen ügynökök” elleni harcban. Ezúttal tényleg a közös értékekről van szó – zárul a kommentár.

(Klubrádió/Szelestey Lajos)

 

 

 
 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV