A katona sem lesz többre jogosult, mint egy rendőr

Acélkeretre szerelt pengésdróttal ellátott tehervagonnal zárják le a síneket a röszkei vasútállomásnál. Közben Németország változatlanul fogadja a területére érkező menedékkérőket, nem váltott irányt a menekültválságban követett politikájában, továbbra is betartja emberiességi és jogi kötelezettségeit – mondta a német kormányszóvivő hétfőn Berlinben.

Hétfő délutánra lezárták a határt Röszkénél. A kormány délutáni sajtótájékoztatóján nem tagadta, hogy regisztráció nélkül is buszra tettek sok menekültet. A Fidesz két politikusa, Gulyás Gergely és Németh Szilárd, Röszkén arról is beszélt, hogy holnaptól kétszer annyi rendőr és katona biztosítja a határt, s a kerítés átmászása bűncselekménynek minősül majd, ami kiutasítással jár -számolt be a 444.hu.

Az MTI tudósítása szerint a német kormány szóvivője, Steffen Seibert ma azt mondta: az utóbbi napok fejleményei révén kialakult helyzet tette szükségessé a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását. A határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról a koalíciós pártok – a CDU/CSU konzervatív pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) – együtt és egyetértésben döntött.

A lépés nem a határok lezárását jelenti, és azt sem, hogy változtak volna a kormány tevékenységét meghatározó alapelvek – hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette: Németország továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a „közös európai válasz a megoldás” a menekültválságra.

Csehországban 5000 szír menekültet tudnának foglalkoztatni a cseh cégek – közölte Jaroslav Hanák, a cseh Ipari és Közlekedési Szövetség elnöke hétfőn Brünnben, a nemzetközi gépipari vásár megnyitóján.

Ugyanakkor a szövetség feltételezi, hogy a cseh iparvállalatokban ennél is nagyobb számú menekültet tudnának alkalmazni. A szövetség a munkaügyi és népjóléti minisztériummal szeretné megvitatni egy átképzési ügynökség felállításának lehetőségét, amelyben a menekültek képzést és cseh nyelvtudást szerezhetnének.

Andrej Babis, cseh miniszterelnök-helyettes, aki maga is nagyvállalkozó, a hétfői kormányülés után azt mondta, hogy Csehországban jelenleg 104 ezer munkahely van betöltetlenül. Számos munkahelyre a cseh cégek ukrán állampolgárokat vettek fel, de a schengeni vízum elintézése rendkívül hosszadalmas.
„Nem értem, miért van ez így. Az egyik oldalon a cseh cégeknek várniuk kell az ukrán munkásokra, a másik oldalon ugyanakkor ezrek kószálnak Európában papírok nélkül azzal az egyetlen céllal, hogy Németországba mehessenek. ”

Az osztrák közigazgatási bíróság hétfőn másodfokon azzal az indoklással állította le egy afganisztáni menekült kitoloncolását, hogy Magyarország nem biztonságos hely a menekültek számára.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint ugyanakkor Jelenleg a honvédség nem rendelkezik törvényi felhatalmazással határrendészeti feladatok ellátására. Mivel a határrendészet a rendőrség feladata, akárhogyan is módosítják majd a honvédségről szóló törvényt, a katona akkor sem lesz többre jogosult, mint egy rendőr, csak akkor és úgy használhat lőfegyvert, ahogyan a rendőr használhatna.

A TASZ közleménye hangsúlyozza: ezért is fontos, hogy emberi jogi megfigyelők helyszíni jelenlétükkel is emlékeztessék a hatóságokat, hogy tartózkodniuk kell a jogszerűtlen és aránytalan intézkedésektől. Ha ez mégis bekövetkezne, a jogsértés dokumentálása bizonyítékul szolgálhat a későbbi eljárásokban. Ezért a TASZ és az Eötvös Károly Intézet delegáltja megfigyelőként lesznek jelen Röszkén, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az esetleges jogsértésekre.

 

 

 
 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV