Fizetett politikai hírdetés      

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

300 milliót kap a költözéshez a Miniszterelnökség

A Miniszterelnökség budavári elhelyezéséhez szükséges munkálatok fedezetére a kormány átcsoportosított 300 millió forintot; az erről szóló határozat a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.

A kormányhatározat szerint a Miniszterelnökség budavári elhelyezéséhez szükséges felújítási és építési feladatokhoz kapcsolódó beruházások megvalósítására csoportosítják át az összeget az idei költségvetésben, azonnali hatállyal.

Kurucz Éva kormányszóvivő 2014. június 6-án jelentette be, hogy a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala 2016. március 15-ig. A 2014. július 31-i közlönyben közzétett kormányhatározat szerint a kolostor átalakításával kapcsolatos közbeszerzésre és tervezésre 2014-ben 756 millió forintot csoportosított át, és további 704 millió forint rendelkezésre állásának biztosításáról rendelkezett a 2015-ös és 2016-os költségvetésben. Ebből a beruházás céljaira 2015-ben 585 millió forint, 2016-ban pedig 118 millió forint felhasználását vetítette előre a határozat.

Egy a tavaly szeptember 11-ei közlönyben megjelent kormányrendelet szerint nemzetbiztonsági érdekek miatt a Miniszterelnökség budavári elhelyezésekor egyes beszerzések minősített eljárást képeznek.

 

 

 

 

 

A betegektől kérnek nyomtatópapírt a Semmelweis Egyetem tüdőklinikáján.

A Facebookon terjed egy fotó arról, hogy a Semmelweis Egyetem tüdőklinikáján tájékoztatják a betegeket, sajnos a költségcsökkentések miatt nem kapnak papírt kinyomtatni a zárójelentéseket és ambuláns lapokat.

A Hír24 közölte a fotót, bár az eredeti poszt linkjét nem tették oda, így nem tudni, hogy valódi-e a kép. Mindenesetre ezzel a megjegyzéssel került ki:

Odáig juttatták e neves egészségügyi intézményt mely Budán található Semmelweis Orvostudományi Egyetemen tüdőklinika . Ilyen kéréssel fordulnak a betegeikhez .hogy és tessék figyelmesen olvasni . Az aláíró orvos nevét szándékosan lehagytam !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendőrség szerint ha nem szándékosan hibás Mészáros Lőrinc vagyonbevallása, akkor nem kell nyomozni

A Matolcsy György elleni eljárást alig pár napja ejtette az évszázad kifogásával az ügyészség, most pedig úgy tűnik, a rendőrség is beszállt a naivitási versenybe Mészáros Lőrinc ügyében.

A DK közleményben ismertette, a hatóságok miért utasították el, hogy nyomozzanak Mészáros Lőrinc ügyében:

A feljelentésben foglaltak, valamint a feljelentés kiegészítése során beszerzett adatok alapján teljes jogi bizonyossággal nem volt megállapítható a szándékosság, ezért az eljáró hatóság a feljelentést elutasította.

A párt ironikusan hozzátette: a felcsúti gázszerelő ugyanúgy feledkezhetett meg oroszországi cégéről, mint ahogy megfeledkezhetett beírni egymilliárd forintot a vagyonnyilatkozatába – véletlenül. Ha tehát egy fideszes törvényt sért, csak azt kell mondania: véletlen volt – vonta le következtetését a DK.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Remek magyar sikerről számolt be Czomba Sándor

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 1992-ben kezdődött mérései óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon, mint idén tavasszal – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a friss munkaerő-piaci adatokat kommentálva.

A KSH pénteken tette közzé, hogy a foglalkoztatottak száma a március és május között eltelt tavaszi hónapokban meghaladta a 4 millió 165 ezret, ezzel 102 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel ezelőtt.

Czomba Sándor megállapította, hogy területi különbségek továbbra is vannak ugyan, de a tendenciák javulók. A versenyszektorban másfél éve folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma. Fontos az is, hogy ezzel párhuzamosan a munkanélküliség is csökken, a ráta március-májusban 7,1 százalék volt, így jó esély van arra, hogy 7 százalék alá csökkenjen a mutató – vélekedett az államtitkár.

Kiemelte: a 25 év alatti fiatalok munkanélküliségi rátája a 2012-es 29 százalékról idén 17,8 százalékra csökkent, nem azért, mert elvándorolnak, hanem mert sokan új munkahelyet találtak, jelenleg 250 ezer 25 éven aluli fiatal dolgozik Magyarországon.

A fiatalok foglalkoztatására kedvezően hatott az Első Munkahely Garancia Program, a jövőben pedig legalább 20 ezer fiatal jut ideiglenesen munkához a diákmunkaprogramok keretében – tette hozzá.

A gazdaság növekedésével párhuzamosan, a versenyszféra munkaerőigényének kielégítésével tovább javítható a fiatalok munkanélküliségi rátája – vélekedett az államtitkár.

Czomba Sándor végezetül kifejtette: úgy tűnik, jó évet fog zárni az agrárium is, hiszen a feldolgozóipar után a mezőgazdaságban tudtak leginkább elhelyezkedni a munkakeresők.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Óvakodni kell a migránsok tárgyaitól - figyelmeztetést adtak ki itthon

A Csongrád Megyei Kormányhivatal felhívta a lakosság figyelmét, hogy ne gyűjtsék be a megye déli részén, a határt illegálisan átlépő migránsok után hátrahagyott tárgyakat - mondta az MTI-nek.

Azonnali lakossági intézkedést igénylő közegészségügyi-járványügyi teendő jelenleg nincs, de közegészségügyi-járványügyi szempontból megelőző óvintézkedések szükségesek az illegális bevándorlók által elhagyott vagy otthagyott használati tárgyak, ruhadarabok összegyűjtésével kapcsolatban – mondta Juhász Tünde megyei kormánymegbízott.   

Itt érintettek az ártéri erdők, szántóföldek, de sok esetben lakott területek is.

"Azt tisztán kell látni, hogy ezek az emberek olyan országokból jöttek, ahol az európai közegészségügyi normák alatti közegészségügyi állapotok vannak, tehát igen kritikusan kell ilyen szempontból rájuk tekinteni" – fogalmazott a kormánymegbízott.

Hozzátette, sajnos tendencia, hogy sokan szedegetik ezt a szemetet, ami nem veszélytelen. Ezek a tárgyak ugyanis lehetséges, hogy vérrel, egyéb emberi testnedvvel, illetve különböző élősködőkkel (tetű, rüh) szennyezettek, illetve fertőzöttek. 

Ezért azt kérik a lakosságtól, hogy ha bárki a lakóhelye környezetében feltehetően migránsok által elhagyott vagy otthagyott használati tárgyakat talál, akkor azokhoz semmiképpen ne nyúljon puszta kézzel. Amennyiben mégis kesztyű nélkül nyúlt ezekhez, akkor végezzen fertőtlenítő kézmosást, ha pedig nem viselt védőeszközöket és egy-két nap múlva bármilyen panaszt észlel (hasmenés, hányás, kiütés), akkor azonnal forduljon a háziorvosához.

Emellett értesítse a terület tulajdonosát vagy az önkormányzat által erre kijelölt embert a fertőzött tárgyak szakszerű begyűjtése érdekében.

A kormánymegbízott szerint a veszélyes hulladéknak számító szemét begyűjtését az arra szakosodott cégek információik szerint már megkezdték. Azonban a közegészségügyi kockázat miatt nyomatékosan kérik a lakosságot, hogy ne nyúljanak a hátrahagyott tárgyakhoz.

A Szeged melletti ártéri terület kedvelt rész a zöldhatáron való átlépésre a migránsok körében. Sok esetben az erdőben megpihenve indulnak tovább a határsértők, hátrahagyva a szemetet. Korábban az MTI tudósítója ezen a területen azt tapasztalta, hogy nagy mennyiségben maradtak az erdőben ruhák, hálózsákok, étel- és italcsomagolások, gyógyszerek, gyermekpelenkák, egyéb hulladékok. 

A probléma a déli határszakaszon nem ismeretlen, hiszen az év elején, amikor nagy számban érkeztek Magyarországra illegálisan koszovói állampolgárok, Ásotthalom és Mórahalom térségében hasonló helyzet alakult ki. Akkor a Belügyminisztérium a hulladékkezelésre milliós nagyságrendben adott támogatást az érintett településeknek, mivel azok a helyzetet egyedül már nem tudták kezelni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pénzt kap, akinek a telkére építik a szerb-magyar kerítést

Több mint háromezer hektárnyi területet kell majd bérelnie a gazdáktól a magyar államnak, hogy felépíthesse a 4 méter magas, 175 kilométer hosszú kerítést a szerb-magyar határra. Kovács Zoltán szerint tehát nem a földek kisajátításáról lesz szó – írta a hirado.hu.

Ám ehhez a kormánynak hamarosan módosítania kell majd az államhatárokról szóló törvényt, ugyanis csak így lehet rendezni a tulajdoni és használati kérdéseket. A kormányszóvivő azt is elárulta: a kerítés tíz méterre a magyar határtól fog húzódni.

Eközben a Blikk úgy tudja: a fal építésébe magyar elítélteket is bevonhatnak akár, a szakértő szerint a hegesztést lehet érdemes rájuk bízni. Állítólag a kormány a szegedi csillagbörtönt már meg is kereste ez ügyben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lázár trafikembere vette meg a Fidesz-közeli napilapot

Sánta János neve ismerős lehet a trafiktörvény kapcsán, ugyanis részben ő írta ezt számítógépéről. Ráadásul szintén ő vált annak egyik nagy kedvezményezettjévé a Continental Dohányipari csoport elnökeként. Sántáról azt is tudni: Lázár János legszűkebb környezetéhez sorolják, mindketten hódmezővásárhelyiek. Most az üzletember beszállt a médiába is.

Amennyiben igazak a valasz.hu értesülései, Sánta János vette meg Liszkay Gábortól a Napi Gazdaság kiadójának 49 százaléknyi üzletrészét. Emlékeztetőül: Liszkay volt a Magyar Nemzet főszerkesztője, aki az ominózus G-napon többedmagával felállt és otthagyta Simicska Lajos médiabirodalmát, majd pár hónappal később megvette a Napi Gazdaságot.

Sánta egyébként a Heti Válasznak korábban tagadta, hogy különösebben nagy barátságban állna a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel:

Bármennyire mondogatják, hogy micsoda nagy barátság van köztünk, ez nincs így. Se rokoni szál, se közös vadászat nem köt össze minket. Mivel hódmezővásárhelyi cég vagyunk, amikor Lázár János polgármester lett, az összes többi helyi vállalathoz hasonlóan hozzánk is ellátogatott. Innen az ismeretség.

A Válasz.hu azt is kiemelte: míg a Napi Gazdaságnál ezek szerint Lázár köreihez hű újság alakul, Habony Árpádék eközben lelkesen építik a Modern Media Group Zrt.-vel saját külön kis sajtóbirodalmukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hende: Nem érkezett amerikai kérés nehézfegyverek telepítésére

Magyarország nem kapott olyan megkeresést az Egyesült Államoktól, hogy Washington Magyarországra is telepíthessen nehézfegyvereket – közölte szerdán Brüsszelben, a NATO védelmi minisztereinek tanácskozását követően Hende Csaba védelmi miniszter.

A tárcavezető elmondta, hogy ezzel kapcsolatban amerikai kollégája hat országot említett a miniszteri tanácskozáson, a balti országokat, Lengyelországot, Romániát és Bulgáriát.

A nemzetközi sajtó a múlt héten cikkezett arról, hogy az Egyesült Államok nehézfegyvereket telepítene a NATO keleti részére. Nevük mellőzését kérő NATO-diplomaták rámutattak, hogy az amerikaiak eredeti terve az volt, hogy az egyre gyakoribb gyakorlatok miatt folyamatosan hoznának ilyen eszközöket Európába, rotációs jelleggel. Ezt az elképzelést változtatták meg úgy, hogy ezek az erők tartósan Kelet-Európában maradhatnának.

Hende Csaba arról számolt be magyar újságíróknak, hogy a védelmi miniszterek azt értékelték, hogyan teljesülnek a tavaly szeptemberi walesi NATO-csúcson hozott döntések, s elégedetten állapították meg, hogy a vártnál is jobbak az eredmények.

"Gyorsabban és messzebbre jutottunk, mint bárki gondolta volna" – hangoztatta Hende, kifejtve, hogy jelentősen nőtt a NATO gyorsreagálású erőinek létszáma, s azóta megszületett a döntés az előretolt integrációs egységek létrehozásáról, amilyen később Magyarországon és Szlovákiában is létrejöhet. Ez utóbbiról ősszel születhet döntés.

A miniszterek a védelmi kiadások alakulását is áttekintették, s Hende Csaba ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a változás tekintetében Magyarország a legjobbak között szerepel, miután idén 2014-hez képest 8 százalékkal, jövőre pedig további 22 százalékkal bővülnek a védelmi kiadások. A miniszter elmondta, hogy ebben jelentős tétel a katonák illetményének emelése, amely július 1-jétől 30, január 1-jétől 5, majd évente további 5-5 százalékos béremelést jelent.

2019-re a magyar katonák átlagosan másfélszer annyit fognak keresni, mint most – foglalta össze Hende.

A miniszter elmondta azt is, hogy mind a helikopter-beszerzést, mind a balesetet szenvedett Gripenek pótlását tekintve tart a munka.

"Egyértelmű, hogy szükségünk van szállítóhelikopterekre, ugyanúgy, mint a Gripen harci repülőgépeink képességeire" – húzta alá a miniszter, hozzátéve: ezen a héten svéd és amerikai segítséggel a légi utántöltést gyakorolják, amire 2003 óta adott a lehetőség, de eddig nem valósult meg, viszont szükség lesz rá. Ugyanis Magyarország a két gép kiesése ellenére sem másítja meg korábban tett vállalását, s szeptembertől ellátja Gripenjeivel a balti országok légterének felügyeletét.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tanácskozást követő sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy tovább növelik majd a reagáló erők létszámát, felgyorsul a politikai és katonai döntéshozatal, és új tervezési koncepcióról is döntés született, és a hat előretolt integrációs egység kialakítását és összetételét is véglegesítették a miniszterek. Ezek nagyjából 40 főből állnak majd, elsőként a balti országok mellett Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban jönnek majd létre, hogy segítsék a tervezést, a gyakorlatozást és az esetleges odavezénylendő NATO-erők fogadását.

A főtitkár arra is kitért, hogy a szövetség szorosan figyelemmel kíséri Oroszország intézkedéseit.

"Hadd legyek világos: nem akarunk konfrontációt. Nem akarunk új fegyverkezési versenyt. Szeretnénk garantálni nemzeteink biztonságát. Felkészültnek kell lennünk a több irányból érkező számos kihívással szemben" – hangoztatta a norvég politikus.

A Walesben vállalt védelmi kiadásnöveléssel kapcsolatban a főtitkár "vegyes képről" beszélt, azt mondta: történt némi előrelépés, de többre van szükség.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szijjártó: másik határra is épülhet kerítés

A magyar-szerb határszakaszon létesítendő ideiglenes biztonsági határzár megépítéséhez 6,5 milliárd forint elkülönítéséről döntött a kormány – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón, a Parlamentben.

Szijjártó Péter a bevándorlás ügyében nyomatékosította: Magyarország maradéktalanul betartja az EU-s jogszabályokat, egyúttal egyeztetéseket kezdeményez az illegális bevándorlásról EU-s vezetőkkel. Azt is mondta: a kormány a jövőben minden határszakaszon, ahol a törvénysértő bevándorlás megakadályozására nincs más hatékony mód, az ideiglenes biztonsági határzár felépítésének eszközét fogja alkalmazni.

Szijjártó Péter nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Magyarország maradéktalanul betart minden európai uniós jogszabályt, maradéktalanul megfelel minden EU-s kötelezettségének, "semmilyen EU-s jogszabály magyarországi alkalmazásának felfüggesztéséről nincsen szó, ilyen döntés nem született".

Kifejtette: Magyarországra idén 61 ezer illegális bevándorló érkezett, közülük 60 922-en Szerbia felől. Ez az elképesztő illegális bevándorlási nyomás – szavai szerint – súlyos technikai és kapacitásbeli problémákat okoz Magyarországnak, hiszen a bevándorlással foglalkozó összes munkatárs a déli határnál teljesít szolgálatot. Teszik ezt annak érdekében, hogy Magyarország meg tudjon felelni minden európai uniós előírásnak, köztük a dublini követelményeknek, és regisztráljanak minden bevándorlót, aki Magyarország területére érkezik – mondta.

Magyarországon minden erejével azon van, hogy ezt a súlyos technikai, kapacitásbeli problémát a lehető leghamarabb orvosolja, hogy a bevándorlással kapcsolatos összes uniós aspektusnak megfeleljen – jelentette ki a miniszter.

A kormány arról értesült – folytatta –, hogy Ausztria és tíz más EU-s ország illegális bevándorlókat kíván visszaküldeni Magyarországra. "Mi ezzel nem értünk egyet", mert ezek az illegális bevándorlók nem Magyarországon, hanem Görögországban léptek be az EU területére, így oda kell visszaküldeni őket – mondta.

A kormány szerdai ülésén utasította Trócsányi László igazságügyi minisztert, hogy kezdeményezzen haladéktalan konzultációt az Európai Bizottság első alelnökével a Dublin III-mal kapcsolatos jogalkalmazási kérdésekről, a külgazdasági és külügyminiszternek pedig az EU külügyi főképviselőjével kell konzultálnia a nyugat-balkáni illegális bevándorlási nyomás mielőbbi hatékony kezeléséhez szükséges és lehetséges uniós lépésekről.

Szijjártó Péter tudatta továbbá, hogy a magyar-szerb határszakaszon létesítendő ideiglenes biztonsági határzár megépítéséhez, az anyagbeszerzéshez 6,5 milliárd forint elkülönítéséről döntött a kabinet. "Az a célunk, hogy az állam maga építse meg az ideiglenes biztonsági határzárat", ezért a kivitelezésre a rendőrség, a büntetés-végrehajtás és a honvédelmi tárca képviselőiből munkacsoport jön létre – tájékoztatott, hozzátéve, hogy a mérnöki előkészítés már folyamatban van.

Közölte azt is: az ideiglenes biztonsági határzár mielőbbi megépítéséhez szükséges törvénymódosítások ügyében a kormány arra kérte a Fidesz-KDNP-frakciót, alakítson ki "parlamenti egyetértést" a jogszabály-módosítások mihamarabbi országgyűlési megtárgyalása érdekében.

A jövőre vonatkozóan a külgazdasági és külügyminiszter leszögezte: "minden határszakaszon, ahol a törvénysértő (...) bevándorlás megakadályozására nincsen más hatékony mód, ott az ideiglenes biztonsági határzár felépítésének eszközét fogjuk alkalmazni".

Szijjártó Péter azt is mondta, hogy a magyar-szerb határon létesítendő határzár nem kétoldalú kérdés, az nem Szerbiáról szól. "Magyarország és Szerbia együttműködése és kapcsolatai soha nem voltak olyan jók, kiegyensúlyozottak és hatékonyak, mint most" – hangsúlyozta, megerősítve, hogy a jövő szerdai magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón ez a kérdés is szerepelni fog, de a szükséges tájékoztatást már most szerdán megadja szerb kollégájának telefonon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiderült, mikor érkeznek az egységes cigarettásdobozok itthon

Jövő év május 20-án léphet hatályba az a rendelkezés, amely egységes csomagolást ír elő a dohánytermékek számára - derül ki a kormány honlapján megjelent rendelet-módosítási tervezetből.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a változás nyomán minden dohánytermék külseje azonos lenne, és nem lesz mód a reklámozásra.

A cigarettán, a fogyasztási dohányon és a vízipipadohányon kombinált egészségvédő figyelmeztetést kell feltüntetni, ennek mérete a cigarettás dobozon 44x55 milliméter, és márkanév valamint logó nem helyezhető el fölé - egyebek mellett ezt tartalmazza a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről szóló rendelet módosítási tervezete.

Jelenleg a cigarettás doboz egyik oldalán a felület 30, míg a másik oldalán 40 százalékát kell elfoglalnia a figyelmeztetésnek. A tervezet egyéb kötöttségeket is tartalmaz az egészségvédő figyelmeztetésekre: ezeket úgy kell elhelyezni, hogy a csomag felbontásakor a kombinált figyelmeztetések egyetlen szöveges vagy vizuális eleme se csorbuljon.

A módosítás 2016. május 20-án lép hatályba. A korábbi  rendelkezésekkel összhangban gyártott és címkézett dohánytermékek még 2017. május 20-ig forgalomba hozhatók.

A tervezet tiltja a jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalomba hozatalát. Viszont a mentol ízesítésű dohányt tartalmazó cigaretta és a mentol ízesítésű cigarettadohány 2020. május 20-ig forgalmazható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerb külügyminiszter: "Azt hittem, hogy a berlini fal már ledőlt"

A szerb külügyminiszter az Európai Uniónak el kell döntenie, támogatja-e a "falépítést", vagy sem, ők minden esetre ellenzik a magyar-szerb határon építendő kerítést.

Szerbia ellenzi, hogy a magyar-szerb határon kerítés épüljön – hangsúlyozta csütörtökön Belgrádban Ivica Dacic szerb külügyminiszter, hozzátéve, hogy az Európai Uniónak el kell döntenie, támogatja-e a "falépítést", vagy sem. A szerb diplomácia vezetője görög kollégájával, Nikosz Kociasszal közös sajtótájékoztatóján kifejtette: "itt az ideje, hogy az EU tisztázza: a falak Európája a múlt vagy a jövő". Hozzátette: "azt hittem, hogy a berlini fal már ledőlt". 

Ivica Dacic ugyanakkor kiemelte, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolata továbbra is jó, a migránsok kérdése pedig nem Szerbiáé, Magyarországé vagy Görögországé, hanem Európáé. Szerinte Európának meg kell mutatnia, hogy a balkáni térséget az EU részeként éli-e meg, vagy egy falakkal határolt területként. "Nem szeretném kommentálni, hogy ezt a múltban hogy hívták" – fogalmazott a szerb külügyminiszter. 

Kiemelte, hogy Szerbia áldozata ennek a helyzetnek, és Európa nem mutatott kellő megértést, amikor Belgrád felhívta a figyelmet a lehetséges problémára, és nem is biztosított pénzügyi segítséget a hatékonyabb határvédelemre. 

Emlékeztetett arra, hogy belügyminiszterként (2008 és 2014 között) többször is találkozott osztrák és magyar kollégájával, és már akkor felvetette a zöldhatár közös ellenőrzésének ötletét, valamint az elektronikus ellenőrzést, Szerbiának azonban nem volt erre pénze. "Most pedig falaink vannak" – jegyezte meg Ivica Dacic. 

Nikosz Kociasz görög külügyminiszter arról beszélt, hogy egész Európának együtt kell dolgoznia a probléma megoldásán, és ehhez pénzre van szükség. Szerinte "ha minden úgy marad a Balkánon, ahogy ma van, akkor a balkáni társadalmak idegengyűlölővé fognak válni, és a jobboldal felé fordulnak". Hozzátette: azt várja, hogy az EU tagországai készséget mutassanak a probléma megoldására, "ahelyett, hogy kerítéseket emelnének". 

Dragan Gligoric, a szerbiai határőrség vezetőjének helyettese csütörtökön a belgrádi Pink Televízióban elmondta: az év eleje óta mintegy 32 ezren kértek menedéket Szerbiában, ebből 11 200-an az utóbbi 25 napban. Hozzáfűzte, hogy a macedón-szerb határt naponta mintegy ezren lépik át illegálisan. Kiemelte, hogy a határőrség az idén eddig 20 ezer illegális határátlépést akadályozott meg, míg a 2014-es év első felében csak 3 ezer ilyen próbálkozást lepleztek le.

 

 

 

 

 

 

 

Beindultak a civilek Szegeden: élelmet, pelenkát vittek a menekülteknek

A környéken a migránsokra „szakosodott” taxisok többnyire igen magas fizetség ellenében szoktak segíteni a menekülteknek szállást, élelmiszert szerezni, néhány szegedi felfigyelt a menekültek szorult helyzetét kihasználók akcióira és élelmiszert vittek a migránsoknak, valamint elérték, hogy félszáz menekült a szegedi Nagyállomás épületében éjszakázhasson.

A szegedi Nagyállomás épületében tölthette az éjszakát félszáz menekült, köztük 10 gyermek. Mindezt a helyszínen a migránsoknak élelmiszert osztó civileknek sikerült elérniük, mivel azt tapasztalták – amikor éjjel éppen a szír, afgán és kongói családok között inni- és ennivalót osztottak szét –, hogy fél 11-kor, az utolsó vonat kigördülése után a biztonsági őrök kitessékelik a csoportot az épületből az éppen szakadó esőben.

Az öt szegedi fiatal először az állomással szemben levő hajléktalanszállón kért segítséget, hogy ott húzódhassanak meg a migránsok, akik már a menekültügyi eljárás kezdeti szakaszán túlestek, a befogadó táborokig szabad utat biztosító igazolásokkal érkeztek a vasútállomásra, hogy célpontjukhoz utazhassanak.

A Szegedről Budapest felé közlekedő, utolsó vonat azonban háromnegyed nyolckor elindul, az első reggeli vonat fél ötkor megy, így addig valahol el kell tölteniük a menekülteknek az éjszakát, ám a MÁV éjszakára bezárja az épületet, így a szabad ég alatt kénytelenek megvárni a családok a reggelt. Ezért próbáltak segítséget kérni a szegedi civilek először a közeli hajléktalanszállón, ahol azzal utasították el őket, hogy telt ház van.

A környéken a migránsokra „szakosodott” taxisok többnyire igen magas fizetség ellenében szoktak segíteni a menekülteknek szállást, élelmiszert szerezni, néhány szegedi felfigyelt a menekültek szorult helyzetét kihasználók akcióira.

Ezt szerették volna elkerülni a csütörtök éjszaka akciózó szegedi fiatalok, így megpróbáltak utánajárni, hogyan lehet elérni azt, hogy nyitva maradjon az állomás épülete. Végül rendőröket hívtak a helyszínre, akik némi telefonálgatás után közölték, hogy maradhatnak az állomás várótermében a csoportok, akik így fedél alatt tölthették az utolsó, Szegeden eltöltött éjszakájukat, majd hajnali 4.36-kor felültek az első vonatra.

Mint megtudtuk, a rendőrök először a MÁV szegedi területi igazgatójához fordultak, aki a vasúttársaság budapesti vezérigazgatójával egyeztetett. Az engedélyt egy alkalomra adták meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nap mondata Hende Csabáé

Hende Csaba belenézett a távcsövébe és azt találta mondani, hogy:

"2010 óta jelentősen javult a magyar légierő helyzete"

Ez még akkor is érdekes, ha a műszaki személyzet létszámáról, a több és jobb kiképzésről beszélt. A remek helyzetet mi sem bizonyítja jobban, mint az itt, itt és itt történt Gripen-balesetek.

Bele sem merünk gondolni, mi lenne, ha nem javult volna a helyzet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kórházszövetség szerint nincs elég ember a kötelező vizsgálatokhoz

Bár a kormány előírta, hogy júniustól a daganatgyanús eseteknél két héten belül CT- és MR-vizsgálatot kell végezni, a Magyar Kórhászszövetség szerint az előírás miatt éjszaka és hétvégén is dolgoznia kell a radiológusoknak a jogszabály betartásáért – adta hírül az RTL Klub híradója.

Velkey György szerint kevés a szakember és a készülék is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menekült-alku: Orbán majd akkor hisz Brüsszelnek, ha látta a szövegezést

A migráció kérdésében a EU-tagállamok vezetői között született megállapodás kérdésében "nyugtával kell dicsérni a napot" – válaszolta Orbán Viktor pénteken Brüsszelben arra a kérdésre, hogy elégedett-e a hajnalban kötött egyezséggel.

A kormányfő magyar újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a végső szövegezés még hátra van, és "az a kérdés, hogy mindenki ugyanúgy emlékszik-e".

Az Európai Unió állam- illetve kormányfői abban állapodtak meg, hogy a tagállamok két év alatt összesen 60 ezer menekültet osztanak szét egymás között, önkéntes alapon, kétharmadukat az Olaszországba és Görögországba érkezettek közül, 20 ezret pedig polgárháborús konfliktusok elől menekülők soraiból fogadnak be az Európai Unión kívülről. Magyarország és Bulgária viszont külön elbírálás alá esik.

"Ami a szövegben benne van, az a magyar emberek érdekét védi és szolgálja" – fogalmazott a miniszterelnök.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Másképp nem is üldözhetné a magyar a menekülteket, mint lóháton

A Készenléti Rendőrség lovas rendőrei járőröznek a Tisza árterében és Szegeden péntektől, feladatuk a határsértők elfogása és az ott élők szubjektív biztonságérzetének javítása – közölte a helyszínen a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Szenti Szabolcs elmondta, a két járőrpár egyike Szeged Gyálarét városrészében dolgozik, a másik a Tisza árterében, Szeged belvárosa és a magyar-szerb határ között.

A lovasok azokra a területekre is eljutnak, ahova a rendőrök gépjárművel vagy gyalog csak nehezen tudnának – közölte.

Egy harmadik járőrpár a Homokhátságon, a mórahalmi tanyavilágban teljesít szolgálatot. Itt már hónapok óta járőröznek a lovas rendőrök, a tapasztalatok kedvezőek, a tanyákon élők igénylik a jelenlétüket – tudatta a szóvivő.

Szenti Szabolcs hangsúlyozta, a rendőrség valamennyi, az illegális bevándorlás által érintett területen jelen van, és helikopteres járőrök is ellenőrzik a térséget.

A magyar-szerb határ és a szegedi belváros közötti erdős területen június 24-én több száz határsértőt fogtak el a rendőrök egy akcióban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A CÖF "pártérdekeltség nélküli" menekültellenes kampányba fog

Az ország legszórakoztatóbb álciviljei ismét vicces közleményt adtak ki, melyben megírták: "A CÖF-CÖKA Kuratóriumának tagjai egyenként 100.000 forintos hozzájárulással, reklámfilmmel megkezdik a polgárok figyelmének felhívását a zöldhatárzár mielőbbi létrehozásának szükségességére."

Azt is hozzáfűzték:

Reményeink szerint pártérdekeltség nélküli polgári szolidaritással kifejezhetjük, hogy "A haza minden előtt".

De nem ez volt az egyetlen mókás momentum a közleményben, íme néhány további erős mondat:

- Az illegális határsértők oldalán hangoskodók már most tehetnek az álhumanizmusuk által okozott károk enyhítéséért. Személyes terepmunkával Ők védjék meg déli területeink lakosságának békés hétköznapjait, a házak kertjeit, a megművelt földek termését.

- A dél-magyarországi kistelepülések rettegésben élnek. A régió fővárosa, Szeged polgármesterének szeme előtt egyes magyar fiatalok a városba "sétáltatják" jó pénzért a ki tudja honnan és miért jött ismeretleneket.

- A magyar emberek éberen figyelik a pártok és a civil szervezetek nehéz időkben tanúsított viselkedését.

Az is kiderült, a helyesírás nem számíthat túl fontos erénynek a CÖF-nél, legalábbis a "Schengen" szó leírása meghaladta a szervezet képességeit:

- Miközben Németország, Franciaország, Nagy-Britannia népei és a dél-európai államok polgárai határaik azonnali megerősítését és a gazdasági migráció megállítását követelik, nálunk a baloldali ellenzék a shengeni határok szétverésében érdekelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Burkolt díjemelés: helyjegy kell az expressz vonatokra

A siófoki vasútállomás információsa érdeklődésünkre megerősítette, hogy nemigen tudunk helyjegy nélkül expresszvonattal Budapestre jutni.

Helyjegyet kell váltani gyakorlatilag minden, a Balaton déli partján közlekedő gyorsvonatra, új elnevezésük szerint expresszekre; a sebesvonathoz meg pótjegy kell, azaz úgy drágult a vonatközlekedés, hogy a tarifa változatlan maradt. Felháborodott olvasók hívták fel a figyelmünket a nyári menetrend belépésétől érvényes változásra, többen is felvetették: arról nem volt szó, hogy a déli parti vasút-korszerűsítéssel ez a burkolt díjemelés is együtt jár. Egyik siófoki diák utas úgy számolt: egy pesti út oda-vissza 1600 forintjába került, mostantól egy ezrest hozzátehet az 500 forintos pótjegy miatt.

Kérdeztük a vasúttársaságot, de egyelőre nem kaptunk választ. A siófoki vasútállomás információsa azonban szerdán érdeklődésünkre megerősítette, hogy nemigen tudunk helyjegy nélkül expresszvonattal Budapestre jutni. Vigasztalásul a hölgy hozzátette: legalább biztos lesz az ülőhelyünk a nyáron gyakorta zsúfolt vonaton.
Nem tudni, a MÁV-nak ez az ügyesen titkolt (a legtöbb utas csak a jegyváltáskor szembesül a hely- és pótjegyváltási kötelezettséggel) húzása már annak az új szemléletnek a része-e, amiről Dorner Lajos, a Balaton Fejlesztési Tanács szakértője beszélt szerdán a balatoni közösségi közlekedés jelenét és jövőjét taglaló siófoki konferencián. – Már a Déli-pályaudvaron kezdődhessen a nyaralás, ehhez a Balatont kiemelt szolgáltatásként kell megjelenítenie a vasúttársaságnak – így a szakember. – Vagyis ne csak pusztán eljuttatni akarja a nyaralót a Balaton partjára. Ez persze újfajta gondolkodást igényel, miközben az egyik cél a közösségi közlekedés fejlesztésével az, hogy minél többen válasszák a vonatot az autó helyett.

Dorner Lajos szerint a déli vasút korszerűsítésének októberre befejeződő első üteme csak a kezdet, reményeik szerint 2016 elején elindulhat a folytatás is a déli parton, a Fonyód-Kaposvár vonal felújításával együtt, mely „drasztikus menetidő-csökkenéssel járhat együtt”. Bejelentette azt is, hogy az ország legmodernebb utastájékoztató rendszere épül ki rövidesen a Balatonnál, melyben együtt jelennek meg a vonatokkal, buszokkal és hajókkal kapcsolatos információk. A hosszabb távú jövő pedig az egységes tarifa-, bérlet- és jegyrendszer kialakítása, vagyis ha a nyaraló bérletet vált, azzal a vonat után buszra is szállhasson, sőt, akár hajóra is. – Ne azzal foglalkozzon a turista, hogy miképpen tud eljutni a régióban egyik helyről a másikra – tette hozzá Dorner Lajos. – Ehhez persze a vonat- és buszközlekedés összehangolásán túl sűrű(bb) menetrend is kell.
No és például az, hogy a Balatont körbe lehessen vonatozni – ennek első lépcsője lehet az északi parti vonal villamosítása.

Száz éve már működött

Vonatról hajóra szállva a Déli-pályaudvarról Balatonfüredre lehetett jutni a Déliben váltott jeggyel már száz évvel ezelőtt is – idézte a múltat Dorner Lajos, vagyis már akkor is egységesen kezelték a balatoni régiót. Ezért is tervezik most a Balatoni Közlekedési Szövetség létrehozását, hogy legyen egy csapat, amelyik a régió közösségi közlekedését koordinálja.

Kisvasutat Buzsákig

A Balatonnál 160-nal sosem fognak száguldani a vonatok, de a 120-as tempó elérendő – magyarázta Dorner Lajos a siófoki konferencián. Arról is beszélt: a déli vasút korszerűsítésének második ütemében a balatonfenyvesi kisvasutat „beviszik” a fenyvesi állomásra; ma még meglehetősen kihasználatlan, ezért lenne fontos, hogy Buzsákig meg tudják hosszabbítani a kisvasút útvonalát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A TV2-nek 14 milliós büntetésbe fáj az Éden Hotel-botrány

Elkaszálta a Médiatanács a TV2-t az Éden Hotel című műsor szexuális közeledést bemutató, nagy botrányt kiváltó jelenete miatt. Ekkor történt, hogy az egyik női szereplőt férfi játékostársa erőszakos módon próbált rávenni arra, hogy lefeküdjön vele. A csatornának 14 millió forintos bírságot kell fizetnie érte – írta meg a hvg.hu.

A büntetés nem merül ki ennyiben: emellett arra is kötelezik a TV2, hogy a jogsértésekről szóló közleményt három napon belül tegyék közzé az Éden Hotel egykori műsorra tűzési időpontjában sugárzott műsorszámban legalább két alkalommal, és a TV2 honlapjának nyitóoldalán legalább egy héten át folyamatosan.

A Médiatanács döntését azzal indokolta, hogy a csatorna a jelenet bemutatásával megsértette az emberi méltósághoz való jogot, valamint a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tilalmazó rendelkezéseket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kocsis Máté megszólalt a "buzeránsozásról"

Nagy port kavart Ungár Klára Facebook-bejegyzése, melyben lemelegezte Kocsis Mátét és Szájer Józsefet. Kocsis ezt kikérte magának és azt mondta egy riportban: "nem vagyok buzeráns". A 444 megkérdezte a fideszes politikust, szerinte nem volt-e tiszteletlenség ilyet mondani.

A VIII. kerület polgármestere azt válaszolta, inkább az a tiszteletlenség, hogy házas családapa létére ilyet mond róla egy magát liberálisnak valló politikus.

A lap arról is beszámolt, hogy az interjú után Kocsis még odajött hozzájuk, és elmondta, rengeteg gyűlölködő levelet kap a családja azóta, hogy Ungár Klára megvádolta, és ez alaposan felzaklatta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hende: 50 milliárddal költünk többet 2016-ban a védelemre

A tavaly szeptemberi walesi és a jövő évi varsói csúcs között „félúton” értékelték a walesi döntések megvalósítását – mondta el Hende Csaba a NATO védelmi minisztereinek tanácskozásait követően. A miniszter közölte: a biztonsági környezetet kelet és dél irányából egyszerre érkező kihívások határozzák meg, a szövetségnek pedig minden irányból késznek kell lennie ezek kezelésére.

A miniszter elmondta: döntés született arról, hogy duplájára növelik a NATO reagáló erőinek létszámát, megkezdték az előretolt integrációs törzselemek telepítését a keleti tagállamokba, amilyen a tervek szerint Magyarországon is lesz a NATO-erők mozgását és fogadását elősegítendő és felgyorsítandó. Emellett döntöttek a politikai, katonai döntéshozatal felgyorsításáról és áttekintették a védelmi költségvetéseket.

50 milliárddal költünk többet 2016-ban a védelemre

Hende emlékeztetett, hogy Magyarország védelmi kiadásai idén több mint 8 százalékkal növekednek, jövőre pedig további 22 százalékkal, amit mintegy 50 milliárd forintot jelent. A miniszter közölte: Magyarország kiemelt hozzájáruló a szövetség műveleteiben és dobogós a műveletekre fordított pénz tekintetében; továbbá kiemelkedő helyet foglal el a parancsnoki struktúra feltöltésében, és a nyár folyamán kvótáit fel is tölti. Magyarország ezeken túlmenően az első európai NATO-tagállam, amely hosszabb időre küldött csapatokat a Baltikumba, és az elsők között van a képességek megerősítéséhez való szárazföldi hozzájárulásban.

„Hazánk NATO-ban nyújtott teljesítménye kifejezetten jó” – vélekedett a tárcavezető, utalva arra, hogy Magyarország azok között van, akik hatékonyan költik el forrásaikat.

„Sok pénzből könnyű, kevés pénzből sokkal nehezebb jó eredményeket elérni" – hangsúlyozta Hende Csaba.
A miniszter elmondta: a szövetség jó úton jár, levonta a megfelelő következtetéseket az ukrajnai háborúból, és Varsóra már agilisabb és erősebb szövetségként készül.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a NATO hozzáállását két fogalompárnak kell uralnia: a védelem és párbeszéd, valamint az erő és egyensúly, vagyis párbeszédet kell folytatni mindenkivel a béke érdekében, valamint erőt kell mutatni, de fenn kell tartani az egyensúlyt.

A minszki megállapodások megvalósításáról is tárgyaltak

Csütörtökön a szövetségesek az ukrán védelmi miniszterrel egyeztettek. Eszmecserét folytattak a minszki megállapodások megvalósításáról és Ukrajna további támogatásáról. Itt Hende megerősítette, hogy Magyarország továbbra is támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, valamint ahhoz való jogát, hogy maga döntsön geopolitikai orientációjáról. A miniszter kiemelte: szilárd meggyőződése, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása, hosszú távú stabilitás csak felelős párbeszéddel érhető el, átfogó reformokkal, és az emberi jogok, köztük a nemzeti és etnikai kisebbségek, különösen a magyar közösség jogainak tiszteletben tartásával. A tárcavezető tudatta, hogy Magyarország továbbra is támogatja Ukrajnát, sebesülteket lát el a Honvád Kórházban, és a jövőben egy orvos ezredes is segíti majd az ukrán katonai egészségügyi rendszer átalakítását.

A NATO-országok védelmi miniszterei az afgán kormány képviselőivel is egyeztettek. Hende Csaba elmondta, hogy a NATO elkötelezett, hogy 2016 végéig folytatja a jelenlegi, „Eltökélt támogatás” nevű műveletét.

„Az afgán biztonsági szektor fejlődik, a hadsereg és a rendőri erők sikeresen helytállnak a harci helyzetekben, a NATO által nyújtott támogató tevékenységre a következő években is szükség lesz” – húzta alá a miniszter, később azt is hozzátéve: Afganisztánt nyilvánvalóan nem lehet magára hagyni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurva drágán szállította a lámpákat a Tiborcz által is résztulajdonolt cég

Sok városban kapott közvilágítási munkát az a cég, amelyből nemrég szállt ki Orbán Viktor veje. A Direkt36 most azt derítette ki, hogy a lámpák kirívóan sokba kerültek.

Budapesten az Árpád fejedelem útján a Margit híd és a Zsigmond tér közötti szakaszon új LED-es lámpák világítanak, de ilyen márkájú, típusú és technikailag szinte teljesen azonos lámpákat szereltek fel tavaly a keszthelyi Csapás úton a helyi bevásárlóközpontok közelében.

Azt írják, míg az előbbinek 139 085 forintba került, az utóbbiért 217 805 forintot kellett fizetnie a városnak. A különbség abból adódik, hogy Budapesten közvetlenül a gyártótól érkeztek a világítótestek, Keszthelyen a közvilágítás korszerűsítésével megbízott cég, az egészen a közelmúltig a miniszterelnök veje, Tiborcz István által résztulajdonolt Elios Innovatív Zrt. szállította a lámpákat.

A kutatómunka eredményeként kimutathatóvá vált, hogy az Elios olyan árat kapott a lámpákért a munkái során, amelyek más projektekhez képest kirívóan magasak voltak. Ez az árkülönbség több tízmillió forinttal – illetve legalább egy esetben akár százmilliókkal – dobta meg az egyes beruházások költségét. A számlát minden esetben közpénzből – azon belül is túlnyomórészt EU-s forrásból – állták – olvasható a cikkben.

A cég az árképzésükről általánosságban annyit közöltek, hogy “az ajánlatokat a szakmában elismert munkatársaink kizárólag szakmai alapon állítják össze”.

Közben a Párbeszéd Magyarországért (PM) bejelentette, hogy különösen nagy kárt okozó csalás miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a közvilágítási rendszerekre vonatkozó projektekkel összefüggésben. Mindezt azért, mert az önkormányzatok "döbbenetesen drága" közvilágítási rendszereket vásároltak Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor miniszterelnök vejének volt cégétől úgy, hogy a drága technológiát semmi sem indokolja. A PM azonnali KEHI-vizsgálatot követel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Készenléti rendőrökkel vonultak a Szegedet elárasztó menekülttömeg ellen

Több száz határsértőt fogtak el a Tisza árterében, Szeged határában szerdán. Az elfogottak között sok a kisgyermek – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A szegedi rendőrök mellett a készenléti rendőrség is nagy erőkkel vonult a helyszínre. A határsértők egy részét már elfogták, és folyamatosan viszik el őket a buszok.

A rendőrség lezárta a város felé vezető utakat és a töltést is. A Délmagyar arról számolt be, a rend őrei csatárláncban figyelik a környéket. Közben állítólag elkezdett esni az eső és a migránsok hangosan skandálják, hogy el akarnak menni. Ugyanis jelenleg a rendőrök feltartóztatják őket és így áznak. A lap úgy becsüli, legalább 200-300 emberről van szó.

Frissítés: Az Index úgy tudja, a menekültek közül többen rosszul lettek, de a kiérkező mentők senkit nem vittek el a helyszínről. 

Frissítés 2: A rendőrség rendkívüli sajtótájékoztatón beszélt a történtekről. Az MTI így írt erről:

Csongrád megyében szerdán délután 4 óráig 781 határsértőt fogtak el a rendőrök – közölte a megyei főkapitányság szóvivője. Szenti Szabolcs ismertetése szerint a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el Szeged területén és a vonzáskörzetében. A rendőrség a polgárőrséget is bevonta az ellenőrzésbe.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert reggel Szeged több pontjáról is lakossági bejelentés érkezett a rendőrség ügyeletére arról, hogy határsértőket látnak a városban – tudatta az őrnagy.

A rendőrség a határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett. Az elfogottakat egy Röszke melletti hangárba viszik, itt rögzítik adataikat, enni, inni kapnak, majd 24 órán belül tovább továbbszállítják őket az ország más részeire – közölte a szóvivő. Hozzátette: jelenleg az épület befogadóképessége elegendő az elfogottak fogadására. (...)

A rendőrök csatárláncban felállva a belváros irányából a határ felé haladva lépésről-lépésre vizsgálták át az erdőt, miközben a töltést és az azon keresztül vezető utakat is egyenruhások zárták le. Itt több száz határsértőt találtak, köztük sok gyereket és néhány hónapos csecsemőket is. Az elfogottak között akadtak sérültek, volt olyan férfi, aki két mankóval sántikált, őket a mentőszolgálat munkatársai látták el.

Ezzel egy időben a városban is ellenőrizték a járőrök a járműveket, embercsempészeket és határsértőket szállító taxikat is megállítottak – derült ki a rendőrök rádiójából hallatszó beszélgetésekből.

 

Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Arhívum
Március
       
Április
         
Május
       
Június
         
 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV