Fizetett politikai hírdetés      

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Jobbik: azonnal zárttá kell tenni a befogadó állomásokat

A Jobbik politikusai szerint azonnal zárttá kell tenni a debreceni menekülttábort és az ország többi, bevándorlókat befogadó állomását. 

Apáti István, a Jobbik alelnöke vasárnap a debreceni tábor bejárata közelében tartott demonstráción mintegy 300 ember előtt az önvédelemre való felkészülésre szólította fel támogatóikat.

A Jobbik országgyűlési képviselője erőteljesebb rendőri fellépést sürgetett az illegális bevándorlókkal szemben, s arról beszélt, hogy nekünk, magyaroknak nem először kell megvédenünk Európa határait.

"Most is Nyugat-Európát védjük, annak az Európai Uniónak a külső határát, amelyik még csak vitát sem enged kezdeményezni például a halálbüntetésről" – mondta.

Utalt arra, hogy a miniszterelnök a menekülttáborok bezárását ígérte, e helyett újabb táborok nyílnak, például a hajdú-bihari Berettyóújfaluban.

Z. Kárpát Dániel alelnök és Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő a határőrség azonnali visszaállítását, valamint a táborok lakott területen kívülre költöztetését követelte.

"Magyarország a magyaroké" – mondta Z. Kárpát Dániel nagy ovációt kiváltva a hallgatóságból, akik között többen az Új Magyar Gárda, illetve a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) egyenruháját viselték. Utóbbiak zászlókkal, alakzatba felsorakozva vettek részt a demonstráción, és vezényszóra hagyták el a területet a tüntetés után – tapasztalta az MTI tudósítója.

A jobbikos országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az elmúlt évben több menekült érkezett Magyarországra, mint ahányan itt születtek.

Magyarország minden valódi menekültnek megadta eddig is a segítséget, de "nem kötelessége minden szinten tolerálni a rátelepedőket, nem akarunk integrálni senkit, ez a magyarok országa" – hangoztatta.

Z. Kárpát Dániel kilátásba helyezte: ha a Jobbik kormányra kerül, három hónap alatt "megoldja a menekültügyet", s "ha kell, fizikailag is megvédjük a magyar határt".

Kulcsár Gergely, a Jobbik hajdú-bihari elnöke hozzátette: a táborok zárttá tétele mellett, amíg ismét megalakul a határőrség, olyan törvényi feltételeket kell teremteni, hogy "a magyar katonákat is be lehessen vetni a határokon".

A politikus sürgette az idegenrendészeti őrizet visszaállítását és az embercsempészek nagyobb büntetését.

A Debrecen lakossága melletti szolidaritás címén meghirdetett demonstráción nemzeti színű, jobbikos zászlókat és az önvédelmi mozgalom zászlóit lehetett látni.

A rendezvény után mintegy százan a tábor bejáratához akartak vonulni, de a rendőrök ezt sorfallal megakadályozták. A Himnusz eléneklése után a tüntetők elvonultak – tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen.

Parlament: szavaztak a határzárról és az olimpiáról is

Huszonegy szavazást tartottak ma a parlamentben. Döntöttek a határzárhoz kapcsolódó szabályokról, az olimpiai pályázat támogatásáról, és a közérdekű adatigénylés fizetőssé tételéről is.

Vakációhangulatban indult a rendkívüli nyári ülésszak utolsó parlamenti napja, jó húsz perccel a tervezett kezdési időpont után nyitották meg az ülést. Miután megemlékeztek a múlt héten elhunyt Szabad Györgyről, a demokratikusan választott Országgyűlés 1990 és 1994 közti elnökéről, közel kéttucat törvényt vitatnak és szavaznak meg.

A mai első napirendi pontként a magyar-szerb határra tervezett fal építésével, valamint a migrációval összefüggő törvényjavaslat összevont vitáját tartották meg. Ezt a javaslatot múlt pénteken vették fel csak a napirendre, de kivételes eljárásban tárgyalva már ma meg is szavazhatják. Pintér Sándor belügyminiszter indítványa elsősorban a kerítéshez kapcsolódó kisajátításokat rendezné: az érintett 175 kilométeren nagyjából 3500 telek található, ebből 2300 van most magánkézben - a javaslat ezeket adná át az államnak. Megtudhattuk azt is, hogy mit gondol Kósa Lajos a Magyar Kétfarkú Kutya Párt plakátjairól: szerinte "a bevándorláspártiak kitörő örömmel üdvözölték azt a plakátot, amin annyit írnak: Welcome to Hungary. ők azt szeretnék, ha még többen jönnének, százezrek, milliók". (Azt már nem tette hozzá, hogy azon a bizonyos plakáton a pontos szöveg: Welcome to Hungary! Closed on Sundays.) Az MSZP-s Bárándy Gergely röviden reagált minderre vezérszónoki felszólalásában: szerinte a Fidesz rasszista és idegengyűlölő. A kormánypártiak állítják: ők nem rasszisták, csak Magyarországot akarják megvédeni. A Jobbik megerősített határőrizetet kér, a függetlenek közt ülő Szabó Timea pedig azt kérdezte, hogy mit keresnek gazdasági bevándorlók a felcsúti focicsapatban. Schiffer András azt vetette fel: mivel a kerítés néhány méterrel már Magyarországon belül lesz, aki arra legalább egy kis részen fel tud mászni, már kérhetne Magyarországtól menekültstátuszt, tehát elképzelhető, hogy jogilag sem lesz értelme a határzárnak.

A Nemzeti Választási Iroda vezetője úgy döntött, hogy nem minősül hivatalos, megbízható informácuiónak az, amit ő maga közzétett - erről beszélt Tóbiás József napirend előtt. Az MSZP frakcióvezetője szerint a Fidesz csal, amikor a Nemzeti Választási Iroda formai okokra hivatkozva nem engedi népszavazásra az MSZP kérdését a vasárnapi zárva tartásról. L. Simon László a kormány nevében válaszolva azt mondta: "már az a retorika, hogy önök nem tudnak másról beszélni, csak vasárnapi zárva tartásról, mutatja a köztünk lévő különbséget, mi ugyanis vasárnapi pihenőnapról beszélünk", szerinte az MSZP a multik érdekeit képviseli. "Ha igaz az, amit önök mondanak, hogy négymillió szegény él ebben az országban, akkor miért is követelik azt, hogy vasárnap vásárolni lehessen?" - kérdezte az államtitkár.

Szél Bernadett (LMP) arról beszélt napirend előtt: a 2016-os költségvetésben 500 milliárd forintot dobtak ki az ablakon, miközben a bérrendezést nem oldották meg. Az LMP képviselői ezen a ponton nagy papírokat tartottak fel, rajtuk olyan feliratokkal, mint "kivándorolni kényszerülő százezrek", vagy "közszféra dolgozói, óvodai, iskolai dolgozók, köztisztviselők", mire Kövér László megvonta tőle a szót.

A kerítésépítés vitája előtt már Harrach Péter, a jobbikos Z. Kárpát Dániel és a Fideszből Rogán Antal is a bevándorlásról beszélt - mindhárman nagyobb szigort kértek. Rogán elemezte a görög helyzetet is: szerinte "a görögök elutasították az IMF-féle válságkezelést, de (...) ilyen népszavazás Magyarországon is volt, 2010 áprilisában". A görögök sokáig mindent megcsináltak, amit az IMF kért, Magyarország nem - folytatta. Ehhez kapcsolódott Szijjártó Péter is: a külgazdasági és külügyminiszter néhány mondatban lerendezte a görög helyzetet, majd a válasza további perceiben a magyar gazdaság teljesítményét dicsérte.

A kerítésvita után az MFB-törvényről tárgyaltak. Ezt a javaslatot két hete már elfogadták, de Áder János formai okokra hivatkozva visszaküldte: az eredeti verzióban ugyanis két 23. paragrafus volt. A törvényalkotási bizottság átdolgozta a tervezetet, így ma már az új szövegről tárgyalnak.

Ezután, már kora délután kezdődtek el a szavazások.

- Elsőként az MFB-törvény új verziójára bólintott rá a kormánytöbbség, immár egyetlen 23. paragrafussal.

- A 2024-es olimpiarendezési pályázat támogatásáról is szavaztak - bejött a papírforma, a többség támogatta azt, hogy Budapest pályázzon az olimpiarendezésre.

- Megszavazták a határzár új szabályait. A magyar államot schengeni külső határokon a határvonaltól számított 10 méteres sávon belül közérdekű használati jog illeti meg. Ez a honvédelmi, nemzetbiztonsági és rendvédelmi szerveket "sajátos építményfajták létesítésére és üzemeltetésére" - azaz például ideiglenes biztonsági határzár létesítésére - jogosítja fel. Ennek megvalósítása érdekében rendelkeznek a határ menti ingatlanok tulajdonosainak kártalanításáról, a használati jog tartalmáról, valamint a joggyakorlás egyes kérdéseiről. A jogszabály változtatásával korlátozzák az ismételt menedékkérők területen maradási jogát, ami azt jelenti, hogy ismételt kérelem előterjesztése esetén a kérelmezőt nem illeti meg automatikusan, hogy korlátlanul Magyarországon maradjon. A jelenleg kétfokozatú - előzetes és részletes vizsgálati - szakra bontott eljárás a két szakasz összevonásával egyszerűsödik, ezzel az eljárási idő lerövidül. A menekültügyi eljárás a kérelemről hozott döntés végrehajthatóvá válásáig tart, így a kérelmező a bírósági eljárás végéig menekültügyi őrizetben maradhat. A hatóság megszünteti az eljárást, ha a kérelmező a neki kijelölt szálláshelyet vagy tartózkodási helyet 48 óránál hosszabb időre engedély nélkül elhagyja. (A javaslatot a baloldal mellett egyetlen fideszes képviselő, Kovács Zoltán szavazta le, a Fidesz-frakció azóta jelezte, hogy ő tévedésből nyomott nemet.)

- Kihirdették az Európai Közjogi Szervezetet létrehozó egyezményt, és az ENSZ Gyermekalapjával között megállapodást is.

- Döntöttek arról is, hogy az állami vezetői juttatásokat csökkentik. A módosítás célja, hogy a kormányzati irányítás vagy felügyelet alatt álló szervek vezetőinek juttatásai ne valamely állami vezető juttatásához igazodjanak, hanem a kabinet saját hatáskörben szabályozhassa azokat. Pontosították a miniszterelnöki megbízottakra vonatkozó passzust is: ők így a legfeljebb államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazás mellett kormányrendeletben meghatározott juttatásokra lesznek jogosultak.

- Szavaztak az e-kártya bevezetését megalapozó törvényekről. Az új okmányt - ami összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TB-kártyát és az útlevelet, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételére jogosító kártyákkal és akár diákigazolványként is funkcionálhat - felmenő rendszerben vezetik be idén.

- Átírták az Országgyűlésről szóló törvényt. A továbbiakban a független képviselőkkel azonos működési és ellátási juttatásokra jogosultak a nemzetiségi szószólók. Új elem, hogy az üzemanyagkártyával felhasználható összeg mértékéig helyközi közösségi közlekedési jegyet vagy bérletet, helyi bérletet is lehet vásárolni. A módosítás kizárja, hogy párt tulajdonában vagy vagyonkezelésében lévő ingatlanra irodahasználati támogatást lehessen felvenni, a képviselőcsoportok pedig a működésükhöz felhasználható különböző keretek maradványait cikluson átívelően is felhasználhatják.

- Voksoltak az elektronikus hírközlés infrastruktúra-feljesztéséről. Az uniós célkitűzés szerint 2020-ig kell minden lakosnak elérhetővé tenni a szélessávú internetkapcsolatot, a kormány azonban azt tűzte célul, hogy ez már 2018-ra megvalósuljon.

- Módosították az egyesülési törvényt: ezután a helyileg illetékes önkormányzat jelölhet ki egy gazdasági társaságot az alapítói jogok gyakorlására, ha a közhasznú alapítvány alapítói nem lelhetőek fel.

- Változnak a házi segítségnyújtást érintő szabályok: a gondozottak a jövőben célzottabb szolgáltatásokat kapnak és erősödik az állami szerepvállalás a nagyobb ellátási szükséglettel rendelkező érintettek felé. A parlament azt is kimondta, hogy családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás 2016. január 1-jétől kizárólag egy szolgáltató keretében működtethető. Ezzel létrejönnek majd a család- és gyermekjóléti központok. Több, jelenleg pályázati úton finanszírozott szolgáltatás a hosszú távú fenntarthatóság érdekében visszakerül a normatív állami támogatási rendszerbe. Ezek közé tartoznak az úgynevezett támogató szolgáltatások, a közösségi ellátások, valamint az utcai szociális munka.

- Új egészségügyi törvényt is meghoztak. Az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad. Előírjtk a kollegiális szakmai vezető intézményének újbóli bevezetését a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és az alapellátást nyújtó fogorvosok esetében járásokhoz igazítottan, valamint megyei és országos szinten. A törvény kitér a területi ellátási kötelezettség (tek) nélküli háziorvosokra is, akik kiegészítő díjazásra jogosultak, azonban úgy rendelkezik, hogy a tek nélküli szolgáltatókra vonatkozó kedvezményeket és azok feltételeit kormányrendeletben indokolt szabályozni. A törvény lehetőséget biztosít a jövőben arra, hogy ha a háziorvos, házi gyermekorvos, az alapellátást nyújtó fogorvos a meglévő szakképesítésén kívül egyéb szakorvosi vizsgával is rendelkezik, akkor az egészségbiztosítóval arra is finanszírozási szerződést köthet, amennyiben azt kezdeményezi.

- Elkészült az online szerencsejáték törvénye is - ezzel tették lehetővé, hogy online kaszinót csak olyanok üzemeltethessenek, akiknek Magyarországon van kaszinójuk. Online sportfogadást kizárólag a Szerencsejáték Zrt. szervezhet. Ez alól kivétel a lóverseny, ahol kizárólag a százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. végezheti a távszerencsejáték-szervezést.

- Szintén ma szavaztak felsőoktatási törvényekről: az egyetemen kívül létrejöhet új intézményi kategóriaként az alkalmazott tudományok egyeteme, több helyen lehetnek közösségi képzőközpontok, megjelenik a hallgatók kompetenciamérése, bevezetik a mesteroktató kategóriát, valamint változnak a hallgatói átsorolás feltételei is.

- Módosították a sporttörvényt - ebben lehetővé tették, hogy az amatőr sportolók a jelenlegi évenkénti szerződéseik helyett hosszú távú kontraktusokat kössenek, ezzel is csökkentve a szövetségeik bürokratikus terheit.

- Döntöttek a nemzeti akkreditálás rendszerének átalakításáról: a parlament a jövő évtől megszüntette a Nemzeti Akkreditáló Testületet, amelynek munkáját az állam veszi át. Felhatalmazták a kormányt, hogy jelölje ki az új akkreditáló szervet, amely dönthet különböző termékek forgalmazásának engedélyezéséről.

- Ezek után visszatértek a sportra: a 2017-es vizes vb-hez kapcsolódva újabb törvénymódosítást fogadtak el. A vb-rekészülő, összesen 14 ezer nézőt befogadó ideiglenes lelátóra vonatkozó szabályokat írták át. Ez alapján a létesítmény legfeljebb 50 méter magas lehet, elkészítéséhez pedig nem lesz szükség építésügyi hatósági engedélyre, az ideiglenes lelátó tűzvédelmi szabályait ugyanakkor később rendeletben határozhatják meg.

- A szavazások végén döntöttek az információszabadság törvényéről, ami más olvasatban épp az információszabadságot korlátozza: ez a javaslat teszi fizetőssé a közérdekű adatigénylést.

- Miután ezen túljutottak, elfogadták az ombudsman, valamint az Állami Számvevőszék 2014-es beszámolóját is.

- A nap utolsó szavazásai közt az MNB-be választottak felügyelőbizottsági elnököt és tagokat, valamint a Monetáris Tanácsba új tagot. A testületet a fideszes Papcsák Ferenc vezeti, a parlament gazdasági bizottsága korábban a Fidesz (Madarász László), a KDNP (Szényei Gábor András), valamint a Jobbik (Nyikos László) jelöltjét támogatta a felügyelőbizottsági tagságra. A Monetáris Tanács új tagjának Báger Gusztávot választották meg.

Az eskütételek után egy órán át interpellációkat hallgathatunk, majd aki csak gombot nyomni ment be, meg is kezdheti a nyári szünetet. A többiek előbb az azonnali kérdéseken, majd a kérdéseken esnek át. Végül a szocialisták sikeres aláírásgyűjtése után két MSZP-s törvényjavaslat általános vitáját tarthatták volna meg, ám a Fidesz javaslatára ezeket levették a mai napirendről: előbb a Btk. embercsempészettel kapcsolatos szigorításáról, majd az idei költségvetés átírásáról tartottak volna vitát. A kellő számú ellenzéki aláírás összegyűjtése után ezeket fel kellett venni a napirendre, ám annyit megszavazhatott a többség, hogy ne ma tárgyalják ezeket - vagyis így legkorábban az ősszel vitázhatnak ezekről a képviselők.

250 Ft-os órabérért dolgoztatnak a balatoni éttermek!!!

15 éve vagyok a vendéglátásban és 4 nyarat dolgoztam Balatonon. Bemutatom a valós béreket, átveréseket, tudnivalókat, mielőtt a Balatonra mennél dolgozni.

Aki nem ismerné a honlapomat, igen, én dolgoztam Orbán Viktor lányának esküvőjén is pincérként az ominózus DNS-botrány alkalmával. (Soha többet magyar állami rendezvényt.)

A napokban több cikket is olvastam – mint a HVG cikke is -, amelyben leírják, hogy a Balatonra nem találnak dolgozót… Tényeket nem írnak, hát én pótolom. Mindenkinek kötelezőként ajánlom, aki Balatonra menne dolgozni.

Hiába indul a szezon, a vendéglátósok most szembesülnek vele, hogy nem jelentkeznek az álláshirdetésekre: elfogyott a szakképzett munkaerő. – írja a HVG

Munkarend és fizetés

Szerintem a magyar lakosságá 99%-ának fogalma sincsen, milyen körülmények között kell dolgozni a Balatonon. Saját konkrét számaimat is beteszem a cikkbe, valamint több ismerősöm beszámolóját, konkrét éttermek neveit mellőzve…

3 vagy 3,5 hónap az időtartam, amit lehet dolgozni, általában május közepe – augusztus vége. A szezon mindig pontosan augusztus 20-ai héttel ér véget, ott mintha elvágták volna, egyszerűen kiürül a Balaton. Maga a SZEZON, amit ténylegesen szezonnak lehet hívni, az ma már csupán 1 hónap, július közepétől augusztus közepéig tart. Ez a csúcsidőszak.

Felszolgálók

A felszolgálók kapnak egy alapbért, erre jön a borravaló, már ahol megkapják. Ahol én voltam, mi megkaptuk, kivéve az utolsó évben, többet nem is mentem vissza. (Erről később.)

Amit ma az emberek a borravalóról gondolnak, az az álomvilág… A németek a 10 ezer forintos számlára úgy adják oda az 50 forintot, mintha aranytallér lenne. (De tegyük hozzá, náluk ez nem annyira a bunkóság, mint a hazai helyzetből való kiindulás. Úgy gondolják, nálunk a szervizdíj fel van számolva, amit erősít – hogy nálunk is az étlapon csak magyarul volt ráírva, hogy az árak 25% Áfát tartalmaznak, a németek azt hitték – hallottam többször, mikor ezt beszélik, hogy ez a jatt = trinkgeld. Nyilván nem mész oda, hogy ez nem az, mert elég pofátlanságnak vennék. Más esetekben pedig feltételezik, hogy nálunk is meg vannak fizetve a felszolgálók, mint náluk. Fogalmuk nincsen a hazai fizetések gusztustalan alacsonyságáról.)

A magyarok általában több jattot adnak, mint a németek, de nagyon sok magyar is azt gondolja, ha étterembe megy, nem kell jattot adni, mert miért is.. (bunkóság a köbön) Anno még volt üdülési csekk, megengedtük a magyaroknak, hogy nálunk úgy egyék le a 20 ezer forintos csekkeket, hogy egész héten ide jönnek, és mi vezetjük nekik. Ez nekünk plusz munka volt, hiszen a nap végén az elszámolásnál állandóan külön kellett ezeket a blokkokat kezelni, elszámolni… Letelt a hét, mire a vendég megkérdezi, mennyi maradt a 20 ezer forintból? Mondom, 250 forint. Mire a vendég: “Akkor kérnék még egy kávét!” És egy büdös fillért nem adott a tajparaszt bunkója, miközben nekünk csak plusz munkát okoztak. Hangsúlyozom, nem egyedi eset! A legtöbb üdülési csekkes ezt csinálta.. (Így tegyél jót a magyarral – is.)

Amikor a tulajdonossal beszélni fogsz, általában össze-vissza hazudozik a jatt nagyságáról. (Ha túl nagy lenne a jatt, oda se adná! A legtöbb helyen, Budapesten is, amint normálisan keresne egy felszolgáló, már veszik is el a jattot és adnak egy nevetséges bért.)

A Balatonon NINCSEN pihenőnap! 30-ból 30 napot kell dolgozni! Ezt, aki korábban nem csinálta, nem tudja elképzelni, mennyire megterhelő. Sok helyen nem is ülhetnek le a felszolgálók egész nap! (Mi legalább ülhettünk, mikor nem volt senki.) A napi munkaidő pedig általában 11-14 óra. Mi 9-re, illetve 10-re mentünk, attól függ, ki nyitott. A nap vége pedig 22-24 óra, mikor meddig volt vendég. Heti egy fél szabadnap jut általában, de csak akkor, ha nincsen annyi vendég… Ezt azt jelenti, hogy havonta egy felszolgáló 310-380 órát dolgozik pihenőnap és szabadság nélkül!

A rendes munkaidő 160 óra/hónap. Ez a duplája. Azt jelenti, hogy 3 hónap alatt 6 hónapot dolgozik le egy felszolgáló, mely után nem kap szabadságot sem!

Ezért bejelentik 4-6 órás műszakra, szakmunkás minimálbéren. Tehát a tulajdonosok már a bejelentésen hatalmas pénzt takarítanak meg. (Nyúlnak le az államtól.) Ami még nem is lenne gond, hiszen mindenki tudja, hogy Magyarországon lehetetlen törvényesen adózni!

A tulajdonosok kárpótolják valahogy a dolgozókat ezért a minimális bejelentésért? Ahha, ez viccország… Gondolnád, ha lenyúlják a nyugdíjadat (mert ekkora bejelentéssel semmit nem fogsz kapni), akkor talán kézbe odaadják annak egy részét!

Fizetés

A Balatonon a felszolgálók keresnek a legjobban. Ezért kezdtem itt a sort. Az alapbér 100-120 ezer forint között mozog kézbe, melyből természetesen levonják a szállást is! Ez havi 20-30 ezer forint. (Ma már inkább 100 ezer a felső határ, melyből vonják a szállást.)

Jatt

Tehát havi 70-90 ezer forintos bérről indulsz neki a havi 310-380 órának. A jatt májusban nevetséges, alig 20-30 ezer forint… Hiszen forgalom sincsen. Júniusban már olyan 50-60 ezer a jatt. Durván a szállás levonása utána megkapsz 150 ezer forintot. A kiemelkedő hónapok július és augusztus. Ekkor már 120-180 ezer is lehet a jatt. Tehát erre a két hónapra a fizetésed a szállás levonása után 220-260 ezer forint. (Ami sokaknak nagyon jól hangzik, azonban ne felejtsd el, hogy ezt 310-380 órával kell visszaosztani, étteremtől függően.) És teljes szezonra vonj egy átlagot! Máris nem jössz ki olyan jól, valamint augusztus nem teljes hónap, azaz az alapbér is kevesebb, és a jatt is.

Tehát július a legjobb hónap (szinte mindig), ekkora kapsz nagyon jó hónap esetén 260 ezret, a legkevesebb óraszámmal (310 óra) ez 840 forintos órabér, rosszabb év hónapján kapsz 220 ezret, ami már 700 forintos órabér. (Ami egy lófasz ezért a munkáért, később.)

Ha teljes szezont nézünk, akkor kb. 600-650 forintos órabérért dolgoztál pihenés nélkül… (Ennyit kapnak a diákok kb. felelősség nélküli borítékolási munkáért Budapesten, ülve.)

Konyhalányok, kézilányok

Ők dolgoznak a legtöbbet. Reggel 7-re vagy 8-ra mennek, és általában 22-kor jönnek el. Sok helyen velük is takaríttatnak (konyha, hűtők, raktárak stb.), ekkor még később jönnek el. Havi legkevesebb 400-420 órát dolgoznak, de inkább többet. Ez a 160 órának a 2,5-szerese!

Fizetés

A fizetésüket nem akartam elhinni, mikor elmondták. 110 ezer forint/hó, és tőlük nem vonnak szállást. (Ebből levonni?) Durván 250-270 forintos órabért kapnak! (Még írják a HVG cikkében, hogy már takarítókat sem találnak.) Hát még jó hogy nem! Sok lehúzós magyar geci, akik azt hiszik, a nyolcadik házukat is kitermeli majd nekik a rabszolga magyar…

Azt mondták, azért vállalták el, mert feléjük (főként Kaposvár környéke) semmi munka nincs…

Úgy néz ki, lassan megjön a magyarnak az esze, hogy rabszolgamunkát nem fog végezni, inkább megy Ausztriába! Eszébe se jusson senkinek Balatonra menni ilyen munkára! Minden kuli szart nekik kell csinálni, ezért a pénzért? Havi 400-420 órában? A 3 hónap alatt ők 7,5 hónapot dolgoznak le, és általában nulla percre jelentik be őket!

Szakácsok

A szakácsok alapbére mindig magasabb, mert ők nem kapnak jattot. Volt olyan szakács, aki elmondta, hogy májusra 80 ezret kapott, melyből levonták a szállást, 30 ezer forintot. Tőle is megkérdeztük, te hülye vagy? Ember, te hülye vagy?

Azt mondta, ő még kezdő, tanulni akart. Oké, de ennyiért? Ember, te hülye vagy?

Azt is tudni kell, hogy kiadások azért vannak! Mosóport venned kell! Főleg a szakácsoknak, van ám mit mosni. Néha-néha, azért kimozdul a teljes éttermi személyzeti csapat, és csak beül valahova meginni valamit. Csak veszel már kint egy lángost is. Vannak, akik dohányoznak is, nekik ez havi újabb 20-as. Személyzeti étkezést a legtöbb balatoni étteremben napi egyszer adnak (ingyen)… igen, napi egyszer a 12-14 órára!!!!! és az is egyenlő a napi kóstolóval, ami rendszerint krumplis tészta, vagy tojásos galuska, vagy grízes tészta, vagy paprikás krumpli… (mindenki ismeri, a legolcsóbb hulladék kaják…) Úgy sorolnám ezeknek az éttermeknek a neveit! (csak nincs kedvem pereskedni, pedig vinném a tanúkat.) Reggeli sehol nem jár! Azt nekünk is venni kellet, és a Balatonon nem tudsz megvenni nagy tételben semmit, mint otthon, hogy olcsóbb legyen a kiszerelés, mert itt megromlik. Nem tudod elhasználni az 500 ml-es tejfölt, mert azt enni egy hétig… A balatoni boltok egyébként is drágábbak, tehát azért költened kell rendesen… (Ahol én voltam, szerencsére annyit ettünk ebédre, vacsorára, amennyit akartunk, de reggeli nem járt. Persze, mondhatni megharcoltunk ezért… Fontos tény még, hogy nagyon sokszor este 18-19-kor tudtunk EBÉDELNI! – mert addig folyamatosan jöttek a vendégek.)

A szakács, aki 80-ért elvállalta a májust, elmondta, hogy hónap végére előleget kellett kérnie, mert a mosással, cigivel, kajával, egyéb kiadásokkal mínuszba került! Hallod, lejött pénzt keresni, erre átment mínuszba! Nem hittük el…

A szakácsok bérét a szezonhoz igazítják, amit írtam. Júliusban és augusztusban kapják a legmagasabb bért, májusban minimálisat 80-120 ezer, majd július-augusztusra 150-180 ezer forintot/hó! (Egy-két jobb szakácsnak megadják a havi 200-220 ezret is! – hűhha..)

Ők sokszor reggel 7-re mennek, hisz le kell főzni a sok ételt, húslevest stb. És 22-23-ig vannak ott. Mivel az éttermek a takarítókon is spórolnak, felváltva a kézilányokkal takarítják ki az éttermet, tehát sokszor velünk – felszolgálókkal – együtt mentek vissza a szállásra, miközben reggel hétre mentek.

Durván ők is 420-440 órát dolgoznak, a gusztustalan melegben! Nem lehet elképzelni, milyen meleg van ott, amikor megy az összes fritu, sütő, főzőlap… Strandolnak strand nélkül.

A szakácsok így a legjobb hónapjukban is olyan 430-480 forintos órabérét dolgoznak, általában 6 órás bejelentéssel. (Talán egyet bejelentenek 8 órára is, ne nézzék annyira hülyének a lefizetett NAV-ot.)

Mit jelent a munka?

Ilyenkor jönnek a legtöbben, hogy felszolgálni, áhh, csak tányérokat kell kivinni. Hát nem mondom el, hány embert láttam már sírva rohanni haza…

Ez a munka arról szól, hogy alapjában véve kevés a létszám a vendégszámhoz képest. Sokszor 7-10 asztal jut egy felszolgálóra. A Balatonról beszélünk, ahol rendre csapatokban jönnek az emberek nyaralni, enni. Főleg a németek. Az asztalaidból legalább 1, de inkább 2 asztal 7-14 fős. Ritka a 2 fős. A többi 3-5 fős. Bejött hozzánk egyszer egy 21 fős brigád is!

Sok helyen, nálunk is a felszolgáló egyben a báros is volt! (Max. szezonban estére felvesznek a bárba is valakit.) Azt jelenti, hogy felveszed az italt a 10 fős asztalodtól, aztán beszaladsz a bárba, és megcsinálod. (Mellette van még 5 asztalod.) A németek rendre isszák a spécit (fanta és cola keveréke), illetve így isszák a sört is, colával, fantával, és sprite-tal is keverve kérik. Na most, mire lecsapolsz 10 sört, a jó magyar habzó sörökből, hát ott állsz vagy tíz percet! Mert sör az nem jön, csak hab… (kéthetente tisztítja a szerviz a csapot, de hiába, míg a magyar sörbe habosító szart kevernek, mert gabonát nem látott csak nyomokban) És örülsz, ha nem épp akkor fogy ki a hordó, hogy mehess hátra előre gurítani egyet (a magyarok úgy hiszik, egy bárban minden elfér, még a csillagos ég is.) Aztán csinálod nekik a bécsi jeges kávét, amibe fagyi is kell, ekkor gyorsan hátra szaladsz a fagyasztó ládához, hogy beletehesd a vanília fagyit…

Ekkor két asztal már veri a tam-tamot, hogy rendelne, a harmadikra pedig vinned kéne a levest, a negyediken le kéne szedni, a konyhára meg üvöltenek, hogy vigyed már a kaját, mert nem tudnak hova rámolni, és amúgy is kihűl, bebőrösödik, felmelegszik…

Mikor kiviszed az italt a 10 fős németeknek, hát ott az egyik német kitalálja, hogy ő kér még egy melange-ot! (Négyrétegű kávé, lásd a képen, amit anno csináltam) Mert természetesen a tulaj kitalálta, mennyire baromira jól néz ki az étlapon, nem számít, hogy nincs idő megcsinálni.

Nincs idő ilyen “pepecs szarokkal” vacakolni.

Utána gyorsan hátrarohansz, hogy kividd a leveseket, majd leszedd a másik asztalt, majd rohansz vissza a németekhez, akik rendelnének. Egy 10 fős német asztal legalább tíz percig fog feltartani, mire végigkérdezik, ez mi? Az mi? Azt nem lehetne így? Ezt nem lehetne úgy?

Közben a leveset már megették, a főételek meg tornyosulnak a konyhán a többi asztalra… A frissensültek össze szottyadnak (főként a rántott gomba), tehát azonnal vinni kell. A tálaló is kicsi. Gyorsan felütöd a gépen a németek kajáit, majd mivel a gép sem tud mindent, a blokkra ráírod, hogy a sajttal-sonkával töltött pulykamellet a vendég sajt nélkül kéri, de csirkemellből, és gombát kér külön mellé pirítva… A másik fél adagban kéri a halászlét, mire a szakács szétveri a fejed, hogy hogy a francba ossza ketté az ikrát és halat, ami benne van? Mert az egyszemélyes… Ezeket mind megcímkézed, elmondod a szakácsnak is, mert ha nem mondod el, a büdös életben nem úgy csinálja meg, ahogy kérted, mert nem tudnak olvasni… Akkor a halászléhez és bográcsgulyáshoz nekiállsz hátul, és vágsz kenyeret a kosarakba… Kiviszed a németeknek az erőspistával együtt… Visszaszaladsz, mert a gulyás és a halászlé ilyen kis bográcsban megy ki, amihez külön kiviszed a merőkanalat előre, és a tányért is…

Az egyik német kért tatár beefsteak-et, amihez a felszolgálónak kell megcsinálni a 8-10 szelet pirítóst. Bedobálod a szeleteket a pizza kemencébe (ha a kis pirítóval csinálnád, egy órát állnál ott), és vársz, majd forgatod, majd vársz, mert ha elmész, szénné ég, a szakácsok pedig magasról leszarják, mit égetsz oda… Nem segítenek, meg egyébként is van dolguk… Állsz és vársz a rohadt pirítósokra, miközben már 4 asztalod veri a tamtamot, hogy inni akar, enni akar, rendelni akar, desszeretet akar…

Kiszaladsz a pirítóssal, majd kiviszed a 10 ételt, természetesen a hülye bográcsokból nem tudsz annyit összefogni, legalább 3-szor mész oda-vissza az asztaltól a világ végén lévő konyháig… A német megkapja a cigánypecsenyét, majd elköhhenti magát: “Ez mi? Én nem ezt rendeltem!” De, te bizony azt rendelted, ez a Zigeuner Braten, vagy Schweinebraten nach Zigeuner Art – attól függ, hogy írták az étlapra… De nem, ő nem ezt kérte… (Fél szemmel látod, hogy már 6 asztalod veri a tamtamot! De még mindig nem mozdulhatsz el a németektől…) Hát a német mondja, hogy ő bizony olyat akar, amit a szomszédja eszik… Igen, mondom, az bizony a pörkölt! (Schweinegulash). Ez pedig a cigánypecsenye (zigeunerbraten). Jah, de ő azt hitte, hogy ez az! Hát igen, hinni bizony a templomban kell, az előbb itt álltam több mint tíz percet, faszért nem kérdezted… Jó, de ő ezt nem eszi meg, valahogy oldjuk meg… Oké… Rohanás vissza a főnökhöz, oké, vigyünk neki pörköltet… De most jön a bibi, a gépen te nem tudsz törölni. (Sehol nem engedik, mert ha a felszolgáló törölhet, akkor lopni is tud…) Hívni a főnököt, hogy törölje már le, és hadd üthesd fel a pörköltet… Rohanás vele a konyhára, hogy előre kéri a vendég, gyorsban… A szakács elküld a kurva anyádba, hogy ő nem expresszvonat, faszért kell ilyet felvenni…

Gyorsan szaladsz fizettetni a másik asztalt, 4 német volt, anya, apa, és két gyerek… (Vagyis hitted te!) Kérték a számlát, persze egy büdös szóval nem mondták, külön fizetnek, te pedig nem is gondolod, hogy egy család külön fizet… (Míg kezdő vagy, aztán már a két főtől is megkérded, hogy egyben vagy külön, akik hülyének néznek, hogy ilyen egyáltalán felmerül benned…) De sajnos a 4 német nem egy család volt… Vagyis félig… A két gyerek valójában egy pár, akik külön fizetnek, de külön a lány is, meg a fiú is, mert a fiú is már külön kasszán van, a két felnőtt pedig egyben fizet… Akkor gyorsban megkérded, hogy ebben a felbontásban ki és mi francot is evett? És a német nem viccel! Ha egy kólát nem oda ütsz ahova kell, nem adják ám oda a másiknak, addig a német megy el, míg nem azt kapja számlán, amit ő evett…

(Ebben nagyon precízek a németek… Elviszik a számlát, és nagyon pontosan vezetnek minden kiadást… Nincs olyan, hogy egyben kérik, és majd külön odaadják a másiknak… Ez egyébként szerintem jó, mert így náluk sosincs ebből sértődés vagy vita, még családon belül sem.)

Tehát visszaszaladsz a géphez, és elkezded szétbontani, ami rohadtul időigényes már megint… Sebesen szaladsz a másik asztalhoz, ahol már kérik az italt… Szokásos kérdés: a gyerek nem ihat hideget, ezt a kajszibarackos, epres, kiwis cappyt kérnénk, de nem hideget! Mivel – ahogy mondtam – a bár nem végtelen katlan – minden ami elől van, be van hűtve… Szaladsz hátra, egyesével átnézed a rekeszeket, természetesen ebben az ízben nincsen már nem behűtött… Szaladsz vissza, hogy jó lesz-e másik? A gyerek persze bömböl, hogy neki csak az kell! A szülő kérdezi, nem lehetne-e megoldani valahogy? Hát akkor szaladsz vissza a hűtőhöz, engeded a forró fizet, és áztatod benne, miközben már leült két újabb asztal, akik még étlapot sem kaptak!!!

…folytatása ugyanez egész nyáron…

Könnyű?

Ezt a munkát csinálod átlag 600-650 forintos órabérért havi 310-380 órában! A szakácsok munkája ugyanennyire komplikált a 80 fokos melegben… Egyszerre száz dologra kell figyelni, mindent időben kiadni… (Hasonlítsd össze a postán ugyanekkora órabérért ücsörgő ügyintézőt, aki ” megyek, megkeresem a levelet, majd fél óra múlva visszajön, nagy nehezen leül, aztán még fél órát vezeti fel neked a levélátadást… És ugyanazt az órabért kapjátok…)

Miért vársz 1 órát a kajára?

Ehhez hozzá kell tenni, hogy mivel nem fizetik meg a szakképzett dolgozókat, a szakácsok zöme – nem vicc – főzni sem tud. A már emlegetett kezdő szakács például minden második pizzát szenesre égetett. Jó, ezen mi röhögtünk, a főnök már nem annyira. Kétszer is kibaszik magával a tulaj, mert ilyenkor van az az eset, mikor a vendég minket, felszolgálókat basztat, hogy 1 órája rendelte meg a pizzát, honnan jön, Afganisztánból? Erre mit mondjak, hogy a 80 ezerért 400 órát dolgozó szakács már a második pizzádat égeti szenesre? Szerinted milyen “szakácsok” dolgoznak ennyiért? Másik példa: a vendég kért egy magyaros pizzát, de csípős paprika nélkül. Ráírtam a blokkra: csípős paprika nélkül!!! Erre mit látok a pizzán? Nem ott figyel a csípős zöld paprika a sajt alatt? Ilyenkor újabb 20 perc, míg kisüti a másikat, a mellesleg ezer más dolga mellett, és reméled, hogy azt most meg nem égeti szenesre… (Neked, felszolgálónak minden ételt kell nézni tüzetesen, mert te viszed ki a vendégnek, aki téged néz hülyének, hogy a lelkedre kötötte, hogy allergiás erre vagy arra, vagy csak nem szereti…) Te pedig pontosan tudod, hogy a vendég soha többet nem tér vissza, a borravalódnak pedig lőttek, mert aki 1 órát vár a pizzára vagy akár egy levesre, azt a büdös életben nem látod többet. (Ugye, a tulajok önmagukkal többszörösen is kibasznak, mert a vendéget örökre elvesztették, plusz a kezdő szakács bénázásai mind a kukában végzik. Ezt sem fogják fel, csak hogy ne kelljen fizetni, ez az egyetlen, amit érzékel a tudatuk!) És amikor eljutsz arra a szintre, hogy minden tizedik ételt visszaküldenek, akkor pontosan tudod, mekkora lesz a havi jattod… Egyik évben már ott voltunk, hogy mi bemegyünk, és főzünk is, csak menjen már ki normális kaja… 

Csoda, ha nem megy már senki a Balatonra dolgozni? Adott esetben te, és még néhány másik hiába vagy szakképzett, hiába csinálod normálisan a dolgod, pontosan tudod, hogy a többi le fogja húzni az egészet… Amihez hozzájön sok helyen az alacsony dolgozói létszám a vendégszámhoz képest, aminek eredménye, hogy a vendég ismét elégedetlen lesz. Hát így ment szarrá a Balaton.

De végre, elértük azt a szintet, mikor a magyar is azt mondja, hogy na ezt már nem! Ne menj a Balatonra dolgozni! Ott rohadjon éhen minden tulajdonos, ahol van! Ők baszták el! Úgy húzták le annak idején a németeket és magyarokat is, ahogy kellett! Hát most itt a böjtje! Megérdemlik! Azt hitték, életük végéig 4 hónap alatt a rabszolgák megkeresik nekik a nyolcadik házukat, ők meg évente 8 hónapot szabadságoltatják magukat… Hát ennek vége!

Persze, te meg vagy kérve, hogy lehetőleg minimális dolgot üss be a pénztárgépbe! (Ki a fasz találta ki, hogy kössék be a NAV-ra?) Nem tök mindegy, ha úgysem ütöm be? Az éttermek adótanácsadó cégeket bíznak meg, akik elmondják neked, mit kell hazudni, ha esetleg jön egy ellenőrzés a NAV-tól. Hogyan kell kisétálni az étteremből, mert te nem dolgozol ott stb.

Azaz, temérdek adót csal el az étterem, melyhez téged is felhasználnak, de fizetni persze azt már nem akarnak! A nyugdíjadat is elcsalják, de fizetni azt nem akarnak.

Egyébként a legtöbb éttermes ismeri a NAV-os ellenőröket is, akiket természetesen lefizetnek. A NAV csak az interneten 2 használt hűtőt eladókra tud rámászni, mert ócska szarházi magyarok a NAV-osok is! Csak azokra mennek rá, akik nem tudják lefizetni őket, és akiktől nem szarják össze magukat, mint mondjuk Orbán tanácsadója! (Persze, tudom, a magyart nem szabad szidni, mert megsértődik…)

Csak komolyan… gondoljuk már végig, hogy be van jelentve 2 ember egész szezonra, miközben egész nap nyitva tart az étterem? Ki a fasz dolgozik? Már a létszám sem jön ki. És hogy a pénztárgépbe beütött bevétel még a rezsit sem fedezi? …és nem látja a NAV? Hát persze, mert le vannak fizetve… Mert a kedves magyar NAV-os csak a kisembert tudja basztatni, ezért menekülnek innen a fiatalok! Sok fasszopó!

Konklúzió

Itt az eredménye annak, amikor a dolgozókat, a tényleg jó dolgozókat nem becsülik meg ebben az országban… Oké, van nagyon sok béna ebben a szakmában is, de a tulajdonosok / vezetők azokat sem becsülik meg, akik tényleg jók… Ez Budapestre is igaz… Az lesz a következő, ami tönkremegy… És ott is meg fogja érdemelni az összes….

Budapesten is napi 16 órákra akarnak fizetni napi 6 ezret + jatt! Meg anyuka nem kéne? A legtöbb hely persze nulla bejelentéssel.

Fontos tanács: olyan helyre soha ne menj dolgozni, ahol olcsó menüt árulnak! Az összes csóró azt fogja hinni, hogy a 600 forintos menüért (leves + főétel), még ingyen kéri tőled a kancsós vizet, aztán persze jeget nem tudnál hozni még bele, aztán még egy kosár kenyeret is… Az ilyen helyeken a vendég soha nem ad büdös fillér jattot sem! Miközben a lábadat lejárod e menük cipelésével! Ez Budapestre is igaz, ott főként a korlátlan fogyasztásos helyek azok az éttermek, melyek már kibérelték a hirdetésoldalak legfelső helyét. Napi 12-16 órában semmi mást nem fogysz csinálni, mint cipelni a tányérhegyeket a korlátlan fogyasztás miatt lószar bérért (jatt nulla), 3 hónap után pedig mész a rokkant székbe…

Ehhez hozzájön, hogy a Balatonon még mindig undorítóan magasak a szállások árai, miközben a bútorzat a 80-as évekből maradt, az 1000-szer összehányt szőnyegekkel együtt… ezt látja a luxushoz szokott német… + Mai napig nincs a Balatonon olyan szórakozási lehetőség, amit esőben lehetne végezni… Hát ugye, a sok szakértő… és ehhez hozzájön a vasárnapi boltzár, ami megint csak lehúzza a Balatont minden szempontból, mert legalább oda felmentést kellett volna adni. Mit lát a német? Se szakképzett személyzet az éttermekben, se bolt, ahol a nyers éttermi vacsora után vehetne valami ehetőt… és esik az eső, és nem tud csinálni semmit… Nincs olyan a világon, amit a magyar ne tudna elszarni… (de psszt… ne szóljuk le a magyart, mert megsértődik…)

A legtöbb balatoni munkaadó ráadásul telefonon nem közöl ezekből semmit! Jól átvernek, sok helyen ki sem fizetnek rendesen! Én utolsó évben leutaztam, a tulaj ott közölte, hogy megváltoztatja a fizetési feltételeket, mert nem lehet megtartani a jattot, lesz egy fizető pincér, és ad egy fix bért. Azt mondja, kézbe 170 ezer, amiből levonja a szállást, a 20 ezret… Gondoltam magamban, ez hülye??? 310 órára havi 150 ezret adna, amiből még a reggelimet is nekem kel venni? Mondom 200 alatt már fordulok is vissza… Megadta… De csak július- augusztusra…

Alakarte (étlapról felvevős) állandó felszolgálást 1000 forint alatt már nem csinálok! Nézzék hülyének az anyjukat… Két idegen nyelven elboldogulok, majd 600 forintért fogok dolgozni? A hülyék a túloldalon vannak!

Jelenleg is csak azért vagyok még a országban, mert tanulás miatt még maradnom kell… Utána olyan papírjaim lesznek, melyekkel már én fogok diktálni az állásinterjún… ha nem adják meg, irány külföld…

Ismerősöm mérnökként jött haza másfél év után (milliós fizetés), atomerőműveket építettek, itthon alig talált munkát, illetve ajánlottak neki 160 ezer körüli összegeket, melyért szombaton is be kellett volna menni… Feletette önéletrajzát angliai oldalra, majd mesélte, hogy megállás nélkül jelentkeztek nála a munkaadók. Kiment, azonnal fel is vették az első helyre…

Majd szépen rájönnek a magyar vállalkozók, hogy lassan egy darab szakképzett emberük nem marad! Aztán majd csodálkozhatnak, miért mennek csődbe egytől egyig! De megérdemlik! És akkor már késő lesz!

Egyébként szerettem a Balatonon dolgozni, teljesen egyedi hangulata van… amit a magyarnak sikerült teljesen hazavágni… hátsz, ez van…

Bevándorlás: óvatosságra intik a taxisokat

Az Országos Taxis Szövetség elnöke óvatosságra inti a magyar taxisokat úti okmány, illetve vízum nélküli migránsok külföldre szállítása ügyében.

Metál Zoltán az M1 aktuális csatornán hétfőn elmondta: korábban kezdeményezték a rendőrségnél, hogy szülessen állásfoglalás a taxisok számára migránsok szállításával kapcsolatban, ez márciusban megtörtént.
   
A hivatalos állásfoglalás arról szól, hogy illegális migráns nem szállítható az Európai Unió határain belül, még Magyarország területén sem, de ha vizsgálni kellene az utas hovatartozását, nagy gondban lennének a sofőrök - tette hozzá.
   
A taxisoknak arra szól a hatósági engedélyük, hogy egy adott pontból egy másikba elvigyék az utasokat, faji, vallási és egyéb hovatartozás miatt nem tagadhatják meg a fuvart - mondta a taxis szövetség elnöke.

Újabb helyen állt le a mosógépcsere-program pénzhiány miatt

Forráskimerülés miatt határozatlan időre felfüggesztette hétfőn a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a mosógépcsere-pályázatok benyújtását a dél-dunántúli régióban – közölte a tárca az MTI-vel.

A régióban július 7-én 12 óráig lehet még pályázatot benyújtani.

A közleményben kiemelték: a pályázati útmutatóban meghatározott feltételeknek megfelelő pályázatok a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban.

Az NFM felhívta az érintettek figyelmét arra is, hogy a benyújtott pályázatokkal kapcsolatos kommunikáció a pályázati portálon – https://mgcs-2015.nfsi.hu/ – keresztül történik.

Az Otthon melege program keretében meghirdetett, energia-megtakarítást eredményező mosógépcsere pályázat július 1-jén, elsőként a nyugat-dunántúli régióban indult el, azt szintén forráskimerülés miatt függesztették fel határozatlan időre.

A pályázatok beadása régiónként időben eltolva történik.

 

Orbáni megszorítások: most a nyugdíjasokon a sor

Nem emeli jövőre a kormány a nyugdíjakat azzal a kis trükkel, amivel eddig mindig megtette – írja a Népszabadság . A lap szerint a kormány eddig minden évben emelt egy kicsit a nyugdíjak reálértékén azzal, hogy sokkal nagyobb inflációval számolta ki a nyugdíjakat a költségvetésben, mint amennyit végül tényleg romlottak az árak, ezzel minden évben adott egy kis plusz pénzt a nyugdíjasoknak, de ennek jövőre vége.

A kormány egy 2013-as módosító szerint a várható inflációhoz igazítja a nyugdíjemelést, nem a ténylegeshez, ha pedig a várt infláció kisebb volt, mint ami végül lett, akkor utólag kifizették a különbözetet, hogy ne csökkenhessen a nyugdíjak reálértéke. Ha viszont az előrejelzett pénzromlás nagyobb volt, mint ami végül lett, azt nem korrigálják, nem vesznek vissza pénzt a nyugdíjasoktól, tehát reálértéken több pénzük is lett.

Márpedig a Nemzetgazdasági Minisztérium az elmúlt években mindig túlbecsülte a következő évi inflációt a költségvetésben, tavaly például 2,4 százalékos inflációval számoltak, mikor igazából 0,2 százalékkal csökkentek is az árak.

Jövőre viszont 1,6 százalékos áremelkedéssel számol a kormány, miközben a Magyar Nemzeti Bank 2,5, a kormánynak sok pénzért tanácsokat adó Századvég Gazdaságkutató pedig 2,6 százalékos inflációval számol. Ráadásul márciusban még az NGM is 2,5 százalékos inflációt várt 2016-ra, csak azóta látják máshogy a dolgokat, mint mindenki más.

Ezzel azt fogják elérni, hogy bár kompenzálniuk kell majd a nyugdíjasokat az emelkedésért, igazából egy forinttal sem fizetnek többet a nyugdíjasoknak annál, mint ami a törvényben elő van írva.

Erre azért is lehet szükség, mert a jövő évi költségvetésben az szja-csökkentéssel 120, a sertéshús-áfacsökkentéssel 25 milliárd forinttal kevesebb jön majd be a kasszába, a kormány ingyen akarja etetni a bölcsisek 90 százalékát és hasonló programokat akar finanszírozni, miközben tovább akarja csökkenteni az államadósságot – írja az index.

 

Kivonult a Betyársereg Szegedre

A Betyársereg 50-60 tagja kivonult Szegeden a Nagyállomás elé, ahol a MigSzol aktivistái segítik a menedékkérőket. A rendőrség is nagy erőkkel jelent meg a helyszínen, ez után a szélsőjobbosok két csoportra oszlottak, egyik részük a Nagykörút felé indult. A helyzet feszült, de nyílt konfliktusra nem került sor.

Hétfőn délután fél öt után arra lettek figyelmesek a szegedi MigSzol aktivistái, hogy négy, beazonosíthatóan Betyársereg-szimptizáns vagy -tag érkezett a szegedi Nagyállomás elé. Nem sokkal később 10-12 autóval továbbiak érkeztek, így már egy jó 50-60 fős különítmény várakozott az aktivisták telephelyétől pár méternyire. Az aktivisták felhívták az őket 24 órában segítő rendőrök figyelmét a gyülekezésre, akik erősítésért szóltak a központnak. Nemsokára meg is érkezett a helyszínre a csoportosuló Betyársereg-tagokkal megegyező számú készenléti rendőr.

A téren ekkor csak pár menedékkérő volt, de az idegenrendészeti hivatal helyiségeiből folyamatosan érkeznek az állomásra, ezért a rendőrség kíséri őket bizonyos szakaszokon, nehogy provokáció történhessen. A radikális szervezet szimpatizánsai fotóztak, videózták az aktivistákat és a menekülteket.

A rendőrök érkezése után 30-40 perccel a Betyársereg tagjainak csoportja kétfelé oszlott: egyik részük a Nagykörút felé indult a rendőrök kíséretében. Ezen az útvonalon érkeznek a Nagyállomás felé a migránsok. A többi szélsőjobbos az állomás háta mögött csoportosult.

A Betyársereg érkezésekor 20-25 migráns lehetett a pályaudvaron, nagyrészt afrikaiak. A MigSzol aktivistái igyekeztek egy csoportba terelni őket. Úgy tudjuk, a meggyötört embereket nem különösebben félemlítette meg a Betyársereg megjelenése, hosszú útjukon számos, ennél durvább atrocitás érte már őket.

8 nap alatt 3 eset

A MigSzol június 28-án alakult, de az eltelt 8 napban már három, különböző súlyosságú atrocitás érte őket. Szombat este részeg, szkinhed-külsejű fiatalok érkeztek félmeztelenül, sörösüvegekkel, a hat-hét fiatal különböző sértéseket vágott a menekültek és az aktivisták fejéhez, mint "Takarodjatok haza!". Végül a rendőrök tettek rendet. De volt stírölés és fényképezés is. Az egyik jelen lévő aktivista szerint egyre durvulnak az incidensek, és "amíg a rendőrök ugyanannyian vannak, mint a Betyárseregesek, addig nincs baj", csak kérdés, ez mindig így lesz-e.

 

 

Hendét három órán át faggathatták a Gripen-balesetekről

Zárt ülésen adott tájékoztatást Hende Csaba honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség (MH) repülőinek a közelmúltban történt baleseteiről az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában hétfőn.

A honvédség két Gripenjének akár időleges kiesése elsősorban a pilóták kiképzésében okoz gondot - mondta a miniszter a több mint három órán tartó ülés után. Ennek megoldására alapvetően a Gripeneket gyártó svéd partnerrel folynak tárgyalások, és remélhetőleg a nyár végére megoldják az ügyet - tette hozzá.

Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke szerint az ülésen elhangzottak alapján semmi nem igazolja, hogy a három baleset között lenne összefüggés. Demeter Márta MSZP-s képviselő viszont azt mondta, ezeket az incidenseket nem lehet fatális véletlenek sorozatának nevezni, valamilyen rendszerszintű problémára utalnak.

 

Igazi látványosság lett a Kétfarkúak budapesti plakátja

A "túléltem a magyar bevándorlásellenes kampányt" feliratú óriásplakáttal már fotózkodnak is – írta Facebook-oldalán a Kétfarkú Kutya párt.

Nem is csoda, hiszen a főváros egyik központi helyére, a Madách térre került ki a Vastagbőrrel közösen készült ellenplakát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orbán a cölöpteknős

 

 

 

 

 

A bírósághoz fordul az MSZP a boltzáras népszavazásért

Bírósághoz fordul az MSZP, amiért a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke nem a párt vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos népszavazási kérdését terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé – közölte Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes hétfőn az MTI-vel.

Pálffy Ilona vasárnap azzal indokolta döntését, hogy az ellenzéki párt idő előtt nyújtotta be kérdését. Azzal indokolta lépését, hogy a szocialista párt még a Kúria egy másik, hasonló kérdésben hozott jogerős, elutasító határozatának nyilvánosságra hozatalát megelőzően nyújtotta be kérdését, így azt nem vehette figyelembe.

Harangozó Tamás a közleményében törvénysértésnek nevezte a történteket. Úgy fogalmazott: "nem tudunk mást tenni, mint bízni abban, hogy a bíróságon még a törvények képzik a döntések alapját, nem pedig a Fidesz politikájának való megfelelési kényszer".

Az ellenzéki politikus szerint a vonatkozó jogszabályok – Pálffy Ilona állításaival ellentétben – nem kötik a jogerőt a Kúria honlapján való közzétételhez. A bíróság határozata annak meghozásával jogerős. Márpedig az NVI a bíróság aláírt, bélyegzővel ellátott határozatának másolatát saját állítása szerint is, a valasztas.hu oldalon 16 óra 5 perckor közzétette. E szerint a döntés 16 óra 5 perc előtt megszületett. "Ha valaki ennek az ellenkezőjét be tudja bizonyítani, az előtt megemeljük a kalapunkat" – írta az ellenzéki politikus. Az ellenzéki politikus azt írta: az NVI vezetőjének vasárnapi döntése értelmében "az NVB honlapján közzétett információk, dokumentumok csak tájékoztató jellegűek, azokat nem lehet komolyan venni".

Pálffy Ilona az NVI honlapján nyilvánosságra hozott határozatai értelmében egy másik – a nyitva tartással kapcsolatos – népszavazási kezdeményezést terjeszt az NVB elé. Ezt a beadványt az a Vajda Zoltán Tamás tette, aki másokkal együtt március 15-én, majd később még többször is "rendszerbontó" népszavazási kezdeményezéseket is indított, amelyek közül többet az NVB hitelesített. Mostani kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy törvény ne korlátozza a kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzlet nyitvatartási idejét?".

A népszavazási kérdés benyújtásának azért van jelentősége, mert a jogszabályok értelmében azonos tárgykörben csak egy kezdeményezés vizsgálható, így a később benyújtott kérdéseket el kell utasítani.

A kérdések NVB elé terjesztéséről az NVI elnökének, Pálffy Ilonának saját hatáskörben kellett döntést hoznia, a jogszabály szerint a benyújtást követő öt napon belül. Arról kellett döntenie, hogy a Kúria végzésének jogerőre emelkedése után melyik kérdést nyújtották be először, ugyanis csak azt terjesztheti az NVB elé. Az NVI elnökének döntésével szemben jogorvoslattal nem lehet élni, de a kezdeményező a kérdést ismételten benyújthatja; ebben az esetben a kérdést mindenképpen az NVB napirendjére kell tűzni. Az NVB-nek 30 napja van arra, hogy a kérdés hitelesítéséről vagy elutasításáról határozatot hozzon; e döntést a Kúria előtt lehet megtámadni. Egy újabb jogerős elutasító döntés esetén ismét megnyílhat a lehetőség új népszavazási kezdeményezés benyújtására e témában. Az NVI elnöke nem első alkalommal döntött így, egy hasonló ügyben, áprilisban már ugyanilyen határozatot hozott szintén arra hivatkozva, hogy a Kúria döntése akkor emelkedik jogerőre, amikor azt a saját honlapján közzéteszi.

Egyetlen málnaárus miatt ússza meg egy balatoni CBA a vasárnapi boltzárat

3-4 kiló málna elég volt, hogy egy balatonfenyvesi CBA-t piaccá minősítsenek, így vasárnap is nyitva tarthasson. A mindössze 20 doboznyi gyümölcsöt kínáló málnaárust a termelői piacról csalták át ide A boltnak bejött a húzás: most vasárnap tömött sorok álltak a kasszánál – számolt be a NOL.hu.

Az egyik Budapestről érkezett vásárló azt mondta, ha nem lenne vasárnapi zárva tartás, biztosan nem vásárolna a CBA-ban.

Ócska hazugság ez is, de hát már csak nevetünk

- tette hozzá.

A NOL rajta kívül két tucat vásárlót állítot meg az üzlet bejáratánál, de ők is mind hazugságnak minősítették a CBA piaccá alakulását.

Hétfőtől bünteti a Fidesz, ha valaki fel akarja deríteni a korrupciót

Hétfőn gyorsított eljárással szavazza meg a Fidesz azt a törvénytervezetet, amely elfogadása után az önkormányzatok, minisztériumok, állami cégek pénzt kérhetnek a közérdekű adatigénylésért. A törvénytervezet lényegében olyan, mintha bírságot szabnának ki a közérdekű adatigénylésre.

Pontosan nem tudjuk, mennyi hasznot hozna az államnak a korrupcióellenes küzdelem, de a lopás megállítása vagy akár a csökkentése is több ezermilliárdot hozhatna a közös kasszába. Vajon nem lenne jobb mindannyiunkank, ha Habony Árpád, Mészáros Lőrinc, az új Simicska, azaz Garancsi István vagy a Fidesz többi oligarchája helyett, az ápolókhoz, az oktatásba, az egészégügyre vagy a szociális ellátásokra jutna pénz? Összehasonlításként Simicska Lajos 2014-ben, amikor még ő is Fidesz-oligarcha volt, a cégeiből körülbelül 30 milliárd forintot vett ki. Ez az összeg fele annyi, mint a FIFA megvesztegetési botrányának 210 millió dolláros összege. A magyar korrupció világszínvonalú. Magyarország ebben tényleg jobban teljesít.

A Fidesz pedig nem ez ellen a korrupció ellen küzd, nem a közös pénzünket védi, hanem azokat bünteti, akik ezt megpróbálják felderíteni. Pedig lehetne másképp is. Romániában jelenleg vádemelés zajlik Victor Ponta miniszterelnök ellen, de a korrupciós ügybe keveredett ellenzéki képviselők ellen is eljárásokat indított az ügyészség. És szerte a környező országokban zajlik a korrupcióellenes küzdelem, amibe politikusok buknak bele, és kerülnek börtönbe. Magyarországon a Fidesz által uralt ügyészség nem indított 2010 óta egyetlen ejárást sem kormánypárti politikus ellen.

Most pedig lecsapnak a közérdekű adatigénylésre is. Pedig ha nincs közérdekű adatigénylés, még a mostaninál is kevesebbet tudnánk a kormánypárti korrupcióról, Rogán, Lázár gyanús ügyei nem kerültek volna nyilvánosság elé, és a kormánypárt azt is akarja, hogy ne is kerüljenek. A törvénytervezet szövege szerint ugyanis maga az adatgazda, az önkormányzat és a minisztérium, állapítja meg mennyit kérhet egy adat kiadásáért. Kocsis Máté például pár hónapja mondta el egy interjúban, hogy több tízezer forintba kerül egy adat kiadása. Persze ez nyilvánvalóan hazugság, és a hazugság igazi pikantériáját az adja, hogy egy tisztességes párt kormányra kerülve ezeket az adatokat és számlákat nem közérdekű igénylés nyomására adná ki, hanem magától tenné nyilvánossá honlapján.

De a Fidesz titkot akar, nem akar kiadni adatokat, pénzt kér értük, és ezzel lényegében bünteti az adatkikérést. Ha a kormánypárt hétfőn elfogadja ezt a törvényt, nem a korrupt politikusokat fogja üldözni a magyar állam, hanem azokat, akik felderítenék a korrupciót. Magyarország hivatalosan is oligarchia lesz.

Levadásszák Simicska katonáit

Egy év alatt csaknem az összes állami cég éléről kirúgatta volt szövetségese, Simicska Lajos vállalkozó „embereit” Orbán Viktor miniszterelnök. A háború a végjátékhoz érkezett, már csak az adóhatóság és a MÁV van soron.

Baji Csaba

A Magyar Villamosművek Zrt. volt elnök-vezérigazgatójának e-mailben mondtak fel idén júniusban. Korábban egy Simicskához köthető energiacégnél dolgozott.

Németh Lászlóné

A volt nemzeti fejlesztési minisztert tavaly nyáron váltották le, előtt három évig vezette a tárcáját. Jelenleg postaügyi államtitkár a Miniszterelnökségen.

Márton Péter

AMagyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatói székéből rúgták ki idén februárban. Németh Lászlóné nevezte ki miniszterként, ezért biztos volt a leváltása.

Dévényi Gergely

A Volánbusz Zrt. volt vezérigazgatója, elődje önként mondott le 2013-ban. Dévényit idén áprilisban menesztették, miután a céget birtokló MNV éléről eltávolították Márton Pétert.

Mázsi Attila

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. elnök-vezérigazgatói székéből rúgta ki a Németh Lászlónét követő fejlesztési miniszter, Seszták Miklós. Mázsi vezetése alatt rengeteg megbízást kapott a vállalattól Simicska építőipari cége, a Közgép.

Nagy Sándor

A paksi atomerőmű bővítéséért felelős állami cég volt vezérigazgatója. Az elismert szakember állítólag nem kötődött szorosan Si­micskához. Viszont a Simicska emberé­nek tekintett Baji Csaba nevezte ki, ez elég volt idén áprilisi kirúgáshoz.

Szentpétery Kálmán

A háború legfrissebb áldozata: idén június végén mentették fel a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatói posztjáról. 2010-es kinevezése előtt több Simicskához köthető cégnél dolgozott.

Dávid Ilona

A MÁV vezérigazgatóját a leváltott Németh Lászlóné nevezte ki, ezért inog a széke. Értesüléseink szerint hamarosan bejelentik a leváltását, pedig jó szakembernek tartják. Ő az első nő, aki mozdonyvezetői vizsgát tett.

Vida Ildikó

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke jogi egyetemistaként együtt élt a Bibó Szakkollégiumban Orbánnal és Simicskával. Utóbbi 1998-tól egy évig vezette a NAV elődjét, az APEH-ot.

 

 

Minden iratunk egy kártya lesz – ennyibe fog kerülni

Elfogadta a parlament az e-kártya bevezetéséhez szükséges törvénymódosításokat hétfőn.

Az új okmányt – ami összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TB-kártyát és az útlevelet, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételére jogosító kártyákkal és akár diákigazolványként is funkcionálhat – felmenő rendszerben vezetik be idén.

A módosítás sarkalatos pontját 150 igen, 13 nem szavazattal, 30 tartózkodás mellett fogadták el, míg a többi passzus 151 igen és 42 nem szavazatot kapott.

A változtatás rögzíti az e-kártyán szereplő adatok körét. Az okmányon emellett szerepel majd az érvényességi idő, a kiállítás kelte és helye, az, hogy mely hatóság állította ki, valamint – nem olvasható formában – az a tény, ha korlátozzák a tulajdonos külföldre utazását.

A kártya optikailag olvasható adattárolója – a 12 éven aluliak és a rögzítést visszautasítók kivételével – ujjnyomatot tartalmaz és alkalmas elektronikus ügyintézésre, elektronikus aláírásra.

Akik a jelenlegi igazolványuk cseréjét annak lejárta előtt legfeljebb 60 nappal kérik vagy nem rendelkeznek érvényes személyazonosító igazolvánnyal, azoknak 1500 forint illetéket kell fizetniük az új iratért.

Az eljárás illetékmentes a 12 évet be nem töltötteknél; azon 18 évnél fiatalabbaknál, akik nem rendelkeznek más személyazonosító okmánnyal; a 65 év felettiként határidő nélküli igazolványt kérőknek; a külföldre utazás tilalma hatálya alatt állóknak; továbbá azoknak, akik igazolványát a tároló elem hibája miatt kell cserélni. Egyéb esetekben az igazolvány illetéke 5000 forint.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt jelölte meg célként az e-kártya bevezetésére vonatkozóan, hogy egyetlen okmánnyal minden helyzetben lehessen ügyeket intézni.

 

 

Amíg Andy Vajna Orbán vejével kávézott, a parlament megszavazta neki az online kaszinópiacot

A parlament elfogadta hétfőn, hogy online kaszinójátékot csak az szervezhet, aki a Magyarországon lévő játékkaszinó üzemeltetési koncessziójával rendelkezik. Ez jelenleg két emberre igaz az országban: Andy Vajnára és Szima Gáborra – írta a 444.

A törvény már csak azért is nagyon kedvező Vajnáéknak, mert az online kaszinójáték szervezése a hagyományos kaszinójáték szervezőjének részjogosítványává vált. Így az online szerencsejátékból keletkező bevétel után már nem kell több pénzt fizetniük az államnak.

Vajna valószínűleg nem izgulhatott nagyon azon, hogy átmegy-e a törvényjavaslat, mert ezzel nagyjából egy időben nem mással, mint Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal kávézott a Kempinskinél. A 444 olvasója szerint nagyon vidámnak tűnnek. Az erről készült képeket itt lehet megnézni.

 

Tikkasztó hőség: durva munkanapjaik voltak a mentőknek

A mentők fokozott óvatosságra intenek, mivel a következő napok tartós kánikulája tovább növeli a szervezet terhelését. Pedig a mentők már eddig is 20 százalékkal több esetetet láttak el a hőség miatt, mint egyébként. Az ÁNTSZ szerint meghaladja az egészségügyi határértéket a levegő ózontartalma.

A tartós hőség miatt hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat is kiadta a legmagasabb fokú - piros - figyelmeztetést az egész országra. Közölték: a napi középhőmérséklet várhatóan több helyen eléri a 27-28 Celsius-fokot.

A tartós kánikula miatt az országos tisztifőorvos szerda éjfélig hőségriadót rendelt el már korábban. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője közölte, hogy a mentőknek a hétvégén az átlagnál 20 százalékkal több esetet kellett ellátniuk. A hétvégén a fővárosban naponta több mint 800, országosan pedig mintegy 3000 esetben nyújtottak segítséget. A legnehezebben az idős, szívbetegségben szenvedő emberek viselik a kánikulát, de ájulásos rosszullétek fiataloknál is előfordultak.

A mentők fokozott óvatosságra intenek, mivel a következő napok tartós kánikulája tovább növeli a szervezet terhelését. Azt ajánlják, hogy lehetőleg mindenki tartózkodjon hűvös, árnyékos helyen, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat pedig kora reggelre vagy késő délutánra időzítse. Felhívták a figyelmet a fokozott folyadékbevitel fontosságára és arra is, hogy az emberek cukros üdítőital helyett inkább vizet vagy teát igyanak.

ÁNTSZ: Túl sok az ózon a levegőben

Több településen meghaladta az ózonterhelés az egészségügyi határértéket - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A levegő magas ózontartalma miatt tizenhét település (Budapest, Százhalombatta, Sopron, Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Győr, Esztergom, Tatabánya, Veszprém, Hernádszurdok, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Oszlár, Salgótarján, Eger, Szolnok) kapott kifogásolt minősítést.

Az ÁNTSZ is arra figyelmeztetett, hogy az érzékeny, beteg és idős emberek, gyerekek, kismamák a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. Egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást - tették hozzá.

 

Papcsák Ferencet ültették az MNB felügyelőbizottságának élére

Az Országgyűlés hétfőn megválasztotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelőbizottságát (fb), amelyet így keddtől a Fidesz jelöltje, Papcsák Ferenc kormánypárti parlamenti képviselő vezet.

A Ház szintén a Fidesz javaslatára a testület tagjává választotta Madarász László bankszakembert, míg a KDNP kezdeményezésére Szényei Gábor Andrást, a jegybank előző felügyelőbizottságának tagját, a Jobbik jelölése nyomán pedig Nyikos Lászlót, a párt korábbi parlamenti képviselőjét.

Papcsák Ferencet 126 kormánypárti igen szavazattal, 60 nem ellenében választotta fb-elnökké a Ház, a tagokat pedig 148 igen szavazattal, 37 nem ellenében választották meg. Megbízatásuk az Országgyűlés megbízatásáig tart.

A parlament arról is határozott – 125 igen szavazattal, 60 nem ellenében, 5 tartózkodás mellett –, hogy hétfőtől Báger Gusztáv közgazdász lesz az MNB Monetáris Tanácsának új tagja hat évre, aki Kandrács Csabát váltja a testületben. Kandrács Csaba azért mondott le, mert a jövőben a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-nél betöltött elnök-vezérigazgatói feladataira kíván összpontosítani.

Papcsák Ferenc 2011-től a Fidesz országgyűlési képviselőjeként az Országgyűlés devizaeladósodás okait feltáró albizottságának elnöke volt, korábban 1998-2001 között az ÁPV Rt. felügyelő bizottságának, majd igazgatóságának tagja volt, később, 2010-től elszámoltatásért felelős kormánybiztosként is tevékenykedett.

Madarász László bankszakember, aki 1991-98 között a BNP-KH-Dresdner Bank Magyarország vezérigazgatója, majd 1999-2002 között a Postabank igazgatóságának elnöke volt.

Szényei Gábor András 2007-től az MNB előző felügyelőbizottságának tagjaként tevékenykedett.

Nyikos László korábban az Állami Számvevőszék alelnöki tisztségét is betöltötte, majd jobbikos országgyűlési képviselő volt 2010-2014 között.

A jelenlegi szabályok szerint a kormánypártok három jelöltet delegálhatnak az MNB felügyelőbizottságába, míg az ellenzék egy jelöltet ad, további két tag személyéről pedig a kabinet határoz.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága korábban három ellenzéki jelölt közül választotta ki Nyikos Lászlót. Az MSZP Veres Jánost, a Gyurcsány-kormány egykori pénzügyminiszterét, az LMP pedig Róna Péter közgazdászt, az előző jegybanki felügyelőbizottság tagját indította sikertelenül. Az LMP jelezte, az Alkotmánybírósághoz fordul a jegybank felügyelő-bizottsági tagjainak megválasztási eljárása miatt, sérelmezve, hogy jelöltjéről az Országgyűlés nem szavazhatott.

 

Szijjártó: kiváló a visegrádi együttműködés

Kiváló a visegrádi országok együttműködése, ugyanakkor természetesen vannak kérdések, amelyeket részleteiben másként látnak az országok - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a harmadik Antall József Nyári Egyetem megnyitóján, hétfőn Budapesten.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: minden közép-európai országnak érdeke a szoros visegrádi együttműködés. Magyarország szempontjából is rendkívül fontos, ugyanis a visegrádi országok csak akkor felelhetnek meg a kihívásoknak, ha fenntartják mostani szoros együttműködésüket - vélekedett.
   
A miniszter kiemelte: ha a visegrádi országok nem fogtak volna össze ennyire, sok európai kérdésben nem születtek volna nekik kedvező döntések. Példaként említette a kohéziós politika és a közös agrárpolitika alakítását, és úgy látja, az uniós bővítési és szomszédságpolitika is más lenne, ha a V4 országai nem hallatnák közösen a hangjukat.
   
A külügyminiszter, a nyári egyetem egyik fővédnöke Magyarország jelenlegi helyzetére utalva hangsúlyozta: azok, akik csaknem huszonöt évvel ezelőtt elindították a visegrádi együttműködést, nagy érdemeket szereztek. A visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kooperációja egyedülálló integrációs forma az Európai Unión belül.
   
Az eseményen, amelyen a diplomáciai testület több képviselője is részt vett, Szijjártó Péter azt mondta, nagyon súlyos kihívások érik Európát, és a visegrádi együttműködésnek nagy szerepe van abban, hogy a közép-európai államok sikerrel meg tudnak felelni ezeknek.
   
A miniszter a visegrádi országok előtti kihívásként említette az energiabiztonság megteremtését, az EU bővítésének és a keleti partnerség kezdeményezésének a támogatását, az ukrajnai helyzet békés rendezését, hogy Ukrajna erős és stabil legyen, valamint az illegális bevándorlási nyomás kezelését.
   
Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: idén már csaknem 72 ezer illegális bevándorló lépte át Magyarország határát, ez a szám több, mint bármely más uniós tagállam esetében. Ebben a helyzetben a visegrádi partnerek szolidaritásukról és segítségükről biztosították Magyarországot.
   
Antall Józsefné, az Antall József Tudásközpont alapítója elmondta: harmadszor rendezik meg a nyári egyetemet, a részt vevő fiatalok 22 országból érkeztek, ami azt mutatja, hogy nagy nemzetközi rangja van a rendezvénysorozatnak.
   
Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviselet-vezetője arra emlékeztetett, hogy 25 éve volt az első szabad választás Magyarországon a négy évtizedes kommunista kormányzás után. A voksolást követően Antall József alakíthatott kormányt, aki az európai értékeket hangsúlyozva sikeresen érvelt a közép-európai együttműködés mellett, és Magyarországnak hídszerepet szánt Közép- és Délkelet-Európa között - idézte fel.

Mérgezik a menekülteket Budapesten?

Szélsőséges, uszító bejegyzés jelent meg a fociultrák kedvelt Facebook-oldalán. 

Az Ultras Liberi egyik posztjában ugyanis egy nő bejegyzését közölték arról, hogy a Budapesten tartózkodó menekülteknek „hashajtós kaját” adtak. A poszt alatt egyébként a nő beszámolt arról is, hogy ő maga kiment a Margitszigetre és adott  - ahogy fogalmaz - „a retkeknek narancslevet megspékelve hashajtóval”.

A Hir24 megkereste az üggyel kapcsolatban a rendőrséget, hogy megtudják, felmerül-e bűncselekmény gyanúja és indul-e eljárás a visszataszító és életveszélyes cselekedet miatt.

 

Az Orbán-paródiák - Interjúnk a műfaj legjobbjával, Huszár Attilával

Mások százmilliókból készítenék, pártok milliárdos közbeszerzésekkel oldanák meg, de Huszár Attila egy személyben gyártja mindezeket, és kimagaslóbb, mint az összes párt hasonló próbálkozásai és kínlódásai együttvéve. Egy tehetség tehát, akinek ezért nem jut munka, és aki annak ellenére, hogy tehetséges, eddig mégsem hagyta el az országot.

A politikai animációs filmek legjobbjával, Huszár Attilával ma készítettem interjút.

Országgyűlési képviselők, miniszterelnökök, médiavezetők nézik, nagyjából mindenki ismeri, aki számít, de ahogyan ez gyakori, relatíve kevesen keresték meg. Én is ma beszéltem vele először.

Orbán-paródiái egyedülállók az Interneten. Gyakorlatilag zéró költségvetésből mindent megoldott. Megírja a történeteket, a párbeszédeket, a forgatókönyvet, animációs figurái pedig táncolnak és énekelnek.

- Úgy körülbelül 2009-2010-ben kezdtem és csináltam például ilyen Markos-Nádas dolgokat, de

nem igazán volt nézettségük - nyilatkozta Huszár Attila. - Készítettem saját animációkat,

kitalált dolgokat is. Az Orbán-videókat is úgy kezdtem, hogy nem volt munkahelyem; fizikai munkát szinte képtelen vagyok végezni. Ha öt percet dolgozok, akkor úgy dolgozik a szívem, mintha mittudomén 30 km-t futottam volna. Valamit kezdeni akartam magammal; a számítógépezést kapásból megtanultam, magyarításokat és reklámvideókat készítek, és annak idején elkezdtem az Orbán-videókat. Csináltam a Facebook-on az Orbán-paródiák-at, aminek volt, hogy napi százezres nézettsége volt. A Facebook végül letiltotta.

- Igen - feleltem -, a Facebook-kal komoly demokrácia-problémák vannak. A Facebook gyakran nagyon gátlástalanul és kritikátlanul védi a diktátorokat a polgári lakossággal szemben. Nyilván hasonlóan állnak hozzá arab vonalon is. Az Iszlám Állam terroristáinak elegendő a Facebook-nál panaszkodni, és az kritikátlanul betiltja azokat, akik nem támogatják a terrorizmust. A youtube is hasonlóan nyomorult.

Huszár Attila legutóbb betiltott youtube-videója az "Orbán népmesék" sorozatából ered. Mivel az Európai Unió 28 tagállama demokratikus és emberjogi legutolsója, Orbán Viktor és oligarcha bűntársai számára nem kívánatos a videó, ezért a youtube betiltotta, mi pedig ezért töltöttük fel ismét. Orbán oligarcha és népi söpredéke úgy véli, hogy a humor nem megengedett a Diktátor kapcsán, hiszen hogy jön ahhoz a nép ilyen sok ezer öngyilkosság és a magyar történelem legnagyobb elmenekülési hulláma kellős közepén, hogy poénokkal sértegeti a kvázi korlátlan hatalmú és mintegy korlátlanul tolvaj, korrupt diktátort, de aki nem olyan bolond, mint Orbán Viktor és minőségi köre, az felfogja - ha mégoly csöppnyi eszével is -, hogy egy ilyen terroristával és szintén néppénzen eltartott klánjával szemben a humor vagy a gúny mégsem annyira tiltott terület. Elvégre mégsem jár tömeges mészárlással, amihez Orbán Viktor és hibbant szavazóbázisa olyan iszonyatos gyűlölettel hurrázik, hajrázik és tapsol.

Huszár Attila is úgy járt, ahogy ez gyakran megesik: a betiltások megszorozzák az ember mozgásterét:

- Miután a Facebook letiltotta az Orbán-paródiákat - mondta Huszár Attila -, ezért újat kellett csinálni, és akkor úgy gondoltam, ezért videóban is lehetne nyomni a zenéket és akkor hadd szokja az Orbán. Meg reklámnak is jó stb., és hogy lássák az emberek, a sok agymosott, kicsit humorosabban feldolgozva a valóságot.

- Ezek nagyon tehetséges, kiugróan jó minőségű videók az Interneten - feleltem Huszár Attila szavaira -, és ugye ráadásul énekelsz is rajta, van, amikor nő is énekel, nagyon széles spektrumot lefogsz a felhasznált programok terén is, tehát ez a tehetség honnan van? Kívülállók azt gondolnák, hogy valamilyen politikai párt megbízásából, komoly személyzeti háttérrel, de hát én kiszúrom, hogy ez nem így van, tehát nem pártok pénzelik, hanem van egy tehetséges személy, aki hogy úgy mondjam, mindenhez ért és ő készíti ezeket az egyedülálló anyagokat.

- Így van, abszolút nem áll mögöttem párt vagy hasonló. Saját magamtól kezdtem el, mert egyik párt oldalán sem állok. Szóval mindegyik egy hazug, egy mocsok, csak az Orbán haladta meg az ingerküszöböt. Ami érdekel, azt hamar megtanulom. De csak ami érdekel. És akkor elkezdtem: letöltöttem egy Adobe programot, elkezdtem nézegetni, aztán a többit. És miközben csináltam, ráéreztem és így megtanultam elég gyorsan. Hamar, mert ha elém raknak egy programot, akkor lehet, hogy két óra múlva már tudnám is, hogyan működik, kenném-vágnám a dolgokat. Ami érdekel, azt gyorsan meg tudom tanulni. Akkor az egyik animáció program, amivel dolgoztam, megtalált a szoftver külföldi fejlesztője, és így ingyen használhatom a szoftvert, jogtisztán.

- És mi volt az, ami kiváltotta azt, hogy Orbán-videókat kezdtél gyártani? - kérdeztem.

- Folyamatosan jöttek, napi szinten azok a mocskos döntések, amik ehhez vezettek. Nem volt konkrétum. Az egész. Napi szinten jött. Szoktam nézni, hogy ti sem imádjátok Orbánt.

Huszár Attila elmondta:

- Budapesten éltem az élettársammal, lányom ott is van, ott lakik most is, mi vidékre költöztünk, de hát melók Budapesten lennének zömével, úgyhogy lenne több melóm is. Ha fölmennék, de hát élettársam nem akar. Lakhely tekintetében kaptam ajánlatot is, de hát... A múltkor ellenzéki párt is megkeresett, de nem tartozom egy párthoz sem. Egyébként a tv2-nek lett volna megrendelése, de amint megtudták, hogy ki csinálja az animációt - egy klipet kellett volna csinálnom, a producer intézte a dolgokat -, aztán azt mondták, hogy Huszár Attilának nem fizetnek ki semmit. Másutt is volt, nem azt nézték, hogy ki mit csinál vagy mit tud, hanem hogy ki csinálja.

- Igen - válaszoltam. - Nem a tudás és a tehetség számít, hanem hogy sógor, koma, haver, és mindez a minőség rovására. Meg is látszik ez a médiák és a pártok működésén egyaránt. A tehetségtelenségnek kultusza van, aki meg tehetséges, általában elhagyja az országot.

Mint arról Huszár Attila beszámolt:

- Ha van szabadidőm, akkor csinálom az Orbán-paródiákat. Akkor kapja. Meg gyakorolnom kell. Folyamatosan gyakorolni és így fejlődök tovább. Mert ezt nem lehet megtanulni, mint egy szakmát, hanem fejlődsz. Minél többet dolgozol rajta, annál jobbak lesznek a dolgok. Meg azért is jó ez, mert nincs is konkrét munkám. Meg hát jólesik csinálni. Elég sok rajongó van, szeretik. Női énekest kéne szerezni, de erre nem nagyon állnak sorba. Mondom: elváltoztatom a hangját programmal, így nem ismerik fel, de nem nagyon akarnak énekelni. A csaj, aki most énekel, ő sem akarja, hogy megtudják, kicsoda. Van egy másik csaj, aki szokott énekelni, de ő sem nagyon hangoztatja a nevét. Félnek az emberek nagyon.

Huszár Attila Orbán-paródiáit ezen a címen is megtalálhatják:
https://www.youtube.com/user/huszas

Huszár Attila egyik legújabb videoklipjét pl. itt láthatják:

 

 

 

Nem bánta meg a doktorjelölt, hogy nem esküdött az alaptörvényre

„Esküszöm, hogy Magyarország Alaptörvényéhez és a magyar néphez mindenkor hű leszek…” – kezdődött a fogadalom, amit az ELTE egyik doktorjelöltje nem volt hajlandó letenni. Azért tiltakozott, mert nem ért egyet az alaptörvény több passzusával sem. Így hiába dolgozott érte éveken át és teljesített minden követelményt, egyelőre nem lesz doktor. Kende Juditot arról kérdeztük, milyen volt meghozni egy ekkora döntést.

Kende Judit szociálpszichológus. Doktori munkáját annak kutatására szentelte, hogy 5-7 éves kisgyerekeknél vizsgálja meg, hogyan tanulják el kortársaiktól az etnikai előítéleteket. Korábban éveken át emberjogi szervezeteknél dolgozott és önkénteskedett. Így például mikor szélsőjobbosok zaklattak romákat többek közt Gyöngyöspatán, együtt dolgoztak a helyi csoportokkal, hogy a rendőrség megfelelő védelmet nyújtson számukra. Ilyen előzményekkel nem meglepő, hogy Kende úgy döntött, felemeli a szavát az alaptörvény számára elfogadhatatlan részei ellen. Szerinte ugyanis ez több diszkriminatív elemet is tartalmaz: korlátozza az LMBTQ emberek és a fogyatékossággal élők jogait és lehetővé teszi a hajléktalanság kriminalizálását.

A doktori eskü megtagadásával kapcsolatban azt mesélte lapunknak, bár a meghívó tartalmazta, hogy csak akkor jogosult a cím viselésére, ha az avatás részeként fogadalmat tesz, konkrétan a szövegben nem volt benne, hogy ennek része az alaptörvény is. Ő ennek ellenére sejtette, hogy ilyesmiről is szó lehet, így az ünnepséget megelőző este megkereste, mire is kéne felesküdnie. Ekkor még nem volt biztos benne, hogy vissza fogja utasítani a ceremóniát, így elment az avatóra.

Ennek kezdete előtt eligazítást tartottak a résztvevőknek az ünnepély menetéről, itt kérdezett rá a szociálpszichológus, hogy mi van, ha nem hajlandó az alaptörvényre esküdni. Azt felelték, ilyen még nem történt soha korábban, ennek részleteit az ELTE-t vezető rektorral, Mezei Barnával kell megbeszélnie. Végül Mezei helyett a kar dékánjával egyeztetett az eskü elutasításának következményeiről. Mint kiderült, Kende tudományos szempontból így is doktornak számít, de közjogilag nem és a diplomát sem kaphatja meg. Ezzel kapcsolatban elmondta: az nem zavarja, hogy emiatt nem veheti fel a „Dr.” előtagot a neve elé. Az már viszont problémásabb, hogy nem pályázhat meg olyan állást, amihez a titulusra szüksége lenne.

A felvetésre, hogy nem fél-e, hogy további hátrányok érik a karrierjében, azt felelte, kivételezett helyzetben van olyan szempontból, hogy jelenleg Belgiumban is csinál egy doktorit. Ezt – ha minden jól megy – két év múlva be is fejezi. Ha pedig ott felavatják, az egész Európában érvényes lesz, így itthon is találhat vele munkát. Persze még nem biztos, hogy tényleg haza is fog jönni külföldről, ez szakmai és személyes tényezőkön egyaránt múlik.

Kende Judit arról is mesélt: a döntésével kapcsolatos visszajelzések pozitívak voltak, rengetegen gratuláltak. Legalább 200 olyan ember írt rá emiatt, akikkel az még sosem találkozott és ez nagyon jól esett neki. Igaz, lépésével a családját sikerült meglepnie, de ők is egyet értettek vele.

A szociálpszichológus azt is bevallotta, nem biztos benne, hogy egy ilyen döntést úgy is meg tudott volna hozni, ha nem Brüsszelben dolgozik. Úgy véli, itthon ez teljesen megakasztotta volna a karrierjét.

Végül arra, hogy összességében megérte-e az alaptörvény miatt hagyni a doktorit, azt válaszolta:

Igen! Nagyon örülök, hogy megtehettem. Szuper, hogy ekkora szabadságom van a lelkiismeretem szerint dönteni és cselekedni.

Az üggyel kapcsolatban az ELTE-t is megkerestük. Az egyetem válaszából kiderült, az alaptörvény beiktatása előtt is kötelező volt felesküdni az alkotmányra. Mint írták, a mostani esetet leszámítva korábban nem érkezett olyan jelzés, amely szerint a doktorjelölt kimondottan az eskütételi kötelezettség miatt ne vette volna át oklevelét. Emiatt jelenleg az egyetem nem tervezi, hogy változtatna a hatályos doktori szabályzatán.

 

Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Arhívum
Március
       
Április
         
Május
       
Június
         
Július
       
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV