A fal

Hogy mennyiféle fal van! Szégyenfalak, imafalak, nagy falak, kis falak. Meg észrevétlen falak. Akadt kőből és ideológiából habarcsozott rendszerfal is: lebontásával összenyitottunk világokat és egymás felé fordítottunk embereket. Dehogy gondoltuk, hogy huszonöt év múlva majd újraállványozhatják és körénk zárhatják gyűlöletkőművesek!

Persze van olyan fal is, amelyet nem kell áttörni, megmászni, mert nem akar feltartóztatni, elválasztani, még csak meg sem ijeszt. Még csak nem is akar fal lenni. Aztán valahogy napok alatt mégis története lesz, beszélnek róla, megjelenik a világadókon, amerikai színészsztár fotóztatja magát előtte, és végül valaki nevet is ad neki.

Ilyen a Keleti pályaudvar lépcsőfeljárós fekete fala. Point of Freedom: így nevezték el. Közösen találta ki egy szír orvos, aki új hazát keres, és egy magyar tanárnő, aki enyhíti az üldözöttek keserűségét.

Az utóbbi hetekben aztán fáradt menedékkeresők színes betűkkel szelídre rajzoltak álmokat és illúziókat a szabadság falán, a kordonok mögött. Üzentek a menekülő honfitársaknak, ne adják föl, menjenek tovább, üzentek Angela Merkelnek, fogadja be őket. S üzentek a magyar önkénteseknek, hálásak nekik, hogy a szabadság falának árnyékából, a fogság tranzitzónájából átkelés lehet számukra egy szabad világba.

Point of Freedom: mementó lehetett volna. Múlt héten lemosták a hatóságok a menedékkeresők graffitiüzeneteit a bátorságról, az életről és a reményről. Maradt róla ez a fölnagyított fotó, amely figyelmeztet és emlékeztet: a szabadság falának tövében álmok születtek, amelyek a távozókat, de az itt maradókat is felkészíthették az ébrenlétre.

K. Á.

 

 

 
 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV