Bezár az újpesti, épülhet a budai kórház

A Honvédkórház veszi át az aktív ágyakat · A Fidesz szerint működik az egészségügyi reform

Elismerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy októbertől jelenlegi formájában megszűnik a fővárosi IV. kerületi Károlyi Sándor Kórház, az aktív ágyakat a Honvédkórház veszi át. Újpest kormánypárti polgármestere az itt élő több mint százezer embernek megfelelő ellátást követel, azonban a tervezett új kórházért hónapok óta zajló lobbiharcot a hivatalos nyilatkozatok szerint Buda nyerhette. A Fidesz parlamenti frakciója közölte: őszszel döntenek a több tíz milliárdosra becsült beruházásról.

Idén október 1-jétől a Honvédkórházhoz kerül át az újpesti Károlyi Sándor Kórház aktív ellátási funkciója – ismerte el tegnap Mészáros János, az Emmi helyettes államtitkára. Elmondta: a fővárosi IV. kerületi kórház fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Honvédkórház közötti megállapodás alapján az átmenet folyamatos lesz. Előzőleg az Index arról írt, hogy „szinte teljesen bezárják” az újpesti intézményt. Értesüléseik szerint, amelyet a portálnak lényegében megerősített az ÁEEK, októbertől a Honvédkórház veszi át a belgyógyászati, kardiológia és sebészeti ellátást, Újpesten csak a rehabilitáció marad.

Wintermantel nem kapott hivatalos tájékoztatást

Wintermantel Zsolt, Újpest Fidesz–KDNP-s polgármestere lapunknak azt mondta: hivatalos tájékoztatást semmiről nem kapott, annyit tudnak, hogy az állami kórház dolgozóit hétfőn állománygyűlésre hívták.

– Az elmúlt évtizedekben számos alkalommal, többféle verzió merült fel a kórház működtetésével kapcsolatban, szakértő kollégáim és magam is többször tárgyaltunk a lehetőségekről. Újpest polgármestereként engem minden körülmények között egy dolog érdekel, hogy az újpestiek az alap- és a szakellátás mellett megkaphassák a megfelelő színvonalú kórházi ellátást is, ezért elvárom a mindenkori egészségügyi kormányzattól, hogy az újpestiek kórházi ellátása is folyamatosan biztosított legyen – szögezte le a kormánypárti politikus.

Már eddig is a Honvédba utalták be a betegeket

Az Index kérdésére az ÁEEK azt közölte: az átalakítás nem érinti az újpestiek folyamatos egészségügyi ellátását. A súlyosabb betegségek esetén az újpestieket már eddig is a Honvédkórházba utalták be. Októbertől anynyi változik, hogy minden belgyógyászati, kardiológiai és sebészeti ellátást ott kapnak meg.

– Az intézkedést az egyensúlyi gazdálkodásra törekvés, valamint a biztonságos betegellátást szem előtt tartó szakmai átszervezési programok indokolják, amelyektől a felek betegellátási előnyöket, hatékonyságnövekedést, valamint fedezetjavulást, a két kórház pénzügyi helyzetének javulását várják – írta az állami fenntartó.

Ugyanakkor lapunkat Wintermantel Zsolt arra emlékeztette, hogy a Károlyi Sándor Kórház kálváriája 1950-ben, Újpest fővároshoz csatolásával kezdődött, de Demszky Gábor húsz éve alatt is folytatódott a leépítés.

– Mára megszűnt a szülészet, az urológia, bezárták a traumatológiát, folyamatos a szakemberhiány. Ezzel szemben a kerület saját fenntartásba vette és felújította, új műszerekkel szerelte fel a szakrendelőt, valamennyi helyi gyermek- és felnőtt háziorvosi rendelőt, sőt egy új rendelő építése is hamarosan megkezdődik – hangsúlyozta a polgármester.

Elveszett lobbiharc

Újpest a jelek szerint az új budapesti kórházért az elmúlt hónapokban folytatott „lobbiharcot” is elvesztette. Az Emmi helyettes államtitkára szerint az új komplexumot Budán szeretnék felépíteni, két-három éven belül. A becslések szerint több tíz milliárd forintos beruházással kapcsolatban Rétvári Bence (KDNP), a tárca parlamenti államtitkára aláhúzta: „komplex, sokszakmás, sürgősségi ellátásra alkalmas és egy telephelyen működő új budapesti kórházra van szükség.”

A Fidesz parlamenti frakciója közölte: a reformok működnek, mára az egészségügy elég erős a fejlesztésekhez. – Már zajlik az új budapesti kórház legideálisabb helyszínének keresése, és ősszel a kormánydöntés is megszülethet a beruházás elindításáról – írták közleményükben.

A II. kerületi önkormányzat meghívója szerint jövő hétfőn adják át az Emminek azokat az aláírásokat, amelyekben a budaiak kérik: a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön meg az új budapesti központi kórház. A civil kezdeményezésű aláírásgyűjtést Láng Zsolt, a II. kerület és Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere, valamint Fónagy János és Varga Mihály kormánypárti országgyűlési képviselők is támogatták.

 

 

 

 
 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV