Atomtemető a Mecsekben: hallgat a Fidesz

Eddig nem cáfolt sajtóinformációk szerint a kormány arra készül, hogy végleges nukleárishulladék-tárolót létesítsen Pécs közelében, Bodán – mondta el Berkecz Balázs, az Együtt baranyai elnökségi tagja a 168 Óra Online-nak. Ebben a létesítményben tárolhatják a Paks2 atomerőműből származó kiégett fűtőelemeket. A tárolóhelynek több százezer évre kellene garantálnia azt, hogy a sugárzó anyag nem érintkezik a természettel.

Ha Magyarország egyik legnépesebb városa mellett végleges nukleárishulladék-tárolót létesít a kormány, az Berkecz Balázs szerint komoly kockázatot jelent az ott élőkre nézve. Nagyságrendileg tízezer emberöltő az az idő, amíg a tárolónak őriznie kell az elhasznált fűtőelemeket és egyéb nukleáris hulladékot. Ennyi – felfoghatatlanul hosszú – idő alatt számos előre nem látható természeti katasztrófa – például földrengés, hatalmas esőzés – veszélyeztetheti a létesítmény biztonságát, és ezzel a környéken lakók egészségét. Hozzátette: a pécsiek pontosan tudják, hogy a már nem működő uránbányák is kockázatot jelentenek, hiszen azokat folyamatosan monitorozni kell, például figyelni és kezelni a csurgalékvízeket az ivóvízforrások megőrzése érdekében. A politikus emlékeztetett: a Pécs közigazgatási területén belül található Tubesre tervezett katonai lokátorállomás is óriási felzúdulást keltett a lakosságban, egy nukleáris tároló ötletét pedig még nagyobb ellenkezéssel fogadják az ott élők. Március 15-én Juhász Péterrel közösen vett részt tüntetésen Pécsett, ahol a transzparensek jelentős részén már az atomtemető elleni jelszavakat lehetett látni.

Az Együtt baranyai elnökségi tagja szerint a vonatkozó EURATOM irányelv alapján a kormány úgy is megállapodhatott volna, hogy Oroszországban történjen a fűtőelemek végleges elhelyezése. Hogy miért nem így történt, annak a politikus szerint meggondolatlanság lehet az oka. Ugyanakkor, mivel a kormány 30 évre titkosította a paksi bővítés részleteit, nem lehet tudni, pontosan milyen opciók álltak még nyitva a kormány előtt. Most úgy tudni: a fűtőelemeket Oroszországba szállítjuk, ahol szétszerelik őket, majd visszahozzák Magyarországra – a visszautaztatás pedig megint csak kockázatot hordoz. Az Együtt baranyai elnökségi tagja szerint a kormány láthatóan nem gondolta végig, hogy 2030-ra az emberiség jóval nagyobb arányban használhat megújuló és alternatív energiaforrásokat. Kötöttek egy egyezséget, amelynek részleteit az állampolgárok előtt titkolják, és amely több évtizedes elköteleződést jelent az oroszok felé, miközben a keletkező nukleáris hulladékot több százezer évig kezelni kell.

Berkecz Balázs levélben tette fel kérdéseit Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének, Nagy Csabának, a megyei közgyűlés elnökének, valamint Tiffán Zsolt, Csizi Péter, Hargitai János, Hoppál Péter és Bánki Erik országgyűlési képviselőknek. Azt tudakolta: helyesnek tartanák-e a fűtőelemek mecseki tárolását, tudnak-e arról, hogy a kormány olyan megállapodást is köthetett volna, hogy Oroszországban történjen a fűtőelemek végleges elhelyezése, és tájékozódtak-e a kormánynál arról, miért így állapodtak meg az oroszokkal. Kérdéseire semmilyen válasz nem érkezett a megye vezető Fidesz–KDNP-s politikusaitól.

 

Két-három milliót feleslegesen költöttek Orbán párizsi és zürichi útjára

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja szerint legalább két-három millió forintnyi közpénzt feleslegesen költöttek Orbán Viktor miniszterelnök útjára, amikor a kormányfő részt vett Párizsban a Charlie Hebdo elleni merénylet áldozatainak emlékére tartott megemlékezésen, majd onnan Zürichbe utazott a FIFA Aranylabdagálára. Erről a párt elnöke beszélt szombaton, Újpesten tartott sajtótájékoztatóján.

Szigetvári Viktor elmondta, hogy pénteken választ kapott a Miniszterelnökségtől arra a Szabó Szabolcs parlamenti képviselővel közösen benyújtott adatigénylésre, amelyben az utazás ára után érdeklődtek. A válasz alapján a Budapest-Párizs-Zürich-Budapest "luxusút" 7,9 millió forintba került – közölte.

Az Együtt álláspontja szerint ez pazarlás, mert a kormányfőnek ugyan ott volt a helye Párizsban, de ezt meg lehetett volna oldani olcsóbban is – fogalmazott. Orbán Viktornak ráadásul nem volt olyan közfeladata, amely miatt adófizetői pénzen Zürichbe kellett volna utaznia a FIFA rendezvényére – tette hozzá.

A pártelnök emellett arra is kitért, hogy a választók Újpesten is véleményt mondanak a "luxuskormányzásról", ugyanis a vasárnapi időközi önkormányzati választáson az Együtt Antal Gábor személyében önálló jelöltet indít.

Orbán sajtófőnöke reagált

A Miniszterelnökség minden esetben a lehető legegyszerűbb és legtakarékosabb módon szervezi meg a kormányfő utazásait annak érdekében, hogy nemzetközi kötelezettségeinek eleget tudjon tenni – mondta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton az MTI kérdésére.

 

Viszik az autót, lakást, nyugdíjat - mihez nem nyúlhat a végrehajtó?

A fizetésünkhöz is hozzányúlhat a végrehajtó, de például a szükséges gyógyszerekhez vagy élelmiszerhez nem. Érdemes vele együttműködni, mivel ellenkező esetben akár 500 ezres bírságot is kaphatunk.

Az eljárás elindítása előtt kapunk egy fizetési felszólítást, kisebb összegű követelésnél pedig egy közjegyző által kibocsátott fizetési meghagyást - közölte érdeklődésünkre Bezzegh Edina, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosa.

Sokan azonban elkövetik azt a hibát, hogy figyelmen kívül hagyják a levelet, márpedig az átvételtől számított 15 napon belül még lehet vitatni a követelést, ellentmondással lehet élni, ezt követően azonban hamar a végrehajtóval találhatjuk szembe magunkat. Persze ez sem váratlan, hiszen a végrehajtó minden esetben megküldi az adósnak a végrehajtási lapot, amelyből az adós értesül a vele szemben támasztott követelés részleteiről, és felhívja az adóst arra, hogy 15 napon belül önként tegyen eleget fizetési kötelezettségének.

A végrehajtóknak számtalan eszközük van arra, hogy érvényesítsék a követelést: a leggyakoribb módszer, hogy a fizetésünkhöz nyúlnak. Bár a lehetőségeik korlátozottak, így is előfordulhat, hogy akár a bérünk 33 - de például tartásdíj, vagy tb-ellátás érvényesítése esetén akár 50 - százalékát le tudják foglalni. Bezzegh hangsúlyozta: a nyugdíj sem kivétel, ahogy a munkanélküli ellátás sem - igaz, ez utóbbiból maximum 33 százalékot vonhatnak "csak" le. Mentes viszont a letiltás alól az időskorúak ellátása, a munkanélküliek jövedelempótló támogatása, az ápolási díj, az anyasági támogatás, a rokkantsági járadék, vagy a fogyatékossági támogatás, és az önkormányzat által folyósított segély.

Természetesen a banki folyószámlákhoz is hozzáférnek, ebben az esetben az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg korlátlanul végrehajtás alá vonható, az ez alatti összegből pedig az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege és az ennek négyszerese közötti rész fele vonható végrehajtás alá. Fontos tudnivaló azonban, hogy ha a végrehajtás gyermektartásdíj vagy szüléssel járó költség behajtására folyik, akkor az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének megfelelő részből is levonhatnak további 50 százalékot.

A kocsit viszik először

Amennyiben a pénzügyi vagyonunk nem elégséges a követelés kielégítésére, úgy a végrehajtó az ingó és ingatlan vagyon felé fordítják a figyelmüket - mondta Bezzegh. Általában az autót viszik először, ezt követik az egyéb ingóságok. Nem elhanyagolható tényező, hogy e tárgyakhoz viszonylag hamar hozzányúlhatnak a végrehajtók: amennyiben a jogosult megfizeti a végrehajtó költségét, úgy 30 napon belül sor kerül az ingó vagyontárgyak foglalására, vagy amennyiben a végrehajtható okiratot postán kézbesítették, a kézbesítéstől számított 45 napon belül kell az ingófoglalást elvégezni.

A gépjármű lefoglalásakor a végrehajtó intézkedik a gépjármű forgalomból történő kivonásáról, melyről az okmányiroda hivatalos úton értesíti a gépjármű üzembentartóját, és felhívja a forgalmi engedély, és a gépjármű hatósági jelzésének leadására. A gyakorlati tapasztalatok alapján ez az a pont, amikor az adós fizet, mivel nem akar elesni a gépjármű használatának lehetőségéről.

Lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy más olyan ingóságot lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van. Nem lehet lefoglalni egy ingóságot, ha a rajta levő jelből vagy más körülményből minden bizonyítás nélkül kétségtelenül megállapítható, hogy az ingóság nincs az adós tulajdonában - mondta a jogtanácsos, majd hozzátette, hogy ez a kérdés akkor merülhet fel, ha az adós más személyekkel él együtt, és az ő vagyontárgyai is fellelhetők a foglalás során. Ez a szabály azonban nem vonatkozik a házastársak vagyontárgyaira, kivéve, ha kétséget kizáróan igazoljuk, hogy a szóban levő vagyontárgy nem a házastársi vagyonközösséghez tartozik.

Több ingóságnál a lefoglalásuk sorrendjét a végrehajtó állapítja meg, azaz nem az adós dönti el, hogy a végrehajtó a tévét vigye vagy a házimozirendszert. A végrehajtó a foglalást addig folytatja, amíg a követelés - járulékaival együtt, ideértve az eljárás befejezéséig előreláthatóan felmerülő végrehajtási költséget - nincs teljesen fedezve.

Az ingó foglalás nem feltétlenül "úszható meg" azzal, hogy a végrehajtót az adós nem engedi be a lakásába, a végrehajtó ugyanis szükség esetén az adós lezárt lakását, a tartózkodási helyéül szolgáló vagy egyéb helyiségét, a hozzájuk vezető bejáratot, továbbá az adós bútorát vagy más ingóságát felnyithatja. Ha ilyenkor az adós vagy nagykorú családtagja nincs jelen, tanút kell alkalmazni. Ha az ingatlan vagy a helyiség felnyitása csak a zár vagy lakat eltávolításával lehetséges, a végrehajtó az új zár, lakat kulcsát az ingatlan fekvése szerinti rendőrkapitányságon helyezi el, ahol azt az adós vagy a vele együtt lakó nagykorú családtagja átveheti.

Félmilliós bírság jöhet, ha nem működünk együtt

Amennyiben az adós ellenszegül a végrehajtó intézkedésének, súlyos következményekre számíthat. A végrehajtó intézkedésével szembeni ellenszegülés esetén a végrehajtó tájékoztatja az ellenszegülést megvalósító személyt az ellenszegülés esetén követendő eljárásról és az ellenszegülés következményeiről, és közvetlenül a legközelebbi, általános rendőri feladatokat ellátó helyi rendőri szervhez fordul, amely köteles a végrehajtási eljárásban haladéktalanul közreműködni az ellenszegülés megszüntetése végett a végrehajtó intézkedésének befejezéséig. Ellenszegülésnek minősül például, ha a jogszerű végrehajtói intézkedéssel érintett személy nem veti alá magát a végrehajtói intézkedésnek és fizikai erőkifejtés útján is igyekszik azt megakadályozni.

A végrehajtást foganatosító bíróság 500 ezer forintig terjedő rendbírsággal sújtja az adóst vagy a végrehajtási eljárásban közreműködésre kötelezett személyt, ha a végrehajtásból eredő, jogszabályban foglalt kötelezettségének nem tesz eleget, vagy a végrehajtást végző hatóság intézkedésének eredményességét akadályozó magatartást tanúsít.

Amihez nem nyúlhatnak

Vannak olyan vagyontárgyak is, amelyekhez semmilyen körülmények között nem nyúlhat a végrehajtó: ilyenek azok az eszközök, amelyek nélkül az adós foglalkozásának (hivatásának) gyakorlása lehetetlenné válik, így különösen a nélkülözhetetlen szerszám, műszer, technikai, katonai és egyéb felszerelési tárgy, egyenruha, önvédelmi fegyver, szállítóeszköz. Mentes a végrehajtás alól továbbá a rendszeres tanulmányok folytatásához nélkülözhetetlen eszköz, így különösen a tankönyv, a tanszer, vagy akár a hangszer.

Az egyes ruházati cikkek közül 3 felsőruházat, 1 télikabát, 1 felöltő, 3 pár lábbeli van tiltólistán, de a törvény szerint megtarthatjuk még a szükséges ágyneműt (személyenként 1 készlet a hozzávaló 2 huzattal), az adós háztartásához tartozók számának megfelelően szükséges bútort, legfeljebb 3 asztalt és 3 szekrényt vagy azonos célt szolgáló más bútort, személyenként 1 ágyat vagy más fekvőhelyet és 1 széket vagy más ülőbútort, a szükséges fűtő- és világító eszközöket, az adós háztartásához nélkülözhetetlen konyhai és háztartási felszerelések, továbbá 1 hűtőgépet vagy fagyasztószekrényt és 1 mosógépet.

Ezen kívül nem nyúlhatnak az adós betegsége és testi fogyatékossága miatt szükséges gyógyszerekhez, gyógyászati és technikai segédeszközökhöz, a mozgásában korlátozott adós gépjárművéhez, az adós háztartásához tartozó kiskorú gyermek által használt - jellegénél fogva gyermekek részére szolgáló - tárgyhoz, az adós és a háztartásához tartozók részére 1 hónapra szükséges élelmiszerhez, illetve 3 hónapra szükséges tüzelőanyaghoz.

 

Naponta 500 gyermeket bántalmaznak

Az MSZP azt szeretné, ha az Országgyűlés napirendjére venné és a képviselők megtárgyalnák, majd kihirdetnék a családon belüli erőszak áldozatait védő Isztambuli Egyezményt.

Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: pénteken ismét a parlament elé terjesztették az egyezmény kihirdetését célzó határozati javaslatot azt követően, hogy a kormánypártok korábban nem járultak hozzá annak napirendre vételéhez.

Az MSZP képviselője szerint a kabinet ugyan korábban aláírta az egyezményt, ennek ellenére úgy tűnik, nem szívesen beszél a családon belüli erőszak magyarországi helyzetéről, holott az a nők mellett az időseket, a fogyatékkal élőket és a gyermekeket is súlyosan érinti.

Tanulmányok szerint minden egyes, gyermeket ért bántalmazásra 25 rejtve maradt eset jut, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2011-es adatok szerint naponta összesen 500 gyermek szenved az erőszaktól, közülük évente harmincan életüket is vesztik - fejtette ki a képviselő.

Bangóné Borbély Ildikó elmondta, mindaddig újra és újra az Országgyűlés elé terjesztik majd az egyezmény ratifikálását szorgalmazó indítványt, amíg azt a kormányoldal napirendre nem veszi.

A szocialista országgyűlési képviselő közölte továbbá, hogy vasárnap délután részt vesz a Séta a gyermekekért elnevezésű, budapesti civil demonstráción.

Az Európa Tanácsnak a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni harcról, és azok megelőzéséről szóló, 2011 májusában született egyezményét Magyarország 2014. március 14-én írta alá.

Az Igazságügyi Minisztérium március elején azt közölte az MTI-vel, hogy a kormány továbbra is elkötelezett az erőszak minden formája elleni küzdelem mellett, és a kabinet döntésétől függően az Isztambuli Egyezmény kihirdetéséről szóló törvény tervezete még idén tavasszal az Országgyűlés elé kerülhet.

 

Szorul a hurok az áfabotrányban? Gyanúsított a NAV-vezetők között

Mintha fordulna a kocka a NAV-botrányban: nem elég, hogy az Állami Számvevőszék pár napja kínos jelentést tett közzé a hatóságról, a legfőbb ügyész már azt is elárulta, hogy hivatali visszaéléssel gyanúsítják az egyik NAV-vezetőt, akit emiatt ki is hallgattak. Közben Vida Ildikóék megleckéztetnék az őket támadókat, sorra perlik be leghangosabb kritikusaikat, amiért korruptnak nevezték őket, és milliókat követelnek sérelemdíjként. A NAV-elnök a volt parlamenti képviselő Vágó Gábort is beperelte, többek között egy Facebookra kitett Vida-mém miatt.

Az áfacsalási botrány 16 hónappal ezelőtti kirobbanása óta a kormány és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyton azt ismételgeti, nincs is NAV-botrány, semmi probléma az adóhatóság működésével, Horváth András, a kitálaló volt adóhivatali munkatárs pedig a levegőbe beszélt, amikor volt munkaadóját felelősnek állítja be az áfacsalások leleplezésének elmulasztásáért. Most viszont kiderült, hogy mégis lehet valami probléma a hatóságnál, nem is kicsi, és ez immár hivatalos álláspont: Polt Péter, a legfőbb ügyész azt mondta hétfőn a parlamentben a NAV-ügyében folyó nyomozásról, hogy "a hatóság gyanúsítottként felelősségre vonta a NAV egyik vezető tisztviselőjét hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt".

A gyanúsítotti felelősségre vonás egy olyan ügyben történt, amelyben azt vizsgálja a nyomozóhatóság, hogy megakasztottak-e vizsgálatokat a NAV-nál.

A legfőbb ügyészt az LMP-s Schiffer András kérte számon, és azt mondta, hogy a NAV-botrány kipattanása óta keresik a "zöld dosszié" tartalmát. A dossziét, amely Horváth Andrásnak a NAV-nál történt visszaélésekről összegyűjtött dokumentumait tartalmazta, a rendőrség 2013 decemberében vitte el az áfabotrány kirobbantójától. Polt Péter szerint viszont a zöld dosszié nyitva van, és remélhetőleg ki fog derülni, hogy mennyi igazságtartalma van.

Nem árulják el, ki a gyanúsított

A nyomozás, amiről a legfőbb ügyész beszélt, Horváth András feljelentése alapján indult 2013 decemberében, hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt. Azóta többször meghosszabbították az eljárást, legutóbb 2015 júniusáig. Polt Péter elmondása szerint öt pontban merült fel bűncselekmény gyanúja, ebből egy pontban nem tárható fel bűncselekmény a beszerzett bizonyítékok alapján, viszont további három tényállási pontban folytatódik a vizsgálat, ahogyan a vizsgálatok megakasztásával kapcsolatban is, amelyben a NAV-vezetőt meggyanúsították.

Megkérdeztük az ügyészséget, hogy melyik NAV-vezetőt gyanúsították meg, és milyen intézkedést alkalmaztak vele kapcsolatban. Az ügyészség annyit árult el, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodán indult bűnügyben 2014. november 4-én hallgattak ki egy személyt gyanúsítottként. A gyanúsítotti kihallgatással összefüggésben ügyészi intézkedésre nem került sor, ami feltehetően azt jelenti, hogy nem tartották szükségesnek a NAV-vezető szabadságának korlátozását. (Talán csak véletlen egybeesés, de a NAV elnökével, Vida Ildikóval másnap, november 5-én jelent meg interjú a Magyar Nemzetben, amelyben elismerte az adóhatóság első embere, hogy rajta van az Egyesült Államokból kitiltottak listáján – vagyis vélhetően az interjú aznap készült, amikor a rendőrök egy NAV-vezetőt gyanúsítottként kihallgattak.)

Arra nem kaptunk választ, hogy konkrétan milyen pontokban folyik a nyomozás, de Polt Péter parlamenti felszólalásából annyi kiderült, hogy a vizsgálatok megakasztása mellett azt is vizsgálják, meghiúsultak-e ellenőrzések, illetve milyen magatartást tanúsítottak a NAV-nál az ellenőrzések során. Ennek keretében tanúkat hallgatnak ki, és nagyon széles körű iratbeszerzést folytatnak a hatóságok Polt Péter elmondása szerint.

Azt is megkérdeztük az ügyészségtől – és az adóhatóságtól is –, hogy tudja-e a NAV, hogy ki a meggyanúsított hivatali vezető, illetve felfüggesztették-e a gyanúsítás miatt? De csak azt a választ kaptuk, hogy a rendőrség hivatott tájékoztatást adni az ilyen ügyekben. A rendőrséghez fordultunk, amint válaszolnak, cikkünket kiegészítjük.

Reagáltak a kínos ÁSZ-jelentésre

Csak az elmúlt egy hetet összegezve a NAV-os vezetők szénája mintha egyre rosszabbul állna: múlt szerdán már az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is kínos jelentést publikált a hatóságról, és olyan hiányosságokról számolt be, amelyek alapján a Horváth András által kirobbantott áfacsalási botrány egyáltalán nem volt a valóságtól elrugaszkodott történet.

Az ÁSZ ugyanis éppen azokon a területeken talált hiányosságokat, amelyeknek közük lehetett ahhoz, hogy az áfacsalás, illetve a kiemelt adózók adóelkerülése megnövekedjen. A NAV az ÁSZ megállapításait több ponton is vitatta, ahogyan a miénket is, és a hvg.hu kérdésére azt írták, az ÁSZ jelentése a hivatalt ért korábbi vádakat nem támasztja alá, nem kérdőjelezi meg az erőfeszítéseit a feketegazdaság visszaszorítására. Az ÁSZ-jelentés azonban nem csak a sajtó számára tűnhetett kínosnak, Varga Mihály ugyanis nyilvánosan, közleményben üzent a NAV elnökének, hogy tegyen rendet.

A NAV szerint az ÁSZ szabályszerűségi vizsgálatának más volt a fókusza, ezért megállapításait nem lehet összevetni a hivatalon belüli belső ellenőrzések végeredményével, amelyeket az áfaellenőrzéseket érintő korrupciós gyanú, illetve az amerikai cégeket érintő eljárások miatt végzett el a hatóság a szervezeten belül (utóbbi a Bunge amerikai étolajgyártóval kapcsolatos korrupciós ügy volt, amely vélhetően az egyik oka volt annak, hogy az Egyesült Államok más, eddig hivatalosan meg nem nevezett NAV-vezetőkkel együtt kitiltotta Vida Ildikót a területéről).

Vidáék egy rakás pert indítottak

A tavaly októberben kirobbant kitiltási botrány óta a NAV, illetve egyes vezetői egyre vehemensebben védenék a becsületüket, az elmúlt hónapokban sorra pert indítottak fő bírálóik ellen.

A legfrissebb fejlemény, hogy Vida Ildikó beperelte Vágó Gábort, és 3,5 millió forintot követel tőle sérelemdíjként, valamint azt, hogy kérjen tőle nyilvánosan elnézést. A NAV elnöke ugyanis – a bíróságra beadott keresete alapján – úgy látja, hogy a volt LMP-s képviselő tavaly novemberben tett nyilatkozatai sértik a becsületét és a jó hírnevét, alkalmasak voltak a Vida Ildikó tevékenységével szembeni negatív értékítélet kiváltására, illetve a vele szembeni közbizalom meggyengülését okozhatták és okozták is. Vida Vágó Gábor tévészerepléseiből és több portálon megjelent interjúiból ragadott ki nyilatkozatokat, de azt is számon kéri a volt képviselőn, hogy a Facebookon közzétette ezt a Vida-mémet. (A kitiltási botrány kipattanása után rengeteg ilyen mémet szült az internetes folklór, itt vannak egy rakáson.)

Azt is sérelmezte a NAV-elnök, hogy Vágó azt is kiírta a Facebook-oldalára, hogy "mindenki menjen csoportosan a NAV-hoz érdeklődni, lemondott-e már a korrupció nagyasszonya, Vida Ildikó! Hosszú sorok kígyóznak majd az adóhatóság irodái előtt!".

A NAV-elnöknek – keresete alapján – leginkább azzal volt problémája Vágó Gábor nyilatkozataiban, hogy egy korrupt adóhatóság képét vázolta fel, és Vida Ildikót például a korrupció nagyasszonyának nevezte, akinek tudomása van a NAV-nál zajló korrupciós ügyekről, de nem tesz ellenük. Vida szerint Vágó megnyilatkozásaival nem csak a jó hírnevét, az emberi méltóságát és társadalmi megbecsülését sérti, hanem "kijelentéseivel az adómorál rombolására törekszik", és rendszeresen utal arra, hogy "az állampolgároknak nem kell teljesíteniük adófizetési kötelezettségüket, veszélyeztetve ezzel a költségvetési bevételek teljesülését".

A kereset szerint Vida Ildikó nem közszereplő, és NAV-elnöki tisztsége nem jelenti azt, hogy bűncselekmény elkövetésére utaló alaptalan feltételezések jelenhetnek meg róla a sajtóban.

Vágó nyílt levélben köszönte meg, hogy Vida őt sem hagyta ki, miután a korrupciót bejelentő Horváth Andrást, valamint a korrupciókutató Jávor Istvánt, és André Goodfriendet, az Egyesült Államok ügyvivőjét is beperelte. Horváth Andrást és Jávor Istvánt egyébként a NAV perelte be becsületsértés és jó hírnevének állítólagos megsértése miatt, és 3 milliót követelt tőlük, de első körben a bíróság – lényegében pontatlanságra hivatkozva – elutasította az adóhatóság keresetét, azonban fellebbezési lehetősége volt a hivatalnak, és élt is vele. Arról nincs tudomásunk, hogy a fellebbezés után hol áll az ügy.

Úgy tudjuk, Dávida Marianna, a NAV központi hivatalának ellenőrzési főosztály-vezetője is beperelte a Népszabadságot és a Népszavát, mert azt írták, hogy valószínűleg fenn van az Egyesült Államokból kitiltottak listáján.

Kérdeztük a NAV-ot, hogy helytállóak-e ezek az információk, miért perel a NAV vagy a NAV-os vezetők, illetve kiket még, de a NAV-tól csak azt a választ kaptuk, hogy a részletekről nem a sajtón keresztül tájékoztatja az egyes perek érintettjeit.

André Goodfriendet mindenesetre nem tudta megleckéztetni a magyar adóhatóság. Az Egyesült Államok akkori ügyvivőjét Vida Ildikó a kitiltási botrány miatt jelentette fel rágalmazásért, miután Orbán Viktor kifejezetten felszólította erre tavaly decemberben, majd be is perelte, szintén többmilliós sérelemdíjat követelve. Időközben az amerikai ügyvivő magyarországi megbízatása megszűnt, de az Egyesült Államok nem vonta vissza Goodfriend diplomáciai mentességét, ezzel pedig – tolmácsolta a magyar kormány álláspontját a külügyi államtitkár – a magyar fél jogi értelemben lezártnak tekinti az ügyet.

 

Zsidó temetőt rongáltak Gyöngyösön

Ismeretlenek megrongálták a gyöngyösi zsidó temetőt, tizenöt-húsz sírt, köztük két kriptát dúltak fel, földi maradványokat szórtak szét a hétvégén – közölte Weisz Péter, a gyöngyösi zsidó hitközség elnöke vasárnap az MTI-vel.

A 45 év után tavaly novemberben újjáalakult gyöngyösi zsidó hitközség elnöke azt mondta: még tart a károk felmérése, az azonban már látszik, hogy példa nélküli vandál pusztítást végeztek a tettesek a sírkertben, amelynek a kerítését is megrongálták. Firkálásokat, feliratokat viszont nem találtak.

Legutóbb két éve történt kisebb rongálás a temetőben, ám annak mértéke össze sem hasonlítható a mostani pusztítással – tette hozzá.

Weisz Péter szólt arról is, hogy Tatár László, Gyöngyös egyik alpolgármestere vasárnap a helyszínen járt, és felajánlotta a város segítségét a helyreállításhoz. Segítséget ajánlott fel a katolikus egyház is.

"Érthetetlen ami történt, hiszen Gyöngyös lakossága mindig is befogadó volt. Hasonló tettre még nem volt példa a városban" – mondta a hitközség elnöke.

A rendőrség hétfőre ígért tájékoztatást a történtekről.

 

 

 

Keddtől tovább vághatnak Matolcsyék

Az ING és a K&H vezető elemzői egyaránt arra számítanak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa 20 bázisponttal, a jelenlegi 2,1 százalékról 1,9 százalékra csökkenti az alapkamatot jövő keddi ülésén, és a két szakértő azt sem zárja ki, hogy a kamat óvatos mérséklése a következő hónapokban is folytatódik.

Balatoni András, az ING vezető elemzője az MTI-nek elmondta: az MNB monetáris tanácsa várhatóan mérsékelni fogja az irányadó rátát jövő keddi ülésén. A piaci szereplők többsége és az ING is 20 bázispontos csökkentést vár, a mérséklési ciklus pedig akár egy negyedévig is eltarthat, így várakozása szerint 1,5 százalékra süllyed majd az irányadó ráta júliusra.

A monetáris lazítás elsődleges oka az alacsony inflációs nyomás - mondta az elemző. Kifejtette, hogy a fogyasztói árindex érdemben elmarad a jegybank decemberi alappályájától, sőt a lazább monetáris kondíciókkal jellemezhető alternatív pályától is.

Balatoni András kiemelte, hogy ennek megfelelően a kamatcsökkentés a korábbi kommunikációval teljesen összhangban lesz, mivel várhatóan a jövő heti friss inflációs jelentésében érdemben lefelé fogja módosítani a szakértői stáb az inflációra vonatkozó prognózisát.

Az ING elemzője szerint a kamatcsökkentést a nemzetközi környezet, illetve a forint árfolyamának euróval szemben tapasztalható erősödési trendje is támogatja. Az Egyesült Államokat leszámítva a fejlett, valamint a feltörekvő országok is inkább lazítják a monetáris kondíciókat (például az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja, a lengyel és román kamatcsökkentés, vagy a kínai monetáris lazítás), így a magyarországi irányadó ráta mérséklése várhatóan nem okoz érdemi felfordulást sem a kötvény-, sem a devizapiacon - mondta el Balatoni András.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a legutóbbi makroadatok kedvezőek voltak: a GDP, a kiskereskedelmi forgalom, a reálbérek és a foglalkoztatás is bővült, miközben az infláció jóval az inflációs cél alatt alakult, a forint pedig erősödött az euróval szemben. Az euró árfolyama a 301 forintos szint közelébe erősödött, ami 2014 óta a legerősebb érték, ugyanakkor a 300-as szint korlátot jelenthet - fűzte hozzá.

A K&H vezető elemzője szerint a kedvező makroadatok azt erősítik meg, hogy a következő negyedévekben nőhet az inflációs nyomás. A nemzetközi hangulat - beleértve az európai monetáris lazítást, a lengyel kamatvágást, és a Fed legutóbbi bejelentése - ugyanakkor megnöveli az MNB mozgásterét, ráadásul a fogyasztói árak csak szeptemberben emelkedhetnek. Az ugyancsak jövő héten megjelenő inflációs jelentésből kiderül, hogyan látja a jegybank az inflációs pályát a következő két évben - mondta Németh Dávid. Hozzátette: ha 2016-ra 2 százalék alatti inflációt jeleznek előre, az megalapozhatja a további kamatvágást, ha azonban 2 százalék feletti éves inflációt prognosztizál a jegybank, akkor egy óvatos és fokozatos kamatvágási ciklus kezdődhet.

Németh Dávid elmondta, hogy a K&H 20 bázispontos kamatcsökkentést vár kedden, amit további, óvatos csökkentés követhet.

Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója egy pénteki konferencián ugyancsak arról beszélt, hogy csökkentheti az alapkamatot a monetáris tanács.

Londoni pénzügyi elemzők is kamatcsökkentésre számítanak kedden, de a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját befolyásoló, eltérő irányú hatások miatt egyelőre bizonytalannak tartják az újabb enyhítési ciklus várható ütemét.

 

Üzent az agyhalott CÖF : újra akcióba lendülnek a birkamenetesek

A CÖF ingyenélő elnöke, Csizmadia László egy videóüzenetben elmondta, a Birkamenet arcai – például Bayer Zsolt és ifj. Lomnici Zoltán – fognak a helyszínen előadást tartani és elmondják véleményüket a tapolcai választásról. A szervezők az ország minden pontjáról várnak résztvevőket kocsikkal, kisbuszokkal.

Csizmadia szerint nem engedhetik meg még egyszer, hogy úgy járjanak, mint Veszprémben, ígéri, hogy "küzdeni, harcolni" fognak. Szerinte egyébként a demokráciát öt év alatt "sikerült hellyel-közzel most már szinte tökéletessé tenni". Arra is kitér, hogy a veszprémi "elkóborolt bárányt" is vissza fogják hozni, de hogy Tapolcát nem engedik, "abban biztos lehet az ellenzék".

 

Semjén Zsóti, mutasd nekünk a jó irányt!

Egy valódi KDNP-szagú és -ízű videó jön. Nagy András és Katz Dávid első körben ellátogattak az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséghez, majd benéztek néhány templomba.

Előző héten a Fidelitas tisztújító rendezvényén éreztük kiválóan magunkat, most pedig a KDNP ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség hasonló eseményét látogattuk meg. Először is nagyon felháborodtunk, mert kiderült, hogy egy NŐ indulhat az elnöki posztért. (Kinél marad így a fakanál????!!!!!!) Aztán megnéztük a vasárnapi zárva tartás végett felszabadult, így templomokba menekülő embertömeget.

 

Íme a bolt, ami megérdemli a vasárnapi nyitva tartást

Érdekes fotók fogadták a mai nap folyamán a 444.hu olvasóit. A Mammut nevű bevásárlóközpont területén két nagyobb méretű bolt található, az egyik a Spar, a másik a CBA. Amíg a Sparnak – az összes többi plázában fellelhető bolthoz hasonlóan – be kellett zárnia vasárnap, addig a CBA nyitva maradhatott a vásárlók előtt.

Ráadásul meg is hosszabbította nyitvatartási idejét. Míg ezelőtt reggel 7-től este 6-ig működött, most már egy órával előbb tárják ki és este 8 órakor zárják be a kapukat. Ezzel kapcsolatban okkal felmerülhet a kérdés, vajon miért képez kivételt a CBA a többi hellyel szemben. Az oka nem más, mint hogy szerencsésen átlóg a Fény utcai vásárcsarnok területére. A területen egy kizárólag délelőtt nyitva tartó pékségen kívül csak a CBA van nyitva, semmi más.

Ezt bizonyítják a 444.hu-n közzétett fényképek is:

Ezen a részen helyezkedik el a bolt:

...és ez pedig a másik oldal.

 

Szétalázzák Rétvári Bencét a Facebookon

Nem tetszett a kommentelőknek, ahogy magyarázza bizonyítványát a vasárnapi zárva tartás bevezetéséről. Gyorsan nézzék meg, mert ami ott megy olyan kemény, csoda, hogy még nem törölték.

Részmunkaidős éjszakai árufeltöltő. Úgy tűnik Rétvári Bence számára ez már csudijó álommunkának számít. Legalábbis ez jött le abból a fényképből, amit Facebook-oldalára rakott ki még szombat délelőtt annak bizonyítására, hogy a vasárnapi zárva tartás (bocsánat, kereskedelmi alkalmazottak szabad vasárnapjáról szóló törvény, hogy őt idézzük) miatt nem kerülnek veszélybe munkahelyek.

A képen - amit a KDNP-s politikus egyik ismerőse készített - a Tesco egyik áruházának állásajánlatait mutatja. Akiket keresnek: részmunkaidős éjszakai árufeltöltő, részmunkaidős eladók valamint egy teljesmunkaidős pék kemencés. Ha arra számított, hogy az emberek ezt látva hirtelen rájönnek, milyen jó dolog is a vasárnapi zárva tartás (bocsánat, vasárnapi pihenőnap, hogy az MTI-t idézzük), akkor hatalmasat tévedett.

A kommentelők ugyanis szétcincálták. Kész csoda, hogy még nem lett törölve az egész. Bár lehet nem vették észre, hiszen vasárnap van, ilyenkor egy jó kereszténydemokrata templomban van és a családjával, nem a Facebookon.

Mindenesetre kiválogattunk gyorsan párat, hogy biztosan megmaradjanak: 

Köszönet a KDNP-nek a vasárnapi zárva tartásért. Ennek örömréme a párom hétköznap kénytelen többet dolgozni és mivel vasárnap az egyik részlegük zárva lesz a másik pedig nem, ezért minden vasárnap bent kell legyen áprilisban. Köszönöm tényleg, hogy nem többet hanem kevesebbet lesz együtt a család.

Köszönöm a "családi vasárnapot"! A keresztlányom a vasárnapi TESCO-s munkával tudta kiegészíteni a főiskolás költségeit! Kérdésem a következő: Kihez fordulhat önök közül, a hiányzó havi 53 ezer forintjáért, mert a családjához nem tud!

Ez a magyarázom a bizonyitványom tipikus esete.Örülnék ha a KDNP merné önálloan megmérettetni magát a választáson.....

Namost itt vasárnap éjszakára keresnek rabszolgát... logikailag nemértem...
Múlt héten mondtak fel a teljes munkaidős dolgozóknak, a pék nem vállalata, hogy hétközben két órával tovább kell bentmaradnia, mert a gyerekért oda kell érnie ötre. Ezt is lefotózod?

Hopsz, és mit látok? Vasárnap éjjel... mert az a boldog családi élet, hogy vasárnap reggel elugrik a család a templomba, majd gyorsan haza, mert a szülőnek aludnia kell délután, hogy éjjelre dolgozni tudjon menni. De csak részidőben, az pedig nem egész fizetés. De biztat minket a tudat Rétvári úr, hogy kormányunk és pártunk megmondta Meglehet élni 47000 Ft-ból is. Ön próbálta már? Majd elfelejtettem. Nem naponta, hanem havonta 47 000 Ft.

Na igen...és hol van az,hogy mennyi teljes munkaidős dolgozót küldtek el,hogy felvegyenek néhány órás,részmunkaidős alkalmazottat??tetű,álkeresztény senki..

El sem hiszem, hogy ezt valaki tényleg komolyan gondolhatja... Menjél te árufeltölteni 40 ezerért b'zmeg

A Nyomorult k***a a***d te szerencsetlen f**fej! Azert reszmunkaidoset vesznek fel mert a teljes munkaidoset kirugtak a g**be!

Nem tudom, hogy ez az ember ennyire primitív, vagy csak provokálni, heccelni akarja az embereket egy ilyen bejegyzéssel?

 

Szijjártó: Vida nem akart Amerikába menni

Valószínűleg nem akart Amerikába menni - válaszolja Szijjártó Péter a Népszava hétfői számában megjelenő interjúban arra kérdésre, miért nem kért vízumot az Egyesült Államokba Vida Ildikó, az adóhatóság korrupciógyanúba keveredett elnöke. A külgazdasági és külügyminiszter köti az ebet a karóhoz: az amerikai kitiltási botrány ügyét lezártnak tekintik, sőt, Colleen Bell, az Egyesült Államok új budapesti nagykövetének megérkezésével szerinte nem csupán rendeződtek a viszonyok: az elmúlt két-három évben nem volt olyan nyugodt és higgadt a kétoldalú politikai együttműködés, mint most. 

Szijjártó föloldaná a diplomáciai mentességét annak a magyar diplomatának, akit nyilatkozataiért rágalmazási perrel fenyegetnek állomáshelyén, de a tárcavezető beszél arról is, mit ért konszenzusalapú külpolitikán, mik voltak a céljai a külügyminisztérium szervezetének átalakításával, s hogy milyen világpolitikai és gazdasági kihívásokhoz kell alkalmazkodni ma. Állítja, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, így noha lehettek bakik az elmúlt időszakban, a külgazdasági szempontoknak alárendelt új minisztériumi struktúrában a klasszikus diplomáciai feladatok tökéletes elvégzése továbbra is követelmény.

Hogy Szijjártó miért nem tervezi egy minisztériumi futsall-csapat létrehozását, hogy miként működik a gyakorlatban az Orbán Viktor kormányfő által meghirdetett személyes kapcsolatokon nyugvó külpolitika, s hogy ez bevált-e a Vlagyimir Putyin orosz államfő budapesti látogatása nyomán kialakult diplomáciai fiaskóban, kiderül a hétfői Népszavából.

 

Pont onnan bírálják a felcsúti stadiont, ahonnan a legkevésbé vártuk

A nagytestvér Videoton edzője, Joan Carrillo akadt ki a szombati 0-0-s Puskás-Vidi meccs után, hogy – kapaszkodjanak meg – a Pancho Aréna talaja rossz és még a labdával is volt valami furcsa.

A meccs valami rettenetes meccs. Nem mi mondjuk, a spanyol edző. Szerinte még nézni is rossz volt, ahogy a Puskás Akadémia játszott. Pedig pont most volt rekordszámú néző az idényben  a Panchóban, 3156 néző szenvedte végig a meccset.

A Videoton ősztől egyébként Felcsúton játssza majd a hazai meccseit, mert Székesfehérváron is átépítik a stadiont.

 

Nincs nyitva a pláza, a gyerekeim látni se akarnak

Önt mi idegesíti a legjobban: a hurráoptimista kormányüzenet a vasárnapi boltbezárásról, vagy aki nemzethalált lát, ha elmarad a vasárnapi teszkózás? Elkészítettük már most a jövő dokumentumfilmjét a vasárnapokalipszisről.

 

Orbánista támadt orbánistára a múzeum előtt

Az általános és fejetlen dulakodás közben egy díszmagyarba öltözött úr a diktatúra szót hallva támadt elvtárására, aki épp az ellentüntetőket és a sajtót oktatta.

 

Eljárás indult a Lánchídon tüntetők ellen, de ők újra támadnak

Ahogy mi is megírtuk, március 18-án este a Büki Zoltán által vezetett, civilekből álló csoport előre be nem jelentett demonstrációt tartott a kormány intézkedései ellen a Lánchídon. A civilek ötven autóval vonultak ki és zárták le a hidat, ezzel jelezve, hogy nem értenek egyet a magyar kormány intézkedéseivel.

Az eset után többen feljelentették a csoportot, köztük a belvárosi Fidesz egyik tagja, Tényi István, valamint Budapest városvezetése is. Tarlósék szerint "néhány magamutogató baloldali provokátor politikai haszonlesésből" zavarta meg több tízezer ember nyugalmát. A tüntetők ellen most rendőrségi eljárás indult.

Bükiék csapata most újabb demonstrációt szervez a Facebookon, melyet április 3-ra hirdettek meg. Az eseményt tegnap hozták létre "Tüntetés és felvonulás a szabad véleménynyilvánításért, és a gyülekezési jog biztosításáért, a sajtó szabadságáért" – címen és eddig 220 ember csatlakozott hozzájuk. Az esemény leírásában a szervezők szóvá is teszik, hogy többek közt a lánchidas eset miatt eljárást indítottak ellenük.

 

Áder: közös a felelősségünk a vízkincs megőrzésében

Közös a felelősségünk azért, hogy Magyarország továbbra is a vizek országa legyen, hogy mindannyian védjük természetes vízkincseinket – jelentette ki Áder János vasárnap Hévízen.

A köztársasági elnök a víz világnapja alkalmából látogatott el az egykori nyirádi bauxitbánya egyik külszíni fejtéséhez, a Darvas-tó kiapadt medréhez, majd innen Hévízre utazott.

Látogatása összefoglalásaként egyebek mellett arról beszélt újságíróknak, hogy a vízkincs megőrzése a világban egyre nagyobb problémákat okoz, leginkább Ázsiában, a fejlődő országokban, ahol nemcsak a szennyvízkezelés, hanem a megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvíz is hiányzik, és ez több mint kétmilliárd ember életét nehezíti meg nap mint nap.

"Örüljünk, hogy Magyarországon ilyen problémával nem kell küszködnünk" – mondta az államfő. Ugyanakkor megjegyezte azt is, mindenkinek dolgoznia kell azért, hogy ez így is maradjon a következő évtizedekben, hogy ezt a természeti adottságot megőrizzük és továbbadjuk gyermekeinknek.

Felidézte, hogy 26 évvel ezelőtt "néhány bátor ember" kezdeményezte a hévízi tó megmentését, a nyirádi bauxitbányászat és az azzal járó karsztvízszivattyúzás leállítását követelve. "Ha nem kapaszkodnak össze, politikai nézetkülönbségeket félretéve, ha nem tettek volna meg mindent azért, hogy a hévízi tó megmaradjon", akkor valószínűleg eltűnt volna a víz, megszűnt volna a gyógyforrás.

Évente egymillió ember veszi igénybe a tófürdőt, és a kórház mintegy 400 ezer járó és hatezer fekvő betegen segít a tó adottságaira épülő gyógyászattal – emelte ki.

Ami az 1989 előtti évtizedekben történt, "az jó példája az emberi önhittségnek, nagyravágyásnak, a természettel szembeni alázat hiányának" – hangsúlyozta Áder János. Példaként említette, hogy a bauxitbányászat idején egyetlen köbméter érc kitermeléséhez 200 köbméter vizet kellett kiemelni, ami nemcsak a hévízi tavat illetően, hanem a bányászat mintegy 60 kilométeres sugarú térségében is óriási károkat okozott.

"Ha nem vesszük figyelembe a természet jelzéseit, akkor folyamatosan rossz döntéseket hozunk, és annak az árát nekünk kell megfizetnünk vagy a gyermekeinknek" – mondta a köztársasági elnök. Igaz ez a vízbázisvédelemre, a termálvizek és a vízminőség védelmére, illetve a szennyvízkezelésre is. Dicsérte ugyanakkor azt a hozzáállást, hogy Hévízen és térségében a gyógyturizmus profitszempontjait alárendelik a környezeti fenntarthatóság szempontjainak, vagyis a környezet védelme a lényeg.


Fel
 
Arhívum
Március
       
Április
         
Május
       
Június
         
Július
       
Augusztus
       
Szeptember
         
Október
       
November
         
December
       
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások
Hun TV
Hun TV