Rövid hírek Orbániából

Zöld híradó 2015 március 21

Március 15. Váci iskola tiltakozása, Zázrivecz Gáborból Vona Gábor

 

700 ezer forintos tartozás miatt vehetik el a Jobbik képviselőjének mandátumát

Több százezres köztartozása van Pákozdi József csepeli jobbikos képviselőnek, akit emiatt meg kell fosztani mandátumától. Pákozdi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordulva próbálja ezt megakadályozni – írta a DK a 168 Óra Online-nak küldött közleményében.

Pákozdi József, a Jobbik csepeli önkormányzati képviselője 2015. január 20-án kelt, nyilvános vagyonnyilatkozatában arról számol be, hogy 700.000 Ft-os köztartozása van, amit tudomásuk szerint a mai napig nem rendezett és erről nem tájékoztatta a csepeli képviselő-testületet – közölte Borka-Szász Tamás, a DK elnökségi tagja.

Az önkormányzati törvény szerint a köztartozását nem rendező képviselőt meg kell fosztani mandátumától:

„Méltatlanság miatt a képviselő-testület határozatával megszünteti annak az önkormányzati képviselőnek a megbízatását, (...) akinek az állammal, önkormányzattal szemben (...) köztartozása áll fenn, és azt az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított hatvan napon belül – részletfizetés vagy fizetési halasztás esetén az ezt engedélyező határozat rendelkezéseinek megfelelően – nem rendezi”

A DK szerint Pákozdi József kérelemmel fordult a Vida Ildikó vezette adóhatósághoz. A Demokratikus Koalíció emiatt felszólította a Vida Ildikó vezette NAV-ot, hogy ne kivételezzen a jobbikos képviselővel, hanem hajtsa be a több százezres köztartozást.

A DK csepeli frakciója kezdeményezte, hogy a csepeli képviselő-testület március 26-i ülésén fossza meg a jobbikos képviselőt a mandátumától.

 

Illés Zoltán: „A mohóság után jön a bukás”

– mondja a volt fideszes környezetvédelmi államtitkár

A volt fideszes környezetvédelmi államtitkár szerint a második kétharmad után a kormány azért nem választotta a konszolidáció útját, mert az uniós forrásokból még sokan meg akarják tömni a zsebeiket. A paksi bővítésből kinyerhető százmilliárdokkal pedig megkísérelhetik bebetonozni a politikai hatalmat is. Illés Zoltánt kérdeztük a Simicska–Orbán háborúról is, de hárított, mondván, ő csak szakpolitikával foglalkozik.

Szinte minden interjújára jut egy-egy új, markánsan Fidesz-kritikus mondat. A Heteknek is tartogatott valamit?

– Az én célom nem az, hogy a Fidesz megbukjon, hanem az, hogy megújuljon. A politikában ehhez három eszköz áll rendelkezésre: a személycserék, a strukturális változások, vagy a kettő együtt. Ezért mondtam például, hogy mi lenne, ha a pártelnöki és a kormányfői pozíciót szétválasztanánk, és mondjuk Kövér László vezetné a Fideszt.

Persze mindez a változás csak Orbán Viktorral együtt történhet meg – amennyiben felismeri ennek a szükségességét. Hiszen hol van az megírva, hogy az első számú vezetőnek mindig igaza van, és mindig helyes döntést hoz? Ott a német példa: Kohl kancellár kinyírt mindenkit maga körül, de a korrupciós botrány elsöpörte őt is. Két cikluson keresztül a baloldal volt hatalmon, közben viszont Angela Merkel – akit Kohl csak kislánynak hívott – megújította a pártot. Megújulás nélkül a Fidesz elketyeghet 2018-ig, akár még tovább is, előbb-utóbb menthetetlenül megbukik.

Fideszes politikusoktól ilyeneket nem nagyon hallani, még az is ritka, hogy „kibeszéljenek” a pártból. A sértettség motiválja?

– Ezt mondja Giró-Szász András is, de nem nagyon érti, hogy mit beszél. A történet nem ott kezdődött, hogy Illés Zoltán kibeszél, hanem ott, hogy a választások után államigazgatási szinten kiiktatták a környezetvédelmet. Mégis mit lehet tenni akkor, amikor a szívemnek legfontosabb dolgot, a szeretett gyermekemet a szemem láttára üti agyon éppen az a politikai család, amelyhez tartozom? Vágjak hozzá jó képet? Fél éven keresztül magamra erőltettem a szilenciumot, hogy ne vádolhassanak azzal, hogy befolyásolom az önkormányzati választásokat. És Szent Pál nyomán jártam el, aki azt mondja, hogy ha valaki felé valami panaszod van, akkor előbb négyszemközt beszéld meg vele.

Ezt nem Pál, hanem Jézus mondta.

– Valóban? Akkor egy még tekintélyesebb személy tanítása alapján jártam el. Sajnos a párt belső fórumai nincsenek olyan állapotban, hogy ilyen kérdéseket meg lehessen vitatni, de elmondtam a panaszaimat többek között Kövér Lászlónak, Semjén Zsoltnak és Pokorni Zoltánnak is.

És mi volt a reakció?

– Többnyire egyetértettek velem. Kövér László például azt mondta, igazam van, a környezet és a természet valóban abszolút érték.

Visszaolvasva korábbi cikkeket a tevékenységével kapcsolatban, kitűnt, hogy annak idején született egy megegyezés: Ön nem kritizálja a pártot, viszont államtitkár lehet. Most, hogy nem államtitkár, ismét helye van a kritikának?

– Nem az a baj, hogy nem vagyok államtitkár, hanem az, hogy államtitkárság sincs, és a szakértelem fontos legkevésbé. Érvényesülni ma a lojalitással lehet. Tudja, hogy a napelemekre kiszabott termékdíj ötlete honnan ered? Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség vezetőitől, akik úgy gondolták, hogy ha megértik az idők szavát, és tesznek valamit a megújuló energiák ellen, akkor majd nem szüntetik meg őket. Mégis ez történt. 

Államtitkárként kapott megkereséseket, hogy ezt vagy azt el kéne intézni, Zolikám?

– Persze. Volt egy képviselőtársam, aki mellettem ült a parlamentben, és nem múlt el hét, hogy meg ne kérdezze, hogy mikor adunk ki engedélyeket, hogy Tokaj-Hegyalján Natura 2000-es területeken lehessen szőlőt telepíteni. A válaszom az volt, hogy soha. Ugyanakkor többször jártam ott, és jelöltünk ki más területeket, ahol lehet szőlőt telepíteni, ha akarnak.

Nem szóltak még a pártból, hogy vegyen vissza? Egyáltalán mi értelme van ennek a szélmalomharcnak?

– Ez nem szélmalomharc. Nagyon sok embernek a vélekedésével egybevág, amit mondok, a párton belül és a támogatói körben is. És nem csak a környezetvédelemről beszélek: a szakmaiatlanság és a mohóság minden területen tetten érhető. Pedig a második kétharmados győzelem után mindenki konszolidációt várt. Szerintem ez azért nem valósult meg, mert 2020-ig tart az az utolsó időszak, amikor uniós támogatások érkeznek Magyarországra. Vannak, akik úgy gondolják, hogy most meg lehet még tömni a zsebeket. Én viszont azt az egymillió embert képviselem, aki elpártolt a Fidesztől. Egyelőre még csak passzívak lettek – lásd a veszprémi választást –, de előfordulhat, hogy legközelebb büntetni fognak.

Egy interjúban azt mondta, hogy Orbán Viktor azzal indokolta a menesztését, hogy Önnek nem fognak tetszeni azok a döntések, amelyeket hozni fognak. Mire gondolt?

– Erre egyébként azt válaszoltam neki, hogy Paks II-nél nem tudsz erősebbet mondani. Nyilván arra utalt, amit látunk: a környezetvédelem kiiktatását, aminek a fő mozgatórugója a mohóság.

Amit mond, azzal a miniszterelnök személyéhez köti a korrupciót.  

– Nem feltétlenül. Ő ugyanis úgy gondolkozik – ha jóhiszemű vagyok –, hogy az uniós forrásokat ki fogjuk használni iparosításra, munkahelyteremtésre, akármit is mond az Illés Zoli. Ő a mi lelkiismeretünk, de most elaltatjuk, kiiktatjuk, mert mi realisták vagyunk. Mondtam neki egyébként, hogy főnök, igazad van, ha nincs munkahely, akkor nem tudják magukat eltartani az emberek. De a legjobb munkahely sem ér semmit, ha a gyerekem a környezetszennyezés következtében rákban meghal. Azt is kifejtettem neki, hogy nem az a művészet, ha egyoldalúan megoldja a problémákat, hanem az, ha számos környezetvédelmi, jogi, társadalmi szempontot összehangolva teszi meg ezt.

Ez a hozzáállás nem új: a rendszerváltás előtt az állam ellenséges volt a környezetvédelemmel szemben, a zöldszervezeteket külföldi ügynököknek tekintették, mondván, ez egy nyugati huncutság. Most mit látunk? A Norvég Alap elleni háború fő célpontjai – többek között – éppen az ilyen környezetvédelmi szervezetek voltak.

Itt annyit azért hadd jegyezzek meg, pozitív jelnek veszem, hogy a leg-újabb hírek szerint talán a kormány mégsem veszi el a nemzeti parkok területeit, hogy bérbe adja azokat, illetve a természetvédelmi törvényt sem akarják egybegyúrni az erdészeti és vadászati törvénnyel.

Mit szól a paksi szerződések titkosításához?

– A bővítés pontos költségét csak becsülni lehet, de a titkolózás nem segít eloszlatni a gyanút, hogy száz-, ha nem ezermilliárdos az az összeg, amit „ki lehet nyerni” a beruházásból. Ráadásul lehetnek ma még nem látható költségek is: az Európai Unió illetékes szervei Finnországban nem találták szabványosnak az oroszok által tervezett atomerőművet, és most plusz 4 milliárd euróért kell egy héjszerkezetet építeni biztonsági okokból. Biztos forrásból tudom, hogy az orosz elképzelések Paks esetében sem felelnek meg az uniós biztonsági előírásoknak. Lehet, hogy a titkosításnak az is célja volt, hogy ezeket a pluszköltségeket elfedjék. Ha viszont így lesz, akkor az ott termelt áram végképp nem lesz versenyképes. Ami pedig az energiafüggőség csökkentését illeti, egy fontos tényről nem beszélnek: ha megvalósul a bővítés, a fűtőelemek nem jöhetnek Franciaországból, Japánból, vagy az Egyesült Államokból, ugyanis azok nem kompatibilisek az orosz technológiával. Vagyis még jobban Moszkvához leszünk kötve.

A Heti Válasz szerint viszont Amerikából érkezhetnek a fűtőelemek, sőt, ez lehet a magyar–amerikai békülés kulcsa.

– Még egyszer mondom: ez komoly biztonsági kockázatokat rejt magában. Csak egyetlen példa: tavaly év végén az orosz gyártású dél-ukrajnai atomerőműben üzemzavart okozott, hogy a nem kompatibilis amerikai fűtőelemek eldeformálódtak.

 

Most akkor ki Habony Árpád?

Az RTL Klub annak ellenére nem tudott a végére járni, hogy ki Habony Árpád, hogy csak egy kis sajtófigyelést kellett volna végezniük oknyomozás helyett, mivel több sajtóorgánum, többek között az aláb idézett cikkrészletek szerzői a 444 és a Figyelő ezt már megtették.

A válasz kézenfekvő: Orbán Viktor és a fidesz vezetők, valamint a Portik-Szetlik maffia közötti összekötő (Portik, Gyárfás, Fenyő, Rohács, Pintér, összenő, ami összetartozik).

"Közben a Hír24 híradójából az is kiderült, hogy Pápa Marianne első férje, az azóta már elhunyt Szetlik Ferenc, a Négy Tigris piac egykori üzemeltetője Habony Árpád édesanyja, Szetlik Mária testvére, vagyis a miniszterelnök tanácsadójának nagybátyja. Habony maga is érintett a belvárosi ingatlanügyekben – bár a nevén nincs lakás, feltűnően gyakran fordul meg annál a Szerb utca 9. szám alatti háznál, ahol a kerület jelenlegi polgármesterének is lakása van."

Ám a piacot üzemeltető Komondor Kft. is érdekes cég, illetve cégcsoport, hiszen a kft-t tulajdonló Komondor Holding Zrt. több vállalkozást is összefog. A csúcsévekben milliárdos, újabban is még százmilliós nagyságrendű eredményt elérő holdingközpont elnök-vezérigazgatója Kele Miklós, de a csoport fő haszonhúzója a kft-t ügyvezető Pápa Marianne, 54 éves üzletasszony. Őket sikertelenül próbáltuk elérni. Kele Miklóst kecskeméti könyvelőcégénél kerestük, de mint megtudtuk, a vezérigazgató éppen szabadságon volt, és a kollégák nem tudtak abban sem segíteni, hogy kit lehet elérni a Komondor képviseletében. Csak annyit tudtunk meg, hogy az üzletember kecskeméti és budapesti üzleti aktivitása élesen elkülönül egymástól. Pápa Marianne-t is különböző érdekeltségein keresztül próbáltuk telefonon, illetve e-mailben elérni, de szintén sikertelenül. Kollégái szerint ő is külföldön van, más kompetens nyilatkozót sem ajánlottak nekünk. Így csak az őket ismerő forrásainkra tudtunk hagyatkozni, akik szerint Pápa Marianne hihetetlen erős kapcsolati hálóval bír, egykoron a piacot elindító Szetlik Ferenc üzletember felesége volt. Szetlik a rendszerváltás után a MÁV-tól bérelte a területet. Akik jól ismerték, azt mondják róla, vérbeli kereskedő volt, kisgyerekként már vasport és biztosítótűt árult. Aztán kinőtte magát, valóságos üzleti birodalmat épített ki. Volt utazási irodája, csárdája a Kiskunságban: a Komondor Kft. neve még mindig ezekre emlékeztet. Az elegáns Club Tihanynak is ő volt a tulajdonosa. Az amúgy gyakran jótékonykodó üzletember aztán a rendőrség látókörébe került, előzetes letartóztatásba helyezték, de a bíróság bűncselekmény hiányában felmentette. Súlyos betegség után hunyt el, hatalmas vagyonát két kisgyermeke örökölte, gyámjuk pedig özvegye, Pápa Marianne lett. Azóta a két gyermek felnőtt, egyikük angol egyetemen tanul. Gergő a Komondor Holdingban is tisztviselő, s testvérével, Lilivel együtt közvetlenül is tulajdonosok a Club Tihanyban, illetve abban a Bács-Kiskun megyei, kecskeméti központú Gong Rádióban is, amelyben mások mellett Feldmájer Péter kecskeméti ügyvéd és zsidó közéleti vezető is a tulajdonostársuk.

 OPERA, SZÍNHÁZ

Szetlik Ferenc halála után Pápa Marianne sokáig Kovács József világhírű operaénekessel élt együtt. Kovács József a rendszerváltás előtt fényes nemzetközi karriert futott be, nagyon jól megismerte az osztrák, illetve német opera világát és meghatározó személyiségeit. Miután a rendszerváltás előtt végleg visszatért Magyarországra, 1989-ben megalapította az Interoperett társulatát, illetve az azonos nevű cégét, amely magyar operaénekeseket közvetített külföldre, elsősorban német és osztrák fesztiválokra. Kovácsék 2004-ben megalapították a Belvárosi Színházat is. Mindezek a vállalkozások szintén az üzletasszonyra és gyermekeire szálltak, miután 2010-ben Kovács József elhunyt. A ma már alacsonyabb árbevételt elérő Interoperett Kft-t is Pápa Marianne, illetve a két gyermeke tulajdonolja, valamint e társaságban Kovács József Klára nevű leánytestvére is tulajdonos. Pápa Marienne-nek ezeken túl is vannak ingatlan-forgalmazó és vendéglátóipari érdekeltségei, ezen üzleti köré az Andrássy úti Művész Kávéházat üzemeltető Caffé Kft., illetve a XV. kerületi Origo Filmstudió nagyértékű ingatlanjának többsége. A Meddőhányó és Felsőkert utca sarkán felépített 170 ezer négyzetméteres ingatlanon több hipermodern stúdió is található, Európa egyik legmodernebb filmes létesítményében készült például Bruce Willis túlélő mozisorozatának legújabb darabja, illetve sportcsatornák is innen adnak műsorokat. A cég a kerület legnagyobb magánvállalkozása. Forrásaink hozzá kapcsolják a Petneházy Lovastanyát is, de ennek nem láttuk a cégregiszterben a nyomait. Ismerői szerint az üzletasszonynak ingatlanjai nem is csak Magyarországon, hanem neves európai városokban, a fáma szerint Monacóban, Szardínián is vannak. Az özvegy szolid becslések alapján is tízmilliárd forintos nagyságrendű vagyon birtokosa, sokak szerint vezethetné a leggazdagabb magyar nők toplistáját.

"A hazai sajtó, így a hvg.hu is hozta azt a forrásaink által is emlegetett személyes kapcsolatot, hogy Pápa Marianne Portik Tamással került közelebbi kapcsolatba, annak letartóztatása előtt. Igaz, ennek a nexusnak nincsen semmilyen lenyomata a cégregiszterben. „Tudom, kicsoda Pápa Marianne. Személyesen nem ismerem, egyszer sem találkoztam vele, kerülöm a kétes hírű emberek társaságát" - mondta minderről lapunknak Kocsis Máté. - „Azt is tudom, hogy Portik Tamás élettársa, Portikot mellőle vitték el a rendőrök." Ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a letartóztatásnak semmi köze a piac jövőjéhez. „Nem azért van előzetes letartóztatásban Portik, hogy könnyebben bezárhassuk a piacot, s nem azért kerül lakat a piacra, hogy a büntetett előéletű úr anyagi hátterét gyengítsük."

 

Felhívás a tüntetni készülőkhöz!

Kedves munkavállalók, közalkalmazottak, szakszervezeti tagok, nem csak a fidesz és Orbán Viktor, hanem a rendszer is megbukott, vele együtt a Ti szakszervezeti vezetőitek is, ezek a Gaskó félék, akik több millió forintos havi fizetésért az elmúlt 25 évben nem álltak ki az érdekeitekért.

Hagyták, hogy kizsákmányoljanak bennünket, éhbérért foglalkoztassanak, legutóbb már nem csak az autógyárakban, hanem azokban a gumigyárakban is, ahol minden dolgozó rákos beteg lett (csak még nem került nagynyilvánosságra). Vagy Indiában olcsóbb a munkaerő? Nem, az élet drágább náluk, hogy hozzánk telepítik a gumigyárat.

A szakszervezet a kommunista rendszerek része, kvázi ellensúlyként kellene, hogy működjön, valójában csak a dolgozók megvezetésére szolgál. Gaskó és az összes többi kommunista szakszervezeti vezető a hatalmi elit és a külföldi titkosszolgálatok igényeit szolgálja ki – mint a fővárosi törvényszéki bíró, dr. Galajda Ágnes, vagy a „volt” NAV-os Horváth András CIA kapcsolatai - azzal, hogy segíti destabilizálni a térséget, hogy egy ukrajnai helyzethez hasonló utcai zavargásokba torkolló megmozdulásokat szerveznek a kormány kérésére. Gaskó ugyan azt kívánja tenni a végletekig elkeseredett embertömegekkel, amit annak idején a MAGOSZ-os Jakab Pista tette a traktorosokkal.

Az utca veszélyes. Az utcán még soha nem nyertünk. Okulni kell a történelmi példákból. Elvesztettük ’48-at, ’56-ot. 2006-ot csak azért nem veszítettük el, mert az Erzsébet-hídi barikád mögül cselt vetve nem harcolni indultunk, hanem levonultunk, és amit nyertünk az a tapasztalat. Okos ember a más kárából tanul, a buta a sajátjából sem. Higgyétek el, hogy nagyobb örömöt nem tudtok okozni Gyurcsány Ferencnek, Orbán Viktornak és kelet-nyugati szövetségeseiknek, mint azzal, hogy bennünket sípolva, dudálva, üvöltve önkívületi állapotban ökleinket rázva lássanak az utcán, és a nemzetközi bérgyilkosok pedig a tetőkről felváltva lőjék a tüntetőket és a rendőröket, hogy azok azt higgyék, hogy egymást lövik. Vagy valakit ez kielégít? Mert Orbán közölte, hogy ő azért nagyon sokat küzdött, hogy szabadjon tüntetni. Mintha nem az lenne a cél, hogy meg szeretnénk élni, hanem csak tüntetni szeretnénk, és azt most már szabad, ami persze nem igaz, mert nem szabad, mert a rohamrendőrök beavatkoznak.

 Akkor mi a megoldás?

Már nem kell Orbán Viktor lemondását követelnünk, mert megbukott (lemondatni csak olyan valakit lehet, aki még nem bukott meg). Az, hogy még nem ült fel a családjával együtt arra a járatra, melyre visszaútra nem váltott jegyet, mint Janukovics, az nem jelenti azt, hogy ez nem fog napokon belül bekövetkezni, mert a szellemet már nem lehet a palackba visszagyömöszölni. 2014. október 16. óta minden napvilágra került, és már nem arról szól, hogy kit tiltottak ki Amerikából, hanem, hogy mind a 106 fideszes és a többi 90 „ellenzéki” képviselő is érintett a korrupcióban, Magyarország teljes kirablásának mértékéig.

Az Orbánék távozására még azért nem került sor, mert az „ellenzék” valójában nem ellenzék, a jobbik a fidesz ifjúsági szervezete, a fideszes polgári körös Vona elnöklete alatt, az mszp, az lmp, a dk, az pedig a fidesz, azaz az MSZMP.

 

Másfél napos koruk óta egy lakásban élnek a kistigrisek

Egy győri belvárosi lakásban nevelkedett idáig a két fehér szőrű bengálitigris-kölyök, akik másfél napos korukban kerültek a Xantus János Állatkert munkatársához. Mint Uthy Piroska elmondta, a tigriskölykök olyanok, mint a kisgyerekek: a nap 24 órájában figyelni kell az igényeikre.

Uthy Piroska nem először nevel otthon kistigrist, így amikor az állatkert igazgatója megbízta a feladattal, tudta, hogy mire számíthat. Kihívást az jelentett, hogy ezúttal kettő kölyköt kapott. Úgy fogalmazott, olyan, mintha ikrei lennének.

Január 19-én három nőstény kölyök született Győrben, Magyarországon először. Az anyjuknak, Jázminnak a mostani volt az első ellése, másfél nap után, vélhetően a tapasztalatlanság miatt magukra hagyta őket, egy kölyök el is pusztult.

Uthy Piroska belvárosi, második emeleti társasházi lakásának nappalijában egy 150-szer 150 centiméteres ketrec a kölykök helye, ami tele van kispárnákkal és rongyokkal. Azt mondta, a szomszédok már megszokták, hogy időközönként "nem átlagos állatokat visz haza".

Az első két hét kritikus volt, kérdéses volt, hogy megmaradnak-e a kölykök. Különösen a kisebb, akire anyja ráfeküdt. Ő a hasfájósabb és jobban igényli a gondozó táraságát, akit most még mindkét kölyök anyjuknak tekint. Az első időszakban a fertőzések elkerülése végett Uthy Piroska szinte ki sem mozdult otthonából, még külön etetős ruhája is volt.

Uthy Piroska úgy fogalmazott, hogy a tigriskölykök olyanok, mint a gyermekek: a nap 24 órájában figyelni kell az igényeikre. Az első napokon félóránként és óránként ettek, majd aludtak. Egyelőre még egy Németországból származó speciális tápszerrel cumisüvegből eteti őket, most már naponta hatszor 120 millilitert kapnak belőle. Húst először 4-5 hetes korukban ehetnek.

A gondozó keze tele van karmolásokkal, ami ilyenkor - elmondása szerint - természetes, mert a kölykök a karmaikat még nem tudják visszahúzni. Tapasztalata szerint négy-öt hónapos korukban kezdenek majd "durvábban" játszani.

Szerinte a kölykök addig lesznek nála, amíg igénylik a gondoskodást. A legutóbb hazavitt tigriskölyökre például fél éves koráig vigyázott. Elmondta, hogy az állatkert igazgatója egy időre próbálta tehermentesíteni, magához vette a két kölyköt, ám azok "kiharcolták maguknak az anyjukat": másfél nap után visszakerültek hozzá.

A napi menetrend a hétvégétől megváltozott. Az állatkert belvárosban található Füles Bástyájában egy "tigrisóvodát" rendeztek be a kölyköknek, ahol a látogatók megnézhetik, hogyan esznek, játszanak és alszanak. Ez azt jelenti, hogy minden reggel állathordozóba teszik a kölyköket, az állatkert egyik munkatársa pedig autóval elviszi őket a Füles Bástyába, ahol este hét óráig "tart a műszak". Az éjszakát ismét otthon, Piroskánál töltik.

Igényük egyelőre még nincs a mozgásra, de amikorra már lesz, kifutóba kerülnek az állatkertben. Az intézmény igazgatója korábban elmondta, hogy ez április körül lehet majd.

A kölykök most még 2-3 kilogrammosak. Másfél éves korukra, amikor már kifejlett egyedeknek számítanak, elérhetik a 200-250 kilogrammot is. A vadonban két éves korukban lesznek ivarérettek, fogságban ez három éves korukban következik be.

Hivatalosan még nem nevezték el őket, a gondozók Kimérának és Hérának hívják a két kölyköt. A végleges névadásba az állatkert látogatóit is be szeretnék vonni.

A kölykök apja, Raul 2012-ben került a győri állatkertbe. Tenyészprogram keretében egy évvel ezelőtt Görögországból érkezett anyjuk, Jázmin.

Magyarországon a győri állatkerten kívül csak a Nyíregyházi Állatparkban vannak fehér bengáli tigrisek.

A fehér tigris a bengáli tigrisnek egy színváltozata, természetben ritkán fordul elő. Jellemzően egész testüket krémes fehér szőrzet borítja, a csíkok szürkésfeketék vagy csokoládébarnák. Szemük színe világoskék, orruk rózsaszín.

 

 

 

Orbán szinte lehetetlent kért Lázártól

A paksi bővítés és Magyarország szégyenének kalandjai

Bő egy éve Orbán Viktor megkötötte Vlagyimir Putyinnal az „évszázad üzletét” a Paksi Atomerőmű bővítéséről. Most Lázár Jánosra vár a feladat, hogy utólag „lepapírozza” Brüsszelben, amiben a főnöke korábban megállapodott Moszkvával. Nem lesz egyszerű: finoman szólva is kétséges, hogy a megállapodás egyes elemei megfelelnek-e a hatályos uniós szabályoknak. A Paks2 fűtőelemei körüli múlt heti botrányt a szakértők még a kisebb problémák közé sorolják.

Múlt héten a Financial Times robbantotta ki a hírt, hogy az Európai Unió blokkolta a paksi beruházást, mert az Európai Atomenergia Közösség (Euratom) kifogást emelt a Paks2-nek szánt fűtőelemek kizárólagos oroszországi importja ellen. A magyar kormány cáfolta, hogy a döntés, pontosabban az Euroatommal zajló „vita” a beruházás blokkolását jelentené, majd rövid üzengetés után beperelte a brit világlapot.

A helyzet több mint abszurd: azt ugyanis, hogy miről vitatkozik Budapest és Brüsszel, nem tudjuk pontosan, mert a kormány képviselői államtitkokra hivatkozva nem adnak erről érdemi tájékoztatást (ahogy egyébként az oroszokkal kötött megállapodásról sem). A titkolózás azért is különös, mert pont üzemanyagügyben nem lenne olyan nehéz megindokolni, hogy miért éppen az orosz fűtőelemek a legalkalmasabbak egy orosz tervezésű erőmű működtetéséhez.  

A fűtőelemekről annyit lehet tudni, amennyit a tavaly decemberi szerződéskötéskor szűkszavúan nyilvánosságra hoztak a Paks2 beruházás honlapján. Eszerint
– Magyarország 20 évig Oroszországtól vásárolja az üzemanyagot,
– a fűtőelem árának meghatározása a felek által előre rögzített árképlet segítségével történik,
– ebben az orosz fél jelentős kedvezményt biztosított Magyarországnak, tekintettel a hosszú távú megállapodásra,
–  az oroszok vállalták, hogy megrendelés esetén a kiégett fűtőelemeket 20 évig Oroszországban tárolják, vagy feldolgozzák, majd visszaszállítják Magyarországra.

Ebből a pár mondatból is kiderül, hogy legalább három lényeges része van a megállapodásnak. Az egyik maga a fűtőanyag-szállítás. Ezzel kapcsolatban a témában jártas forrásaink – függetlenül attól, hogy a Paks2-ről mi a véleményük – elismerik, hogy nehéz az oroszokkal versenyre kelni. Egyikük úgy fogalmazott: ma ők gyártják a fűtőelemek Rolls Royce-át.

A szerződés másik lényeges eleme a hulladékkezelés ügye. Jelenleg a használt fűtőelemek nem képviselnek értéket, hanem veszélyes hulladéknak számítanak. Tartós tárolásuk Magyarországon nem megoldott, mert ehhez az ország csak átmeneti tárolóval rendelkezik Pakson; ezért az elemeket az átmeneti tárolás után visszaszállítják Oroszországba a híres „atomvonatokkal”.

A szerződés megkötésekor nyilvánosságra hozott pár mondatos kommünikéből az is kiderült, hogy Magyarország úgymond képes volt rugalmas feltételeket kialkudni a fűtőelemek kezelésével kapcsolatban. A szakemberek egy része a kiégett üzemanyagra nem veszélyes hulladékként, hanem értékes alapanyagként tekint. Ám Magyarország nem rendelkezik azzal a csúcstechnológiával, amivel a kiégett üzemanyagot hasznosítani tudná. A szerződéskötésben részt vevő magyar szakemberek optimizmusára utal, hogy nyitva hagyták annak lehetőségét, hogy amennyiben a közeljövőben rendelkezni fog Magyarország az újrahasznosítást lehetővé tevő technológiával, akkor nálunk maradhat a kiégett üzemanyag.  

Kérdés azonban, hogy mi az, amit a fentiekkel kapcsolatban a két kormány titokként kezel, illetve az is, hogy miért nem pályáztatták meg a szerződés megkötése előtt a magyarok az üzemanyag-szállítást, hiszen azt szinte biztosan az oroszok nyerték volna meg. (Elég csak arra gondolni, hogy egy amerikai vagy francia cég biztosan nem lenne képes azt elérni, hogy a magyar kiégett fűtőelemeket az Egyesült Államokba vagy Franciaországba szállítsák.)

Mit titkol Orbán?

 

A jövőben nem a TEK védi Ádert

Vasárnapi Hírek: azt állítják, hogy az államfő nem kért a terrorelhárítás védelméből.

Áder János köztársasági elnök helyett Polt Péter legfőbb ügyész személyi védelmét biztosítja ezután a Terrorelhárító Központ, állítja a Vasárnapi Hírek. A háttérben Orbán-Áder ellentétek sejtető lap szerinte e héten egy TEK-es állománygyűlésen (amelyet állítólag) kamerák rögzítették, komoly értetlenséget szült a váratlan bejelentés.

A Vasárnapi Hírek emlékeztet arra, hogy a Köztársasági Őrezred feldarabolása után a TEK kapta meg a három legfőbb közjogi méltóság (köztársasági elnök, miniszterelnök, házelnök) személyvédelmi feladatait, a többi védett személy testőrségét a Készenléti Rendőrség adta. A helyzetet bonyolította, hogy Kövér László házelnök 2013-ban létrehozta az Országgyűlési Őrséget, amely az Országház védelme mellett átvette az ő személyi testőrségét is. Most - áll a cikkben - Áder János kezdeményezte az önálló államfői őrség felállítását, ám ezt állítólag éppen Orbán vetette el egy kormányülésen, mondván, egy negyedik TEK-re végképp nincs szükség. Ezt követte a Vasárnapi Hírek szerint a döntés: Ádert ezentúl nem a TEK, hanem a Készenléti Rendőrség védi.

A lap tudni véli azt is, hogy ezentúl Polt Péter legfőbb ügyész kap kiemelt védelmet a TEK-től.

 

Áder nem Orbán szája íze szerint viszi a külpolitikát

Orbán Viktor többször hangsúlyozta: a külpolitikát a magyar érdeknek kell vezérelnie. A köztársasági elnök most Lengyelországban azt mondta: csak annak a nemzetnek van jövője, amely képes messzebb látni saját érdekeinél.

Az Európának ezen a vidékén élő emberek jól tudják, hogy csak annak a nemzetnek van jövője, amely képes messzebb látni saját érdekeinél - mondta Áder János köztársasági elnök a magyar-lengyel barátság napja alkalmából elhangzott ünnepi beszédében, szombaton Katowicében.

"Csak az a nemzet remélheti mások tiszteletét, amely kiáll a saját igazáért, de a másét is tiszteletben tartja. Képes önzetlen, áldozatkész és megértő lenni" - jelentette ki a magyar államfő. Hozzátette: "Közös barátságunk olyan érték, amelyre minden helyzetben érdemes vigyáznunk. Ez a barátság jobb emberré, jobb magyarrá és jobb lengyellé tesz mindnyájunkat".

A köztársasági elnök szavai alig pár héttel azt követően hangzottak el, hogy Orbán Viktor többszörösen kifejtette: Magyarországnak nem értékeket, hanem érdekeit szem előtt tartva kell kialakítania külpolitikáját. Azt a miniszterelnök többször is elmondta, hogy ennek érdekében Lengyelországgal is szembe került Budapest, de ettől nem kell irányt váltania. Ráadásul akkor, amikor Orbán Viktor március elején - alig másfél nappal Putyin orosz elnök budapesti látogatása után - Varsóba utazott, ott kemény kritikákkal szembesült, lengyel részről olyanok is bírálták a magyar kormányt, akik korábban egyértelműen mellette álltak.

 

Megrohanták az áruházakat – karácsony előtt szoktak ennyien vásárolni

A boltokban a karácsonyt megelőző időszakot idézte a vevők rohama szombaton – számolt be az RTL Klub híradója. Ugyanis a holnapi vasárnap lesz az első, amikor a vásárlók ténylegesen megtapasztalhatják, milyen az, ha vasárnap nem tudnak vásárolni.

 

Erősödnek a földmutyi mellékhatásai

Milyen áron lesznek a hozzánemértő nímandokból földesurak és mágnás gázszerelők?

Orbán és a Fidesz saját, hithű és áldozatkész elitjének felépítése és megerősítése közben számos bűnt követett el a nemzet ellen. Ezen bűnök egyike a földmutyiként elhíresült dúlás, amely során a rendszerváltás után húsz évre bérbe adott állami földek újabb húsz évre történő bérbeadásánál olyan feltételek szabott meg a Fidesz által kézi vezérelt állam, amely szinte minden korábbi bérlőt kizárt a bérleti szerződés megújításának lehetőségéből.

leghíresebb áldozat hazánk egyik legfontosabb ökológiai mintagazdasága, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek területén magyar, német és amerikai szakemberek megalapozó munkája alapján folytatott 1992 óta vegyszermentes, biogazdálkodást a nonprofit gazdaság úgy, hogy a megtermelt hasznot egy népfőiskola fenntartására fordították. 

A kishantosiak által művelt földeket egy évvel a haszonbérleti szerződés lejárta előtt hirdette meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). A biogazdaság 452 hektáros területét tíz részre osztották, tehát a kishantosiaknak is tíz külön pályázatot kellett beadnia, hogy az eddig használatában lévő területeket továbbra is megtarthassák. És - ahogy ezt az álmoskönyvekből ki is lehetett előre olvasni - a kishantosiak ezeken a pályázatokon sorra vesztettek is.

A Greenpeace szerint az NFA több szabálytalanságot követett el a pályáztatással: az érintett földterületek a biogazdálkodás miatt jelentős értéknövekedéssel bíró ingatlanok, amelyek az EU agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatási rendszerében szerepelnek. Az NFA döntése miatt elveszett az ötéves pályázati időszaki AKG utolsó évére szóló támogatása, amely meghaladja a 21 millió forintot. A támogatás szabályainak értelmében ugyanis a program első és utolsó évében nem lehet változtatni a kedvezményezett személyén. Így azzal, hogy az utolsó évre a biogazdaság nem kapta meg az ideiglenes földhasználat lehetőségét, az uniós támogatás elveszett. Az ügyben a Greenpeace Magyarország Egyesület feljelentést is tett hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt.

Azóta a nyertes földbérlők már tönkre is tették a bio minősítéssel rendelkező területet.

Vannak kevésbé ismert áldozatai is a fideszes földmutyinak

Néhány napja jelent meg az Indexen a hír, miszerint Rezes Gábor, az egyik károsult gazda arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy "40 000 anyajuh (az országos anyajuhlétszám 5 százaléka) és mintegy 4000-5000 szarvasmarha halhat éhen a Hortobágyi Nemzeti Park legelőpályázatainak elmutyizása miatt", ugyanis az NFA által lefolytatott pályáztatás végeredményének köszönhetően a nagy állatlétszámmal rendelkező, legelőre alapozott állattartást végző gazdák nem nyertek legelőterületet. "Ennek következtében anyajuhok és a szarvasmarhák ezrei maradtak legelőterület nélkül a 2015-ös áprilisi kihajtás idejére. A téli takarmány minden gazdának fogytán, így áprilistól a fenti állatlétszámnak nincs takarmányozási lehetőség, ilyen nagyságrendű élőállatot vágásra nem lehet leadni, ami komoly állatelhulláshoz vezet, írta a gazda."

Az Index az ügyben megkereste Földművelésügyi Minisztériumot, ahol meglehetősen cinikus választ kaptak: "Ahol föld van, ott vita is van. - ezzel a bölcsességgel magyarázza a tárca sajtóirodája a kialakult helyzetet. Az igazság fonalát így bontogatja tovább a minisztériumi válasz: minden pályázati rendszerben vannak nyertesek és vesztesek, nem nyerhet minden igénylő, hiszen a magyar termőterületek mintegy tíz százalékát birtokolja az állam. Nem juthat mindenki területhez."

Tragikus helyzetben van a hazai állattenyésztés

A NOL.hu cikke szerint szintén a földmutyi eredményeként kényszerül a nyár végén megválni 60-70 dolgozójától a Szigetvár környékén jelenleg 147 embernek munkát adó Sziget-Hús Kft. is (ez a cég a szigetvári járás második legnagyobb foglalkoztatója). 

A Dr. Vass Péter állatorvos (aki immáron fél éve Szigetvár független polgármestere is) érdekeltségébe tartozó cég 500 tehénnek és 1000 anyakocának valamint ezek szaporulatának takarmányát termeli még idén őszig az államtól bérelt 3100 hektáron, amihez még 2400 hektárt bérel magánszemélyektől. Az idén lejáró az állami földbérletet esélyük sem volt megújítani, mivel a cég nem is pályázhatott ennyi szántóra, hiszen a Fidesz-kormány úgy módosította a törvényt, hogy egy cég 1200 hektárnál nagyobb területet nem bérelhet. Márpedig ennyi föld – még ha nyerne is a kft. a pályázaton, amire egy balos támogatású polgármester cégének a tapasztalatok alapján fikarcnyi esélye sincs – nem elég az állattartó telepek eltartására.

A sokat tapasztalt állatorvos-polgármester a hazai állattenyésztés tragikus helyzetéről is beszélt Ungár Tamásnak, a NOL.hu újságírójának adott interjújában: "Amikor 1982-ben állatorvos lettem, Magyarországon 11 millió sertést és 960 ezer tehenet tartottak. Mostanra 2,8 millió sertés és 178 ezer tehén maradt. Marad a falusiaknak a közmunka. Ami értéket, adóbevételt nem teremt, csak a nyomort tartósítja. Azok is közmunkások lesznek, akiket majd elbocsátunk. Sajnálom őket, de nem tehetek semmit."

De kik az új földesurak? 

Az NFA működtet egy meglehetősen átláthatatlan tájékoztatási rendszert a honlapján, ahol utána lehet nézni, hogy kik nyerték el az állami földeket, de keresni nem lehet a helyrajziszám vagy a nyertes neve alapján, ehelyett egy megyénként ömlesztett listából kell kisilabizálni, hogy ki, hol és milyen területet szerzett meg a következő húsz évre.

Szerencsére azért vannak néhányan, akik vállalkoztak erre a nemes kutatási feladatra. A pecsistop.hu újságírói kiderítették, hogy például Pintér Sándor töretlenül tönkrenyeri magát a különböző pályázatokon. Ahogy a stop.hu meg is írta: "Ő és felesége nyert már földet, trafikot, munkahelyteremtő pályázatot. Kezdődik elölről: megint földet nyert. (...) Először 200 hektár földet nyert Pintér Sándor, majd információink szerint felesége tett szert két trafikra. Utána megint a családapa brillírozott: cége csaknem 23 millió forintot nyert 8 fő foglalkoztatására. Félreértés ne essék: nem a belügyminiszter gyűjtögeti a baranyai földeket/trafikokat: a mi Pintérünk a megyei Fidesz-elnök nagy barátja. Volt a Fidesz támogatásával polgármester-jelölt, de úgy tudjuk: Tiffán Zsolt kampányában is tevékenyen részt vett anno."

A pecsistop.hu cikke szerint a "Lepsény környékén található állami földekből a helyben gazdálkodó kisebb gazdák helyett Nyerges Zsolt cége, egy nagy Fidesz-közeli gazdasági társaság szerzett jelentős mennyiséget, a Váli-völgyben pedig Orbán Viktor fociakadémiájának igazgatója, Mészáros Lőrinc nyerte el a bérleti jogot."

A NOL.hu más Fidesz-közeli újdonsült földesurakat is talált: "Ligeten, Oroszlón, Sásdon, Bodolyabéren, Felsőegerszegen és Mindszentgodisán a Baranya megyei közgyűlésbe a Fidesz–KDNP által delegált Prettl János rokonsága és az érdekkörükbe tartozó gazdálkodók jutottak földhöz."

Erre pár hete jött a NOL.hu újabb témába vágó cikke, miszerint "Sumony községben valakik, két tucat nincstelen nevével visszaélve, adót csaltak." Őstermelői igazolvánnyal rendelkező sumonyiakat kisbusszal vittek a hegyszentmártoni Fisch-Bau Bt. sertéstelepére, ahol aláírattak velük felvásárlási jegyeket arról, hogy a Pintér Sándor érdekeltségébe tartozó cég 8-12 millióért gabonát vásárol tőlük. A baj csak az, hogy az adóhatóság gyanúja szerint ezek fiktív vásárlások voltak, mivel ezek az emberek ugyan rendelkeznek őstermelői papírokkal," de egyikük sem termelt semmit, hiszen - ahogy fogalmaz a NOL.hu is - "földjük, gépük, gyakorlatuk és pénzük sincs ehhez. (...) A NAV ezt nem cáfolta, ám csak annyit mondtak, hogy a nyomozás folyik, és van már gyanúsított is. Később közleményt adnak ki az ügyben. A NAV arról sem beszélt, hogy miképp tudtak jövedelemhez jutni az őstermelők beszervezői. Információnk szerint – vélhetően – oly módon, hogy a felvásárlási jegyen szereplő, ám valójában nem létező termény után visszaigényelték az úgynevezett kompenzációs adót. Így hozzávetőleg 30 milliós kárt okozhattak."

Gratulálok...

 

Királysast reptettek a Föld legmagasabb épületéről

Egy minikamerával felszerelt királysast reptettek a világ legmagasabb épületéről, a dubaji Burdzs Kalifa felhőkarcolóról szombaton, a látványos mutatvánnyal a Freedom Conservation fajmegőrző alapítvány a ragadozó madár veszélyeztetett helyzetére akarta ráirányítani a figyelmet.A Darsan nevű királysas hátára erősített kamera felvételeit élőben közvetítették az interneten, amint 829,9 méteres magasságból alásuhant a földön várakozó oktatójához.

A kamera csak mintegy 300 grammnyi volt, de a madár testsúlyának 10 százalékát tette ki. Darsant Jacques-Olivier Traver francia solymár tanítja a franciaországi Thononban. Miután sikeresen levezette karjára a madarat, úgy vélte, hogy Darsan repülése tökéletes volt. 

A repülést megszervező Freedom Conservation szerint ez volt a legmagasabb madárrepülés egy ember által épített épületről. A szervezet azt reméli, hogy a repülés az emberek és a természet együttélésének szimbóluma lesz.

„Ez a sas annak a jele, hogy változnak a dolgok. A madár korábban veszélyeztetett volt, de a fajmegőrző program segítségével már léte nem annyira veszélyeztetett" - hangoztatta Ronald Menzel a BBC brit közszolgálati televíziónak.

 

Több pandát találtak, mint tíz évvel ezelőtt Kína erdeiben

Kína három tartományának erdőiben 268-cal több pandát találtak, mint tíz évvel ezelőtt. A vadon élő pandák száma tehát 1864 - derült ki egy a napokban közreadott átfogó jelentésből.


Az állami erdészeti hivatal illetékesei elmondták, hogy 2011 és 2014 között pandaszámlálók ezrei fésülték át Szecsuan, Senhszi és Kanszu tartomány hat hegységének erdeit, mintegy 4,36 millió hektárnyi területet. A pandák kétharmada az ország 67 természetvédelmi területén, csaknem 2,6 millió hektáron él, a területük nagyjából 12 százalékkal bővült. Kétharmaduk, 1347 panda Szecsuan délnyugati erdeiben él.

Eddig négy, pandákkal kapcsolatos átfogó vizsgálat készült Kínában 1976 óta. Az előző felmérést 1998 és 2002 között végezték, és akkor 1596 állatot vettek nyilvántartásba. A szakemberek ugyanakkor megjegyezték, hogy a legfrissebb felmérés fogta át az eddigi legnagyobb területet, az előzőhöz képest 72 százalékkal nagyobbat, ezért a friss eredmények csak részben hasonlíthatók össze a korábbiakkal.

2013 végén 375 óráspanda élt fogságban, köztük 116 hím és 209 nőstény - áll a friss statisztikákban. Ez jelentős növekedés a tíz évvel korábbi helyzethez képest, amikor még csak 164-en voltak. Tavaly júniusban 17 külföldi állatkertben volt panda, kutatási, megfigyelési célból pedig a világ 12 országában 42 élt.

A szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy az erdőkben 24 kisebb csoportban 223 panda helyzete különösen veszélyeztetett, elsősorban földrajzi elszigeteltségük miatt. Élőhelyeiket építkezések - vízerőművek, utak, magasfeszültségű távvezetékek, bányák, turisztikai látványosságok és lakóházak - miatt feldarabolták. Mindeközben a tenyésztőközpontok nem tudtak átütő sikereket felmutatni a genetikai kutatásokban, az állatok túlélőképességének javításában.

Sokhelyütt anyagi okokkal vagy éppen a megfelelően képzett személyzet hiányával magyarázzák a "vissza a természetbe" program korlátozott sikerét. A szakemberek mindazonáltal továbbra is arra törekszenek, hogy a pandákat - megfelelően felkészítve - idővel visszaengedjék természetes környezetükbe.

 

Újabb kráterekre bukkantak Szibériában

Tucatnyi új kráter került elő a lakatlan tájakon, a szakértők több eltérő magyarázatot kínálnak. Még tavaly nyáron bukkant fel az interneten egy érdekes videó, amelyen egy méretes krátert vehettünk közelebbről is szemügyre.

 

Felszín alatti óceán a Ganümédészen?

A Hubble-űrteleszkóp mérései az eddigi legjobb bizonyítékot nyújtják arra, hogy a Jupiter legnagyobb holdja, a Ganümédész mélyén sós vizű óceán rejlik. A felszín alatti víztömegről úgy hiszik, több vizet hordoz, mint a Föld egésze.

 

 

 


Fel
 
Arhívum
Március
       
Április
         
Május
       
Június
         
Július
       
Augusztus
       
Szeptember
         
Október
       
November
         
December
       
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások
Hun TV
Hun TV