Rövid hírek Orbániából

Zöld híradó 2015 március 21

Március 15. Váci iskola tiltakozása, Zázrivecz Gáborból Vona Gábor

 

Tüntettek a taxisok az Uber ellen

Az Uber közösségitaxi-szolgáltatás ellen demonstrált este mintegy ötven taxis Budapesten. A Kettős Mérce blog szerint a taxisok a Hősök teréről indultak, majd a Várkert bazár elé parkoltak le.

A rendőrök a tiltakozás miatt több sofőrt is igazoltattak.

Az Uber egy szolgáltatás, amihez sofőrök csatlakozhatnak nem hivatásos személyfuvarozóként, így a hivatalos taxis viteldíjnál jóval olcsóbban fuvarozhatnak másokat. A sofőr és az utas egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével találja meg egymást.

 

CÖF: Betelt a pohár

Nagyon megharagudtak az Orbán-szerelmes Békemenet-civilek a HVG-re. A lap tegnapi számában egy Orbán Viktor állítólagos ügynökmúltjához kapcsolódó "A" kartont közölt, ami nem tetszett a szervezetnek.

Vészjósló "Betelt a pohár" címmel azt írták:

A HVG a közerkölcs szabályait felrúgva, bizonyításra alkalmatlan, többszörösen megvizsgált sajtpapírral próbálta lejáratni Magyarország miniszterelnökét. Folytatásként, az üzleti érdektől vezérelt ellenzék, a hatalomra éhezők táborát kiszolgáló elektronikus és írott sajtó, azonnal megkezdte a nagy többséggel támogatott legitim kormányfő támadását.

Ezután – bár épp az imént aggódták ki magukat mindenféle szabályokról és erkölcsről –, tényként közlik, hogy:

A pénz oligarchák szorításában vergődő, megélhetési sajtó kényszermunkások az átadott forgatókönyv szerint, kénytelenek teljesíteni kenyéradó gazdájuknak.

Végezetül sormintának még egy kis gyurcsányozás, "orosz gyarmatozás" (ami így Paks 2 fényében külön érdekes), valamint a végső csapás, miszerint a CÖF innentől elhatárolódik a HVG-től. Nem lennénk most a lap helyében!

Emlékeztetünk, hogy 1989-ben Orbán Viktor kiállása segítette hozzá a kelet – közép európai népeket, hogy felszabaduljanak a kommunista diktatúra alól. Elmaradtak Brezsnyev és Kádár csókjai, kivonultak a gyarmatosító oroszok. Nem Orbán Viktor hibája, hogy a posztkommunisták még hatalomra emelhették a pufajkás Horn Gyulát, a D-209-es Medgyessy Pétert, és az országot végleg csődbe juttató, Gyurcsány Ferencet, az apró család kedvencét.

A múlt még mindig kísért!

A CÖF-CÖKA a hazugságokat terjesztő, nemtelen uszításokban résztvevő médiumoktól elhatárolódik, mind addig, míg azok, vissza nem térnek a közerkölcs által megkövetelt objektív tájékoztatáshoz.

CÖF-CÖKA Vezetőség

 

Az NGM szerint csak "fejben számolták ki" a vasárnapi zárva tartás hatásait

Míg a Népszabadság azt állította, 2011-ben készült egy olyan tanulmány a vasárnapi zárva tartás hatásairól, amely szerint ez 50 milliárdos állami bevételkieséssel és 15 ezer ember elbocsátásával jár, az NGM ennek létezését tagadta péntek délben. Ugyanakkor az NGM államtitkára, Glattfelder Béla azt elismerte az RTL Klub híradójának: a tárcánál végeztek számításokat, de nem egy tanulmány formájában, hanem a "józan paraszti ész" alapján. Az eredményeket viszont nem tudják megmutatni, mert "fejben számoltak".

 

Több mint száz tonna szalmonellás hús ment tőlünk Ukrajnába

Magyarországról 178 tonna szalmonellával és liszteriával fertőzött csirkehús került az ukrán piacra - hozta nyilvánosságra az ukrán főügyészség, amely büntetőeljárást indított az ügyben.

A kijevi főügyészség sajtószolgálatának pénteken megjelent közlése szerint bejelentés alapján kezdtek vizsgálatot, az ügy jelenleg még nyomozati szakaszban van.

.

Az ukrán sajtóban megjelentek szerint egyelőre annyit hoztak nyilvánosságra, hogy egy magáncég olyan Magyarországon előállított darabolt csirkét dobott piacra Ukrajnában, amelyben kimutatták az említett kórokozók jelenlétét. Az ügyészség egyelőre nem fedte fel sem a beszállító, sem az előállító vállalat nevét.

A közlés szerint az importőr vállalat felelős vezetői ellen veszélyes termék forgalomba hozatala és hamisítás vádjában indítottak eljárást.

Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az MTI megkeresésére elmondta: az említett ügyről a magyar szaktárcának nincs semmilyen hivatalos információja. A szóban forgó üggyel kapcsolatban a magyar állategészségügyi hatósághoz hivatalos megkeresés nem érkezett.

 

Egy magyar embernek átlagosan tíz foga hiányzik

Orbánia vezet a szájüregi rák miatti halálozásban, ezért fontos minden olyan rendezvény, amely a szájápolás fontosságára hívja fel a figyelmet – mondta Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) fogorvosi tagozatának elnöke Budapesten, a Semmelweis Egyetemen (SE), ahol pénteken több mint háromszáz résztvevővel magyar fogköztisztítási rekordot állítottak fel a szájápolás világnapja alkalmából.

Hermann Péter a rekordkísérlet előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tíz évvel ezelőtti országos, reprezentatív felmérésük adatai "elég lesújtóak": a magyarok kétharmada kizárólag akkor megy fogorvoshoz, ha panasza van. Tizenkét százalékuk a kutatás felvételekor öt éve nem volt fogorvosi rendelőben, pedig a résztvevők 11 százalékánál kimutattak valamilyen szájnyálkahártya-eltérést. Az is kijelenthető – folytatta –, hogy "fogatlan nemzet vagyunk": egy embernek átlagosan tíz foga hiányzik, és csak négyet pótolnak közülük.

Továbbá közismert tény, hogy Magyarország mind a nők, mind a férfiak körében vezet a szájüregi rák okozta halálozásban, ami azért is szomorú, mert a szájüregi szűrővizsgálat mindenki számára ingyenes – fogalmazott Hermann Péter. Kiemelte: a fogszuvasodások 75 százaléka a társadalom 25 százalékában fordul elő, és éppen ez a réteg kerüli el leginkább a rendelőket. Hangsúlyozta: éppen ezért fontos minden olyan rendezvény, amely felhívja a figyelmet a szájüregi egészség fontosságára, hiszen fejleszteni kell a magyarok fogápolási kultúráját.

Török Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója is méltatta a rendezvényt, kiemelve, hogy a résztvevő fogorvostan-hallgatók nemcsak azokra gondoltak, akik törődnek a fogaikkal, hanem azokra is, akik nem. Rendkívül fontos ez, tudva, hogy egy magyar kétévente átlagosan mindössze öt tubus fogkrémet és egy fogkefét használ el – tette hozzá.

Dóró Marianna, a Magyar Fogorvostan-hallgatók Egyesületének elnöke egész napos programsorozatukról beszélt, amelynek keretében hozzávetőlegesen 1500 emberrel vették fel a kapcsolatot a Kálvin téren, elmentek egy óvodába is, emellett a Semmelweis Egyetemen csaknem 300 embernél végeztek általános szájüregi, valamint rákszűrést.

 

 

A Fidesz forró krumpliként hajította el a kötelező drogtesztet

Bár nagy dérrel-dúrral jelentették be, mára a Fidesz szeretne túllépni a nem túl népszerű drogtesztes ötleten. Az eredeti tervek szerint februárban már vitathatta volna a parlament a törvénytervezetet, de szöveg még el sem készült, a frakció a kormányra, a kormány pedig az egyik minisztériumára vár. Közben már a párt vezetői is úgy látják, a kommunikációs stáb „kapkodásban fogant ötlete” sok kárt okozott.

Csúszik a drogtesztről szóló törvényjavaslat, miután a Fidesz frakciója a kormányra, a kormány a drogellenes stratégia vitájára vár. Egy biztos, májusnál hamarabb nem lesz belőle törvényjavaslat, mert addig nem tárgyal róla a kabinet. A kormánypárt jelentős késésben van, Rogán Antal decemberben még január végére, február elejére ígérte, hogy az ötletet törvénytervezetbe foglalják.

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté december 5-én vetette fel, vezessenek be rendszeres drogkontrollt a 12–18 év közöttiekre, a politikusokra és az újságírókra. A párt parlamenti frakciója közölte, az ötletet azonnal napirendre tűzik, három napon belül meg is vitatta a képviselőcsoport. A frakció ülése után Rogán Antal be is jelentette, támogatják Kocsis ötletét: nem biztos, hogy a politikusoknál és az újságíróknál jogilag kivitelezhető a terv, de ezt a lehetőséget is megvizsgálják.

Dobálják a forró krumplit

A párt kommunikációjában a kötelező drogteszt a 2014-es év utolsó heteiben főszerepet kapott, még Orbán Viktor is megszólalt az ügyben. A miniszterelnök egy decemberi rádióinterjújában azzal magyarázta a politikusokra, újságírókra kiterjesztendő drogtesztet, hogy „aki drogot fogyaszt, arra nem lehet számítani a drogmaffia elleni küzdelemben”. „Tisztázni kell, ki hol áll” – hangsúlyozta.

Ám a karácsonyi ünnepeket követően szinte teljesen eltűnt a Fidesz kommunikációjából a drogteszt emlegetése. Az MTI archívuma szerint utoljára december 22-én hozták szóba utoljára, a fidesz.hu keresője szerint a „drog” szó utolsó említése december 13-i, amikor az Országgyűlés alelnöke, Gulyás Gergely arról beszélt, hogy nem kell módosítani az alkotmányt a drogteszt bevezetéséhez.

Mivel Rogán legkésőbb februárra ígérte a törvénytervezetet, március elején megkerestük a frakció sajtóosztályát azzal, hogy mikor teszi közzé a javaslatot, kiket érint majd, és mi a magyarázata a csúszásnak. Egy héttel később kétmondatos választ kaptunk, melynek az érdemi része ez volt: „a drogstratégiát a kormány tárgyalni fogja, a frakció várja a kormány javaslatát”. Tény, hogy Rogán decemberben azt nyilatkozta, a tervezet elkészítése előtt még kikérik a kormány, illetve az adatvédelmi hatóság véleményét is, hogy milyen technikai feltételei vannak, és mennyibe kerül egy ilyen teszt.

Szerdán megkerestük a kormányszóvivő irodáját, ahonnan egy napon belül kaptunk választ. Ez már csak egymondatos volt, és feltételes módban említi a drogtesztet. „A kormány a tervek szerint áprilisban tárgyalja a Nemzeti Drogellenes Stratégia végrehajtásának cselekvési tervét, és ehhez kapcsolódóan vitathatja meg a drogtesztre vonatkozó felvetést” – írta az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóreferense. Ez azt jelenti, hogy ezt követően alakíthatja ki a kormány az álláspontját, majd küldheti át a frakciónak, mely megszövegezi és benyújthatja a tervezetet a parlamentnek. Ezt követheti az országgyűlési vita, kérdés tehát, hogy a június 15-re tervezett utolsó ülésnapig szavazni fognak-e a törvényről a képviselők.

Az ellenzék biztosan ellene szavazna, hiszen a Jobbik, az MSZP és a PM is jelezte, nem támogatja az ötletet. Még a drogok ellen nulla toleranciát hirdető radikális jobboldali párt is inkább a megelőzésre és az alkoholizmus elleni küzdelemre költené a pénzt. Ugyanakkor névtelen kormányzati forrásból úgy értesültünk, a kabinetben már nem lelkesednek annyira az ötletért, és legszívesebben elsüllyesztenék.

„Kapkodásban fogant ötlet”

Nemcsak a kormány, a Fidesz vezetése sem repes a saját ötletéért. „Voltak értelmetlen felvetéseink is, amelyek szerepet játszottak a népszerűség-csökkenésben. (…) A kötelező drogteszt javaslata szerintem végiggondolatlan volt (…) Egy-egy ilyen kapkodásban fogant ötlet több kárt okoz, mint amennyi haszonnal esetleg a bevezetése járna" – nyilatkozta a Heti Válasznak a héten a párt országos választmányát vezető Kövér László, az Országgyűlés elnöke. 

Forrásaink szerint ezzel a véleményével Kövér nincs egyedül, többen is úgy gondolják, hogy a drogteszt illeszkedik azon kommunikációs elemek sorába, melyek népszerűtlennek és sikertelennek bizonyultak. Pedig a drogteszt javaslata a miniszterelnöki kommunikációs stábban született. Mint arról decemberben beszámoltunk, jó „politikai terméknek” tartották az ötletet, amellyel legalább a párt törzsbázisánál, szerencsésebb esetben pedig szélesebb rétegeknél ismét a Fidesz tematizálhatta volna a közbeszédet. Orbán a nyár végén döntött úgy, hogy újraszervezi választási kampányokban jól teljesítő stábját. Ugyanis a miniszterelnök azzal bízta meg az embereit, hogy dolgozzanak ki forgatókönyveket, vizsgálják meg, miért szorult védekező helyzetbe a Fidesz, több fronton indítsanak offenzívát, hogy a párt visszanyerje kezdeményező szerepét a kommunikációban.

A drogszűrésre komoly és hosszabb kampányt akartak építeni. A milliárdos kormányzati megbízásokkal rendelkező Századvég december 11-e és 15-e között még egy felmérést is készített, megállapítva, hogy a lakosság többsége támogatja az ötletet, és szeretné, ha a drogfogyasztásra vonatkozó szabályozást szigorítanák. A drogteszt „elhalása” után egyébként a frakcióvezetés az illegális – a párt szóhasználatában „megélhetési” – bevándorlás ellen kampányolt. Arra építve, hogy a miniszterelnök a párizsi merényletek után kijelentette: „nincs értelmes érv amellett, hogy miért kellene beengedni az országba más kultúrából, civilizációból érkező emberek tömegeit, akik kizárólag a megélhetéséért jönnek ide”. 

Senki nem akar pisilni

A drogtesztet egyébként sem támogatta egyhangúlag a frakció. Amikor decemberben Rogán felvetette nekik az ötletet, többen is kifogásokat fogalmaztak meg. Az ülésen azt vetették fel, hogy ez egy kommunikációs fogás, viszont az ügy fontosabb annál, hogy ennek jegyében „beáldozzák”. Mások szerint csak meg kellene hallgatni, mit mondanak minderről a szakértők, orvosok, és beépíteni az elképzeléseiket.

A kommunikációs stábban fontos szerepet játszó frakcióvezető védte az ötletet, aki forrásaink szerint ugyanúgy érvelt, mint később a nyilvánosság előtt: aki a felvetést támadja, az a drogozás mellé áll. Ezt viszont többen is kikértek maguknak arra hivatkozva, hogy ez egy szakpolitikai kérdés, nem lehet ilyen kommunikációs panelekkel „csak úgy letudni az érveiket”.

A KDNP-s Rubovszky György az ötlet közzététele után azt nyilatkozta, a javaslat alkotmányellenes, „ezer sebből vérzik”, még az unokája is azt mondta neki, hogy elhagyja az országot, mert ő nem „hajlandó idegenek jelenlétében pisilni”. Az Index tavaly év végén arról írt, még a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó is felhívta Kocsis Mátét, hogy a Magyar Konyha szerkesztőbizottsági elnökeként neki is kell majd pisilnie.

 

 

 

 

Anélkül foglalkoztatták közmunkásként, hogy tudott volna róla

A DK független parlamenti képviselője, Varju László azzal a kéréssel fordult Semjén Zsolthoz, hogy árulja el, mennyibe kerültek a kormány legutóbbi kampányának költségei. A miniszterelnök-helyettes válasza alapján a "Magyarország erősödik" elnevezésű médiakampányra a magyar kormány több mint félmilliárdot adott ki – járt utána a hvg.hu.

Hamis munkaszerződéssel foglalkoztathattak papíron közmunkásokat Versenden – számolt be az RTL Klub híradója. Állítólag a helyiek közül több ember be volt jelentve közmunkára, de erről ők maguk sem tudtak, így valójában nem is dolgozhattak.

 

Nézd, milyen szép sírt ásunk egymásnak

Fejjel a homokban biztonságban vagyunk? Vakon, süketen, némán boldogabb az élet?

Nem igaz, hogy Magyarország megtorpant. Haladunk mi, mégpedig rohamléptekkel. Kivételesen nem a kormány hurráoptimista propagandájára gondolok. Az már jórészt hatástalan. Akik érdekből, anyagi haszon reményében örvendeznek a mindjárt bekövetkező kánaánnak, számoljanak el a tulajdon lelkiismeretükkel. Rajtuk kívül a fanatikus hívek képesek tényként kezelni a nyilvánvaló hazugságokat. Velük nincs mit kezdeni, ők akkor is Orbánhívők maradnak, ha politológusok potyognak az égből. Az ő hitüknek nincs köze a valósághoz, a tényekhez. Semmihez sincs köze, még a kormányhoz, vagy a Fideszhez sem. Egy személyhez, Orbán Viktorhoz kötődnek, őt követik, érte tűzön-vízen át menetelnek. Mindhalálig. Jellemzően nyugdíjas emberekről van szó, akik önkéntes döntés alapján kivonultak a valóságból, egyfajta falat építettek maguk köré kormánypropagandából, rosszul értelmezett nacionalizmusból és vakhitből. 

A Fidesz sok szavazót veszített, ez a folyamat jelenleg is tart. Akik hittek abban, hogy jó irányba tart az ország, hogy fejlődik a gazdaság, hogy megtörténik a szükséges egészségügyi, oktatási és nyugdíjreform, azok csalódtak és elfordultak, elfordulnak a kormánypártoktól. Látják azt, ami nyilvánvaló: a Fidesz nem az, aminek láttatni szeretné magát. Nem jobboldali, nem konzervatív, nem keresztény. Egyszerű érdekszövetség, anyagi és egzisztenciális törtetők népes csapata. Egyformán letarol és kifoszt minden réteget, kizárólag a közvetlen család és a hozzájuk mindenben lojális szűk csoport érdekei mentén használva az ország és az Unió forrásait. 

Aki nem tartozik a felső néhány százalékba, nem fanatikus hívő és hisz a társadalmi igazságosságban, az már elveszett a jelenlegi politikai és gazdasági érdekkormány számára.

Azonban nem csak a Fidesz nem az, aminek látszani akar. Miközben a baloldal nem találja önmagát, a Fidesz lassan széthullik, a szélsőjobb kiskutyákat és fürtös dedeket simogatva erősödik. Lassan az ország fele létminimum alatt tengődik, minden kitörési lehetőség, remény nélkül. A puszta túlélés a cél, de az emberhez méltó élet lehetősége nélkül. Nyomorgók, hajléktalanok, minden ellátás nélkül maradt szerencsétlenek várnak a csodára, ami nem fog elkövetkezni.

Miközben stadionok és díszterek épülnek, miközben Orbán Viktor a Várból óhajt uralkodni népe felett, a városok és a falvak haldokolnak. A megélhetésre sokaknak reménye sincs. Egész települések néptelenednek el, vagy veszítik el a fiatalokat. Az országot a lakosság 6-10%-a hagyta el eddig, ezek mind a munkaképes korú, szakmával, nyelvtudással rendelkező népességből kerültek ki. Teljes reménytelenség, elöregedés, emelkedő bűnözés, félelem. Tökéletes táptalaj a szélsőjobboldali, radikális eszmék számára. Amit a baloldali pártok eddig sem, most pedig főleg nem tudnak kezelni, a kormánypártok pedig nem is akarnak, azt remekül megtalálja és a maga hasznára fordítja a Jobbik.

Érthető és jónak tűnő megoldásokat kínál a vidék feszítő problémáira. Ki ne akarná, hogy megvédjék a bűnözőktől? Ki ne szeretne munkát, megélhetést találni a lakóhelyén? Ki ne vágyna arra, hogy biztonságban legyen a vagyona, a testi épsége? Miért ne lenne természetes igény az, hogy egy fejlődő, biztonságos, ugyanakkor büszke és a nemzeti identitását védelmező, az értékeire vigyázó, nyelvét és kultúráját felemelt fejjel vállaló országban éljen? Ezek természetes dolgok, semmi kivetnivalót nem lehet bennük találni. 

Pontosan ez az oka a szésőséges eszmék térnyerésének. Hiszen ez normális vágya mindenkinek, így akarunk élni! Mi ezzel a baj? Ezzel semmi. Csakhogy ezeket a célokat el lehetne érni úgy is, hogy közben európaiak maradunk, nem csak magyarok. Úgy, hogy nem a másik emberben látjuk a bűnbakot, hanem az alkalmatlan, rossz kormányban, az elhibázott döntésekben, az ellopott fejlesztési forrásokban, az öncélú politizálásban.

A Fidesz célja nem a vidék felemelése. Hosszútávú beruházásokból, vidékfejlesztésből, munkahelyteremtésből kevés szabadon "átcsatornázható" forrás szakítható ki. Hiszen egy varroda, egy gyümölcsfeldolgozó, élelmiszeripari üzem elég transzparens beruházás. Nehéz kiemelt, vagy titkos minősítést ráhúzni. Ha nem kiemelt, nem titkosított, akkor nyílt pályáztatás kell, akkor hozzáférhetőek az adatok, hogy ki nyerte a pályázatot, miért nyerte, mennyibe került a beton, az ablakkeret, a hűtőház berendezése. Nem lehet (annyit) lopni. Ezzel szemben a nagy állami beruházások egy része titkosítható (az ország érdekében, természetesen!), vagy kiemeltként kezelhető (szintén a mi érdekünkben), akkor pedig nem tudhatunk meg semmiről semmit. A sportcsarnokok közpénzből épülnek akkor is, ha más cimkét kapnak. Hiszen a vállalatok azt a pénzt, amit a sporttámogatásokra juttatnak, az adóból vonják le. Annyival kevesebb folyik be a közösbe. Minden más csak hazugság. De a lényeg az, hogy az ország nem fejlődik, a szegénység nő, a szociális és társadalmi feszültség robbanás-közeli állapotban van.

Volt már ilyen a történelemben. Gazdasági válság, munkanélküliség, kiltástalanság. Aztán jött egy párt, hozta a választ mindenre.

"Igen, mi vagyunk a kiváltságosok, a tökéletes nép! Aki nem a mi vérünk, az idegen. Aki idegen, az korcs. Élősködő. A szegénységről a zsidók, cigányok, homoszexuálisok, bevándorlók, értelmiségiek tehetnek. Ők veszik el a pénzünket. Miattuk nincs munkánk. El kell venni a vagyonukat, mert azt tőlünk rabolták. Be kell keríteni, el kell zárni őket, mert fertőznek. Végül ki kell irtani mindet, hogy megtisztuljon a nemzet."

Nem ismerős? Semmit nem tanultunk a történelemből? Újra és újra hiszünk a hazug szavaknak? 

Hová tartunk? Hamarosan  újra választani fogunk. A Fidesz által kidolgozott választási rendszer kedvez az egységes, nagy pártoknak. A győztes mindent visz. Nem kell koalíció. A győztes teljhatalmat kap. Az a sokmillió ember, aki most elfordul, homokba dugott fejjel próbálja túlélni a mát, úgy gondolja: nincs köze a politikához, nagyon nagyot téved. Aki azt hiszi, nincs felelőssége abban, ami történik és ami a jövőben történhet, az becsapja önmagát. 

Ha nem változtatunk, el fog jönni az a nap, amikor választanunk kell: a Fidesz garázdálkodása, vagy a nácizmus között kell választanunk. Nem lesz több opció. Csak ez a kettő.

Ha engedjük. 

 

Vasárnapi zárva tartás - indul az ellenőrzés

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) felkészült a vasárnapi korlátozás ellenőrzésére a kereskedelemben - közölte az NFH az MTI érdeklődésére pénteken.

Közölték, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint a fogyasztóvédelmi hatóságnak hivatalból és bejelentés alapján is van lehetősége ellenőrzéseket lefolytatni. A felügyelőségek hivatalból szúrópróbaszerűen, illetve bejelentés alapján ellenőrizhetik, hogy a kereskedők betartják-e a vasárnapi zárva tartásra vonatkozó szabályokat - írták.

 

Áder: Mindenki reméli, hogy béke lesz Ukrajnában

Mindenki azt reméli, hogy béke lesz Ukrajnában, a fegyverek végérvényesen elhallgatnak, és ezután a béke megtartásáról, az ukrán gazdaság talpra állításáról is értelmes beszélgetést lehet folytatni – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken este a dél-lengyelországi Katowicében a magyar sajtó képviselőinek, miután kétoldalú megbeszélést folytatott lengyel kollégájával, Bronislaw Komorowskival.

Az államfő hangsúlyozta: Ukrajna nehéz helyzetben van, jelentősen esett az életszínvonal, a valuta elértéktelenedett, és az embereknek nagyon alacsony jövedelemből kell fenntartani magukat.

A két elnöki párt katonai tiszteletadás mellett fogadták a sziléziai vajdasági hivatal előtt. Az ezt követő plenáris, majd négyszemközti tárgyalásokon három téma szerepelt napirenden: az energiaellátás és energiabiztonság, az ukrajnai helyzet és az emlékmű kapcsán a történelmi emlékezet, az egykori tragikus eseményekből levonható tanulságok és feladatok.

A magyar államfő feleségével, Herczegh Anitával délután érkezett a sziléziai vajdaság székvárosába, ahol szombaton Bronislaw Komorowskival együtt ünnepélyesen felavatja Henryk Slawik és idősebb Antall József, a második világháború idején Magyarországon több ezer embert megmentő lengyel és magyar politikus közös emlékművét, majd részt vesznek a magyar-lengyel barátság napja alkalmából rendezendő ünnepségeken.

 

Pert vesztett az önkormányzat a nyugdíjas kommentelő ellen

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál – amely az államkassza bevételeinek csaknem 93 százalékáért felelős – alapvető követelmény, hogy összes dolgozója feddhetetlen legyen, és a jogszabályok maradéktalan betartásával végezze munkáját. A szabályokat megszegő alkalmazottakkal szemben zéró toleranciát kell alkalmazni – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

 

A nyugdíjas asszonyt Tárnok városa jelentette fel, mondván az egyik internetes oldalon tett bejegyzése megsértette az önkormányzat jó hírnevét. A pert elvesztették, a bíróság szerint ugyanis az asszony csak véleményt nyilvánított, ezt pedig az önkormányzatnak el kell tűrnie – derült ki az RTL Klub híradójából.

 

Még a végén házasság lesz belőle!

Azok után, hogy a Buzzfeed még a héten is beválogatta egy "kínos jelenetek"-listába Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker emlékezetes januári kézfogását, a magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság elnöke újabb jelenetet mutattak be. Ezúttal csak fénykép van arról, ahogyan Juncker nem egyszerűen kezet fog Orbánnal, de valósággal átkulcsolja Orbán karját és a keblére öleli. Szép, na.

 

Nem provokátor, csak erre járt, és mindig van nála tábla

Korábban még nem haragudott ennyire a Fidelitas a civilnek álcázott provokátorokra, sőt.

Tavaly nyáron Juhász Péter sajtótájékoztatót hirdetett a belvárosi ingatlanpanamák egyik első állomását jelentő, Szerb utcai lakás elé. Ezen az eseményen azonban megjelentek "spontán, civil tüntetők" is, akik harciasan vették védelmükbe a Fideszt, és anyázták Juhász Pétert. Mikor megkérdezték tőlük, hogy mégis, honnan tudtak róla, hogy Juhász sajtótájékoztatót tart, az alábbi, teljesen hihető válasszal éltek:

És vajon akkor ki védte meg közleményében a "spontán, civil tüntetőket"? Bizony Böröcz László, aki akkor még nem a Fidelitas elnöke, "csak" alelnöke volt, és még nem a provokátorok listázásban utazott, hanem a Fidesz helyi képviselőjeként helyeselte a Juhász Péter elleni "spontán, civil tüntetést", és a pompás ingatlaneladásokat. Az akkor volt. Most viszont, hogy a Fidesz ellen, adott esetben annak rendezvényein tüntetnek, már egyenesen "provokátorfigyelő” csapatot alakított, mivel szerinte "mindenkinek joga van tudni, kik azok a baloldali provokátorok, akik szét akarják verni" mások rendezvényét. Hiába közölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila, hogy ez jogi aggályokat vet fel, sőt hiába hivatkozott arra, hogy kilenc éve már hasonló ügyben, de az ellentétes oldal felé is fogalmazott meg kritikát (akkor a Gyurcsány Ferencet a választási nagygyűléseken kifütyülőket akarták a szocialisták fotózgatni). Az anyapárt Fidesz is beleállt a házmesterkedésbe, közleményben érdeklődve, hogy "mi titkolnivalója van azoknak, akik provokátorként bénítják meg egy város életét vagy jelennek meg békés rendezvényeken?", illetve felszólítva ezeket, hogy "ne bújjanak névtelenség mögé; arcukkal és nevükkel is vállalják a felelősséget".

Nyilván lesz majd olyan is ebben az országban, hogy a tüntetőktől "csak" a jogszabályok betartását várják el (röviden: tábla, síp, kereplő oké, Molotov meg kődobálás nem oké), és velük szemben is jogszerű lesz minden reakció (gumilövedék, listázás nem oké, kiröhögés, kritizálás oké). Évtizedek kérdése. Előbb persze még belerohanunk az összes zsákutcába, csukott szemmel, de magabiztosan ordítva.

 

Nemzeti Napfogyatkozás

Magyarország Kormánya ezúton értesíti kedves népét, hogy a Történelem Urával közös koprodukcióban a mai napon Napfogyatkozást rendez.

A Napfogyatkozást megnyitja Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke, és felszenteli Semjén Zsolt teológus, okleveles exorcista. "Na ugye, most sem süt, hát csak jobb az atom!" címmel tudományos előadást tart L. Simon László a napenergia veszélyeiről és hátrányairól. A Nap felszínén szerzett élményeiről rendez lakossági fórumot Pataky Attila érdemes művész, majd Orbán Ráhelné Tiborcz István adja elő "Napfivér, Holdnővér és más rokonok" című dalművét Vidnyánszky Attila rendezésében, végül pedig Matolcsy György tartja meg nyilvános akadémiai székfoglalóját, "Miért több a mi hatvanszázalékos napfogyatkozásunk a Feröer-szigetek 97 százalékánál?" címmel.

Az országos eseményen a középiskolások részvétele kötelezően választható, de erősen ajánlott. Az M1 Nemzeti Hírtelevízió megkísérli majd a Napfogyatkozás élő közvetítését; a kiküldött tudósító Hende Csaba speciális látcsövén át követi majd izgalomtól bizsergő mellbimbókkal az eseményeket.

A Kormány egyben cáfolja azokat az ellenzéki és külföldi lapokban megjelent híreszteléseket, miszerint a Nap ellopására készülne. A lakosság déli tizenkét órakor teljes egészében visszakapja központi csillagunkat, amely vasárnaponként is működni fog, sőt néha éjszaka is süt majd, amint azt a közmédia meteorológiai szakértői már jelezték. Kormányunk nem a naplopók, hanem a keményen dolgozó kisemberek kormánya!

A Kormány egyben tájékoztatja a lakosságot, hogy 2015 augusztusában nagyszabású csillaghullást is rendez. A csillaghullás minden honfitársunk számára ingyenesen megtekinthető lesz, de a Médiahatóság döntése értelmében a késői időpontra való tekintettel 12 éven aluliak számára csak szülői kísérettel.


Fel
 
Arhívum
Március
       
Április
         
Május
       
Június
         
Július
       
Augusztus
       
Szeptember
         
Október
       
November
         
December
       
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások
Hun TV
Hun TV