Provokátorfigyelő

"Nem szeretnénk, ha a baloldal hétvégihez hasonló húzásaiból hagyomány lenne" – mondta Böröcz László, utalva a március 15-i állami ünnepségen történtekre. "Provokátorfigyelő" csapatuk megalakítását azzal indokolta: "mindenkinek joga van tudni, kik azok a baloldali provokátorok, akik szét akarják verni" mások rendezvényét.

"Aki provokátorokat ismer fel", küldje el nevüket, képüket a provokatorfigyelo@fidelitas.hu címre, ők pedig közzéteszik.

 

Hatástanulmány nélkül zárták be a boltokat vasárnap

A Portfolio újságírója közérdekű adatigényléssel fordult a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, hogy elkérje a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban született hatástanulmányokat és háttérszámításokat..

Az újságíró szeretett volna egy kimerítő elemzést írni a hatástanulmány ismeretében.  Ki akarta ugyanis deríteni, hogy a kormány és ezen belül az illetékes Nemzetgazdasági Minisztérium mi alapján támogatta és támogatja azóta is a kereszténydemokraták ötletét, mi szerepel pontosan a hatásvizsgálatban.

Válaszában a minisztérium azt írta, hogy:

"A törvényjavaslat önálló képviselői indítványként került benyújtásra az Országgyűlés elé. Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslatot nem a Nemzetgazdasági Minisztérium készítette elő és nyújtotta be az Országgyűlés elé, így azzal kapcsolatosan nem rendelkezik hatástanulmánnyal. Fentiek alapján közérdekű adatigénylését nem áll módunkban teljesíteni."

 

Kirúgással spórolhatnak a Főpolgármesteri Hivatalban

Két ütemben tervezik csökkenteni a Főpolgármesteri Hivatal dolgozóinak a számát, így a tervek szerint ennek hatására 2016-ra már 330 millió forintot spórolhatnak az elbocsátásokkal – írja az Index. Az erről szóló javaslatot hétfőn tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés.

A kirúgások két hullámban történnének meg. Az első hullámban június 1-ig 39 embert küldenének el. A második szakasz október elsejéig zajlana le, ekkor 41 ember helye szűnne meg. Így a dolgozók száma összesen 946-ról 866-ra csökkenne.

Az előterjesztés szerint nagyobb létszámcsökkentés már nem lenne kivitelezhető úgy, hogy "a hivatali apparátus létszáma és összetétele ne veszélyeztesse a Fővárosi Önkormányzatnál maradó feladatellátásból eredő elvárásokat".

 

373 millió forint sikerdíjat fizet a 8. kerületi önkormányzat a saját cégének

Jakabfy Tamás, az LMP képviselője a VIII. kerületi képviselőtestület költségvetési vitájában vette fel: a józsefvárosi önkormányzat saját cégének, a Kisfalu Kft.-nek szánt 25-30%-os sikerdíjakat soknak találja – írja a NOL.hu.

Az idei költségvetési rendeletből kiderül, hogy a cég különféle jogcímeken (pl. lakás- és helyiségértékesítés, árverések) kapott sikerdíja összesen eléri a 373 millió forintot.

Kocsis Máté a kerület fideszes polgármestere szerint az ellenzéki képviselő „már megint nem a makrót nézi, hanem csak a mikrót". Azt is mondta:

Az önök által bírált kétharmad azért azt mégiscsak elérte, hogy nincs infláció, sőt defláció van (...), tehát sok olyan gazdasági mutató van, amely könnyíti a költségvetésünk tervezését.

A vitához a jegyző, Danada-Rimán Edina is hozzászólt, aki kiemelte, hogy az önkormányzati cégek működési költségeit a jövőben is csökkenteni szándékoznak. Kovács Ottó, a Kisfalu Kft. igazgatója azt mondta, a sikerdíjszámításnál arról sem szabad megfeledkezni, hogy „milyen bevételek keletkeznek vízcsatorna-, szemétszállítás-, fűtés- és egyéb bevételek befolyásából, ennek összege 1,7 milliárd, amihez még hozzátehetjük két iskola bérleti díját is, így 1,8 milliárd forint összességében”.

Jakabfy szerint a Kisfalu Kft. üzletmenete jól tervezhető, így bőven elég lenne egy 10%-os sikerdíj a mostani átlagosan 20%-os helyett.

A NOL megkérdezte a Kisfalu Kft.-t, mire tervezik elkölteni a sikerdíjat. A cég írásban azt válaszolta, a bevételt a működésével, a feladatai ellátásával kapcsolatos kiadásai és költségei fedezésére használja fel.

 

Baszódjál meg KDNP! – újabb dal született a vasárnapi bolt bezárásról

Pál József lakodalmas tescósiratója után az Apa Zenél Produkciót is megihlette a vasárnapi zárva tartás. Nem állítjuk, hogy fejlődik a műfaj, főleg a trágár szöveg miatt, de ez a verzió már határozottan szórakoztatóbb.

"Bármit államosított eddig a Fidesz, annak lopás és káosz lett a vége"

Az MSZP támogatja a kéményseprés ingyenessé tételét, de az államosításnak álcázott "fideszes lopást" károsnak és veszélyesnek tartja.

AEzt Heringes Anita, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán arra reagálva közölte, hogy a Fidesz szerint a szocialisták még mindig ellenzik a rezsicsökkentés politikáját, és nem akarják támogatni, hogy a kéményseprés is közszolgáltatás legyen.

Az MSZP-s képviselő közleményében azt írta, amíg a Fidesz hozzá nem nyúlt, a kéményseprés jól működő piaci szolgáltatás volt, amely óvta az emberek életét. Ha most a Fidesz ezt is úgy államosítja, mint az oktatást vagy az egészségügyet, akkor magyar emberek tízezrei kerülhetnek veszélybe - tette hozzá.

Heringes Anita szerint bármit államosított eddig a Fidesz, annak "lopás és káosz lett a vége".

Jogerős: ki kell adni a paksi bővítés környezetvédelmi hatástanulmányait

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-nek ki kell adnia a paksi atomerőmű bővítését előkészítő környezetvédelmi hatástanulmányok egyes dokumentumait - mondta ki jogerős döntésében szerdán a Szekszárdi Törvényszék. A telephelyengedély-kérelmeket megalapozó vizsgálati dokumentumokat ugyanakkor nem kell kiadnia a cégnek.

A bíróság másodfokon hozott határozatával részben megváltoztatta a Szekszárdi Járásbíróság elsőfokú döntését, amely elutasította Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő közérdekű adatok kiadása iránt indított keresetét.

Az ellenzéki politikus az atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó környezetvédelmi és gazdasági hatástanulmányok, illetve az új blokkok építésének ütemtervének kiadását kérte az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-től, majd a bíróságtól.

A Paks II. Zrt. azzal az indokkal tagadta meg a kért dokumentumok kiadását, hogy azok üzleti titkokat is tartalmaznak, amelyek nyilvánosságra kerülése jelentős kárt okoz az MVM csoportnak. A beruházás környezeti hatásairól készült tanulmányt azért nem adták ki, mert a cég szerint nyilvánosságra kerülése a környezeti hatásvizsgálati eljárást megelőzően veszélyezteti az engedélyezés "illetéktelen" külső befolyások nélküli lefolytatását.

Mándi Zoltán bíró indoklása szerint az atomerőmű bővítését megalapozó Lévai projekt környezetvédelmi hatástanulmányai közérdekű adatnak minősülnek, kiadásuk nem tagadható meg. A telephelyengedély-kérelmeket megalapozó vizsgálati dokumentumokat ugyanakkor a Paks II. Zrt. helyesen nem adta ki, mert azok döntés-előkészítő anyagok, amelyek műszaki-pénzügyi tartalmának nyilvánosságra kerülése az atomerőmű-bővítésről még zajló tárgyalások során a cég és Magyarország érdekeit sértette volna - mutatott rá.

A Paks II. Zrt.-nek a határozat szerint 15 napon belül a Lévai projekt környezeti hatástanulmányának dokumentumai közül tizenegyet kell átadnia a felperes politikus részére. Ezek között szerepel mások mellett a földtani közeg, a felszín alatti vizek, a telephely hidrológiai jellemzése, a Duna medrének és partvonalának állapotáról szóló fejezet, valamint a környezeti radioaktivitás és az élővilág sugárterhelésének jellemzése.

A bíró kitért arra is, hogy a március 19-én hatályba lépő törvény szerint az atomerőmű-bővítés egyezményeinek a döntést megalapozó adatai keletkezésüktől számított 30 évig közérdekű adatként nem ismerhetők meg, nem vonatkozik a perben szereplő környezeti hatástanulmányokra.

 

Letörölte a Facebook a Fidelitas provokátorfigyelőjét

Még csak ma indult, de feltehetően olyan sokan jelentették be, hogy máris letörölték a Fidelitas nagy indulatokat kiváltó Facebook-oldalát, a "Provokátorfigyelőt".

Ide várta a Fidesz ifjúsági szervezete azoknak az embereknek a nevét és fényképét, akik szerintük "szét akarják verni mások rendezvényét", ugyanis úgy gondolják, "mindenkinek joga van tudni, kik ezek a baloldali provokátorok".

Azt egyelőre nem tudni, hogy az oldal eltávolításának pontosan mi az oka. Az viszont biztos, hogy nem a szervezet hátrált ki a szánalmas-nevetséges ötlet mögül. Böröcz László, a Fidelitas frissen megválasztott nagy reménysége az MTI-nek ugyanis azt nyilatkozta: bízik benne, hogy a Facebook visszaállítja majd az oldalt, mert szerinte nem éltek vissza személyes adatokkal. Arra az esetre ugyanakkor, ha nem így történne, közölte: "nyilvánvalóan meg fogjuk találni azt a felületet, ahol ezt ki tudjuk rakni".

 

 

 

 

 

"Provokátorfigyelés": az MSZP az adatvédelmi hatósághoz fordul

Az MSZP az adatvédelmi hatóság elnökéhez fordul a Fidelitas által szerdán bejelentett „provokátorfigyelés” ügyében – közölte Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségi tagja csütörtökön sajtótájékoztatón. Azt mondta, az ÁVH-s időkre emlékezteti őket a "besúgóhálózat" ötlete.

Az MSZP azt kéri Péterfalvi Attilától, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökétől, hogy soron kívül vizsgálja ki az adatkezelés mikéntjét, azt, hogy az kimeríti-e a képmással való visszaélés fogalmát, illetve célja-e a gyűlöletkeltés – ismertette Bárány Balázs, jelezve, a hatóság állásfoglalásának nyilvánosságra hozatalát kérik. A szocialista politikus a pártállami diktatúra államvédelmi szervezeteként működő Államvédelmi Hatóság (ÁVH) egykori Andrássy úti székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján azt kérdezte: hogyan képzeli a Fidesz a besúgóhálózat működését; mik lesznek a jogi következményei annak, ha valakit feljelentenek provokátorként, kirúgják-e az egyetemről; mennyi idő alatt fog elévülni "az a bűncselekmény, hogy valaki baloldali vagy ellenzéki?"

Bárány Balázs az újságírók előtt felmutatott egy korábbi demonstrációról készített fényképet, amely egy az Erzsébet hídon vonuló tömeget ábrázol, és azt mondta, a "Fidesz ifjú besúgói" a fénykép segítségével, egyesével feljelenthetik a tüntetés résztvevőit.

 

Nyílt levél a Fiatal Bolsevikok Szövetségnek

Kedves Ifjú Besúgók! Tudjátok, az a legnagyobb baj veletek, hogy elhittétek, minden örökké tart. Ez pedig a legnagyobb hiba, amit a politikában el lehet követni.

Az, hogy 2015-ben ti egy feljelentő-hálózatot szeretnétek létrehozni, azt jelenti, hogy ti teljesen elhagytátok az agyatokat. Értem én, hogy jó pontokat akartok szerezni a főnökeiteknél, és azt is tudom, hogy nekik tetszik ez a vonal. De azért nem ártana, ha farokcsóválás közben maradna idő egy kicsit gondolkodni is.
Rajtatok röhög az egész ország, pedig egyáltalán nem vicces, amit csináltok. Mondjátok csak: szeretnétek, ha következménye is lenne annak, ha valakit följelentenek ezen a címen? Majd nem mehet egyetemre? Vagy kirúgják a munkahelyéről? A szüleit is? Én meg voltam győződve róla, hogy azt a világot, amit én már meg sem éltem, nem lehet visszahozni. De úgy látom, ti készen álltok erre. És néhányan még csodálkoznak, miért nem akarjátok az ügynökakták nyilvánosságát…
 
Csakhogy semmi nem tart ám örökké. Sem a zsíros alpolgármesteri állás, sem a trafikmutyiból való részesülés, de még a kormányzás sem. Egyszer vége lesz a ti kis gusztustalan rendszereteknek is, és akkor nagyon, de nagyon szégyellni fogjátok magatokat.
 
Téged pedig, Böröcz László, addig is figyelni fogunk, mert a műsorodnak köszönhetően, egyszeri kis bohócból nagyon könnyen válhatsz majd bűncselekmény felbujtójává. És akkor majd te is jól föl leszel jelentve.
 
Budapest, 2015. március 18.
 
Üdvözlettel,
 
Bárány Balázs,
az MSZP országos elnökségi tagja

 

Tudott még zuhanni az M1 nézettsége, folytatódott a bakiparádé

Napról napra esik az M1 nézettsége. A keddi adatok szerint az állami hírcsatorna fél nyolcas fő Híradóját már csak 197 ezren nézték.

A Híradó nézettsége már a hírtévé indulásának napján, vasárnap is jelentősen csökkent a korábbiakhoz képest. A teljes lakosság körében múlt héten bőven 300 ezernél több néző kapcsolt a híradóra, vasárnap már csak 230 ezren, hétfőn még 255 ezren.

Kedden a reggel hatos Híradót 147 ezren, a délit 86 ezren nézték.

Egy hónappal ezelőtt, a 7. héten az esti Híradót átlagosan 349 ezren nézték a felnőtt népesség körében.

Az öt állami csatorna - M1, M1, M3, Duna TV, Duna World - harminc legnézettebb műsora közé mindössze öt M1-es produkció tudott bekerülni, a reggel hat órás Híradó, a hét órás Híradó, a déli Híradó, a fél nyolcas Híradó, és a nyolc órás sporthírek.

Az állami hírcsatornán folytatódik a bakiparádé. Radnai Csaba, a hírcsatorna egyik új arca a következőképp búcsúzott a nézőktől: Velem holnap találkozhatnak ugyanezen a napon, viszontlátásra.

 

Tüntetők zárták le a Lánchidat

Egy civil csoport mintegy ötven autóval zárta le a Lánchidat – írja az Index. A tüntetők egészen éjfélig tervezik blokkolni a forgalmat vagy ahogy a szervező Büki Zoltán fogalmaz, addig, "amíg le nem tartóztatják".

A lap úgy tudja, a kormány antidemokratikus intézkedései miatt tiltakoznak, az akció megvalósításáról pedig ma döntöttek. Az útblokád mostani kiváltója az a tanulmány, mely szerint a politika kiszolgálója lett az Alkotmánybíróság.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a rendőrség lezárta az alagutat és a Várkert rakpartot egészen a Lánchídig. A Lánchíd budai hídfőjénél rendőrök biztosítják a helyszínt.

Miután mindkét sávot lezárták a hídon, a rendőrök elterelik onnét a forgalmat. A BKK arról tájékoztatott, hogy a demonstráció miatt a 16-os és 105-ös autóbusz az Erzsébet hídon át közlekedik és nem érinti a Clark Ádám téri és a Széchenyi István téri megállókat.

 

Orbán apjának cégeivel kivételeznek

Orbán Győző, a miniszterelnök apjának cégügyeiről írt cikket a Magyar Narancs – írja a hvg.hu. Szerintük a miniszterelnök apjának cégeit többször is előnybe hozták a hatóságok. A lap egyik példaként azt említi, hogy Orbán Győző cége, a Gánt Kő és Tőzeg Kft. esetében nincsen korlátozás, de más helyeken a tőzegdús földeket láppá minősítik, így nem kapják meg a tőzegbányászathoz szükséges engedélyt.

Míg Orbánék már megkapták a 2019-ig érvényes környezetvédelmi jóváhagyásokat a kitermeléshez, illetve a bányászati engedélyük meghosszabbításának elbírálása is már folyamatban van, más cégek a már említett láppá minősítés miatt nem biztos, hogy folytathatják a tőzegkitermelést.

Újabb példaként Orbán Győző egy másik cégét is felhozza a lap, a Nehéz Kő Kft.-t. Ez a cég a Fejér megyei Gánthoz tartozó Gránás településrészen akar hulladékfeldolgozót létesíteni. Ennek a helyiek nem örülnek, így legutóbbi össze is vesztek Orbán Győzővel, aki dühében elhagyta a lakossági fórumot.

A Magyar Narancs szerint a helyiek aggodalma nem alaptalan, ugyanis a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség nem a közvetlenül érintett Gánt településére tett hatásokat vizsgálta, hanem a távolabbi, bár ezzel a területtel egy közigazgatási egységbe tartozó Zámolyt és Csákberényt. Így bár megállapították, hogy a hulladékfeldolgozás nem jár sem zajjal, sem porral a lakosoknak, de hogy ez a leginkább érintett Gántra is igaz lenne-e, azt nem tudni. A Magyar Narancs információi szerint Orbán Győző állítólag meg is fenyegette azokat a helyi lakosokat, akik személyesen tették szóvá, hogy nem kéne melléjük építeni a hulladékfeldolgozót.

 

Itt a legújabb elemzés Orbániáról - nem túl szép a kép

Bár a különadókkal stabilizálta a költségvetést a Fidesz, számos más területen kell még előrelépni annak érdekében, hogy üzleti szempontból megfelelő környeztet teremtsen az országban - olvasható abban az elemzésben, melyet a TMF Group megbízásából az Economist Intelligence Unit (EIU) készített a közép- és kelet-európai országok üzleti kilátásairól.

A 2010-es hatalomátvétel óta a Fidesz bevezette a különadók rendszerét, amivel egyértelműen sikerült kontroll alatt tartani a költségvetési hiányt - ezek ugyanis mára már az állami bevételek több mint 5 százalékát hozzák -, így pedig kikerülhettünk az EU túlzottdeficit-eljárása alól és van rá esély, hogy a nagy hitelminősítőknél ismét a befektetésre ajánlott kategóriába kerül az ország - írják a kutatás szerzői.

Bár ezen hatások összességében egy stabilabb finanszírozási környezetet teremthetnek az országban működő vállalkozások számára, a tanulmány megjegyzi azt is, hogy a különadók főképp a külföldi tulajdonban lévő cégeket célozzák, illetve azt a célt is szolgálják, hogy konkrét vállalatokat hozzanak kedvező, vagy éppen hátrányos helyzetbe. (A Spar éppen amiatt készül most Brüsszelhez fordulni - erről ide kattintva olvashat bővebben.)

A szerzők szerint problémás az is, hogy az adózási, illetve a vállalatokat érintő törvényalkotási folyamatoknál a legtöbbször elmaradnak a konzultációk az érintettekkel, ahogy a hatástanulmányokat sem hozzák nyilvánosságra - már ha egyáltalán készülnek ilyenek. (Ez utóbbira jó példa a vasárnapi zárva tartás, melyre semmilyen tanulmányt nem készített a kormányzat - szerk.)

Márpedig ezek a folyamatok egyebek mellett a korrupciót is erősíthetik. További problémaként említi a tanulmány, hogy a Fidesz átvette a hatalmat az eredetileg független intézményekben (pl. Alkotmánybíróság, MNB), vagy pedig annyira legyengítette a hatalmukat, hogy azok kevésbé tudnak ellenőrizni és reagálni a kormányzati politikára.

A tanulmány ugyanakkor dicséri az alacsony magyar társasági adót, mint írják, ez az egyik legvonzóbb az EU-ban, ráadásul olyan adókedvezmények kapcsolódnak hozzá, amelyek segítik a kormány foglalkoztatás bővítési szándékát. Jó hírnek tartják azt is, hogy a kormány a következő években egységesítené a társasági adót - ma 10 és 19 százalékos sávok vannak -, ráadásul úgy, hogy az alacsonyabb tíz százalékos adókulcshoz közelítenének - ez pedig az adóterhek csökkenését jelentené a vállalatok többsége számára.

Jobb finanszírozás jöhet a kicsiknek

A kormány a legjobban a bankrendszer ügyeibe avatkozott be - állapítja meg az elemzés -, az összesen ezermilliárdos veszteséget okozó devizahiteles rendezés az idei második negyedévben zárulhat le.

A bankadó, illetve a tranzakciós illeték - melynek terhe főképp az ügyfeleken landolt - jelentősen korlátozza a bankok hitelezési képességeit 2015-ben. Ugyanakkor a devizahitelek rendezése, illetve a bankadó tervezett csökkentése után új fejezet nyílhat a bankok számára Magyarországon, amelyek a jövőben több hitelt adhatnak a kkv-knak, továbbá a hitelterhektől megszabaduló lakosság a többletbevételeket fogyasztásra költheti, ami lökést adhat a gazdasági növekedésnek.

Erre szükség is van, hiszen az utóbbi időszak növekedése főképp az országban jelen lévő autógyáraknak, illetve az nagy állami beruházásoknak volt köszönhető. Ide kapcsolódóan a tanulmány megjegyzi, hogy az 2014-2020-as időszakban az uniós források 60 százalékát tervezi a kormány gazdaságélénkítésre fordítani - ez pedig azt jelenti, hogy a kkv-k az eddigiekhez képest ötször akkora támogatást kaphatnak.

Romolhat a képzések hatékonysága

A kutatás megemlékezik arról is, hogy a Fidesz az újraiparosítás politikáját hirdette meg, amivel a gyártó tevékenységeket próbálja felpörgetni. Az oktatáspolitika átalakításával - például azzal, hogy erőteljesen támogatják a mérnökök képzését, de visszafogják a nyelvoktatást -, elképzelhető, hogy néhány iparágban megoldják a szakképzett munkaerő hiányának problémáját, de ez a politika hosszú távon ronthatja a munkaerő-piac minőségét.

A fizikai munkákat végzőknél például továbbra is gondot fog jelenti a minimálbér, illetve ezzel párhuzamosan az adók nagysága, így pedig várhatóan folytatódni fog a külföldre vándorlás, amit már eddig is közel félmillió magyar megtett. Ide kapcsolódóan a tanulmány megemlíti, hogy a kormány elkötelezett a szolgáltatóközpontok támogatása mellett, remélve, hogy számos ilyen központot tud az országba csábítani, amelynek érdekében adókedvezményeket ugyanúgy adnak, mint munkahelyteremtési támogatást.

Régiós kitekintés:

Az üzleti környezet jelentősen javult a kis- és középvállalatok (kkv) számára a régió számos országában, legfőképpen Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában. Ugyanakkor továbbra is kihívást jelent a vállalkozásoknak az adminisztrációs, szabályozói és adózási környezet. A tanulmány megállapítja, hogy a régióban egyre népszerűbb a gyártási folyamatok és a szolgáltatások kiszervezése a közeli országokba, az úgynevezett "nearshoring", elsősorban Lengyelországba. A start-up vállalkozások főként Szlovákiára és Lengyelországra jellemzőek, a szolgáltató központok pedig az olyan országok számára jelentenek jó lehetőséget, mint Magyarország és Lengyelország. Ugyanakkor a régió gazdasági szereplőinek számos nehézséggel is szembesülniük kell. Ezek közül a tanulmány olyan pontokat emel ki, mint a túlzott bürokrácia és a szektoriális adóztatás. Továbbra is problémát jelent a közbeszerzésekhez kapcsolódó bürokrácia a régió több országában. Az alacsony társasági adókulcsok ellenére a térség országainak továbbra is átfogó adóreformokra lenne szüksége.

 


Fel
 
Arhívum
Március
       
Április
         
Május
       
Június
         
Július
       
Augusztus
       
Szeptember
         
Október
       
November
         
December
       
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások
Hun TV
Hun TV