Új dal készült a tolvajkormányról

 

A TEK folyamatosan jelentett Orbánnak Áderről?

Komoly bizalmatlanság húzódhat meg annak hátterében, hogy a jogszabályokon átlépve Áder János köztársasági elnök személyi védelmét nem a Terrorelhárítási Központ (TEK), hanem a Készenléti Rendőrség látja el – írja a hvg.hu.

A Köztársasági Elnöki Hivatal a lap megkeresését nem kívánta kommentálni, a rendőrség és a TEK pedig nem reagált. Áder állítólag azért választott másik rendőri egységet, mert a találkozói nem maradtak házon belül és a TEK súgott Orbánnak, hogy a köztársasági elnök kivel, mikor találkozik.

Az Orbánnal folytatott beszélgetéseiből világossá vált számára, hogy a miniszterelnök valamennyi programjáról képben van. Nem csak arról, ami a heti tervében benne van, hanem az összes találkozójáról.

A TEK vezetőjének, Hajdu Jánosnak közvetlen bejárása van a miniszterelnökhöz, és egyedüli a rendőri vezetők közül, aki egyáltalán nem kötődik Pintér Sándorhoz.

A hvg.hu többször írt már a Fideszen belüli ellentétekről és vitákról, így arról is, hogy a Fideszben a "veteránoknak" nevezett Áder János- Kövér László-Pokorni Zoltán-trió többször kritizálta a miniszterelnök politikáját, hiányolva az elmaradt társadalmi konszolidációt.

 

Lassan bedől a Fidesz nevű piramisjáték

Most már csak drukkoljunk nekik: hadd feszítsék a végsőkig a húrt. Gyűlöltessék csak meg magukat minden létező társadalmi csoporttal. 

Sokan nemzeti katasztrófaként élték meg, hogy a Fidesz tavaly (trükkök százaival) újabb teljhatalmat szerzett az országban. Ma már egyre világosabban látszik: nagyon kellett ez a második ciklus ahhoz, hogy a kormányzó nagyurak végleg elveszítsék gátlásaikat és a pofátlanság olyan szintjére jussanak, ami a végső bukásba taszítja őket.

A hatalom torzítja a jellemet - a teljhatalom teljesen eltorzítja azt. Az elbizakodott fideszes pasák belebetegedtek a túlnyert 2014-es évbe – mint mohó kisember az 50 fogásos lakodalmi menübe. Tavaly október óta drámai mértékben elveszítették kapcsolatukat a valósággal és bezárkóztak egyre szűkülő belső világukba. Abba a világba, ahol a zsákmányszerzés (= a hatalom egyetlen célja) minden szabályt felülír és ahol az egyszerű állampolgár legfeljebb mint Kubatov-listázott droid vagy marketingcéllal sulykolt szlogen jelenik meg.

Tavaly ősz óta hetente robbannak ki az olyan kaliberű botrányok, amelyekbe bárhol a civilizált világban kérdés nélkül buknának bele az érintettek. Fel sem fogjuk az ezermilliárdos ÁFA-csalást, máris a belvárosi ingatlanmaffia borzolja a kedélyeket. Ki sem dühöngjük magunkat az MTVA-nak nevezett közpénzfaló hírhamisítókon, máris a nyakunkon az évszázad fideszes brókerbotránya. Közben pár hónap alatt cirka egymilliót zuhan a Fidesz rajongótábora. Vesszőfutásukat elégedett mosollyal nyugtázhatná minden igazságszerető ember – ha nem a mi bőrünkre menne a játék. De hát omlásában súlyos a légvár, ugyebár.

A jó hír, hogy a közérdek - ha kerülőúton is - de végül mégiscsak érvényre jut.
Hála Istennek, hogy győztek tavaly, így újabb 4 évig az ő öntelt ábrázatukat nézheti a nép. Az ő dermesztő arroganciájukat, az ő szélhámos kormányzásukat, az ő pofátlan gazdagodásukat.

Nagyon kellett ez a második ciklus ahhoz, hogy végleg torkig legyünk a Szijjártókkal, Rogánokkal, Lázárokkal. Kellett, hogy a pokolba kívánjuk az életünket megnyomorító gazembereket, az ájtatoskodó műkeresztényeket, a fácánvadászokat, az asszonyverőket, a strómanokat, a boltbezárókat, a kivagyi rongyrázókat, a Putyinnal haverkodókat.

Kellett még 4 év belőlük, hogy a közös tudásunk részévé váljon: a Fidesz-kormányzás egyenlő a totális közigazgatási megszállással, a kulturális és oktatási tébollyal, a keleti diktatúrák felé sodródással, az eszelős lopással.

Nyolc, az már fagyiból is sok – hát még ilyen évből. Nyolc év teljhatalom után már nincsen visszamutogatás. Orbán a hibás.

Most már csak drukkoljunk nekik: hadd feszítsék a végsőkig a húrt. Gyűlöltessék csak meg magukat minden létező társadalmi csoporttal.

Legyen most már minél nagyobb a katarzis, hogy egy életre megtanulja az ország: a Fidesz nevű bűnszervezet a leggátlástalanabb, legkorruptabb és legkártékonyabb brancs 1989 óta. Hogy meg kell szabadulnunk tőlük, különben nem lesz haladás és nem lesz béke ebben az országban.

Ilyen sötét felhők nem fognak vihar nélkül megtisztulni.

Egyszer kell bukniuk, de akkor nagyon.

 

Lopunk, csalunk, és akkor mi van? Szóljál csak be, ha nem tetszik!

Elég szövevényes ez a brókerbotrány ahhoz, hogy egy keményen dolgozó kisembernek ne legyen könnyű kihámoznia belőle a lényeget.

Erre tett kísérletet a Vincent blog, mikor tömören és plasztikusan foglalta össze az elmúlt hetek történéseinek lényegét, és Orbán Viktor ezzel kapcsolatos nyilatkozatának értelmét.

"Van itt egy kormány, amelyik törvényellenesen költségvetési pénzeket tart egy pilótajátékban a felügyeletét ellátó nemzeti bank tudtával, majd amikor bedől a szarhalom, akkor néhány nap alatt kimenti mind a minisztériumok pénzét, mind a haverokét, hiszen a pilótajáték kurva jó befektetés, csak időben ki kell tudni szállni, és vigyék el a buktát a keményen dolgozó kisbefektetők.

És akkor jön a bandavezér és lassan, tagoltan belemondja a mikrofonba, hogy igen, az én tudtommal és utasításomra követték el a brókernél és a nemzeti bankban a törvénytelenségeket, sőt a bűncselekményeket is, és jól jegyezzék meg, hogy továbbiakra is utasításokat fogok adni, ha úgy tartom jónak. Jegyezze meg jól minden ügyész, rendőr és pénzügyi felügyelő, hogy velem gyűlik meg a baja, ha okoskodni próbál. Igen, Polt Péter barátom is tudott róla. Igen, Pintér Sándor barátom és Matolcsy György barátom is tudott róla. De, nagyon is lesz neki következménye. De azt majd én eldöntöm, hogy ki viszi el a balhét. Majd keresünk valami analfabéta borsodi cigányt. Vagy nem. Mindenki időben ki lesz értesítve. Kérdés van? Ha nincs, akkor hallgassák meg a szocialista brókerbotrány-kantátát az MTVA Kifizetőhely csimpánzkórusának előadásában."

 

 

Elvérzik a rizsacsökkentés is Brüsszelben?

Napi 15 444 euró összegű bírságot javasol Magyarországnak az Európai Bizottság azért, mert nem foglalta jogszabályba az energiahatékonyságról szóló irányelvet. Folyik a jogsértési vizsgálat a rezsicsökkentés miatt is, mert a brüsszeli apparátus nem fogadja el, hogy egyes adókat és költségelemeket nem lehet a lakossági árban érvényesíteni, illetve hogy a rezsicsökkentéssel kvázi valamennyi kisfogyasztó úgynevezett védendő fogyasztó lett, nem csak azok, akik rászorulnak a támogatásra.

A magyar energiapolitikai intézkedések nem sok jóval kecsegtetnek – mondta az energetikai igazgatóság egyik munkatársa az Európa Pontban pénteken délután tartott háttérbeszélgetésen. A rezsicsökkentés több szempontból is az európai jogba ütközik – fejtegette. Egyrészt kétségbe vonható az energiahatóság függetlensége – amit Brüsszel már többször felrótt a magyar kormánynak –, másrészt a hálózat-üzemeltetők egyes költségei nem térülnek meg a fogyasztói árban, így például az egyetemes szolgáltatók nem érvényesíthetik a tranzakciós illetéket és a közműadót. Ha a reális költségeket az árban nem lehet elismerni, az a rendszer működtetését veszélyezteti – figyelmeztetett. Minden tagországnak joga van meghatározni a védendő fogyasztók körét, ők olcsóbban juthatnak áramhoz, gázhoz, de a magyar rezsicsökkentéssel valamennyi kisfogyasztó ebbe a körbe került, a rendszer nem tesz különbséget a rászoruló és a tehetősebb háztartások között – vezette le.

A kiskereskedelmi áram- és gázpiac 2007 óta nem nyereséges Magyarországon, 2013-ban a legnagyobb szolgáltatók együttes vesztesége 41 milliárd forint volt – összegzi az Európai Bizottság jelentése. Ezt a szolgáltatók keresztfinanszírozással akarták csökkenteni, de ez a megoldás „hosszú távon nem reális”. A brüsszeli dokumentum némi szkepszissel felveti, a magyar kormány 2015 tavaszára ígért egy átfogó tanulmányt arról, hogy az újonnan létrehozandó állami közműholding hogyan fog olcsóbb díjakat ajánlani a fogyasztóknak anélkül, hogy a veszteségeit az állam kompenzálná.

Az energiahatékonysági vitát pedig máris az Európai Bíróságra vitte az Európai Bizottság. Ennek magyarázata, hogy Magyarország az EU energiahatékonysági szabályait nem ültette át teljes körűen a nemzeti jogrendszerbe. Az irányelv meghatározott mértékű energia-megtakarítás elérését írja elő a tagállamok számára a 2014. január 1. és 2020. december 31. közötti időszakra. A háztartások és az épületek energiafelhasználásában, valamint az iparban és a közlekedésben vállalt hatékonyságjavítás mértékéről, illetve az ehhez szükséges eszközrendszerről szóló jogszabályt a tagállamoknak 2014. június 5-éig kellett volna elfogadniuk.
Az Európai Bírósághoz benyújtott keresetben Brüsszel napi 15 444 euró összegű bírság kivetését javasolja, figyelembe véve a jogsértés időtartamát és súlyosságát. Amennyiben a Bíróság ezt megítéli, a napi bírság egészen addig fizetendő, amíg az uniós jogszabály a nemzeti jogban nem jelenik meg.

Az Európa Pontban folytatott konzultáción a hvg.hu megkérdezte, milyen jogi alapja volt annak, hogy Maros Sefcovic energiaügyi biztos odaszólt a magyar kormánynak az Orbán–Putyin-találkozó után, hogy a hosszú lejáratú gázszerződésről szóló tárgyalásokon ő is részt akar venni. A másik megszólaló, az Európai Bizottság főtitkárságának energetikai szakértője kifejtette: a harmadik országokkal folytatandó tárgyalásokon való részvétel régi igénye Brüsszelnek, de olyan jogszabály nincs, amely erre közvetlen felhatalmazást ad, mivel az Európai Tanács a javaslatot eddig nem fogadta el. Az ügyet az orosz-ukrán konfliktus tette ismét aktuálissá, egyebek mellett azért, mert a harmadik országokkal készülő vagy megkötött megállapodásokban sok olyan passzus van, amely sérti az uniós jogot.

 

 

Több mint ötvenen kaphattak rákot a selypi cementgyár miatt

Hiába bontották le a selypi cementgyárat 2009-ben, az azbeszttel szennyezett veszélyes hulladékot otthagyták. A környékbeliek úgy gondolják, legalább ötvenen közülük emiatt kaphattak mellhártyarákot. Az egyikük 2014 decemberében halt bele a betegségbe. Bár az állam a teljes felszámolás mellett döntött a tavalyi év végén, még nem történt érdemi intézkedés azóta – derült ki az RTL Klub híradójából.

A kormány nyár végére ígéri, hogy mentesítik a területet az azbeszttől, ám a lakók az elszállítástól is félnek. Attól tartanak, ez majd újra felveri az azbeszttal szennyezett port, amit a szél széthord a környéken. A közelben pedig található óvoda, iskola és idősek otthona is.

Az MSZP szerint a kormány cserbenhagyta a lakókat, már rég cselekedni kellett volna.

 

 

Elérheti a NAV-ot az Orbán-Simicska háború

Új arculat, új arcok a NAV-nál – az elmúlt hetek korábban elképzelhetetlennek hitt történései után egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Vida Ildikó NAV-elnöknek kitelt az ideje. És lehet, hogy nem egyedül fog távozni a hivatal felső vezetéséből.

Felkapták a fejüket a hazai belpolitika eseményeit közelről követők bő nyolc évvel ezelőtt, amikor egy ismeretlen szerző tollából megjelent egy publicisztika a Magyar Nemzetben. A Schmidt Mária ante portas? címet viselő cikket a szerző álnéven írta (kilétét azóta sem fedte fel), de viszonylag gyorsan világossá vált: ezzel küldött valaki selyemzsinórt az Orbán-ellenes szervezkedésben való aktív részvétellel gyanúba kevert Áder Jánosnak. Ezután háttérbe szorult, az EU-ba száműzték, és csak akkor hívták vissza, amikor a hvg.hu által plagizáláson ért Schmitt Pál helyére egy tekintélyes Fidesz-politikus kellett köztársasági elnöknek.

Most valami hasonló játszódhatott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) kapcsolatban. Az addig oly sok ügyben készült jelentéseivel észrevétlen Állami Számvevőszék (ÁSZ) mintegy két hete robbantott nagyot azzal a dokumentummal, mellyel ráhúzta a vizes lepedőt a NAV-ra és annak elnökére, Vida Ildikóra. Az ÁSZ a 2009–2013 közötti időszakot nézte át az adóhivatalnál, és komoly hiányosságokat talált, majd kínált fel tálcán a nyilvánosságnak. Olyanokat például, mint hogy a legnagyobb, kiemelt adózói körben az adóztatás és ellenőrzés belső reguláinak kialakítása nem volt mindig összhangban a jogszabályokkal, illetve kiadásuk késedelmesen vagy egyáltalán nem történt meg. Emellett hiányos volt az ellenőrzéseket támogató informatikai rendszer szabályozottsága is. Ezek és más – a NAV által vitatott – vádak épp akkor kerültek elő, amikor már-már elhalni látszott a 16 hónapja kirobbantott áfabotrány. Az ÁSZ dokumentumában részletezett hiányosságok ugyanakkor azt látszanak alátámasztani, hogy lehetett alapjuk a Horváth András által elmondottaknak.

Azóta pedig olyan érzésünk lehet, mintha egy megkomponált előadást látnánk. Az áfabotrányban még egy-egy ártatlan újságcikk miatt is hevesen tiltakozó, és az adóhivatal mellett kiálló, a NAV felettes szervének számító Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) most ellentmondást nem tűrő módon reagált. Világossá tette, hogy elvárja: az adóhatóság mielőbb intézkedjen a hiányosságok megszüntetése érdekében.

Rá egy hétre a második gyomrost is bevitte az NGM a NAV-nak. Az áfa- és a kitiltási botrány idején áfaügyben szótlan ügyészség március 16-án szokatlan nyíltsággal kommunikált a parlamentben. Polt Péter legfőbb ügyész elárulta, hogy tavaly november 4-én – aznap, amikor Vida a Magyar Nemzetben elismerte, rajta van az Egyesült Államokból kitiltottak listáján – a Horváth András által tett feljelentésben indult nyomozás során gyanúsítottként hallgattak ki hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt egy meg nem nevezett NAV-vezetőt. A hvg.hu felkapta ezt a bejelentést, az NGM pedig példás gyorsasággal reagált: zéró toleranciát hirdetett a szabályokat megszegő adóhatósági alkalmazottakkal szemben.

Varga Mihályék két ledorongolása előtt a NAV vezetése mintha már éppen kezdte volna magát nyeregben érezni. Horváthtól és Jávor István korrupciókutatótól 3-3 millió forintos sérelemdíjat követel a hivatal, Vágó Gábor volt LMP-s politikussal szemben már 3,5 millió a tét. A közelmúltban pedig nyilvánosságra hozták a kitiltási botrány miatt házon belül indított, Vida vezette vizsgálat jelentését, melynek lényege, hogy szinte minden a legnagyobb rendben van a NAV-ban.

Pedig a jelek arra utalnak, hogy az adóhatóság vezetésében nagyobb változásra van kilátás. Ezt valószínűsítik a HVG forrásai is, akik a hivatal irányítása feletti befolyásszerzésben is az Orbán–Simicska-csata színterét látják. Vidát sokan Simicska Lajos emberének tartják, de jó ideje több helyről érkeznek olyan jelzések lapunkhoz, hogy informális utakon keresztül az elmúlt néhány évben nem elhanyagolható hatást gyakorolhatott a hivatalra Nyerges Zsolt is. Az adóhivatal stratégiai jelentőségét az adja, hogy alighanem sokakat kínos helyzetbe lehet hozni az ott lévő adatokkal.

Közben az is feltűnést keltett, hogy valami egészen más koncepcióra állítaná át a kormány az adóhivatalt. A minap szivárgott ki az államreform-bizottságnak tulajdonított terv, ami megváltoztatná a NAV imázsát: úgymond emberarcúvá formálná az eddig a magánadózók és a vállalkozások körében élet és halál urának tekintett hatóságot. Két év múlva akár minden magánszemélynek a személyi jövedelemadó-bevallását az adóhatóságnak kellene elkészítenie. Az adózás rendjéről szóló – a NAV működésének sarokkövét jelentő – régi törvényt kidobnák, és újat kreálnának, olyan, Magyarországon eddig utópisztikusnak gondolt lépéseket tennének, mint például hogy megbízható adózók esetén lerövidítenék az ellenőrzéseket, sőt akár saját maguk is végezhetnék a maguk ellenőrzését, késedelmes utalás esetén pedig a NAV-tól több pénz jönne a mostaninál.

Házon belül hetek, hónapok óta tartja magát az a pletyka, hogy a NAV felső vezetésében is vérfrissítés következik. Az új, szolgáltatóbb arculathoz új arcok dukálnak, beszélgetőtársaink annak adnak nagyobb esélyt, hogy Vidával és egy-két helyettesével nem hosszabbítanak szerződést. Ráadásul azt is nehezen feledik kormányzati berkekben, hogy a Magyar Nemzetben tavaly megjelent interjúban Vida roppant kellemetlen helyzetbe hozta Vargát és a kormányt is. Mindaddig a kormányzati retorika azt hangsúlyozta, ők nem tudják, ki az a hat személy, akik felkerültek a kitiltási listára, erre Vida kerek perec jelezte az interjúban, hogy ő tájékoztatta a kitiltásról az NGM irányítóját.

Lehet, hogy most nemsokára véget ér Vida elnöki karrierje. A NAV elnökének 30 napja van, hogy érdemben reagáljon, intézkedjen az ÁSZ-jelentésben felhánytorgatott hiányosságokkal kapcsolatban. Ha az ÁSZ elnöke nem találja kielégítőnek a választ és az intézkedéseket, akkor fegyelmi, súlyosabb esetben büntetőeljárást kezdeményezhet. A 30 nap két hét múlva jár le.

 

Itt az első hivatalos videó a repülőgép-katasztrófa helyszínéről

Megjelent az első hivatalos videó a repülőgép-katasztrófa helyszínéről. A felvételt a francia belügyminisztérium tette közzé, melyen exkluzív képek láthatóak a területről, ahová az utasszállító zuhant, valamint a mentőalakulat munkájába is betekintést lehet nyerni.

A Germanwings Airbus A320-as Barcelona-Düsseldorf közt közlekedő gépe március 24-én zuhant le a francia Alpokban. A repülőgépen a személyzettel együtt 150 ember utazott, köztük egy gimnazistákból álló osztály. Senki sem élte túl a zuhanást.

 

 

 

A bíróság szerint leírható: „Orbán és Simicska szétlopják az országot”

Ítéletet hozott a Győri Ítélőtábla szerdán arról, hogy a szombathelyi képviselőtestület jogszerűtlenül bontott szerződést 2012-ben a Promeddel, amely korábban ugyancsak közgyűlési döntés alapján nyerte el a városi lap kiadásának jogát – számolt be a Nyugat.hu.

A szerződésbontás oka az volt, hogy a Promed által kiadott Savaria Fórumban megjelent egy hirdetés, amely az önkormányzat véleménye szerint sértette Orbán Viktor és Simicska Lajos személyiségi jogait. A hirdetésben az állt:

Orbán Viktor és Simicska Lajos szétlopja az országot.

Az elsőfokú bíróság ítélete azért kedvezett a Promednek, mert megállapították: a szerződés felmondására ilyen okból nem kerülhetett volna sor. Csak akkor lett volna szabályos a rendkívüli felmondás, ha a megjelenések számára vagy a terjedelemre vonatkozó megállapodást szegi meg a cég, de ez az eset nem állt fent. Az ítélőtábla kitért a hirdetés szövegére is: szerintük nem sért személyiségi jogokat, belefér a politikai véleménynyilvánításba.

A perköltség kifizetése közben az adófizetők pénzén történik: az összeg másfél millió forintra rúg. Továbbá szintén ki kell fizetni a szerződés jogszerűtlen felmondása után kiszámlázott első negyedéves megbízási díjat kamatokkal együtt, ez 9,5 millió forintot jelent. Ám itt még nem érnek véget a költségek: az ítélet után a szombathelyi önkormányzatnak teljesítenie kell a szerződésben foglaltakat. Ezért a Promednek további 63 millió forintot kell kifizetni, ez a 2012. január 1-től járó támogatás a lap kiadásáért. És a továbbiakban is évente körülbelül 30 millió forinttal kell Szombathelynek hozzájárulnia a Savaria Fórum megjelenéséhez.

De a szombathelyi adófizetőknek ennél még több pénze bánhatja: a város 2013-ban egy új önkormányzati lapot indított, a Szombathelyi 7-et. A Promed ügyvédje ezzel kapcsolatban megjegyezte a Nyugat.hu-nak: ezek után döntenie kell a képviselőtestületnek, hogy mindkét lapot fizeti-e adófizetők pénzéből, vagy csak a Savaria Fórumot, amellyel erre még 2017. decemberéig szól a szerződése.

 

 

A Fidesz szerint a szocik a botrány eltussolásában érdekeltek

A szocialista kormányok miért hunytak szemet az évtizedes pénzügy korrupció fölött, miért engedtek brókereket a kormányuk közelébe és mit keresnek az embereik a brókercégek hálózatában – tette fel a kérdést az a Fidesz-frakció, amelynek kormánya néhány nappal ezelőttig még brókereknél kaszinóztatott több milliárdnyi közvagyont.

A párt szombati közleménye szerint a szocialisták mai választmánya ugyanúgy igyekszik eltusolni a szocialista brókerbotrány felelősségét, ahogyan azt eddig minden szocialista politikusuk tette. "Ez azt jelzi, hogy az egész szocialista párt az eltusolásban érdekelt" – írták.

Hozzátették: amíg a szocialisták évtizedekig hagyták, hogy zavartalanul működjön a pénzügyi korrupció, a mostani kormányzat "feltárta azt és véget vet annak". A Fidesz szerint a kormány, a nyomozó hatóságok, a jegybank, a kártalanító alapok, a kormánypárti frakció mind "teszik a dolgukat és véget vetnek az évtizedes pénzügyi korrupciónak". Arról is biztosítottak mindenkit, hogy

a hatóságok napról napra egyre előrébb tartanak a nyomozásban, és egymás után kattan a bilincs a brókerbotrány érintettjein, így mielőbb választ kaphatunk arra, hogy kik és hová tüntették el az emberek pénzét.

 

 

Felelősen bántál a közpénzzel? Kisapám, és előtte?

Kéri László politológus az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a brókerbotrányról és az azt övező kormányzati kommunikációs bénázásról.

Orbán Viktor egykori tanára eléggé felhúzta magát a miniszterelnök "hülye dumáján", amikor is a Quaestorból való – bennfentes kereskedés gyanúját is felvető – pénzkimentést Orbán úgy magyarázta, hogy ő csak felelősen bánt a közpénzzel.

Kisapám, és előtte? Aznap bántál, amikor "na még mi gyorsan elvisszük a zsozsót, amíg mások ébrednek?"

- tette fel a kérdést Kéri, aki szerint csak véletlenül derültek ki ezek az ügyek, mivel "nem működik semmilyen módon az állami ellenőrzés (...), mindennél a végső szót és az első szót Orbán Viktor mondja ki".

Mindig csak akkor cselekvőképes a döntési rendszer, ha "a főnök azt modja, hogy igen", ettől Kéri szerint az egész rendszer mérhetetlenül sebezhető és teljesen esetleges. A politológus úgy véli, súlyos gondok vannak egy ilyen szisztémával, amik ennyire egyetlen ember problémaérzékelő képességére hagyatkoznak, "és még dicsekszik is vele".

 

 

Vonát megcsípte egy bogár!?

Terjedelmes interjút közöl a Magyar Nemzet Vona Gáborral, a Jobbik elnökével, aki a lehetőséget ki is használja. Vona ugyanis folytatja tovább a már évértékelőjén is hallott stratégiát, és középre beszél, elhatárolódik a párttagjai szélsőséges megnyilvánulásaitól, és barátságosan közeledik az őt ostorozó nyugati államok felé.

Egy-két évvel ezelőtt aligha hallhattunk Vonától ilyen kijelentéseket, hogy:

a Jobbik osztozik minden áldozat gyászában – így a zsidóságéban is –, és ennek a gyásznak a megsértését vállalhatatlannak tekintjük. 

Vona megismétli, hogy elítéli, hogy képviselőtársa, Kulcsár Gergely leköpte a rakparti holokauszt-emlékművet, felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja. (Ki azért nem zárták Kulcsárt a pártból, ahogy a Facebookon zsidózó párttagokat sem.) Hozzáteszi ugyanakkor, hogy a Jobbikban "kegyeletsértő, kollektív ítéletet megfogalmazó, alpári megnyilvánulásoknak nincs helye".

Vona és a nyugati nyitás

Vona arról is bővebben beszél, hogy fontos számára mostantól a nyugati nyitás. Szerinte Magyarországnak "egy német–orosz–török háromszögben kell érvényesítenie az érdekeit". Mivel a Jobbiknak az oroszokkal és a törökökkel nincsen gondja, a németek felé kell nyitnia.

Vona azt mondja, 

Németországgal kell jó kapcsolatokat kialakítanom.

Szerinte ez rettenetesen nehéz lesz, hiszen "a német sajtó még a magyarnál is rosszabb, egy neonáci pártként könyvelnek el".Az Egyesült Államokkal szintén rendezni akarja a Jobbik viszonyát. 

Vona és az EU

Vona már el is kezdett német politikusoknál tapogatózni, és ennek szellemében az EU-bal való kilépésről sem fogalmaz olyan sarkosan, mint néhány hónappal ezelőtt. Szerinte az EU-ból rövid távon nem lehet kilépni, "Magyarország nincs felkészülve erre gazdasági értelemben".

Vona meglepően visszafogottan kritizálja az EU-t: "mi nem vagyunk Európa-ellenesek, és az EU-kritikánk sem zsigeri. De ki kell mondani, hogy a máz mögött antidemokratikusan és igazságtalanul működik a közösség".

Vona és a kormányzás

A Jobbik elnöke az interjúban sem titkolja, hogy az újfajta hozzáállása a dolgokhoz nem független attól, hogy kormányzásra készül. Vona ki is jelenti, hogy 

ami miatt nehezebben alszom, az a kormányzati felelősség egyre inkább megnyilvánuló realitása.

Szerinte egyetlen párt sem mondhatja, hogy kormányzóképes, de szakemberhiányuk nem lesz, mert "nagyon sok tehetséges fiatalunk van, több tapasztalt vén rókánk, aki megőrizte a tisztességét, végül az államigazgatásban is nagyon sok az olyan szakember, aki nem mondta még el, hogy jobbikos, de ha kormányra kerülünk, számíthatunk rá".

Vona szerint nem folytat kettős beszédet, a programjukat megőrzik, csak úgy akarja bemutatni, hogy "a magyar társadalom legszélesebb rétegeinek is szimpatikus legyen".

 

 

Ezreknél nincs fűtés és meleg víz Komlón

Négyezer fogyasztónál szünetel a fűtés és melegvíz-szolgáltatás Komlón szombaton – közölték a katasztrófavédelemtől.

A problémát az okozza, hogy a Majális téren kidőlt egy nagy fa, ami megrongálta a helyi fűtőerőmű távvezetékét. A szakemberek már dolgoznak a hiba elhárításán.

Közölték azt is, hogy a viharos szél miatt tömegesen érkeznek a segélyhívások a katasztrófavédelem megyei műveletirányító központjába.

A szél nemcsak Komlón, hanem Pécsen, Mohácson és Beremenden is gondokat okoz. A tűzoltókat riasztották utakra, villanyvezetékre, telefonkábelre dőlt fák eltávolításához, megrongálódott tetők lefedéséhez, és egyebek mellett bádoglemezek eltávolításához is.

 

 

Szijjártó magyar kereskedőházat nyitott Santiago de Chilében

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megnyitotta a Magyar Nemzeti Kereskedőház Santiago de Chile-i irodáját pénteken.

A magyar tárcavezető munkaebéden folytatott megbeszélést Heraldo Munoz külügyminiszterrel, és chilei üzletemberekkel is találkozott.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon nyilatkozva rámutatott, hogy Chile a dél-amerikai regionális politika egyik legaktívabb szereplője, a kontinens egyik legnyitottabb, a világgazdaságba leginkább integrálódott országa, amely 60 állammal kötött szabadkereskedelmi megállapodást. Mint mondta, a chilei külpolitika fókuszában a külgazdaság áll.

"A chilei gazdasági nyitottság, a regionális elkötelezettség és a magyar kormány déli nyitási stratégiája együttesen jó lehetőségeket biztosít arra, hogy a magyar gazdasági érdekeket érvényesítsük ebben az együttműködésben" – nyilatkozott a miniszter.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a chilei gazdasági együttműködésért globális verseny alakult ki. Kitért rá, hogy Chile első számú kereskedelmi partnere Kína, a kelet-közép-európai térségből pedig Lengyelország ebben az országban hajtotta végre történetének legnagyobb színesfém-bányászati beruházását. A miniszter szerint, ha Magyarország ebben a versenyben sikeres akar lenni, akkor időben kell újraépítenie jelenlétét.

"Ennek megfelelően 2013-ban újranyitottuk a nagykövetségünket. Ennek már vannak pozitív eredményei, látszik, hogy a fizikai jelenlét fontos, hiszen a tavalyi év folyamán 62 százalékkal növeltük a magyar exportot, ami így majdnem elérte a 60 millió dollárt" – jelentette ki.

Mint elmondta, a most megnyitott kereskedőháznak az a célja, hogy sikerre segítse a magyar kis- és közepes vállalkozásokat a chilei piacon. Az Eximbank egy 299 millió dolláros hitelkeretet nyitott a magyar és chilei cégek együttműködésének finanszírozására.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy megkezdődtek a tárgyalások a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményről.

A miniszter szerint a tárgyalások során beazonosították azokat a területeket, ahol a két ország a leginkább együtt tud működni. Ezek között említette az energetikai, az élelmiszeripari feldolgozó, az informatikai és a bányászati technológia szektort. Hozzátette, hogy Chilében, amely a világ vezető rézkitermelője és amely más jelentős ásványkincs-tartalékokkal is rendelkezik, kifejezetten érdeklődnek a modern magyar bányászati technológiák iránt.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja az Európai Unió és a Chile közötti társulási megállapodás mielőbbi megújítását.

Elmondta, hogy 15 ösztöndíjas helyet ajánlott fel chilei diákoknak magyar egyetemeken.

Heraldo Munoz a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységéért a Bernardo O'Higgins Érdemrend Nagykeresztjével tüntette ki Szijjártó Pétert.

A magyar kereskedelmi képviselet megnyitóján beszédet mondott Alex Wetzig, a chilei külügyminisztérium nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős főigazgatójának kabinetfőnöke, az európai ügyek főosztályának vezetője.

 

 

Kényszertörléssel szűnik meg a cégek háromnegyede

Összesen 42 ezer céget töröltek Magyarországon tavaly, háromnegyedük kényszertörlés miatt volt kénytelen beszüntetni tevékenységét; ezzel az eljárással 31 ezer társaságot tiltottak ki a piacról, míg tavalyelőtt mintegy 15 ezret – közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis az MTI-vel.

A feketelista.hu emlékeztetett, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően 2012 augusztusától a cégbíróságok folyamatosan nyilvánosságra is hozzák a kényszertörléssel kapcsolatos döntéseiket. Ettől az időponttól számítva mostanáig összesen 55 ezer társaságot kényszeríttettek ki az üzleti világból.

A tavalyi kényszertörlések közül több mint 18 ezer fővárosi céget érintett, ez négyszer annyi volt, mint egy évvel korábban. Az idei év első két hónapjában összesen már 5755 vállalkozást zártak ki így, rövid úton a cégvilágból. A feketelista.hu összesítése szerint a tavaly törölt 42 ezer cég mintegy 25 százalékkal haladta meg a tavalyelőtti 33 600-as adatot.

Eközben – tíz évre visszamenően – a tavalyi volt az első év, amikor kevesebb új cég alakult, mint amennyi megszűnt. A múlt évben összesen 30 267 új vállalkozást jegyeztek be, 15 százalékkal kevesebbet, mint 2013-ban.

Tavalyelőtt még 600 346 vállalkozás nevét tartalmazta a létező cégek listája, 2014-ben már csak 588 263-ét, az elemzők ezt pozitívan, a cégvilág tisztulásaként értékelik – hívta fel a figyelmet a feketelista.hu, amely tizennégy állami nyilvántartás adatainak összevetésével készít elemzéseket.

 

Még mindig nincs előzetesben Tarsoly Csaba

Vasárnapra halasztották a döntést arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék-e a Quaestor-ügyben őrizetbe vetteket. Az ügyben a rendőrök csütörtökön csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt vettek őrizetbe három embert, köztük a Quaestor-cégcsoport elnök-vezérigazgatóját, Tarsoly Csabát.

Az ügyészség indítványozta mindhárom gyanúsított előzetes letartóztatását. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség sajtószóvivője szombaton az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a védelem további bizonyítékok ismertetését kérte, ezért a nyomozási bíró a törvényes határidőn belüli időpontra, vasárnapra halasztotta az döntést. Az ügyészség a tisztességes eljárás maximális tiszteletben tartásával intézkedik, hogy a védelem a kért további adatokat is megkapja – közölte.


 
Arhívum
Március
       
Április
         
Május
       
Június
         
Július
       
Augusztus
       
Szeptember
         
Október
       
November
         
December
       
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások
Hun TV
Hun TV
 
 

 

Fel