Hova tűnt a Honvéd Egészségpénztár 1,8 milliárdja?

A hvg.hu azt írja, a közel 28 ezer ember megtakarítását kezelő Honvéd Egészségpénztárnak megtiltották, hogy egy problémás pénzügyi cégből átutalja egy másik bankba a pénzt.

A pénztár a brókerház tulajdonosai által birtokolt BRB Buda Regionális Banknál vezette az egyik számláját, így 1,84 milliárd forintnyi megtakarítása ragadt bent. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanis február 24-én megtiltotta, hogy a BRB-ből 1 millió forintnál nagyobb összeget fizessenek ki, majd március 2-án a pénztárnál teljes kifizetési tilalmat rendelt el, a kártyarendszert átmenetileg lekapcsolták. Tehát a pénztár önhibáján kívül került olyan helyzetbe, mint a többi 120 ezer ügyfél, köztük 80 önkormányzat.

A gazdasági igazgató, Kadlecsik Imre a hvg.hu-nak megmutatta azokat az átutalási bizonylatokat, melyek szerint a pénztár február 24-én 12 és 13 óra között feltörte a BRB-s betéteit, elszámolta a kamatveszteséget. Majd kezdeményezett két utalást: előbb egymilliárdot, majd perceken belül 840 milliót szerettek volna átvezetni a Raiffeisen Bankhoz.

A pénz átvezetése után 20 perccel lekérték a tranzakciós listát is, ahol azt látták, hogy a teljesítésre vonatkozó megjegyzés már múlt időben szerepel. Megnyugodtak, hogy a BRB rendszere befogadta az utalást. Sőt, a hvg.hu-nak is bemutatott számlaegyenleg 0 forintot jelzett. Viszont 16:30-kor a Raiffeisen azt jelezte, hogy a pénz nem érkezett meg – írja a hvg.hu.

A pénztárnál nem értik, hogyan indíthatták el az utalást, ha hatályba lépett a kifizetési tilalom, illetve, hogy azt ki és mikor állította le végül, valamint azt sem, hogy miért nem kaptak értesítést erről. A lap is megkereste az MNB-t ezekkel a kérdésekkel, ám három nap alatt sem kaptak választ.

 

Vizsgálja a rendőrség a váci polgármester fenyegetőzését

A váci fideszes polgármester berendelte annak a váci gimnáziumnak az igazgatóját és helyettesét, amelyik nem engedte el diákjait biodíszletnek a március 15-i állami ünnepségre.

Fördős Attila a Kettős Mérce blog akkori beszámolója szerint számon kérte az iskola vezetőségén a hazafias nevelést, és egyértelművé tette, hogy ha módjában állna, kirúgná őket. Mivel az önkormányzat csak az épület fenntartója, Fördősnek erre szakmai értelemben erre nem lett volna lehetősége. A váci polgármester a Hír TV-nek később azt állította, hogy ő csak tájékozódott, nem fenyegetőzött.

Az Origo értesülései szerint az ügyben rendőrségi nyomozás indult, miután egy állampolgár bejelentést tett.


A Pest megyei rendőr-főkapitányság hivatali visszaélés gyanúja miatt indított nyomozást, de mivel a főkapitány munkájából kifolyólag napi kapcsolatban áll Fördőssel, elfogultságot jelentett be. Az ügyet a Bács-Kiskun megyei rendőr-főkapitányság veszi át

 

Orbán jó esélyt lát arra, hogy a magyar foci világszínvonalú legyen

Orbán Viktor szerint a labdarúgó-akadémiák révén elkezdődött a magyar felnőtt futballnál jobb színvonalú utánpótlás-nevelés és jó esély kínálkozik a világ élvonalához való felzárkózásra.

A miniszterelnök, egyben a Puskás Akadémia alapítója a Puskás Suzuki Kupa csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az utánpótlás labdarúgótorna megrendezése a teljes magyar futballnak szól és az eseményen minden a magyar futball felemelkedését segíti elő. Annak a reményének adott hangot, hogy a jövőben több hasonló rendezvény lesz Magyarországon utánpótlás és felnőtt vonalon is, mert akkor előbb emelkedhet fel a magyar futball.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a felcsúti labdarúgó-akadémia megalapításakor látszott, hogy a szétesett magyar futballt hagyományos egyesületekkel nehéz felzárkóztatni, inkább "szigetek" kellenek, ahol az utánpótlás-nevelésen keresztül a felzárkózás felgyorsítható. Hozzátette, ezért alakult Felcsúton akadémia az országban az MTK után másodikként.

 

Balog pedagógus-béremelést ígér

Szeptembertől a pedagógus életpálya részeként újabb 3,5 százalékos béremelés várható – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere éves meghallgatásán az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt szerdán, Budapesten. Jelezte: az emelés 2016-ban és 2017-ben is folytatódik majd.

A miniszter kitért a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átszervezésére, amellyel reményei szerint a szervezet működése a kezdeti nehézségek után átláthatóbbá válik.

A szakminiszter a felsőoktatás területéről azt mondta: sikeres volt az adósságkonszolidáció, stabil az anyagi bázis, tavaly pozitív egyenleg alakult ki, és 21,8 milliárd forintos többlettel zártak a felsőoktatási intézmények.

 

Lázár: két héten belül rendezhetjük az EU-val a paksi bővítést

Minden akadály elhárult az elől, hogy az Európai Bizottság, remélhetőleg két héten belül, hozzájárulását adja a magyar-orosz fűtőanyag-szállítási szerződés megkötéséhez a paksi atomerőmű-bővítéssel összefüggésben – erősítette meg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Azt is megismételte, hogy a paksi erőmű kapacitásfenntartását a finn-orosz megoldás mintájára valósítják meg. Jelezte továbbá, hogy a fűtőanyag-szállítás ügye után versenyjogi és közbeszerzési kérdésekkel folytatódnak majd a tárgyalások az Európai Bizottsággal. Előbbivel kapcsolatban szerinte a fő kérdés az állami támogatás ügye, a közbeszerzésekről szólva pedig kijelentette: az európai, nem pedig a hazai közbeszerzési szabályok vonatkoznak majd a beruházásokra.

A miniszter közölte egyúttal: a kormány megbízott egy amerikai fejvadászcéget, hogy a jelenleg működő paksi erőműhöz megtalálja azokat a nemzetközi menedzsereket, akik az erőmű vezetésébe bekapcsolódva a magyar vezetéssel együtt segítik az erősebb átláthatóságot és a működés kiszámíthatóságát. Lázár János arról is beszélt – megerősítve Orbán Viktor miniszterelnök szerdai soproni szavait –, hogy a következő hetekben, hónapokban a kormány minden megyei jogú várossal szövetséget köt.

A miniszter kitért továbbá arra, hogy a segélyezési rendszer átalakításával összefüggő kételyek az eltelt egy hónap tapasztalatai alapján megdőltek. A rendszer jól, kiszámíthatóan működik, mindenki hozzáfér a korábban kapott segélyhez, és valamennyi önkormányzat elfogadta a vonatkozó rendeletét. Célként jelölte meg, hogy mindenkinek munkalehetőséget biztosítsanak, s minden településen legyen annyi közfoglalkoztatotti hely, amennyi szükséges. Megjegyezte: elég nagy meggyőző erő a 20-30 ezer forintos jövedelempótló támogatás és a legalább 40-60 ezer forinttal járó közfoglalkoztatás között a különbség. A tárcavezető arra kérte a közfoglalkoztatással szemben kritikusokat, hogy hagyják dolgozni az embereket.

A reklámadókulcsot firtató kérdésre a Miniszterelnökség vezetője elmondta: legkésőbb április 8-án döntenie kell a kormánynak arról, milyen megoldást javasol az Országgyűlésnek. Megerősítette, hogy a kabinet védeni akarja a kisebb cégek érdekeit.

Két lehetséges variációt említett a kulcsra. "Az egyik variáció egy lényegében nullától egy meghatározott összegig, és 5-10 százalék között van a következő sáv. A másik pedig a nulla, az egymilliárd és az 5 százalék közé még sávokat tenne be adott esetben" – fogalmazott.

Lázár János és Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szintén kérdésre azt is közölte, hogy nincs semmilyen bojkott a kormány részéről a Hír TV-vel szemben.

Giró-Szász András a több mint másfél órás tájékoztató elején azt ígérte, ezentúl minden kormányülés másnapján sajtótájékoztatót tartanak.

 

Ismét beindult a Fidelitas provokátorfigyelője

Annak ellenére, hogy a Facebook a felhasználók feljelentései nyomán törölte a Fidelitas Provokátorfigyelő oldalát és az adatvédelemi hatóság is egyértelműen azt mondta, törvénytelen a kezdeményezés, mégis folytatódik a "provokátornak" titulált ellenzékiek listázása – számolt be a Kettős Mérce.

A Provokátorfigyelő a korábbi, Dr. Tény nevű kormánypárti propagandaoldalra költözött. A blog szerint a lapot egy év után aktivizálták és sok pénzért reklámozzák Facebookon. A "Dr. Tény" a Fidesz válasza volt a tavalyi választási kampányban a kormánykritikus Ténytár blogra. Hogy pontosan kik a szerzői, nem tudni, mert nincsen impresszum az oldalon.

A megújult Provokátorfigyelő rögtön hat általuk "álcivilnek" titulál emberrel indít. A Kettős Mérce kiemelte, hogy március 15-én azok közül az ellenzékiek közül, akik a kormánypárt rendezvényén voltak senki nem állította magáról, hogy civil lenne, így szerintük a Fidesz össze akarja mosni a valódi civileket a pártok aktivistáival. A blog arra is felhívja a figyelmet, hogy az oldalra feltett hat ember közül kettő egyáltalán nem is volt jelen az idei március 15-ei ünnepségen.

 

Tarsoly remélte, hogy Szijjártó és Orbán megmentik

Tarsoly Csaba a Quaestor-botrány kitörése előtt válságstábot hívott össze kollégáival még március 8-án – értesült a Figyelő. Ekkor Tarsoly azt mondta állítólag, hogy a helyzet rendezéséig öncsődöt kell jelenteniük, de meg fogja oldani a helyzetet.

A VS szemléjéből kiderül, a Quaestor-vezér arról is beszélt munkatársainak, hogy másnap be fog menni a Külgazdasági és Külügyminisztériumba Szijjártó Péter miniszterhez, aki biztosan tud majd segíteni neki. Azt viszont nem látta valószínűnek, hogy a miniszterelnökkel is lenne alkalma személyesen beszélni. Ezért felvetette, hogy ír egy levelet, amit Szijjártó majd eljuttat a miniszterelnöknek.

A Figyelő arról is beszámolt, Tarsoly a győri stadion felújíttatása miatt számított arra, hogy Orbánnál van kreditje. A lap ugyanakkor nem tudja, hogy a levél valóban eljutott-e a miniszterelnökhöz.

 

Keleti nyitás: regionális irodát nyit Budapesten a kínai turisztikai hivatal

Az iroda megnyitásának konkrét dátumát még nem jelentették be, de ez várhatóan még az idén megtörténik.

Regionális irodát nyit Budapesten a kínai turisztikai hivatal - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-t. Magyar Levente hangsúlyozta, hogy a legközelebbi hasonló iroda Zürichben található.

Az államtitkár a kínai turisztikai hivatal vezetőiből, illetve kínai kormányzati illetékesekből álló delegációval történt tárgyalás után felidézte: 2013-ban született kínai döntés arról, hogy Magyarország lesz a felelőse a Kína és Kelet-Közép-Európa államai közötti turisztikai együttműködés koordinációjának. Hozzátette, hogy ennek kapcsán már nyílt Budapesten koordinációs iroda, de a jelenlegi bejelentés érdemi előrelépést jelent.

Magyar Levente kiemelte, a regionális iroda fontos eredménye annak a munkának, amelyet a keleti nyitás keretében folytatott Magyarország az elmúlt években, és amely azt célozta, hogy Kínával minden lehetséges területen elmélyüljön a gazdasági, turisztikai, kereskedelmi együttműködés.

A Magyarországra érkező kínai turisták száma már most is jelentősen emelkedik, tavaly 90 ezer volt, így az ázsiai országokból érkezők közül a kínaiak töltötték a legtöbb vendégéjszakát az országban - ismertette az államtitkár. Megjegyezte, hogy a regionális iroda megnyitásától további emelkedést várnak, illetve azt, hogy Magyarországra a kínai turizmus egyik legfontosabb desztinációja legyen.

Az iroda megnyitásának konkrét dátumát még nem jelentették be, de ez várhatóan még az idén megtörténik - közölte.

Magyar Levente kitért arra is, a folyamatot segíti, hogy a május 1-jén újraindul a Budapest-Peking közvetlen légi járat.

 

 

Az MSZP meghívta, majd elhajtotta a Jobbikot

Tóbiás József MSZP-elnök szerda este a Quaestor-ügy miatt egyeztetésre hívott minden ellenzéki pártot. Vona Gábor Jobbik-elnök is elfogadta a meghívást. Majd az MSZP közölte, hogy mégsem látják szívesen a Jobbikot a tárgyaláson.

A héten ismét kiderült, hogy nincs olyan politikai helyzet, amelyet az MSZP ne tudna elbénázni. Miután szerdán Orbán Viktor is beszállt a Quaestor-ügybe, elismerte, hogy ő rendelte el a minisztériumok számára a brókercégeknél tartott pénzek kivételét, az ellenzéki pártok nagyon felháborodtak.

Az MSZP, a Jobbik, az LMP, a DK, az Együtt és a PM is külön-külön jelezte, hogy külön-külön feljelentést tesznek az ügyben, az MSZP Orbán lemondását követelte, az Együtt vizsgálóbizottságot is sürgetett. Ésszerűnek tűnt tehát, hogy az ellenzék egyesítse erejét ebben a nagy horderejű ügyben, és legalább maguk között megtárgyalják, milyen eszközökkel segíthetik a tisztánlátást.

Tóbiás József szerda este ki is adta közleményét a soha nem látott ellenzéki összefogásról. "Válságban a kormány, az ellenzéken a sor" című közleményében az MSZP elnöke azt írta:

A legitimitását vesztett Orbán-kormány körül kialakult helyzetben az ellenzék erőinek közös és összehangolt fellépésére van szükség. Az MSZP ezért egyeztetésre hívja az ellenzéki pártokat. 

Tóbiás időpontot és helyszínt is megjelölt: eszerint ma, csütörtökön 13 órakor a  Képviselői Irodaházban tartják a tárgyalást.

A közleményben ellenzéki pártok szerepelnek, nem baloldali pártok, nem demokratikus pártok, egyszerűen ellenzéki pártok. Ebbe természetesen a Jobbik is beletartozik.

A Jobbik azt mondta: oké

Vona Gábor Jobbik-elnök kapott is az alkalmon, és pár óra múlva az MTI-n keresztül közölte, hogy az ügy súlyára való tekintettel elfogadja a meghívást.

A Jobbik az ellenzék vezető erejeként természetesen részt vesz a Tóbiás József által kezdeményezett egyeztetésen

- írta Vona, aki rutinos politikusként azért odaszúrt egyet a szocialistáknak.

Szerinte ugyanis arról is beszélni kell, hogy "milyen szerepe volt a brókerbotrányban a szocialista kormányoknak, milyen üzleti kapcsolatok álltak és állnak fenn a bukott baloldal vezetői és a brókerházak korrupt vezetői között". Vona még a résztvevők körét is bővítette volna, jelezte, hogy  a "szembesítésre" a Fidesz-frakció képviselőjét is várják.

És akkor jött az MSZP-s fordulat

Csütörtök reggel eljutott az Indexhez egy olyan MSZP-s vélemény, hogy hiba volt a Jobbikot is meghívni egy ilyen egyeztetésre. Így nem is csoda, hogy csütörtök délelőtt az MSZP próbálta menteni a menthetőt. A párt kiadott egy közleményt, amelyben szerdán általa meghívott Jobbikot elutasítja.

A Jobbik nem ellenzéki párt, ezért nincs helye a mai egyeztetésen

– írta az MSZP. A párt azzal indokolja a Jobbik elhajtását, hogy "a külföldről pénzelt Jobbik nem nemzeti, nem demokratikus és nem ellenzéki. Egy olyan pártnak, amely Orbán Viktor és a Fidesz hatalomban tartásában érdekelt, nincs helye a demokratikus ellenzéki pártok mai egyeztetésén". Nem mintha ezt szerdán is ne tudhatta volna a párt.

A helyzet tehát úgy áll, hogy csütörtökön délután nem jön össze a nagy ellenzéki összeborulás, az MSZP az LMP-vel és az összefogás-pártokkal tárgyal majd.

 

 

 

 

Ti dögöljetek meg Fideszesek az Iszlám állam ellen

Tartalom:

-Hitvány Fidesz KDNP
-Álkeresztény KDNP
-Magyar nők akartok hősi halottakat?

 

Tudtad, hogy vasárnap csak tejet és kenyeret vásárolhat a pékségekben?

A pékségek hiába tartanak vizet vagy üdítőt, vasárnap nem adhatják el, ezért több helyen ki is írták ezt az üdítős hűtőkre, hogy a vásárlók ne lepődjenek meg – derült ki az RTL Klub híradójából. Volt olyan üzlet, ahol emiatt tejeskávét sem mertek eladni, máshol pedig ki sem nyitottak inkább, mert vasárnaponként mindig a szalámis szendvicset vitték a vásárlók, de már ez sem adható el, mivel húsárut tartalmaz.

A pékségek egyébként vasárnap 12.00-ig lehetnek nyitva és a tulajdonos – a boltokkal ellentétben – foglalkoztathatja az alkalmazottját akkor is, ha nem a családtagja. Ám ilyenkor a fentebbi korlátozások érvényesek: csak tej és pékáru árulható. Viszont ha maga a tulajdonos áll a pult mögé, ő bármit eladhat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azért volt ezekre a megkötésekre szükség, mert el akarták kerülni, hogy a pékségek visszaéljenek a helyzetükkel. Szatmáry Kristóf, az NGM egyik államtitkára úgy nyilatkozott, a kormány jelenleg figyeli a vasárnapi zárva tartás hatásait és ha kell, módosítanak a szabályozás egy részén. Így az is elképzelhető, hogy a pékségekben újra lehet majd vizet vagy kávét kapni, de ha ezt engedélyezik is, legalább másfél hónap kell, hogy érvénybe lépjen a változás.

 

Az EMMI megmondaná, meddig szoptassanak a magyar anyák

Legyen természetes része az életnek az anyatejes táplálás, a csecsemők legalább fél évig tartó szoptatása, ezért a kormány azt szorgalmazza, hogy alakítsanak ki minél több olyan bababarát helyet, ahol az édesanyák nyugodt körülmények között tudják etetni gyermeküket – erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszélt egy csütörtöki budapesti, a témában tartott rendezvényen.

Novák Katalin a Szoptatást támogató nemzeti bizottság konferenciáján azt mondta, bár a szakemberek között egyetértés van abban, hogy az anyatej a legjobb táplálék a csecsemők számára, a szoptatást támogató szemlélet még mindig nem terjedt el mindenhol. Azt hangoztatta, hogy a szoptatás támogatásához, könnyebbé tételéhez bababarát egészségügyi intézményekre van szükség, és ezekből egyre több is van Magyarországon.

Arról is beszélt, hogy a családbarát kormányzásnak is nagy szerepe lehet a szoptatás népszerűsítésében. Példaként említette, lehetővé tették az anyák számára, hogy a gyerekük hároméves koráig otthon maradhassanak, vagy úgy dönthessenek, hogy a gyed mellett, akár részidőben, visszatérnek a munkába. Továbbá még azt is közölte, támogatják a családbarát munkahelyek kialakítását is, hogy a kismamák számára könnyebbé tegyék a család és a munka összehangolását. Elmondta, az ezt ösztönző Családbarát munkahely pályázatra március 31-éig lehet jelentkezni. Az 50 millió forint keretösszegű pályázatra vállalatok vagy költségvetési, közigazgatási szervek, önkormányzatok jelentkezhetnek, amelyek vállalják, hogy legalább egy éven át egy – általuk kitalált vagy már máshol működő – konkrét családbarát programot folytatnak.

Novák arra is utalt, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) már az 1980-as évek végén végzett felmérésében azt állapította meg, hogy a fejlett országokban aggasztó mértékben visszaesett az anyatejes táplálás mértéke. Jelezte ugyanakkor, hogy Magyarország a szoptatás kérdésében európai és nemzetközi összehasonlításban viszonylag jól áll. Az államtitkár fontosnak nevezte a szemléletformálást, azt, hogy természetes legyen a szoptatásról, annak egészségi előnyeiről vagy éppen nehézségeiről beszélni.

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának képviseletvezetője felhívta a figyelmet az anyatejes táplálás előnyeire és azt is elmondta, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár évente hárommilliárd forintot költ tápszertámogatásra, de a szoptatást támogató segédeszközökre nem adnak támogatást, pedig éppen ez segíthetné elő, hogy Magyarországon a szoptatási arány javuljon. Véleménye szerint a szoptatási kultúra helyreállítását már az óvodákban, iskolákban és a családban kellene elkezdeni, például azzal, hogy a gyerekek ne csak cumisüveges játék babákat lássanak.

 

A tolvajkormány válaszolt: megvédik a földtörvényt Brüsszeltől

Az új földforgalmi szabályozást éppen a magyar termőföld védelme érdekében alkotta meg a kormány, ezért azt minden jogi eszközzel megvédi – közölte a Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája az MTI érdeklődésére csütörtökön.

A szaktárca így reagált arra, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön Magyarország ellen a földtörvény tulajdonszerzési korlátozásai miatt. Az FM megjegyezte, amint részleteiben ismertté válnak a brüsszeli kifogások, azokra reagálnak.

Brüsszel a magyar mellett a bolgár, a litván és a szlovák földtörvényt is kifogásolja. A testület tudatta, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött, megindítva ezzel a hivatalos eljárást. A tagállamoknak pedig két hónapjuk van, hogy válaszoljanak, megküldjék észrevételeiket. A magyar jogszabályban az Európai Bizottság a gazdálkodó, mint fogalom törvényi meghatározását kifogásolja, azt az előírást, hogy a gazdálkodó maga kell gazdálkodjon a földön. Az adásvételi szerződések jóváhagyásával és bizonyos szakmai ismeretek meglétének követelményével szemben is fenntartásokat fogalmazott meg a testület.

 

Kiderült, miért titkolta el a kormány, hogy be fog dőlni a Quaestor

Lázár János és Giró-Szász András közös sajtótájékoztatójukon megerősítették: Orbán Viktor volt az, aki elrendelte, hogy a minisztériumok kivegyék a pénzüket a brókerházakból – írja VG. A külügyen kívül volt másik olyan minisztérium is, ami érintett volt, de azt nem árulták el, hogy melyik és hogy mennyi pénzről volt szó.

A brókerbotrány kapcsán azt is elmondták, szerintük ma senki nem tudja megmondani az országban, hogy hová tűnt a pénz, de visszautasította, hogy a politikusok felelősek lennének. Az eset kapcsán "az egyszerű életösztön működött a kormánynál", de csak a nyilvánosan is hozzáférhető információkat tudtak – állította Lázár.

Giró-Szász elmondta, azért nem szóltak az embereknek a Quaestor várható problémáiról, mert nem akartak rémhírt kelteni.

Eközben Bokros Lajos ellenzéki politikus arról írt, a kormány egyáltalán nem is tarthatott volna pénzt a brókerházaknál, nem érti, honnan lehetett egyáltalán a külügynek befektethető pénze.

 

Ilyen ütős csapat rakta össze az új Orbán-médiát

Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó eddigi médiás próbálkozásai finoman fogalmazva nem voltak túl sikeresek, az új jobboldali médiabirodalom mégis az ő vezényletével indul heteken belül. Ott lesz Liszkay, Bayer és Torkos is.

A nagy jobboldali médiaátalakítás mestertervéből közöl kulisszatitkokat a ma megjelent Heti Válasz.

Hamarosan elindul a jobboldali közéleti napilap, mellyel a Fidesz vezetése a Simicska–Orbán-háború miatt bizalmatlansággal kezelt Magyar Nemzetet szeretné pótolni. A hvg.hu úgy tudja, bő egy hétre van attól a Századvég, hogy bejelentést tegyen egy új, jobboldali médiacsoportról. Jövő hétfőre kerülhet a már Századvég-tulajdonban lévő Napi Gazdaság átszervezése olyan fázisba, hogy akár a nyilvánosság számára is világossá tegyék, milyen irányt vesz a napilap.

Úgy néz ki, hogy a kormányoldal ugyan továbbra is szeretne magának hetilapot és egy hírportált, az első lépés a Napi Gazdaságnak a Magyar Nemzethez hasonló közéleti napilappá alakítása lesz.

A hírek szerint Liszkay Gábor lehet az épülő új jobboldali lapcsalád vezetője, de ott lesz a vezetésben Bayer Zsolt és Torkos Matild is. A Magyar Nemzetnél felmondó újságírók, szerkesztők a Napi Gazdaságnál helyezkedhetnek el. A gazdasági napilapot mindenképpen átszervezik, rövidesen új névvel közéleti újságként fog megjelenni.

A portfólió része lesz egy hírportál, a via.hu is. Egy magas rangú fideszes azt mondta a hvg.hu-nak, ezt is csak jobb híján indíthatják el, ugyanis Habonyék is tisztában vannak vele, hogy az online piac mennyire telített, nehéz lesz felvenni a versenyt a meghatározó hírportálokkal. Éppen ezért az elmúlt hónapokban azt vizsgálták, hogy fel lehetne-e vásárolni egy már bejáratódott site-ot, és állítólag erről a tervről nem is tettek le véglegesen.

Az új médiacsoporttal foglalkozik eheti számában a Heti Válasz is. A valasz.hu azt írja, az új holdingcéget Habony Árpád kormányfői tanácsadó, valamint a Miniszterelnökség államtitkári karából tavaly kikerült Győri Tibor veszi majd a nevére Liszkay mellett.

 

Nekiment a kormánynak Simicska cége az M4-es ügyében

Csúsztat a kormány, az M4-es autópálya építésével kapcsolatban. Ezt sugallja az a tiltakozó közlemény, melyet a Simicska Lajos tulajdonában lévő cég, a Közgép adott ki, miután Lázár János bejelentette, hogy ki fogják vizsgálni nem kartelleztek-e a cégek, és a tervek szerint új közbeszerzést írnak ki az autópálya megépítésére.

Az elvégzendő munkák fényében nem is olyan drága az M4-es autópálya építési költsége – így foglalható össze az egyik építő cég, a Közgép közleménye, amit csütörtök délután adott ki a cég a sajtóban megjelentekre reagálva. „A Közgép Zrt. ellen tudomásunk szerint a szerződéssel kapcsolatban sem Magyarországon, sem külföldön nincs folyamatban semmilyen vizsgálat. A Közgép Zrt. és konzorciuma a szerződésében vállaltaknak megfelelően teljesít, a helyszíni munkálatok most is folyamatosan, teljes kapacitással folynak” – szögezte le a társaság közleménye, hangsúlyozva, nincs vizsgálat ellenük kartellezés miatt.

Ugyanis szerdán került nyilvánosságra, hogy az Európai Bizottság nem támogatta az autópálya-építési projektet, állítólag túl drágának találták a kilométerenkénti 4 milliárdos árat, a kormány kartellezést gyanít. Jakub Adamowicz, az Európai Bizottság regionális fejlesztésért felelős szóvivője csütörtökön elmondta: a projekt uniós támogatására vonatkozó kérelmet Magyarország 2013 végén nyújtotta be Brüsszelben, de a bizottság sosem hagyta jóvá.

Az ügyben csütörtöki sajtótájékoztatóján megszólalt az uniós fejlesztésekért felelős Lázár János is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette: a kormány visszavonta az Európai Bizottságtól e projekt EU-s programként való elismertetését. Véleménye szerint a kormánynak meg kell vizsgálnia, hogy volt-e az építő cégek között kartellezés, továbbá azt nézik, hogyan lehet pénzt előteremteni a költségvetésben a megépítésére. Új közbeszerzési eljárás kiírása várható – jelentette be Lázár.

Mennyi az annyi?

A Közgép állítja, félrevezető a kormány kommunikációja az M4-es építésével kapcsolatban. Az ügy pikantériája, hogy a Közgép Zrt. egyik tulajdonosa az Orbán Viktorral nyíltan szembehelyezkedett Simicska Lajos.

A közleményük szerint:

  • az nem újdonság, hogy a projektet nem finanszírozza az EU, hiszen Adamowicz is jelezte, a magyar kormány már 2013-ban eljuttatta a támogatási kérelmét Brüsszelbe, és nem most döntöttek arról, hogy nem kap támogatást
  • a közleményhez csatoltak egy kormányrendeletet is, melyből kiderül, hogy az M4-es „kiváltásaként” most bejelentett utat – a Szegedre vezető M5-ös autópálya és a Szolnokra vezető 4-es főut összekötése – a kormány már korábban betervezte. A Közgép szerint nem az M4-es alternatívájaként, hanem azzal párhuzamos beruházásként.

A Közgép szerint nem a kartellezés, hanem a betervezett, illetve a cégtől megrendelt munkák miatt lett ilyen drága a beruházás. Az útépítő cég állítja, nem egyszerű autópálya-építésről van szó, hanem:

  • egy új Tisza-hídról, „amely 756 m hosszú, több mint 28 méter széles, önmagában mintegy 8500 tonnányi acélszerkezet gyártásával és helyszíni szerelésével” – fogalmaz a közlemény
  • lesz még egy másik, kisebb híd is: a jobb parton egy 416 m hosszú ártéri híd
  • mivel nagyrészt ártérről van szó, 10-11 m magasságú töltéseket kell építeni
  • Natura 2000 védett területeken a környezetvédelmi előírások is rendkívül szigorúak

Az M4-es autópálya három szakaszának építését három cég nyerte el korábban, a munkálatok már zajlanak, 30 százalékos a készültség. Az építők: a Colas-Swietelsky konzorcium, a Közgép-A-Híd páros és a Strabag.

 

A Fidesz szerint a baloldal nem segíti a brókerbotrány károsultjait

A Fidesz-frakció szerint a baloldal most is csak saját kicsinyes hatalmi harcaival van elfoglalva ahelyett, hogy a parlamentben segítené a károsultakat és a brókerpiac rendbetételét.

A kormánypárt képviselőcsoportja ezt csütörtökön arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy egy a szocialisták által kezdeményezett, napközben tartott egyeztetésen részt vett ellenzéki pártok szerint Orbán Viktor miniszterelnök alkalmatlanná vált posztjára, mert cserbenhagyta az embereket, amikor a minisztériumokat arra utasította, hogy vegyék ki pénzüket a Quaestorból, míg az őt megválasztó embereknek nem szólt, hogy veszélyben van a megtakarításuk.

A Fidesz hangsúlyozta, a baloldal láthatóan igyekszik úgy tenni, mintha közük nem lenne a "szocialista brókerbotrányhoz, holott valójában ők azok, akik engedték, hogy zavartalanul működjön az évtizedes pénzügyi korrupció, a csaló brókerek eltüntessék mások pénzét". Az pedig egyenesen pofátlanság, hogy ezek után még ők azok, akik megpróbálják megtéveszteni a károsultakat – fűzik hozzá.

"Mindeközben azt a miniszterelnököt és kormányát támadják, amely éppen a megoldást keresi a problémára, amely elszámoltatja a brókereket és a politikai felelősöket, valamint újraszabályozza a befektetési piacok működését, hogy soha többé senki ne tudja ellopni se mások pénzét, se a közpénzeket" – fejti ki a kormánypárt, hozzátéve: "amíg a baloldal képmutató hatalmi játékait űzi, a Fidesz inkább cselekedett".

Példaként említik, hogy az Országgyűlés a Fidesz kezdeményezésére már jövő héten dönthet a csaló brókerek vagyonának zárolásáról, a vizsgálóbizottság felállításáról, majd a parlament elé terjesztik a brókerpiac rendbetételét és a Quaestor-károsultak kártalanítását felgyorsító törvényjavaslatokat is.

 

Újabb helyekről tiltották ki a hajléktalanokat Sopronban

Áprilistól a soproni történelmi belváros mellett további nyolc közterületen és a köznevelési intézmények bejáratától számított százméteres körzetben sem élhetnek hajléktalanok – így döntött csütörtöki ülésén a város közgyűlése.

A helyi képviselők tavaly decemberben szavazták meg, hogy a barokk belváros közterületein tilos hajléktalanoknak élni.

A rendelet módosítására, bővítésére Fodor Tamás polgármester szerint azért volt szükség, mert több lakossági fórumon is felvetődött, hogy a területeken rendszeresek „az oda nem illő viselkedések, megnyilvánulások”.

A módosítás értelmében április elsejétől a soproni Deák téren, a Washington parkban, a Frankenburg úti szoborparkban, a Citadella parkban, az Erzsébet kertben és a Barátság parkban tilos az életvitelszerű tartózkodás. A dokumentum szerint ezeken a területeken a természeti és a kulturális értékeket kell védeni. A köznevelési intézmények bejáratától számított százméteres körzetre vonatkozóan közegészségügyi, míg a Lővér körút és a Kossuth Lajos utca esetében közlekedésbiztonsági szempontokra hivatkoznak.

Vörös Viktor (PM) képviselő azt kérdezte, hogy az elmúlt két és fél hónap alatt hány közigazgatási eljárás indult hajléktalanok ellen ilyen szempontból. Hozzátette: szerinte a rendelet alaptörvénysértő. Példaként említette, hogy a Kúria Budapesten is több közterület esetében kimondta: a tiltás törvénysértő.

Horváthné Seregély Jolán, a városgazdálkodási osztály vezetője elmondta, hogy az elmúlt két és fél hónapban nem indult közigazgatási eljárás a tilalom megszegése miatt hajléktalanok ellen.

Farkas Ciprián (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő szerint a rendelet nem sérti az alaptörvényt.

Kalmár István (MSZP) önkormányzati képviselő szerint a rendelettel és annak módosításával az a baj, hogy se rendőr, se közterület-felügyelő nem fogja tudni bebizonyítani az életvitelszerű ott tartózkodást. Inkább a szociális hátteret kellene erősíteni, nem tiltásokat bevezetni – tette hozzá.

Fodor Tamás polgármester úgy fogalmazott: ahhoz, hogy egy rendőr a jövőben eljárhasson ilyen ügyben, rendeletre van szükség. Hozzátette: szerinte a szociális ellátórendszer jó, nemcsak Sopronban, hanem az egész országban. A rendeletre pedig azért van szükség, hogy „ne legyenek deviáns viselkedések ezeken a területeken”, hogy a családok bátran oda tudják vinni gyermekeiket.

A rendelet módosítását a fideszes többségű közgyűlés 14 igen vokssal és 3 ellenszavazattal fogadta el.

 


Fel
 
Arhívum
Március
       
Április
         
Május
       
Június
         
Július
       
Augusztus
       
Szeptember
         
Október
       
November
         
December
       
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások
Hun TV
Hun TV