ATOMVESZÉLY!

Az Orbán-kabinet a paksi atomerőmű vezérkarának a lecserélésére készül – értesült a Népszabadság. Lázár János a hét elején már említette, hogy változások várhatók. A bejelentés akkor teljes értetlenséget keltett, mostanra viszont –legalábbis Pakson – a tanácstalanság ijedtségbe ment át.

   

Lázár János a médiában az elmúlt napokban már kifejtette, hogy fejvadászokkal keresnek új, külföldi menedzsereket a nukleáris üzem élére, s ezt a Népszabadságnak tegnap több forrásból is megerősítették. Információink szerint a széles körű menedzsmentcsere hivatalos indoka, hogy az erőmű biztonsági mutatói ugyan jók, ám a rendelkezésre állás terén a hatékonysága elmarad a várttól (utóbbinak ellentmond, hogy a kormány a legutóbbi időkig a kiemelkedően magas rendelkezésre állási mutatókkal büszkélkedett, és a tények is azt mutatják, hogy Pakson az elmúlt években alig volt rendkívüli leállás).

A tervezett paksi bővítés bejelentésekor a kormány azzal érvelt, hogy az erőmű jelenlegi gárdája rendelkezik azzal a szakértelemmel és üzemeltetési kultúrával, amelyre a következő évtizedekben a biztonságos működtetés alapozható. Azt is kijelentették, hogy a bővítési projektet azért bízták versenyeztetés nélkül a Roszatomra, mert a régi paksi blokkokat is az oroszok építették, és egyedül ők értenek az ottani technológiához.

A mostani lépés mindkét állításnak ellentmond, hiszen ha a meglévő csapat felkészültsége kifogástalan, akkor semmi sem indokolja, hogy új menedzsmentet importáljunk (ami a nemzetközi nukleáris gyakorlatban egyébként is példátlan), az pedig különösen furcsa lenne, ha német, francia vagy amerikai szakértőkre bíznák az orosz atomerőmű vezetését, miközben előzőleg ezeket az országokat kirekesztették a beruházásból azzal az indokkal, hogy nem értenek a paksi technológiához.

Természetesen az sincs kizárva, hogy orosz szakemberekre testálná az Orbán-kormány a Paksi Atomerőmű irányítását, ennek azonban a jelenlegi közhangulatban súlyos belpolitikai következményei lennének. Az általunk megkérdezett szakértők szerint lehetséges, hogy a kormány a paksi ügyekkel egyre kritikusabb EU-nak és az USA-nak üzenne a logikátlannak tűnő lépéssel, egyfajta átláthatóságpótlékot felmutatva, vagy éppen Oroszországnak tenne sokadik gesztust a tízmilliárd eurós hitelhez történő mielőbbi hozzáférés reményében.

Az előjelek mindenesetre jelentős változásokat sejtetnek: tegnap elmaradt egy jó előre meghirdetett sajtóbeszélgetés a paksi cégnél, amit csak az utolsó pillanatban, magyarázat nélkül fújtak le a szervezők. A rendezvényen részt vett volna Hamvas István, a cég vezérigazgatója, valamint Tolna megye két kormánypárti parlamenti képviselője, Horváth István szekszárdi és Hirt Ferenc tamási politikus. Az erőmű tegnap már arról tájékoztatta a sajtót, hogy a két képviselő látogatása elmarad, és ezért nem tartják meg a tervezett háttérbeszélgetést sem.

Kovács Antal, az erőmű kommunikációs igazgatója szerint túl sűrű volt a vezetők programja, a városban viszont az a hír kapott szárnyra (nem függetlenül Lázár már idézett szavaitól), hogy menesztik az erőmű vezetését. Az általunk megkérdezett paksiak szerint a kormány a két és fél ezer embert foglalkoztató céget arra utasította, hogy nyolcszáz alkalmazottat bocsássanak el. Ezt a vállalat irányítói megvalósíthatatlan elvárásnak tartják, olyannak, ami veszélyeztetné az erőmű biztonságát. A kormány válaszul döntött úgy, hogy új vezetőket állít az erőmű élére, akik alacsonyabb létszámmal is vállalnák az üzemeltetést.
hirdetés

A sajtóbeszélgetést pedig azért mondták le, mert tartottak attól, hogy ha ez a kérdés szóba kerül, akkor az erőmű vezetője a kormánynak nem tetsző választ adna. Kovács Antal erről lapunknak azt mondta: sok a találgatás a városban, ezekre ő nem kíván reagálni. Hirt Ferenc azzal magyarázta a sajtóesemény lemondását, hogy ő sem tudott a kormány paksi terveiről, ezért mielőtt találkozik a sajtóval, meg akarja ismerni a felsőbb szándékokat. Arról, hogy mi igaz a leépítési koncepcióval és a vezetőváltással kapcsolatban, Hirt nem kívánt beszélni.

Kerestük Paks független polgármesterét, Süli Jánost is az ügyben. Ismert, hogy Süli és csapata minden körzetben legyőzte a kormánypárti jelölteket az októberi választáson. Süli 31 évig az erőműben dolgozott, 2010-es leváltásáig ő irányította a létesítményt, s ma is kapcsolatban van egykori cégével. A polgármester úgy nyilatkozott, hogy semmit sem tud a kormány – állítólagos – leépítési terveiről és arról, hogy menesztenék az ezzel vitába szálló erőművi vezetőket.
(NOL)

Bal-Rad komm: Bármi is fog történni a paksi atomerőműben – az mindig “megér egy misét”! Jelen körülmények között pedig ez a mostani hír akár kettőt is.
Nehezen értelmezhető viszont ez a mondat: “…orosz szakemberekre testálná az Orbán-kormány a Paksi Atomerőmű irányítását, ennek azonban a jelenlegi közhangulatban súlyos belpolitikai következményei lennének…”
-Ugyan mire gondolhatnak akkor, amikor a “jelenlegi közhangulatban súlyos belpolitikai következményekkel” riogatnak? Nem tán arra, hogy párezer felajzott és mozgósított pesti “majdanovci” kirohan az utcára, és elkezd habzani, hogy “ruszkik haza”!? Mert az ilyesmi könnyen elképzelhető – ám a magyar közvélemény hangulata NEM ILYEN!
Ám egy ellentétes értelmű intézkedés, amivel az Orbán – kabinet “hűségnyalást” csinálna az EU – USA – NATO – latorszövetség felé azzal, hogy az orosz technológiához hülye nyugati 2szagemberekre” bízná az erőmű MŰKÖDTETÉSÉT, az viszont ATOMERŐMŰVI KATASZTRÓFAHELYZETET EREDMÉNYEZHET! Lásd a legutóbbi zaporizzsjai esetet! Ha egy ilyen személyzetcsere – nyugatiakra – politikai megfontolásokból bekövetkezik, egyértelműen bizonyíthatóvá válik: ORBÁN AKÁR AZ ORSZÁG FIZIKAI ELPUSZTÍTÁSÁT IS KOCKÁZTATJA SAJÁT HATALMÁNAK ÉS BŐRÉNEK MENTÉSE ÉRDEKÉBEN! (Ezt pillanatnyilag nem feltételezzük, de hát az ördög nem alszik! És ugye láttunk már a pávatánc során néhány egészen különleges piruettet!)
Egy 2500 főt foglalkoztató atomerőmű 800 fős elbocsájtása pedig mindenképpen érintené az erőmű MŰKÖDTETŐ MŰSZAKI GÁRDÁJÁT. Ha csak abból a létszámból tíz ember fog kikerülni, az megintcsak a biztonságos működtetést fogja veszélyeztetni! Azt pedig még csak feltételezni sem merjük, hogy az ún. “rezsicsökkentési akcióterv” keretében lecsökkent(?) villanyszámlák miatti kevesebb bevétel indokolná ezt a nyolcszáz fős leépítést! Ami viszont a maga 30 százalékos arányával egyszerűen brutálisnak nevezhető.
Bármi is történjék Paks körül, az egy kormányzati logika totális összeomlásaként értelmezendő! Az összes “járulékos kárral” egyetemben!

 

 

 

 

 

 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

         
 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV