Itt a végszámla: 1,3 milliárdnál is több ment el az állami autóflottára

Az összes, állami vezetők számára biztosított autó üzemeltetési költsége több mint 1,3 milliárd forintba került tavaly – tudta meg a hvg.hu. Ahogy megjelent, a miniszterek és államtitkárok 115 milliót autóztak el idén, csakhogy szolgálati kocsi nemcsak a legfelsőbb vezetésnek jár: összesen 625 autó fut közpénzből, és ebben még nincs is benn minden minisztérium. És persze az állami autók is törnek, így tavaly 21 saját hibás baleset után kellett ezeket javítgatni – viszont csak egy lett totálkáros.

Hétfőn írta meg a Magyar Nemzet – az MSZP-s Mesterházy Attila parlamenti kérdésére közétett adatok alapján –, hogy 2015 első hat hónapjában 115 millió forintot autóztak el a miniszterek és az államtitkárok. Csakhogy a hvg.hu már hónapokkal ezelőtt kikérte az összes kormányzati autóra vonatkozó adatot, és ezekből az is kiderült: a 625 járműből álló teljes állami flottának az üzemeltetése bruttó 1 342 250 060 forintba került 2014-ben.

A felsővezetők, vagyis a miniszterek és államtitkárok gépkocsiján túl ugyanis a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) gondoskodik az összes minisztérium (kivéve a külügyi és a honvédelmi tárca) és ezek háttérintézményeinek a járműveiről, és ezeknél a szervezeteknél ennél szélesebb körben jár szolgálati autó. Így az általunk megkérdezett KEF összesen 625 autót üzemeltet, ezek tavaly 12 millió 653 ezer kilométert futottak.

A járművek közül 151 az elmúlt évben került a KEF rendszerébe – mint az a HVG Cégautó júniusi számában megjelent –, mivel bővült a központosított közbeszerzésre kötelezett szervezetek köre a felsőoktatási intézményekkel, a kórházakkal és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal. Továbbá a Nemzeti Örökség Intézetének is van két KEF-es autója, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság munkatársai pedig öt ilyen gépjárműt használhatnak – derül ki a részletes válaszból.

Kétszer volt totálkár

Az állami flottában lévő autók életkora változó, a legidősebb jármű 24 éves, míg a legfiatalabbak az idén tavasszal beszerzett gépkocsik. A 44 gépjárművet a Porsche Hungaria Kft. nettó 430,7 millió forintért szállította, a hvg.hu-nak adott válaszok alapján ezek többségében Skodák, illetve nyolc darab Volkswagen Multivan. Ez utóbbiak 131,2 millió forintba kerültek, míg 24 darab, 170 lóerős Skoda Superbért 226,2 milliót, 2 Skoda Superb Kombiért 19,4 milliót, a 10 darab, 150 lóerős Skoda Octaviáért 67,1 millió forintot adtak ki – részletezték megkeresésünkre.

A főigazgatóság autóinak mindegyike rendelkezik casco biztosítással, ami nem is árt, hiszen 2010 és 2015. május vége között összesen 192 KEF-es autó szenvedett balesetet a sofőr hibájából. Ezen belül tavaly 21 saját hibás közlekedési baleset történt, ezek során az autókban 15 millió forintos kár keletkezett. Az összes kárérték az általunk lekért öt és fél éves időszakban 84,6 millió forint volt. Totálkárosra egyébként csak két jármű tört, az egyik ilyen karambol 2013-ban, a másik idén volt.

Lett volna újabb kocsibeszerzés

Miután három hónappal ezelőtt a 44 új autót megvették a minisztereknek és az államtitkároknak, egy újabb jelentős állami autóbeszerzést jelentettek be. A KEF a költségvetési intézmények számára szerezett volna be új autókat az alsótól a felső-közép kategóriáig, továbbá ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat is vásároltak volna három évre legfeljebb nettó hatmilliárd forint keretösszegben.A beszerzést végül lefújták, a tenderrel kapcsolatban ugyanis éles vita bontakozott ki a kormányzati apparátuson belül: a főigazgatóság ki akarta írni a közbeszerzést, a Miniszterelnökség viszont ellenezte.

Az autóvásárlás lefújása nem példa nélküli. A KEF 2011 tavaszán közzétett ugyan egy négymilliárdos személyautók és egy hárommilliárdos terepjárók, haszongépjárművek szállítására szóló tendert, de ezeket három hónappal később visszavonták, nem hirdettek eredményt. Az Orbán-kormány 2011-ben cserélte le a miniszterek és államtitkárok autóinak egy részét Skoda Superbekre, mintegy 600 millió forintért 97 autót vettek. A KEF legutóbb 2014 márciusában szerzett be vezetői autókat, 25 darab felső-közép és kettő alsó-közép kategóriába sorolt járművet a Porsche Hungariától, bruttó 189 millió forintért.

Akik nem KEF-esek

Nem tartoznak a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság ellátási körébe a rendőrség, a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és az Országgyűlés gépjárművei sem.

 

 

 

 
 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV