Fizetett politikai hírdetés  

 

Orbán soha nem volt normális!

Azt állítja Orbán, hogy „az olimpiai játékok megszervezése nem különleges kihívás a számunkra”.

Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában), hogy „az olimpiai játékok megszervezése nem különleges kihívás a számunkra”.

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ezzel szemben a tény az,
hogy de igen, különleges, kivételes és rendkívüli kihívás. Ilyen nagyszabású eseményt Magyarország soha nem rendezett, de még egy ehhez valamelyest hasonlítható labdarúgó-Európa-bajnokságot sem. Az úszó-vb ennél jóval kisebb költségvetésű, sokkal kevesebb versenyzőt, kísérőt, nézőt megmozgató világverseny. Az olimpia költségei pedig mindenképpen horribilisak, és az ország számára komoly megterhelést jelentenek. A 2024-es olimpiai jelentkezést szintén fontolgató Párizs, amely sokkal jobban „el van eresztve” a szükséges infrastruktúrával, létesítményekkel, szervezési tapasztalattal, 6,2 milliárd euróra becsüli a szükséges kiadásokat, ami majdnem kétezermilliárd forint. Még szerencse, hogy Orbán önbizalma töretlen. Ez minden pénzt megér.

 

 

 

 

Bevándorlás: uniós jogot sért a kormány kérdőíve

Az uniós joggal és az alaptörvénnyel is összeegyeztethetetlenek a bevándorlókkal kapcsolatos konzulttációs kérdőíven feltett kérdések, állítja a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője.

Gyulai Gábor szerint a kérdések eleve úgy vannak megfogalmazva, hogy csak egyféle választ lehet rájuk adni, ráadásul sok szempontból hamis koncepción alapulnak. Például olyan fogalmakat használnak, amik jogilag és hétköznapi kontextusban is értelmezhetetlenek. A kormány ma is illegális bevándorlókat és megélhetési bevándorlókat emleget, holott február óta a statisztikák azt mutatják, hogy ma már elsősorban tényleges háborús menekültek érkeznek hazánkba olyan országokból, ahol borzalmas állapotok uralkodnak – mutatott rá a jogvédő, megjegyezve, hogy a hazánkba érkező menekülteknek most már több, mint kétharmada afgán, szír, illetve iraki állampolgár.

Ami a menekültek azonnali őrizetbe vételére irányuló kérdést illeti, Gyulai szerint a menekültek őrizetbe vételére az uniós jogszabályok is lehetőséget adnak, és jelenleg is többszázan tartózkodnak egyidejűleg idegenrendészeti fogdákban. Ugyanakkor az összes menekült azonnali őrizetbe vétele évente akár 60-70 ezer ember fogva tartását jelentené, erre pedig Magyarországnak nincs kapacitása, és az uniós jogszabályok sem teszik ezt lehetővé. Megvalósítás esetén a kormánynak a tömeges jogsértések miatt brüsszeli perek ezreivel kellene szembenéznie, ráadásul az alaptörvényen is változtatnia kellene – véli a jogvédő, aki a történelmi tapasztalatokból kiindulva elképesztően felelőtlennek tartja azt az elképzelést, miszerint a menekülteknek itt tartózkodásuk ideje alatt dolgozniuk kellene, hogy kitermeljék a költségeiket. Gyulai ugyanakkor azt is elmondta, a magyar közvélemény bár európai összehasonlításban rendkívül idegenellenesnek számít, ez az idegenellenesség leginkább egyfajta passzív félelemből, mintsem rossz tapasztalatokból fakad, ezért a jogvédő szervezet bízik abban, hogy talán nem lesz túl nagy fogadókészség erre a „rendkívül alantas és félrevezető propagandára” a magyar társadalomban.

 

 

 

 

Vona: A Jobbik nem náci párt

A Jobbik nem náci, nem nyilas párt, a néppárti Jobbik visszautasítja, hogy politikai karanténba akarják zárni a politikai ellenfelei – jelentette ki Vona Gábor pártelnök hétfőn Gyöngyösön, sajtótájékoztatón.

Vona Gábor pártja tapolcai időközi országgyűlési választáson elért győzelmét értékelve úgy fogalmazott, hogy sikerük mérföldköve volt az elmúlt huszonöt évnek. Tapolca a 2018-as választások főpróbája is volt egyben, mindenki felvonultatta, amire képes volt: a Fidesz Orbán Viktort és Kubatov Gábor csapatait, a baloldal az MSZP elnökét és Gyurcsány Ferencet – tette hozzá.

Történelmi győzelem

Felidézte: már a választási győzelem éjszakáján történelmi győzelemnek nevezte Rig Lajos mandátumszerzését. Egyrészt a Jobbik megszerezte történetének első egyéni mandátumát, ami belépő volt a nagy párttá váláshoz, másrészt 1990 óta eddig még nem szerzett egyéni mandátumot olyan párt, amely nem volt részese a rendszerváltozásnak – mondta Vona. Hozzátette: a rendszerváltozást a Jobbik hazug és elsikkasztott politikai eseménynek tartja.

Az ellenzéki pártelnök arról is beszélt: a győzelmet különösen örömtelivé teszi számukra, hogy – a Fidesszel ellentétben – a Jobbik pozitív, programközpontú kampánnyal nyerte meg a választást. Vona Gábor szavai szerint Tapolcán a 21. század nyert a 20. századdal szemben. A Fidesz és az MSZP a 20. század problémáival foglalkozik, és 20. századi reflexeket mutat, míg a Jobbik 21. századi hozzáállással 21. századi kérdésekkel kíván foglalkozni – jelentette ki, hozzátéve: a magyar politikában egyre inkább ez lesz a vízválasztó, a 19-20. századi „jobb- és baloldal, konzervatív, liberális, szocialista” politikai kategóriák egyre inkább kiüresednek.

Néppártosodás

Arról is beszélt, hogy míg a veszprémi időközi választáson az volt a tét, hogy van-e kormányváltó hangulat, addig a tapolcain az, hogy van-e kormányváltó erő. Ez utóbbi választás azt üzente szerinte, hogy a Jobbik képes megverni a Fideszt, a Jobbik a kormányváltó erő. Vona Gábor kijelentette: a tapolcai választókerületben szerzett győzelem a Jobbik 2013 szeptembere óta tartó néppártosodási folyamatát is visszaigazolta.

A pártelnök kitért arra is, hogy a Jobbikban zajló, a sajtóban pejoratív módon cukiságkampányként emlegetett folyamat – a sugalmazásokkal szemben – nem szerepjáték, hanem 2013 szeptemberében eldöntött politikai stratégia. Ennek lényege, hogy a Jobbik, programjának alapértékeit megőrizve, olyan politikai stílussal és hozzáállással, polgári formában fordul az emberek felé, hogy a legszélesebb társadalmi rétegek számára vonzóvá váljon. „A néppárti Jobbik lényege a határozott program és a nyugodt erő, ezt képviseljük, ennek elegyét kínáljuk a magyar társadalom számára” – mutatott rá.

Azt is mondta, hogy az irigykedők rendszeresen nácizzák, nyilasozzák a Jobbikot. „Ezt a lejárt lemezt már le kell venni a lemezjátszóról, hiszen nem vezet sehová, amit a tapolcai választás is bebizonyított” – tette hozzá. Azt is mondta: előfordultak vállalhatatlan vadhajtások, de ezeket ők fogják lenyesni. Egy párt lényét nem néhány tagjának Facebook-bejegyzése minősíti, hanem programja, vezetőségének nyilatkozatai, az elnök iránymutatásai – hangsúlyozta Vona Gábor.

 

 

 

 

Orbán és a halálbüntetés!

A bevándorlóellenes politika után a halálbüntetéssel is szeretné Orbán Viktor megszólítani a Jobbik szavazóit. Legalábbis erre utal legújabb nyilatkozata.

Napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését

- mondta a miniszterelnök a kaposvári gyilkossággal kapcsolatban kedden Pécsett. 

Sajtótájékoztatóján Orbán Viktor a néhány nappal ezelőtti kaposvári gyilkossággal összefüggő kérdésre elmondta: elfogadhatatlan, ami történt. Hozzátette: néhány éve azt hitték, hogy a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglanit.

De ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Úgy vélte, a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó.

 

 

 

 

 

„Orbán téved, Vida Ildikó nem távozik magától”

Az „ezermilliárdos áfacsalás” másfél évig nem tudta megingatni a NAV elnökének pozícióját, az Orbán-Simicska háború viszont őt is elérheti. Önként azonban nem fog távozni, vélekedett lapunknak egy Simicska Lajos környezetéhez tartozó forrás.

A Népszabadság értesülései szerint Vida Ildikó heteken belül távozhat a NAV éléről. „Orbán idegháborút folytat Ildikóval szemben, azt remélve, hogy bedobja a törölközőt” – értékelte az elmúlt hónapok fejleményeit az atv.hu Simicska Lajos bizalmasai közé tartozó forrása, aki szerint a miniszterelnök „nem is tévedhetne nagyobbat; Ildikó nem távozik magától”. Az adóhatóság elnökét korábban Simicska Lajos bizalmasának tartották, a Simicska-Orbán háború kitörése óta azonban nem lehetett egyértelműen besorolni valamelyik oldalhoz. Az atv.hu Simicska-közeli forrásának szavai most mégis azt erősítik, hogy Vida továbbra is „a vállalkozó embere”. És ezt erősítheti, hogy a Vida vezette NAV működésével szemben Horváth András 2013 őszi színre lépése óta számos kritika megfogalmazódott, Vida pozícióját ezek nem tudták megingatni – az Orbán-Simicska szakítás annál inkább.  

Örvényben

Vida Ildikót és a NAV vezetését számos bírálat érte, amióta Horváth András egykori NAV-tisztviselő másfél évvel ezelőtt hivatali visszaélés miatt feljelentést tett az adóhatósággal szemben, mivel szerinte a NAV szemet hunyt bizonyos kiemelt adózók áfacsalásai felett.  

Egy évvel később kiderült: a NAV elnöke nem teheti be a lábát az Egyesült Államokba közelebbről meg nem nevezett korrupció-gyanús ügyek miatt. Az eszkalálódó válságot Vida Ildikó egy emlékezetes Szabadság téri performansszal, majd egy rapid belső vizsgálattal próbálta meg kezelni, ám Horváth állításai idén márciusban váratlan helyről nyertek indirekt igazolást, amikor az Állami Számvevőszék közölte, hogy ellenőrzése hiányosságokat tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál

- a belső szabályozottság területén,
- az irányítási eszközök aktualizálásában,
- valamint a kockázatkezelési rendszer
- és az ellenőrzési nyomvonalak kialakításával kapcsolatban.

Az ÁSZ-vizsgálat eredményeinek nyilvánosságra hozatala óta egyértelműnek tűnt, hogy a Vida Ildikóval szembeni kormányzati türelem véges. Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt közölte, hogy a számvevőszék nem tárt fel durva hibákat a vizsgálat során, azt is hozzátették: a tárca elvárja, hogy a számvevőszék javaslatait és ajánlásait a NAV minél előbb megválaszolja és intézkedjen a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében.

Mit talált az ÁSZ?

Az ÁSZ elsősorban a NAV 2009 és 2013 közti hátralékkezelési, végrehajtási, valamint a kiemelt adózói körben gyakorolt tevékenységét vizsgálta. Külön vizsgálták az áfacsalások megelőzésére létrehozott EUROFISC rendszer 2011 és 2014 közötti működését. A jelentés szerint a NAV nem egységesítette a korábban az APEH-nél és VPOP-nál használt folyószámlarendszereket, és az egységes eljárási szabályok hiánya megmutatkozott a hátralékkezelési és a végrehajtási eljárási feladatok ellátása során is.

Ennél súlyosabb, gyakorlatilag Horváth András vádjaira rímelő megállapítás, amely szerint a NAV-nál 2009-2011 között nem tartották be teljes körűen a törvényi előírásokat, "amely szerint a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező 3000 adózót – köztük a kiemelt adózókat – az állami adóhatóság köteles volt rendszeresen, legalább háromévente ellenőrizni". Konkrétan az adott időszakban 30 kiemelt adózót egyáltalán nem ellenőriztek.  

Százmilliárdos károk

A mulasztások miatt a költségvetést konkrét kár is érte az ÁSZ szerint, nem is kevés. Az ellenőrzött időszakban a hátralékbeszedés romlott, mivel – a jelentős mértékben, évről-évre végrehajtott törlések ellenére – emelkedett a hátralékállomány nagysága, ezen belül pedig nőtt a beszedés szempontjából kedvezőtlenebb helyzetű és nem működő cégek hátralékénak aránya.

Az adó és a vám nyilvántartott hátraléka 2009. és 2013. között 8,8 százalékkal, 2078,5 milliárdról 2260,9 milliárd forintra nőtt, pedig a hátralékállomány emelkedésének ütemét mérsékelte, hogy az ellenőrzött időszakban közel 3800 milliárd forint hátralékot töröltek elévülés, behajthatatlanság, tartozásmérséklés miatt, illetve a felszámolási eljárásokhoz kapcsolódóan. Az adóhatóság 2009. és 2013. között évente 232,8-204 milliárd forint olyan működői adózói hátralékállományt mutatott ki, amelynek hátralékkezelése érdekében nem tett intézkedéseket.

 

 

 

 

A fideszes Bencsik ismét szembement pártjával

Elfogadta a parlament kedden az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítást, amelyhez két héttel ezelőtt a kormánypártoknak nem sikerült biztosítaniuk a szükséges kétharmados többséget, így a képviselők most egy átdolgozott – minősített többséget igénylő rendelkezéseket már nem tartalmazó – előterjesztést szavaztak meg. Az indítványt az ellenzék és szakmai szervezetek főként azért bírálták, mert védett természeti területeket is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) hatáskörébe utal.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter átdolgozott törvényjavaslatára 110 képviselő szavazott igennel, 57-en pedig nemmel. Az ellenzék mellett a fideszes Bencsik János nyomott nemet.

Az előterjesztés eredeti célja az volt, hogy az NFA tulajdonába kerüljön az összes állami tulajdonú föld, hogy azok hasznosítása egységes tulajdonosi joggyakorlás, egységes hasznosítási elvek alapján történhessen.

A zárószavazást azonban két héttel ezelőtt el kellett halasztani, mert a javaslat kétharmados többséget igénylő részei nem kapták meg a szükséges számú voksot.

Ezt követően a törvényalkotási bizottság – a szakminiszter előterjesztésére – zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be, kezdeményezve a törvényjavaslat egységének megteremtését a sarkalatos passzusok nélkül. Így a parlament most egyszerű többséggel is elfogadhatta a törvénymódosítást.

Simon Attila, a földművelésügyi tárca közigazgatási államtitkára az április 14-én elhalasztott zárószavazás után tartott törvényalkotási bizottsági ülésen azt mondta: bár az egységes földvagyon-gazdálkodás feltételeit egyszerre akarták megteremteni, most az első lépés történik meg, ezzel párhuzamosan pedig folytatódhatnak az egyeztetések.

Az indítványt az ellenzék és szakmai szervezetek főként azért bírálták, mert védett természeti területeket is az NFA-hoz utal a nemzeti parki igazgatóságoktól. Ellenzéki képviselők szerint mindezzel természetvédelmi értékeket sodornak veszélybe, emellett "földmutyiról", "földrablásról" beszéltek.

Fazekas Sándor az eredeti javaslata indoklásában ugyanakkor azt írta: az NFA a védett természeti és Natura 2000-es területek haszonbérbe adása során minden esetben érvényesíti a természetvédelmi szakmai előírásokat, amelyeket a nemzeti parki igazgatóságok adnak meg a szervezetnek, így a kizárólagos nemzeti parki igazgatósági vagyonkezelés fenntartása nem indokolt.

Simon Attila államtitkár az említett bizottsági ülésen szintén azt hangsúlyozta, nem kerülnek hátrányba a természetvédelmi szempontok a változtatás által, egyúttal jelezte, hogy a nemzeti parkok megkapják azokat a haszonbérleti díjakat, amelyeket eddig is beszedtek a szerződéseik alapján.

A Fidesz agrárpolitikusa, Font Sándor a hétfő esti parlamenti vitában megemlítette, hogy a természetvédelmi területek egy részét jelenleg is az NFA kezeli, a másik fele van a nemzeti parkoknál.

A zárószavazás előtt jóváhagyott módosítással kikerültek a jogszabályból azok a paragrafusok, amelyek a honvédségi területek vagyonkezelését átadták volna az NFA-nak.

A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

A keddi határozathozatal során az LMP-s képviselők a nemzeti parkokat érintő változtatás elleni tiltakozásul a 10 magyarországi nemzeti park nevét és logóját tartalmazó táblákat emeltek a magasba. Ezt követően Latorcai János levezető elnök közölte velük, hogy megsértették a házszabályt, amiről tájékoztatni fogja Kövér László házelnököt.

 

 

 

 

 

Lázár az önkormányzatokat hibáztatja a segélyek csúszásáért

Lázár János szerint mindenki időre megkapta a segélyét, de aki nem, az is csak az illetékes önkormányzatok hibájából.

Az önkormányzatok hibája miatt csak néhány napot csúszott a segélyek kiutalása Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, aki az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikónak a segélyezés átalakítást firtató kérdésére válaszolva fejtette ki álláspontját az ügyben.

Lázár azt írta, a korábbi segélyezési rendszerben az államtól kapott támogatások kiosztása jegyzői hatáskörben történt, amely "egyes önkormányzatoknál átláthatatlan és jelentős párhuzamosságokat tartalmazó eljárásrendek kialakulásához vezetett". Lázár szerint nem létezett általános rendező elv az önkormányzati és állami feladatok megosztása és az eljárásrendek tekintetében, az egységes szempontok hiányában ezért "nem volt biztosított, hogy a támogatás a valóban rászorulókhoz kerüljön".

Lázár szerint az idén március 1-jétől hatályos új rendszer igazságos és átlátható annak ellenére, hogy a szociális támogatások megállapítása az önkormányzatok feladata lett, akik eltérő módokon rendezték a kérdést. Lázár szerint ez azért jobb, mert a helyi viszonyokról és problémákról az önkormányzatok rendelkeznek a legtöbb információval.

A miniszter szerint viszont a járások által az önkormányzatoktól átvett ügyek jelentős részében "nem kellően megalapozott döntések" születtek, így sok esetben szükséges volt további adatok bekérése, ez volt az, ami jelentősen hátráltatta az ügyintézést. "Szintén nehezítette az átállást, hogy sok esetben azután, hogy nyilvánossá vált a segélyezés átalakításának tervezete a jegyző már nem érezte magáénak a feladatot, jelentős ügyhátralékot halmozott fel és hagyott a járási hivatalokra" – írja, de hozzáteszi, szerintük az ügyek kevesebb mint 1 százalékánál fordult csupán elő az, hogy határidő után utalták ki a támogatásokat, ez viszont "az átvételt megelőző önkormányzati mulasztások, hiányosságok és rossz adatközlések" miatt történt.

Lázár felidézi, hogy a szocialista politikus korábban arról számolt be, hogy a Hajdú-Bihar megyei Váncsodon 60 család nem kapta meg időre a nekik megítélt foglalkoztatást helyettesítő támogatást, de Lázár szerint "csupán 6 fő ellátása késett három napot", persze ez is azért, mert az önkormányzat az érintetteket hibásan közfoglalkoztatásban részt vevőként tüntette fel.

Korábban Schmidt Jenő, Tab fideszes polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szólalt fel a kormányzatnak az ellen a hozzáállása ellen, hogy van a "felelős állam" és a "felelőtlen önkormányzatok", és mint mondta, szerinte az Emminek fogalma sincs arról, hogy mi folyik vidéken.

 

 

 

 

Nem hajlandók nyilatkozni a MÁV-vezér több mint 2 milliós fizetéséről

Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója bruttó 2,7 millió forintot keres havonta. A hatalmas fizetés azért is érdekes, mert még maga Orbán Viktor vezetett be havi bruttó 2 milliós bérplafont: tehát ennél többet egy állami cég dolgozója sem kereshetne.

Az RTL Klub egy rendezvényen érte utol Dávidot, de ő nem volt hajlandó nyilatkozni a témában, szerinte kollégái már mindent elmondtak erről.

Tasó László fideszes államtitkár szintén a Csíksomlyói búcsú ünneplésén volt, de ő sem válaszolt, mivel nehezményezte, hogy nem a rendezvény kapcsán kérdezték.

 

 

 

Megtiltották a mentőknek a fekete ruhás tiltakozást

Nem csatlakozhattak a mentők az egészségügyi dolgozók tiltakozásához, mely során fekete ruhában hívták fel a figyelmet a rossz munkakörülményeikre – állítja a Független Egészségügyi Szakszervezet. Állítólag nemcsak, hogy nem viselhettek feketét, de még a múlt szombati Normafánál tartott megmozduláson sem vehettek részt – derült ki az RTL Klub híradójából.

A szervezet listát is készített azokról az intézményekről, ahol megtiltották a feketében járást. Értesüléseik szerint az Országos Mentőszolgálat is köztük van, sőt, ők azt is kérték dolgozóiktól, hogy "listázzák" azokat a kollégáikat, akik a tiltás ellenére is feketében jelentek meg.

Az OMSZ nem nyilatkozott, de közleményükben azt írták, hogy a mentőszolgálat dolgozói munkaidőben a munkaruhájukat kötelesek viselni, de szabadidejükben történő véleménynyilvánításukat nem korlátozzák.

 

 

 

 

A Fidesz már gyerekeket fenyegető fekete-afrikaiakkal riogat

A Fidesz szerint Európának és Magyarországnak sem érdeke, hogy nagy számban érkezzenek más kultúrából származó illegális bevándorlók, hiszen az rendkívül sok együttélési konfliktushoz vezet. Pósán László, a kormánypárt országgyűlési képviselője erről hétfőn, az Országgyűlés épületében tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

Hangsúlyozta, debreceni képviselőként tisztában van azzal, hogy egy menekülteket befogadó állomás komoly problémákat vet fel a hétköznapi életben. A politikus szerint a gondok leginkább Magyarország uniós csatlakozását követően kezdődtek, amikor az addig viszonylag zárt táborok megszűntek.

A politikailag korrektnek mondott beszédek a valós problémák elfedésére alkalmasak – mondta Pósán László, aki azt kérdezte, örülne-e bárki annak, ha az iskolából hazatérő gyermekét a buszon körbeállja "hat fekete-afrikai fenyegető mozdulatokkal, hanghordozással".

A kormánypárti politikus szerint ugyanis a menekülttáborok környékén ilyen és ehhez hasonló esetekkel kell számolni. Példaként említette, hogy Debrecenben 2012-2013-ban előfordult, hogy három nigériai férfi megvert egy családapát, két algériai férfi kirabolt késsel egy diáklányt, egy táboron belüli konfliktus összetűzéshez pedig 600 rendőrt kellett kihívni.

Kiemelte, Magyarországra Európában az ötödik legtöbb migráns jelentkezik, a lakosság számarányához képest azonban az ország a második helyet foglalja el. Az illegális bevándorlók számának gyors növekedését mutatja, hogy 2012-höz képes meghúszszorozódott a számuk, az "idei adatok pedig még riasztóbbak" – fogalmazott.

Pósán László mindezek miatt üdvözölte, hogy a kormány a nemzeti konzultációval meg kívánja ismerni az emberek véleményét a kérdésben, egyúttal arra kérte a kabinetet, hogy az európai fórumokon lépjen fel annak érdekében, hogy az unió még kiemeltebben foglalkozzon ezzel a kérdéssel.

A fideszes képviselő szerint amennyiben az unió nem képes ezt a kérdést összeurópai szinten kezelni, akkor lehetővé kell tennie, hogy a tagállamok saját hatáskörben is hozhassanak törvényeket a probléma rendezésére. Szólt továbbá arról is, hogy a demokratikus berendezkedésű Egyesült Államok déli határát szögesdrót és fal védi, az illegális határátkelőkre pedig lőnek is, míg az Európai Unió a világ egyik legnagyobb segélyező és befogadó is, ami szerinte hosszú távon nem fenntartható.

 

 

 

 

Orbán szerint Habony az ő dolga

Ismét kérdezték Orbánt Habony Árpádról, akit múlt héten megtagadott.

A miniszterelnök szerint a politikai tanácsadó a magyar közjogban jogi kifejezés, nem azt jelenti, kivel szokott beszélgetni az ember, hanem jogi kapcsolat létezését a kormánnyal; a Miniszterelnökségen és a minisztériumokban is dolgoznak politikai tanácsadók.

Hogy én kire hallgatok még a feleségemen kívül, az meg az én dolgom, mert én vállalom a felelősséget a döntéseimért

- tette hozzá Orbán a hvg.hu tudósítása alapján.

A kormányfő vissza is szólt a kérdést feltevő újságírónak:

Ha van politikai tanácsa, ne tartsa magában, küldje el nekem, és akkor majd megírhatják, hogy a Népszabadság újságírójának politikai tanácsaira is hallgatok.

Arra a kérdésre, hogy Habony áll-e a legújabb nemzeti konzultáció mögött, úgy felelt, a kérdések megfogalmazása is az ő felelőssége.

Ha bárgyúak, akkor is, ha értelmesek, akkor is. Az én nevemmel és az én kísérőlevelemmel mennek ki, mint eddig is

- mondta a miniszterelnök a hvg.hu szerint.

Orbán Viktor a végén megerősítette: a döntést ő és a kormány hozza, így a felelősséget is ő vállalja, és az ország sorsa szempontjából ez a lényeges.

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Újabb szakmai szervezet szabadulna meg a trafikok fóliáitól

A törvény nem a dohányboltok fóliázását írja elő, hanem azt, hogy a dohányboltba kívülről benézve ne lehessen látni a dohánytermékeket – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) az MTI-vel kedden; a szervezet ezért azt javasolja, hogy a törvény megváltoztatásával tegyék lehetővé a dohányboltok kirakati, bejárati fóliáinak eltávolítását.

A szövetség szerint egyértelmű, hogy a betekintés lehetőségét zárja ki a törvény, a takarás eszközét, módját már nem határozza meg a jogszabály, ennek alapján akár függöny is lehetne a kirakatban. Mindez azonban nem változtat azon, hogy a bűnözők számára egy eltakart helyszín igencsak csábító célterep lehet – írták.

Az OKSZ szerint ugyanakkor mindenképpen szükséges áttekinteni a trafikok védekezésének lehetőségeit.

Kiemelik: az alkalmazottak körében óriási a feszültség és a félelem. Önmagában a fiatalkorúak védelme miatt a jogalkotás során helyesnek bizonyulhatott a dohánytermékeknek még a látványától is elzárni a gyermekeket, de a bűnügyi tapasztalatok azt mutatják, ennek óriási a kockázata – írták.

Hozzáteszik: arra is tekintettel kell lenni, hogy a dohányboltok többsége alacsonyabb jövedelmezőségű egység, így a működési költségük nem bírja el például további alkalmazottak, vagy vagyonőrség alkalmazását.

A szervezet a megoldási lehetőségek között említi, hogy a biztonsági riasztó-, kamerarendszerek legyenek beköthetőek egy monitoring központba, amely riasztás esetén képes betekinteni és hangszórón keresztül akár be is szólni az üzletbe, egyértelművé téve az elkövetőnek, hogy lelepleződött. A késleltetett pénzkiadást biztosító eszközök is csökkenthetik a bűnelkövetés kockázatát, vagy saját döntés alapján zárt helyiségből árusíthassanak dohányterméket egy kiadó ablakon keresztül átadva a termékeket.

Emlékeztetnek: a legutóbbi rablógyilkosságot követően elkerülhetetlenek a haladéktalan döntések. Mint írták, a dohányboltok a betekintést megakadályozó lefóliázott kirakatokkal, ajtókkal "zavartalan" helyszínt kínálnak a bűnözőknek. Ez a bűnügyi szakemberek szerint egyenesen "vonzóvá" teszi a dohányboltot a bűncselekmények elkövetésére.

Múlt szerdán huszonkétezer forintért ölték meg egy kaposvári trafik 20 éves alkalmazottját, a nyomozók csütörtökön kora délután vették őrizetbe a Kaposvárhoz közeli Sántoson lakó B. Pétert emberölés megalapozott gyanúja miatt, majd szombaton előzetes letartóztatásba helyezték. Később a tulajdonos leszedette a fóliát két másik dohányboltjának portáljáról, a harmadikat, ahol a gyilkosság történt, többet nem fogja kinyitni.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy múlt csütörtöki sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: ha a rendőrségi vizsgálat azt állapítja meg, hogy lesötétített ablakú dohányboltokat több rablótámadás éri, a kormány hajlandó felülvizsgálni az álláspontját, és leszedetni a fóliát a trafikosokkal.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere a dohánybolti tragédia után az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: javasolja a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, hogy vizsgálja felül a nemzeti dohányboltok esetében a jelenleg érvényben lévő szabályozást, és vegye ki azt a rendelkezést a törvényből, amely szerint a nemzeti dohányboltokban lévő dohánytermékek nem lehetnek láthatók az üzleten kívülről. Hasonló kérést fogalmaztak meg a Somogy Megyei Közgyűlés tagjai, az MSZP közleményben sürgette, hogy a kormány azonnal nyújtson be törvénymódosítást a trafiksötétítés eltörlése érdekében. A Jobbik törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek, hogy megszüntessék a dohányboltok külső elsötétítését, lefóliázását.

 

 

 

Trafikgyilkosság: ésszerűnek tartja-e Orbán Viktor a fóliák levételét?

Kétszer kérdezte a Hír24 riportere a miniszterelnököt a trafikgyilkosságról, de szerinte ez nem fair.

 

 

 

 

Ablakfólia nélkül értelmetlen a trafiktörvény?

„A dohányboltosok »megharapják a jótevőjük kezét«, amikor a trafikbűncselekmények miatt a fólia eltávolítását követelik” – közölte az Old Dohányfüstmentes Egyesület kedd reggeli közleményében – írta a HVG.hu.

A civilszervezet szerint a fóliázás megszüntetése a dohányboltok végét jelenti, mert – érvelnek – ha a fóliát el kell távolítani, akkor az utcáról szabadon láthatóvá válnak a cigarettásdobozok, vagyis az általuk közvetített dohányreklámok, tehát okafogyottá válik a törvény, amit szerintük ezért hamarosan visszavonnak majd.

Az egyesület azzal óvja a trafikosokat: ha nagyon ugrálnak a biztonságukért aggódva, majd megnézhetik magukat, ha megszűnik a törvény, és máshol is árulnak majd dohánytermékeket, ők pedig elvesztik a kiváltságos helyzetükkel járó hatalmas profitot.

A végén majd a dohányosok is befóliázva kell majd közlekedniük!

 

 

 

 

Ma szavazhatják meg, hogy már fél ötkor nyithassanak a boltok

Az Országgyűlés mai ülésén szavazhat az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának világörökségi területekre történő kiterjesztéséről, valamint arról is, hogy a többi napon reggel hat óra helyett már fél ötkor kinyithassanak a boltok. A parlament a szavazásokat követően kezdi tárgyalni a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályok szigorítását.

A Ház ülése reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a határozathozatali időszak követ. A képviselők először az állami földvagyon kezelésének egységesítéséről szavazhatnak. A parlament két héttel korábban nem fogadta el a védett természeti területeket is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) tulajdonába utaló előterjesztés kétharmados többséget igénylő részeit, ezért a földművelésügyi tárca most – a honvédségi földekre vonatkozó – sarkalatos passzusok nélkül fogadtatná el a változtatásokat. A nemzeti parkokat is érintő kezdeményezés ellen korábban többször is tiltakozott az ellenzék.

Az Országgyűlés ezt követően a világörökségi területeken működő üzletekre is kiterjesztheti a vasárnapi kötelező zárva tartást, ugyanakkor a korábbi reggel hat óráról fél ötre változtathatja a boltok kereskedelmi napokon történő legkorábbi nyitását.

Kormánypárti javaslatra több ponton módosíthatják a banki elszámolás szabályait, az erről szóló törvény hatályba lépése óta tapasztalt visszaélésekre hivatkozva. Több pontosítás mellett foglalkozhatnak egy a jogszabályban nem rendezett kérdéssel is, ennek alapján a futamidő módosítása során a szerződés módosítását nem kellene új közjegyzői okiratba foglalni.

A fideszes Németh Szilárd kezdeményezésére nyolc energetikai tárgyú törvényt is módosíthat a parlament. A javaslat értelmében a Magyar Földgázkereskedő Zrt. köteles lenne felajánlani szabad forrásait a 2015. július 1-től 2018. szeptember 30-ig terjedő időszakra az egyetemes szolgáltatóknak, ezen kívül a nem hagyományos kitermelési technológiák esetében is 12 százalékról 2 százalékra csökkentené a bányajáradékot.

Ugyancsak fideszes képviselők kezdeményezésére a magyar védőnők napjává nyilváníthatják 2015. június 13-át a Magyar Védőnői Szolgálat alapításának századik évfordulója alkalmából.

A szavazásokat követően a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályok szigorításáról kezdődik vita Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztésére, aki a pénzügyi fogyasztóvédelem erősítését szeretné elérni.

Vitát tartanak az ez évi költségvetés módosításáról is, a kabinet a kiadásokat 61 milliárd forinttal, a bevételeket pedig 46 milliárd forinttal tervezi növelni, amivel a hiány 15 milliárd forinttal emelkedhet. A változtatások teremthetnek fedezetet Magyarország kurdisztáni katonai szerepvállalásához a Magyar Honvédség költségvetésének megemelésével 10 milliárd forint értékben, továbbá forrást teremt a Liget Budapest projekt idei üteméhez, a megváltozott munkaképességű emberek munkához segítését szolgáló előirányzat megemeléséhez, a kiemelt közúti beruházások gyorsításához és a kéményseprő-ipari ellátás folyamatos biztosításához, összesen 28 milliárd forint értékben.

A javaslat – a pénzforgalmi kiadásokat nem növelő módon – kísérletet tesz a fővárosi közösségi közlekedés pénzügyi helyzetének hosszú távú stabilizálására a BKV Zrt. korábbi időszakokról felhalmozódott 52 milliárd forint összegű adósságának állami átvállalásával.

Szintén ma tárgyalhatják a szakképzés átalakításáról szóló kormányzati előterjesztéseket, amelyek alapján 2016 őszétől a mostani szakközépiskolák szakgimnáziumokká, a jelenlegi szakiskolák pedig szakközépiskolákká alakulnának át.

 

 

 

 

Az NGM tovább erőlteti a "Gyere haza fiatal" programot

Folyamatos a kiválasztás a Gyere haza fiatal programra, amelyre 282-en regisztráltak, valamint 24 partnercég 180 állásajánlatot töltött fel az április 22-i meghirdetés óta – közölte a programot működtető Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával segítő programba való bekapcsolódás első lépése a regisztráció, amelynél nincsen létszámkorlát – írja az NGM.

Ezt követően tudnak a résztvevők a programhoz csatlakozni – akkor, amikor konkrét állásra jelentkeznek – és a csatlakozók közül kerül ki az az 50 fiatal, akik részére a minisztérium támogatást tud nyújtani.

A 100 millió forint keretösszegű program első körben az Egyesült Királyságra, Londonra fókuszál, mert ott a legalacsonyabb a magyar munkavállalók átlagéletkora – közölte korábban Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány ügyvezető igazgatója.

A kiválasztás alapja a sikeres interjú – tájékoztatott az NGM. Az interjúhoz úgy lehet eljutni, hogy a program szervezői továbbítják a munkáltatónak az adott állásra legmegfelelőbb jelentkező elektronikus önéletrajzát, valamint biztosítják az online interjú lehetőségét, amelyet – ha az sikeres volt – a személyes követ. Itt jelenik meg az első konkrét támogatási elem, a repülőjegy utólagos finanszírozása – írja az NGM.

A támogatások nem automatikusan járnak, kérelmezni kell, a feltételeknek meg kell felelni az igénybe vételükhöz – tájékoztatnak, hozzátéve: minden pályázó támogatása egyedi, van, akinél a mobilitási támogatás, van akinél lakhatási támogatás lehet szükséges.

Az anyagi támogatások négy kategóriába sorolhatók az NGM tájékoztatása szerint: munkahely-keresési támogatás, amely a magyarországi állásinterjúra történő ide- és visszautazás repülőjegy-költségét tartalmazza, lakhatási támogatás, amely legfeljebb egy évig folyósítható. Ugyancsak egy évig adható a mobilitási támogatás, amely a munkába járás költségének munkavállalót terhelő részét támogatja, valamint az egzisztencia teremtési támogatás, amelyet a munkáltató biztosít. Ennek módja munkáltatónként eltér a vállalati javadalmazási szabályzat szerint – írják.

A programmal hazatelepült fiatalnak nem kötelezettsége Magyarországon maradni. "Nem röghöz kötni szeretnénk a fiatalt, hanem alternatívát mutatni és valós segítséget nyújtani az itthoni letelepedésben" – írja az NGM a tájékoztatásban.

 

 

 

 

Hoffmann Rózsi is ellent mond a teremtés rendjének!

A KDNP-s Hoffmann Rózsa parlamenti felszólalása során az Európa Tanács múlt heti parlamenti közgyűléséről számolt be, ahol a többi között a transzneműek diszkriminációja elleni jelentést vitatták meg.

Elmondta, azzal egyetértenek, hogy az emberi jogok védelme érdekében nem érheti megkülönböztetés azokat, akik nem tudják vállalni biológiai nemüket, az azonban keresztény ember számára elfogadhatatlan, hogy az, aki sem a női, sem a férfi identitását nem vállalja, bejegyeztetheti magát úgynevezett harmadik neműként, vagyis "semleges neműként".

Ez ellent mond a teremtés rendjének

- hangoztatta Hoffman, megjegyezve, hogy ezt az ajánlást a közgyűlés kétharmada elfogadta.

A KDNP-s politikus közölte azt is, szó volt a szociális gondoskodásról szóló jelentésről, amelynek kapcsán "örömmel állapíthattuk meg": a magyar jogrendszer és a gyakorlat megfelel a jelentésben foglalt elveknek.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában felhívta a figyelmet, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően növekszik a termékenységi ráta, illetve a családi adókedvezmény rendszerére is kitért, amellyel 740 ezer forint maradt a családoknál 2010 óta.

 

 

 

 

Kiderült, miért volt sürgős kimenekíteni Tóásót Bolíviából

Egy Spanyolországba szökött bolíviai ezredes súlyos állításokat fogalmazott meg, amely hozzájárult ahhoz, hogy megsürgessék a kimenekítést – írja a Magyar Nemzet, amely részletesen bemutatja Tóásó ügyének hátterét. A magyar külügyi tárca ideiglenes útlevelet biztosított a férfinek - jelentette be Szijjártó Péter miniszter.

A két férfi kimenekítése amiatt is különösen sürgőssé vált, hogy a napokban Spanyolországba szökött és politikai menedékjogot kért Germán Cardona ezredes, a bolíviai hadsereg tisztje nyilatkozatában azt állította: az úgynevezett terroristaper döntő bizonyítékaiként szereplő fegyvereket a hadsereg raktárából kérte kölcsön a kormány, és korábban egy drogcsempész bandától foglalták le. A vádalkuval öt év tíz hónap után szabadult Tóásó és Tadic arra számít, hogy az új információk alapján az ellenzék kérni fogja az ítéletük megsemmisítését, ugyanis őket fegyveres felkelésben való bűnrészesség miatt ítélték el, de most megdőlni látszik a fegyveres felkelés legfőbb bizonyítéka – írja a Magyar Nemzet.

Tóásó apósa ellenzéki vezető volt

Tóásó Előd apósa, Guillermo Fortún igen érdekes szereplője volt a történetnek, hiszen ő volt Evo Morales elnök egyik legnagyobb politikai ellenfele egészen 2012-es haláláig. A jobboldali politikust korrupció miatt börtönöztek be, és együtt raboskodott Tóásóval. Ekkor ismerkedett meg politikus lánya a magyar férfivel, amikor az édesapját meglátogatta.

Tóásó Elődöt március elején engedték szabadon. Ekkor a Magyar Nemzet kérdésére felidézte a bírósági döntést: közvetlenül nem vett részt a központi kormány és az Evo Morales elleni fegyveres felkelés tervezésében. Ám tevékenységével segítette a szervezők munkáját, ezért „csak" öt év tíz hónapot szabtak ki rá – annyit, amennyit előzetes letartóztatásban töltött. Tóásó szerint az ügyészség és a kormány megértette, hogy becsapták őket azok, akik Bolíviába hívták. Emiatt lett a büntetésük Mario Tadiccsal csak öt év tíz hónap. „Itt úgy ítéltek el embereket, hogy egyetlen puskalövés sem dördült el – ez a felkelés legfeljebb csak szervezés alatt volt, de nem valósult meg" – mondta Tóásó.

Egyszerűen betették egy taxiba

Szabadulásáról pedig csak úgy értesült, hogy a La Paz-i San Pedro börtönben egy este szóltak neki, hogy elhagyhatja a börtönt.

„Ez úgy történt, hogy a kormány embere kikísért a cellából, a sötét utcán fogott egy taxit, és beültetett. A taxisról később kiderült, hogy ismerte és tisztelte az apósomat, az ország korábbi belügyminiszterét, ezért nem kért pénzt a fuvarért."

Tóásónak a raboskodása végén minden második hetet Santa Cruzban egy különösen rossz hírű fegyintézetben kellett eltöltenie. Itt 2013-ban például egy több napig tartó börtönlázadás harminc halottat és csaknem negyven sebesültet követelt.

Az ügy szálai egyébként még 2009 áprilisáig vezetnek vissza, amikor a bolíviai Santa Cruzban kommandósok rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag a baloldali Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette Rózsa-Flores Eduardo, Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjával együtt egy többéves, még ma is zajló, számtalan törvényt áthágó jogi eljárás főszereplői lettek.

A köztévé M1-es csatornáján egy felvétel is megjelent arról, hogy Tóásó Előd hogyan hagyta el pénteken a bolíviai titkosszolgálatok figyelmét elkerülve az országot.

Szijjártó Péter hétfői sajtótájékozttatóján bejelentette, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium ideiglenes magánútlevelet biztosított Tóásó Elődnek a hazatéréshez.

Miután a férfi a büntetését a bolíviai hatóságok szerint letöltötte és szabadlábra került, a helyi hatóságok az útlevelét nem adták vissza. Ezért a Buenos Airesben lévő magyar nagykövetség - amely Bolíviába is akkreditálva van - ideiglenes magánútlevelet adott ki neki, amely alkalmas a hazatérésre - közölte Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar diplomácia a magyar állampolgároknak mindig, minden bajba jutás esetén járó konzuli segítséget nyújtotta Tóásó Elődnek.

Tóásó Előd gépe hétfőn háromnegyed kettő körül szállt le Ferihegyen. Tudósítónk ott van a helyszínen. 

 

 

 

 

A tolvajkormány szabályozná, mennyi energiaitalt iszunk

Az energiaitalok fogyasztásának korlátozására vonatkozó szabályozás kidolgozását tervezi a kormány – derül ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának egy képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.

A tárcához Oláh Lajos független képviselő fordult azzal a kérdéssel: a kormánynak van-e arra vonatkozó szándéka, hogy betiltsa az energiaitalok forgalmazását a magyarországi üzletekben a fiatalok számára.

Rétvári Bence válaszában tudatta, hogy Az egészséges Magyarország 2014-2020 egészségügyi ágazati stratégia népegészségügyi programterületével összhangban előkészítették a Táplálkozás-egészségügyi Szakpolitikai Programot, amelynek kiemelt cselekvési területe az egészséges választás elérhetővé tétele a fogyasztók számára.

"A területet érintő tervezett intézkedések között szerepel az energiaitalok fogyasztásának korlátozására vonatkozó szabályozás kidolgozása, amelynek egyik lehetősége a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok maximális térfogategységeinek meghatározása és annak ellenőrzése" – írta.

 

 

 

Jó hírt kaptunk a magyarországi szegénységről

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) után a Tárki elemzése is azt mutatja, hogy csökkent a szegénység mértéke, mélysége és a jövedelmek közti egyenlőtlenség Magyarországon – mondta az M1 aktuális csatorna kedd reggeli adásában a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Czibere Károly elmondta: a KSH tavaly áprilisban, a Tárki az ősszel vette fel az adatokat, uniós szabvány szerint 11 jellemzőt elemezve. Ezek legfontosabbika, hogy az átlagjövedelem 60 százalékát el nem érő személy vagy család szegénynek számít, de a munkanélküliséget is szegénységi kockázatnak tekintik.

Szinte mind a 11 mutató tekintetében jelentős javulások voltak az elmúlt két évben – fogalmazott az államtitkár, jelezve, hogy a legnagyobb javulást a foglalkoztatásban mérték: a Tárki adatai szerint 2010-től tavalyig 18-ról 9 százalékra csökkent azon háztartások aránya, amelyekből senki nem dolgozik.

Szavai szerint kézzelfoghatóvá teszi a rezsicsökkentés és a devizahitelesek megmentésének eredményeit, hogy a korábbinál jóval kevesebben számoltak be fizetési elmaradásokról vagy arról, hogy nem tudják fűteni a teljes lakásukat.

 

 

 

Orbán Pécsett próbálta menteni népszerűségét

A kormány becsületbeli ügynek tekinti, hogy sikeres várossá tegye Pécset, miután az önkormányzati választáson nagy bizalmat kapott a polgármester és a képviselő-testület – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden. A kormányfő a Modern városok program keretében látogatott Pécsre, ahol együttműködési megállapodást írt alá Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármesterrel.

Az ezt követő sajtótájékoztatón Páva Zsolt azt mondta: hosszú út végére tesz pontot a dokumentum; leromlott infrastruktúrát, rossz gazdasági helyzetet örökölt még 2009-es megválasztásakor, de sikerült fejlődési pályára állítani a várost. A megállapodás arra ad garanciát, hogy ez a fejlődés folytatódhat, a gazdasági fellendülés biztosított a kormány segítségével – közölte.

Elmondta: a kormány támogatja a kis- és középvállalkozásokat, ezen belül Pécsen a barna mezős beruházások alapjainak megteremtését. Emellett új területek jöhetnek létre a pécsi ipari parkban, ahol megfelelő infrastruktúra várja a betelepülő cégeket a kormányzati segítségnek köszönhetően.

Arról is megállapodtak, hogy a következő években a kormány megépíti az M6-os és M60-as utakat az országhatárokig. Emellett döntés született a Zsolnay Kulturális Negyeddel kapcsolatban arról, hogy munkacsoport vizsgálja, mi módon, milyen finanszírozási formában működjön a továbbiakban a létesítmény.

Az épülő Nemzeti Kosárlabda Akadémia mellett sport- és szabadidőközpont jöhet létre, benne aquaparkkal. A beruházás a kormány támogatását élvezni fogja – jelentette ki Páva Zsolt.

Orbán Viktor kormányfő kiemelte: szinte példátlanul nagy bizalmat kapott a polgármester által vezetett csapat a legutóbbi önkormányzati választáson, ezt a kormány meg akarja hálálni, és sikeres várossá akarja tenni Pécset.

E folyamatban az egyik legfontosabb lépésként említette, hogy átvállalták a város tartozásait. Felidézte: Pécs korábban visszaszerezte a közszolgáltatást végző cégeket, így a vízszolgáltatót és a közösségi közlekedési vállalatot, amelyek szintén szükségesek voltak a város stabil működéséhez.

Kitért arra, hogy 400 új munkahely jöhet létre az év végéig a Harman amerikai hangtechnikagyártó cég beruházásának köszönhetően, ezt reményei szerint még több más cég fejlesztése is követheti a jövőben. Orbán Viktor azt mondta, a kormány egyik vállalása, hogy 2018-ig hatezer új munkahely jöjjön létre a baranyai megyeszékhelyen, s megvalósuljon a városban a teljes foglalkoztatottság. Ezzel Pécs csatlakozhat ahhoz az elit klubhoz, amelynek Győr és Székesfehérvár is a tagja – mondta.

Kijelentette: az M6-os horvát határig történő továbbépítése 2016-ban elkezdődik és be is fejeződik. Megállapodtak abban is, hogy az M60-ast is az országhatárig építik meg, a munkálatok még ebben ciklusban megindulnak.

Orbán Viktor a sajtótájékoztató végén a baranyai Boda közelébe tervezett nagy radioaktivitású hulladékok tároló kérdését is érintette. Mint fogalmazott, "a pécsiek nélkül ilyen kérdésekben nem lehet dönteni, az lesz, amit a pécsi és Pécs környéki emberek akarnak".

 

 

Orbán Viktort szembesítettük Orbán Viktorral

Magyarország szégyene 2008-ban gyújtó hangú beszéddel állt ki azért, hogy ne kössünk olyan megállapodást az oroszokkal, amelyet tíz évre titkosítanak. Felidéztük Orbánnak mit mondott régen, azóta ugyanis nagyot változott a világ: a paksi szerződéseket 30 éve titkosította a parlament. Itt szerinte nemzetközi sztenderdek vannak, az átláthatóság pedig jobb, mint a szocialisták idején.


 
Arhívum
Március
       
Április
         
Május
       
Június
         
Július
       
Augusztus
       
Szeptember
         
Október
       
November
         
December
       
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV
 

 

Fel