Az ügyelet hagyta meghalni, mert nem volt tajkártyája!

Kedves Praxis!

 Egy szomorú és tragikus történettel jelentkezem, a szomszédasszonyunk férjének tragikus haláláról írnék pár sort. Az úr 54 éves volt, két hete volt a temetése. A halál oka szívroham, az út, amely a halálhoz vezetett, több, mint elkeserítő. Április 4-én rosszul lett, hányt, fájt a gyomra és kicsit nehezen kapott levegőt. A felesége, aki arra kért, írjuk le ezt a történetet, mert nincs internetük, felhívta az ügyeletet, mert szombati napról beszélünk. A néhai férje nem igazán volt nagy orvoshoz járó, ezért ő ellenkezett, de a felesége hajthatatlan volt. Fontos részlet, hogy a férjének a TB kártyája elveszett, de ezt a telefonban nem mondták el, csak miután kiérkezett az ügyelet. Viszont nagy baj lett a dologból, vélhetőleg ez vezetett a halálhoz is.

 

Miután megérkezett az ügyelet és kérték a személyes iratokat és a TB kártyát, közölték, hogy az sajnos nincs, de a számot tudják fejből és mivel a férj dolgozik, így jogosult az ellátásra is. Na, ebből vita kerekedett, végezetül az ügyeletes orvos kijelentette, hogy a kártya nélkül márpedig nem hajlandó megvizsgálni az urat, egyébként is egy „gyomorrontáshoz” nem kell az orvos, majd jobban lesz. Mindezt elég indulatosan mondta, néhol alpári kifejezésekkel megtoldva, nagyon idegesek voltak, végül el is viharzottak. A szomszédasszony hiába kérte őket, legalább nézzék meg, ha kell fizet is érte, nem voltak rá hajlandóak. Kórházba nem tudta vinni, a férje nem volt olyan állapotban, nem is akart volna menni, kocsijuk sincs. Hozzánk próbált átjönni segítségért, de sajnos nem tartózkodtunk mi sem itthon. Mindez olyan délután 14-15 óra között történt, de 18 óra környékére nem hogy nem javult a férj állapota, egyre rosszabbul lett. Elkezdett szorítani a mellkasa is a többi szűnni nem akaró tünet mellé.

Ekkor a szomszédasszony már a mentőket riasztotta, látván, hogy nagyobb a baj, mint hitték. Ők jöttek is körülbelül 10-12 perc után. Megvizsgálták és azonnal látták, hogy a szívével vannak gondok, így vitték is a kórházba az urat, de sajnos már menet közben bekövetkezett a tragédia, hiába próbáltak küzdeni az életéért. Mindez a felesége szeme láttára, hiszen ő is a mentőben utazott. A férje mellette halt meg a kocsiban. A boncolás, amelyet végül a kórház és a szomszédasszony is kért megállapította, hogy súlyos infarktus volt a halál oka.

 A szomszédasszonyunk teljesen összezuhant, ami érthető, azt gondolom. Sem ő, sem mi nem értjük, az ügyeletes orvos miért nem volt hajlandó megvizsgálni őt. Csak ránézett, és megtagadta az ellátást. Valóban nem volt TB kártyája, de mint kiderült, már akkor életveszélyes állapotban volt. Ha esetleg veszik a fáradtságot és a hivatásuk és az esküjük szerint járnak el, megmenthették volna. De nem, mert nem volt kártyája. Persze biztosítva volt, de elveszítette, ez pedig az életébe került. Ez megengedhető ma Magyarországon, hogy biztosítással rendelkező, életveszélyes állapotban levő betegeket a sorsukra hagynak, csak mert elveszítik a kártyájukat? Ha nem lett volna biztosítása, akkor is felháborítana az eset, mert az orvos nem hatóság, nem bíróság, hogy ítélkezzen, a gyógyításra tesz fogadalmat, életek megmentésére. Ehhez képest volt biztosítása, de semmit sem ért, mert hagyták meghalni. Ki fogja ezért a felelősséget vállalni? Ki fogja megakadályozni, hogy ez másokkal is megtörténjen? Egy élet ennyit ér?

 A szomszédasszonyom feljelentést fog tenni az ügyben és azt gondolom, jól is teszi. Csak sajnos félő, hogy a következmények nem lesznek egyensúlyban a történtekkel. Már ha egyáltalán lesznek következmények, mert sokkal valószínűbb, hogy az egészet szépen besöprik a szőnyeg alá és hallgatnak majd róla.

 

 

 

 

Kirúgja Orbán a földművelésügyi minisztert?

Megingott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter bársonyszéke – írja a Napi Gazdaság.

Az ő menesztésének szükségessége a Napi Gazdaság szerint már konkrétan felmerül a múlt heti kormányülésen. A második ciklusát töltő miniszterek körében amúgy is érik egy vérfrissítés – ezt minden kormányzat meg szokta lépni ciklus közben –, de Orbán az agrárminiszter a tervezettnél is hamarabb menesztheti – természetesen amiatt, hogy hétről hétre előkerül valami kínos ügye.

Ilyen például a legutóbb kipattant eset, a Kun-Mediátor-botrány, amiről bár nehezen feltételezhető, hogy polgármestersége idején bármit is tudhatott a miniszter, mégis könnyedén össze tudja mosni nevével az ellenzék.

A Blikk például pénteken arról cikkezett, hogy a miniszter még Karcag polgármestereként terjesztette a képviselő-testület elé a cég bérleti jogának ötéves meghosszabbításáról szóló előterjesztést. A hírre az MSZP szombaton már erre hivatkozva követelte a tárcavezető lemondását.

Fazekas emellett nem tudta távol tartani tárcáját a brókercégek botrányától sem, hiszen a minisztérium egyik háttérintézményéről kiderült, hogy a becsődölt Hungária Értékpapír Zrt.-nél fialtatta felhalmozott készpénzállományát.

 

 

 

 

 

Égették volna el a kurva anyádat is Auschwitzban!

Idős bácsi -régi olvasónk - az ORFI-ból a Margit hídra vezető – mostanában elég zsúfolt és nehezen közlekedhető – szakaszon vezetve próbál besorolni a sávba. 85 éves, de még soha nem okozott balesetet. Most is szabályosan vezet. Lehet öregesen, de biztonságosan. A forgalom idegesítően áll, de úgy tűnik, mindenki türelmesen várakozik.

 Verőfényes napsütés. Itt a tavasz! Feri bácsi ül az autójában, jól eső érzéssel gondol vissza 17 éves unokája gyakran ismétlődő szavaira: Imádlak papa!

Még a szokásos dudaszótól is mentes a környék. Legtöbben már közönyösen fásultak a budapesti közlekedés borzalmaira (is). De nem mindenki. Sebesen közeledik az autók között lavírozva egy rendszám nélküli motoros.

 A bőrszerkós, sisakos férfi irdatlan csikorgással befékezve járgányát, az idős ember személygépkocsija előtt szorosan megáll. Sőt leugrik a motorról és veszetten gesztikulálva ordít be a kocsi ablakán.

 Az öregúr járművének ablaka gyorsan bezárul, de még így sem tudja nem meghallani a motoros artikulátlan üvöltését.

 Te vén fasz! Tűnj  innen a büdös picsába! Hogy égették volna el a kurva anyádat is Auschwitzban! Akkor nem szennyeznéd itt a levegőt! – ordítja bukósisakján át is látható, vérbe forgó szemekkel.

Látszik, hogy folytatná, de beindul a forgalom, ezért búcsúzóul hatalmas erővel belerúg Feri bácsi autójába, majd felpattanva felpörgetett motorjára eltűnik az autók között.

 Az élet megy tovább, mintha mi sem történt volna.

 Feri bácsinak, miközben sebességbe rakta kocsiját, eszébe jutott 1944. március eleje. Megalázó pillanatok emléke borzongatta. 14 éves volt, mikor a német katonák oldalkocsis motorkerékpárokkal, kétszemélyes Steyr Puch-kokkal érkeztek Szolnokra. .A magyar csendőrök diadalittasan kísérték a német megszállókat, kakastolluk csak úgy lobogott Steyr Puch-kok tetején. Jött a gettó iszonyata, majd a cukorgyár raktára, ahova behajtották a sárgacsillagosokat, és ahol rájuk zárták minden  éjjel az ajtót, majd  reggel az éjszaka megfulladt, meghalt embereket,  a mozdulatlan – élő és holt - testeket kihordatták velük az udvarra, ahol egy pár méter magas szénprizmára kellett feldobálniuk. Azt is, aki öngyilkos lett, azt is, akit félholtra vagy halálra kínoztak, vertek. Aztán jöttek a marhavagonok, ahol szerencsés volt, mert nem a zsidókat  halálba indító, Auswitz-ba szállító szerelvényre került a családjával, hanem a másik vagonba. 71 éve az tartotta benne a hitet, hogy a családja végig együtt maradt. Ez adott akkor erőt szüleinek, húgának és neki is a túléléshez.

 Feri bácsi elhessegette a szörnyű múlt kitörölhetetlen emlékeit és ahogy vezetett haza, igyekezett  a motoros gyűlölködő szavaira sem gondolni. Most is a szeretet és a hit adott neki erőt ehhez. A szerető, összetartó családja,  a bájos, tehetséges és imádott unokája. És főképp az a hit, hogy lassan sínen van egész családjának kivándorlás ügye Amerikába,  mielőtt az egyre szaporodó motorosfélék ismét a gázkamrába küldhetnék mindannyiukat.

 

 

 

 

Mehet a p@a Vida Ildikó!

Hivatalos megerősítés nincs, de a Népszabadság azt valószínűsíti, hogy Vida Ildikó távozik a NAV éléről. Már csak azért is, mert ő Simicska bizalmasa.

Azt viszont megerősítették, hogy a kormány tárgyalt a Vida Ildikó által fémjelzett adóhatósági életpályamodellről és bérezési javaslatokról, de Orbán Viktor miniszterelnök egyelőre nem bólintott rá a NAV elnökének terveire.

A Népszabadság forrásai azt sem zárták ki, hogy Vida távozása „bármikor” megtörténhet. A kormányoldalon tudatában vannak, hogy a Simicska Lajos bizalmasának tartott NAV-elnöknek nem érdeke a lemondás, de alakulhatnak úgy a körülmények, hogy távozik – jegyezték meg.

Korábban több elemzi is jelezte, az Orbán-Simicska háború elérheti a NAV-ot. Ma már gyűlnek a kitiltási botrányban magát megégető Vida Ildikó eltávolítására utaló jelek: az Állami Számvevőszék nemrég a NAV-ot elmarasztaló jelentést tett közzé, mire a gazdasági minisztérium kezdte nyilvánosan a hibák kijavítására utasítani az adóhatóságot. Ilyesmi korábban nem volt jellemző. Aztán az is kiderült, hogy az ügyészség nemrég kihallgatott egy hivatali visszaélési ügyben egy NAV-vezetőt.

 

 

 

 

Döntöttek, mégis elveszik a nemzeti parkok földjeit

Ma délelőtt a Parlament Törvényalkotási Bizottsága elfogadta és parlamenti zárószavazásra terjesztette be az állami vagyonról szóló törvény csonka, kétharmados részek nélküli változatát. A természetvédő szervezetek szerint ezzel egyértelművé vált, hogy a kormány nem a földvagyon egységes kezelését célozza a tervezettel, hanem a nemzeti parki földek elvételét a természetvédelmi szervektől.

Az állami vagyonról szóló T/3788. törvényrőlmúlt héten azért nem született döntés, mert az ellenzék nem szavazta meg a kétharmados támogatást igénylő részeket, amelyek az állami földvagyon központosított kezelését szolgálták. A kormányzat mégis zárószavazásra terjesztette be a törvénytervezet feles részeit, amelyek a nemzeti park igazgatóságoktól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) helyeznék át a védett területekkel kapcsolatos vagyonkezelési feladatokat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország szakmailag teljesen alaptalannak tartja, hogy a kormányzat annak ellenére erőlteti a nemzeti parkok jogainak csorbítását, hogy nem valósulhat meg a kormányzat által eddig kommunikált cél, vagyis az állami vagyon egységes kezelése. Ez a lépés valóban a természetvédelmi rendszer jövőjére nézve rendkívül baljós tendenciát vetít előre.

A természetvédők újra felhívják a figyelmet arra, hogy a törvény elfogadása visszafordíthatatlan károkat okozhat hazánk természeti örökségében és ezért alkotmányellenes. A szervezetek a törvény elfogadása esetén felkérik a köztársasági elnököt, az ombudsmant és a parlamenti pártokat, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz az egészséges környezethez való alapjogot sértő jogszabály megsemmisítése érdekében.

A nemzeti parkok védelmében, a törvényjavaslattal szemben foglalt állást az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa szakmai bizottsága, az Országos Környezetvédelmi Tanács és 170 civil szervezet. A civil szervezetek felkérésére ezrek álltak ki és jelezték a tervezettel kapcsolatos aggályaikat a döntéshozóknak elküldött levelekben. A parlamenti ellenzék egyöntetűen elutasítja a jogszabályt.

A törvénytervezetről várhatóan jövő kedden, április 28-án szavaz a Parlament.

Kapcsolódó tartalomMa kiderül, hogy megmaradnak-e Nemzeti Parkjaink, vagy azt is kiárusítják!

Az Őrségi és a Fertő-Hansági Nemzeti Park igazgatóságok önállóságát akarja megszüntetni a Parlament

 

 

 

 

Habony találhatta ki a rizsacsökkentést és a bevándorlóellenes politikát is

Hiába tagadta le Habony Árpádot Orbán Viktor múlt héten, egy a ténykedésére rálátó forrás szerint a rejtélyes tanácsadó az "alfa és az ómega", ami a kormányzati stratégiát illeti. A NOL többi forrása szerint pedig az is nyílt titok, hogy Habonytól ered – még ha nem is egy személyben – a Fidesz bevándorlóellenes politikai fordulata – írta a lap.

Ezzel a tanácsadó – aki egyébként jó francia kapcsolatokkal rendelkezik – Nicolas Sarkozy 2007-es elnökválasztási stratégiáját másolja. Habonyhoz kötődik a 2004-es petíciós kampány sikere is, ahogy a 2008-as népszavazást megelőző politikai stratégiaalkotás is. Sőt, állítólag a rezsicsökkentést is neki köszönheti a Fidesz.

És bár a kormány csak a Századvéget ismeri el egyetlen politikai tanácsadójának, van olyan fideszes, aki szerint "Habony maga a Századvég". Pedig Habony itt sem tölt be semmilyen hivatalos szerepet. Egyébként a szintén általa felépítendő új, jobboldali médiabirodalom részeként "magyarnemzetesített" Napi Gazdaság is a Századvég érdekeltségébe tartozik.

 

 

 

 

 

Pintér rászabadítaná a köztereseket a 14 éven aluli bulizókra

Számos területtel lehetne szélesíteni a rendőrség és a közterület-felügyelet együttműködését, például a 14 éven aluliak alkoholfogyasztásának ellenőrzésével – mondta a belügyminiszter hétfőn Budapesten, a Duna-palotában, ahol megalakult a Megyei Jogú Városok Szövetségének közterület-felügyelőket összefogó kollégiuma.

Pintér Sándor arról beszélt: azt tapasztalják, hogy az éjszakai szórakozóhelyeken 14 év alatti fiatalok is megjelennek, és sok esetben alkoholt is fogyasztanak. Mint mondta, a tanácskozás után várja a javaslatokat, hogyan tudnának részt venni a közterület-felügyelők ennek ellenőrzésében.

A belügyminiszter a piacok rendjének fenntartásban is látna további együttműködési lehetőségeket a közterület-felügyelettel. Ennek nyomán várhatóan élhetőbbek lesznek a városok – tette hozzá.

 

 

 

 

Menekültekből lettek hajléktalanok

Másfél éve él az a törvény, amelynek értelmében a menekültügyi eljárás után a befogadóállomásokról elbocsátott, menedékjogot élvező külföldi menekültek térítésmentesen vehetik igénybe a hazai hajléktalanszállókat. A szállók most közzétett adataiból kiderül, hogy a menekültek egy része hajléktalanként él hazánkban. Eddig mintegy félszáz, menedékjoggal bíró külföldit vettek nyilvántartásba hajléktalanszállókon.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény 2013 decembere óta teszi lehetővé, hogy a menedékjoggal bíró hazánkban tartózkodók ingyen vehessék igénybe Magyarországon a hajléktalanszállók szolgáltatásait. A jobbikos képviselő, Schneider Tamás írásbeli kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) most közzétette azokat az adatokat, amelyekből kiderül, vannak-e olyan emberek, akik a menekültügyi eljárás lezárulta után legálisan tartózkodnak hazánkban, ám nincs otthonuk, ezért hajléktalanként élnek Magyarországon.

Az adatok szerint a törvénymódosítás életbelépése óta eddig közel félszázan vették, illetve veszik igénybe ezzel a státussal a hazai hajléktalanellátást: az egy-egy éjszakára szállást nyújtó éjjeli menedékhelyeken nyolcan, míg a tartósan, akár két évre is menedéket nyújtó hajléktalanok átmeneti szállásán harminckilencen tartózkodnak. A menekültek döntő többsége a fővárosban él fedélnélküliként: a Baptista Szeretetszolgálat soroksári átmeneti szállásain harmincöt menekültet regisztráltak eddig. Győrben öt, Békéscsabán két, Tatán pedig egy migránst vettek nyilvántartásba hajléktalanszállón.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára válasza szerint a törvény alapvetően humanitárius célt szolgál az éjjeli menedékhelyek és hajléktalanszállók térítésmentes igénybevételének lehetőségével. Az államtitkár hangsúlyozta: ez a rendelkezés lehetővé teszi, hogy az ország területén tartózkodó, menedékjogot szerzett külföldiek közül senki ne legyen kénytelen közterületen vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben tölteni az éjszakát. Rétvári szerint az éjjeli menedékhely és az átmeneti szállás olyan szociális szolgáltatás, amely csak az alapvető fizikai szükségletek egy részének kielégítését teszi lehetővé. A menekültek esetében az ellátás keretében kizárólag szállás és tisztálkodási lehetőség nyújtható, de étkezés például már nem.

 

 

 

 

Még nem kapták meg a mentők az életmentő tableteket

Tavaly ki kellett szerelni néhány újonnan beszerzett mentőautóból a tolatókamera monitorját, mert azt ígérték, hogy rövidesen mindenki kap ultramodern táblagépet – írja a hvg.hu.

Annak ellenére, hogy a milliárdos uniós projektet formálisan lezárták, sok mentős csak az oktatáson találkozott az eszközökkel.

Az elmúlt időben több eset is volt, amikor ugyan csak pár perccel, de túllépték a mentők a kiérkezésre ideálisnak tartott időt. 

Bruttó 2,3 milliárd forintból kifejlesztettek egy olyan ultramodern mentésirányítási rendszert (MIR), amely képes a lehető leggyorsabban megtalálni az adott esethez a legközelebbi, az eseményhez legmegfelelőbb mentőkocsit vagy helikoptert. Mindezt azért, hogy a 78 százalékos kiérkezési arányt 90 százalékra javítsák.

A központban már pontosan látják a mentésirányítók, hogy kinek kellene szólni, azonban egyelőre nem tudják értesíteni a mentőket erről. Megerősítették a hvg.hu információját: a mentőkbe kerülő 900 tabletet nem szállították még ki, néhányat viszont már tesztelnek. 

 

 

 

 

Nagyot nyerhetnek a questorosok

Azzal, hogy az állam fizeti a bennragadt pénzüket, jó üzletet csináltak: több százezer forintnyi extra hozamuk is megmaradhat, amit az elmúlt években kaphattak – írja a Blikk.

A 210 milliárd forintnyi kötvénnyel elszámolni képtelen brókercég idén 6,55 százalékkal csábította ügyfeleit, de a kamat korábban magasabb volt. 2009-ben 10 százalékot adtak, tavaly 8-at. Ez alatt az idő alatt a nemzeti bank kamatcsökkentése miatt az állampapírok hozama zuhant. A korábban 7 százalék körüli kamat 3 százalék közelébe esett.

A lap azt írja, hogy az átlagosnak mondható, kétmilliósra hízott betét után közel 700 ezer forint kamatot kapott az ügyfél, míg az állampapírokra ezalatt úgy 450 ezer járt. A különbség tehát 250 ezer forint, amit az állam várhatóan szintén megtérít.

 

 

 

 

A tolvajkormány újabb szabotázsakciója

A Gazprom elleni uniós eljárás nem csökkenti az EU gázfüggését, az energia-hatékonyságot növelő közös lépések annál inkább. Az Orbán-kormány a jelek szerint ezeket szabotálni igyekszik.

Főként politikai nyomásgyakorlásnak tekinthető az az uniós vizsgálat, amely a Gazprom ellen erőfölénnyel való visszaélés miatt folyik. A vádak ugyan megalapozottnak tűnnek, hiszen tény, hogy az orosz gázexportőr öt országba – a balti államokba, Lengyelországba és Bulgáriába – jóval magasabb áron szállított, mint más európai partnereinek, a különbség esetenként a 40 százalékot is elérte. Tény, hogy ezt azért tehette meg, mert az érintetteknek más beszerzési forrásaik nemigen voltak, tehát vitathatatlan a Gazprom erőfölénye és a vele való visszaélés.

Brüsszel kifogásolja azt is, hogy a szállítási szerződések egyoldalú megkötéseket tartalmaztak, például azt, hogy az importőr országok más országba nem exportálhattak tovább a kapott földgázból. Ez minket, a cseheket és a szlovákokat érint, és különös hangsúlyt kapott az ukrán válság kapcsán, amikor Kijev tőlünk kért gázt az orosz forrás részleges kiesése miatt. Moszkva nehezményezte, hogy az ár- és fizetési vitákra hivatkozva hiába próbálja Ukrajnát a csapok elzárásával zsarolni, az orosz gáz egy kis kerülővel mégis eljut oda. Putyinék annyit elértek, hogy az Orbán-kormány egy időre leállította a gázszállítást Ukrajna felé, de a többiek folytatták a reexportot, és végül mi is újrakezdtük.

Brüsszel az erőfölénnyel való visszaélés vádjára 3 hónapon belül vár választ a Gazpromtól, és komoly bírsággal fenyeget, amely elérheti az évi 100 milliárd dollárnyi orosz export 10 százalékát. Ez persze elvi lehetőség, az oroszok nem is ijedtek meg tőle, és tagadják a vádakat. Jól tudják, hogy az eljárás a lényegen nem változtat: az orosz gázra az uniónak szüksége van, a keleti térség tagállamai számára pedig az egyenesen létszükséglet. Mindaddig pedig, amíg ez az erős függés fennáll, az orosz erőfölény létezni fog, fenyegethet bármivel Brüsszel. A vizsgálat tehát inkább politikai lépésnek, egyfajta pótcselekvésnek tekinthető, semmint tényleges eszköznek a függőség csökkentésére.

Annál inkább alkalmas lehet erre az uniós energia hatékonysági irányelv következetes végrehajtása. Ez része az átfogó stratégiának, melynek fő alapelemei: az egységes energetikai hálózat kiépítése, a hatékonyabb termelés és fogyasztás, valamint a megújuló források arányának növelése. A hatékonyság javítási lépések ambiciózus célja az, hogy ezekből eredően 2020-ig ötödével csökkenjen az energia-fogyasztás az EU-ban. A tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy ennek érdekében megteszik a szükséges intézkedéseket.

Ez számunkra is feladat, de a jelek szerint nem törjük magunkat a végrehajtásáért. Olyannyira nem, hogy a halogatás miatt kötelezettség szegési eljárás is indult ellenünk, aminek nyomán több mint egy év késéssel a napokban végre a parlament elé terjesztette a kormány az idevágó törvénytervezetet. Nem akarásnak nyögés a vége – ez derül ki belőle leginkább, meg az, hogy az orbáni pávatánc töretlenül folytatódik. Formálisan ugyan az uniós hatékonysági irányelvet honosítja a tervezet, valójában annak összes lényegi elemét kiheréli, lényegében szabotálva a kijelölt célokat.

Nézzük konkrétan, mi mindenben tér el az irányelv és a magyar tervezet. Az uniós vállalás fő eleme, hogy az energiaszolgáltató cégeknek évi másfél százalékos megtakarítást kell elérniük a fogyasztóiknál, azaz nekik kell olyan takarékossági beruházásokat tenniük vagy támogatniuk, amelyekkel ez megvalósítható, legyen az korszerűbb fűtési rendszerek terjesztése, hőszigetelési projektek stb. Ez a mi esetünkben és méreteinkben évente 100 ezer lakás korszerűsítését tenné lehetővé, és 2020-ra egy komplett paksi blokk termelte áram megtakarítását jelentené.

Ez sajnos aligha lesz így, mivel a magyar törvénytervezet tartalmazza ugyan a másfél százalékos megtakarítási célt, viszont azt nem a szolgáltatóknak teszi kötelezővé, hanem úgymond a kormány fog gondoskodni róla. Vajon hogyan, milyen eszközökkel? Miért veszi magára az energetikai cégek helyett ezt a feladatot? Mi lesz, ha nem teljesíti a célt? Úgy tűnik, a jogalkotók sem bizakodók, mert a tervezet egy passzusa szerint a másfél százalékos célt rendelettel csökkenteni lehet, azaz nesze semmi, fogd meg jól!

Jelentős eltérés az irányelvhez képest, hogy míg az kötelezővé teszi az új energia beruházások költség-haszon elemzését, hogy minél hatékonyabbak legyenek, addig a Fidesz-féle tervezetben az áll, hogy ez alól rendelettel felmentés adható – ahogy ezt Paks esetében már konkrétan tapasztaljuk is. Megint csak nesze semmi... Az meg egyenesen a röhej kategória, hogy a fogyasztás csökkenését a tervezet új adók kivetésével akarja elérni, miközben az energetikai ágazat adóterhe messze nálunk a legnagyobb az unióban, csak különadóból van négy, és akkor még nem is beszéltünk a csúcsszintű ÁFÁ-ról.

Az újabb adó éppen a hatékonyság növelése ellen hat, mivel az érintett cégeknek nem marad elég pénzük a korszerűsítési beruházásokra, ami már most is gondot jelent, hát még a takarékossági programok támogatására. Az agyonadóztatás soha nem vezet innovációhoz és fejlődéshez, éppen ellenkezőleg. Csak egyre jó: az állami beavatkozás a pénzelvonáson keresztül túlzottá válik, és visszafogja a vállalkozási, újítási kedvet.

Jellemző a Fideszre, melyik rész sokkal hangsúlyosabb a tervezetben, mint az irányelvben: az energetikai audit. Ott ezzel csupán egy bekezdés foglalkozik, itt viszont az anyag nagyobbik része. A szándék világos: az állami ellenőrzés és adminisztráció erősítése, ami ebben a túldimenzionált formájában csak újabb teher és felesleges macera az érintett cégek számára, továbbá kiváló bevételi lehetőség az auditálóknak – vajon kik kapják majd a megbízást? –, a hatékonyságot viszont fikarcnyit sem növelik.

Az egész törvénytervezet azt a benyomást erősíti, amit a paksi beruházásnál és a megújuló források kiaknázásának elhanyagolásánál, sőt durva megadóztatásánál is tapasztalunk: Orbánék nem az energia hatékonyságot és a fogyasztás csökkentését részesítik előnyben, hanem a totális állami ellenőrzést és a holdudvaruknak zsíros megbízásokat hozó nagyberuházásokat. Ez nem csupán az EU irányelveivel, de hazánk valós érdekeivel is ellenkezik.

 

 

 

Deportálná a cigányokat egy jobbikos, hogy "kibontakozhassanak"

Ismét rasszista botrányba keveredett a Jobbik. Az egyik Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselőjük ugyanis cigányellenes kijelentést tett a csütörtöki közgyűlésen – derült ki az RTL Klub híradójából.

Mohácsi László az alábbit mondta:

"Ha Orbán Viktor szerint a cigányok Európa rejtett erőforrásai, akkor lehetne deportálni őket, hogy kibontakozhassanak "

A kijelentéstől a Jobbik megyei frakcióvezetője is elhatárolódott, de egyébként nagyszerű embernek tartja Mohácsit. A politikus később a"rendkívül rossz szóhasználatért" bocsánatot kért és azt mondta, valójában úgy értette szavait, hogy olyan településekre kell átköltöztetni a cigányokat, ahol van munka. Mohácsit hiába kereste az RTL Klub, nem kívánt nyilatkozni.

A Fidesz úgy reagált az esetre, a Jobbik hiába próbálja leplezni valódi énjét, valójában báránybőrbe bújt farkas.

 

 

 

 

 

Még van esély a vasárnapi nyitva tartásra a Balatonnál

A Balatoni Szövetség április második hetében levélben kérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy a balatoni kiemelt üdülő körzet boltjai mentességet kaphassanak a vasárnapi zárva tartás alól. A hét végén már május elseje, amikortól is megkezdődik a balatoni szezon és azaz időpont, amikortól a Szövetség a felmentést kérte.

Május elseje és szeptember vége közötti időszakban szeretné a Balatoni Szövetség, ha a Balaton kiemelt üdülő körzetében a boltok vasárnap is nyitva lehetnének. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály, nemzetgazdasági minisztert kereste meg a Szövetség levélben.

Balassa Balázs, Szigliget polgármestere, illetve a Balatoni Szövetség elnöke már több helyen is kifejtette miért lenne fontos a régió számára a felmentés.

A polgármester közleményében kifejtette, hogy az önkormányzatokhoz és a Szövetséghez a kiskereskedőktől érkezett a legtöbb panasz, azaz azoktól, akiket pont segíteni hivatott volna az intézkedés. Valamint, hogy azt is érdemes figyelembe venni, hogy a nyaralók számára, a szabadság időszakában nincs különbség hétköznap és hétvége között.

A Balatoni Szövetség szerint félő, hogy az intézkedés miatt a turizmus is visszaesik, ugyanis ha a vendégek úgy érzik, hogy csökkennek a szolgáltatások, vagy csökken azoknak a színvonala, inkább más úti célt választanak. Azt, hogy pontosan mekkora visszaesést okozhat az intézkedés egyelőre nehéz megjósolni, hiszen a törvény alig másfél hónapja lépett életbe, azonban a Szövetség minél előbb lépni szeretett volna az ügyben.

Balassa Balázs a TV2 Mokka című műsorában elmondta, hogy legalább azt szeretnék elérni, hogy a kétszáz négyzetméternél kisebb üzletekben, ne csak a tulajdonosok, hanem alkalmazottak is dolgozhassanak, amellyel biztosítani tudnák a színvonalas működést.

A Balatoni Szövetség bízik a minisztérium pozitív válaszában, azaz, hogy sor kerül valamilyen mértékű változtatásra.

Balassa Balázs megkeresésünkre elmondta, hogy

a vasárnapi zárva tartásokkal kapcsolatos további lépésekről csak a válasz megérkezte után, annak fényében dönt a Szövetség. Esetleges nemleges válasz esetében a Balatoni Szövetségnek döntenie kell majd, hogy folytatja a lobbizást, vagy tudomásul veszi a döntést és esetleg más megoldást keresnek a problémára.

A polgármester tájékoztatása szerint eddig nem kaptak hivatalos választ a megkeresésre. A Szövetség reméli, hogy május elsejéig – azaz amettől a felmentést kérték – megérezik a válasz a minisztériumtól.

 

 

 

 

Hülyék ezek a nemdohányzók!

Az Old Dohányfüstmentes Egyesület a kaposvári gyilkosság után is kiáll a trafikok elsötétítése mellett.

Nincs összefüggés a trafikok kirablása és azok fóliázása között, csak a dohányipar akarja elhitetni, „hogy azért rabolják ki a dohányboltokat, mert fólia van az üzlet ablakán". „E szerint, ha a dohánybolt ablakáról eltávolítjuk a fóliát, akkor már nem is lesz több dohányboltrablás és gyilkosság?” – teszi fel a kérdést, majd emlékeztet rá, hogy sok üzlet ablakán nincs fólia, „mégis kirabolják őket”.

Megfelelő védelem kell

„Ha van megfelelő védelem (kamera, riasztó, csak kóddal nyitható kassza, festékszóró) akkor nem rabolják ki az üzleteket, legyen az bank, posta, éjjel-nappal nyitva levő kis közért, postás, benzinkút vagy akár dohánybolt. „51 dohánybolt rablásból 23 esetben megtalálta a rendőrség a rablót. Az áprilisi országgyűlési választások óta gyakorlatilag megszűntek a trafikrablások. Bár ilyen jó lenne a felderítési mutató az összes magyarországi bűntettre”. Az egyesület ezt követően még azt is írja, hogy a rablás büntetése 5-től 10 év fegyházbüntetés, az emberölésé tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés! „Fólia ide fólia oda ennél jobb elrettentést kívánni sem lehet!”

Ki beszél a dohányzás áldozatairól?

A dohányipar létérdeke, hogy minél többen láthassák a cigarettás dobozokat, „ami kiváló reklám, és amely reklám a gyermekeinknek szól és a dohányzásra szoktatást célozza. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy minden 15 percben meghal egy magyar állampolgár a dohányzás miatt, ami több mint 2 milliárd forint kiadást jelent a magyar adófizetőknek.

Az egyesülettel ellentétben sokan úgy vélik, az átláthatatlan fóliarétegek, a zárt ajtók valóban felbátorítják a bűnözőket, hiszen a dohányboltok legalább harmadát már próbálták kirabolni.

Lázadó trafikos

Néhány napja Kaposvárott megöltek egy fiatal lányt egy dohányboltban, amely soha többé nem nyit ki. A tulajdonos nem várja meg a tragédia után beígért esetleges törvénymódosítást, leszedte a sötétítőfóliát. Ezzel kockáztatja az engedélyét, de nem akarja életveszélyes helyzetbe hozni beosztottjait. Közben az MSZP képmutatásnak nevezte, hogy a gyermekek védelmére, a dohánytermékek láthatóságának csökkentésére hivatkozva a trafikok portáljait elsötétítették, néhány négyzetméteres, napfény nélküli cellákba kényszerítettek embereket, akik a bűnözők kedvelt célpontjává váltak.

A kaposvári tragédiát „soha semmi nem fogja már ellensúlyozni”, de a szocialisták követelik, hogy „a kormány azonnal nyújtson be törvénymódosítást a trafiksötétítés eltörlése érdekében. (…) A közvetlen veszélyt azonban haladéktalanul, azonnal el kell hárítani! Ezért követeljük a kormány lépését. Most, azonnal” – írták.

 

 

 

 

 

Kinek a lelkén szárad a trafikos nő halála?

Nem zsákmányolt számottevő összeget az a férfi, aki megölt egy kaposvári trafikban dolgozó nőt szerdán. A tragédia szinte lavinát indított el, pedig a trafikok sebezhetőségérőre már a kezdetekkor felhívták a figyelmet a szakértők: a dohányboltok elsötétítése és azok kirablása között egyértelmű összefüggés figyelhető meg.

Huszonkétezer forintot zsákmányolt az a férfi, aki megölt egy trafikban dolgozó húsz esztendős eladónőt szerdán Kaposváron. A gyilkos azért sebezte halálra áldozatát egy késsel, hogy az ne tudja értesíteni a rendőrséget. Az áldozat az első halott a sorozatos trafikbetörések történetében. Az eset nagy port kavart, Lázár János azonnal kész volt bejelenteni: ha bebizonyosodik, hogy van összefüggés a dohányboltok átláthatatlan kirakata és a bűncselekmény között, akkor jogszabály-módosítást kezdeményez.

A Nemzeti Dohányboltok létre jötte óta szinte nem telt el úgy egy hét, hogy ne lehetett volna hallani egy-egy trafik kifosztásáról, miközben szakértők a kezdetek óta többször is figyelmeztettek, komoly problémák adódhatnak a jelenlegi rendszerben.

Mindenesetre most a hatalom úgy tesz, mintha a probléma teljesen új lenne, holott ez nem így van. Több mint egy évvel ezelőtt a sorozatos rablások miatt maga a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-nél is elgondolkodtak azon, hogy enyhíteni kellene a fiatalkorúak védelmére hivatkozva előírt kirakat eltakarási előíráson. A döntéshozók azonban kérlelhetetlennek bizonyultak.

Pedig a változtatási kényszert az addig ismert statisztika is alátámasztotta: az Országos Rendőr-főkapitányság adatai alapján ugyanis 2013 júniusának vége és 2014 július 1-seje között összesen 358 bűntettet jegyeztek fel, amelynek felében betörés miatt indítottak eljárást. Körülbelül száz esetben rablás gyanúja merült fel, de emellett lopás, rongálás, valamint csalás is előfordult.

Az adatok ellenére Fidesz még csak most keresi az összefüggést az elsötétített trafikok és a betörések, illetve a gyilkosság között. Ez azért is meglepő, mert rendszeresen maga a miniszterelnök is kijelenti: hallja, érti az embereket.

Akkor most adunk egy kis segítséget... Részletek a videóban:

 

 

 

 

Orbán: A fiataloknak kell jövőt adni Magyarország emelkedéséhez

Ha a fiataloknak van jövőjük, akkor az egész ország emelkedik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Szakma Sztár Fesztiválon Budapesten, a Hungexpo területén.

Kifejtette, a szakmunkás fiatalok fontosak Magyarországnak, s ha a fiataloknak nincs jövőjük, akkor az országnak sincs.

Szerinte, ha a fiataloknak van jövőjük, akkor az egész ország emelkedik, akkor van értelmes munka, van tisztességes fizetés. Ezért nem pusztán szakmunkás-bizonyítványt szeretnénk adni a fiataloknak, hanem használható tudást, és vele a jövőt – mondta a kormányfő a háromnapos rendezvényt megnyitó köszöntőbeszédében.

A Szakma Sztár Fesztivál keretében rendezik meg a szakmunkástanulók tanulmányi versenyeinek országos döntőjét, valamint a SkillsHungary nemzeti döntőt, amely a nemzetközi szakmai versenyek – az EuroSkills és a WorldSkills – magyarországi válogatója. A megnyitó ünnepségen bejelentették, hogy 2018-ban Magyarországon rendezik az EuroSkills verseny döntőjét.

 

 

 

 

 

A hamis és minden vonatkozásban fölösleges kérdőívről

Mivel már a magyar parlament február végi ülésének is egy eleve eldöntött végeredmény volt a címe – Magyarországnak nincs szüksége megélhetési bevándorlókra –, nem okozhatott meglepetést a nemzeti konzultációként fölvezetett kérdőív tendenciózus jellege. Ugyanakkor nem lényegtelen, hogy pontosan mitől is agyonmanipulált ez a kérdőív.

A következőkben csupán annyit teszek, hogy sorra veszem a kérdéseket, és igyekszem láthatóvá tenni, hogy melyik miben hazudik, hol állít fel hamis összefüggéseket, és hogy ennek fényében miért lesz a társadalom számára tökéletesen értelmetlen a több millió kérdőív esetleges feldolgozása. (Esetleges, hiszen aligha hihető, hogy valóban fel is fognak dolgozni és ki fognak értékelni milliós számban érkező kérdőíveket, amelyeknél ráadásul fogalmunk sem lehet arról, hogy kiket reprezentál a teljes minta. Hiszen a kérdőív tendenciózus volta alapján okkal feltételezhető: a legnagyobb arányban a Fidesz-hívek veszik komolyan és küldik vissza. És ez különösen így lesz, ha az ellenzéki pártok bojkottra szólítanak fel.)

Tehát a kérdések hazugságai, sorban:

1. Sokféle véleményt lehet hallani az erősödő terrorcselekményekkel kapcsolatban. Ön mennyire tartja fontosnak a terrorizmus térnyerését (a franciaországi vérengzés, az ISIS riasztó cselekményei) a saját élete szempontjából?

Ebben a zártság és merevség értékké emelése a cél. Azt akarja sugalmazni, amit Orbán már a 2014. augusztusi beszédében is világosan megfogalmazott: a világban zajló vagy várható terrorfenyegetések a miénktől eltérő kultúrájú emberek szabad mozgásának a következményei, vagyis egyszerűen arról van szó, hogy a saját életünk felől nézve a veszélyt egyszerűen a „másfajták” szabad mozgása jelenti. A saját életünk védelme tehát nem jelenthet mást, mint az orbáni, leszűkített felfogásban értelmezett – vagyis a regulázáson, dogmatizmuson és elhatárolódásokon alapuló keresztény szokásrend – megvédését. Lehet erre akár nemmel is válaszolni, de aki ezt teszi, az, úgymond, nem akarja a keresztény kultúrát megvédeni.

2. Ön szerint az elkövetkező években lehet-e terrorcselekmény célpontja Magyarország?

Ez egyértelműen az előző sugalmazás megerősítése, a „Magyarország mindig valakinek az áldozatává válik” nemzeti mártíriuma jegyében. 

Aki erre azt válaszolja, hogy „Teljesen kizárt”, az az orbánizmus felől nézve vagy tagadja, vagy nem érti a nemzeti identitás lényegét.

3. Vannak, akik szerint a Brüsszel által rosszul kezelt bevándorlás összefüggésben van a terrorizmus térnyerésével. Ön egyetért ezekkel a véleményekkel?

Ez szintén az első kérdés sugalmazásának megerősítése, csak most az általa szükségesnek képzelt „nemzeti önvédelem”, az „elnyomóval szembeni szabadságharc” nézőpontjából.

Aki erre azt válaszolja, hogy „Nem értek egyet”, az a fennálló rend szerint brüsszelita, hazánk elnyomóinak pártolója.

4. Tudta-e Ön, hogy a megélhetési bevándorlók törvénytelenül lépik át a magyar határt és az elmúlt időszakban hússzorosára nőt a bevándorlók száma Magyarországon?

Ez a kérdés egyszerre öt hazug állítást is tartalmaz.

a. „Megélhetési bevándorló”: ilyen fogalom nincsen. A „megélhetési” jelző ugyanis eredetileg arra utal, hogy valaki nem azért választ egy foglalkozásszerűen űzött tevékenységet (pl. a tolvajlást), mert annak a hivatásjellege és a szakmai fogásai érdeklik, hanem csupán azért, mert másból nem tud megélni. A bevándorlás viszont nem foglalkozásszerűen űzött tevékenység, hanem egy élethelyzet, amely csupán a háttere a bevándorló tényleges foglalkozásának.
b. A bevándorló (pontos elnevezéssel: a letelepedő) nem törvénytelenül lépi át a határt, hanem kifejezetten a letelepedése legitimálásának céljával (pl. az Erdélyből, Szlovákiából érkezők is ilyen bevándorlók). „Törvénytelenül” a menekültek érkeznek ide, de a törvénytelenség náluk sem cél, hanem pusztán egy átmeneti körülmény, amelyet a határátlépés pillanatától mindkét fél tisztázni igyekszik.
c. Nem a bevándorlók száma nőtt meg, hanem a menekülteké.
d. Nem a húszszorosára nőtt meg, hanem a kétszeresére: a lezárt, 2014-es év adatai szerint pl. 19 ezerről 42 ezerre, miközben a 2011-es népszámlálás szerint az előző tíz év alatt 2 százalékról 1,5 százalék alá csökkent az itt huzamosan tartózkodó külföldi állampolgárok száma.
e. Hiába nőtt meg a menekültek száma, mert a 99 százalékuk már 2014-ben továbbment az országból, az orbáni vonatlerángatási- és uszítási programok hírére pedig sokan már eleve ide se jöttek: 2015. február tizennegyedikén az MTI arról tudósíthatott, hogy „tovább csökkent a hazánkba érkező menekültek száma”.

Mindezek értelmében a valóság felől nézve teljesen mindegy, hogy a válaszadó hallott erről, vagy nem, vagyis a válaszok semmilyen szempontból nem értelmezhetőek.

5. Sokféle véleményt hallani a bevándorlás kérdésével kapcsolatban. Vannak, akik szerint a megélhetési bevándorlók veszélyeztetik a magyar emberek munkahelyeit és megélhetését! Ön egyetért ezekkel a véleményekkel?

A bevándorlók kizárólag akkor veszélyeztetik a magyar emberek munkahelyeit és megélhetését, ha a közszférában elhelyezve jogtalan előnyt biztosít nekik az állam. Egyébként a bevándorlók többsége a magánszférában dolgozó vállalkozó, aki munkahelyeket teremt és adózik.

Indifferens, hogy a válaszoló egyetért, inkább egyetért vagy nem ért egyet a fölvetéssel.

6. Vannak, akik szerint Brüsszel politikája a bevándorlás és a terrorizmus kérdésében megbukott és ezért új megközelítésre van szükség ezekben a kérdésekben. Ön egyetért ezekkel a véleményekkel?

Ha eltekintünk attól, hogy a fölvetés szorosan nem összefüggő kérdéseket (bevándorlás és terrorizmus) zár rövidre, ez önmagában egy tárgyszerű kérdés. A feldolgozás során értelmesen kiszámolhatják azt a végeredményt, miszerint a válaszolók X százaléka egyetért, inkább egyetért illetve nem ért egyet azzal, hogy „új megközelítésre van szükség ezekben a kérdésekben”, aminek azonban ismét nincs értelme. Brüsszelben eldöntött kérdés, hogy nem új megközelítésre van szükség, hanem épp ellenkezőleg: az Unió alapvető, humanitárius elveinek minél hatékonyabb és differenciáltabb érvényesítésére (hiszen az ilyen elvekre alapult az Unió, ez az értelme a létének). Ezért Magyarország üzenhet, amit akar egy ilyen végeredménnyel, és ha az új megközelítés igényéről üzen, akkor azt a választ fogja kapni, hogy döntse el: élvezni akarja az uniós lét előnyeit, vagy letesz erről az igényéről.

7. Támogatná-e Ön a magyar kormányt, hogy Brüsszel megengedő politikájával szemben szigorúbb bevándorlási szabályozást vezessen be?

A kérdés ismét hamis: Brüsszel nem „megengedő” politikát folytat, hanem humanitárius politikát. És ismét nem a bevándorlókról van szó, hanem a menekültekről.

Bármilyen arányok is jönnek ki a válaszokból, azokból semmit sem fogunk megtudni.

8. Támogatná-e Ön a magyar kormányt, hogy szigorúbb szabályokat vezessen be, ami alapján őrizetbe vehetők a magyar határt törvénytelenül átlépő bevándorlók?

A „szigorú szabályokat” vonzata nem az „ami”, hanem az „amelyek”. Elhibázása az egyeztetési képtelenség mindenre kiterjedő jelenlétére utal.

A kérdés megerősíti azt a föntiekben már elsütött hazugságot, amely szerint a bevándorlók törvénytelenül érkeznek ide, miközben a kérdésből nem derül ki, hogy konkrétan mire vonatkozna a szigorítás. A menekülteket ma is különösen szigorú szabályok alapján veszik őrizetbe, és az uniós szabályozásnak ellentmondó módon a szó szoros értelmében bűnözőkként kezelik: a dokumentumok nélkül Magyarországra érkező személyeket automatikusan idegenrendészeti fogdába zárják és bűnözőkként tartják őket előzetes letartóztatásban, amíg a kérelmük elbírálása folyik. Ezt a tényt a kérdés elhallgatja, így tehát szintén velejéig hazug, értelmezhetetlen.

Kétségtelen, hogy ha magas arányban mondják azt a válaszadók, hogy támogatják ebben a kormányt, az valamennyire utalni fog a magyar társadalom vérszomjas részének aktivitására, de erről egyrészt enélkül is tudunk, másrész azt is tudjuk, hogy az aktivitásuk épp a fennálló rendszerből fakad, ezért ennek a végeredménye ismét semmit sem tesz hozzá a tudásunkhoz.

9. Egyetért-e Ön azzal a véleménnyel, hogy a magyar határt törvénytelenül átlépő bevándorlókat a lehető legrövidebb időn belül vissza kell fordítani a saját hazájukba?

Harmadszorra erősíti meg az alaphazugságot a bevándorlók törvénytelen mivoltáról, ami egyértelmű uszítás az ide érkezőkkel szemben, és ugyanígy továbbra is összemossa a bevándorlókat a menekültekkel. Ezek alapján a kérdésből kizárólag az agresszió és a büntető attitűd igénye az, ami értelmezhető a válaszolók számára.

A válaszokból mind a kormány, mind a társadalom egyedül azt fogja megtudni, hogy hányan vevők az agresszióra, ami kizárólag arra lesz jó, hogy ezt a kormány a következőkben hosszasan hivatkozási alapként használja fel, a további uszításokhoz.

10. Egyetért-e Ön azzal, hogy a megélhetési bevándorlók, amíg Magyarországon tartózkodnak, saját maguk biztosítsák az ellátási költségeiket?

A „megélhetési bevándorló” nem létező fogalmának újbóli megerősítése, tökéletesen értelmetlen keretbe téve. Ha a valódi bevándorlókra gondolunk (itt letelepedett, munkát vállaló, adózó emberekre), akkor ők értelemszerűen maguk biztosítják az „ellátási költségeiket”, magyarul a megélhetésüket, hiszen azért jöttek ide, hogy itt biztosítsák ezeket. Ha azonban Orbán tényleges szándékai szerint a menekültekre gondolunk, akkor a fölvetés totális képtelenség, hiszen a menekültek attól menekültek, hogy éppen nem tudják biztosítani a megélhetésüket. Emellett azért léteznek bevándorlási politikák és intézmények Magyarországon, hogy ezek gondoskodjanak a menekültek effajta igényeiről. Ha tehát komolyan vesszük a kérdést, akkor az nem egyéb, mint a létező bevándorlási intézményrendszer létjogosultságának megkérdőjelezése és szavazásra bocsátása. A fölvetés tehát alkotmányellenes, hiszen az állam intézményrendszere nem népszavazás kérdése. A magyar állam ezzel a kérdésfelvetéssel a saját intézményrendszere ellen uszít.

Mindezek alapján indifferens, hogy milyen lesz a válaszok aránya.

11. Egyetért-e Ön azzal, hogy a bevándorlás elleni küzdelem legjobb eszköze, ha az Európai Unió tagországai segítik azon országok fejlesztését, ahonnan a bevándorlók érkeznek?

Itt ismét azonos a helyzet, mint az előbbinél: a hamis fogalomhasználat miatt a kérdés értelmetlen. Ha tényleg a bevándorlókra gondolunk, akkor azért nevetséges az országok fejlesztésének javaslata (tessék szíves lenni kiemelten segíteni a velünk szomszédos, EU-s országokat, ahonnan a legtöbb bevándorló jött hozzánk), ha viszont a menekültekre, akkor azért (az Unió legyen szíves elintézni, hogy Koszovóban, Afganisztánban, Szíriában, Algériában és Pakisztánban normalizálódjon a politikai helyzet).

Az egyetértések vagy egyet nem értések arányainak ismét semmi értelmük nem lesz.

12. Egyetért-e Ön a magyar kormánnyal abban, hogy a bevándorlás helyett inkább a magyar családok és a születendő gyermekek támogatására van szükség?

Ez a tökéletesen hamis alternatíva mintapéldája. Nincs olyan lehetőség, hogy a menekültügy összegeit a születendő hazai gyermekek támogatására lehetne fordítani. A menekültügyekre költhető pénzek többségét ma az EU adja, ami milliárdos támogatásokat jelent. Ezeket értelemszerűen nem lehet a hazai szociálpolitikába átirányítani, ahogyan a hazai, menekültügyekre elkülönített pénzeket sem lehet átcsatornázni.

A kérdésfelvetés nyílt és egyértelmű uszítás a más származású emberek ellen.

A válaszok arányai ismét tökéletesen értelmezhetetlenek lesznek.

Csak remélni tudjuk, hogy mindezek alapján az ellenzéknek lesz valamilyen, a kormány akcióival szemben hasznosnak bizonyuló, határozott és jól artikulált stratégiája arról, hogy az ország gondolkodni és érezni képes fele mit is tegyen ezzel a 960 millióval megfinanszírozott kérdőívvel. És talán megpróbálkozna az ügy alapvető fogalmainak tisztázásával is.

 

 

 

 

Juhász: Rogánék legalább tízmilliárdos kárt okoztak

Minimum tízmilliárd forintos kár keletkezett 2008-tól a Belvárosban az önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítésekor – mondta Juhász Péter, az Együtt alelnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. A politikus, aki a Nemzeti Nyomozó Iroda épületénél, tanúkénti meghallgatását megelőzően beszélt újságírókkal, azt hangsúlyozta, hogy az ingatlanok értékének kiszámításához végzett egyszerű szorzások eredménye is rossz volt.

Ennek illusztrálására egy 2008-as, 24 ingatlan értékesítésére vonatkozó önkormányzati előterjesztéshez készült táblázatot mutatott be. Példaként említette a Ferenciek terén található 2 ezer négyzetméteres üzlethelyiséget, amely a 460 ezer forintos övezeti átlagár szorzatával 920 millió forintba került volna. Ehelyett a szorzás eredménye 673 millió forint lett. Az elővételi jog okán megállapított 70 százalékos eladási ár ezt 471 millió forintra csökkentette. Vagyis pusztán ezen az egy ügyleten közel félmilliárd forint, a 24 ingatlan esetében pedig összesen egymilliárd forint kára keletkezett az önkormányzatnak – mondta Juhász Péter, hozzátéve: hasonló táblázatból közel harmincat látott

A Fővárosi Főügyészség áprilisban rendelt el nyomozást Juhász Péter feljelentése alapján a belvárosi ingatlanértékesítések miatt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanújával.

Belváros-Lipótváros önkormányzata ezúttal sem hagyta szó nélkül Juhász állításait, az alábbi közleményt írták:

Juhász Péter ismét szándékosan téveszti meg a közvéleményt

Belváros-Lipótváros Önkormányzat hangsúlyozza, hogy minden egyes ingatlaneladás során a szabályoknak megfelelően járt el, ezért készült minden egyes ingatlan eladása kapcsán szakértői elemzés és értékbecslés is. Juhász Péter a két dokumentumban szereplő adatokat mossa össze, ezzel is bizonyítja, hogy nem ért az önkormányzat működéséhez. Ha a médiában nem is, de a hivatalos szerveknél majd bizonyítékokkal kell alátámasztani az állításait, ami nyilvánvaló, hogy nem állja meg a helyét.

Belváros-Lipótváros Önkormányzatának vagyongazdálkodását több hivatalos szerv is vizsgálta az elmúlt időszakban, akik mindent szabályszerűnek találtak. Kiemelnénk az Állami Számvevőszék jelentését, ami megállapította, hogy az önkormányzat felelősségteljesen gazdálkodott, sőt még vagyonát is gyarapította.

 

 

 

Balog: Az összetartozás érzésétől lesz erős egy közösség, egy nemzet

Balog Zoltán szerint ha mindenki tudja, érzi, hogy hová tartozik, akkor az őt befogadó közösség, illetve a nemzet is erőssé lesz. Az emberi erőforrások minisztere erről a maglódi református templom felújítása alkalmából vasárnap tartott hálaadó istentiszteleten beszélt.

A korábban négy évig maga is maglódi lelkipásztorként szolgáló tárcavezető köszöntőjében jó szívvel emlékezett meg arról a református gyülekezetről, amelyben "tanulóidőszakát" töltötte. Mint mondta, sokat tanult az itteni emberektől, valamint elődeitől. Utóbbiaktól például azt, hogy a templomajtónak mindig nyitva kell lennie.

Balog Zoltán a "tanulóévek" erőfeszítései között említette a helyben is sok vitát kiváltó ökumenikus imahét megszervezését, és kitért a maglódi és a kelet-német református gyülekezet közötti példaértékű kapcsolatra is. Szerinte a határainkon túli közösségekkel ápolt jó viszony azért is fontos, mert "túl kell, hogy nézzünk saját kerítésünkön".

A miniszter többször is hangsúlyozta: a vallási és egyéb közösségek összetartják az embereket, és ha sikerül értékes tartalommal megtölteni az időt, akkor mindenki jól érzi magát, az adott közösség pedig egyre erősebbé válik.

Az ünnepi istentiszteleten az igehirdetést követően Bálint Klára lelkész számolt be a 37 éve épült maglódi református templom felújítása, valamint a gyülekezeti ház építésének körülményeiről. Mint mondta, saját erőből sohasem futotta volna a rég vágyott beruházásra, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a környék önkormányzatai, illetve egyéni adományozók segítettek. Ki pénzzel, ki például a szószékkel, berendezési tárgyakkal, vagy épp saját munkájával.

 

 

 

A kormányszóvivő szerint az unió nem okozója, hanem elszenvedője a menekültproblémának

Magyarországnak is az az álláspontja, hogy az Európai Unió nem okozója a menekültproblémának, inkább az elszenvedője, abban az értelemben, hogy kezelnie kell a helyzetet – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

A problémát a gyökerénél, a forrásánál kellene kezelni – jegyezte meg, hozzátéve, a magyar kormány minden nemzetközi fórumon azt képviseli, hogy a menekültek útra kelésének okait kell megszüntetni Fekete-Afrikában és a Közel-Keleten, bár ez nem egyszerű feladat.

Már februárban szó volt arról, hogy "szükség van beszélgetni a bevándorlás, illetve az illegális migránsok kérdéséről" – mondta a kérdésben induló nemzeti konzultáció időzítéséről Kovács Zoltán.

Hangsúlyozta: szükség van ere a párbeszédre, de nem azért, mert "elutasítanánk ezeket az embereket", hanem azért, mert a kérdés kezelésére új uniós és tagállami eszközökre van szükség.

A másfél éve felerősödött menekültáradatról szólva a kormányszóvivő azt mondta, Európa és benne Magyarország szembesül egy problémával, amelyre láthatóan nem jók a válaszai.

Nincsen olyan közösségi szabályozás, amely megakadályozná, hogy ilyen számban érkezzenek a kontinensen kívülről menekültek, és a múlt csütörtöki uniós csúcsig annak a feltételei is hiányoztak, hogy megakadályozzák ezeknek az embereknek az elindulását hajóval Észak-Afrikából Európába.


 
Arhívum
Március
       
Április
         
Május
       
Június
         
Július
       
Augusztus
       
Szeptember
         
Október
       
November
         
December
       
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV
 

 

Fel