2 millió 481 ezret keres havonta Kövér László

Jócskán meghaladja a közszférában bevezetett kétmillió forintos bérplafont Kövér László javadalmazása. Az Országgyűlés elnöke tiszteletdíjat, választókerületi pótlékot és lakhatási támogatást is kap.

Évente 29 millió 775 ezer 960 forintot keres Kövér László – tudta meg a Bors az Országgyűlés Hivatalától kikért adatok alapján. Ez havonta 2 millió 481 ezer 330 forint, azaz jelentősen meghaladja a kormányváltás után nagy dérrel-dúrral bevezetett közalkalmazotti bérplafont. Kövér László fizetése három tételből áll: egyrészt kapja bruttó tiszteletdíját, azaz házelnöki bérét, illetve a képviselőségért járó pénzt, ami havonta 1 millió 739 ezer forint.

Mivel Kövér 2010-ben a Zala megyei listáról került a parlamentbe, megilleti a választókerületi pótlék is. Ez ugrott meg a duplájára az elmúlt másfél év alatt, 2012 elejétől már havi 626 ezer forintot kap az egyébként Budapest mellett élő Kövér. A pótlék mértéke attól függ, hogy milyen távol van a választókerület központja a fővárostól, azaz Kövér a zalai listával gyakorlatilag az egyik legnagyobb összegû pótlékra jogosult.

A házelnök fizetésének harmadik tétele a lakhatási tá-mogatás. Erre havonta 115 950 forintot vesz fel. Azaz a maximális összeget, ugyanis sem a választókerületében, sem Budapesten nincs lakása. Kövér László szigetszentmiklósi otthona és a Parlament közötti táv azonban az útvonaltervező szerint mindössze 22,5 kilométer. Arról nem is beszélve, hogy Kövérnek, mint az ország egyik legfőbb közjogi méltóságának nemcsak kiemelt védelem, de szolgálati autó és sofőr is jár, így kétszeresen is kérdéses, miért veszi fel évente a maximális, 1 millió 391 ezer 400 forintos támogatást.

Szerettük volna megtudni, hogy a jogszabályok szerint Kövér László javadalmazása ütközik-e a közszférában megszabott kétmilliós bérplafonnal, vagy a házelnökre nem vonatkozik a kitétel? A lapunk által megkérdezett adószakértő szerint nem egyszerű a kérdés, ugyanis a képviselők nem alkalmazottak, de ­min­denesetre fura lenne, ha rájuk nem vonatkozna a szabály, a kétmilliós bérplafon ugyanis továbbra is érvényben van és minden, a közszférában dolgozót érint.

Kérdéseinkkel – többek között azzal, hogy miért vesz fel lakhatási támogatást az elnök, amikor Budapest közelében él – megkerestük a parlament saj­tóosztályát is, de egy nap után türelmünket kérték és hétfőre ígértek választ.

 

 

 

 

"A Fidesz számára valóban a gyermek az első"

Napi Fidesz hazugság!

A Fidesz szerint a jelenlegi kormány számára, a szocialistákkal ellentétben, valóban a gyermek az első – reagált a nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója vasárnap az MTI-nek Kunhalmi Ágnes sajtótájékoztatójára, amelyen az MSZP budapesti elnöke arra szólította fel a fideszes önkormányzatokat: ne centralizálják az óvodákat.

Az ellenzéki képviselő arra hivatkozva mondta ezt, hogy – szavai szerint – Budapest-szerte a fideszes önkormányzatok sok helyen kezdték el összevonni az óvodákat, pedig az ellen a szülők és a pedagógusok is több esetben tiltakoztak. Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, hogy az összevonásokat a kormánypárti önkormányzati képviselők strukturális átalakításokkal és spórolással indokolják. Az MSZP viszont nem ért egyet azzal, ha a gyerekeken akarnak spórolni – szögezte le.

A Fidesz-frakció közleménye szerint a szocialisták "sorozatos megszorításokkal a gyermekes családokat elszegényítették és sorra zárták be a bölcsődéket, óvodákat". A jelenlegi kormány számára viszont a gyermek az első – írták.

Mint kifejtették: a családi adórendszer bevezetése óta 3600 milliárd forinttal több maradt a családoknál, ebből 1300 milliárd forint családi adókedvezmény formájában. Jövőre ez az összeg tovább nő, mert a családi adókedvezmény a kétgyermekesek részére fokozatosan megduplázódik és tovább csökken a személyi jövedelemadó. Az otthonteremtés is könnyebb lesz a gyermekeseknek, mert júliustól életbe lép a családi otthonteremtési kedvezmény. Szeptembertől kibővül az ingyenes gyermekétkeztetés és életbe lép a kötelező óvodáztatás a gyermekek korai fejlesztése érdekében.

Mindemellett a kisgyermekes szülők boldogulását foglalkoztatási adókedvezmény, gyed-extra, hatezer új és ötezer megújult bölcsődei férőhely segíti és csak az idén 2,5 milliárd forint értékben indul óvodafejlesztés – hangsúlyozta a Fidesz-frakció, hozzátéve: a kisgyermekekkel foglalkozó felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelők is többet vihetnek haza januártól, mert rájuk is ki fog terjedni a pedagógus életpályamodell.

 

 

 

 

Itt az újabb katasztrofális jelentés Magyarországról

Elképesztően rossz helyen szerepel Magyarország az ENSZ friss boldogságrangsorában. Nem pusztán a régió országai előzik meg jócskán, hanem olyan szomszédok is, mint például Belarusz és Moldova. A jelentés szerint még a polgárháború sújtotta Líbiában is boldogabbak az emberek.

Nem tartalmaz meglepetéseket az ENSZ harmadik World Happiness Reportja, ha csak az első és az utolsó helyeken álló országokat nézzük. Az rangsor tetején ugyan változás történt, ám ez nem tűnik túl jelentősnek. Svájc vette át az első helyet Dániától, amely a harmadik helyre szorult (lásd táblázatunkat). Észak-európai országok adják a tízes élboly felét. A túlsó végen nem meglepő módon fekete afrikai országok helyezkednek el a káoszba süllyedt Szíria és Afganisztán mellett. Nicaragua és Zimbabwe emelkedett a legnagyobbat az első rangsorhoz képest, miközben Görögország, Egyiptom, Olaszország és Szaúd-Arábia süllyedt a legtöbb helyezést.

A jelentés 158 országot átfogó listát tudományos kutatók állítják össze, köztük olyan hírességek, mint Jeffrey Sachs és Richard Layard amerikai közgazdászok. Az egyes országok minősítésekor számos tényezőt figyelembe vesznek, kezdve az olyan általánosan elfogadott mutatóktól, mint az egy főre eső GDP vagy a várható átlagéletkor. A további szempontokat a Gallup World Poll közvélemény-kutatás szolgáltatja.

Boldogság nullától tízig

Ezt a vizsgálatsorozatot 2005-ben kezdték több mint 160 ország átfogásával. A kérdezők arra kérik a mintában szereplő embereket, hogy tíztől nulláig osztályozzák hangulatukat. Aki tízest ad, az a lehető legjobb életet éli, amit csak el tud képzelni magának, míg a nulla ennek éppen ellenkezőjét, a lehető legrosszabb sorsot számszerűsíti. Ettől a besorolástól azt várják, hogy ne a megkérdezettek pillanatnyi hangulatát, hanem általános elégedettségét mérje.

A ranglista összeállításának alapötletét az adta, hogy valamilyen módon "számszerűsíteni" kellene az emberek elégedettségét is országukkal, azaz a jóléten, a mérhető gazdaságon túli tényezőket is figyelembe kellene venni.

A végső módszertannal a Himalájában lévő, 700 ezer lakost számláló Bhután királyság miniszterelnöke, Jigmi Y. Thinley állt elő, a bruttó nemzeti boldogság (Gross National Happiness) mutatójának megalkotásával. Ezt vette át az ENSZ 2011-ben, majd ennek alapján készült el az első boldogságjelentés egy évvel ezt követően, aztán a második 2013-ban. Tavaly nem készült lista.

Összetartozás

A szociális kohézió nagyon fontos kellék a társadalmak elégedettségének megteremtéséhez. Izlandot például a közösség tagjainak egymás iránti bizalma tartotta meg a boldog országok között annak ellenére, hogy a világ pénzügyi rendszerének 2008-as összeomlása maga alá temette az ország bankrendszerét.

Az olasz, a spanyol és a görög társadalomban, úgy tűnik, nincs meg ez a kohézió, ezért nehezebben viselik gazdasági bajaikat. Egyes elemzők ezt a kemény izlandi időjárással magyarázzák, ami összefogásra kényszeríti az embereket, míg mások tartózkodnak attól, hogy földrajzi meghatározottságokkal magyarázzák a különbségeket.

A főbb megállapítások közül a Bloomberg kiemeli, hogy a nők boldogabbak, mint a férfiak Észak-Amerikában, Ausztráliában, Új-Zálandon, illetve Dél- és Kelet-Ázsiában. Ugyanakkor a volt szovjet tagköztársaságokban, Kelet-Európában és fekete Afrikában boldogtalanabbak a férfiaknál. Mindkét nem boldogságérzete romlik a tinédzser kor után 40-50 éves korig, amikor stabilizálódik. A kelet-közép-európai régió országai ezt leszámítva a világ közepesen boldog vagy, ha úgy tetszik, boldogtalan részei közé tartozik. Ezen belül Magyarország mögött csak Bulgária található.

 

 

 

 

Mit üzen „haza” az idegengyűlöleti konzultáció

A nemzet idegengyűlöleti konzultációja kapcsán a jelenségen kívül maguk a kérdések is árulkodóak. Érdemes talán azokra is pár gondolatot fecsérelni. Még akkor is, ha természetesen tudom: racionalitást, netán empátiát, humánumot keresni ott, ahol az már régóta hiánycikk, botorságnak tűnhet.

Természetesen az irracionalitás irányából is megközelíthető a kérdés, ahogy azt a minap felvetett hipotetikus kérdés is sugallja. Nevezetesen, hogy mi lenne a miniszterelnök véleménye egy fél éves, TEK-mentes kiküldetést követően. Nem egy well-ness központba vagy védett szanatóriumba, hanem egy válságövezeti területre. Alighanem, miután a lánykáit napi rendszerességgel megerőszakolják, és vele ezt végignézetik, mondjuk puskacsővel a szájában, és ehhez kap napi egy szelet penészes kenyeret, kicsit átértékelné a menekülők helyzetét. I. Feltsuthy Orbán Viktor ugyanis baromira elfeledkezik egy nagyon egyszerű dologról. Nem ő döntött arról, hogy hol ejtette le a gólya. Az, hogy ő az egykori KISZ, illetve MSZMP akkori funkcionáriusainak kegyelméből tanulhatott, és ezen a talajon gombaként felnőve ma miniszterelnökként szórhatja spóraként a széljobbos igét, az a személyes penésztörténete, és alapvetően a véletlenek összejátszásának az eredménye. Ugyanezzel az erővel születhetett volna oda is, ahol hét éves kora óta szőnyeget szőne, és megkorbácsolják, ha hibázik. S akkor, a saját nyilatkozata alapján, akár erővel is ott kéne tartani, és talán embernek sem számítana. I. Feltsuthy-nak ugyanis nem számítana a szőnyegszövésben vakuló gyerek-Viktor. De ez egy hipotézis, tehát kanyarodjunk vissza a most meghirdetett, és roppant demagóg konzultációhoz.

A bevezetésben olvasgathatunk megélhetési bevándorlókról és hasonlókról, amelynek kapcsán persze hiányzik az a passzus, hogy ki mit gondol arról a Shengen-bizniszről, amelynek keretében a kormány üzletel a bevándorlási kötvényekkel. Aztán jön a szinte már szokásos rizsa a terrorizmusról. Ami félig igaz, mert a terrortámadások valóban félelemkeltők. Azonban aligha a lélekvesztőkön, a halál elől menekülők követik el. Ellenben egy milliókkal játszani képes szervezet ügynöke bármikor meg fogja tudni venni a letelepedési kötvényt. A fizetőképes terrorista tehát adott esetben talán nem is olyan nagyon terrorista. Ami nem jelenti azt, hogy a pénzért letelepedők mind terroristák lennének. Elnézést is kérek azoktól, akiket ez a félreértés utolérne. Pusztán Orbán Viktor végtelenül egyszerű szellemiségét, gyakorlatilag egybites gondolkodásmódját szerettem volna illusztrálni. Amit különben az is mutat, hogy a média most örömködik azon, hogy konspiratív módon, de kimenekítették Tóásó Elődéket Bolíviából. Ahol egyébként terrorizmussal vádolták, az ott ki tudja miért jelenlevő társaságot. Akik nem egy lélekvesztőn, az éhhalál elől menekülve kerültek oda.

A konzultációs kérdések különben önmagukban is szót érdemelnek. Lagalább némelyik. Mint például az, amelyik gyakorlatilag az unióból való kilépés előkészítését hivatott talán képviselni. Ez a kérdés 7. a sorban: „Támogatná-e Ön a magyar kormányt, hogy Brüsszel megengedő politikájával szemben szigorúbb bevándorlási szabályozást vezessen be?” S érdemes a feltételes módra is figyelni. Szó nincs arról, hogy a többség akarja, vagy nem akarja. Pusztán a külső kontrolos hülyegyerekek módján felnéz, és hárít: „ez fogom tenni, ugye jól csinálom”. Nem döntés, hanem takaródzás. Ahogy ugyanezen logika mentén halad az, amelyik a határátlépők őrizetbe vételét firtatja: „Támogatná-e Ön a magyar kormányt, hogy szigorúbb szabályokat vezessen be, ami alapján őrizetbe vehetők a magyar határt törvénytelenül átlépő bevándorlók?”. S hagyjuk figyelmen kívül az egyes-szám, illetve többes-szám egyeztetési problémáját. Elvégre a nemzeti tanterv talán mentesít a magyar helyesírási szabályok ismerete alól. A lényeg nem ez. Az sokkal inkább, hogy az embercsempészeket eddig is büntető szabályok mellé olyanokat terveznek, amelyek alapján az áldozat is meghurcolható. Nem feledve a minap írtakat sem: rámutatással is eldönthető, hogy ki az illegálisan létező. Annak idején százezrek haltak meg ilyen eszmék áldozataiként. Azokat az eszméket fasizmusnak, nácizmusnak hívták.

Ahogy különben szintén rámutatás kérdése, hogy kit tekintünk megélhetési bevándorlónak. A puszta gatyában érkező éhes ember például biztosan a megélhetésért küzd. Amitől még látszólag rendben is lenne, hogy tegyen valamit a saját ellátásáért. Így aligha látszik elsőre a 10. kérdés csapdája: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a megélhetési bevándorlók, amíg Magyarországon tartózkodnak, saját maguk biztosítsák az ellátási költségeiket?” Nagyjából ugyanazon logika mentén, hogy „dolgozzanak a rabok a börtönben”. Ami nem alapvetően ördögtől való. A bevándorlással kapcsolatban a csapda ott van, hogy vagy táborokat felállítva ott végeztetnek kényszermunkát az őrizetbe vett, tehát alapvetően rabosított ideérkezőkkel, vagy a munkaerőpiacot nyomja meg egy ilyen rendelkezés. Az utóbbi nyilvánvalóan növeli az idegen-gyűlöletet, tehát Orbán Viktor alapvetően az egybites kocsma-szociológusok érzelmeire játszik rá.

Az egész kérdőív, a maga burkolt formájában, tehát lehetőséget teremtene arra, hogy bárkit megélhetési menekültnek lehessen nyilvánítani, ha nem tejel eleget a kormányzatnak. Bárkit illegálisan létezővé lehet kinevezni, a Veritas-igazgató módszertanát követve. Bármikor. Ugyanakkor létre lehet hozni munkatáborokat, amelyek formálisan, s először alighanem tényleg, az illegális bevándorlók elhelyezésére szolgálnak majd.

 

 

 

 

Gyurcsány cukiságbombát robbantott

Miután Orbán Viktor a héten bulvármagazinban próbálta magát szimpatikussá tenni, nem meglepő, hogy Gyurcsány Ferenc sem szeretett volna lemaradni mögötte. Így ma egy igazán aranyos fotót posztolt politikusi Facebook-oldalára

 

 

 

Szatír veteti le a kisfiúk nadrágját az utcán Dorogon

Azt mondja nekik, hogy orvos, urológus. Általános iskolák körül látták már többször, az egyik fiú lefényképezte, így bukott le.

A TV2 Tények című műsora járt a dolog végére, több szülőt is megszólaltatva.

 

 

 

 

Pintér ingyen lakáshitelt ígért a rendvédelmi dolgozóknak

Lakhatási támogatást is kaphatnak a rendvédelmi dolgozók a júliustól induló többlépcsős béremelés-sorozat mellett – számolt be az M1 aktuális csatorna Híradója szombaton.

A tudósítás szerint Pintér Sándor belügyminiszter a Híradónak azt mondta, hogy a tervek szerint hamarosan ingyen, tehát kamatmentes lakáshitelhez juthatnak a rendvédelmisek. Már dolgoznak a részleteken.

"Szeretnénk az állománynak a későbbiekben az életpálya keretén belül lakhatást biztosítani, hogy mindenki tulajdonhoz juthasson, ahogy a rendőrséghez belépett, és ezt a tulajdont a későbbiekben megtarthassa és ennek megfelelően a családja egy biztos lakhatási háttérrel rendelkezzen" – fejtette ki a miniszter a budapesti Városligetben megrendezett rendőr-tűzoltó napon.

A tervek szerint aki önhibájából, például bűncselekmény elkövetése miatt kerül ki a testületből, attól – az amortizáció és az addigi törlesztés beszámítása mellett – elveszik a lakást – hangzott el.

 

 

 

 

Nagyon felgyorsult a kivándorlás

Tavaly minimum 31 500 magyar állampolgár távozott legalább egy évre külföldre, majdnem másfélszer annyi, mint egy évvel korábban, és csaknem hat és félszer annyi, mint 2009-ben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból a Világgazdaság szerint.

A délkelet-európai országok migrációját kutató SEEMIG-projekt adatai alapján

  • 2013 elején 350 ezerre tették a kutatók azoknak a magyaroknak a számát, akik 1989 után, a rendszerváltás követően hagyták el az országot, és legalább egy-másfél évet külföldön éltek.
  • Az Eurostat adatbázisa, valamint az abban nem szereplő, de kiemelten fontos célországok (Németország, Ausztria és az Egyesült Királyság) statisztikái alapján pedig mintegy 277 ezer főre becsülték azoknak a magyaroknak a számát, akik európai országokban bejelentetten tartózkodtak 2013-ban.

Azoknak a magyaroknak a számát, akik 2013-ban mentek tartósan külföldre, 21 580-ra tették az egészségbiztosítási és egyéb nyilvántartások alapján. Ehhez képest nőtt 2014-ben 46 százalékkal, 31 500-ra az emigránsok száma.

Maguk a KSH munkatársai is rámutatnak, hogy a hazai nyilvántartási rendszerek alapján összeállított adatok a bejelentések esetleges elmulasztása miatt meglehetősen alulbecsültek. Ezt igazolják, hogy a fogadó országok vándorlási adataiból nyert adatok jóval meghaladják a hazai nyilvántartások adatait. A magyarországi kivándorlás utóbbi években tapasztalható növekedését ezek is alátámasztják.

A KSH kutatói továbbra is úgy látják, hogy külföldre túlnyomórészt a fiatalabbak mennek:

  • az emigráns magyarok 44 százaléka 30 év alatti,
  • 77 százaléka pedig még nincs 40 éves.
  • többségük (54 százalék) férfi, közel kétharmaduk nőtlen.

A legvonzóbb célpont még mindig Németország, az Egyesült Királyság, illetve Ausztria.

A KSH-éval azonos következtetésre jutott vizsgálatában Hárs Ágnes , a Kopint–Tárki vezető kutatója. Fenntartotta azt a korábban a VG-nek is hangoztatott véleményét, amely szerint pillanatnyilag nincs gazdasági racionalitása annak, hogy belátható időn belül megálljon vagy akár csak lassuljon a magyarországi munkaerő-migráció.

Sem a magyar gazdaság, sem a szociális ellátórendszer, sem a közhangulat nem elegendően vonzó, amit felerősít az oktatáspolitika is, így még a felsőoktatási képzés előtt állók kivándorlása is felgyorsulhatott 

 

 

 

 

Miért akar Orbán szélsőségesebb lenni a Jobbiknál?

Miért kezdett durva gyűlöletkampányba a bevándorlással kapcsolatos ügyek kapcsán Orbán Viktor? – erre keresi a választ új jegyzetében a Nyugati fény blog.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában turbófokozatra kapcsolta a bevándorló-ellenességet, melyet a Charlie Hebdo-merénylet óta pörget a kormány.

A miniszterelnök jéghideg politikai számításból nettó náci beszédmódra váltott – írja a blog szerkesztője.

"Kipécézi a társadalom egy számára ellenszenves csoportját, és mint egy harci kutya: tépi, harapja, egy másodpercig le nem száll róla."

Orbán úgy kalkulál – véli az elemző –, hogy a menekültek ellen generált gyűlöletkampánya termékeny talajra hullik a többségében idegenellenes magyar társadalomban, ő pedig két legyet üthet egy csapásra.

1.) Kifoghatja a szelet a Jobbik vitorlájából, amelynek erősödése egyre jobban aggasztja.

2.) Elterelheti a figyelmet az égig érő kormányzati korrupcióról.

"Ide jutottunk 2015-re: miközben a Jobbik egy középen álló, szerethető néppártként igyekszik eladni magát a laikus választók előtt, addig a Fidesz a legaljasabb zsigeri ösztönökre apellálva jobbikabb akar lenni a Jobbiknál. Az a Fidesz, amelyik máskor keresztény értékekről papol, most a legaljasabb módon tagadná meg a minimális segítséget is a legkiszolgáltatottabb embertársaitól."

A blog "a magyar nép békét óhajtó többsége nevében" azt követeli, hogy Orbán álljon le a náci beszéddel:

"Lehet, hogy te a keleti diktatúrákban érzed otthon magad, de mi egy toleráns és humánus Európában szeretnénk élni, amelyik segítséget nyújt az üldözötteknek."

 

 

 

 

Juhász meglepően lázad az Orbán előtti tüntetés betiltása miatt

Bár először a rendőrség engedélyezte, később mégis betiltották Juhász Péter Orbán Viktor háza előtt tartandó keddi demonstrációját. Ám az Együtt politikusa ezt nem hagyta annyiban és újabb tüntetést jelentett be – ezúttal egy igen meglepő helyszínre.

Juhász ezt írta Facebook-oldalán:

Demonstrációt jelentettem be a saját házam elé. Szó szerint azzal a szöveggel, ahogy Orbán háza elé keddre, csak ezt csütörtökre. Orbán háza előtt nem lehet tüntetni, kíváncsi vagyok előttem lehet-e. (...) Azzal az indokkal tiltotta be a rendőrség az Orbán háza előtti sajtótájékoztatót és levélbedobást, hogy az mások méltóságát sértheti, akadályozná a környezetében élőket szabad mozgásukban, veszélyt jelentene a gyerekek fejlődésére, és sérülne a magánélete. Kíváncsian várom, hogy ez csak Orbán szomszédainak és családjának védelmében releváns, vagy más állampolgárok esetében is ilyen körültekintően járnak el? Ahol én lakom, lényegesen nagyobb a népsűrűség, a családi házas környezet helyett én 6-7 emeletes házakkal vagyok körülvéve, tehát többen érintettek.

 

 

 

Olcsóbb és emberségesebb lesz a végrehajtás

Olcsóbb, szakszerűbb és emberségesebb lesz az eljárás - ígéri a miniszteri biztos.

Évente több mint hatszázezer végrehajtási eljárás indul, és tavaly mintegy 880 milliárd forintnyi tartozás behajtása érdekében kellett intézkedni - nyilatkozta a Népszabadságnak a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé rendelt miniszteri biztos.

Szekér Judit  hangsúlyozta:  is fontos, hogy a végrehajtói munka ne élethosszig tartó hitbizomány legyen. Az előterjesztés szerint a megbízatás hét évre szól majd, és utána ismét pályázniuk kell azoknak, akiknek a tevékenységével kapcsolatban kifogás merült fel. Az viszont újabb megmérettetés nélkül maradhat, aki jól teszi a dolgát, tehát nem érkezett panasz ellene

 

 

 

 

A felcsúti kis gömböc: Mészáros Lőrinc mindent visz

Nem csak építőipari és agrárbirodalmat épít a miniszterelnöki bizalmas, Mészáros Lőrinc. A HVG birtokába jutott dokumentumok szerint nagyobb pályán játszik.

„A megbízó rendelkezik pénzügyi forrással” – áll a leggazdagabb magyar vállalkozók listájára katapultált felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc fő érdekeltsége, a Mészáros és Mészáros Kft. által kötött szerződésben. Efelől nincs kétsége senkinek, aki az utóbbi években már milliárdos állami megrendelésekhez jutott Mészáros és Mészáros Kft. mérlegeit valaha is bogarászta. A cég a Fidesz kormányra kerülése után, 2010 és 2013 között árbevételét évről évre megduplázva már 10 milliárd forint körüli forgalomnál tart, és a Mészáros família összesen durván 2 milliárd forint osztalékot vett ki ebből az egyetlen cégéből. A többi, zömmel az agrárbizniszben utazó társaság eddig vegyesen teljesített, bár azok állami támogatása önmagában is százmilliós nagyságrendű (lásd táblázatunkat). Mészáros vagyonát, a földbirtokait is beleszámítva, már 7 milliárd közelébe becsülte legutóbb a Népszabadság.

A cégbirodalom egyre nő, egy ideje felszámolásba dőlt cégek vagyonával gyarapszik. A fent idézett kontraktusban szereplő „forrás” arra szolgál, hogy az ügylettel megbízott faktorcég megszerezze a vállalkozó által kiszemelt ingatlanokat, termelőegységeket a Mészáros és Mészáros Kft. vagy a felcsúti polgármester más érdekeltsége számára. Persze diszkontáron. Ilyen szerzemény a veszprémi székhelyű, a liechtensteini Interpignic AG tulajdonában álló Balaton Húsipari Kft., amely még 2009-ben vérzett el. A felszámoló Economix Zrt. a húsüzem-áruház ingatlankomplexumot 2009 vége felé 1,6 milliárd forintért hirdette eladásra, néhány hónappal később 1,2 milliárddal próbálkozott, majd 2010-ben hirtelen 470 millióra esett a kikiáltási ár. A Mészáros Lőrinc sertései után nyomozó hvg.hu cikke szerint a Balaton Húsipari Kft. jelzálog-hitelezője a Kinizsi Bank volt, tőle kellett megszerezni a követelést. A fedezet, az üzem végül a Mészáros érdekeltségébe tartozó Búzakalász 66 Kft.-nél landolt. Az üzlet nem tűnik rossznak, hiszen a vételár, mint láttuk, néhány hónap alatt csaknem a negyedére esett. A veszprémi üzem bázisán Mészáros Búzakalász 66 Kft.-je 2013-ban megalapította a Bakony Hús Kft.-t, és szinte nyomban nagy üzletláncok beszállítója lett.

A vagyongyarapításnak a már említett szerződés alapján intézményesített rendje alakult ki. A Mészáros és Mészáros 2013 augusztusában keretmegállapodást kötött egy faktorcéggel „különböző követelésvásárlási ügyletek lebonyolítására”. A faktorcég beiktatása azért szükséges, mert a követelésvásárlás engedélyhez kötött tevékenység, a közvetítő feladata pedig annak elősegítése, hogy a „követelések mögötti fedezetek adott társaságokhoz kerüljenek, akik azt működtetik, felhasználják”. Ezt a kitételt a HVG által megkérdezett felszámolók nem tudták értelmezni, mondván: a követelés megvásárlása alapesetben nem garancia a vagyon megszerzésére. Azzal csak a hitelezők közé kerül be a vevő, akinek meg kell nyernie a felszámolási árverést vagy pályázatot, és ki kell fizetnie a vételárat ahhoz, hogy birtokon belülre kerüljön.

Bármit jelentsen is az „elősegítés”, a bicskei ásványvíztermelő Vivien Zrt.-nél már alkalmazták ezt a koreográfiát. A faktorcég megbízást kapott arra, hogy a jelzáloggal rendelkező Magyar Ásványvíz Zrt.-nek, a Viviennel szembeni követelése fejében, 110 millió forintot fizessen ki. (Meglehet, a követelésvásárlás futószalagszerűen megy – legalábbis ezt jelzi, hogy a faktorcég engedélyt kapott megbízójától, hogy a Magyar Ásványvíz kifizetéséig szabadon maradt pénzből százmilliót egy másik ügylethez, egy Erste-követelés megvásárlásához használjon fel.) Gyorsan pörögtek az események a bicskei cég háza táján: a Magyar Ásványvíz 2013 szeptemberében lépett a Vivien bő 3 hektáros területére jelzálogjoggal bíró Buda Takarékszövetkezeti Hitelintézet helyébe, novemberben a Vivien felszámolásba dőlt, a konkrét követelésvásárlásra pedig december elején kelt a megbízás.

A felszámoló csak tavaly tavasszal hirdette meg a vagyont, de az akkori, 211 milliós irányáron nem akadt rá jelentkező, az év végén kiírt újabb pályázatban aztán 190 millióra szelídült az ár. Hogy ennyiért kelt-e el az ásványvizes vagyon, vagy ennél is kevesebbért, azt a Vivien felszámolója, a Novum Zrt. nem árulta el. Az üzlet azonban sebesen nyélbe üttetett: a pályázat eredményhirdetése idén január 26-án történt meg, a Vivien ingatlanának tulajdoni lapjára pedig már február 2-án rákerült a Mészáros-féle Búzakalász 66 neve.

A Bicske és Felcsút környékén birtokokat halmozó Mészárosnak nem mindenütt van szüksége hasonló erőfeszítésre. A Tolnay Tibor-féle Magyar Építő Zrt. megvételével, az aranyat érő magasépítő-referenciákon túl, 1,7 milliárd forint jelzáloghoz is hozzájutott az ugyancsak Tolnay részérdekeltségébe tartozó Bicske-M1 Ipari Park Logisztikai Központ Kft. és egyben a Covent Tőkebefektető Zrt. vagyonára. Lényegében az M1-es autópálya 48. kilométerkövénél, a sztráda két oldalán elterülő, ipari parkká alakított területről van szó. A durván 50 hektárt és az azon lévő építményeket most együttesen 800 millióra tartja a felszámoló, megvásárlásukra május közepéig lehet pályázni. Mészáros terjeszkedési irányába éppenséggel beleillene a park, amelyben friss ásványvizes érdekeltsége, a Vivienvíz Kft. is működik.

Ugyancsak a Bicske–Felcsút–Csabdi Bermuda-háromszögbe illik a 300 millió euróból tervezett luxusgolffalu területe. A 280 hektáros óriásprojektet menedzselő Oak Valley Kft. és leánycége, a Packard Hills Kft. anélkül került felszámolás alá, hogy belekezdtek volna a nagyszabású építkezésbe. Az ingatlanbefektetők felhajtójaként ismert Ari Yom-Tovhoz kötött, formálisan a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Golf Paradise Village Ltd. tulajdonában álló Oak Valley 2011 októberében vált fizetésképtelenné, csaknem 3 milliárd forint adósságot felhalmozva. Üzletrészére akkor az MKB Bank zálogjoga volt bejegyezve.

A Mészáros és Mészáros Kft. 2013 augusztusában megbízta a faktorcéget, hogy az Oak Valleyvel és a Packard Hills Kft.-vel szembeni követelést megvásárolja, majd „közreműködjön abban, hogy a követelés fedezeteként szolgáló vagyontárgyak a megbízó, illetve az általa megjelölt harmadik személy tulajdonába kerülhessenek”. A követelésvásárlásra a 300 millió forintot előre meg is fizette. Az Oak Valley esetében a felszámoló által 2012-ben és a rá következő évben is meghirdetett 177 hektárnyi terület nagyobb része Bicske, kisebb része Alcsútdoboz külterületén fekszik. Az ingatlanokat első nekifutásra 2,8 milliárd forintra tartotta a felszámoló, de 2013 vége felé már csak 700 milliónál tartott az irányár. A felszámoló Cont(Ó)-Roll Kft.-nél úgy nyilatkoztak, a teljes terület elkelt, de arra nem válaszoltak, hogyan és kinek adták el. A hvg.hu korábbi kutakodása 11 hektárnyi, árverésen kívül a Mészáros-birodalomhoz jutott földdarabot lelt fel, Ferenczi Krisztina Narancsbőr című könyvében pedig az áll, hogy a megálmodott golffaluból 165 hektár került Mészáros érdekeltségébe, még 2013 szeptemberében.

Annyi biztos, hogy ez még nem a végeredmény, mivel az Oak Valley fejlesztőtársa, a Packard Hills csak tavaly januárban került felszámolás alá. A Cégközlönyben nincs nyoma, hogy a leánycég ingatlanait nyilvánosan meghirdette volna a felszámoló MHZ Kft. Molnár István felszámolóbiztos a HVG kérdésére közölte, hogy a cég ingatlanvagyonát értékesítette, de elzárkózott a területnagyságot, az eladás módját és a vevő kilétét firtató kérdések megválaszolásától, leszögezve, hogy a csődtörvény 49. paragrafusának megfelelően járt el. Ennek alapján, ha az értékesítendő vagyon föld, akkor eltérhetnek a fő szabálytól, azaz a nyilvános árveréstől vagy pályázattól. Földet azonban ilyen esetben sem szerezhet más, mint jelzálogbank – csupán egy évre –, illetve földműves. Ők is csak akkor, ha a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nem él – minden magyarországi földdarabra érvényes – elővásárlási jogával. Mészárosék esetében ezt nem tartotta szükségesnek.

 

 

 

 

Vasárnapi zárva tartással trollkodnának Orbán nemzeti konzultációjába

A vasárnapi zárva tartásra vonatkozó kérdéssel egészítenél ki a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció 12 kérdését – közölte két érdekképviselet is.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (Liga) azt javasolják, hogy a nyolcmillió példányban kiküldendő konzultációs íven 13. pontként szerepeljen a következő kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy ne korlátozzák a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitva tartását?"

Az érdekképviseletek álláspontja szerint a csaknem egymilliárd forintba kerülő nemzeti konzultáció általuk javasolt kiegészítésével hitelt érdemlően megismerhető a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos lakossági vélemény.

Hozzátettek, hogy a kérdés nemzeti konzultációs szintre emelése azt is eredményezheti, hogy milliós nagyságrendű és egy irányba mutató válasz esetén elkerülhető a hozzávetőlegesen 4-5 milliárd forint költségvonzatú országos népszavazás kiírása és lebonyolítása.

 

 

 

 

Megszólalt a trafikos gyilkos apja

A Blikknek nyilatkozott a kaposvári trafikos lány meggyilkolásával gyanúsított sántosi B. Péter édesapja, Tibor. A lapnak elmondta: a fia pár napja költözött el otthonról, azt mondta, a közelben élő nagyapjához megy.

Néhány napja már nem lakott otthon, azóta nem sokat tudtam róla. Csütörtök este szóltak: lehet, hogy ő a gyilkos. Levegő után kapkodtam, szólni sem tudtam. Sajnos végül beigazolódott, hogy ő tette

– mondta elcsukló hangon Tibor. Az apa állítja: fia nem ilyen neveltetést kapott, ép ésszel képtelen felfogni, hogy tehetett ilyen szörnyűséget. Ha tehetné, gyermeke helyett is vezekelne, szerinte fia tettére nincs bocsánat.

Az apa elmondta, hogy Péter bébiszitterként keresett némi pénzt az elmúlt időkben, mással nem foglalkozott. Büntetve nem volt, kisebb balhéi sem voltak, mégcsak erőszakos sem volt - mesélte róla az apja. 

Amióta elfogták, nem láttam. Igaz, ha találkoznánk is, nem tudom, mit tehetnék

– mondta az édesapa, aki a Blikk szerint bele sem tud gondolni, micsoda fájdalmat okozott fia egy másik családnak.

 

 

 

 

A vesztét érző Orbán már a csodafegyvert kénytelen bevetni

A szívóágra került Fidesz megint a legszerencsétlenebbeket jelölte ki célpontnak, Orbánékat egyre lejjebb húzza a Quaestor-botrány, a karcagi piramisjáték-szervezőt, Marcsikát mindenki megtagadja. Pénteki parádé.

Nem maradt más, mint az idegenellenesség

Vereségek az időközi választásokon, zuhan a népszerűség, a táboron belülről gecizik le az Érinthetetlent, recseg-ropog a rendszer – teljesen világos, hogy ki kellett találni valami ütőset, olyasvalamit, ami a kormányzati spin reményei szerint azonnali gyógyír az előbb sorolt valamennyi bajra. Mivel Magyarországon élünk, a megoldás is kézenfekvő: xenofóbia. Bejött az a szociknak is 2002 elején, miért ne jöhetne be most a Fidesznek?

A központilag vezényelt bevándorlóellenességnek volt egy köre az év elején, a jelek szerint az lehetett a főpróba. Az újabb menetet a ma reggeli rádiós Orbán-interjú indította, hogy aztán néhány óra múltán a magyar emberek is értesülhessenek a bevándorlók „ügyéről” indítandó nemzeti konzultáció – amely egyébiránt 960 millió adóforintot visz el a közösből – 12 kérdéséről. A mesterséges hisztériakeltést olyan kifejezésekkel végzi a kormányzat, mint például a „tragikusan aktuálissá” vált menekültválság. (A mediterráneumban bizonnyal erről van szó, a magyar–szerb határon, gyanítjuk, kevésbé kritikus a helyzet.) A 12 kérdés a műfajon belül is kifejezetten nívótlanra sikeredett, még ha a kötelező stupiditástól, a „48-ban vót-e a 48” típusú szájbarágósditól eltekintünk is.

Például: „Sokféle véleményt lehet hallani az erősödő terrorcselekményekkel kapcsolatban. Ön mennyire tartja fontosnak a terrorizmus térnyerését (a franciaországi vérengzés, az ISIS riasztó cselekményei) a saját élete szempontjából?” Vagy: „Sokféle véleményt hallani a bevándorlás kérdésével kapcsolatban. Vannak, akik szerint a megélhetési bevándorlók veszélyeztetik a magyar emberek munkahelyeit és megélhetését! Ön egyetért ezekkel a véleményekkel?” Vagy: „Támogatná-e Ön a magyar kormányt, hogy szigorúbb szabályokat vezessen be, ami alapján őrizetbe vehetők a magyar határt törvénytelenül átlépő bevándorlók?” „Egyetért-e Ön azzal a véleménnyel, hogy a magyar határt törvénytelenül átlépő bevándorlókat a lehető legrövidebb időn belül vissza kell fordítani a saját hazájukba?” És a végére a slusszpoén: „Egyetért-e Ön a magyar kormánnyal abban, hogy a bevándorlás helyett inkább a magyar családok és a születendő gyermekek támogatására van szükség?”

Úgy tűnik, a Fideszben öt év múltán sem jött rá senki, hogy a Jobbik-program megvalósítása a Jobbikot erősíti, nem őket. Pedig ennyi idő – és ennyi pénz! – után Habony Árpádnak vagy a Századvégnek ez igazán leeshetett volna már.

Sertéshús-áfa: kinek jöhet jól?

Orbán Viktor ma reggeli, interjúnak álcázott rádiószózatában volt más érdekes is: a sertéstőkehús áfáját 27-ről 3 százalékra viszik le, és egyelőre csak ezt. Az agrarszektor.hu szerint ez – kiterjedt húsipari érdekeltségei, például az épülő mohácsi gigavágóhíd miatt – Csányi Sándor OTP- (és MLSZ-) vezérnek kedvez. Mi azért tudunk még valakit, aki nagy erőkkel rástartolt a disznóüzletre, és ez a módosítás speciel neki sem jöhet rosszul: Mészáros Lőrinc az, Orbán Viktor milliárdossá lett bizalmasa.

Marcsika senkinek sem kell

Önkormányzati ingatlanban működött Karcagon a jogosulatlan pénzügyi tevékenységével akár 20 milliárd forintos kárt okozó Kun-Mediátor Kft. – írja a Blikk. 2005-ben maga Fazekas Sándor akkori polgármester, jelenlegi agrárminiszter javasolta, hogy öt évvel hosszabbítsák meg a bérleti jogviszonyt, amelyet a képviselő-testület kézfelemeléssel egyhangúlag meg is szavazott. A frekventált helyen lévő ingatlan bérleti díja 2006-ban havonta négyzetméterenként a 750 forintot sem érte el, míg ugyanazon az ülésen egy másik ingatlan négyzetméterenkénti bérleti díját 50 százalékkal drágábban, 1140 forintban állapították meg. A cég vezetőjének, Dobrai Sándornénak, vagy ahogy a városban mindenki ismerte, Marcsikának önkormányzati tisztsége is volt. A közelmúltban összeomlott piramisjáték szervezője jelenleg szökésben van. A hvg.hu pedig érdekes összeállítást közölt arról, hogy melyik pártnak milyen oka lehet arra, hogy minél távolabb tolja el magától a karcagi sikkasztási botrányt.

Lehúz a Quaestor

A Quaestor-botrány viszont egyre inkább ráég a Fideszre, elsősorban is Orbán külügyminiszterére, Szijjártó Péterre. Szijjártó Péter ugyanis egy hónappal, Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár pedig négy nappal a Quaestor-botrány kirobbanása előtt találkozott Tarsoly Csabával. Utóbbi azért érdekes, mert a külügy cége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház éppen aznap döntött a Quaestornál lévő pénze kivételéről. A kereskedőház felügyelőbizottságának alelnöke Magyar Levente. Többek között ezek derültek ki azokból a válaszokból, amiket a minisztériumok küldtek meg szocialista képviselők írásbeli kérdéseire. Immár azt is tudhatjuk, hogy a jelenlegi kormány 259 milliárd forint közpénzt tart brókercégeknél; az előzőek is tartottak, 2002–2010 között nagyjából 300 milliárdot.

Hunvald-ügy: két és fél év, de már letöltve

Jogerősen két és fél év börtönbüntetéssel sújtotta pénteken a Szegedi Ítélőtábla Hunvald Györgyöt (a róla szóló portrét lásd itt), a főváros VII. kerületének korábbi szocialista polgármesterét az önkormányzat nevében kötött, valótlan tartalmú szaktanácsadói szerződések miatt. A mostani büntetést és a korábban a Kúria által hivatali visszaélés miatt kiszabott egyéves szabadságvesztést összbüntetésbe kell foglalni, és ennek szabályai alapján Hunvaldnak nem kell börtönbe vonulnia, mert a büntetést az előzetes letartóztatásban kitöltötte.

Mondja ki Magyarország is, hogy a népirtás az népirtás

Az LMP szerint ideje, hogy Magyarország hivatalosan is elismerje az örményekkel szembeni 1915-ös törökországi népirtás tényét. Schiffer András társelnök-frakcióvezető közleményében azt írta, hogy az egy-másfél millió keresztény vallású örmény lemészárlása a 20. század első „iparosított módszertanú genocídiuma” volt, amely számtalan hasonlóságot mutat a későbbi holokauszttal. Az LMP ezt kimondó határozati javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé.

A Fidesznek a dédelgetett török–magyar viszony miatt ez nagyon nem hiányzik. Pedig lépése nem lenne kirívó, hiszen a Törökországgal – például a rengeteg török bevándorló okán – jóval érzékenyebb viszonyban lévő Németország államfője, Joachim Gauck tegnap kijelentette, hogy előre megtervezett népirtást hajtottak végre az örmények ellen száz éve az Oszmán Birodalomban, míg a Bundestag mai emlékülésén határozatban bélyegezte népirtásnak az örmények száz évvel ezelőtti tömeges legyilkolását. Németország korábban mindig kerülte, hogy genocídiumnak minősítse a történteket.

Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök Isztambulban úgy fogalmazott, hogy osztozik az örmények fájdalmában, és tisztelettel adózik valamennyi örmény emlékének, akik „az első világháborús körülmények” között vesztették életüket. Genocídiumról mindazonáltal – természetesen – nem beszélt, a halottak szerinte a világháború áldozatai, és nem ismerte el az Oszmán Birodalom felelősségét.

 

 

 

 

 

Fontos, hogy az áfacsökkentés a fogyasztói árakban is érvényesüljön

A tolvajkormány a sertéshús áfájának csökkentésével lehetővé teszi, hogy a fogyasztói árak ténylegesen csökkenjenek, fontos, hogy a kereskedők ezt ne nyeljék le – mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szombaton.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az áfacsökkentés érvényre jusson a fogyasztói árakban, ez ügyben egyeztet a kereskedelmi szektorral is – fejtette ki.

Az államtitkár elmondta, hogy az adóintézkedésekről szóló jogszabály módosítások a jövő évi költségvetési törvénnyel egyidejűleg fognak a parlament elé kerülni, a kormány szándékai szerint május 13-ig.

Emlékeztetett, hogy a tervezet értelmében, csak a személyi jövedelemadó kulcsának 1 százalékpontos csökkentésével – 16-ról 15 százalékra – 120 milliárd forint jövedelem marad a családoknál, a sertés áfájának csökkentése 27-ről 5 százalékra pedig nagyjából 25 milliárd forintos hatással jár.

Ennyivel nő az a mozgástér, amelyből a családok többet tudnak fogyasztani vagy megtakarítani – mondta a helyettes államtitkár.

Kiemelte, hogy az adó- és járulékkedvezmények 2011-től 2016 végéig összességében 3600 forintot hagynak a családoknál, ezeket azonban csak legális jövedelmekből lehet igénybe venni. Ezen keresztül is a legális foglalkoztatásra szeretnék ösztönözni a munkavállalókat és a munkáltatókat.

 

 

 

 

A Fidesztől mentené az óvodákat az MSZP

Az MSZP arra szólítja fel a fideszes önkormányzatokat, hogy ne centralizálják az óvodákat. A párt budapesti elnöke erről vasárnap, a XI. kerületi Fürkész óvoda előtt tartott sajtótájékoztatón beszélt. Kunhalmi Ágnes arra hivatkozva mondta ezt, hogy – szavai szerint – Budapest-szerte a fideszes önkormányzatok sok helyen kezdték el összevonni az óvodákat, pedig az ellen a szülők és a pedagógusok is több esetben tiltakoztak.

Az ellenzéki politikus azt kérte: ne állítsanak elő ugyanolyan állapotokat az óvodákban, amilyeneket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) létrehozásával tettek az általános iskolákban.

Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, hogy az összevonásokat a kormánypárti önkormányzati képviselők strukturális átalakításokkal és spórolással indokolják. Az MSZP viszont nem ért egyet azzal, ha a gyerekeken akarnak spórolni – szögezte le. A centralizáció miatt a "gyerekek el fognak veszni", szét fognak csúszni az egyedi pedagógiai programok, meg fog szűnni a családias hangulat – vélekedett.

Ha ma centralizálják az óvodákat és egy intézményvezetőhöz 200-300 helyett 700-800 vagy akár kétezer gyerek tartozik majd, akkor nem lehet érdemi szakmai munkát folytatni – emelte ki.

Molnár Gyula, a szocialisták XI. kerületi elnöke azt mondta, a helyi önkormányzat a múlt héten "meglepő, váratlan és semmivel sem magyarázható" döntést hozott, ugyanis sem a választási kampányban, sem a képviselő-testület megalakulása utáni üléseken nem volt szó arról, hogy egy köznevelési koncepciót készítenek, amellyel átalakítják az óvodai rendszert.

A döntéssel huszonhárom intézmény helyett nyolcat hoztak létre és ezt követően már ki is írták ezek élére a pályázatokat. Az MSZP szerint ez súlyosan törvénysértő, emiatt a párt megteszi a jogi lépéseket, mert egy intézmény nem egy határozattal, hanem az alapító okirat elfogadásával jön létre – közölte.

A politikus azt mondta, hogy az átalakításokat indokolva az önkormányzati többség pénzügyi okokra hivatkozott, ugyanis előbb 80, majd később 30-40 millió forintos megtakarításról beszéltek, ugyanakkor a képviselő-testület többsége a kiemelt rendezvényekre fordítható összeget 70 millióról 105-re emelte.

Kunhalmi Ágnes másik témára áttérve közölte: az MSZP üdvözli, hogy a felsőfokú végzettségű bölcsődei dolgozókra kiterjesztik a pedagógus-életpályát. Ez viszont csak valamivel több mint nyolcszáz embert érint, miközben a bölcsődékben dolgozóknak több mint a 75 százaléka még mindig a létminimum alatt keres – hívta fel a figyelmet. A szocialisták ezért azt követelik, hogy az összes pedagógiai munkakörben dolgozó, gyermekneveléssel foglalkozó bölcsődei és óvodai alkalmazott bérét emeljék fel. Emellett felszólított arra, hogy ezekben az intézményekben hajtsanak végre szakmai pedagógiai reformot is.

A politikus végül azt kérte, hogy ne kerüljenek át a Klikhez a gyakorló iskolák.

 

 

 

Útlezárással folytatódik a tüntetés az iskolákért

Az iskolák mellett, és a boltok bezárása ellen gyűltek a József nádor téren. Ezután magánszemélyek útlezárást rendeztek az Andrássy úton.

Két-háromszáz résztvevő gyűlt össze a Szabad Oktatást nevű csoport tüntetésének kezdetére a budapesti József nádor téren. A demonstrálók az iskolabezárások, szakok megszüntetése, valamint a vasárnapi zárvatartás ellen is tiltakoznak. Követeléseik között szerepel továbbá Polt Péter lemondása.

A helyszínen tudósítónk szerint jelentős rendőri készültség tapasztalható.

A szervezők a Facebookon közzétett felhívásukban jelezték, hogy pártzászlókat és -szimbólumokat nem látnak szívesen. Megjelent azonban a jobboldali tüntetésekről régóta ismert zászlóbiznisz: magyar zászlót ezer, uniósat pedig 1500 forintért lehet venni az árusoktól.

A tüntetésen megjelent Mécs Imre 56-os forradalmár, volt parlamenti képviselő, valamint Szabó "Tuareg" Gábor tüntetésszervező aktivista.

A hvg.hu tudósítója tanúja volt, ahogy egy idős férfi azt követelte a szervezőktől, hogy azonnal kapcsolják ki a hangosítást, mert nem tud megmaradni a lakásában "a mocskos kommunista bandától."

Horváth Szilveszter, a bezárásra ítélt Neptun Általános Iskola tanára beszédében Svejket idézve azt mondta, "hé, ide ne lőjetek, itt iskolák és gyerekek vannak." Elmondta, hogy szolidárisak a tegnap tüntető ápolókkal, és nem hátrálnak meg.

A tüntetés része, hogy egy-egy perces felszólalások erejéig bárki megkaphatja a mikrofont. Ennek keretében egy néni elénekelt egy népköltést Felcsútról.

Beszédet mondott volna két diák a szintén bezárással fenyegetett Raoul Wallenberg iskolából, de őket az igazgatójuk nem engedte el. Ezután fél perc csend következett a Kaposváron leszúrt trafikosért.

Az egyre színesebb egyvelegben Molnár Péter slam poetry előadása volt az újabb színfolt, ő ugyanis a roma-magyar együttélésről és a Kúria szerdai, a nyíregyházi szegregált iskolát megvédő döntéséről verselt.

Egy órával a kezdés után kezdtek hazaszállingózni a Neptun iskola tanulói. Ekkor még elhangzott egy beszéd a bevándorlóellenes konzultációról is.

Negyed hatra már csak körülbelül százan maradtak a téren a hvg.hu tudósítója szerint. A hangszórólból felcsendült a Baszódjál meg, KDNP című dal cenzúrázott változata. A szervezők hamarosan bejelentették, hogy a tüntetésnek vége, és a még a helyszínen tartózkodók hazaindultak.

Útlezárás az Andrássyn

A Szabad Oktatást-demonstráció végén a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út sarkán megállt egy hangszórós furgon, elzárva a forgalom elől az utat. A kocsi körül körülbelül tízen csoportosulnak, tábláikon a közmunka és a szegénység ellen tiltakozó jelszavakkal. Közöttük van Mécs Imre és a Szabad Oktatást hálózat egyik szervezője is, valamint egy ismert DK-s aktivista. A rendőrség itt is biztosítja a helyszínt. (Korábbi értesülésünkkel ellentétben ez is törvényes tüntetés, amelyet egy magánszemély jelentett be.)

A tüntetők beindítottak egy áramfejlesztőt, és újabb hangszórókat helyeztek el. Időnként skandálni kezdenek "demokráciát, jogállamot" jelszavakkal.

 


 
Arhívum
Március
       
Április
         
Május
       
Június
         
Július
       
Augusztus
       
Szeptember
         
Október
       
November
         
December
       
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV
 

 

Fel