Könyörtelenül – Orbán tényleg egy nagy G!

Magyarország mini/szterelnöke nagyon elrúgta újra a pöttyöst, bár lehet, hogy most végleg elgurult a gyógyszere!

Amikor meghallgattam reggel Orbán idegengyűlöletre buzdító szavait, kedvem lett volna valamit összetörni, és bár megpróbáltam leírni a haragom, de azt nem bírták volna el ennek az oldalnak a lapjai.

Haragszom, sőt nagyon haragszom Orbán Viktor Mihályra, aki a sorozatos választási vereségeket úgy próbálja meg ellensúlyozni, hogy a gazdasági menekültekre irányítja a figyelmet! Amellett, hogy annyira ismerős ez az Orbáni politika, hiszen mindig kell keresni valamilyen ellenséget, akit lehet gyűlölni, akik ellen lehet CÖFfögni, béke menetelni, hogy eltakarják a Fidesz – KDNP kormány lépéseiről a figyelmet, hogy ez a politika már szánalmas is!

 

Biztos vagyok benne, hogy most kieresztik újra a gyűlölet kutyáit, Bencsik Andrást, Bayer Zsoltot, és a többi zugírót, fizetett bloggert, akik szenvedélyesen fogják propagálni a kormány sajtóorgánumaiban, ezeket a förmedvényes gondolatokat, amelyek a mini/szterelnök száján kibuktak a ma reggeli rádióadásban!

Honnét veszi a bátorságot ez a felcsúti tahó, hogy nekem levelet küldözgessen az én pénzemből, ráadásul úgy, hogy van képe kinevezni konzultációnak?
Akkor miért nem küldött ez a rongy alak levelet, amikor kitalálták a vasárnapi boltbezárást, vagy akkor, amikor fizetőssé tették a sztrádák bevezető szakaszait és az elkerülő utakat?
Akkor persze nem számított a véleménye a népnek, amelyik úgy gondolom, túl sokáig tűri már ennek a diktátorokkal szelfiző agyamentnek a túlkapásait!

Üvöltök, dühöngök, de nem csak magamért!

Orbán úgy tesz, mintha azok az emberek, akik elmenekültek az otthonukból, örömmel vállalnák a földönfutó szerepét! Azt mondja, ki kell őket toloncolni az országból! Ez aztán a keresztényi gondolkodás, gondviselés, és egyetlen egyházi főméltóság sem áll fel, és mondja, hogy ez nem helyes! 

Milyen lealjasult világban élünk, hogy ilyen kimondottan gonosz és ártó gondolatokat megfogalmazhat egy ország vezetője büntetlenül? Mit szóltak volna azok a magyarok, akik az elmúlt században elmenekültek Magyarországról, ilyen mentalitásba ütköztek volna, ilyen mélységes gyűlöletbe! Mi lett volna, ha az 56-os menekülteket Ausztriából egyből visszatoloncolták volna? 

Mit szól ehhez Vidnyánszky Attila, aki biztos nem politikai menekültként jött át Ukrajnából, hanem a jobb megélhetés reményében! 
Mit szól ehhez Kriza Ákos, Miskolc Fideszes polgármestere, aki Romániából települt át, és nem politikai okok, hanem nyílvánvalóan a jobb megélhetés miatt!
Mit szól ehhez Dusev-Janics Natasa, aki szintén nem politikai okok miatt lett magyar állampolgár és hagyta ott Szerbiát?
Mit szól ehhez Tőkés László, aki püspök és a Fidesz EP képviselője, és nyilván nem az üldöztetések miatt lett magyar állampolgár!

Tudnám tovább folytatni, de miért, és minek, vagy kinek?

Toloncoljuk vissza őket?

A Fidesz talpnyalói, az idegengyűlölők, úgyis csak tapsolnak ennek a szélsőjobbos mutatványnak, aminek nincs más célja, hogy a Jobbiktól visszaszerezzék az átcsábult, volt Fideszes szavazókat!

Hej, Orbán Viktor Mihály mi lesz a következő lépés? Lágerek felállítása, persze csak a menekültek részére, ahol dolgozhatnak? Miért is, mit is? Ez is része a meghirdetett 100 százalékos foglakoztatásnak? Újra be lesz vezetve a KMK (közveszélyes munkakerülés), tilos lesz a rágógumi, a Coca – Cola és a hosszú haj? 

Nagyon, de nagyon visszaéltél Orbán, te felcsúti alsópolcos minden lehetőségeddel, de mondok neked valamit! Emlékszel 1989-re, a román forradalomra? Tudod arra, amikor megpuccsolták Nicolae CeauSescut, én még emlékszem arra a közvetítésre, amikor integetett a tüntetőknek, még akkor sem hitte el, hogy vége!
Több közös van kettőtök életében!
Őt is verte az apja, ő is nyomorba taszította a népét, neki is rendeztek békemeneteket, ő is azt hitte bármit megtehet, neki is volt stadionja…
Simicska már ellened fordult, a többiek is lassan szembe fordulnak veled, Lázár, és a többi mohó janicsár két forintért el fognak adni, ha az lesz az érdekük, és megérdemled majd a veszted, mert becsaptad és átverted a magyar népet!

 

 

 

 

 

A keményen dolgozó kisemberek meghekkelték a vasárnapi boltzárat

Bármennyire is elszántnak mutatkozott eddig a kormány a vasárnapi boltzár ügyében, minden jel szerint most először meghátrál. Jóval hamarabb változtatnak ugyanis a szabályokon, mint tervezték. A boltok hajnalban is nyitva lehetnek, a kezdést a munkába sietők örömére 6 óráról fél 5-re előrehozzák, de a rendszeren emellett is több rést ütöttek már a különböző érdekcsoportok.

A kormány és a kormánypártok meghallgatták a keményen dolgozó kisemberek panaszát, és lehetővé teszik, hogy a hajnalban munkába indulók bárhol megvehessék a friss kiflit vagy a tejet. Az eddigi 6 óra helyett a jövőben már 4.30-kor kinyithat minden üzlet. Az ehhez szükséges törvénymódosító javaslatot a parlament törvényalkotási bizottsága támogatja, ami azt jelenti, hogy elfogadása majdnem biztosra vehető, hiszen a kormánypárti többség támogatta az indítványt, előre vetítve, mi várható a pár nap múlva esedékes parlamenti szavazáson.

A módosítás szándékával eredetileg a jobbikos vezetésű vállalkozásfejlesztési bizottság állt elő, de kezdetben úgy tűnt, nem lesz belőle semmi, mert a kormány nem támogatta. Ez részben be is igazolódott, mert a korai nyitás megengedése mellett az eredeti javaslat a metrómegállókra is kiterjesztette volna a kereskedelmi amnesztiát, ez azonban az új módosítóba már nem került be. A 4.30-as nyitás viszont átment a rostán, sőt kiterjesztették a passzust az engedélyezett vasárnapokra, december 24-ére és szilveszterre is "a kora reggeli órákban munkába indulók"érdekében.

A kormány engedékenysége azért meglepő, mert a vasárnapi zárva tartás szabályait lefektető törvény csak bő egy hónapja lépett életbe, és a rengeteg kritika ellenére a kabinet eddig még mindig kitartott amellett, hogy legalább két hónapnak el kell telnie, amíg az első tapasztalatokat értékelni lehet. Ez most borult, annál is inkább, mert a kormányzati kommunikáció további két kifogással kapcsolatban is engedékenységet jelez.

A merevség eddig tartott

Az egyik a Balaton környékén lévő üzletek kivétele a törvény szigora alól, mivel az ottani kisvállalkozások nagyon tartanak attól, hogy a vasárnapi boltzár rontja a térség turisztikai vonzerejét, és végső soron pont azoknak a megélhetését veszélyezteti, akiket a törvény előnybe akart hozni. A 78 önkormányzatot tömörítő Balatoni Szövetség erősen lobbizik azért, hogy a nyári főszezonban a tó környékére ne vonatkozzon a zárva tartási szabály.

A másik rést a kereskedelmi szakképesítések miatt háborgó vállalkozók üthetik a pajzson. A nyitva tartáshoz ugyanis nem elég tulajdonosnak vagy családtagnak lenni, bizonyos élelmiszerek értékesítéséhez a megfelelő szakképesítést is fel kell tudni mutatni. Mivel azonban ez sok esetben nincs meg a tulajdonosnak vagy a családtagjának, pusztán ezen is múlhat a vasárnapi nyitva tartás lehetősége. A szakképesítések ellenőrzésére a tapasztalatok szerint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) eddig nem helyezett nagy hangsúlyt, a gazdasági tárca azon közlése pedig, amely szerint ezt a szabályt átdolgozzák, szintén arra utal, hogy akár itt is puhulhat a zárva tartási szigor.

Az NFH eddig egyébként is inkább a nagy ügyekre koncentrált, a tapasztalatok szerint apparátusa még nem érkezett el oda, hogy a kisebb vállalkozások csip-csup dolgait bolygassa. Ennek hatására ezen a téren is dúl a szokásos össznépi ügyeskedési játék, a boltosok folyamatosan tesztelik, hogy a szabályozás végrehajtását biztosító hivatalok meddig engedik el őket a kiskapuk keresésében.

Lövések mindenhonnan

Tipikusan ilyen próbálkozás, amikor a bolt meghatározott tulajdonrészét formálisan átadják egy alkalmazottnak, aki a valóságban nem jut nagyobb szerephez a korábbinál, a vasárnapi vagy éjjeli nyitva tartáshoz szükséges követelményeket azonban ezzel mégis hozni tudja a vállalkozó. Az is hasonlóan trükkös megoldás, amikor a tulajdonos vasárnapra berendeli az alkalmazottait dolgozni, de ők hivatalosan – illetve az ellenőröknek előadott mesében – csak takarítanak vagy árufeltöltőként vannak a helyiségben.

Az első ütést egyébként a szigorú boltzáras törvényre nem is az érdekcsoportok lobbija, hanem maga a törvényalkotó mérte, amikor sehogy sem sikerült kitiltania a boltokat a benzinkutakról (amelyek természetesen nyitva lehetnek vasárnap és éjszaka is). Mivel a Spar és az OMV több ilyen kutat is működtet, illetve a Tesconak és a Shellnek is van egy hasonló közös tesztüzlete, a kormány megpróbálta ezeket is beletuszkolni a kötelezően zárva tartó egységek közé, a jogszabályt azonban nem sikerült úgy módosítani, hogy elérje a célját.

A módosítás furcsa jogértelmezési vitába torkollott, amelynek lényeg az volt, hogy a benzinkút mint helyiség számít üzletnek, és erre vonatkozik a törvény, vagy a benzint értékesítő cég a jogszabály alanya. Mivel a Nemzetgazdasági Minisztérium hosszas vajúdás után olyan jogértelmezést volt kénytelen kiadni, amely szerint az üzlet a fizikai helyiség, eldőlt, hogy az oda betelepülő bolt nyitva lehet vasárnap is.

A törvénnyel kapcsolatban egyébként kezdetben rengeteg bizonytalanság adódott, az érintett kereskedőknek sokszor fogalmuk sem volt arról, hogy mit, mikor, milyen üzletben és milyen formában árulhatnak, vagy nem árulhatnak.

Bár az elmúlt pár hétben sok minden letisztult, a kereskedők jelentős része ma sem képes pontosan értelmezni a jogszabályt. Ma is belefuthat bárki abba, hogy egy pékség nem mer kenyeret árulni vasárnap délután, mert nem tudja, hogy szabad-e neki, miközben fagyit lehet nála venni, mert meg van győződve róla, hogy az nem tilos - és azért árulhat fagyit a vállalkozó a pékségnek is helyt adó helyiségben, mert fagylaltos pult is van, és az már vendéglátásnak minősül, ezt pedig korlátozás nélkül lehet űzni a hét utolsó napján.

 

 

 

 

Betiltották Juhász Péter Orbán háza elé tervezett demonstrációját

Arra hivatkozva, hogy az lakóövezetnek minősül a Cinege utca, ezért ott nem lehet demonstrálni – írja Facebook oldalán Juhász Péter.

Az Együtt vezetőjének bejelentésében az szerepelt, hogy sajtótájékoztatót tart Orbán háza előtt és levelet dob be a postaládájába.

"Ez zavarná a miniszterelnök úr méltóságát és akadályozná a környezetében élőket szabad mozgásukban, veszélyt jelentene a gyerekek fejlődésére, és sérülne a magánélete. Amikor a romák lakta részeken meghaltok cigányok skandálás mellett köveket dobálva vonul a gárda, akkor ezek lényegtelen szempontok. Ez a kettős mérce."

- írja Facebook oldalán Juhász.

A keddi demonstrációt Juhász így lemondja, de állítása szerint jogi úton viszi tovább az ügyet, mert szerinte

"nem jogállam az, ahol be lehet tiltani a szabad gyülekezést egyik helyen, mert a miniszterelnök lakik ott, míg a másikon fenyegetni lehet ott élő embertársainkat".

 

 

 

 

Illegális burgonyabizniszt füleltek le a NAV-osok

Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) adatainak ellenőrzése nyomán foglaltak le 80 tonna jelöletlen burgonyát a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón, egy gazdálkodó telephelyén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai - tájékoztatta a NAV szóvivője szombaton az MTI-t.

Az ellenőrök az ekáer információinak elemzésekor ellentmondásokat fedeztek fel a  gazdálkodó adóbevallásában az unióból származó beszerzések, illetve az  ekáer bejelentések között, ezért folyamatosan figyelemmel kísérték a szállítmányait - közölte Suller György Attila. Mint kiderült, a csalók célja az volt, hogy a bizonytalan eredetű burgonyát magyar termékként értékesítsék - tette hozzá.

A vizsgálat adatai szerint, a vállalkozás előírásszerűen bejelentette több kamionnyi burgonya érkezését, és rendelkezett a szállítmányokhoz kapcsolódó ekáer számokkal is. A NAV pénzügyőrei ugyanakkor a HU-GO útdíjrendszer nyomvonaladataiból pontosan tudták, mikor érkeznek a járművek a cég telephelyére, és az aznapi utolsó jármű célba érkezése előtt célirányosan közúti ellenőrzést tartottak. 

A kontroll során kiderült, hogy 22 tonnányi, bizonytalan eredetű minőségi jelzéssel el nem látott ömlesztett burgonyát tartalmazott a szállítmány. A pénzügyőrök elkísérték a szállítmányt a vállalkozás telephelyére, a helyszínre érkező élelmiszerbiztonsági ellenőrök azonnal zárolták a rakományt, és elkezdték a vizsgálatot. Ugyanakkor azt a raktárt is zárolták, ahol a már korábban megérkezett árut tárolták.

A magyar termékké történő átcsomagolás egyrészt csorbítja a magyar minőségbe vetett bizalmat, illetve az áru igazolatlan származása miatt a vásárlók egészsége is károsodhatott volna. Ezért a burgonyát a kormányhivatal munkatársai megsemmisítették - hangsúlyozta Suller György Attila

 

 

 

Több mint 760 millióért rendelt zongorákat a tolvajkormány

Tíz Bogányi-zongora megvásárlásáról döntött a kormány. A hangszerek magyarországi és külföldi közintézményekbe kerülnek. A határozat a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

A határozat felhívja a nemzetgazdasági minisztert, valamint az emberi erőforrások miniszterét, hogy gondoskodjon 764 millió 54 ezer forint rendelkezésre állásáról az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetési fejezetében. A pénz előteremtésének határideje július 15.

A futurisztikus külsejű, számos technikai újítással bíró Bogányi-zongorát januárban a Zeneakadémián mutatták be a nagyközönségnek. Az új hangversenyzongora erőteljes, tiszta, egyenes hangon szólal meg, Bogányi Gergely szerint hangzása barátságosabb, mint a mai modern zongoráké.

A fejlesztés a névadó zongoraművész mellett Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter Attila főtervező, dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember nevéhez fűződik.

Nagyzenekarral először április 16-án Pécsen, a Pannon Filharmonikusok koncertjén mutatkozott be nyilvánosan az új fejlesztésű hangversenyzongora. A pécsi közgyűlés január végi ülésén döntött egy Bogányi-zongora beszerzéséről, a Kodály Központba kerülő hangszer árának előteremtésére gyűjtést indítottak a lakosság körében.

 

 

 

 

Schmidt Mária megmutatná a fiataloknak, mitől szabadultunk meg a kommunizmus bukásával

Negyedszázaddal a kommunizmus megdöntése után meg kell mutatni a fiataloknak, hogy mi ért véget, mitől szabadultunk meg – mondta egy pénteki budapesti rendezvényen Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum alapító főigazgatója.

A múzeum által tavaly kiírt filmpályázat díjátadó ünnepségén a főigazgató arról beszélt, nem engedhető meg, hogy huszonöt év elteltével eltagadják, a térség minden államában hatalmas tömegmozgalmak buktatták meg "a szabadsághiányos rendszert".

Mint mondta, a kommunizmus bukása nem csupán megdöntői, hanem az egész régió sikere volt. Hozzátette, azt is fel kell eleveníteni az emlékezések sorában, hová jutottunk el e negyedszázad alatt.

Egy albán fiatal nyerte a Terror Háza Múzeum videoversenyét, amelyre az elnyomás, a kommunizmus és a szabadság témakörében lehetett legfeljebb egyperces kisfilmmel pályázni. Edizano Gjini munkáját a zsűri nemcsak témaválasztása, az albániai kommunista titkos bunker bemutatása és látványvilága miatt díjazta, hanem azért is, mert bemutatja a kommunizmus alóli felszabadulás örömét.

A győztes az MTI-nek elmondta: hazájában máig ható, de elhallgatott téma, hogy mi történt az országban a kommunizmus évtizedei alatt.

Az albánok megtanulták, miként lehet, ha szenvedve is, de túlélni, és ez a tapasztalat máig benne maradt a köztudatban, gátolva például, hogy kiálljanak jogaikért – mondta.

A második díjat az Egyesült Államokban élő magyar származású Bertalan Gitti kapta, aki személyes történeten keresztül mutatott be szabadságharcos hősöket. A szintén albán harmadik helyezett, Faton Islami egy fiatalok által eljátszott jelenetben ábrázolja plasztikusan a diktatúra működését, mutatja be a zsarnokság irracionális természetét.

A Terror Háza Múzeum korábbi közlése szerint mintegy száz, köztük hat magyar alkotótól származó pályamű érkezett a pályázatra.

 

 

 

 

A bankok és az államkincstár nyerheti a legnagyobbat a brókerbotránnyal

Elemzők azt várják, hogy a brókerbotrány után a magyarok bankbetétekbe és állampapírokba fektetnek majd.

A nagyobb bankok és a Magyar Államkincstár nyerhet a legnagyobbat a brókerbotránnyal - írja a Portfolio.hu elemzői előrejelzésekre hivatkozva.

Az MNB pénzügyi számlái alapján tavaly a háztartások a vállalati részesedéseket nem számítva a legnagyobb összegeket belföldi betétben (26 százalék), befektetési jegyben (15 százalék), készpénzben (12 százalék) és állampapírban (9 százalék) parkoltatta a magyar lakosság.

Az elmúlt három évben a befektetési jegyek, a készpénz és az állampapír növekedett a leginkább, a befektetési jegyek körében a BAMOSZ adatai alapján a kötvényalapok, a vegyes alapok és az abszolút hozamú alapok jegyei taroltak, a csökkenő hozamkörnyezet azonban a pénzpiacok alapoknak is betett.

A lakossági bankbetétek csak 1,2 százalékkal csökkentek 2013 vége óta, a lekötött forintbetétek viszont 16 százalékkal. A lekötetlen forintbetétek aránya immár 37 százalék.

A brókercégeknél január-februrában 11 százalékkal csökkent az értékpapír-állomány, a bankoknál viszont 2,5 százalékkal nőtt. Bár megindult tehát a befektetések átáramlása a brókercégek felől a bankokhoz, a következő hónapok statisztikáiból fog csak kiderülni, ez mennyire lesz tartós trend.

 

 

 

 

Nekiment az Emmi államtitkárának Tab fideszes polgármestere

Schmidt Jenő, Tab fideszes polgármestere szerint az Emminek fogalma sincs arról, mi folyik vidéken, és le kéne végre számolni azzal a hozzáállással, hogy van a "felelős állam" és a "felelőtlen önkormányzatok".

A minisztérium nem tudja, mi a helyzet a „végeken” – üzente Schmidt Jenő tabi fideszes polgármester, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) nemrég újraválasztott elnöke Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkárnak, aki az ATV-ben korábban azt mondta, ha valamely településen csökkentek a szociális támogatások, az azért van, mert az önkormányzatok az adóbevételeiket magukra költik és nem a szociálpolitikára. Mint ismert, március elsejétől több szociális támogatás is helyi hatáskörbe került, ezeket a helyi bevételekből kell fedezni, ahol pedig nincs elég, ott az állam elvileg besegít.

Schmidt Jenő már korábban is arra hívta fel a figyelmet, hogy a szociális támogatásokat újraszabályozó törvény révén nagyok lesznek majd a különbségek a segélyezés terén az egyes önkormányzatok között, a helyhatóságok ugyanis kevesebbet áldoznak majd erre a célra, mint korábban, a segélyekre költött pénzek pedig sok helyen hiányozhatnak a fejlesztésekből. Czibere erre azt mondta, ahol van elegendő iparűzési adó, ott is ennek maximum csak az 1-3 százalékát viszik el a szociális támogatások.

Schmidt Jenő most a Somogy megyei online lapnak azt nyilatkozta, "a minisztérium nincs képben a települési támogatások terén, de nem is lehet, hiszen ehhez háromezer rendeletet kellett volna átnézni egyetlen hónap alatt". Mint mondta, fél év múlva már lehet statisztikákat összeállítani arról, hogy milyen típusú segélyek szűntek meg, vagy alakultak át, de a huszonhárom megyei jogú város napi helyzetének ismeretéből nem lehet országos következtetésekre jutni, mert a legfőbb probléma a hátrányos helyzetű településekkel van.

Schmidt azt mondta, szerinte teljes mértékben megalapozatlan Cziberének az a kijelentése, hogy egyik évről a másikra tizenötezerrel nőtt volna z önkormányzati alkalmazottak száma, mert lehetetlen, hogy ilyen mértékben nőtt volna az önkormányzati bürokrácia, legfeljebb ha a közmunkásokat is beleszámolják, akkor lehet szó ilyen mértékű növekedésről. "Ugyancsak téves állítás, hogy az önkormányzatok a saját bevételeiket, így a helyi iparűzési adót magukra költik. Jelentős részét a kötelező feladatellátásra kell költeni, szabad forrásfelhasználással kevés település tud élni" – magyarázta Schmidt.

A TÖOSZ elnöke hozzátette, ideje felszámolni azt a kormányzati szereplők esetében egyre gyakoribbá váló, alap nélküli megközelítést, amely azt sugallja, hogy van a "felelős állam" és vannak a "felelőtlen önkormányzatok". "Az állam és az önkormányzatok egymás partnerei" – mondta. "A szociális rendszer átalakítása előtt is jobb lett volna konzultálnunk, statisztikákat egyeztetnünk és értelmeznünk, nem pedig a költségvetési törvényből megtudnunk, hogy áprilistól ez van és punktum" – jelentette ki Schmidt Jenő.

Az Abcúg.hu arról ír, a Pest megyei Bag jegyzője szerint is váratlanul érte az önkormányzatot az átalakítás, ezért valahonnan muszáj elvonni, ha tartani akarják az eddigi támogatási szintet. Bognár Józsefné azt mondta, január végén vagy február elején értesültek a változásokról, ezért mindössze két hetük volt felkészülni és megírni a rendeletet.

Mint mondta, az állami támogatás csak félmegoldást jelent, mert csak a tavaly megállapított támogatásokra kapnak pénzt az államtól, amiről az idén döntenek, azt saját forrásból kell fedezniük, de folyamatosan kapnak kérelmeket. Bognár Józsefné azt mondta, az energiával próbálnak takarékoskodni, de a helyi képviselők felajánlásai is sokat segítenek. Az ő elmondása szerint sem marad pénze az önkormányzatnak a fejlesztésekre, hitelt pedig csak kormányzati engedéllyel vehetnek fel.

 

 

 

Bébiszitterként dolgozott a trafikos lány gyilkosa

A trafikos gyilkos, B. Péter pár nappal ezelőtt költözött el Sántosról, ahol anyjával és apjával élt. Szüleinek azt mondta, a közelben élő nagyapjához megy.  Az elmúlt időben egyébként bébiszitterként keresett pénzt az a 20 éves férfi, akiről apja úgy nyilatkozott: nem volt büntetve soha, kisebb balhéi sem voltak, nem is volt erőszakos természet – írta a Blikk.

A Bors azt írta, hogy szerda délután magára öltötte a kék munkásruhát, arcára sálat tekert, a zsebébe pedig elrejtette a konyhakést, majd felült a Kaposvár felé tartó buszra.

A város Fő utcáján sokáig sétálgatott, látszólag céltalanul, de közben a kiszemelt trafikot figyelte. Zárás előtt negyed órával belépett a boltba, és az eladólánytól a napi bevételt és az üzlet kulcsát követelte. G. Fruzsina minden ellenállás nélkül átadta a kasszában lévő 22 ezer forintot, és a kulcsot is. A rabló azonban megijedt, hogy a nő később felismerheti, ezért elővette a kést és halálra szurkálta az eladólányt. Ötször szúrta meg, a lány rengeteg vért vesztett. Nővére még életben találta, de megmenteni már nem tudta.

B. Péter tette után kevesellte a szerzett pénzt, ezért újabb trafikokat akart kirabolni – írta a lap. Tervét az hiúsította meg, hogy a kiszemelt üzletekben nagy volt a forgalom. Apja munkásruháját a városligetben rejtette el, a 30 centiméter hosszúságú kést pedig bedobta a Tesco mögötti tóba.

Sem alkohol, sem kábítószer hatása alatt nem állt a férfi, akit csütörtökön fogott el a rendőrség. 

A Blikk szerint azért rabolt és ölt, hogy pénzhez jusson, s elkezdje önálló életét. A gyanúsított előzetes letartóztatásáról szombaton dönt a bíróság. Bár előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal gyanúsítják, azért vizsgálni fogják elmeállapotát is.

 

 

 

 

 

Ismét késsel támadtak egy trafikmutyi eladóra

Tetten értek a rendőrök két férfit, aki egy dohányboltot akart kirabolni Debrecenben – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata pénteken az MTI-vel. A rablás során senki nem sérült meg.

A rendőrség tájékoztatása szerint csütörtök késő este két maszkot viselő férfi ment be a debreceni Bem téren lévő egyik nemzeti dohányboltba. Egyikük az eladót egy késsel a földre kényszerítette, társa pedig a boltban lévő dohánytermékeket egy táskába pakolta.

A helyi nyomozók éppen a közelben voltak és felfigyeltek a két férfira. Azonnal utánuk mentek az üzletbe, ahol rablás közben tetten érték őket.

A rendőrök a két férfit elfogták, a városi rendőrkapitányságra előállították és gyanúsítottként kihallgatták. A két helyi lakost őrizetbe vették.

 

 

 

 

Kövér: Több Orbán Viktor kellene az országban

Kövérnek elmentek otthonról?

A rendszerváltozás eredményeiről és hiányosságairól is beszélt Kövér László a Veszprém Megyei Naplónak adott, szombaton megjelent interjújában. Az Országgyűlés elnöke rövid távúnak tartja a Jobbik előretörését a fiatalok körében és úgy látja, ha más pártokban is lenne legalább egy-egy Orbán Viktorhoz hasonló képességű ember, akkor az ország az elmúlt 25 évben előbbre jutott volna.

Kövér László az interjúban a rendszerváltozásról szólva rámutatott: a politika abban az értelemben ma már nem korlátja az ambiciózus emberek felemelkedésének, mint volt 1990 előtt, hiszen akkor a tehetséges emberek is úgy érezték, ha el akarnak jutni olyan beosztásokba, ami a képességeiknek megfelel, akkor jobb, ha a lojalitásukat párttagsággal is kifejezik. Másfelől pedig a deklaráltan egyenlőségelvű szocializmus nem engedte meg, hogy a képességekhez, teljesítményhez vagy egyszerűen csak az eltérő élethelyzetekhez kapcsolódóan létrejövő különbözőségek túlságosan nagy jövedelmi, vagyoni egyenlőtlenségeket eredményezzenek – idézte fel Kövér László, hozzátéve, hogy ilyen értelemben ma már nem állnak fenn akadályok, de ettől függetlenül igaz, hogy a politikának sok egyéb gátat nem sikerült elhárítania.

Oktatás, privatizáció

A házelnök a rendszerváltozás hiányosságai közé sorolta, hogy nem sikerült az elmúlt 20 évben az oktatási rendszer problémáit úgy kezelni, hogy versenyképes tudáshoz jussanak a fiatalok. Szerinte a privatizációt sem sikerült úgy megoldani, hogy az államosított vagyont úgy osszák szét, hogy az a legkevésbé legyen igazságtalan, egyúttal hozzájuttassa az elindulás lehetőségéhez azokat az embereket, akik addig érdemtelenül el voltak zárva ettől.

A legszegényebbek

A házelnök úgy folytatta, nem sikerült orvosolni azt a társadalmi problémát, ami a vállalkozások tőkeszegénységét okozza, illetve nem sikerült megoldani a legszegényebbek helyzetét sem, még ha a minimálbér-emeléssel, a közmunkaprogrammal, az ingyenes gyermekétkeztetéssel és a családok támogatásával a mostani kormány sokat tett is az ügy érdekében.

Rendszerszintű átalakítás már nem kell

"Összességében nagy, rendszerszintű átalakításokat már nem kell, sőt, már nem is lehet tenni. Viszont az emberek fejében lévő képzeteknek az átalakításához – ami egy sikeres polgári átalakuláshoz szintén elengedhetetlen lenne – a politikának kevés eszköze van. Leginkább az oktatási rendszeren keresztül kell ebben kötelességszerűen szerepet vállalnia a politikának, de ez egy nagyon hosszú érési folyamat" – értékelt Kövér László. Sajnálatosnak nevezte, hogy a fiatalabb generációkat nem sikerült olyan mértékben érdeklődővé tenni a saját sorsuk iránt, hogy hajlandók lennének közéleti szerepet vállalni, adott esetben párttagságot vagy képviselőséget.

A Jobbik sikere látszólagos

Kövér László kitért arra, hogy a Jobbik a felmérések szerint nagymértékben előretört a fiatalabb korosztályban a Fidesz rovására. Ezt - mondta - látszólagos és rövid távú jelenségnek tartja, annak következményének, hogy a Jobbik még nem volt kormányon, és ebből fakadóan a fiatal generációk számára tud radikálisan, tetszetősen fogalmazni. Ám azok a fiatalok, akik ma a Jobbikot választják, idősebbek is lesznek és akkor már nem biztos, hogy arra a pártra fognak szavazni, amelyik egyébként tetszetős tőmondatokban próbálja leírni és megoldani az egyébként bonyolult világot, hanem arra, amelyik minden tökéletlensége ellenére már letett valamit az asztalra – fejtette ki álláspontját.

Több Orbán Viktor kellene

A házelnök egy felvetésre elutasította annak realitását, hogy ő váltsa Orbán Viktort a miniszterelnöki pozícióban. Meggyőződését fejezte ki, hogy "Orbán Viktor politikai képességei a mai magyar mezőnyben páratlanok". Ez - tette hozzá - abból a szempontból rossz, hogy "ha más pártokban is lenne legalább egy-egy Orbán Viktorhoz hasonló képességű ember, aki nemcsak a politika napi gyakorlatának végrehajtásában kivételes, hanem a koncepcióalkotásban, a dolgok egyben- és átlátásában is, akkor az ország az elmúlt 25 évben előbbre jutott volna". Kövér László kijelentette, Orbán Viktor az egyedüli, akit az államférfi jelzővel merne illetni, és nem gondolja azt, hogy vele vagy bárki mással a Fidesz, illetve az ország előrébb jutna.

 

 

 

 

Az E.On feladta: befejezik a lakossági gázszolgáltatást

A kormányzati rezsiharcnak is köszönhetően masszívan veszteséget termelő lakossági gázszolgáltatásról lemond az ország második legnagyobb "egyetemes" szolgáltatója. Az E.On ezt "új üzleti stratégiájának következő lépéseként" definiálta a közleményében, de kérdés, hogy mindez – az üzletileg egyébként racionális döntés – elindítja-e az a lavinát, mely állami kézbe juttatná a teljes lakossági ellátást.

A rezsicsökkentés első látványos eredménye a gázszolgáltatói piacon: az E.On otthagyja a lakossági gázpiacot – ez a lényege a társaság mostani bejelentésének. (A vállalati ügyfeleket a gázcég továbbra is ellátja, és az áramszolgáltatást tovább folytatja a lakosságnak és a vállalatoknak egyaránt.)

Bár a cég közleménye nem nevesíti explicite, de a lakossági gázpiacon elért veszteség oka elsősorban a rezsicsökkentés. 2013 elején 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz díja. 2013 nyarán egy újabb, 11,1 százalékos gázármérséklés következett, majd 2014 áprilisában 6,5 százalékos vágás jött.

Oldja meg az állam, ahogy tudja

Április 24-én az E.ON Energiaszolgáltató Kft  hivatalos kérelemmel  fordult a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH), hogy vonja vissza az E.ON Energiaszolgáltató Kft. egyetemes gázszolgáltatói engedélyét – írja sajtóközleményében a német cég.

A hivatal az eljárási rend szerint jogosult ezen esetben más szolgáltatóktól ajánlatokat bekérni az – elsősorban lakossági ügyfeleket magában foglaló – ügyfélkör átvételére, és azok alapján kijelölni azt az új társaságot, mely a jövőben az érintett lakossági ügyfélkör számára a gázszolgáltatást biztosítja. Amennyiben nem érkezik ajánlat, a hivatal jogosult az új szolgáltató kijelölésére.

Ez a folyamat nem érinti az E.On-csoport árampiaci ügyfeleit (sem lakosságit, sem versenypiacit), illetve nem érinti a gáz versenypiaci ügyfeleit sem, számukra a vállalatcsoport az eddigiek szerint  biztosítja a szolgáltatást.

Az E.On döntése része annak a stratégiai portfólió-átalakítási folyamatnak, áll a cég közleményében, amelyet a tavalyi év folyamán indított a vállalatcsoport a fenntartható működés, a minőségi, értéknövelő és biztonságos szolgáltatás érdekében. Ügyfeleiért az E.On a jövőben az energiaellátást biztosító korszerű hálózatok további fejlesztése és kiemelten biztonságos üzemeltetése mellett új, innovatív energetikai megoldások kidolgozására és bevezetésére fókuszál. Ezen belül külön kiemelt hangsúlyt fordít a vállalat a kis-, közepes és nagyvállalati ügyfélkör áram- és gázellátására, az ügyfelek speciális igényeire kidolgozott energetikai megoldásokra, a partnerségre, valamint az energiaipar nemzetközi innovációinak hazai bevezetésére.

Az E.On egyetemes gázszolgáltatásra jogosult ügyfélkörének átadás-átvételi folyamata az érintett ügyfeleknél a szolgáltatás minőségét nem érinti. A szolgáltatóváltással kapcsolatos teendőkről, változásokról a megszokott formában, időben és teljes körűen tájékoztatja fogyasztóit a társaság. A vállalatcsoport minden szakmai támogatást megad a folyamat zökkenőmentes lebonyolítása érdekében mind a hivatal, mind az újonnan kijelölt engedélyes részére.

Az E.On gázpiaci lakossági ügyfelei kapcsolatban maradnak az E.On munkatársaival, hiszen területileg illetékes rendszerüzemeltetőként továbbra is az E.ON helyi leányvállalatai végzik többek között a hálózat karbantartását, fejlesztését, illetve a mérőórákhoz kapcsolódó egyéb feladatokat is.

 

 

 

 

Szijjártó ne falazzon Lázárnak!

Az MSZP továbbra is tájékoztatást vár Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől korábbi külföldi utazásainak céljairól és megszervezésének körülményeiről – közölte Demeter Márta szocialista országgyűlési képviselő.

A képviselő felszólította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, ne falazzon minisztertársának, és engedjen betekintést számára a Lázár János angliai útjával kapcsolatos minősített iratba. Emlékeztetett arra, az újságírók által indított perben napvilágra került, hogy Lázár János londoni kiküldetéséről készült ilyen irat. Ezért fordult Szijjártó Péterhez, hogy számára, mint országgyűlési képviselőnek biztosítson betekintést a dokumentumba, de ezt a külügyminiszter szerinte „hibás és tájékozatlanságra utaló indokokkal" elutasította.

Tovább erősödik a gyanú

Amennyiben a kéréseiknek a miniszterek nem tesznek eleget, az tovább erősítheti a gyanút, hogy az utazások nem közérdeket és nem is nemzetbiztonsági érdekeket, hanem esetleg magán-, vagy üzleti érdekeket szolgálhattak - mondta a szocialista politikus.

 

 

 

 

 

Az Orbánnak dalból van a lelke

Így mulatnak Orbánék! Kövér László püföli a ceglédi kannát. Vona Gábor gitárt ragadott! G. Orbán pedig üti a dobozt.

 

 

 

A magyar külügy nem meri népirtásnak nevezni az örmények legyilkolását

Bár a magyar külügy közleményében arról ír, fontos cél, hogy helyreállítsák a magyar-örmény kapcsolatokat, nem ismerte el, hogy a törökök száz évvel ezelőtt népirtást követtek el az örményeken. A genocídium tényét egyébként nemrégiben a németek és az osztrákok is egyértelműen elismerték. A külügy feltehetően azért ódzkodik ettől, mert attól tart, hogy a törökök megorrolnának ránk.

 

A tárca közleményében úgy fogalmaztak: Magyarország tisztelettel emlékezik az örmény népet száz évvel ezelőtt ért tragédia áldozataira. Közös történelmi felelősségnek nevezték, hogy ilyen események soha többé ne fordulhassanak elő.

Kiemelték: Magyarország kormánya elkötelezetten támogatja az örmény és a török nép megbékélését, üdvözli az ez irányba tett lépéseket, és meggyőződése, hogy az 1915-ös események megítélése a történészek feladata.

A közleményben arra is kitértek, hogy fontos a magyar-örmény kapcsolatok helyreállítása, a két ország együttműködésének fejlesztése az élet minden területén. Magyarország támogatja az Európai Unió és Örményország kapcsolatainak fejlesztését a keleti partnerség stratégiai keretein belül – közölték.

Történészek másfél millióra teszik az oszmán törökök által az első világháború alatt és után megölt örmények számát. A történteket Örményország, valamint sok kutató a 20. század első népirtásának tartja. Törökország elutasítja ezt, mert álláspontja szerint polgárháború és zavargások áldozatairól van szó.

Örményország 2012-ben felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, miután Budapest kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, aki 2004-ben meggyilkolt egy örmény férfit Budapesten.

 

 

 

Lázár: Miskolcra fog költözni állami intézmény

Lázár János a Miskolci Naplónak azt mondta, az idén eldöntik, hogy melyik állami intézmény kötlözik Miskolcra.

Miskolc is alkalmas arra, hogy kiemelt állami feladatokat lásson el, idén döntés születik arról, hogy melyik állami intézmény költözik a városba - nyilatkozta Lázár János a Miskolci Naplónak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Miskolcon és környékén szombatonként megjelenő hetilapnak adott interjújában emlékeztetett arra, hogy az államreform bizottság készített egy tervet arra, hogyan lehet a magyar városokat bevonni a központi kormányzati munkába. Mint nyilatkozta: egészen biztos, hogy a város logisztikai, gazdasági szempontból alkalmas arra, hogy kiemelt állami intézménynek adjon otthont. 

Miskolc nagyon nehéz helyzetből állt fel, ami elismerést érdemel. Az, hogy a leszakadás helyett ma már arról beszélhetünk, hogy a város kormányzati helyszínné is válhat, jól mutatja, hogyan viszonyul a kormány Miskolchoz - mondta Lázár János.

 

 

 

Zombor: külön forrásból valósul meg a 60 milliárdos kórház-konszolidáció

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint az idei év komoly pozitívuma, hogy most először nem az Egészségbiztosítási Alap maradványából valósul meg a kórházak adósságállományának konszolidációja, az erre fordítható 60 milliárd forint ugyanis "kívülről érkezett".

Zombor Gábor pénteken, a Magyar Kórházszövetség debreceni kongresszusának zárónapján rendezett szakmapolitikai fórumon bejelentette: a jövő évi költségvetésben szintén lesz olyan pluszforrás, amely a kórházi rendszer stabilitását szolgálja. "Ez a forrás akkora lesz, amennyire szükség lesz" – mondta az államtitkár.

Közölte azt is: az állam az intézményeken keresztül vállalja, hogy az onkológiai betegség gyanújával bekerülő betegek 14 napon belül diagnosztikai vizsgálathoz jussanak.

 

 

 

Fekete ruhás ápolók vonultak Áder János házához

A Nol szerint a feketébe öltözött ápolók háromszázan lehettek, amikor 11 után elindultak Áder háza felé a Normafától.

A Facebookon is meghirdetett eseményre 10 órától gyülekeztek és a rossz munkakörülményekre és az egészségügy helyzetére akarták felhívni a figyelmet.

A Nol.hu tudósítása szerint az „ápolóügyet” kirobbantó Sándor Mária beszédében most úgy fogalmazott: „Nem bírunk többet vállalni. Nem bírjuk, hogy senki nem áll ki értünk.”

Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet titkára hangsúlyozta, békés sétáról van szó, nem a kormány ellen harcolnak, hanem a betegek érdekében, mert „ők nem bírnak ki még három évet” – írja a Nol.

A résztvevők szerint az egészségügy nem összeomlóban van, hanem összeomlott.

 

 

 

A háziorvos nem fizetne iparűzési adót

Napokon belül társadalmi egyeztetés kezdődik az alapellátási törvényről. A tervek szerint a háziorvosok mentesülnének az iparűzési adótól, a fogászati ellátásban pedig országos szűrőprogramot vezetnének be.

Hamarosan lezárul a közigazgatási egyeztetés az új alapellátási törvényről, utána pedig civil fórumok elé viszik a tervezetet - mondta el egy zalakarosi konferencián Zombor Gábor egészségügyi államtitkár.

Ugrik az iparűzési adó

A tervezet egyik kiemelt pontja, hogy a háziorvosoknak nem kellene iparűzési adót fizetniük, ha pedig egyéb szakképzettséggel is rendelkeznek, az egészségbiztosító finanszírozási szerződést kell kössön velük.

Az ilyen háziorvosok ugyanolyan jogosítványokat kapnának, mint egy szakellátó - mondta az egészségügyi államtitkár

Marad az önkormányzatoknál

Zombor Gábor arra is kitért, hogy tervezet nem változtatna a fenntartón, vagyis az egészségügyi alapellátás továbbra is a helyi önkormányzatok feladatkörébe tartozik majd. A háziorvosok és a praxisok viszont jogi védelmet kapnának az önkormányzatok esetleges változatási szándékaival szemben.

Évi 10 milliárd

A konferencián elhangzott, hogy a kormány a jövőben országossá tenné a fogászati szűrőprogramokat. Az államtitkár beszélt az alapellátás pénzügyi hátteréről is – szavai szerint 2018-ig évente 10 milliárd forintból tartanák fent ezt az ellátási formát.


 
Arhívum
Március
       
Április
         
Május
       
Június
         
Július
       
Augusztus
       
Szeptember
         
Október
       
November
         
December
       
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV
 

 

Fel