A külföldön dolgozó magyar fiatalok köszönik, de nem kérnek a hazacsábító programból

"Gyere haza fiatal!" – ilyen kedvesen invitáló programmal parancsolná, mintsem csábítaná a kormány, hogy jöjjenek haza a külföldön dolgozó magyar fiatalok. A reakciók alapján a program egyelőre nem győzte meg őket.

Mint arról beszámoltunk, a program célja, hogy a fiatalok hazatérését segítse lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával. Elsőként a Londonban élő és dolgozó magyarokat célozták meg, és első körben a 100 millió forintos program segítségével 50 fiatal problémáját és hazatérését fogják segíteni.

A külföldön elő fiatalok reakciói szerint a program egyáltalán nem csábító és ettől nem fognak hazajönni.

Az Írországban élő és dolgozó Petra a kormány bejelentésére ezt írta Facebook oldalán:

Örülnék, ha a kormány esetleg először arra költene, hogy megkérdezze az ügyeskezű fiatalokat, akik már legalább pár éve kint élnek, hogy miért NEM mennek haza, és esetleg először arra költene pénzt, hogy azon változtasson.

Zsuzsa, New York, Egyesült Államok:

Az otthonom ott van, ahol engem és a munkám megbecsülik. Ahol támogatnak abban, hogy azt tanuljak, amit szeretnék. Ahol az állam, a kormány nem akar az élet számlatan területén beleavatkozni a magánéletembe.

Péter, Burton-Upon-Trent, Anglia:

50 fiatal első körben. A bevallott londoni 200 ezerből legalább a fele fiatal. Számoljunk: 1 fiatalra jut 2 millió forint. Ebből lesz munkája, lakhatása, tisztességes jövedelme? Ha kinn keres alaphangon 1000-1200 fontot, de jó szakmával, jó nyelvtudással nyilván többet, vagy sokkal többet. Miért is menne haza? Naponta változnak a feltételek. Semmi nem tervezhető hosszútávon. Ez megint egy ötletelés. Lufi, ami szépen majd leereszt, de elmondhatják, hogy megpróbálták. Ja és a pénznek minimum fele a kamu munkavégzések fejébe a "tanácsadók" zsebébe vándorol. A fiatalok (a jövő generációja) elmennek, a vazallusok maradnak. A mérhetetlen/mértéktelen harácsolás így pusztít el egy országot!

Gréta, Pfaffstätt, Ausztria:

Ember! Munkahelyem volt régen is Magyarországon, de amíg Magyarországon 270 eurot kaptam, mint köztisztviselő, itt pedig húsüzemben kapok 1400-1500 euro között, addig te hiába adsz nekem lakhatási támogatást, ha nincs miből fizetni Magyarországon. Te idióta!

János, Németország:

Dehogy megyek, itt Németországban legalább nyugodtan és biztonságban nevelhetem a lányaimat!

Ágnes, Ausztria:

Ha Magyarországon megadnák azt a bért, amit itt kapok, akkor sem mennék már haza, mert itt nagyon nyugodt környezetben élek és dolgozok. Bármennyire is fáj, de ezt otthon nem kaphatom meg.

 

 

 

Agancs krízis

Talált agancsok gyűjtése is bűncselekmény.

 

 

 

A Fidesz szerint a baloldal akadályozza a pénzügyi korrupció feltárását

A Fidesz-frakció szerint a baloldal gátolja az évtizedes pénzügyi korrupció feltárását. A kormánypárti képviselőcsoport azt követően juttatott el közleményt az MTI-hez, hogy csütörtökön megkezdte működését a brókerbotrányokban történt visszaélésekhez vezető kormányzati intézkedések feltárására létrejött parlamenti albizottság, amely első ülésén a pénzügyi felügyelet szocialista kormányok idejére eső működését és a pénzügyi felügyelet brókercégeknél észlelt akkori tapasztalatait kívánta érdemben tárgyalni.

A testület első ülése azonban megerősítette, hogy "a baloldal minden erejével igyekszik megakadályozni az évtizedes pénzügyi korrupció feltárását" – írta reagálásában a Fidesz-frakció, jelezve, hogy a pénzügyi felügyelet 2004 és 2010 közötti két vezetője közül egyik sem jelent meg a tanácskozáson, így a bizottságnak érdemben nem volt lehetősége véleményüket kérni az általuk vezetett felügyelet korábbi tapasztalatairól.

Nem jelent meg a bizottság előtt sem a szocialisták által kinevezett Farkas István, sem a Bajnai Gordon által kinevezett Farkas Ádám – közölték.

A kormánypártiak szerint a baloldal parlamenti tevékenységéből egyre nyilvánvalóbb, hogy valójában "eszük ágában sincs segíteni a brókerbotrányokban való tisztánlátást, és abban érdekeltek, hogy eltussolják az általuk működtetett gyenge és szabálytalanul működő pénzügyi felügyelet felelősségét".

A Fidesz-frakció ugyanakkor hangsúlyozta: az albizottság a baloldal együttműködése nélkül is folytatja munkáját, és következő ülésein meg fogja vizsgálni, hogy 2010 előtt miért lazították fel a pénzügyi vállalkozások ellenőrzését, milyen felelőssége volt ebben a Bajnai-kormánynak, milyen személyi összefüggések voltak a brókerbotrányokban érintett cégek és a Gyurcsány-Bajnai-kormány tisztségviselői között.

Végül felszólították a baloldalt: gyakoroljon nyomást az általa korábban kinevezett állami tisztségviselőkre, hogy segítsék és ne akadályozzák a parlament munkáját.

 

 

 

 

Lázár számolja fel az EU-s pénzek korrupt felhasználását!

A Transparency International Magyarország nyílt levelet intézett Lázár János miniszterhez, melyben a felelősök felkutatását és elszámoltatását kérik.

A korrupcióellenes szervezet a kormánytól azt várja, hogy akár büntetőjogi eszközökkel is derítse ki, hogy az Európai Bizottság által hiányosnak és gyanúsnak talált projektekért ki a felelős.

Levelükben azt írják, hogy Magyarországot akár 35 milliárd forintnyi kár is érheti az európai uniós források felhasználását érintő visszaélések és a korrupt közbeszerzési eljárások miatt.

Az EB határozata súlyos gondokról számolt be a Gazdasági Operatív Program keretében támogatott projektekkel kapcsolatban. A közlemény szerint a támogatásban részesített „műveletek kiválasztására alkalmazott eljárások” hiányosak voltak. A költségvetéssel kapcsolatban is súlyos problémák merültek fel, hiszen olyan túlárazott projekteket is befogadtak, melyek keretében a piaci árnál jóval drágább beszerzésekre került sor.

Az EB akkor függesztette fel az érintett pályázatok finanszírozását, amikor a magyar kormány nem nyújtott be meggyőző érveket a felsorolt hiányosságok és problémák cáfolatára.

A TI Magyarország szerint a korrupciós kockázatokat részben maga a közbeszerzési szabályozás teszi lehetővé. Sokszor a túlárazott uniós projektek korrupt közbeszerzésekhez vezetnek, hiszen az uniós pénzeket a nyertes pályázók a közbeszerzéseken keresztül költik el.

A Transparency International ezért felszólította Lázár Jánost, hogy vizsgálja ki a szabálytalanságokat és számoltassa el a felelősöket.

 

 

 

 

Azt majd a kormány mondja meg, meddig élsz

Ahogy mi meglepődünk, nem lepődik úgy meg senki. Most aktuálisan az a hökkenet tárgya, hogy ártunk és kormányunk megkívánta a Roul Wallenberg iskola épületét és az első éjszaka jogán magáévá is teszi azt. Kiszórva a tanulókat, tanárokat akárhová. Ja, hogy ez Budapest egyetlen egészségügyi szakképzést nyújtó iskolája? Na és? Érdekel ez valakit a szülőkön, tanárokon, gyerekeken, kórházakon, orvosi rendelőkön, idősotthonokon és a teljes lakosságon kívül? Ugye, hogy nem! Akkor meg mire ez a hajcihő? Kell neki, viszi. Pont.

Tessék mondani: eddig máshogy volt? Amikor az Állami Gazdaságokat vitte? A bányákat? A legelőket, földeket, erdőket? Múzeumokat, színházakat, médiát újságostul, televízióstul? Amikor a hirdetési piacot vitte? A nyelvoktatást? A tankönyvkiadást és terjesztést? A trafikokat? Kaszinókat? Bankokat? Bíróságot, ügyészséget, rendőrséget? Amikor a jogainkat vitte? Amikor az önkormányzatok önrendelkezését, az egyetemek autonómiáját, a munkavállalók jogait vitte? Amikor az oktatás szabadságát, a tanuláshoz való hozzáférést vitte? Amikor a szociális hálót szétbarmolta? Amikor vitte a magánnyugdíj vagyont? Az Uniós forrásokat? Amikor az ország európaiságát vitte? Akkor miért nem kiabáltunk?

Jó, persze, a semminél több ez is, hogy legalább most. De ha mindenki külön-külön, az ér valamit? Tegnap néztem a tévében Kisfaludi Andrást, az ELTE általános rektorhelyettesét. Nyilatkozgatott, megfontoltan, intelligensen. Ügyesen hajlította a szavakat, kerülte azt, hogy kimondja. Hogy bármit is kimondjon. Magyaros bátorsággal, ahogy a pedagógusok szokásosan a diákjaik mellé állnak, amikor baj van. Óvónénitől a rektorig, egységesen.

Ahogy bárki bárki mellé áll, ha baj van. Baj pedig van gazdagon, de valahogy mindenkit csak a magáé érdekel. Az is csak óvatosan, halkan...nehogy azt gondolja a kormány...bárki...hogy most mi lázadunk! Hogy úgy gondoljuk, jogaink vannak. Hogy azt képzeljük, beleszólhatunk a tulajdon országunk, életünk alakításába. Dehogy! Mindenki kaparja ki a maga kis gesztenyéjét, majd mi szurkolunk neki. Csöndesen. Lesunyt fejjel.

Mostanra nem sok védeni valónk maradt, már mindent odaadtunk, szinte önként. Már nem is vesszük mélyebbről a levegőt, amikor egy újabb rúgást kapunk. Behúzott farokkal sunyítunk, hátha nem minket talál el a csizmás láb. Vagy legalább nem rúg nagyot. 

Igazán nem nagy ár az a néhány stadion a nyugalmunkért. Az a pár éhen döglött birka. Az éhező emberek. Az éhező gyerekek. A munka nélkül maradt szülők. Az utcára került családok. A külföldre menekülő fiatalok. Az örökre a szegénység börtönébe zárt szerencsétlenek. Az árokba rúgott fogyatékkal élők.

Jó ez így nekünk! Csak minket ne bántsanak. Csak a mi gyerekünk maradjon ki ebből. Csak megtarthassuk az állásunkat, csak gereblyézhessünk az árok partján, vagy fényesíthessük az ajtónkra kalapált elegáns táblát a nevünkkel, rangunkkal. 

Ha majd azon az ajtón döndül a csizma, akkor majd mi is...de addig nem. Akkor meg már minek? Senki sem fogja hallani. 

 

 

 

Hoffmann Rózsa szerint Magyarország mintaként szolgálhat más európai országok számára

Magyarország mintaként szolgálhat más európai országok számára számos családtámogatási intézkedés tekintetében – mondta Hoffmann Rózsa, a KDNP országgyűlési képviselője szerdán Strasbourgban, az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének ülésén, az európai szociális rendszerekről folytatott vitában.

Ilyen modellértékű intézményként említette a családi adókedvezmény lehetőségét, illetve a gyermek hároméves koráig járó juttatásokat.

A strasbourgi vitában arról az előterjesztésről esett szó, amely azt tekintette át, hogy az egyes európai országokban milyen szabályozás, illetve gyakorlat érvényesül a gyermekeknek a családi környezetből történő kiemelésére.

Hoffmann Rózsa támogatásáról biztosította az előterjesztést, amely mindenkor a gyermek érdekeinek figyelembe vételét tartja elsődlegesnek, valamint hangsúlyt helyez arra is, hogy a gyermeket óvni kell az erőszak mindenfajta megnyilvánulásától.

 

 

 

 

Rogán Antalon kifogott a sertéshús

Csökken a sertés tőkehús áfája, 27-ről 5 százalékra, a Fidesz frakcióvezetője azonban eltévedt a sertések és baromfik labirintusában.

16 ezer forinttal több maradhat egy átlagos család pénztárcájában jövőre a sertéshús áfájának csökkentése miatt az RTL Híradó számításai szerint. A Fidesz frakcióvezetője Híradónak azt mondta, azért a disznóhússal kezdik az általános forgalmi adó leszállítását, mert abból vásárolnak a legtöbbet az emberek. A terméktanács, és a Központi Statisztikai Hivatal szerint viszont évek óta baromfiból fogy a legtöbb Magyarországon.

 

 

 

Balog szeretné, ha együtt maradna a Wallenberg középiskola

Az emberi erőforrások minisztere azt javasolja a kormánynak, hogy maradjon együtt a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola a jövőben is. Ezt Balog Zoltán mondta csütörtökön a Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában, miután a szülőkkel és a tantestülettel megbeszélést folytatott.

A miniszter kiemelte: azt a megoldást terjeszti a kormány elé, hogy maradjon együtt az iskola, és így történjen meg a költözés. Az, hogy költözni kell, nem kérdés, azt a szülők is elfogadják, hiszen a jelenlegi épület a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kampuszának a része, és a továbbiakban szüksége van az intézménynek rá.

Az, hogy az iskola együtt tudjon költözni és együtt tudjon maradni, erős szándék, és szívesen támogatja – mondta a tárcavezető.

Balog Zoltán közlése szerint arról is beszámolt a szülőknek és a tantestületnek, hogy Tarlós István főpolgármester segít keresni egy megfelelő épületet. A miniszter rövidesen találkozik a szülőkkel, és akkor felvázolja az összes alternatívát, hogy ne sérüljön az oktatás színvonala, se a hangulata.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár az M1 aktuális csatornának azt mondta: Balog Zoltán folyamatosan egyeztet Tarlós Istvánnal a megfelelő ingatlanról. A miniszter május 4-én fogadja a szülők és az iskola képviselőit – tette hozzá.

 

 

 

Orbán Viktor: "ez nehéz csúcs lesz"

Migrációs ügyben hívtak össze csütörtökre rendkívüli brüsszeli EU-csúcsot, ami előtt a magyar miniszterelnök azt nyilatkozta: érzelmileg mindenkit megrázó ügyről fognak beszélni, ezért ez egy nehéz csúcs lesz.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök amellett fog érvelni a migrációs ügyben összehívott csütörtöki rendkívüli brüsszeli EU-csúcstalálkozón, hogy a tagállamok kapjanak minél inkább szabad kezet a saját problémáik megoldásához.

"Ha pedig felmerülnek közös problémák, mint itt, akkor Magyarország készen áll, hogy együttműködjön" - tette hozzá újságíróknak nyilatkozva a csúcstalálkozóra érkezésekor. 

Úgy vélekedett, hogy "nehéz csúcs lesz" a mostani eszmecsere. Érzelmileg mindenkit megrázó ügyről fognak beszélni, hiszen sok százan vesztették el értelmetlenül az életüket - tette hozzá, utalva a vasárnapi földközi-tengeri hajóbalesetre, amelynek legalább hétszáz, Észak-Afrikából Olaszországba tartó illegális bevándorló esett áldozatául.

 

 

 

Czibere szerint több tízezer megváltozott munkaképességű ember kaphat munkát

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár abban bízik, hogy több tízezer megváltozott munkaképességű, köztük fogyatékos ember kaphat munkát a következő években.

Czibere Károly az M1 aktuális csatornának adott csütörtök reggeli interjújában arról is beszélt, a megváltozott munkaképességű emberek, köztük a fogyatékossággal élők nemcsak zacskóragasztásra vagy dobozhajtogatásra alkalmasak, ahogy azt sokan gondolják, hanem sokféle munkára képesek, és gyakorlatilag a nemzetgazdaság szinte valamennyi ágazatában jelen vannak.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt négy-öt évben 43 ezerről 77 ezerre nőtt a valamilyen formában foglalkoztatott megváltozott munkaképességű emberek száma.

Az államtitkárt azzal kapcsolatban nyilatkozott az M1-nek, hogy szerdán Budapesten "munkapróbaközpontot" nyitottak. Czibere Károly elmondta, az intézmény célja, hogy összehozza egymással a megváltozott munkaképességű álláskeresőket és a munkáltatókat. Az intézményben feltérképezik az álláskeresők képességeit, készségeit, jártasságait, belső motivációit és azt, hogy miként lehet felkészíteni őket a munka világára.

Czibere Károly arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaadó cégeknek már nemcsak a különböző kedvezmények, támogatások miatt fontos a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása, hanem azért is, mert – a visszajelzések szerint – megjelenésükkel pozitív hatással vannak a munkahelyi közösségekre.

Utalt arra is, a cégek nyitottságát jelzi az is, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek a fogyatékosságbarát munkahely programra.

Az államtitkár szerint a cél az, hogy a fogyatékossággal élő vagy egészségkárosodott emberek szociális támogatások helyett munkából tudjanak megélni lehetőleg a nyílt munkaerőpiacról vagy ha ott nem kapnak állást, akkor az úgynevezett – államilag támogatott – védett munkahelyeken.

 

 

 

 

A Fidelitas-elnök nem tudta, mit jelent a "provokátor" szó

Nemrégiben robbant a hír: a Fidelitas "provokátorfigyelőt" alapít, hogy leleplezze azokat az ellenzéki tüntetőket, akik szerintük civilnek adják ki magukat. Most a 168 Óra interjújából kiderült, a szervezet elnöke, Böröcz László nem tudja, mit jelent a "provokátor" szó.

Az interjúkészítő és Böröcz között többek közt az alábbi párbeszéd játszódott le:

- Tudja, mit jelent a provokátor szó?
- Így kapásból nem.
- És azt, hogy mikor élte virágkorát a kifejezés?
- Nem.
- A kommunista államvédelem használta.
- Ezt nem tudtam.

A cikkből egyébként az is kiderül, hogy Böröcz már megbékélt azzal, hogy a testvére öt trafikot is nyert:

Nem tudok mit tenni. De már túl vagyok rajta. És bírom a strapát

- mondta a Fidelitas elnöke.

 

 

 

 

Brutális gyilkosság Kaposváron

Nagy erőkkel vonult ki a rendőrség a Fő utca – Anna utca kereszteződése melletti dohánybolthoz Kaposváron – írja a kaposvarmost.hu. Meg nem erősített információk szerint az eladót brutálisan megölték, a rendőrség forró nyomon van, későbbre ígértek tájékoztatást.

A 21 éves alkalmazottat holtan találta a tulajdonos, miután a fiatal nő nem jelentkezett az aznapi bevétellel. Az eddig meg nem erősített hírek szerint a nyakán, a mellkasán és a csípő tájékán érte öt késszúrás, s ezek okozták a halálát.

A rendőrség közleménye:

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2015. április 22-én az esti órákban egy kaposvári Nemzeti Dohányboltban holtan találtak egy nőt. Az elsődleges orvosszakértői vélemény alapján az idegenkezűség nem zárható ki.

A nyomozók azonnal megkezdték a helyszíni szemlét, adatgyűjtést, tanúkutatást az elkövető azonosítása, felkutatása és elfogása érdekében.

 

Lázár szerint változás is lehet a trafikokban a kaposvári gyilkosság miatt

Elítélte a kaposvári gyilkosságot a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, és közölte, ha van összefüggés a dohánybolt külleme – például az eltakart kirakat – és a bűncselekmény között, akkor jogszabály-módosítást kezdeményez.

Lázár János jelezte, hogy a szerdai kormányülésen arra kérték a belügyminisztert, hogy akár különleges rendőri egység bevetésével is találják meg az elkövetőt vagy elkövetőket. A brutális kegyetlenség nem maradhat megtorlatlanul – hangoztatta.

 

A kaposvári kórházban kapták el a trafikos nő gyilkosát

Elkapták a rendőrök azt a férfit, aki egy kaposvári Nemzeti Dohányboltban megölte az ott dolgozó fiatal nőt.

Elfogták a trafikbolti eladó gyilkosát csütörtökön kora délután a Kaposi Mór Oktató Kórházban. Úgy tudjuk, az urológiai osztályról szállították el a rendőrök. A helyszínen az orvosok és az ápolók nem akartak nyilatkozni, a betegek pedig nem tudtak az esetről.

Azt valószínűsítik, hogy a férfi egyszerűen bement vagy beszökött a kórházba, de azt nem lehet tudni, hogy miért. Annyi bizonyos, hogy aznap a nyomozók végigjárták a kórházat, még a rendészeknek is megmutatták a férfi fotóját, hogy látta-e valaki. Miután a tettes feltehetően megsérült a bűncselekmény elkövetésekor, kézenfekvő, hogy a kórházban is keresték. Végül állítólag egy ápolónak tűnt fel, ő tett bejelentést.
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint azonosították az elkövetőt, elfogták, majd előállították a kapitányságra, és megkezdték a kihallgatását. Az ügyben pénteken szolgálnak részletekkel, ígérte a rendőrség.

A Facebookon gyertyagyújtást szerveztek az elhunyt emlékére. Csütörtökön 18 órakor helyezik el az emlékezés gyertyáit a Fő utcai trafik előtt. Már jelenleg is több gyertya és mécses ég a dohánybolt előtt.

 

 

 

 

Gyagyás Tódi: Habony ingyen ad tanácsokat

Habony Árpád ingyen, mint magánember ad tanácsokat a miniszterelnöknek – állítja Rogán Antal az RTL Klub Híradója szerint.

Társadalmi munkában, ingyen ad tanácsokat a miniszterelnöknek Habony Árpád. Rogán Antal szerint csak erről beszélt Orbán Viktor, amikor kedden azt mondta: Habony neve egyetlen kifizetési listán sem szerepel, és azt is: nem tudja befolyásolni, a sajtó kit tart a tanácsadójának – számolt be róla az RTL Klub Híradója.

Orbán Viktor korábban több olyan képet is megosztott közösségi oldalán, amelyen Habony Árpáddal együtt szerepel, és még a Fidesz.hu is miniszterelnöki tanácsadóként írt róla.

Megkérdezték: Habony Árpád milyen minőségében szerepel Orbán Viktor mellett a képeken. Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője elmondta: "..ezerszámra találhat fényképeket, amelyeken Orbán Viktor emberek tucatjai, százai, ezrei társaságában látható. Jogilag is aggályos lenne, ha azt elemezném, ki, milyen minőségben szerepel egy-egy fényképen Orbán Viktor mellett".

 

 

 

 

Egyetemi botrány: újra utcán a hallgatók

A felsőoktatási törvény tervezett módosításának visszavonását és minden érintett bevonásával teljes körű, érdemi egyeztetést követeltek egyetemi hallgatók és oktatók a fővárosban, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt szerda este tartott tüntetésen.

A demonstrálók, akik lazán megtöltötték a Szalay utcai épület előtti utcaszakaszt, azon elvárásuknak is hangot adtak, hogy hozzák nyilvánosságra a tervezet alapjául szolgáló szakmai háttéranyagokat és hatástanulmányokat.

Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint van egy nemzetinek mondott felsőoktatási törvény, amely azonban az egyetemek működése szempontjából "üres halmaz".

Nem tudni, hogyan osztják el az erőforrásokat a fizetős és nem fizetős képzésekre, hogyan finanszírozzák az egyetemeket. Az egyetemi autonómia lelke a szabad szakválasztás, a tervezet alapján azonban erről szó sincs – mutatott rá.

Véleménye szerint monopolhelyzetbe hozott intézmények indíthatnak szakokat, a rájuk szabott feltételekkel. Az oktató a társadalmi egyeztetés megcsúfolásának nevezte, hogy a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét az intézmények csak pénteken kapták meg.

A szervezők a demonstráción "Támogasd a tüntetést!" és "Továbbra is mi akarjuk eldönteni, hogy mit tanulunk!" feliratú dobozokkal gyűjtöttek adományt. A rendezvény alatt többször felhangzott a "Szabad ország, szabad egyetem!" skandálás, és követeléseiknek a diákok sípszóval kívántak nyomatékot adni. A demonstrálók, akik többi között "Sokféle embernek sokféle oktatást, sokféle szakot, szabad vasárnapot!", "Harcolunk, hogy tanulhassunk!", "Hallgatók vagyunk, nem hallgathatunk!" feliratú táblákat és uniós zászlókat tartottak a magasba, a rendezvény után szolidaritásuk jeleként átvonultak az épületét elvesztő Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola elé, a Ludovika térre.

A szakstruktúra átalakításáról kedden tárgyalt a Felsőoktatási Kerekasztal. Az ülés után Palkovics László felsőoktatási államtitkár bejelentette: megmarad a nemzetközi tanulmányok és a kommunikáció szak a jövőben is. Palkovics László elmondta: a Magyar Rektori Konferencia (MRK) javaslatot tesz arra, hogyan alakítsák át a nemzetközi tanulmányok szak struktúráját, és ugyanez a helyzet a kommunikációs képzés esetében is.

Hozzátette, az MRK nem támogatta, hogy a pszichológiaképzés osztatlanná váljon, így marad az eddigi osztott rendszer. Egyetért ugyanakkor az MRK a társadalmi tanulmányok szak kivezetésével.

Az MTI kérdésére az államtitkár azt mondta: álláspontjuk szerint nincs veszélyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara, amely emellett még több képzést hirdethet meg.

A kivezetés nem jelenti a társadalmi tanulmányok képzést hirdető intézmények számára azt sem, hogy kevesebb pénzt kapnak, a hallgatók az intézmény egyéb hasonló szakjaira jelentkezhetnek – hangsúlyozta.

 

 

 

 

Mészáros Lőrinc bedőlt cégeken is gazdagodik

Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere és egyben Orbán Viktor jó barátja nemcsak az építő – és agráriparban terjeszkedik. Felszámolás alá került cégek adósságait is felvásárolja, hogy aztán megszerezze az emögött lévő fedezetet – írja az eheti HVG.

Állítólag Mészáros nem válogatós, jutott már így húsüzemhez, ásványvíz-palackozóhoz vagy éppen ipari parkhoz. Például a Bicske és Alcsútdoboz közé építendő luxus-golffalu cégeinek adósságát is megvásárolta 300 millió forintért, hogy ennek földterületéhez jusson. Eközben ennek irányára 2,8 milliárd forintról 700 millióra zuhant.

 

 

 

 

Egy szótól nagyon retteg a tolvajkormány

Nem aggódik a kórházi adósságok miatt a kabinet, és az új egészségügyi koncepció kidolgozása sincsen veszélyben – írja az Origo.

A lap úgy tudja, mindenképpen felépül az új budapesti szuperkórház, de a helyszínről még nem döntöttek. 

Információik szerint egy április 1-jei miniszteri rendelet értelmében már új rendben működnek a kórházak. Ennek a lényege, hogy az intézményeknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a meglévő kapacitásaikat a leghatékonyabb módon használják föl.

Érdekesség, hogy a kormányzat a számára kedvezőtlen közhangulat miatt a kórházbezárás kifejezést is szeretné kerülni a következő hónapokban zajló átalakítások során. 

Az Origo szerint a kórházi adósságokkal kapcsolatban azért nem izgulnak, mert a probléma a korábbi években is megvolt, és vészhelyzet akkor sem alakult ki. 

 

 

 

 

Vajnáék kapták az online szerencsejáték piacot is

Különösen jól járt Andy Vajna és Szima Gábor azzal, hogy elnyertek hét kaszinókoncessziót is tavaly. Ennek köszönhetően ugyanis kizárólag ők lettek jogosultak arra, hogy az online szerencsejáték piacot is üzemeltessék – írta az atv.hu.

Minderről egy 1999-es törvény rendelkezik, amely szerint online szerencsejáték szervezését kaszinó és kártya esetében „kizárólag Magyarország területén található játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncesszió jogosultja részére engedhetik át”. Ez azt jelenti, hogy csak kaszinókoncesszióval rendelkező személyek szervezhetik az online szerencsejátékot.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség volt elnöke, Schreiber István azt mondta az atv.hu-nak, hogy így a nagyobb lapok, mint a Pokerstars vagy a Bet365 kénytelen lesznek Vajnáék cégén keresztül működni, amennyiben folytatni kívánják tevékenységüket Magyarországon. Vajnának és Szimának egyébként koncessziója révén lehetősége van arra is, hogy külföldi cégekkel szerződjenek, így könnyen lehet, hogy a hasznot végül nem a magyar állam, hanem magánszemélyek tehetik zsebre. Schreiber arra is rávilágított, szerinte valószínű, hogy háttéralkuk fognak születni és a piac átláthatatlanná válik.

Míg Andy Vajna filmügyi kormánybiztos Budapesten öt, Szima Gábor vállalkozó két kaszinót nyithatott: egyet Nyíregyházán, egyet pedig Debrecenben. Velük ellentétben az állami Szerencsejáték Zrt. – mivel nem tekintette a kormány megbízható szerencsejáték-szervezőnek – egyetlen koncesszió jogát sem nyerte el.

 

 

 

 

Orbán biztossan jól érezné itt magát

Már évek óta romosodik az OPNI, a 2007-ben bezárt pszichiátriai intézet. Mostanában leginkább azért került a hely figyelem középpontjába, mert a hírek szerint akár majd itt is felépülhet az új, budapesti szuperkórház.

 


 
Arhívum
Március
       
Április
         
Május
       
Június
         
Július
       
Augusztus
       
Szeptember
         
Október
       
November
         
December
       
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások
Hun TV
Hun TV
 
 

 

Fel