Csalogatja haza a tolvajkormány a külföldön élő magyarokat

A Nemzetgazdasági Minisztérium működtetésében elindult a Gyere haza fiatal elnevezésű program, amelynek célja, hogy a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segítse lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával – jelentette be munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár szerdán Székesfehérváron.

Czomba Sándor közölte, hogy elsőként a Londonban élő és dolgozó magyarokat célozták meg, és első körben a 100 millió forintos program segítségével 50 fiatal problémáját és hazatérését fogják segíteni. Mint mondta, a problémához mérten kicsi a program pénzügyi kerete, de sikeressége esetén rövid időn belül szélesíteni fogják a kört és már nem csak az Egyesült Királyságra fognak koncentrálni.

Reményét fejezte ki, hogy a következő hetekben, hónapokban elfogy a rendelkezésre álló keretösszeg, és a következő években több ezer fiatalt lesznek képesek „hazahozni”, mert országhatáron belül is óriási szükség van „ügyes kezű, magas tudású szakemberekre”.

 

 

 

 

Bukott Orbán nyögése!

A tolvajkormány úgy döntött, hogy már elegendő mennyiségű közmunkást alkalmaznak, akik vígan és elégedetten nyomorognak Orbániában.  A beígért egymillió munkahely már amúgy is rég megbukott. Hirtelen sok szart is sikerült lenyomni az emberek torkán. A birkák is kezdenek, ébredezni narancsködös mámorukból, ezért el kell őket altatni valamivel. A pofonokat rosszul viselő nemzeti elmebeteg G. Viktor adócsökkentést ígér, 2016-ra, valamint 27-ről 5 százalékra mérséklődő sertés tőkehús áfát.

Varga Misi be is harangozta a tolvajkormány nemes gesztusát. Nagy kegyesen visszaadnak egy kis szeletet az elvett keresetekből. A személyi jövedelemadó 16-ról 15 százalékra mérséklődhet, ami némi aprópénzt hoz a csóróknak, de a fő geciknek elég szép összeget. (Kussolj! Örülj, hogy adunk!) A politikusoknak nagyon fontos a jólét, mivel napi megélhetési gondokkal küszködve nehezen tudnának kitalálni ennyi geciséget a nép sanyargatására! A birkák meg amúgy is hozzászoktak a tolvajkormány nyújtotta nyomorhoz.


A nélkülöző családoknak jelentős segítséget ad majd a személyi jövedelemadó csökkenése. 120 milliárd forint marad a családok zsebében, amiből könnyebben tudnak majd költeni és fogyasztani. Persze azért beszélünk milliárdokról, mert a keveset kereső családokra felosztva kurva viccesen hangzana az összeg.


A másik hatalmas segítség a tolvajkormány részéről, hogy a sertés tőkehús áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődhet. Húst ehetünk hússal, ha nem veszünk kenyeret és nem fizetjük ki a rezsinket! Azt is szeretnék elérni, hogy fehéredjen a szektor, és a gazdaság általános állapota jobb legyen. Felhívta Misi a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a kedvezőbb adózási környezet nem azonnal, hanem pár hónapos késéssel fejti ki hatását, ugyanis köztudott, hogy lassan kopik föl az ember álla. Ugyan még messze van a 2016-s esztendő, de bíznak benne, hogy a most beígért dolgokat addigra elfelejti a sok hülye birka!


Miután sikerül bizonyítani, hogy 2010 után is Gyurcsány lopkodta a pénzeket azonnal rendeződik a technikai jellegű probléma az Európai Unióval, az állam megkapja a további támogatásokat, amiket vígan osztogathat a rokonoknak és a haveroknak.

 

 

 

 

Matolcsy kifelejtett néhány tételt a vagyonnyilatkozatából

Matolcsy György két új MNB-s Pallas Athéné alapítványtól is havi tiszteletdíjat kap – írja a Magyar Narancs.

Ezeket a jövedelmeket azonban elfelejtette feltüntetni a vagyonnyilatkozatában. A lap megkérdezte, hogy hogy ezek a jövedelmek miért nem szerepelnek a vagyonnyilatkozatában a jegybank azt válaszolta, hogy Matolcsy Györgynek „elkölthető jövedelme az alapítványi tiszteletdíjakból nem származott”.

A pontos számok: Matolcsy György havi 710 ezer forintért és a PA Domus Mentis Alapítvány kuratóriumának tagja, 508 ezerért. Ezeket a jövedelmeit az Összefogás az Államadósság Ellen Alapnak (amit érdektelenség miatt bezúztak március végén), illetve a Hegedűs Zsuzsa Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítványának utalta, ezért nem maradt elkölthető jövedelme.

Vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez az Együtt Matolcsy ellen

Az Együtt szerint Matolcsy Györgynek távoznia kell a közéletből, mert hazudott és csalt a vagyonnyilatkozatával.

Pápa Levente, az Együtt alelnöke szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, pártja vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez a jegybankelnök ellen, és azt követeli, hogy a Fidesz tegye lehetővé az MNB felügyelőbizottságának felállítását. Hozzátette: annak a gyanúja is felmerül, hogy a nemzeti bank létrehozott alapítványai azért kellettek, hogy a vezetők megkerüljék a bérplafont.

Az Együtt közleménye utal arra, hogy a Magyar Narancs szerint Matolcsy György nem szerepelteti vagyonnyilatkozatában a jegybank két alapítványából származó, havi 1,2 millió forintot kitevő jövedelmét arra hivatkozva, hogy azt jótékony célra ajánlotta föl. Az MNB vezetőjének érvelése azonban ellentmond a vonatkozó törvényi szabályozásnak, amely szerint minden adóköteles jövedelmet be kell vallania, függetlenül attól, hogy azt mire fordítja – szögezte le Pápa Levente.

 

 

 

 

Orbán támogatja a miskolci nyomortelepek felszámolását

Orbán Viktor támogatja a miskolci önkormányzatot a nyomortelepek felszámolásában - a kormányfő erről a városi tévének nyilatkozott.

"Rám a miskolciak számíthatnak, abban, hogy élhetőbb legyen a város, támogatom az önkormányzatot a nyomortelepek felszámolásában is" - közölte Orbán Viktor a Miskolc Városi Televíziónak adott interjújában.

A miniszterelnök kedden a Modern városok elnevezésű program keretében együttműködési megállapodást írt alá Kriza Ákos miskolci polgármesterrel a borsodi megyeszékhely gazdasági, idegenforgalmi és informatikai fejlesztéséről.

A tévéinterjúban a kormányfő arról beszélt, hogy rendszerváltás előtt Miskolcnak, az ottani nehéziparnak, bányászatnak, a nehéz fizikai munkának tekintélye volt, és ezekre az értékekre ma is lehet építeni. Szerinte Miskolcnak nem kell "levetkőznie, megtagadnia" múltját ahhoz, hogy sikeres legyen. Miskolc egy huszadik századi iparvárosból egy huszonegyedik századi iparváros, "modern város" lehet.

 

 

 

 

Matolcsy 96 milliárdot hiányol a Buda-Cashnél

A február 24-i leltár szerint mintegy 96 milliárd forint hiányzik a felszámolás alatt álló Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél; az ügyfélvagyon tényleges mértéke a nyilvántartások egyeztetése után állapítható meg, ahogy az is, hogy a zár alá vett vagyon fedezetet nyújt-e valamennyi ügyfél kártalanítására – derül ki Matolcsy György jegybankelnök Harangozó Tamás (MSZP) képviselő kérdésére adott írásbeli válaszából.

Matolcsy György a parlament honlapján kedden közzétett levélben kifejti: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelkezésére álló adatok szerint piaci értéken körülbelül 88 milliárd forintnyi értékpapír és 8 milliárd forintnyi pénz hiánya mutatható ki. A mintegy 96 milliárd forintos hiányból mintegy 62 milliárd forint a DRB bankcsoportot érinti.

A DRB bankcsoport tagjaival tételesen egyeztették a vizsgálat során a velük – mint ügyfelekkel – szemben fennálló követelésállományt. A többi ügyfél esetében a felszámoló egy nemzetközi könyvvizsgáló cég bevonásával egyezteti a nyilvántartási rendszerben kimutatott adatokat, és közli az egyenleget.

 

 

 

Bojár Gábor: Orbán nem álmodott elég nagyot

Sosem rejtette véka alá, mennyire kritikusan tekint a jelenlegi kormányra Orbán Viktorral az élén. Annak ellenére sem, hogy már származott hátránya ebből. Pont ilyen nyíltan vállalja azt is, hogy anyagilag támogatja azokat a politikusokat, akikkel szimpatizál: Juhász Pétert és Bokros Lajost. Politikai ambíciói nincsenek, de arról meg van győződve, hogy a nemzet boldogulása addig reménytelen, amíg nem tanulunk meg a saját lábunkra állni. Abban pedig mélyen hisz, hogy magyarnak lenni nem származás, hanem tettek kérdése. Bojár Gáborral, a Graphisoft és az Aquincumi Technológiai Intézet alapítójával beszélgettünk.

- Rendszeresen és nyíltan szokta kritizálni a kormányt.

- Ezt most is szívesen megteszem.

- Származott már hátránya ebből?

- Származott, de részletekbe ne menjünk bele, mert nem szeretnék senkit kellemetlen helyzetbe hozni. Kormányhoz közeli emberektől – akikkel egyébként jó személyes viszonyban vagyok és amit csináltunk, értékelik – többször elhangzott már: „Gábor, ne nehezítsd meg a dolgomat, hogy segíteni tudjak nektek.”

- Ez az üzletre is rányomta a bélyegét?

- Nehézkesebben mennek bizonyos dolgok, mintha jóban lennék a kormányzattal. De olyan jellegű kárunk nem származott, hogy valamely üzlethez ne jutottunk volna hozzá, mivel az állammal soha nem üzleteltünk, semmilyen állami megbízásunk nem volt. Kivéve a legelején: ’82-ben egy állami megbízással indultunk. Most már be szoktam vallani, akkor is vissza kellett adni abból 10%-ot és azt mondtam, ha ezt másutt meg tudjuk úszni, akkor inkább keressünk olyan piacot, ahol ez nem szokás. Úgyhogy azóta állami megbízásunk nem volt – hadd tegyem hozzá, hogy külföldön se. Ott is megesett, hogy korrumpálni kellett volna, Magyarország nem áll ezzel egyedül a világon. Például a kevésbé korrupt Amerikában is előfordult, hogy visszakértek volna pénzt nagy cégek képviselői, vagy állami megbízók, de azt mondtuk, hogy köszönjük szépen, akkor nem kell az üzlet. Meg tudtuk engedni magunknak, hogy olyan piacra dolgozzunk, ahol ez nem merül föl. Magyarországon pedig, ha már úgy alakult, hogy egy nagymértékű függetlenséget sikerült elérnünk a kormányzattól, akkor hadd élvezzem azt a jutalmát, hogy szabadabban beszélhetek.

- Mi a gondja a mostani kormányzattal?

- A politikus megérzi, mit akar a nép és azt csinálja. Az államférfi viszont alakítani tudja, hogy mit akarjon a nép. Nálunk sajnos csak politikusok vannak. Orbán Viktor erősen karizmatikus ember, lehetett volna államférfi is belőle, de nem álmodott elég nagyot, maradt politikus. Orbán nemzetellenes, történelmi bűne, hogy nem segítette a magyarokat abban, hogy megtanuljanak a saját lábukra állni: azt, hogy magunkra kell számítani és nem az állambácsira. Ez nincs benne a reflexeinkben, hiszen ötszáz évig voltunk megszállva. Aztán szabadok lettünk, de ebbe beletartozik az is, hogy felismerjük, nem azt kell várni az államtól, hogy helyettünk oldja meg gondjainkat, hanem csak azt, hogy szolgáltasson és biztosítsa azokat a körülményeket, melyek között gondoskodni tudunk magunkról, a társadalmunkról és az országunkról. Roppant nehéz feladat ezt a tudatot felépíteni, de a Bokros-program után ez nagyon lassan elkezdett kialakulni, hiszen annak ez volt a lényege. Nem megszorítás volt, hanem annak tudatosítása, hogy magunkra kell számítanunk, mert az állam nem arra való, hogy helyettünk megoldja a problémáinkat. Ez a folyamat elindult, de Orbán Viktor visszafordította. Ez pedig egy történelmi bűn, mert egy nemzet tudatát teszi tönkre. És Magyarország boldogulása ettől szinte reménytelenné válik.

- Lát mást, akiből lehetett volna ilyen nagy kaliberű, felelős vezető?

- Gyurcsány Ferenc is lehetett volna államférfi, egyszer megpróbálta, belebukott és utána nem próbálta többször. Az őszödi beszédet kár Gyurcsány szemére hányni, az egy taktikai hiba volt, hibát pedig mindenki követ el, akár tragikusat is. Ennél sokkal súlyosabb – ami már nem hiba, hanem gyengeség volt –, hogy nem mondott le, mikor fölfedezte az elvesztett népszavazás után, hogy politikája nem tartható. Az őszödi beszéd után szerintem sem kellett volna lemondania, de az elvesztett népszavazás után igen. És nem azért, mert ezzel vereséget szenvedett, hanem mert utána nem vállalta, hogy az eredmény ellenére folytatja a reformprogramját. Azt mondta, hogy jönnek a bársonyos reformok. A politikában, ha valami mellett elköteleztem magam, de az nem működik, akkor le kell mondanom. Akkor nem szabad másba kezdeni helyette, csak azért, mert az könnyebben átmegy. Az nem hiteles. Egy harcos reformpolitikus nem képviselhet hitelesen egy bársonyos reformpolitikát. Én itt csalódtam benne. Akkor becsültem volna nagyra, ha ennek ellenére képes folytatni a radikális reformokat. Vagy be kell látni, ha nem megy, de akkor le kell mondani.

- Van olyan politikus, akivel szimpatizál?

- Bokros Lajosról azt gondolom, hogy egy tiszta ember. Úgy tűnik, a pártépítéshez kellene neki segítség, mert az nem jön össze. Bokros elveit szeretem, azokat érzem maradéktalanul olyannak, amivel azonosulni tudok. Elsősorban a gazdaságpolitikai elveivel, amihez egyébként társulnak társadalompolitikai, oktatási elvek is és sok minden más. Ezekkel maradéktalanul egyetértek, azt mondom, hogy a szívemből beszél. Más kérdés, hogy kormányzóképes erőt nem tud felmutatni. De lehet, hogy nem is ezzel van a baj, hanem azzal, hogy erre a magyar társadalom nem vevő.

És mi a helyzet az új pártokkal? Ha az Együtt színeiben induló Juhász Pétert választották volna meg az V. kerület polgármesterévé, akkor ön vállalkozásösztönzési tanácsokkal támogatta volna a munkáját.

- Igen, támogatom őt most is egyébként, mint a korrupcióellenes harc bajnokát.

- Ez miben nyilvánul meg?

- Támogatom pénzzel is, és ezt vállalom. Nem akkora pénzzel, amivel pártokat szoktak venni, mert én hangsúlyozottan nem akarom megvenni és semmit nem várok el cserébe. De egy szerény összeget adok jelzéseként annak, hogy a harcát nagyra becsülöm.

- Az Együttel is szimpatizál vagy ez csak Juhász személyének szól?

- Juhász Pétert tartom a legbátrabbnak és legkitartóbbnak, és Bokros Lajos elveivel tudok leginkább egyetérteni. Programjában tehát a MOMA áll hozzám a legközelebb és egy szerény támogatást feléjük is megengedek magamnak...

- Ha már konkrét pártokat érintettünk, mit szól a Jobbik tapolcai győzelméhez?

- Ez az eredménye a politikusi osztályunk elkorrumpálódásának. A választók kétségbeesetten keresnek valakit, aki még nem tudta megmutatni, hogy korrupt, mert még nem volt hatalmon. Abban merek bízni, hogy nem azért növekszik a Jobbik népszerűsége, mert rasszista, antiszemita és újfasiszta. Nagyon remélem, hogy nem ettől népszerű, hanem attól, hogy még nem látták, hogy korrupt. Nem mondanám, hogy nem az, de még nem látszott rajtuk.

- Már majdnem minden pártot végigbeszéltünk. Az MSZP-ről még nem esett szó.

- Igaz rá, amit a Gyurcsány mondott és akkor meg kell nézni, mit mondott rá.

- Gyurcsány már sok mindent mondott az MSZP-re. Arra gondol, amit a Simicska-Puch összefonódás kapcsán említett?

- Igen, arra az összefonódásra, ami megvolt a háttérben… És arra a jéghegyre is gondolok, aminek ez csak a csúcsa.

- Ismeri Simicska Lajost?

- Nem, Puch Lászlót se. Soha életemben nem találkoztam egyikkel se és nem is nagyon hiányzik.

- Nem gondolkodott abban, hogy politikus legyen?

- Ezt sokszor, sokan kérdezték már tőlem, de nem. Azért nem, mert rengeteg olyan emberi hibám van, ami miatt sikertelen lennék a politikában.

- Egy példát mondana? Ha nem túl személyes.

- Például hirtelenharagú tudok lenni, könnyen elvesztem a fejem, nagyon sokszor előbb jár a szám, mint az eszem. Ezt egy politikus nem engedheti meg magának, ez hatalmas hiba. Nagyon hamar megbuknék azzal, hogy szenvedélyesen előbb beszélek és csak azután gondolkodok.

- Akkor pártot se szervezne?

- Ahhoz meg nem értek. Ahhoz értettem, hogy egy olyan csapatot vezessek a Graphisoftnál, akiket én válogattam össze; a népet nem én válogatom össze. Egy politikusnak a népet kell tudni vezetni és az valószínűleg nehezebb.

- De sikeres menedzserként lehet elképzelése arról, hogyan kellene egy országot irányítani...

- Nem tudom, nem próbáltam még. Egy kollégám mondta ezt a hasonlatot: attól, hogy meg tudom ítélni, hogy egy halászlé jó-e, még nem biztos, hogy meg tudom főzni. Tehát nem biztos, hogy tudnék egy országot irányítani, de hogy most rosszul van menedzselve, arról meg vagyok győződve.

- Van olyan ország, ahol ön szerint ez jól működik?

- Természetesen vannak Magyarországnál jobban menedzselt országok. Elsősorban a skandináv országokra szoktunk irigykedni. Például Finnországra, ahol a korrupció szintje az egész világon talán a legalacsonyabb, ugyanakkor demokrácia is van. Az egész működik, GDP-vel is jól állnak, mindennel jól állnak, különösen ahhoz képest, hogy most éppen az ág is húzza őket: az orosz piac összeomlott, a papíripar az egész világon visszaesett, és a Nokia sem az ami volt. De ezt is jól kibírják. Ennyit ér, ha igazi demokrácia van és nincs korrupció. Tehát finn rokonainkra büszkék lehetünk.

- A politika után beszéljünk a közéletről. Egy évvel ezelőtt vitája volt a Mazsihisz elnökével, Heisler Andrással. Mi volt ott a gond?

- Nem ismerem a magyarországi zsidó hitéletet, különösen nem ismerem a Mazsihisz működését, de a barátaim, akik közelebb állnak hozzájuk, Heisler András tevékenységét nagyra tartják. Egyetlen kifejezésével volt csak bajom és erre reagáltam – talán túlreagáltam – és utána elnézést is kértem tőle. A Sorsok Házáról volt szó, ami helyett javasolt egy másik nevet: a Zsidó-Magyar Együttélés Múzeumát. Erre a kifejezésre felkaptam a fejem, mert az a kifejezés, hogy zsidó-magyar együttélés, azt jelenti, hogy a zsidó nem magyar. Engem úgy neveltek, hogy én magyar vagyok. Az, hogy zsidó származású, ezen semmit nem változtat: ettől se jobb, se rosszabb magyar nem vagyok. Egy igazi magyar nem arra büszke, hogy honnan származik, hanem arra, hogy mit tett Magyarországért. Érzelmi kötődése van a hazájához, nem tud se más nyelven, sem pedig másutt otthon lenni, nem tud soha más országot a sajátjának tekinteni és tenni érte – ettől magyar valaki, a származása másodlagos. Lehet, hogy a szüleitől örökli ezt, én is a szüleimtől örököltem, mert apám is nagyon nagy magyar volt. Én 14 éves koromig nem is tudtam, hogy zsidó származású vagyok, engem meg is kereszteltek reformátusnak. De ennek semmi jelentősége nincsen: a magyar nem a származásától magyar, hanem a tetteitől. Tehát erre a fogalmazásra haragudtam és ezt kértem ki magamnak. Azért reagáltam rá, mert Orbán Viktor viszont – akivel egyébként nem érzek sok közösséget – úgy fogalmazott, ami már szívemből szólt, hogy „zsidó származású honfitársaink”. És akkor azt mondtam, hogy most innen kell mintát venni.

- Végül akkor sikerült megbeszélniük ezt a kérdést Heisler Andrással?

- Megbeszéltük és épp a napokban kaptam megtisztelő elégtételt.

- Miféle elégtételt?

- Heisler Andris meghívott egy rendezvényre, ahol Magyarországért sokat tett zsidó származású emberek szobrát avatták fel a Dohány utcai zsinagóga előtt. A tizenegy alkotásról tizenegy közéleti ember húzta le a leplet és mondott pár szót azokról, akiket a szobrok jelképeztek. Engem Heisler András Weisz Manfréd szobrának leleplezésére kért fel és egy rövid 2-3 perces beszédet is mondhattam. Az összes beszédnek az volt a közös üzenete, hogy ezek a zsidó származású hőseink magyarok voltak. Radnóti Miklós, Szerb Antal vagy Richter Gedeon – ők mind igaz magyarok voltak. És Richter, aki elmenekülhetett volna, az utolsó pillanatig a gyárát irányította a háttérben, amikor már rég elvették tőle és akkor is ez volt a szerelme; nem tudta Magyarországot elhagyni és végül a Dunába lőtték. Tehát ők igazi magyarok voltak, akik számára Magyarország sokkal többet jelentett, mint azoknak, akik legyilkolták őket.

 

 

 

 

Gyanús új fejlemények a brókerbotrányban

Nem csupán hanyagság, de tudatos lépések is hozzájárultak a felügyeleti szervek részéről ahhoz, hogy több száz milliárdos visszaélések történhettek a brókercégeknél – derül ki a botrány újabb fejleményeiből.

A brókerbotrány kapcsán a kormány és az MNB mindent elkövet annak érdekében, hogy takargassa a saját felelősségét a tízezreket százmilliárdokkal megkárosító ügyekben, annak ellenére, hogy kezdettől fogva nyilvánvaló, a felügyeleti szervek durva mulasztásai nélkül nem folyhattak volna a csalássorozatok hosszú éveken keresztül. A gyanú, hogy nem csupán egyszerű hanyagság miatt nem tűnt fel semmi az ellenőrzésre hivatott szervezeteknek, akkor merült fel először, amikor kiderült egyes minisztériumok érintettsége, a közpénzek furcsa és nem feltétlenül törvényes mozgatása, és jöttek az ezekre adott, egymásnak ellentmondó és máig nem világos kormányzati magyarázkodások. Ez utóbbiak egyértelműen arra utaltak, hogy Orbánék bizonyos dolgokat nagyon takargatni akarnak, és zavarukban még arra sem tudnak figyelni, hogy ugyanazt a mesét mondják.

Az elmúlt napokban olyan újabb információk kerültek nyilvánosságra, amelyek nem csupán alátámasztják a kormányzati felelősséget az ügyekben, de még jobban megkérdőjelezik a jóhiszeműséget is. Kiderült például, hogy a Fidesz 2010-es hatalomra jutása után a PSZÁF élére visszatérő Szász Károly egyik első intézkedése volt a pénzügyi visszaélések felderítésével foglalkozó részleg teljes felszámolása és az ott dolgozó tapasztalt szakemberek elbocsátása.

Józan ésszel felfoghatatlan ez a lépés, hiszen a felügyelet egyik fő feladata éppen az ilyen jellegű bűncselekmények feltárása és megelőzése. Arról nem is beszélve, hogy éppen akkortájt kerülhettek Szász elé azok a vizsgálati anyagok, amelyek a Buda-Cashnél és a Quaestornál olyan súlyos szabálytalanságokra világítottak rá, amelyek megalapozhatták a visszaélések gyanúját. Ahelyett azonban, hogy tovább kutattak volna és a megállapítások következményét ellenőrizték volna, a józan logikával szemben megszüntették a felderítésre hivatott osztályt. Higgyük el, hogy ez csak véletlen, egyszerű baki volt?

Végképp elképesztő, hogy a Quaestor csalásainak az árát az arról nem tehető és szabályosan működő bankokkal és cégekkel fizettetik meg.

Hasonlóan gyanús fejlemény, hogy az MFB bejelentése nyomán még 2011-ben a KEHI hűtlen kezelés gyanújával vizsgálatot indított a győri stadion építésére még 2005-ben adott kölcsön ügyében, de azt egyik napról a másikra leállították. Tették ezt annak ellenére, hogy a Fidesz-kormány akkortájt mindent elkövetett azért, hogy a szocialistákat kompromittáló ügyeket találjon. Az MFB által a Quaestornak adott hitel csodás ürügy lett volna erre, el is indult a dolog, majd hirtelen leállt. Vajon miért?

Ha tényleg gyanús volt, hogy a kölcsönre nem elég a fedezet, akkor tovább kellett volna lépni és alaposan kivizsgálni az ügyet. A KEHI, a rendőrség és az ügyészség egymásnak ellentmondóan magyarázza, mi történt valójában, de válasz nincs arra, ki állíttatta le az ügyet és milyen okból. Két magyarázat lehetséges. Az egyik: valójában nem volt megalapozott a gyanú, de ha így van, miért áll most elő a Fidesz a régi vádakkal, főleg annak fényében, hogy annak idején maga is támogatta a győri projektet, sőt kormányra jutva további százmilliókkal segítette?

A másik még ennél is pikánsabb: bár már négy éve látták, hogy valami nincs rendben a hitel fedezetével, de a Quaestort nem akarták piszkálni, nehogy véletlenül kiderüljön valami róla, azaz a cég egyfajta védettséget élvezett. Ezt a feltételezést jócskán alátámasztja a Quaestornál elhelyezett közpénzek sokasága, valamint a bizalmi állami megbízások, mint a vízumirodák működtetése stb. Ne feledjük: 2011-ben már folyt a piramisjáték, de akkor még a jelenlegi töredéke volt csak a kár.

Tarsolyék kivételezettségét a kártalanítási törvény is nyilvánvalóvá teszi. Érthetetlen és felháborító a megkülönböztetés a Quaestor és a többi brókercég károsultjai között: milyen alapon harmincmillió a kártérítési határ az előbbinél és hat- az utóbbiaknál? Az ide vonatkozó szabályozás egyértelmű, miért vannak hát jobb helyzetben a Quaestor ügyfelei? A Bankszövetség főtitkára szerint valójában semmilyen kártérítés nem járna nekik, mivel az általuk megkapott papírokon jól láthatóan ott áll, hogy a Quaestor-kötvényekre nem vonatkozik a BEVA értékbiztosítása.

Ezzel együtt méltányos lenne, hogy ugyanolyan kártérítést kapjanak, mint a többiek, de többet nem! Az pedig végképp elképesztő, hogy a Quaestor csalásainak az árát az arról nem tehető és szabályosan működő bankokkal és cégekkel fizettetik meg. Ez olyan, mintha egy cégnél valaki sikkasztana, és a kárt a többi, ártatlan alkalmazottal fizettetnék meg. Vélhetően igaza van az OTP vezérének, aki a bankja által fizetendő 57 milliárd forint (!) miatt minden lehetséges jogi fórumra elmegy.

A fideszes kommunikáció gyöngyszeme a párt válasznyilatkozata a Bankszövetség kijelentéseire, iskolapéldája a félrevezetésnek és manipulációnak. A Quaestor-ügyfelek javára hozott törvényt védve először is azokat „kisbetéteseknek” nevezik, holott jól tudják, hogy valójában kisbefektetők, és a két kategória teljesen más és eleve más védettséget is élvez. A cél ezzel a csúsztatással minden bizonnyal az, hogy összezavarják és összemossák a fogalmakat, így vonva el a figyelmet a kivételezésről. Arról nem is beszélve, hogy a 6–30 millió közötti befektetőket a mi anyagi viszonyaink között már aligha lehet „kis” jelzővel illetni.

Ha normális országban élnénk, a brókercégek áldozatainak kártalanítását a meglévő szabályozásnak megfelelően, mindenkit egyformán kezelve kellene végrehajtani.

Az igazán vaskos becsapások csak ezután jönnek. Azt írja a közlemény, hogy míg most teljes mértékben kártalanítják az ügyfeleket, addig a szoci kormányok idején ez a Globex-, Baumag- és HajdúBét-ügyeknél elmaradt. Kezdjük azzal, hogy kizárólag a Quaestor-károsultakat kártalanítják csaknem teljesen, a többiekre ez nem igaz. Ami a Globexet illeti, ott az ügyfeleket igenis kártalanították, ahogy ezt akkor a sajtó meg is írta. A másik két ügy pedig összehasonlíthatatlan a mostanival, mivel egyik sem volt brókercég: a Baumag szövetkezetként működött és szövetkezeti jegyet és tagságot értékesített, így sem az OBA, sem a BEVA nem vonatkozhatott rá. A HajdúBét pedig egy csődbe jutott cég volt, és értelemszerűen a csődtörvény szerint jártak el, ahogy minden más hasonló esetben, szó sem lehetett tehát biztosítási vagy állami védelemről.

Ha normális országban élnénk, a brókercégek áldozatainak kártalanítását a meglévő szabályozásnak megfelelően, mindenkit egyformán kezelve kellene végrehajtani. Egyben elfogulatlanul kivizsgálni az ügyek hátterét, megnevezni és büntetni a felelősöket nem csupán az érintett cégeknél, hanem a felügyeleti szerveknél is. A kártérítés terhét pedig nem a többi piaci szereplőre és ezzel közvetve azok ügyfeleire hárítani, hanem a mulasztó állami felelősökkel, adott esetben az MNB-vel fizettetni. Erre meg is van a fedezete, az EKB által is bírált, a jegybanki törvényes feladatokba sem illeszkedő alapítványi juttatások több mint 200 milliárdja bőven elég lenne.

 

 

 

Az Európai Bizottságnál tiltakozik a Fidesz

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz az Altus Zrt.-nek az Európai Unió 2014 és 2020 közötti fejlesztési programjaira vonatkozó megbízása ügyében - közölte szerdán a képviselőcsoport.

A magyar néppárti EP-képviselők elfogadhatatlannak tartják, hogy az Európai Bizottság olyan céget bízzon meg ezzel a feladattal, amely köztudottan egy párt vezetőjéhez - jelen esetben Gyurcsány Ferenchez - köthető. Szerintük az Európai Bizottság ezzel megsérti a pártpolitikai függetlenség elvét. A Fidesz-KDNP képviselői minden lehetőséget meg fognak ragadni, hogy a megbízás részleteire fény derüljön, illetve megvédje a magyar érdekeket a fejlesztési programok tervezése és végrehajtása kapcsán - olvasható a közleményben.

Ki, miért és mikor?

A képviselőcsoport egyfelől azt kérdezte az Európai Bizottságtól, hogy ki, miért és mikor döntött arról, hogy az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény által korábban önállóan készített tanulmányok készítését "kiszervezzék", valamint hogy pontosan mekkora összegért, kik és milyen eljárásban bízták meg a munkával a Altus vezette konzorciumot.

Mitől alkalmasak?

Arra is választ várnak a magyar néppárti EP-képviselők, hogy a brüsszeli testület milyen megfontolások alapján tartotta alkalmasnak a feladatra a konzorcium egyes cégeit, közöttük a mindössze négy főt foglalkoztató Altus Zrt.-t, mint konzorciumvezetőt. Végezetül pedig azt kérdezték az Európai Bizottságtól, hogy a döntéshozók ismerték-e az Altus Zrt. pártpolitikai kötődését, valamint - ahogy a közlemény fogalmaz - "korábbi kétes ügyleteit".

Korábban a Civil Összefogás Fórum az Európai Bizottság elnökéhez fordult, hogy elérje az Altus Zrt. megbízásának visszavonását.

 

 

 

 

Öt tonna csirkehúst zúznak be

Öt tonna ismeretlen eredetű csirkehúst találtak a NAV pénzügyőrei egy lengyel kamionban, az árut megsemmisítik.

A szervezet sajtóreferense, Rozs Viktor tájékoztatása szerint a szlovák állampolgárságú sofőrnek nem volt nemzetközi árufuvarozói engedélye, és az áru behozatalához szükséges állatorvosi igazolása sem. Az árut a fuvarlevél alapján egy magyar cégtől egy másik magyar cégnek szállította.

A kormányhivatal munkatársai megállapították, hogy a hús eredete nem igazolt, és úgy döntöttek, hogy a hatmillió forint értékű csirkehúst meg kell semmisíteni.

A sofőr a helyszínen kiperkálta a bírságot

A jármű vezetőjére a fuvarozási engedély hiánya miatt a NAV hatszázezer forint bírságot szabott ki, amelyet a sofőr a helyszínen kifizetett. A szállítmányt az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerbe (ekáer) sem jelentették be, emiatt a feladó székhelye szerinti adóigazgatóság indított eljárást.

 

 

 

 

Hiába tagad Orbán, Habony a Fidesz.hu szerint is a tanácsadója

Bár Orbán Viktor egy tegnapi sajtótájékoztatón azt mondta, "nem áll semmiféle hivatalos kapcsolatban Habony Árpáddal", ennek a Fidesz honlapja is ellentmond – szúrta ki a Hír24.

Ott ugyanis 2012. április 2-án Habonyra még mint "miniszterelnöki tanácsadóra" hivatkoznak. Ezt írta az oldal:

Schmitt Pál beszédét követően Orbán Viktor miniszterelnök társaságában a parlamenti dolgozószobájába ment, később csatlakozott hozzájuk Kövér László, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Giró-Szász András kormányszóvivő és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó is.

Forrás: Fidesz.hu

A Hír24 azt is írta sajtóhírekre hivatkozva, hogy még maguk a fideszesek is "végtelenül cinikusnak" tartják, hogy Orbán megtagadja Habonyt, hiszen vele építteti ki az új jobboldali médiabirodalmat.

Habony Ilyennevű Árpád találkozásai Orbán Viktorral

Nincs a kifizetési listán Habony Árpád, és nem is a miniszterelnök tanácsadója – ezt mondta Orbán Viktor Miskolcon. A teljesség igénye nélkül az Origo összegyűjtötte az elmúlt több mint egy évtizedből azokat a képeket, amelyeken együtt szerepelnek.

Forduljon a népesség-nyilvántartóhoz, ilyen nevű embert a kormány nem foglalkoztat, nincs rajta a kifizetési listán – mondta a Miskolcon fejlesztéseket bejelentő Orbán Viktor a Habony Árpáddal kapcsolatos újságírói kérdésre.

Nem tud azzal mit kezdeni

A miniszterelnök elmondta, nem tud azzal mit kezdeni, ha valaki a tanácsadójának képzeli magát, vagy annak nevezik az újságok. Hozzátette, hogy az ilyen kérdéseket a lerázandó kategóriába sorolja, és nem kíván reagálni a kávéházi pletykákra.

Mindezek ellenére összegyűjtöttük az utóbbi évekből azokat a képeket, amelyeken Orbán Viktor és Habony Árpád közösen láthatóak.

A Fidesz országos elnökségének 2004. augusztusi rendkívüli ülésén is ott volt Habony Árpád. Ekkor mondott le Medgyessy Péter, és később került a helyére Gyurcsány Ferenc.

2008. október 30-án egy zágrábi konferenciára is elkísérte Habony Orbánt. 

A 2010-es kötcsei találkozón Habony Árpád is ott volt. Akkor a miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy a kétharmados kegyelmi állapot nem tart örökké.

Orbán Viktor környezetében a 2012-es egri frakcióülés előtt is feltűnt Habony Árpád. Az ülés meglehetősen feszült hangulatú volt, ahol Orbán állítólag ellene szóló puccsról is beszélt.

 

 

 

Nyertek az egyetemisták, a kormány visszavonulót fújt

Palkovics László felsőoktatási államtitkár bejelentette a Felsőoktatási Kerekasztal keddi budapesti ülése után, hogy a felsőoktatásban tervezett változtatások jelentős részét visszavonják. Így megmarad a nemzetközi tanulmányok és a kommunikáció szak a jövőben is.

Palkovics László elmondta: a Magyar Rektori Konferencia (MRK) koncepcionális javaslatot tesz arra, hogyan alakítsák át a nemzetközi tanulmányok szak struktúráját, és ugyanez a helyzet a kommunikációs képzés esetében is.

Hozzátette, az MRK nem támogatta, hogy a pszichológia képzés osztatlanná váljon, így marad az eddigi osztott rendszer. Az MRK ugyanakkor egyetért a társadalmi tanulmányok szak kivezetésével. Szintén kivezetik a műszaki menedzser képzést alapszakként, de a mesterképzése továbbra is megmarad – mondta.

 

 

 

A kormány adna pénzt az Illatos úti méregtelep felszámolására

Döntöttek az Illatos úti méregtelep megszüntetéséről, de ehhez 1,1 milliárd forint és a csődtörvény módosítása is kellene, hogy a terület állami kézbe kerülhessen.

A IX. kerületi önkormányzat szerint eredményesen zárult az Illatos úti veszélyeshulladék-lerakat felszámolásával kapcsolatos kedd délutáni tanácskozás, amelyen Bácskai János ferencvárosi polgármester mellett a Földművelésügyi Minisztérium illetékes államtitkára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselője, a IX. és a környező kerületek parlamenti és önkormányzati képviselői, a kispesti polgármester és a pesterzsébeti alpolgármester, Budapest kormánymegbízottja, a katasztrófavédelmi kirendeltség képviselői, a Pest megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályvezetője, valamint a Budapesti Vegyiművek felszámolója is részt vett.

Bácskai János kerületi polgármester azt mondta, a lakosságban az a vélemény alakulhatott ki, hogy folyamatos és intenzív egészségkárosításnak vannak kitéve, melynek megszüntetéséért az érintett szervek nem tesznek meg mindent, ezért hívta meg az illetékeseket.

V. Németh Zsolt környezeti államtitkár azt mondta, arra jutottak, hogy közvetlen katasztrófahelyzet nem áll fenn, de indokolt az azonnali hatályú beavatkozás, ezért benyújtanak egy előterjesztést, amelyben a kormány támogatását kérik a veszélyes hulladék elszállításához.

Csődtörvény-módosítással rendeznék a helyzetet

Az államtitkár hozzátette, a területnek állami felelősségi körbe kell kerülnie, amihez a 8 éve húzódó felszámolásnak be kell fejeződnie. Mint mondta, erre a mostani jogszabályok nem adnak lehetőséget, ezért jogszabály-módosításra van szükség, hogy állami felszámolót lehessen kijelölni.

Bácskai János a hvg.hu-nak azt mondta, a csődtörvényt kell módosítani ahhoz, hogy állami kézbe kerülhessen a Vegyiművek felszámolása, mert az eddigi felszámoló nem végezte el jól a munkáját.

Az Illatos úti telepen tárolt 2000 tonna vegyi anyaggal kapcsolatban közölték, más közlemények pánikkeltésre is alkalmasak voltak, de közvetlen katasztrófahelyzetről egyelőre nincs szó. A tanácskozásra meg sem hívták Baranyi Krisztinát, az Együtt önkormányzati képviselőt, aki korábban többször is felszólalt a veszélyesanyag-telep felszámolásáért. Bácskai János szerint Baranyi felelősség nélkül beszél a dolgokról, ezért nem szóltak neki.

Bartus Adrienn, a Pest megyei kormányhivatal meghívott illetékese elmondta, előzetes árajánlatot kértek a telepen tárolt 2000 tonnányi vegyi anyag elszállítására, ez 1,1 milliárd forintba kerülne, és mintegy 6-9 hónap alatt oldható csak meg. Mivel uniós forrást nem lehet a hulladékok elszállítására használni, ezért tájékoztatják az FM-et az azonnali intézkedés szükségességéről, hogy a minisztérium ezután előterjesztést készíthessen az elszállításról és a költségek átvállalásáról.

Az Együtt szerint Bácskai is hibás

Az Együtt Bácskai nyilatkozatával kapcsolatban közölte, szerintük a volt Budapesti Vegyiművek területén tárolt mérgek nem csupán egészségre ártalmasak, de tűzveszélyesek, és katasztrófával fenyegetnek. Leszögezték, hoyg a tanácskozásra meg sem hívott Baranyi Krisztina rendőrségi feljelentést tett környezetkárosítás miatt az ügyben és közérdekű adatigényléssel fordult a Miniszterelnökséghez, a Földművelésügyi Minisztériumhoz és a Pest Megyei Kormányhivatalhoz is, valamint levelet írt Áder János államfőnek, továbbá Lázár Jánosnak, a Fővárosi Katasztrófavédelemnek, a Fővárosi és Pest Megyei Kormányhivatalnak.

A párt közleményében emlékeztetett arra, hogy Bácskai János még ellenzéki politikusként 2010-ben ígéretet tett a terület kármentesítésére, de azóta öt éve hagyja a kerületében a szennyező anyagok tárolását. Az Együtt továbbra is nyilvános találkozót és sajtónyilvános közös bejárást szeretne a területen, a jövő hétre pedig lakossági fórumot szerveznek.  

 

 

 

Megindul a harc Orbán helyéért

A tapolcai vereség után már az is kérdés, Orbánnal 2018-ban lehet-e újra választást nyerni – írja a Népszabadság. A Népszava főszerkesztője szerint csak Orbán van.

Már vannak rossz érzések azzal kapcsolatban, hogy a kormányfő tehertétel-e a Fidesznek, amelynek megújítása már a 2006-os elveszített választás után is téma volt. Kósa Lajos akkor nyilvánosan is „csörgődobos sámánnak” nevezte a pártelnököt, felvetve, ki lesz a törzsfőnök – emlékeztet a lap. Akkor a trónkövetelők esélytelenek voltak, és most még inkább annak tűnnek az orbáni hatalomgyakorlás keleties természete miatt.

Ugyanakkor a legelkötelezettebb jobboldaliaknak is nehéz úgy szeretniük a kormányfőt, hogy folyamatosak a korrupciós vádak, a városi legendák a külföldi bankszámlákról, és miközben erkölcsi ügyként próbálják beállítani Simicska Lajos kiszorítását, Orbán Ráhel férjének csillaga folyamatosan emelkedik. A stadionépítési és focilázzal szemben is ambivalens a jobboldali tábor, a Habony-jelenség pedig már az Orbán-szekta tagjait is irritálja.

Végtelenül cinikus volt Habony megatagadása

A Népszabadságnak többen azt mondták, a jobboldali tábornak katarzist jelentene Habony kiebrudalása, a leszámolás az urizálással, az „új hullámos ficsúrok” visszaszorítása. A lapnak nyilatkozó névtelen fideszesek ugyanakkor végtelenül cinikusnak nevezték, hogy Orbán megtagadta Habonyt, hiszen tényleg ő az új Simicska, és épp a miniszterelnök akaratából építi új jobboldali médiabirodalmát. A kormánytagok ugyanakkor úgy látják, Orbánnak nincs alternatívája, csak Don Quijoték állnak vele szemben. Kövér László szűk körben állítólag elismerte, hogy vannak hibák, de szerinte Orbán az egyetlen garancia, hogy az ország ne legyen külső hatalom érdekszférája.

A lap szerkesztőségi cikkében emlékezteti Orbánt arra az apróságra, hogy tavaly október közepén adta hírül a sajtó, hogy „kevesebb mint tíz magyar kormányzati tisztviselőt” érint az Egyesült Államok által korrupciógyanú miatt bevezetett vízumtilalom, és néhány napra rá egy bizonyos Habony úr szükségét érezte, hogy Washington közepén tegye közszemlére magát egy aznapi washingtoni újsággal, azt igazolandó: nincs rajta a kitiltott kormányemberek listáján. „Habony Árpád tehát vagy előrelátóan meghazudtolta Orbán Viktort – ami a kormányzati kommunikáció jelen állapotában csupán a kisebb bakik közé tartozna –, vagy a kormányfő nem tudja, kiket fizet”.

A Népszava megfogadta Orbán tanácsát

A lap a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához fordul. Megkérdezi, szerepel-e a nyilvántartásukban Habony Árpád, milyen személyes, nyilvános adatait vezetik, van-e bejelentett munkahelye, fizet-e nyugdíj- és társadalombiztosítási járulékot, van-e autója, ingatlana. Az Orbán által kiretusált Habony kapcsán a Népszava főszerkesztője arról ír, hogy Orbán jól megviccelt mindenkit, amikor évekig meghagyott mindenkit abban a hitben, hogy Habony az ő tanácsadója; nem szólt se Rogánnak, se Lázárnak. Hagyta, hogy „ezek a naiv politikusok abból, hogy Habonyt gyakran Orbán környezetében látták, no meg abból, hogy azt tapasztalták, a hajdan volt koronaőr tanácsokat ad a kormányfőnek, mindjárt levonták azt a következtetést, hogy ez az ember az ő főnökük főtanácsadója”.

A főszerkesztő már abban sem biztos, hogy „létezik-e egyáltalán ez a Habony nevű valaki, hogy akit mi látunk, azt nem is látjuk; végül is nem lenne meglepő, hisz az a kisbuszszerű autó sem létezik, amit mi úgy láttuk, Habony Árpád vezetett. Vegyük tudomásul: sem az autó, sem a benne ülő ember nem volt, és nincs. Az van, amit a miniszterelnök mond, "a kormány kivonja magát a feszkók alól”.

Orbán szerepe "látszólag" megkérdőjelezhetetlen 

Az egyébként a Széles-féle Echo TV-ben sokszor elemző Tóth Gy. László is személycseréket sürget. Most a Magyar Nemzetben ír a Fidesz-válság anatómiájáról, arról, hogy a kormánypártok egyetlen szerencséje az, hogy a „tőlük elfordulók sosem szavaznak baloldali, liberális pártokra”. Az Orbán-barát politológus ugyanakkor kissé ijesztőnek nevezi, hogy a Fidesznek 2015-ben „nincs koherens társadalomképe, de ideológia-, és kultúrateremtő képessége sincs”, így 2018-ban bármi megtörténhet.

Szerinte „az ellentétes érdekű gazdasági támogatók és az eltérő értékrendet valló társadalmi csoportok egy pártba terelése ideiglenesen lehet eredményes, egy idő után az ellentétek kiéleződése elkerülhetetlen. (…) Mindezt tovább bonyolítja a személyi ambíciók megjelenése, mert Orbán Viktor szerepe látszólag megkérdőjelezhetetlen, de ez nem jelenti azt, hogy ne akadnának olyanok, akik hosszabb távon szeretnék átvenni a helyét”. Az elemző szerint jelenleg azokért a helyekért folyik a harc, ahonnan már elképzelhető, hogy Orbán helyébe lehet lépni.

Tóth Gy. ír néhány vezető fideszes politikus, és a párt holdudvarához tartozók  irracionális gazdagodásáról, a jobboldali tábort sokkoló korrupcióról, az erkölcsi szempontok hiányáról, az arrogáns és cinikus  kormányzati kommunikációról, a műveletlenségről. Szerinte a „hitelesség helyreállítása személycserék nélkül lehetetlen”.

Orbán Viktor politikai pályafutása egyik legnagyobb kihívása előtt áll, mert úgy tűnik, pártja és kormánya mostani stílusa nem jön be híveinek. „Az angol marketingszakemberektől lopott, rossz kommunikációs panelek – mint a keményen dolgozó kisemberek – szánalmas ismételgetése csak fokozza a kiábrándultságot. A polgári Magyarország híveitől kissé idegen ez az elavult – és végső soron középosztály-ellenes –, primitív, álplebejus magatartás. Nem valószínű, hogy a Fidesz vezetői közül bárki „kisember” szeretne lenni – teszi hozzá Tóth Gy.  

 

 

 

 

Százmilliót tartott készpénzben a Buda-Cash egyik vezére

Új lendületet kapott a Buda-Cash-féle brókerbotrány kapcsán történő rendőrségi nyomozás. Ugyanis egy nemrégiben tartott házkutatás során százmillió forint készpénzt találtak a cég egyik vezetőjénél az Index értesülése szerint.

Ráadásul nem is ez volt a legfontosabb fogás, hanem egy kockás füzet, amelyben évekre visszamenőleg megtalálható a brókerház valós könyvelése. Ez pedig segítheti a nyomozókat abban, mit érdemes pontosan keresni a központi irodában. Így az új nyomokon felbuzdulva ma a Buda-Cash budai központjában és több más velük kapcsolatba hozható cégnél is házkutatást tartottak a rendőrök.

Bár korábban 62 milliárdos kárt emlegettek a brókerház kapcsán, ma Matolcsy György 96 milliárdos hiányról beszélt február 24-ei adatok alapján. Hogy tényleg ennyi-e a valós kár, azt majd csak további egyeztetések során fogják tudni megállapítani.

 

 

 

 

Tiborczék nyilvánvaló probléma miatt nem dolgozhatnak az újpesti stadionon

Egyelőre azért nem kezdhetett neki Tiborcz Istvánék cége az újpesti Szusza Ferenc stadion pályavilágításának felújításába, mert a megrendelőtől nem tudta átvenni a munkaterületet – írja az Origo.

A rekonstrukcióra 109,9 millió forintot nyert Orbán Viktor miniszterelnök vejének cége, azonban a megrendelő (Nemzeti Sportközpontok) nem tudta átadni a munkaterületet a szerződéskötést (március 31.) követő két munkanapon belül.

Azzal ugyanis nem számoltak, hogy az Újpest pont ebben a stadionban játssza a meccseit. Ezért az utolsó meccsig várniuk kell, csak ezután foghatnak neki a munkálatoknak.

 

 

 

Felfalták egymást a fideszesek a XV. kerületben

Inkább minden érintettnek megszünteti a párttagságát a Fidesz, csak hogy véget vessen a XV. kerületi szervezetében dúló viszálynak. Ugyanis évek óta megy az ellenségeskedés László Tamás parlamenti képviselő, volt polgármester, illetve a volt alpolgármestereinek emberei között – értesült az Index.

A nagyobbik kormánypárt etikai bizottsága az alábbit állapította meg a szervezetről pár hónapja:

A budapesti XV. kerületi helyi szervezet tagsága (...) már hosszú ideje dúló és a felek között egyre jobban elmérgesedő belháború eredményeként olyan nagymértékben megosztottá vált, hogy a kialakult állapot már a helyi szervezet legalapvetőbb működését is veszélyezteti.

Miután a rákospalotai tagozat háborúsodása a Fidesz jó hírét is "súlyosan sérti", ezért a feloszlatása mellett döntöttek. Az etikai bizottság szerint a belső megosztottság következménye volt az is, hogy a párt elvesztette a tavalyi önkormányzati választásokat és a DK-s Hajdu László lett a polgármester.

 


 
Arhívum
Március
       
Április
         
Május
       
Június
         
Július
       
Augusztus
       
Szeptember
         
Október
       
November
         
December
       
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
MAGYARÍTÁSOK
Magyaritások
Hun TV
Hun TV
 
 

 

Fel