Nyugodt szombat és menekültrekord után éjszakai kitörés

Újabb ötszáz katonát vezényeltek a déli határra, ahol szombaton rekordot döntött a határt átlépő menekültek száma. A Keletiből sorra indultak a vonatok az osztrák határ felé, Röszkén is rendben szálíltották el a buszok a menekülteket, estére azonban elfogyott a türelmük és áttörték a rendőrök vonalát, majd gyalog indultak el az M5-ösön. Az osztrák kancellár ismét kőkeményen bírálta a magyar kormányt, amely ettől nagyon kiakadt. Hende Csaba pedig mesélt arról, miért mondott le. Napi összefoglaló.

Felgyorsították a kerítésépítést a déli határon, közben bejelentették, hogy a korábbi 3800 mellett újabb 500 katonát vezényelnek oda. Történt mindez akkor, amikor az előrejelzések arról szóltak, hogy hétvégén akár több mint tízezer menekült is érkezhet, és szombaton valóban eddig sosem látott számban, több mint 4000-en lépték át a határt. Közben Budapesten - miként Európa sok más városában - szolidaritástüntetés volt a menekültek mellett.

Közben kiderült, hogy Faymann osztrák kancellár teljesen ki van akadva Orbán Viktor és ormánya menekültpolitikáján. ""Kontinensünk legsötétebb korszakának emlékét idézi", amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy "teljesen máshova" fognak majd utazni - jelentette ki a Spiegelnek, amitől a magyar kormányban is felkapták a vizet. Most Szijjártó Péter volt a soros, ő nyilatkozott az osztrák vezetőről, de azért be is kérette Ausztria budapesti nagykövetét.

Orbán Viktor is német lapnak nyilatkozott, de ő arról beszélt, hogy mennyire megrendítette a török tengerparton holtan talált szíriai gyerek fényképe, és hogy felesége meg gyermekei segítenek a menekülteknek, illetve be is fogadnának a házukba bevándorlókat, ha ezt azok nem tekintenék bátorításnak.

A Keleti pályaudvarról sorra mentek szombaton is a vonatok az osztrák határ felé, miként Röszkéről is rendben indultak a buszok a gyüjtőpontról, hogy aztán estére a menekültek elveszítség türelmüket, és elinduljanak gyalog az M5-ösön.

Szombaton végre bocsánatot kért László Petra, a menekülteket felrúgó operatőr is. Miként korábban, most is az mno.hu-nak juttatott el nyilatkozatot erről. Estére kiderült egyébként, hogy megérkezett Németországba a férfi és a gyerek, akit az N1 Tv volt munkatársa elgáncsolt.

A nap egyik sokat idézett gondolatsora lett Geszti Péteré, aki a Facebookon többet között arról írt: "Gyermekét cipelő embert felrúgni nettó nácizmus".

Közben Szombathelyen, a Polgári esték rendezvények Hende Csaba beszélt arról, miért nem honvédelmi miniszter már. Az MTI beszámolója szerint kijelentette: a hétfői kormányülésen súlyos kritika érte a honvédség tevékenyégét a műszaki határzár építésében, miután pedig meggyőződése, hogy az építést végző katonák nem hibáztak, úgy érezte, hogy a felelőséget miniszterként neki kell vállalnia, ezért ajánlotta fel a lemondását. Szavai szerint a katonák augusztus elsejétől az öt hőségriadó közepette is hősiesen végezték a munkájukat, építették az első védelmi vonalat, most pedig építik a másodikat. Megjegyezte: vannak a politikában olyan helyzetek, amikor egy miniszternek le kell mondania. Japánban például ha késnek a vonatok, lemond a közlekedési miniszter. Igaz ugyan, hogy nem ő állítja a váltókat és nem ő vezeti a mozdonyt, de az egészért mégiscsak ő felel - fogalmazott.

 

 

 
 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV