Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Orbán népmesék - Orbán lánya férjhez megy
Orbán - Börtön dal
Dal a Felcsúti törpének

 

 

 

 
 
 

2016 Április 24

Felszámolják a napelemeket gyártó magyar céget

Milliárdos támogatást vett fel az uniótól és a magyar államtól, most felszámolás alatt a magyar tulajdonú, napelemeket gyártó Agulgas-Solar Kft, miközben beszállítóinak több százmillióval tartozik.

Elrendelte a szolnoki székhelyű Agulhas-Solar Kft. felszámolását a Szolnoki Törvényszék - írja a szoljon.hu. Az AC-DC Logisztikai Parkban 2011-ben berendezkedett, száz százalékban magyar tulajdonú, napelemet gyártó cég legalább négy pályázaton több mint egymilliárd forint támogatást nyert az Európai Uniótól, illetve a magyar államtól. A sikeres pályázatok kritériuma a minimálisan meghatározott közel kétszáz fős dolgozói létszám, illetve működési idő volt, amit 2017-ig határoztak meg. Ezek közül egyik feltétel sem teljesült.

Egy éve ugyancsak a szoljon.hu számolt be arról, hogy több cég tett feljelentést a napelemgyártó céggel szemben több százmilliós tartozásai miatt. Egy feljelentés szerint a szolnoki vállalkozás nem fizette ki a megrendelt napelemcellákat, viszont azok egy részét eladta.

Az üzemnek helyet biztosító AC-DC Logisztikai Park Zrt. a csarnokbérleti és az irodabérleti szerződést tavaly március végével felmondta, illetve tavaly április 3-án felszámolási kérelmet nyújtott be a Szolnoki Törvényszéknél az A.Solarral szemben.

A törvényszék 2015-ben csődvédelemben részesítette a kft.-t, azonban azóta sem sikerült megegyeznie hitelezőivel a bajba került cég. A napelemgyár nem is üzemel, a a száz–kétszázmillió forint értékű technológia állaga pedig jelentősen romlott.

Szabóné Gulyás Márta, az A.Solar Kft. ügyvezetője tavaly elmondta: a cég tulajdonosa, Kőműves Árpád azután kérte a csődvédelmet a cég számára, miután a gyár működtetésének finanszírozása tarthatatlanná vált. Kínai befektetők révén volt remény a tartozások teljesítésére, de a tőke nem érkezett meg, így a tulajdonos kénytelen „elengedni a céget”, hiszen a csődvédelmet automatikusan felszámolás követi – mondta akkor a cég ügyvezetője.

Kőműves Árpád cégtulajdonos szerint a szolnoki üzem 2011-es megnyitása után az első három évben hétszázmillió forintos veszteséget termelt, de ezt természetesnek tartja, mivel egy ilyen típusú beruházásnak három-öt év kell ahhoz, hogy termőre foduljon. „Jövőre már nyereségesek leszünk” – nyilatkozta 2014-ben. Ehhez képest 2015-ben csődeljárás kezdődött, a tartozásai a hitelezők felé ma közel nyolcszázmillió forintot tesznek ki.

Ezenkívül a Magyar Export-Import Bank Zrt. kérésére a Szolnoki Törvényszék   ideiglenes vagyonfelügyelőt rendelt ki a céghez, mert az A.Solar a banknak is több mint három millió euróval tartozik.

 

Forrás: Hvg

 

 

 

 

 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 

 

 
         
Táborozás
MALOMVÖLGYI TÁBOR

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV
Facebook oldalaink
Orbán paródiák
A felcsúti tolvajbálon
Fideszes bûnözök továbbképzése
Orbán - A nép keze utolér