Az Iszlám Állam lecsap, ahol tud

Bárkit megölnek, és már megindult a harcosok betelepítése Európába - biztonságpolitikai és terrorizmusszakértők beszéltek a hvg.hu-nak a párizsi vérfürdőt magára vállaló Iszlám Állam ideológiájáról és stratégiájáról korábban. Szavaikat a franciaországi események teszik fájdalmasan aktuálissá.

"1993 óta foglalkozom a terrorizmussal, és eddig sosem éreztem fenyegetve magam. Ez az első alkalom, hogy igen. Nem is beszélek nagyobb nyilvánosság előtt, ha nem gondoskodnak előtte a védelmemről. Nem gondolom, hogy fontos lennék az Iszlám Államnak (IÁ), hogy meg akarjon ölni. Csak hát az IÁ olyan, hogy lecsap, ahol tud. Ha valakinek, aki terrorcselekményt akar elkövetni, a fülébe jut, hogy itt és ekkor előadást tartok, elolvassa a nyugatias hangzású nevemet, és hogy az IÁ-mal foglalkozom, eszébe juthat, hogy odajön, és lelő. Az al-Kaida idejében sem éreztem ilyet, mert ott a terrorizmus nagyon szervezett volt, a támadásokat előkészítették és megtervezték. De ma a modell megváltozott: ha bárkit meg tudnak ölni, megteszik, tekintet nélkül az áldozat kilétére. Potenciálisan bárki veszélyben van, mert nincsenek szabályok" - ezt Loretta Napoleoni, olasz terrorizmusszakértő mondta a hvg.hu-nak idén áprilisban. A kutató szerint mindegyik ország, amely részt vesz az Iszlám Állam elleni hadműveletben, potenciálisan veszélyben van, terrorista támadásnak lehet kitéve. "A kalifátus üzenetét kell ehhez megértenünk, amit a külföldön élő szimpatizánsoknak küldött: tegyetek meg mindent, amit tudtok." (Az Iszlám Állam magára vállalta a péntek éjszakai párizsi robbantásokat, támadást, amelyben legalább 128 ember halt meg.)

Napoleoni szerint az Iszlám Állam ellen nem megoldás a bombázás, mert az ártatlanok elkerülhetelen halála csak újabb dzsihadistákat "gyárt", mint ahogy a különböző korrupt és diktatorikus, közel-keleti oligarchák (pl. Aszad) támogatása sem jó út. Ellenben mindent meg kell tenni a velünk élő muzulmánok minél mélyebb integrációjáért, és le kell szokni arról, hogy a Nyugat folyton beavatkozzon a Közel-Keleten - az Iszlám Állam léte is az elhibázott iraki amerikai intervenciónak köszönhető. Az Iszlám Állam ideológiájáról is beszélt Napoleoni: "A radikális szalafizmus több mint vallás, egy nacionalista ideológia: a célja egy homogén állam létrehozása etnikai-vallási értelemben."

Christian Nellemann, a Global Analyses elemző szervezet norvég központjának igazgatója, biztonságpolitikai szakértő úgy vélekedett idén szeptemberben egy előadásában, hogy az ISIS-harcosok Európába telepítése már régen megindult. Ezért - és ezzel összecseng a véleménye más szakértőkkel is - az ISIS-nek nem elsődleges szempont terroristákat a menekültáradattal Európába juttatni, hisz sokkal egyszerűbb valamelyik európai tagállam állampolgárát megkörnyékeznie.

Az Iszlám Állam éves 500 millió dolláros bevételének egyre nagyobb forrása az emberkereskedelem, miután a korábban vezető olajjövedelmek 60-80 százalékkal visszaestek. A terrorállam a menekültek útvonalainak egyes szakaszait ellenőrzik, és fejik meg akár 300 millió dolláros értékben is.

A szakértők szerint támadásokkal, menekülttáborok megrohamozásával (itt nyilván a Szírián belüli táborokat kell érteni) atrocitások előidézésével az ISIS még fokozza is a népvándorlást, elriasztván a helybelieket. Ezért is lenne fontos megállítani a menekültáramlást ott helyben, mert ez radikálisan vetné vissza az Iszlám Állam bevételeit. Ehhez viszont békét kell teremteni Szíriában, Irakban vagy a térségben kell tartani a menekülteket.

   

 

 

 

 

 
 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 
 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
MALOMVÖLGYI TÁBOR
Táborozás
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV