Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Orbán népmesék - Orbán lánya férjhez megy
Orbán - Börtön dal
Dal a Felcsúti törpének

 

 

 

 
 
 

2016 Április 27

10 ok, amiért Tatabányának 6500 férőhelyes sportcsarnok kell

Schmidt Csaba tatabányai polgármester sajtótájékoztatón számolt be a csütörtöki közgyűlés legfontosabb napirendi pontjairól, köztük a város leendő sportcsarnokáról és hogy miért érdemes a korábban tervezett 3000 helyett 6500 férőhelyes létesítményt építeni Tatabányán.

Kép: Huszár Attila

A közgyűlés legfontosabbnak ítélt napirendi pontjai kapcsán szervezett sajtótájékoztatón szóba kerültek a telephelyfejlesztések, a "zöld rendszámos" autók ingyenes parkolása, a CSOK-adta lehetőségek helyi "bővítése" (25 százalékkal olcsóbb építési telkek, ha három éven belül felépül rajtuk a ház), az Otthon Melege Program kiterjesztése a családi házakra, a Családsegítő és a Huba vezér úti Idősek otthona pályázati támogatásból tervezett felújítása, valamint a tervezett multifunkciós sportcsarnok létjogosultsága is.

Schmidt Csaba polgármester csütörtökön tesz javaslatot a közgyűlésen a képviselőknek, hogy foglaljanak állást a sportcsarnok férőhelyei, illetve nagysága kapcsán. Korábban már született egy kormánydöntés arról, hogy egy háromezres csarnok épüljön Tatabányán, de az év elején felmerült egy 6500 férőhelyes létesítmény építésének lehetősége is.

Ez utóbbira tíz ok is elhangzott a tájékoztatón.

1. A Magyar Kézilabda Szövetség koncepciója szerint hat, nemzetközi mérkőzések rendezésére alkalmas csarnokot építenének. Egyet Tatabányán, a város kézilabda hagyományaira, a csapat nemzetközi szerepléseire való tekintettel. A szövetség a 2018-as junior női világbajnokság kapcsán már a tatabányai csarnokkal is számolna.
2. Orbán Viktor miniszterelnök a közgyűlésre bízza a döntést, a kormány pedig támogatja a nagyobb csarnokhoz szükséges források biztosítását is. 
3. A legnagyobb sporttámogatók a kézilabdacsapat támogatói, a résztvevő szervezetek minden esetben egyhangúlag támogatták a nagyobb csarnok építését.
4. Egy ilyen otthonnal van esély felvenni a versenyt Európa bármelyik kézilabdacsapatával. Az infrastruktúra legalább annyira fontos, mint maga a szaktudás.
5. Egy nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas sportcsarnokkal lehetsőgég lenne dzsúdó korosztályos vagy egyéb világversenyek megszervezésére.
6. A birkózó szövetség részéről is támogatást kapott a nagyobb csarnok: a 2019-es junior vagy serdülő világbajnokság rendezésére is pályázhatna Tatabánya.
7. Egy ilyen csarnokot nem a jelennek, hanem a jövőnek építünk, és ha 1976-ban a jövőnek építették volna a Földi Imre Sportcsarnokot, akkor biztosan nem ennyi férőhellyel számolnak, amely már évtizedekkel ezelőtt sem volt elég ahhoz, hogy a város igényeit kiszolgálja. Nem arra kell gondolni, hogy ma hányan mennek el a Földi Imre Sportcsarnokban megrendezett eseményekrere, hiszen hiába szeretnének elmenni 3000-en, ha csak 800 férőhelyes.
8. Ahhoz, hogy nagyrendezvényeket, akár nemzetközi fellépőket is tudjanak Tatabányára hívni, nagyobb befogadóképességű  csarnok kell. Megcélozzák a megye, sőt a régió közönségét is. Ezt a csarnokot nem csak Tatabányának, hanem a megyének, a régiónak építik. Az alapján, hogy mekkora közönség érhető el 40 perces távolságon belül, a célközönség meghaladja a hárommillió főt, hiszen a teljes budapesti agglomeráció beletartozik, illetve Győr-Moson Sopron megye nagy része is.
9.  Nem gondolják, hogy egyik napról a másikra minden rendezvényen egy ekkora csarnok tele lesz, de azt igen, hogy képesek lesznek minél nagyobb közönséget elérni, ahogyan a Vértes Agoráját a város és a megye leglátogatottabb intézményévé tették.
10. A nagyobb csarnok beruházási költsége "csak" 30-35 százalékkal, a fenntartási költsége 18 millió forinttal, azaz alig 20 százalékkal magasabb, mint a kisebb, 3000 férőhelyes létesítményé lenne, és a Földi Imre Sportcsarnok jelenlegi üzemeltetője, az Agora Nonprofit Kft becslései szerint ez az üzemeltetési költség a bevételekkel már az első évben 50 százalékkal csökkenthető, később pedig többel is.

A nagyobb csarnok kapcsán Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője is kifejtette véleményét, és mértéktartást tanácsolva a kisebb létesítményt üdvözölné.

Forrás: Kema

 

 

 

 

 
Medveczki Zoltán
medveczki@vnet.hu
Huszár Attila
attihusz@gmail.com
Fel
 

 

 
         
Táborozás
MALOMVÖLGYI TÁBOR

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Hun TV
Hun TV
Facebook oldalaink
Orbán paródiák
A felcsúti tolvajbálon
Fideszes bûnözök továbbképzése
Orbán - A nép keze utolér